Leuke en lekkere ei-muffins uit de airfryer. |
We aten deze zondag samen met de ouders van de kleinzoons die ze kwamen ophalen. In de middag een heerlijke zoete verrassing die was meegebracht.
Ik maakte in de middag leuke ei-muffins in de airfryerXXL. Ik had eerder een speciaal voor de airfryer gemaakte muffinvorm aangeschaft. Met in ieder vakje een ei, fijngesneden rode paprika, courgette en kleine stukjes kookworst. De vorm op de pizzaplaat gezet en 20 minuten laten bakken op 180°
Voor de avond een hele kip in de Römertopf. Met 250g in de machine geschrapte aardappeltjes, 1 koolrabi, ½ courgette, 6 sjalotten, 6 tenen knoflook. De kip een paar uur tevoren ingesmeerd met een olie met paprikapoeder, Provençaalse kruiden, peper en een snuf zout. In de buik flinke takken verse rozemarijn en stukken citroen. De topf ½ uur in water en dan gevuld met alles 1½ uur in de koud gestarte oven op 200°. Prima gelukt!
Verder op tafel tomaatjes, worstjes, paprika, komkommer, kom met mayo-mosterdsaus, appelmoes, sla en waterkers. Een rest pasta opgewarmd met wat olie in de magnetron. Daar was vooral de oudste kleinzoon heel blij mee.
Maandag eerst van het karkas en de botten een heerlijke bouillon getrokken in ruim 2 uur met alleen maar flinke bossen tuinkruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, maggiplant en peterselie. De bouillon gevuld met een rest ratatouille, de aardappeltjes en groenten uit de topf, stukjes even voorgekookte rode paprika. Heerlijk!
Voor de avond een paar aardappelen geschild, sla en waterkers erdoor gestampt en stukjes kookworst. Oude jus en nog wat mayo/mosterd. Lekker eenvoudig prakje.
In de middag een kom soep. Voor de avond grove spinazie laten slinken, aardappelen gekookt, braadworst met zwarte peper en rode wijn na even wellen in kokend water gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 7 minuten op 180°. Dat aten we op dinsdag.
De volgende dag romanesco met ei. Gekookt en bedropen met boter met peper. Geen amandelen en geraspte kaas. Een beetje spitskool, ui en courgette gebakken in boter met een scheut ketjap. Daar de in de middag gekookte rijst in meegebakken. Eieren gekookt. Kroepoek erbij als extraatje. Beetje aangepast dus, maar lekkere maaltijd hoor.
Donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Alpenlanden deze keer.
Een stevige schnitzel met omelet bovenop en Tiroler Gröstl waar dan dus het spiegelei ontbrak, maar dat is logisch bij een afhaalmaaltijd. Beiden heel lekker. En als echt Oostenrijks toetje Kaiserschmarrn, heerlijk! Fijne maaltijd en alles helemaal op. Met name de gröstl zal ik nog wel eens maken.
Op de laatste dag van deze blogweek zoetzure spitskool. Het recept voor de slowcooker kon ik niet terug vinden maar was eenvoudig. Ik had 220g spitskool en 530g witte kool. Fijngesneden in de pot. Daarbij 250ml witte azijn, 125g suiker, 1 theelepel zout en 1 of 2 rode pepers, ik deed 1 rode en 1 groene uit de diepvries, en 5 kruidnagels. Dat 4½ uur op laag, maar het werd 5. Ik had geen gewone witte suiker, maar wel druivensuiker. Dat dus maar gebruikt. Leek me geen bezwaar. Was heerlijk en teveel natuurlijk.
Eiermie gekookt. Daarin 1 even aangebakken ui, stukjes pancetta en 3 tenen knoflook gemengd. Pancetta in plakjes gesneden. Pindasaus gemaakt volgens recept. Toevallig geen kroepoek in huis maar wel blauwe chips, gebakken uitjes en seroendeng. Verder natuurlijk sambal, ketjap en sojasaus op tafel. Lekker maal.
En vandaag, zondag, uitgebreide lunch buiten de deur met vrienden dus in de avond alleen iets kleins denk ik zo. Daarover volgende week weer.