zondag 26 maart 2023

Uit de airfryer(s): steak pies, kastanjechampignons, dorade; uit de slowcooker: kool en prei; verder heerlijke pasta, mooie salade, geroerbakte paksoi, uit de diepvries en besteld of buiten de deur.

Wat eet je thuis na een geweldige maaltijd in een restaurant de dag tevoren en wel wat moe van het uitstapje want slapen in een hotelkamer zijn we beiden niet zo goed in. Gemakkelijk, pasta met pastasaus met rozemarijnworst werd het. Met een schaaltje sla erbij. Nou, die Amsterdamse worstmakers kunnen wel koken hoor. Heerlijk!

Maandag van de rest van de eerder al samengestelde  paprikasoep een nieuwe soep gemaakt met de rest van de pastamaaltijd. Ietsje water en met de staafmixer een beetje grove soep. Stevige kom maar weer heerlijk. Verder 2 steak pies ontdooid. Gebakken in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 160°. Van een rest andijviestamppot samen met sla een koude salade gemaakt, goed idee en samen met de rest erg lekker. Met gevulde duivelseieren4 eieren, beetje mosterd, 2 flinke lepels mayonaise, Hippo Habanero Pepper sauce, beetje zout en verse bieslook. En ook nog gedroogde tomaatjes uit de olie en wat knisperende gebakken uitjes.


We aten dinsdag eiermie met paksoi. Ik gebruikte 135g mie.  Knoflook en gember even gebakken, toen het wit van de groente laten meebakken, daarna het groen en een sausje van 1½ lepel sojasaus, 1 lepel witte wijnazijn en ½ lepel chilisaus. De cashewnoten erin en goed heet laten worden. Voor de mie heb ik 70g pancetta gebakken en daar de mie doorheen geroerd omdat ik dat mengen met groenten nooit goed gedaan krijg. Apart was ook wel erg lekker. 
De 250g champignons gebakken met ketjap, knoflook en honing. Volgens gehalveerd recept alles in het bakaccessoire gedaan van de airfryerXXL. Deze 8 minuten laten bakken op 180°. Perfect.
Op tafel sambal, kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes. 

Woensdag werd pizzadag. Wel besteld hoor. Voor mij met veel kaas, voor de ander met vis. 

Voor donderdag een doos pour man's stew ontdooid. Ik was een groot deel van de dag buitenshuis, dus dat was lekker gemakkelijk. En ja, als je steeds eten invriest om weggooien te voorkomen, moet het er toch ook wel weer eens uit. Het was echt heerlijk na heel langzaam opwarmen in de pan. Omdat ik toevallig een heerlijk broodje mee had waar ik niet aan was toegekomen op de Hogeschool Rotterdam, dat erbij gegeten. Leuke combinatie.

                        

Vrijdag kregen we een etentje aangeboden bij schoondochter. We aten daar samen met haar dochter, oudste zoon, jongste zoon en zijn vrouw. Heerlijk gegeten en erg gezellig. 

Gevulde eitjes, een Thaise kippensoep, een vispakketje van kabeljauw met saus en groenten, gebakken aardappeltjes, een prachtige salade met o.a. venkel en sinaasappel en dan ook nog tiramisu met limoncello. Fijn als er voor je wordt gekookt!

Op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker aan het werk gezet voor kool met prei in roomsaus. Een ½ hoofd? Dat natuurlijk eens even opgezocht. Een prachtig verhaal over waar dat vandaan komt: De hoofdenbakker van Muiden. Ik had een kleine witte kool, bijna 400g, en zo'n 250g prei. Samen met 3 tenen knoflook, water, wijn, en boter 8 uur op laag gezet. Uiteindelijk gekozen voor peper en zout en een scheutje slagroom en wat opgelost bindmiddel Kuzu en nog even op hoog gezet. In de airfryerXXL een flinke dorade gebakken met het smart sensing programma, duurde 19 minuten. Alleen een paar plakken sinaasappel, geen citroen in huis, en een takje rozemarijn erin. Beetje grof zout op de huid. Erbij een warm sausje gemaakt van crème fraiche met een rest curry pasta, een scheut oester- en een scheut vissaus. Er waren zachte witte puntjes in huis... De kool zag er niet uit maar smaakte heerlijk (en was natuurlijk teveel), de zelfverzonnen saus was voortreffelijk en perfect bij zowel de vis als de kool. Direct na het eten van de vellen, graten en kop met verse tijm, rozemarijn en een paar stukken sinaasappel in een ½ uur bouillon gemaakt.

De room die nu open was gebruikt voor een heerlijk dessert, geklopt en een lepel op een glaasje advocaat. Ook nog wat in de koffie later.

En vandaag, zondag, wat resten en de eerder ontdooide rabarber met likeur waar eerder niet van was gekomen denk ik. Maar daarover volgende week dan weer. 

zondag 19 maart 2023

Uit de airfryer(s): karbonade met appel, gebakken aardappeltjes; uit de slowcooker: puree van aardappel en bleekselderij; waterkerssoep en paprikasoep; en ook nog ontzettend lekker gegeten buiten de deur.

Rozemarijn, knoflookbieslook en een aardbeienplantje.

Eerst eens gekeken wat er voor resten waren. En, de postelein moest zeker op. Ik vond een recept voor postelein met tomaatjes. Bedoeld was gedroogde tomaatjes maar ik bedacht dat er en rest gebakken tomaatjes met witlof stond en nog een rest van de raapstelenstamppot met rode ui en paprika. Eerst een paar aardappelen gekookt in de magnetron. Die gestampt met gewassen en in kleine stukjes gesneden 100g postelein. Daar de twee restje bij en goed door elkaar gehusseld. Apart 100g gerookte spekjes uitgebakken. Met nog een beetje boerensoep vooraf een prima maaltijd.

Omdat ik op maandag naar de kaakchirurg moest, geen vast en geen warm eten toegestaan, vast op zondag koude waterkerssoep gemaakt van een zakje waterkers wat natuurlijk op moest. Omdat er stond "de waterkers kort meekoken" durfde ik het niet 29 minuten in de soepmachine te doen, dus eerst in een pan 4 bosuitjes en 1 stengel prei laten garen in een beetje boter. Dan 500ml water met een bouillonblokje aan de kook gebracht, bij de prei en ui gegoten en daarin de 100g waterkers een paar minuten laten meekoken. Een beetje peper en de staafmixer erdoor en af laten koelen.

De ingreep viel me mee. Maar na een kopje heerlijke koude soep geen zin meer in koken. Een stukje brood afgebakken in de airfryer en 4 eieren gebakken. Voorzichtig gegeten, maar beviel me goed.

Dinsdag een klein beetje rijst en in ketjap gebakken champignons opgewarmd als hapje vooraf. Een kleine komkommer zonder zaad in halve maantjes gesneden en zo'n 10 minuten gesmoord in een rest saus van de drumsticks. Deze gemengd met de rijst en champignons. Met wat verse bieslook geserveerd. Een rest van de posteleinstamppot met spekjes opgebakken als 2e erg kleine hapje. En als 3e een paar crackers met roquefort. Met een lekker glas rode wijn. Leuke maaltijd weer.


Ik maakte woensdag paprikasoep maar dan anders en in de soepmachine. Met ½ rode, 1 groene, 1 gele paprika en 1 stengel bleekselderij samen met doosjes kippenbouillon en tomatensaus uit de diepvries. Gevuld tot het 1e streepje en op de pureerstand. Daarna doosjes paprikadip en groentesaus erdoor geroerd. Heerlijke ietsje zurige soep. Lekker met een scheutje room.

We aten karbonades met appel, gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Eerst voorbereid in de pan. Ook 1 kleine ui, 1 appel en 100g spekjes voorbereid. Karbonades ingesmeerd met mosterd, mengsel erover, beetje broodkruim met stukjes boter erop. Na 12 minuten op 180° mooi bruin en gaar. Verder rode eikenbladsla, een blikje boterbonen en een paar aardappels even laten koken en 40 minuten in de ecostoof.

De volgende dag de rest gekookte aardappelen gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, klein beetje dus 10 minuten op 180°. De ½ karbonade met spekjes opgewarmd in een pannetje met een beetje boter voor de echte vleeseter, een paar eieren gekookt en weer sla op tafel. 


Op vrijdag 500g aardappel en 2 stengels bleekselderij met 35ml water en 35mg boter in de slowcooker gedaan. Na 7 uur op laag gestampt en fijngesneden andijvie erdoor geroerd. Een rookworst gewarmd in heet water. Jus gemaakt met boter, nat van de slowcooker en een scheut sojasaus. Alweer stamppot? Ja, maar ook alweer lekker.... 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we in Het wapen van Willemstad. We hadden een verrassingsmenu. Echt geweldig lekker. Eerst nog extra een schaaltje met pata negra. Dan een overheerlijke combinatie van kreeft-dingetjes. Dan een paprikasoepje. Vervolgens een heerlijk recept met heilbot. Tenslotte nog een overheerlijk dessert van kokosijs met spekkoek. Natuurlijk bijpassende wijntjes. Drankjes tevoren, tussendoor en na afloop. En een hotelkamer om weer een beetje bij te komen. Lieve, vriendelijke, geïnteresseerde bediening. Jammer dat ook hier dwars door al die leuke restaurantgeluiden van borden, glazen, pratende mensen zonodig muziek moet die boven ons hoofd vooral leek op alleen maar bassen. Verder echt geweldig, maar blijft jammer en echt niet alleen hier in dit restaurant. 



En vandaag, zondag. Kalm aan op huis aan en maar zien wat er op tafel zal komen. Daarover volgende week weer verder. 

zondag 12 maart 2023

Uit de airfryer(s): stamppot met ham en kaas, diepvries rösti-rondjes, champignons in ketjap, tomaatjes met witlof; uit de slowcooker: maïskolf met knoflookboter, drumsticks; boerensoep uit de soepmaker; ook nog stamppotjes en salades.

Met het publiceren van de wekelijkse blogpost 's morgens had ik nog geen idee wat het moest worden voor de avond. Er stond nog een rest van de paksoi-stamppot. In de magnetron 2 aardappelen even gepoft. Nog een paar schijfjes aardappel van zaterdag en het prakje en de gepofte aardappelen door elkaar gestampt. Beetje boter gesmolten, beetje melk warm gemaakt en goed door elkaar geprakt. Naar aanleiding van dit recept een paar plakjes parmaham en wat geraspte kaas erop met een paar extra klontjes boter en in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Koud erin dus 20 minuten gebakken op 180°. Ook was er een worst over van zaterdag. Die heb ik als geheel, bedoeld voor partner, de laatste 10 minuten mee gewarmd op de stamppot. Een schaaltje little gem-sla met de 3 geitenkaasbolletjes die nog in het potje zaten van de witlofsalade, een paar olijven en een paar gedroogde tomaatjes erbij. Ik was blij dat het toch weer een heerlijke maaltijd werd. 


Op maandag haalde ik een doosje uit de diepvries met gebakken knolselderij etc. en heb de inhoud opgewarmd in de magnetron. Koken leek niet zo zinvol omdat partner erg beroerd was van verkoudheid. Een flink stuk stokbrood ook uit de diepvries 'vers' gemaakt door het een beetje nat te maken en 6 minuten te bakken op 200° in de airfryerXL. Het brood was weer heerlijk. De maaltijd smaakte wel maar was toch niet echt aantrekkelijk. De structuur was echt weg, te zompig. De dadels waren nog wel lekker :-). Gelukkig was het niet zoveel, dus toch maar gewoon gegeten. 

De volgende dag weer eens een oppasdag. Daarom een geblancheerde maïskolf uit de diepvries in tweeën gesneden en ingesmeerd met knoflook-peterselieboter (zachte boter gemengd met 1 grote uitgeknepen teen en vers geknipte krulpeterselie uit de kruidentuin). Ingepakt in folie en 4 uur in de slowcooker op laag laten zetten door partner thuis. Erbij rösti rondjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor diepvriesfriet (duurde 9 minuten voor 8 rondjes). Ook nog een klein beetje rauwe witlof. 

Voor woensdag de pompoen-prei-pastinaaksoep ontdooid. Ik dacht alvast aardig wat werk te moeten doen voor donderdag diner met gasten, dus had ik het me gemakkelijk gemaakt voor onze maaltijd, maar het diner ging niet door wegens beroerd voelen van partner. 

Ook de verse bietjes uit de diepvries waren al ontdooid dus vast de bietensoep bedoeld voor de gasten gemaakt met 370g biet, 650ml groentebouillon en 65g ui op de pureerstand in de soepmachine. Daarna ingevroren. 

Met de rest van de bietjes en een potje cottage cheese met wat peper een heerlijk hapje gemaakt (na de foto nog 2 stengeltjes bosui fijngesneden en erover gestrooid). Een paar ontdooide Surinaamse broodjes erbij. De bietjes en soep pasten prima bij elkaar. Na de maaltijd nog een stukje roquefort bij het laatste stukje brood en het laatste slokje rode wijn. Heerlijk maal.


In plaats van het diner aten we donderdag 500g drumsticks, 4 stuks, uit de slowcooker. De saus volgens recept met 1 eetlepel honing, 6 eetlepels sojasaus, 2 uitgeknepen tenen knoflook en 1 theelepel gemberpoeder. Na 6 uur op laag verrukkelijk. De bosuitjes apart op tafel, de saus niet ingedikt.
Erbij gebakken champignons in ketjap. Halve hoeveelheden en in z'n geheel in het bakaccessoire van de airfryerXXL 8 minuten gebakken op180°. Perfect.
Van een komkommer lange linten gesneden met de dunschiller. Alleen maar bestrooid met fijngesneden droge rode peper, een sjalotje en een scheutje heerlijke olijfolie uit Sicilië. Verder witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Kroepoek, sambal, uitjes en seroendeng op tafel. Tevreden over de combinaties.


Ik had in verband met het verwachte diner, raapstelen en postelein gekocht voor een groene salade. Kwetsbare groenten die niet lang goed blijven. Daarom vrijdag een raapstelenstamppot met rode ui gemaakt. Met rode paprika, zonder vlees. Ongeveer 600g krielaardappels geschrapt in de schrapmachine, de helft van 1 heel grote rode paprika in stukjes gesneden net als 2 kleine rode uien en 2 bosjes raapstelen van hun wortels ontdaan, gewassen en fijngesneden. Aardappelen 1 minuut gekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Gestampt met een beetje boter en peper. De groenten erdoor. De paprika en ui had ik gebakken in wat boter en er gelijk een heerlijke jus van gemaakt met wat extra boter, scheutje water, zonder bloem maar wel wat mosterd erin. Heerlijk combinatie, weliswaar zonder kaas want daar houdt de ander niet van in stamppotjes.


En de laatste dag van deze blogweek moest ik iets met prei, bleekselderij en wortel. Voor het eerst zogenaamde 'boerensoep' gemaakt in de Philips Avance soepmachine. Met 180g prei, 140g wortel en 180g bleekselderij. Allemaal fijngesneden, 1½ blokje groentebouillon erbij en water tot het 2e streepje. Na de pieptoon direct nog 4 eetlepels vermicelli in de pot en weer even dichtgedaan. Omdat wij nooit veel zout eten was 1 blokje bouillon genoeg geweest.


Een paar handjes tomaatjes moesten op. Eerst 5 minuten op 190° gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL met een beetje olie en Italiaanse kruiden, daarna 3 kleine stronkjes fijngesneden witlof erbij gedaan en nog 10 minuten laten bakken. Af laten koelen met nog een beetje geraspte kaas


Om ook eens te proberen had ik vegetarische balletjes gekocht. Deze na ontdooien 10 minuten gebakken in wat boter. Wat we aten was dus een kom soep, de tomaatjes-salade, de gebakken balletjes, deels in de soep, en afgebakken b'rustiekbrood. En daarna voor de liefhebbers nog een stukje roquefort. De soep, het brood en de balletjes waren zo lekker dat de salade een beetje tegenviel :-).

En vandaag, zondag, wat resten en nog veel groenten in huis waaronder winterpostelein wat zeker op moet. Daarover volgende week verder.




zondag 5 maart 2023

Uit de airfryer(s); appelflap, oud stokbrood weer vers, geroosterde blue meat radijs, braadworst en aardappelschijfjes; uit de slowcooker; prei met hamburger (ja echt), aardappelen in de ecostoof; soepen uit de soepmachine; ook nog salades, stamppot, risotto, gebakken champignons.

Na de drukte van de kleinkindjes een heel rustige zondag. Bij de middagkoffie appelflap gemaakt op 200° 10 minuten in het mandje van de airfryerXXL met de rest van de deegrol van de bietentaart. Veel te plakkerig geworden dat deeg dus bijna niet te verwerken. Gevuld met appel, kaneel en suiker er maar 1 grote van gemaakt. Het bakpapier er onder gelaten waardoor de bodem natuurlijk niet krokant was. Maar de bovenkant en de inhoud smaakten prima. Ik maak er overigens nooit een ei voor open want met een klein beetje koffiemelk uit een cupje gaat het ook prima.

In de middag op de pureerstand soep gemaakt in de soepmaker. Met de rest van de pompoenpuree, een restje salade, 2 aardappelkroketjes en water tot het eerste streepje. Na het stoppen gelijk flink wat tuinkers en bieslook handmatig erdoor gemixt. Goed pittig, ietsje zoetig, erg lekker. 

Omdat er broccoli in huis was, voor 's avonds gezocht op een recept een beetje anders. Ik vond deze, broccoli flan. Gemaakt in een gewone magnetron zonder roosters. Alle ingrediënten ongeveer door de helft. Voor de kaas 50g feta en 50g geraspte belegen kaas want geen Emmental in huis. Verder alles volgens recept. Koud terug gezet in de magnetron dus 40 minuten op 360W. Perfect gaar. Heerlijk met een in een pan met zoute boter gebakken kogelbiefstuk, 3 minuten aan iedere kant. En uit de diepvries een stuk stokbrood gehaald wat eerder over was van de maaltijd met vrienden vorige week. Even nat gemaakt en zo'n 6 minuten op 200° in de airfryerXL. Weer heerlijk 'vers'. Smakelijk maal met een heerlijk glas wijn.


Maandag onverwacht uitgebreid geluncht met oudste zoon, dochter en schoonzoon. Zij brachten bolussen, broodjes, beleg en smeersels mee. 

De 2 preien die er lagen waren echt aan de beurt. Maar ik had geen kip in huis. Het werd daarom voor 's avonds hamburger met romige preisaus. Wel een beetje maf om hamburgers onderin een slowcooker te leggen, maar die waren niet ingevroren en moesten op. De pot onderin ingesmeerd met een klein beetje boter, de hamburgertjes erop, dan 2 dikke fijngesneden preien, 3 uitgeperste tenen knoflook, kookroom en een beetje peper en zout. Na 6 uur op laag door en door gaar en het vlees wel nog stevig. Het smaakte wel goed, maar ik vond het toch niet echt een succes. Ik vind prei denk ik lekkerder even gestoofd met wat boter. En zoals op de foto te zien is, is de kookroom toch ook een beetje geschift. Voor de smaak geen probleem, voor de foto mmmmm, niet echt aantrekkelijk. De combi met de pappardelle was prima.


De volgende dag in de middag de soep van zondag opgemaakt. Voor 's avonds maakte ik een salade. Ik zocht op salade met rauwe paksoi. Onder andere vond ik dit recept maar heb dat dus niet gemaakt. Ik wilde er een pastasalade van maken met de pappardelle van de dag ervoor. Die had ik in een doos bewaard overgoten met wat heerlijke olijfolie. Er stond nog een half potje Franse Lekkernij (kaas, mayo, kruiden denk ik zo) van De Verleiding meegebracht door de lunchers van maandag. Ik heb 4 stengels van de paksoi inclusief het blad heel fijngesneden. Ook waren er nog 2 salamiworstjes. In dunne plakjes gesneden. Dan nog 2 eieren gekookt. Pasta met groenten eerst goed gehusseld. Dan het kaas/mayo gedoe erdoor. Bovenop de plakjes worst en stukjes ei. Beetje meer voor de zomer maar toch erg lekker. Wel met een lekker glas rode wijn ondanks de in-de-weekse-dag. Overigens vond ik dit ook een leuk recept voor rauwe paksoi. 

Ik maak van de gekste eetbare dingen soep. Vrijwel altijd weet ik of een bepaalde combinatie kan. Altijd weer bijzondere soepjes. Deze keer gebruikte ik een rest broccoli-flan, een rest prei-in-roomsaus zonder het vlees en een rest van de pasta-paksoi-salade zonder worst en ei. Omdat alles al gaar is en vanwege de ingrediënten, is het niet handig om het in de soepmaker te verwarmen vanwege aanbranden, maar wel gebruik ik die dan om alles heel fijn te mixen. Dat doet-ie beter dan de staafmixer en lekker zonder spetteren. In dit geval weer een pan heerlijke romige soep. Voorzichtig opwarmen vanwege ingrediënten als kaas, room, ei in de resten wat allemaal gemakkelijk aanbrandt ook in de pan!


Van de andere helft van de struik paksoi (nog 200g) op woensdag stamppot met slavinken gemaakt. Zonder eieren. Als ik een paar hele grote aardappelen heb vind ik het niet de moeite, maar nu met 8 kleine de schrapmachine er maar weer bij gepakt. Aardappelen 1 minuut doorgekookt en dan 35 minuten in de ecostoof. De slavinken eerst even aangebakken en dan twee fijn gesneden kleine rode uien erbij in de oude jus van de biefstuk + een extra klontje boter. Aardappelen gestampt met een beetje room, groente erdoor, beetje peper. Heerlijke maaltijd.


Bij de wekelijkse boodschappen binnengebracht op donderdag, was een blue meat radijs van 190g. In repen gesneden, met olie gehusseld, verse tijm en een beetje gewoon zout erbij. Ook nog een paar zwarte olijven. Toen geroosterd in een ovenschaal in de airfryerXL, op 180°, na 10 minuten gekeken. Nog erg hard dus nog 8 minuten erbij gedaan. Was zeer de moeite waard. Echt heel lekker en qua mondgevoel bijna wel een vleesvervanger. 

Verder aten we een witlofsalade met sinaasappel, pistachenootjes en geitenkaas met een beetje olie van de bolletjes. Met laat in de middag nog een kom soep, was dit genoeg. 


Op vrijdag werd het risotto. Maar, ik maak risotto in de rijstkoker. Ik heb daarom 1 stengel bleekselderij, 1 flinke wortel, 1 ui en 2 tenen knoflook fijngemaakt in de Onionchef. Eerst de ui even glazig gebakken in een beetje jus met uitjes van de slavinken, toen de wortel en bleekselderij er bij en na een poosje de knoflook toegevoegd. Dat een kwartiertje laten pruttelen en laten staan voor later. 
De hoeveelheden rijst, bouillon, wijn en gesmolten boter voor de rijstkoker gehalveerd en in plaats van de paddenstoelen uit het recept het eerdere mengsel erdoor geroerd aan het eind en geen kaas. Wel een scheutje room en fijngesneden verse peterselie gebruikt. Geen garnalen maar een blikje met tonijnstukken opengemaakt en in een aparte kom op tafel gezet (ben er zelf niet zo gek op dus liever niet door de risotto). Maar het was eerlijk echt een goede keuze en smaakte prima samen. 


Het potje slagroom was nu open en ook wel aan de datum. Even met wat suiker in de oude machine opgeklopt. Met wat donkere koffie, een scheut whisky en een flinke dot slagroom een soort van Irish coffee als toetje. Genoten hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek braadworst met wild zwijn en citroen van de Amsterdamse worstmakers. Op de grillplaat van de airfryerXL 10 minuten gebakken op 180° na ze eerst te hebben geweld in heet water. In de rest van de jus met uitjes 2 knoflooktenen en 2 grote kastanjechampignons in stukjes gebakken. Wat krielaardappeltjes in plakjes gesneden en gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Een beetje sla erbij en weer helemaal tevreden.


En vandaag, zondag, moet ik nog even over nadenken. Geen visite of zo, dus gewoon een maaltijd al dan niet met een deel uit de diepvries. Daarover volgende week.