Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 25 december 2016
Lekkere soepjes, pasta uit de machine met spruitjes, vegetarische rendang uit de slowcooker en nog een witlofhapje uit de airfryer.
De zondag startten we wat avondeten betreft met wat rondneuzen in de koelkast. Met 1 grote rode biet, een paar stukjes aardappel en wat vocht van het tomatenreceptje van vorige week, heb ik op de blaadjes van een kropje little gem, een aangepaste salade gemaakt. Een paar lepeltjes roomkaas en een paar pecannoten maakten het af. En vooraf een in de soepmaker gemaakte soep van het bewaarde sap van de biet, de rest van het tomatenvocht, de rest van het stronkje sla van het slaatje, de uien en knoflook uit de gehaktbrood-pan, 4 rauwe zilte aardappeltjes in stukjes, de laatste 'oude' tomaat die op moest en een flinke bos platte peterselie aangevuld met water. Met een in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodje.
Heerlijk eenvoudig zondagsmaal.
Eerst een kom warme soep. Daarna de rest van het ovenschoteltje met kaas en tomaten van vorige week opgebakken. Verder een paar plakken van het gehaktbrood en een salade van een struikje little gem met groene olijven.
De dag erna werd het pasta met spruitjes. Zelf pasta gemaakt in de machine, van volkoren durum semolina, een erg stevige meelsoort. Heb de spaghetti-vormschijf gebruikt, maar dan steeds bij 4 à 5 cm afgesneden. Ongeveer 300 g spruitjes, pasta voor 2 personen, Provençaalse kruiden, teentje knoflook, 100 g ricotta, kneepje citroen, blokjes jonge kaas en de rest van het gehaktbrood in stukjes. De smaak was prima, maar het geheel toch een beetje droog. Een glas rode wijn helpt dan wel :-).
In de kleine slowcooker maakte ik een vegetarische rendang met spitskool. Gekozen voor ½ spitskool, boemboe gemaakt in de keukenmachine van 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 cm gember, theelepel suiker en een flinke koffielepel sambal. Geen sereh en djeroek in huis. Na het aanfruiten van de boemboe 50 cc ketjap, 80 cc water uit het lege omgeschudde potje sambal, peper en sap van een limoen toegevoegd. Geen zout en geen bouillonpoeder, want de boemboe was naar mijn idee zout genoeg door de ketjap. Wel een klein stukje steranijs er bij gedaan. Wat was dat een heel bijzonder lekker recept zeg. Ook zonder die djeroek en sereh en in plaats daarvan het sap van de limoen. Echt heerlijk. We aten er zilvervliesrijst bij uit de rijstkoker en nog wat uitgebakken rookspekjes.
Op donderdag een witlofgerechtje uit de oven met ham en kaas en natuurlijk gebakken in de airfryer. Er lagen nog 3 struikjes witlof en in de vriezer een verpakking met grote plakken ham van de vleesboer. De kaas geschaafd van een stuk jonge Goudse. 7 minuten op 180°. Met aardappelpuree.
Vrijdag aten we met vrienden samen op het ss Rotterdam en daarna de kerstcruise, een heerlijk vrolijk programma, bezocht. Dit zagen we bij aankomst op het tropische eiland uit de patrijspoorten :-).
Op de laatste blogdag voorbereidingen voor het kerstetentje de volgende dag.
Daarom aten we alleen maar soep met brood.
De soep maakte ik van 2 kropjes little gem, ongeveer een ons rauwe spruiten, een kommetje pasta met spruiten en een kommetje spitskool uit de slowcooker. Aangevuld met water en op de pureerstand. Elke keer weer blij met die soepmachine die van die heerlijke fluweelzachte soep kan maken.
En vandaag, zondag en 1e kerstdag. Een etentje met jongste zoon en jongste broer met hun partners. Maar daarover in de volgende blogpost. Snel aan het werk.
zondag 18 december 2016
Airfryer-tomatenhapje en -kaastaart, magnetron-aardappeltjes, "Gewone" erwtensoep, slowcooker-gehaktbroodje en maaltijd van en met nieuwe bewoners van ons land (Vluchtelingenwerk).
Brood met Franse kaas en heerlijke patés en koffie was genoeg voor de eerste dag van deze blogweek. Na een groot diner de dag ervoor, beetje moe en geen behoefte aan "echt" eten.
Op maandag de restjesdag.
Puree opgebakken met de boontjes van dinsdag de week ervoor.
De champignons gemengd en opgewarmd met de eveneens bewaarde rest risotto van dinsdag.
De volgende dag een grappig receptje met tomaten uit de airfryer. Heb in plaats van kip varkensfiletjes gebruikt. De rucola er bij was nog over van het zondag-diner. Met 2 lapjes onderin, 2 lepels olie met Provencekruiden en 2 tenen knoflook, 2 sjalotjes en 3 grote tomaten. In totaal was 20 minuten op 180° genoeg voor dit vlees.
Verder een paar zilte aardappelen uit de magnetron. Ik wilde het graag uitproberen voor een ander dinertje misschien. Ik had 4 gewone aardappelen qua grootte, in de schil, met inderdaad alleen maar zout en peper en 1 volle eetlepel olie. Heerlijk. Had met nog iets minder olie gekund. De schil van deze aardappelen was heerlijk van smaak en hier en daar ook wat knapperig; 15 minuten op 700W was genoeg. Misschien inderdaad een goed idee ook als het voor meer personen is.
De tomaten moesten echt op dus nog een keer een ovenschoteltje. Met kaas en tomaten, en in plaats van champignons een restje romanesco met champignonsaus uit de vriezer. Uiteindelijk werd het 1 grote en 1 kleine ui, hapje diepvries en 2 tenen knoflook even meegebakken met de ui. Op de 3 in plakken gesneden tomaten eerst 3 met mosterd en peper geklutste eieren en dan plakjes Le Claousou, schapenkaas van onze eigen kaasboer. Er op nog een aardig laagje oude strooikaas. Erg lekker met een broodje er bij. Had 15 minuten nodig in de airfryer op 160°.
Op donderdag aten we bietjes met lente-ui en bieslook. In plaats van de lente-ui heb ik sjalotjes gebruikt. Wat een heerlijk receptje als je van bietjes houdt. Ik koop wel gekookte bieten van de bio-webwinkel, dus is het bereiden niet veel werk. We aten er een heerlijke, in wat boter met alleen peper, gebakken ribkarbonade van onze vleesleverancier bij. En nog wat gekookte zilte aardappeltjes.
Vrijdag Kerstmarkt in ons dorp. Eerst maar eens gekeken of er lekkere hapjes waren. Koken kan altijd nog nietwaar... Uiteindelijk werd het een goede whisky en erwtensoep met worst, spek en roggebrood bij restaurant Gewoon. Omdat het daar zo goed als vol was, mochten we in de rookruimte zitten, een soort binnen/buiten. Het was al niet koud, een beetje terrasverwarming er bij, dat was genieten na de wandeling door het drukke dorpsgebeuren.
En op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, maakte ik een gehaktbroodje Griekse stijl in de kleine slowcooker. Met 370 g rundergehakt en alle kruiden en specerijen dus verminderd.
We aten het niet op de zaterdag want we hadden ons opgegeven voor een maaltijd gemaakt in verband met "samen aan tafel, vluchtelingen koken kerstmaaltijd" georganiseerd door vluchtelingenwerk. Heerlijk Syrisch en Eritrees eten. Genoten van mensen, voedsel en sfeer.
En vandaag, zondag. Wat er in de koelkast verzameld is aan hapjes, restjes, kommetjes en schaaltjes met dit en dat. Komt vast wel weer goed.
Op maandag de restjesdag.
Puree opgebakken met de boontjes van dinsdag de week ervoor.
De champignons gemengd en opgewarmd met de eveneens bewaarde rest risotto van dinsdag.
Vóór het kookwerk |
Op het bord. |
Verder een paar zilte aardappelen uit de magnetron. Ik wilde het graag uitproberen voor een ander dinertje misschien. Ik had 4 gewone aardappelen qua grootte, in de schil, met inderdaad alleen maar zout en peper en 1 volle eetlepel olie. Heerlijk. Had met nog iets minder olie gekund. De schil van deze aardappelen was heerlijk van smaak en hier en daar ook wat knapperig; 15 minuten op 700W was genoeg. Misschien inderdaad een goed idee ook als het voor meer personen is.
De tomaten moesten echt op dus nog een keer een ovenschoteltje. Met kaas en tomaten, en in plaats van champignons een restje romanesco met champignonsaus uit de vriezer. Uiteindelijk werd het 1 grote en 1 kleine ui, hapje diepvries en 2 tenen knoflook even meegebakken met de ui. Op de 3 in plakken gesneden tomaten eerst 3 met mosterd en peper geklutste eieren en dan plakjes Le Claousou, schapenkaas van onze eigen kaasboer. Er op nog een aardig laagje oude strooikaas. Erg lekker met een broodje er bij. Had 15 minuten nodig in de airfryer op 160°.
Op donderdag aten we bietjes met lente-ui en bieslook. In plaats van de lente-ui heb ik sjalotjes gebruikt. Wat een heerlijk receptje als je van bietjes houdt. Ik koop wel gekookte bieten van de bio-webwinkel, dus is het bereiden niet veel werk. We aten er een heerlijke, in wat boter met alleen peper, gebakken ribkarbonade van onze vleesleverancier bij. En nog wat gekookte zilte aardappeltjes.
Vrijdag Kerstmarkt in ons dorp. Eerst maar eens gekeken of er lekkere hapjes waren. Koken kan altijd nog nietwaar... Uiteindelijk werd het een goede whisky en erwtensoep met worst, spek en roggebrood bij restaurant Gewoon. Omdat het daar zo goed als vol was, mochten we in de rookruimte zitten, een soort binnen/buiten. Het was al niet koud, een beetje terrasverwarming er bij, dat was genieten na de wandeling door het drukke dorpsgebeuren.
En op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, maakte ik een gehaktbroodje Griekse stijl in de kleine slowcooker. Met 370 g rundergehakt en alle kruiden en specerijen dus verminderd.
We aten het niet op de zaterdag want we hadden ons opgegeven voor een maaltijd gemaakt in verband met "samen aan tafel, vluchtelingen koken kerstmaaltijd" georganiseerd door vluchtelingenwerk. Heerlijk Syrisch en Eritrees eten. Genoten van mensen, voedsel en sfeer.
En vandaag, zondag. Wat er in de koelkast verzameld is aan hapjes, restjes, kommetjes en schaaltjes met dit en dat. Komt vast wel weer goed.
zondag 11 december 2016
Boerenkool in kokosmelk, zuurkool met garam masala uit de slowcooker, zelf speculaas gebakken, en naast 2 etentjes ook de airfryer nog gebruikt.
Kruidenpasta aardappels, boemboe boerenkool. |
Omdat ik 2 grote kiploempia's van de poelier uit de vriezer haalde, wilde ik de gesneden biologische boerenkool op een wat andere manier klaarmaken. Dat werd gestoofd in kokosmelk. Met voor de boemboe 1 teen knoflook en 1 sjalot geperst en vermengd met 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel gemalen koriander en 1 theelepel gemalen kurkuma. Een blikje van 270 cc kokosmelk was genoeg voor de 200 g boerenkool. Heel erg lekker.
Dan ook maar een beetje oosters aardappelgerechtje er bij. Aardappeltjes in blokjes voor 2 personen. Hiervoor heb ik een pasta gemaakt van een kleine ui, 2 tenen knoflook, ¾ theelepel gele sambal, scheutje ketjap, wat zout en omdat de sambal wel heel erg sterk was 2 volle theelepels bruine suiker. De aardappeltjes eerst gebakken en daarna in dezelfde pan een deel van het kruidenmengsel even aangebakken en de aardappelblokjes er weer bij. Intussen de kokosmelk aan de kook gebracht in de wok met de boemboe, daar de boerenkool bij en 15 minuten laten koken.
En de loempia's terwijl in de airfryer eerst 7 minuten op 180 en daarna nog 4 minuten op 160° gebakken. Heerlijke combinatie van gerechten met ook nog een restje kroepoek uit een pakje. En een potje hete kruidenpasta over.
Op maandag een zuurkoolstoofschotel uit de slowcooker. Geen paprika in huis maar wel een pot met geroosterde rode en gele paprika dus die maar gebruikt. En de garam masala bewaard in een afgesloten pot, rook nog heerlijk. De spekblokjes heb ik eerst even aangebakken en met het vet bij de rest in de kleine pot gedaan. Na 5 uur op laag een biologische runderrookworst erop gelegd en na nog een uur, mmmm. Een paar gekookte aardappels er bij was fijn.
Dinsdag bij elkaar 8 volwassenen + een heel lief meisje van 9 jaar aan tafel. Een deel van onze kinderen is met kerst wat anders aan het doen, dus deden we een vervroegd etentje.
Als voorgerecht een tomaat gevuld met garnalencocktail.
Een hoofdgerecht met vlees, varkensoester met basilicumboontjes. Daarbij maar weer eens de risotto uit de rijstkoker gemaakt, met 400 g rijst en de rest dus ook iets meer. Weer goed geslaagd.
Apart 600 g knoflookchampignons bereid, 500 g kastanje en 100 g witte, en nog wat komkommersalade.
Bij het verschuiven gebroken :-( |
Dan een bananenmousse als dessert. Versierd met een plakje banaan en een paar koffieboontjes (van chocola). Afsluitend koffie met zelfgemaakte speculaasbrokken. De benodigde speculaaskruiden zelf samengesteld met dit recept. Heerlijk, maar iets meer brokkelig had gemogen.
Al met al, een gezellige bedoening met een lekker maal.
De dag daarna natuurlijk de resten van het diner opgegeten. Klein stukje vlees in de jus gewarmd, bakje risotto opgebakken met een laagje kaas in de airfryer en de bonen opgewarmd in de magnetron.
Van het binnenste en de kapjes van de uitgeholde tomaten, het uitgelekte nat van de witte bonen, de gesneden peterselie die over was, een schaaltje van de kokosboerenkool en wat oosterse aardappeltjes een soep gemaakt in de soepmaker. Omdat de soep niet gelijk werd gegeten en ik na het eten geen zin had in de geur van soep, heb ik alleen de stand handmatig pureren gebruikt. Bij het opwarmen op donderdag even laten doorkoken was genoeg.
Omdat het fruit wat sneller op moest en we zaterdag weer eet-visite hadden heb ik op donderdag vast yoghurt-perenijs gemaakt volgens het basisrecept fruityochurtijs. Gemaakt met Griekse yoghurt.
Verder ook een appel-perencake gebakken waar overigens een onjuistheid in de titel staat, wel zonder geraffineerde suiker maar NIET zonder suiker. En inmiddels is al lang bekend dat de werking van de verschillende soorten suiker in het lichaam hetzelfde is dus behalve voor de smaak is bijzondere, en dus duurdere suiker, niet nodig. Wel beperkt suiker gebruiken, dat wel.
Van de zuurkool stond nog een rest. Ik heb er voor vrijdag een nieuwe schotel mee gemaakt. Ovenschaal een beetje ingevet met wat jus, laag zuurkool op de bodem, een laagje schijfjes banaan, hamblokjes met een beetje scherpe kruidenpasta daar weer op, dan een laagje vers gemaakte aardappelpuree. Bestrooid met wat geraspte kaas, afgedekt met een vlamverdeler tegen het rondvliegen van de kaas. Vanaf koud meestal zo'n 20 à 30 minuten op 160° in de airfryer. Heerlijk, zuurkool met de zoetige banaan gecombineerd.
Zaterdag dus weer gasten aan tafel. Begonnen met wat hapjes: paté, olijven, stukjes brood, crackertjes, olie met balsamico-crème. Daarna een ei-voorgerechtje zonder radijs. Ik heb het eiwit met mayonaise, zout en witte peper met de staafmixer bewerkt en het eigeel met zout, gerookte paprikapoeder en mayonaise met de vork geprakt. Snufje gerookte paprika bovenop en een blaadje basilicum.
Vervolgens een vissoep met een deel soep uit de vriezer, een deel extra visbouillon uit de vriezer aangevuld met kort gekookte stukjes sperzieboon en ui. Stukken kabeljauw even meegekookt bij het opwarmen en bij het opdienen wat garnaaltjes in de kommen.
Als hoofdgerecht entrecote van het vuur. In de slowcooker gemaakte aardappelpuree met rozemarijn, (van 750 g aardappel) afgemaakt met rucola, walnoten en feta, hoeveelheden naar inzicht ter plekke. Ik heb 45 cc water en 45 g boter gebruikt in plaats van die naar mijn idee veel te grote hoeveelheid bouillon.
Extra nog een schaal knoflookchampignons (zie boven) en een salade van 2 kropjes kleine gem met vinaigrette, een rode ui in ringen en pompoenpitten.
Wat Franse kazen.
En dan het dessert bestaande uit een plakje appel-perencake en een bolletje peren-yoghurtijs.
Koffie toe met een gekocht zoetje.
En vandaag, zondag...., dat laat zich raden.
zondag 4 december 2016
De grote Kleyn gekocht, aardappelgratin uit de airfryer, haantje in de slowcooker, heerlijk soepje, hutspot maar dan anders.
2016 en 1972 Ik kook nog steeds. |
Een gezond restje zelfgemaakte spaghetti met een gezonde hap sla. Dat was wat we aten op de zondag na het zaterdagse feest met de vette hapjes. Een echte kalm-aan-dag was het.
De volgende dag een gerookte makreel, kant en klaar, een in de airfryer gegratineerd aardappelgerechtje, een hapje knoflookchampignons en wat sla. De aardappeltjes hadden iets langer gekookt moeten worden. Ik heb voor zo'n 400 g aardappel wat room en crème fraîche gemengd en ook nog een beetje cottage cheese gebruikt. De smaak was heerlijk. En de champignons waren helemaal een groot succes.
In de vriezer lag nog een haantje en gezocht naar een recept met prei. Dat werd dit recept, kip met in wijn gestoofde prei. Maar dat heb ik uiteindelijk alleen gebruikt voor de prei en de haan heb ik in de slowcooker gedaan met ui, knoflook, rozemarijn en citroen. De haan woog ongeveer 800 g. Ik heb eerst 2 uien in plakken gesneden en deze samen met ¾ bol teentjes knoflook op de bodem van de grote crockpot gelegd. Een ½ citroen in 2 dikke schijven in de buik van de kip gestopt.
Bestrooid met peper en zout en een takje rozemarijn uit de kruidenbak bovenop gedaan. Na 3 uur op laag het haantje omgedraaid en met wat eigen nat bedropen. Na nog 2 uur op laag onder de grill in de grote oven lekker krokant velletje gegeven. Met één schijf citroen was het ook goed geweest. Het frisse was lekker, maar had dus iets minder gemogen.
Voor de prei, 2 grote preien inclusief groen, 1 teen knoflook, 1 blaadje verse laurier, flinke hand verse tijm en zout en peper. Met witte wijn laten stoven. Er waren wat van de iets te harde aardappelschijfjes over, daar een paar aardappelen bijgedaan. Eerst de nieuwe schijfjes apart gekookt, daarna bij de anderen in het roommengsel verder opgewarmd. Prima maal.
Mosselen met kaas. |
Runderburger met kaas. |
En toen de soep in de koelkast gezet en gegeten in ons plaatselijk restaurant Gewoon.
Kippensoep |
En de volgende dag natuurlijk wel die soep met broodjes gegeten :-). Erg lekker.
Op vrijdag een herfststamppotje met wortel, ui en appel. In plaats van een kaasburger een saucijs voor ieder. Een beetje hutspot-achtig maar door de appel, kerrie en peterselie (gedroogd want geen verse op dit moment) wel een heel andere frisse smaak. Ik had voor halve hoeveelheden gekozen wat betreft wortel en aardappel, maar wel 2 appels en 1 ui en 1 sjalot gebruikt. Met de jus van de in olie en boter gebakken saucijzen erg lekker.
En dan alweer de laatste dag van deze blogweek.
Een klein beetje kippensoep, een klein beetje opgebakken stamppot en wat later ieder nog twee op verschillende manieren gebakken eieren op zacht wit brood van de markt.
Voor mij eerst de eieren geklutst met kaas, ham, peper en zout, voor de ander rosbief op brood en daar de eieren op gelegd.
Boodschappen gedaan bij onze vleesleverancier, dus weer voor langere tijd en voor komende gasten heerlijk vlees in huis.
En vandaag, zondag? (Nog) geen vlees ontdooid, dus maar eens kijken wat er verder nog is.
Abonneren op:
Posts (Atom)