zondag 27 oktober 2024

Uit de airfryer(s): leuke ei-muffins, braadworst, paksoi-ovenschotel; kip uit de römertopf; soep van kippenbouillon; rijst uit de rijstkoker; romanesco met ei; lekkere themamaaltijd; zoetzure kool uit de slowcooker; een min of meer Indonesische maaltijd gemaakt.

Leuke en lekkere ei-muffins uit de airfryer.

We aten deze zondag samen met de ouders van de kleinzoons die ze kwamen ophalen. In de middag een heerlijke zoete verrassing die was meegebracht. 


Ik maakte in de middag leuke ei-muffins in de airfryerXXL. Ik had eerder een speciaal voor de airfryer gemaakte muffinvorm aangeschaft. Met in ieder vakje een ei, fijngesneden rode paprika, courgette en kleine stukjes kookworst. De vorm op de pizzaplaat gezet en 20 minuten laten bakken op 180°

Voor de avond een hele kip in de Römertopf. Met 250g in de machine geschrapte aardappeltjes, 1 koolrabi, ½ courgette, 6 sjalotten, 6 tenen knoflook. De kip een paar uur tevoren ingesmeerd met een olie met paprikapoeder, Provençaalse kruiden, peper en een snuf zout. In de buik flinke takken verse rozemarijn en stukken citroen. De topf ½ uur in water en dan gevuld met alles 1½ uur in de koud gestarte oven op 200°. Prima gelukt!


Verder op tafel tomaatjes, worstjes, paprika, komkommer, kom met mayo-mosterdsaus, appelmoes, sla en waterkers. Een rest pasta opgewarmd met wat olie in de magnetron. Daar was vooral de oudste kleinzoon heel blij mee. 


Maandag eerst van het karkas en de botten een heerlijke bouillon getrokken in ruim 2 uur met alleen maar flinke bossen tuinkruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, maggiplant en peterselie. De bouillon gevuld met een rest ratatouille, de aardappeltjes en groenten uit de topf, stukjes even voorgekookte rode paprika. Heerlijk!


Voor de avond een paar aardappelen geschild, sla en waterkers erdoor gestampt en stukjes kookworst. Oude jus en nog wat mayo/mosterd. Lekker eenvoudig prakje.


In de middag een kom soep. Voor de avond grove spinazie laten slinken, aardappelen gekookt, braadworst met zwarte peper en rode wijn na even wellen in kokend water gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 7 minuten op 180°. Dat aten we op dinsdag. 


De volgende dag romanesco met ei. Gekookt en bedropen met boter met peper. Geen amandelen en geraspte kaas. Een beetje spitskool, ui en courgette gebakken in boter met een scheut ketjap. Daar de in de middag gekookte rijst in meegebakken. Eieren gekookt. Kroepoek erbij als extraatje. Beetje aangepast dus, maar lekkere maaltijd hoor. 


Donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Alpenlanden deze keer.

De frittatensuppe was heerlijk. De reepjes erin lekker zacht. De hühner salat prima.


Een stevige schnitzel met omelet bovenop en Tiroler Gröstl waar dan dus het spiegelei ontbrak, maar dat is logisch bij een afhaalmaaltijd. Beiden heel lekker. En als echt Oostenrijks toetje Kaiserschmarrn, heerlijk! Fijne maaltijd en alles helemaal op. Met name de gröstl zal ik nog wel eens maken. 


Vrijdag in de namiddag broccolisoep van de No waste army
Voor de avond maar weer eens een vleesloze maaltijd, paksoi ovenschotel. Aangepast want als onderlaag de rijst van woensdag gemengd met een beetje romanesco in het bakpannetje (400g bij elkaar). De hele paksoi in stukjes, 1 ui, 3 tenen knoflook en 2 tomaten in volgorde gebakken. Eerst even wat vocht afgegoten. Dan een blikje boterbonen en verse oregano en wat peper erbij. Iets meer dan de helft hiervan op de rijst (het teveel bewaard voor een soepje samen met het nat van de bonen en wat ik had afgegoten). Plakken oude kaas erop en in de airfryerXXL, deels koud erin, 25 minuten op 160°. Heel lekker. Restje erbij in de pan voor de te maken soep 🙂.


Op de laatste dag van deze blogweek zoetzure spitskool. Het recept voor de slowcooker kon ik niet terug vinden maar was eenvoudig. Ik had 220g spitskool en 530g witte kool. Fijngesneden in de pot. Daarbij 250ml witte azijn, 125g suiker, 1 theelepel zout en 1 of 2 rode pepers, ik deed 1 rode en 1 groene uit de diepvries, en 5 kruidnagels. Dat 4½ uur op laag, maar het werd 5. Ik had geen gewone witte suiker, maar wel druivensuiker. Dat dus maar gebruikt. Leek me geen bezwaar. Was heerlijk en teveel natuurlijk. 


Voor erbij sambal goreng telor. Eerst 4 eieren gekookt en laten afkoelen. Deze gebakken in een laagje olie. Het bruine velletje wat ontstond bleef vooral aan de pan kleven. Te weinig olie? Eieren opzij gezet en in deze pan dan ook gelijk de saus gemaakt. Voor de saus 1 grote sjalot versneden, gefruit met daarbij een koffielepel tomatenketchup. Dan 1 theelepel nasikruiden, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel gedroogd citroengras en flink wat Hippo peppersauce. Na zo'n 3 minuten de kokosmelk erbij, gebakken gekookte eieren erbij en laten pruttelen. Erg lekker in de saus.


Eiermie gekookt. Daarin 1 even aangebakken ui, stukjes pancetta en 3 tenen knoflook gemengd. Pancetta in plakjes gesneden. Pindasaus gemaakt volgens recept. Toevallig geen kroepoek in huis maar wel blauwe chips, gebakken uitjes en seroendeng. Verder natuurlijk sambal, ketjap en sojasaus op tafel. Lekker maal.


En vandaag, zondag, uitgebreide lunch buiten de deur met vrienden dus in de avond alleen iets kleins denk ik zo. Daarover volgende week weer. 

zondag 20 oktober 2024

Uit de airfreyr(s): aubergineblokjes geroosterd, bloemkool met burrata-saus, ovenschotel spitskool, vissticks; Flammkuchen uit de grote oven; uit de slowcooker: eieren in portobello's, ratatouille; ook nog een heerlijke soep van resten.

Bloemkool met burrata-saus.

Kon niet erg op gang komen deze zondag. Ik maakte een Flammkuchen met kant-en-klaar deeg in de grote oven. Een potje van 125g crème fraîche gemengd met peper en zout en uitgesmeerd, 1 grote roze en 1 kleine rode ui in dunne reepjes gesneden. Daarop 200g gerookte spekblokjes. Volgens de verpakking 12 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Dat was al 18 minuten. De kanten prima, maar in het midden toch iets tekort gebakken. Volgende keer zeker nog 5 minuten erbij in deze oven en ik denk ook wat minder spekjes. Erbij een beetje sla en komkommer. Wat fruit toe. 


Maandag kwamen dochter en schoonzoon langs voor een lunch met haring, witbrood en voor mij een kaashapje (hou niet van haring). 


Voor 's avonds maakte ik voor samen een kleine hoeveelheid aubergine curry. Met 1 aubergine, blokjes geroosterd op de bakplaat in de airfryerXL. Voorverwarmd op 200°, daarna 15 minuten op 180°. Dan 1 ui, 2 tenen knoflook en 3 cm gember (altijd op voorraad in de diepvries dus gemakkelijk te snijden) gebakken in olie. Garam massala, pikante paprikapoeder, beetje sambal en beetje knoflooksaus erbij. Dan een deel van een potje sugo ai peperoni en een deel van een blikje coconut milk naar smaak want beiden iets teveel in pot en blik. Daar de geroosterde aubergine bij. Vers geknipte koriander erover. Er lag nog een klein zakje studentenhaver. Hier alleen de noten van mee gewarmd. We aten er het meegebrachte witbrood van de haring bij. Heel smakelijk, precies genoeg na de vis-lunch.


Dinsdag in de namiddag een kopje aspergesoep uit de box van no waste army. Iets te zout naar onze smaak. Zout erbij kan door de mensen thuis worden gedaan, dus iets maken voor de gezondheid van iedereen is beter met minder zout. 
Bloemkool verwerkt in een romige ovenschotel. Een ½ bloemkool in roosjes even gekookt (bijna 400g). In een klontje lichtzoute boter 3 tenen knoflook even gefruit en daar een hele burrata zachtjes doorgeroerd. Peper en verse tijm erbij. Bloemkool in ovenschaal, saus erover, geraspte kaas erop. In de airfryerXL de schaal op de bakplaat, 15 minuten op 160°. Intussen een blik pastasaus met venkelworst verwarmd en penne gekookt. Met burrata was het erg lekker, maar wel wat nat onderin. Vonden we geen bezwaar. Heerlijke combinatie van smaken zo. 

De volgende dag een klein stukje Flammkuchen een paar minuten opgebakken op 180° in de airfryerXL als hapje vooraf bij een borrel. Lekker!

Ik maakte eieren in portobello's in de slowcooker. Eerst onderin de pot een kleine rode paprika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 2 zakje gesneden uitjes die meekwamen met de haringen en de rest uit de pot suga van maandag. Een takje verse tijm, zwarte peper en een snuf zout. Alles gehusseld. Er lagen 2 grote en 1 kleine portobello die echt op moesten. Daarom 1 grote en 1 kleine geschikt voor een ei en de andere doormidden aan de zijkanten want een kleine pot. Na 5 uur op laag de eieren erin en dan nog zo'n 10 minuten laten borrelen. Rijst erbij uit de rijstkoker. En omdat partner niet echt heel erg van paddestoelen houdt, en pinot noir past bij paddestoelen, een bijzondere lekkere wijn erbij geschonken. Ook hij helemaal tevreden, ook over het recept trouwens, heerlijk! Was weer blij met het uitproberen. 


In de soepmachine penne, bloemkool-kaassaus, rijst, venkelsaus en aubergine-curry. Heet water erbij en alleen maar 3 x handmatig gemixt. Ik vind dat handiger dan in een pan met de staafmixer omdat het niet spettert en erg fijn mixt. Even laten doorkoken, heerlijk soepje.

Voor de avond een ovenschotel spitskool. Een ½ spitskool in reepjes, ½ paprika en kleine ui in stukjes. Aardappeltjes in de schrapmachine, 1 minuut gekookt en daarna in de ecostoof. Ui, kool en paprika gebakken en peper en ketjap erdoor. Aardappelen gestampt en gemengd met peper en mosterd. Apart 140g gerookte spekjes gebakken. Kool en spekjes op de bodem van het bakaccessoire, puree daarop, paneermeel en boter erop. Op 180°, 25 minuten gebakken in de airfryerXXL want bijna koud gestart. Met smaak gegeten. Helemaal op.


Op vrijdag ratatouille in de slowcooker. Eén aubergine, 1 roze ui, ½ rode paprika, 1 courgette, 1 blik tomaten, peper, snufje zout, takjes tijm, rozemarijn en een paar blaadjes basilicum. Had bijna 5½ uur op laag nodig. Met een wit bolletje brood en een mini-brie als tegenhanger voor de heerlijke zachte groenten. 


Op de laatste dag van deze blogweek aten de kleinzoons weer eens mee. Ik had een pakje vissticks. Deze 12 minuten gebakken in een voorverwarmde airfryerXXL in het mandje op 180°. Heerlijk. Op tafel verder tomaatjes, komkommer, waterkers, pasta, geraspte kaas, een saus van mayonaise met mosterd en een scheutje olie, lekker op de vissticks en de waterkers,  en opgewarmde ratatouille. Als toetje volle kwark met honing en een beetje hagelslag. 

En vandaag, zondag, een maaltijd samen met de ouders die de jongetjes komen ophalen. Daarover volgende week. 

zondag 13 oktober 2024

Uit de airfryer(s): mini-brie, aardappel-andijvieschotel, omelet, restjes-schotel, traybake met bloemkool en worst, oude friet weer als nieuw; verse soep uit de machine; heerlijke paddenstoelen- stroganoff uit de slowcooker.

Aardappel-andijvie ovenschotel.

Onverwacht gezellig bezoek dus een late beslissing. Spruitjes schoongemaakt en gewoon klassiek gekookt, water met spruiten aan de kook en dan 8 minuten. Krielaardappelen geschrapt in de machine en gekookt. Het look/gembermengsel van vrijdag bij de boterjus van de spekjes gedaan en opgewarmd. Een mini brie op een stukje bakpapier gebakken in de airfryerXL. Een stukje peperpaté op tafel. Leuk zondags maaltje. 


Maandag aardappel-andijvieschotel. Ongeveer 500g aardappel, ½ van een grote krop andijvie, 1 rode ui. Ui gebakken in zoute boter, daar de andijvie bij laten slinken. Dan de puree erbij met zwarte peper. In het bakpannetje van de airfryerXXL. Paneermeel en klontjes boter erop. Op 200°, 10 minuten laten bakken. Apart hotdogs opgewarmd in heet water. De jus van de dag ervoor gebruikt. Zowel mosterd als tomatenketchup op tafel. Het was erg lekker allemaal. 


Dinsdag soep gemaakt in de machine met ⅓ krop ijsbergsla, doosje gekookte spruiten, courgetteballetjes en de saus van de paprika's met gehakt. Extra groenten in de namiddag nietwaar. 
Voor de avond sla, tomaat, komkommer en avocado. In het pannetje van de airfryerXXL in een klein beetje olie een ui en 2 tenen knoflook even aangebakken. Daarop 3 eieren geklutst met een scheutje melk, geraspte kaas, peterselie, peper en een snufje zout. Op 190°, bij elkaar 10 minuten. Aardappeltjes uit de ecostoof erbij. En weer de heerlijke donkere jus. Van een restje blauwe kaas, een restje ricotta en wat crème fraîche een lekker mengseltje gemaakt bij de sla en de avocado. Met name in de avocado erg lekker! 

Na de corona-booster woensdagmiddag geen zin meer in eten maken. Kapsalons besteld bij Pizzeria Bellano. Met kip en met shaorma en döner. Nooit eerder gegeten maar geen zin in pizza's deze keer. Was het lekker? Nou, laten we zeggen leuk om kennis mee gemaakt te hebben maar 1 x was wel genoeg... Friet eruit gehaald om later krokant te bakken in de airfryer. 


De andere helft van de grote krop andijvie de volgende dag geroerbakt met 4 tenen knoflook. Het rook heerlijk, maar uiteindelijk toch een ander besluit genomen.


Ik heb een rest van de aardappel/andijvieschotel, een paar aardappeltjes, het kaasmengsel van de avocado's, een stukje hotdog en de rest van de kapsalons zonder friet er door geroerd en het geheel in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan. Zo'n 15 minuten op 160°. 


Vrijdag van de pizzaplaat van de airfryerXXL  met bakpapier een. traybake-plaat gemaakt. Daarop de Hollandse traybake met bloemkool en worst. Ongeveer 300g bloemkool en 370g krielaardappeltjes bedruppeld met olie en gemengd met frietkruiden. Eén rode ui in partjes verdeeld en 2 verse worsten met zongedroogde tomaat en oregano in stukken gesneden en tevens ertussen gelegd. Omdat alles rauw was gekozen voor 30 minuten op 180°. Na 20 minuten terug naar 160‚°en na nog 5 minuten alles gaar. 


Op de laatste dag van deze blogweek fruitsalade gemaakt van peren, appels, mandarijntjes en citroensap. 
Gegeten als dessert met een lepel volle kwark. 


Voor 's avonds vegetarische portobello Stroganoff uit de slowcooker. Ik gebruikte 1 ui, 4 kleine teentjes knoflook, 300g gemengde paddestoelen, 1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder, 1 tomaat zonder nat, 1 flinke eetlepel bloem, 150ml bouillon, 125ml crème fraîche, scheutje tomatenketchup, peper en zout. In de ochtend klaargezet, daarom iets langer dan 3 uur laten sudderen op laag. We aten er in de airfryer opgebakken friet bij die uit de kapsalons kwam. En een lekker broodje om te soppen. Overheerlijk recept. Die saus, mmmm. Alles op!

En vandaag, zondag, genoeg in huis om uit te kiezen. Daarover volgende keer. 







zondag 6 oktober 2024

Uit de airfryer(s): zoete aardappelschotel met spinazie, drumsticks, gemarineerde courgette rondjes; uit de slowcooker: maïs, gevulde paprika's; soep van verse groenten; stamppot ijsbergsla; en lekker uit eten bij ons plaatselijk restaurant.

Zoete aardappelschotel met spinazie.

De kleinzoons werden aan het begin van de zondagmiddag weer opgehaald. Eten was dus weer samen op deze dag. De soep van dinsdag opgemaakt. Stamppot van Alerimus en stamppot rauwe andijvie samen opgewarmd met spekjes en stukjes worst uit de groentesaus, op te eten uit een kom bij Podium Klassiek. Na twee uitgebreide maaltijden en vermoeiende dagen een prima maaltijd uit de koelkast. Wat later op de avond nog crackertjes met lekkere peperpaté en Franse kaas met een goed glas rode wijn. 


Maandag soep gemaakt in de soepmachine van resten ijsbergsla, tomaat, rode ui en paprika en de rest van de spruitjestaart inclusief stukjes bladerdeeg. Heerlijk met een flinke scheut room. 


Voor de avond zoete aardappelschotel met spinazie. Ik heb een prima keukenmachine maar bij koken voor samen toch gekozen voor een ding wat al jaren en jaren in de kast staat, de oude slicer dicer. Hiermee de 3 bataten, ongeveer 420g, in plakjes gesneden. Ongeveer 200g spinazie laten slinken, vocht eruit geduwd in een zeef en fijngesneden. Iets meer room met iets meer knoflook en een tak verse tijm die ik er gelijk met de knoflook heb uitgehaald. De spinazie was genoeg voor 1 laag, of dat de bedoeling was weet ik niet. Hoe je ricotta netjes moet verdelen over losse plakjes bataat is me een raadsel maar met klontjes hier en daar ging het ook. In het bakpannetje van de airfryerXXL, 25 minuten op 180° en nog 20 op 160°. Heerlijk gaar en aan de kantjes knapperig. Ik denk dat ik het met blauwe kaas lekkerder vind. Ricotta en bataat zijn beiden een beetje droog en licht flauw.  


De volgende dag maïs uit de slowcooker. Een grote kolf in 2 stukken gesneden. Beide delen ingesmeerd met een laag ricotta en bestrooid met gerookte paprika. Ingerold in aluminiumfolie en 5 uur op laag gezet. In de airfryerXXL 2 drumsticks gebakken met het smart sensing programma, ongeveer 18 minuten. Ingesmeerd met een beetje olie en wat peper en zout. Krielaardappels een minuut gekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Een beetje licht-zoute boter gesmolten voor over de aardappeltjes. Wat een lekker maaltje. 

Woensdag de andere helft van de soep gegeten met een klont volle kwark erin. De eerder gemaakte puree met rode ui opgewarmd en er stamppot met ijsbergsla van gemaakt. Puree verwarmd met een beetje boterjus. Een lepeltje crème fraîche en wat peper en vers geknipte bieslook erdoor. Ongeveer 200g ijsbergsla in reepjes gesneden. De sla door de puree maar de 100g in de jus gebakken spekjes en 2 gekookte eieren apart op tafel gezet. Smakelijk hapje. 


De volgende dag grote bestelling van IKEA met natuurlijk gedoe in huis met bedframe, matrassen etc. In de ochtend daarom de slowcooker klaargezet met gevulde paprika's. Ik had 2 flinke rode paprika's. Ongeveer 240g rundgehakt, 1 ui, 3 tenen knoflook, 2 lepeltjes Italiaanse kruiden, 1 lepeltje pikante gerookte paprika poeder en 1 tomaat samen gebakken. Een pakje tomatenblokjes onderin de pot. De open paprika's erop en gevuld met het gehakt. Wat over was in de saus laten vallen, komt altijd goed. Kapjes erop en 5 uur op laag laten garen. Een beetje knapperige ijsbergsla en een lekker broodje erbij. Ik vond dit nog lekkerder dan paprika's uit de airfryer. Een beetje heerlijke saus over. 


Op vrijdag aten we heerlijke tomatensoep uit blik. Daarna als een soort dessert: zoete courgette rondjes ingesmeerd met een look/gembermengsel en gebakken in de airfryerXXL, 15 minuten op 170°. Ik heb gekonfijte gemberballetjes door de knoflookpers geduwd. Het geheel met een kleine handmixer fijngemaakt. Om niet de hele airfryer onder te spetteren heb ik de schijven op een rekje gezet in het bakpannetje en daarover een spatdeksel. Na het bakken gevuld met de blauwe kaas. Heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij ons plaatselijk Restaurant Gewoon. Voorgerechten met kip en vis.

Hoofdgerechten met rund- en varkensvlees.


En een prima fles wijn! Dessert met koffie met armagnac en een Irish coffee voor mij. Met kruidnoten wat natuurlijk eigenlijk helemaal nog niet mag.... Heel gezellig en lekker allemaal.


En vandaag, zondag, weinig resten maar wel genoeg groenten in huis dus... Daarover volgende week weer.