zondag 13 maart 2022

Uit de airfryer(s): kastanjechampignons met burrata, flower sprouts, braadworst, aardappelgratin, geroosterde knolselderij, varkenshaas; uit de slowcooker: zoetzure spitskool; verder posteleinstamppot en ook nog verse spinazie.

Gevulde kastanjechampignons.

Een rest ratatouille zo in de visbouillon gedaan, een heerlijk soepje voor de late zondagmiddag.

Er was 55g flower sprouts die ik met sesamolie, sojasaus, sesamzaadjes, een paar chilivlokken en een zelf-samengesteld puntje vijfkruidenpoeder heb bedekt. Even gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 6 minuten op 190°, afgedekt met een spatrekje. De rest van de pasta met postelein opgewarmd in een pan met wat olie. De desem-boterhammen geroosterd en de laatste stukjes van het vijgen-gorgonzolabrood even opgewarmd in een pan op het gas. Op tafel ook nog vijgen-granaatappeldressing zoals hier beschreven.

De burrata moest op. Voor maandag een paar verschillende gerechtjes bedacht/gezocht. Er lagen nog een paar tomaatjes. Die even in de marinade gezet in de koelkast. Ook waren er wat kastanjechampignons die op moesten. Een eenvoudig receptje om in het bakaccessoire van de airfryerXXL te maken. Gekozen voor 160°, na 10 minuten gekeken, perfect. Dan waren er nog een paar stukken van het witte desembrood. Deze heb ik gebakken in een pan ingesmeerd met olie, zout, peper en knoflook zoals hier beschreven. 

Verder een kleine struik paksoi geroerbakt in de gekruide olie van de gedroogde tomaatjes (zonder tomaat, sojasaus en kokos) met 1 ui, extra 1 prei, 3 gedroogde tomaatjes, lepeltje tomatenpuree en puntje sambal. Even laten sudderen met een rest dressing gemaakt van nat van kappertjes, olie en een scheutje vijgen-granaatappel uit een flesje. Eigenlijk dus gewoon een heel ander recept van gemaakt :-). Een paar eieren hard gekookt. Een aparte combinatie van smaken maar erg lekker. De knoflook op het brood was iets te ver, meer gelukkig niet bitter. 


Dinsdag hadden we braadworst van de Amsterdamse worstmannen. Eerst even in heet water gelegd, daarna op de bakpan in de airfryerXL, 7 minuten op 180°. Daarbij een salade van ijsbergsla met de rest van de paksoi-roerbak. En aardappelgratin gemaakt met 250g aardappel in plakjes, 100ml soja kookroom met peper, zout en nootmuskaat en 50g in de Onionchef gemalen Kamper Terp jonge kaas. Dit geheel in de bakaccessoire van airfryerXXL gedaan en 15 minuten gebakken op 200° (met een spatrekje erop).




Op woensdag geroosterde knolselderij met ui, dadels en kaas.
Het is 'week zonder vlees' en ik doe een beetje mee. Zondag, maandag, woensdag.
De knol geschild en in blokjes gesneden, olie, zout, peper en tijm erover. Deze geroosterd op de bakplaat van de airfryerXL, 18 minuten op 180°. Rode ui gesneden in halve ringen en heel langzaam rustig gefruit in een pan. Dadels in stukjes gesneden en gemengd met honing en pompoenpitten. Voor de kaas had ik de helft geitenkaas en andere helft de gemalen Kamper Terp kaas. Alles door elkaar gemengd, in het even voorverwarmde bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan (bakplaat was hier te klein voor) en nog even opgewarmd. Intussen op de bakplaat die nu leeg was een pesto-gorgonzolabrood gebakken. Heerlijke combinatie weer.

De volgende dag zoetzure spitskool in de slowcooker. Halve hoeveelheden gebruikt. Gemberpoeder in plaats van djahe. Of is dat hetzelfde? Had nog zowel groene als rode peper in de diepvries. Met zaadjes erin in reepjes gesneden. Achteraf natuurlijk teveel, want er moest er maar 1 in en zeker niet 2. Nog een en ander uit de pot gehaald voor die aangezet was voor 4½ uur. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Een varkenshaas van 260g ingesmeerd zoals in dit recept, dus met sojasaus tomatenpuree, honing en 5-kruidenpoeder. Deze gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL 14 minuten op 180°.  Halverwege omgedraaid. Een lekkere maaltijd met extra seroendeng, gebakken uitjes en kroepoek op tafel. Van de aanbaksels uit het bakpannetje met heet water een lekker "justje" gemaakt. 


Vrijdag vooraf de soep die ik weer aangevuld had met een beetje gekookte rijst, een heel klein beetje geroosterde knolselderij en een scheutje jus van het aanbaksel van de varkenshaas.
Weer geen oppasdienstje want moeder en kind hadden Corona, gelukkig in lichte vorm. Ik maakte posteleinstamppot. Met 200g postelein, na het wassen fijngesneden, ik vond de stelen te lang en dus te grof, en 400g aardappel gekookt en met wat boter gestampt. Dan 200g spekjes gebakken en met het spekvet in de stamppot gedaan. Omdat ik dat lekker vind voor mij nog wat gemalen kaas erbij. 


Op de laatste dag van deze blogweek grove spinazie, 500g, laten slinken met aanhangend water. Ik laat zowel grote als klein blaadjes heel met de stelen. Snijden kan op het bord. Met gehaktballen en gekookt ei. Natuurlijk een paar gekookte aardappels erbij. Gehakt vanwege de jus gebakken in boter en laten sudderen met een klein beetje bouillon van poeder met een scheutje water. Twee grotere en 2 kleinere ballen. Wat is verse spinazie toch heerlijk op deze manier. 



En vandaag, zondag, een uitgebreide buiten de deur lunch. Daarover later. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten