zondag 26 december 2021

Uit de airfryer(s): verse worst, kant-en-klaar pies en -appelbollen, friet opgebakken, gebakken appeltjes; uit de slowcooker(s): procureur, zuurkool, rollade; kerstmenu van zorgorganisatie; koken in de magnetron en kerstetentje met schoonzus.

Kerst

We hadden gasten in huis zondag en in de namiddag bakte ik pies met spinazie en feta in de airfryerXL. Ongeveer 15 minuten op 180°. 

Ik maakte voor 's avonds procureur in zoet/pittige saus in de slowcooker. Ik had 500g. vlees, verder wel ongeveer volgens recept maar dan met verse oregano uit de kruidentuin. Heerlijk, vooral ook de saus.

In de andere pot van de duo-slowcooker zuurkool. Met 2 pakken zuurkool, dus bij elkaar 1000g. Het vocht van de zuurkool gebruikt en dan nog 200ml bouillon en iets meer boter dan in het recept. We vonden het toch iets te zuur. Als je er stamppot van maakt 'voelt' dat anders, maar zo direct als groente volgende keer misschien toch afspoelen. Ik doe dat nooit want waarom zou je het zuur wegspoelen als je zuurkool wil eten :). Wel heel veel van over dus 2 pakken was echt niet nodig. 

Slowcooker maaltijd

Voor de kinderen verse worsten met peterselie-parmezaan na wellen in heet water gebakken in de airfryerXL op de grillpan, 8 minuten op 180°. Een doosje groentesaus uit de vriezer gehaald voor de kinderen want in de saus van de procureur zat witte wijn en omdat de slowcooker niet 'echt' kookt blijft daar aardig wat van aanwezig las ik ooit. Met witte basmatirijst uit de rijstkoker.

Dessert: appelbollen langzaam opgewarmd in de airfryerXXL in het mandje, op 120° en ongeveer 17 minuten. En dan bij de koffie na de kindjes in bed te hebben gelegd, nog een meegebracht zoetje. Het was weer feest aan tafel. Genoten met kindjes en de papa en mama die overigens na de koffie met een puntje calvados naar huis gingen. Kindjes in bed, logeetjes dus voor de volgende dag. 


Maandag na een fijne dag met de jongetjes met enige verkeers-moeite ze weer thuis afgeleverd voor het avondeten. We waren natuurlijk uitgenodigd om mee te eten, maar liever weer naar huis waar partner eieren met geraspte kaas bakte voor op brood. En nog 2 kaas-maïsbroodjes afgebakken. Prima.

De volgende dag in de namiddag eerst een heerlijke kom soep met geraspte belegen kaas er op gestrooid. De avondmaaltijd bestond uit een in de magnetron opgewarmde rest rijst met saus van de procureur en een stukje verse worst. Verder een rest friet van de maaltijd van La Stancia opgewarmd (of eigenlijk opnieuw gebakken) een paar minuten in het mandje in de airfryerXL op 180°; op een andere site staat 200° maar dat doe ik niet graag. Ook nog een beetje salade en wat sausjes van die zelfde maaltijd. Opbakken van de friet gaat perfect op deze manier. Ik heb er wel een beetje olie over gedaan. Heerlijk krokant. Een gekke, maar toch ook lekker combinatie.

Op woensdag maakte ik wat moes van fruit wat op moest, 2 appels, 2 peren, een mandarijn en een scheut mandarijnensap. We aten de zuurkool van zondag maar dan in een stamppot met aardappelen. Een in heet water gewelde rookworst van Puurvlees erbij en een beetje boter en olie laten bruisen met een scheutje ketjap voor de jus. De zuurkool bleek nog erg nat en daarom had het nog iets meer aardappel kunnen zijn, maar toch erg lekker met een bruin justje. En inmiddels wel weer een doosje over. Lekker stevige worst.

Donderdag de themamaaltijd december van zorgorganisatie Alerimus. Afgehaald en thuis van genoten. 


Bij vergroten is het menu denk ik redelijk te lezen. Gerookte eendenborstfilet, brood met smeersels, kerstsoepje, gevulde kipdijfilet, puree met tuinerwtjes en rabarbercompote, gegrilde pompoen met rode ui, een peertje, kerstdessert en bonbons. 



Weer voortreffelijk gekookt door de keukenbrigade. Heerlijk 1e kerstdiner met wijn van onszelf, koffie van onszelf met cognac van onszelf maar een heerlijke bonbon van Alerimus. 

Op vrijdag vast wat voorbereidingen voor zaterdag en voor maandag na kerst. Vooral het ijs maken, ook vast voor het 2e dinertje, vroeg wat tijd. Verder moesten de tomaatjes vast in de marinade. Ook de wortel, ui en prei voor de rollade vast gesneden. De rollade en ook de vissoep natuurijk op tijd ontdooid. 

Ik had een restje soep, een rest groentesaus, een restje rijst met saus van de procureur, restjes saus van de maaltijd van La Stancia. Alles bij elkaar in een pan. Beetje water erbij en hopla. Erbij naanbrood, 4 minuten op 180° in de airfryerXL, en de smeersels van Alerimus. Beetje ruimte in de koelkast en prima maaltijd. Met als toetje een plakje kerstbrood want het was uiteindelijk kerstavond.


Op de laatste dag van deze blogweek en 1e kerstdag at een schoonzus bij ons. Als aperitief bij visspeciaalzaak Aan de Kant  lekkere hapjes besteld, amuse zalm en coquille-truffelsalade (echt heel erg lekker). En ik had een plakje wild zwijn paté met bosbessen. Fijn met een glas Cava.

Daarna gemarineerde tomaatjes met burrata. Deze heb ik eerder gemaakt en zijn altijd wel succesvol. 

Dan een glaasje vissoep uit de diepvries met een lepeltje crème fraîche. Ziet er erg donker uit, maar smaakte uitstekend met het klontje erin.

Als hoofdgerecht rollade uit de römertopf. Ik had een kalkoenrollade van 500g net als de rookworst van woensdag ook besteld bij Puurvlees. Ik heb er wat minder groenten bij gedaan dan in het recept, we aten met drie. Wel ingesmeerd met mosterd en 60ml witte wijn erin gedaan. Heerlijk en zoals vaak net tot nog iets teveel. 

Daarbij een bloemkool-broccoli terrine waarvan het recept niet op internet staat.  Vergroten van een foto met het recept zou voldoende moeten zijn. Het boekje is al oud en heet Doe meer met de magnetron van Irene van Blommestein. Dit recept heb ik vaak gemaakt. Koken in de magnetron is leuk.

De kaas na het diner was Fleur de Camembert hoewel de gast wel koolhydraatarm aanhangt, geen bezwaar tegen zo nu en dan even afwijken met een lekker broodje.

Maar weer eens het heerlijke mascarpone-ijs gemaakt. In mijn ijsmachine in ongeveer 20 minuten klaar. Geserveerd met gebakken appeltjes maar deze keer gebakken in de bakaccessoire van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°.  Bestrooid met granaatappelpitjes waar ik echt van moest opzoeken hoe je die eruit krijgt. Maar goed gelukt en een leuke combinatie.

Het was een heel fijne en gezellige avond met goed eten en drinken en fijne gesprekken met ook herinneringen aan mijn veel te vroeg overleden broer. 

En vandaag, zondag, heel veel te doen omdat het kerstdiner met de kinderen en de twee kleintjes dit jaar valt op maandag 27 december. Daarover volgende week verder.



zondag 19 december 2021

Uit de airfryer(s): entrecote en kipfilet; uit de slowcooker: groentesaus; verder stamppot met gehaktbal, bloemkool met eiersaus, postelein-rammenassalade, lekkere soep en uit eten thuis.

Kipfilet en posteleinsalade donderdag.

Een heel stille dag deze zondag. Stil weer, stil op straat, stil in huis. We aten stamppot rauwe andijvie met een gehaktbal. Ik had 300g rundergehakt. Een krop krulandijvie en 4 grote aardappelen, niets gewogen. Een flinke klont boter na het stampen en bij het opwarmen. Van het gehakt bijna volgens recept 4 ballen gemaakt. Iets meer boter in de pan en na het bruin braden een scheutje water met bouillonpoeder in de pan gedaan en rustig laten garen. Natuurlijk kan het ook in de airfryer, maar ik koos voor de heerlijke jus bij de stamppot. 

 

Op maandag opruiming van de voorraad: groentesaus in de slowcooker. Met 3 tomaten, 1 grote rode puntpaprika, 2 wortels, 1 grote rode ui, kleine halve bloemkool, 5 tenen knoflook, 4 koffielepels tomatenketchup, 4 eetlepels piccalilly, zwarte peper en spoelwater van de lege ketchup- en piccalillyverpakking. Behalve de tomaten de rest fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. Na 9 uur op laag alles in een grote pan en de staafmixer erdoor. Te laat opgezet dus voor de volgende dag. Erg dik dus nog wat verdund met kokend water en een lepeltje bouillonpoeder. Heerlijk en grotendeels ingevroren natuurlijk. 

We aten de rest van de spruitjes als hapje vooraf met een scheutje cocktailsaus (uit een flesje). Verder de halve frittata opgewarmd in de magnetron, de balletjes gehakt en de stamppot opgewarmd in pannetjes. 


Een entrecote van 248g ingesmeerd met peper en boter in de op 200° voorverwarmde bakplaat in airfryerXL voor 6 minuten op 180°. Pasta gekookt en een deel van de saus opgewarmd. Ik dacht ook nog een klontje pesto te hebben ontdooid want paste wel goed bij de smaak van de saus maar het bleek avocadomousse. Was overigens ook best lekker bij het vlees.


Voor woensdag stond bloemkool in het schema. Ik wilde graag een dag zonder vlees dus gekozen voor eiersaus. Uiteindelijk vond ik dit recept aantrekkelijker. Ik heb de 4 eieren lekker grof gehouden en de bloemkool met een bite. Gemaakt met slagroom want die moest op. In de saus een lepeltje bouillonpoeder.


Bij de boodschappen van de biowinkel waren donderdagochtend o.a. postelein en rammenas. Ik vond dit recept voor een salade waarbij de rammenas de radijs vervangt en mandarijntjes zijn gebruikt i.p.v. sinaasappel. Het was maar 50g postelein en dan heeft koken weinig zin want het slinkt erg. Voor een salade voor samen was het met 100g rammenas en 4 mandarijntjes genoeg. Erbij een gekruide kipfilet van 240g in de airfryerXXL met het smartprogramma gebakken. Een beetje witte basmatirijst gemaakt in de rijstkoker. Een heerlijke maaltijd weer.

Geen kookinspiratie door veel bezig te zijn met menu's voor de aankomende zondag en de verschillende kerstetentjes daarom eten besteld bij Restaurant La Stancia. Als voorgerechten gerookte zalm op toast voor mij en grote gegrilde gamba's voor de ander. De hoofdgerechten waren gegrilde kwartels en brochette van ossenhaas. Met een heerlijk glas rood uit de eigen voorraad. Het was allemaal erg lekker maar ik vond de meegeleverde sausjes wel wat erg standaard. 




Op de laatste dag van deze blogweek een deel van de dag zonder water uit de kraan. In een land wonen waar dat wordt aangekondigd zodat je pannen, schalen, flessen, emmers alles wat je maar wilt kunt vullen, is een groot voorrecht. 
Na 16 uur toen er weer water was maakte ik soep in de soepmachine. De rest geroosterde groenten van de maaltijd van vrijdag, een rest bloemkool, een rest aardappel, een rest eisaus, restje groentesaus gemengd met avocadomousse, water en zwarte peper. Alles eerst gemixt. Toen het erg dik bleek heb ik het verder in een pan gedaan om aanbranden van de machine te voorkomen. Een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer.

En vandaag, zondag, nog een keer van 8.00 tot 16.00 uur zonder water en eters in huis. Vroeg op dus maar daarover volgende week.

zondag 12 december 2021

Uit de airfryer(s): witlof, frittata met bloemkool, spruitjes met walnoten, pies met rundvlees; uit de slowcooker: stoofpot groenten met verse worst; middagdiner bij Rest.Gewoon.

Frittata met bloemkool en bagels; woensdag.

Het was (natuurlijk) een heel fijn Sinterklaasfeestje op zondag bij de kleinkindjes. En er werd ook nog eens heerlijk voor ons gekookt. Maar door alle drukte nauwelijks foto's. Natuurlijk peper- en kruidnoten. In de namiddag mini-saucijsjes. Daarna orzotto met champignons, lamsrack, sla met heerlijke vinaigrette en ijs toe.


Met dit recept voor witlof was ik zaterdag begonnen en klaargezet in een passende ovenschaal. Toen kwam de thuisgebrachte hap. Toen kwam Sinterklaas. En nu op maandag dit gegeten. Maar, de 2 witlofstronkjes waren niet vooraf gekookt. Gewoon vergeten. Wel al ingepakt met veel smeerkaas, gekookte ham en nog wat plakken kaas bovenop, dus alsnog koken was niet aan de orde. Daarom eerst afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten op 120° in de airfryerXL gezet op de bakplaat. Niet gaar genoeg. Toen nog 15 minuten op 170°. Nog net niet. Toen de 2 stronkjes in de schaal doorgesneden, een beetje mozzarella erover gedaan en nog wat extra plakken gerookt spek en nog eens 10 minuten. De kernen nog wat hard, maar verder heerlijk. Maar volgende keer toch maar eerst even koken, ha, ha. Een rest hutspot opgewarmd in de magnetron smaakte er goed bij. 

De volgende dag shoarma van zaterdag, extra een droge worst met truffel meegebakken in wat oude jus. Verder de sla van eerder en van de sucukmaaltijd. Ook de pitabroodjes, 2 minuten verwarmd in de magnetron op 700W, en knoflooksaus daarvan. Prima maaltijd hoor.

Op woensdag een frittata met bloemkool. Zonder ham en de melk vervangen door wat koffiemelk en een restje knoflooksaus. In de airfryerXXL 15 minuten op 180°. Erbij bakte ik een paar glutenvrije bagels af in de airfryerXL. Moesten echt een keer op. In de Onionchef met het zwarte mes 2 stukken kaas gemalen, oud en jong 100g samen. Beetje boter op tafel. De helft van de frittata was genoeg. Ik moet echt leren dat we minder eten dan vroeger want het recept was voor 2 personen. 

Spruitjes met walnoten van de vriendin van stoere mooie dingen en stoere mooie tassen. Ik had maar 168g spruiten en heb er 180g savooiekool bij gedaan. Samen even voorgekookt. Een flinke sjalot in plaats van rode ui samen met 2 tenen knoflook door de groenten gedaan en wat zout en peper. Alles door elkaar gehusseld en in een ovenschaaltje. Flink wat vers-gekraakte walnoten erover en een scheut olie. Vanuit koud 20 minuten op 180° op de bakplaat in de airfryerXL. Verder 2 pies met rundvlees uit de diepvries gehaald en ook 20 minuten gebakken op 180° in de andere airfryerXXL. De spruitjeshap had wel een beetje zwarte randjes aan de kool en de noten, wel lekker, de pie was echt geweldig, lekker heet. 

Op vrijdag werd het stoofpot uit de slowcooker. Het recept was eigenlijk alleen aanleiding. Natuurlijk aangepast aan wat er in huis was. Ik gebruikte 2 kleine winterwortels, 1 ui, 1 prei, 2 tenen knoflook, 3 aardappels, zwarte peper en een scheutje bouillon. Alles heel fijn gesneden en niets vooraf gekookt of gebakken. Dan 2 flinke verse worsten met eekhoorntjesbrood en rozemarijn ertussen gedaan en een takje rozemarijn bovenop. Om 11.30u aangezet op laag en afgewacht wanneer we zouden eten. Dat was om 18.00 uur en alles was heerlijk gaar. Ik heb de groenten afgegoten (vrijwel niet nodig) in een pan gedaan en licht gestampt en de worsten nog even bruin gebakken in wat boter zodat we wat extra jus hadden. Een heerlijke maaltijd was het weer.

En vandaag, de laatste dag van deze blogweek, om 14.00 uur diner bij ons plaatselijk restaurant Gewoon. Corona heeft nu eenmaal gevolgen. En wij, we zijn al wat ouder, vinden vroeg eten geen probleem. Een leuk diner met gezellige mensen. Carpaccio, zalm/garnalen hapje, burger, cordon blue, Irish coffee en voor de ander een koffie met heerlijke cognac. Een goede fles rode wijn na een glas prosecco. Ook op deze manier is het echt 'uitgaan' voor ons. We hebben er van genoten.


En vandaag, zondag, rustige dag. Over eten volgende week maar weer. 

zondag 5 december 2021

Uit de airfryer(s): hartige taart en blini opgewarmd, broccoli met kaas en knoflook, gekochte pies afgebakken, verse worst, pastaschotel; soep uit de soepmachine; maaltijd van Alerimus; hutspot uit de slowcooker; sucuk en shoarma laten brengen.

2 x airfryer op maandag.

Restjes-zondag. We aten op de bakpan in de airfryerXL heel langzaam opgewarmde stukken hartige taart. Op 150° en dan15 minuten was net niet genoeg. Wel lekker, maar niet echt heet. Maar al wel op weg om te verbranden dus volgende keer denk ik op nog lagere temperatuur en dan ook nog wat langer. Nog een paar kleine worstjes die over waren even opgewarmd in een pannetje. Als toetje peertjes met het room-mascarponemengsel van de Sinterklaastoetjes van de dag ervoor. 

Maandag broccoli met kaas en knoflook. Broccoli even gekookt, in het bakaccessoire gemengd met olie en knoflook. Geraspte kaas en peper erop en 10 minuten in de airfryerXXL gezet op 160°.

Ik had eerder bij Prince Pie o.a. de pies met rundvlees en guiness gekocht. Daarvan 2 ontdooit en in de airfryerXL 15 minuten gebakken op 160° (advies: zonder bakje 20 minuten op 180° in de oven).

Vooraf een soep uit de soepmachine gemaakt met resten wortel, paprika en witte bonen van zaterdag, flink wat bladselderij, de stam van de broccoli en een ½ ui. Een klein restje jus met heet water tot 'bouillon' gemaakt. Aangevuld met water en op de pureerstand. Heerlijk.

Deze keer was de maandelijkse maaltijd van de zorgorganisatie Alerimus op dinsdag.

Echt de soep die mijn moeder vroeger maakte, met vermicelli en balletjes, heerlijk. Warme appelcompote, erg lang niet gegeten. Heerlijk eten. Mooi toetje. Weer helemaal tevreden.


Op woensdag een eenvoudige maaltijd. Sla, tomaat met balsamico-crème, de rest puree van de vorige dag samen met nog een klein restje broccoli opgewarmd in de magnetron. Een vers worstje gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 10 minuten op 180°. Nog wat kaas toe met een crackertje.


De volgende dag vooraf kleine blini even opgewarmd in de airfryerXL en daarna besmeerd met smeerkaas. Lekker bij een drankje. 

Voor 's avonds pastaschotel met witlof. Penne en fusilli, samen 150g gekookt in het nat van de mozzarella. Lekker, maar wel kleverig in de pan. Eén stronk witlof, 150g, fijngesneden. Een flinke sjalot samen met 2 tenen knoflook in een klontje boter aangefruit. Ontbijtspek uitgebakken en fijngesneden. Kaassaus gemaakt met ¾ lepel havermoutmeel, 100ml melk, 75g mozzarella en 75 g ricotta. Alles bij elkaar met nog wat verse zwarte peper en in de accessoire van de airfryerXXL. Bovenop nog wat geraspte kaas. De airfryer op 160° en na 15 minuten nog 5 minuten op 140° gezet en klaar. Heerlijk.


Vrijdag hutspot uit de slowcooker. Vele varianten van verhouding aardappel, wortel, ui zijn er te vinden. Ik heb gekozen voor 600g aardappel, 400g wortel en 200g ui. Een laurierblaadje en 2 tenen knoflook erbij en 200ml water en bouillonpoeder. Na 7 uur een rookworst erop gelegd. In een schaaltje wat ingelegde augurk en jus gemaakt met zoute boter. De wortels waren nog wel stevig. Wel lekker hoor met een bite. Maar een uurtje langer of even op hoog doe ik de volgende keer. 


Als dessert de laatste 8 blini die er nog lagen verwarmd in de airfryerXL, maar nu 5 minuten tot echt heet. Daarna gegeten met boter en suiker als poffertjes. Heerlijk. Ik dronk er een glas Hollandse vermout bij.

Op de laatste dag van deze blogweek was oudste met vriendin hier en werd het zo gezellig dat er van koken niet meer kwam. Eten laten brengen door een plaatselijk restaurant, pizza en shoarma/sucuk met friet en saus. Kan ik erg van genieten van tijd tot tijd.


En vandaag, zondag, Sinterklaas vieren bij zoon en schoondochter met de kleintjes. Volgende week verder.