zondag 27 september 2020

In de airfryer(s): friet, ovenschotel met pasta, biefstuk, Dorade, omelet en maïskolf; in de slowcooker: gehaktschotel en appelmoes; ook de soepmaker, Onionchef en rijstkoker kwamen van pas.

Deze zondag weer een maaltijd met het gezin met de kleintjes. Vooraf een vissoepje gemaakt van rest zeeduivel, bloemkool, aardappel en water. We aten verder opnieuw de koolsalade. Weer frietblokjes gebakken in de airfryerXXL met het speciale programma. Gemakkelijk snel gemaakt met het speciale hulpmiddel voor snijden van staafjes en blokjes van de Magimix. Ik had vrijdag bij De Verleiding 20 pittige gehaktballetjes gekocht en deze opgewarmd in de magnetron. Verder een paar kaas-maïsbroodjes afgebakken in de andere airfryer. Een blikje kikkererwten opgewarmd. Na de hoofdmaaltijd nog wat appelmoes voor de kleintjes en koffie met een mooi chocolaatje toe. Weer een fijne nazomerdag. 

Pasta, heel klein stukje bieflap in stukjes, saus voor de derde keer, restje kikkererwten, restje saus van de gehaktballetjes en een restje blauwe kaas in stukjes met elkaar gemengd en in een met een beetje olie ingevette ovenschaal gedaan. Wat geraspte kaas erover, een paar mini-tomaatjes gehalveerd en afgedekt met een vlamverdeler 15 minuten op 160° gezet en daarna nog 5 minuten op 170° in de airfryerXXL. Met nog wat koolsla een best lekkere gezonde maaltijd voor de maandag.

Na afloop van de maaltijd de soepmaker aangezet op gemixte soep met de rest van de koolsla, een beetje gebakken pasta, de rest van de saus die er nog was en 2 kleien rauwe aardappeltjes. Water tot het onderste streepje. Ik gebruik altijd water uit de om te spoelen bakjes en schalen. Heerlijke soep.

Dinsdag lunch op de volkstuin van vriendin van oudste zoon. Eerst een heerlijk kopje soep van courgette en kruiden uit eigen tuin. Daarna lekkere broodjes en koffie met zoet toe. Thuis geen behoefte meer aan echt eten. Een kopje koffie met een stukje kaas voldeed.

De volgende dag biefstuk met champignons. Champignons, 250g, gebakken in zoute boter met 3 tenen knoflook. De biefstukken gebakken op de bakplaat in de airfryerXL ongeveer 5 minuten op 200°. Even ingesmeerd met een beetje olie en peper. En natuurlijk even laten rusten na het bakken. Vooraf aan de biefstuk 2 kaas-maïsbroodjes afgebakken in een paar minuten, was de airfryer gelijk goed opgewarmd. Verder nog een schaaltje Romaanse sla met een uitje en tomaatjes aangemaakt met wat mayonaise en balsamico-crème met dadels en vijgen en 4 halve hardgekookte eitjes. De broodjes, salade, biefstuk en champignons waren schoon op. Een heerlijke manier om champignons klaar te maken.



Op donderdag maakte ik een gehaktschotel in de slowcooker. Het recept is niet meer online te vinden, dus geen linkje. Eerst een uitje, stuk witte kool en 5 worteltjes fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Daarna in wat olie gefruit op laag vuur. Dan 2 fijngesneden knoflooktenen erbij. Dat in de slowcooker. Vervolgens 300g rundergehakt aangebraden op hoog vuur met wat bouillonpoeder, 2 eetlepels sojasaus en zwarte peper. Ook in de pot. Alles goed door elkaar gehusseld, een takje verse tijm verstopt en  6 uur op laag gezet. We aten er een wortelsalade bij gemaakt van ongeveer 10 worteltjes fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes en gemengd met een handje rozijnen, 2 fijngesneden bolletjes gember, een beetje citroensap en 2 eetlepels gembernat uit de pot. En rijst gekookt in de rijstkoker. Het gehakt was heerlijk en het was ook een uitstekende combinatie. Een kom soep in de middag, zie boven. 



Vrijdag werd visdag. Een dorade uit de vriezer gehaald. Een hele vis, wel schoongemaakt. Omdat daar een Smart Chef programma voor is deze natuurlijk gebakken in de airfryerXXL. Beetje kruidenzout aan beide kanten en binnenin, 2 plakjes citroen en een flinke tak tijm, een takje rozemarijn en een takje oregano in de buik gestopt. De hoeveelheid takken in het recept lijkt me niet helemaal redelijk voor één vis. Ook de ui en de olie heb ik achterwege gelaten, de laatste omdat in het receptenboekje bij de airfryer uitgegaan wordt van bakken zonder olie. Met een salade, een paar in de magnetron gepofte aardappelen en salieboter een heerlijke maaltijd. 


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik appelmoes in de slowcooker. Ik had 2½ kilo grote Santana-appels gekocht. Ruim een kilo paste in de pot van de duo-slowcooker. Met een beetje citroensap en een slokje water 6 uur op laag gezet. Het andere deel van de appels moest nog even wachten. Een heelrijk moes geworden.

Er lagen wat veel eieren. En de hamblokjes moesten ook nodig op. Dus maakte ik een (boeren)omelet in de airfryerXXL in de bijbehorende bakaccessoire. Ik koos voor een restje salade1 kleine aardappel, 1 klein uitje, 1 grote teen knoflook en 1 tomaat zonder binnenste allemaal in stukjes en even aangebakken. Dit na afkoelen in de kom met 4 eieren geklopt met een scheutje room gemengd samen met 100g hamblokjes en zwarte peper. In het verwarmde bakje, 12 minuten op 180°. Perfect.

In de andere airfryerXL één grote maïskolf in tweeën gesneden, ingepakt in folie met een paar schijfjes salieboter, na voorverwarmen 15 minuten gegrild in het mandje op 200°. Ook prima. 

Op tafel een kom met de verse nog warme appelmoes en een kommetje met minitomaatjes.


En vandaag, zondag, echt nog geen idee. De rest van de appels verwerken in ieder geval. Volgende week verder daarover. 












 

zondag 20 september 2020

Frietblokjes, hamburgers, zeeduivel uit de airfryer; heerlijke salieboter; bloemkool uit de slowcooker; bijzondere pizza's in Duitsland; in huis op vuur gebakken bbq-vlees en heerlijke coleslaw.

Deze zondag waren schoondochter en de twee kleine jongetjes de hele dag in huis en tuin. Ik had na de lunch en het middagslaapje in de middag voor ieder een bordje watermeloen gemaakt. 

We aten 's avonds: frietblokjes uit de airfryerXXL (met het smart chef programma voor verse friet gebakken, heerlijk), een rest bietjessalade, verse Chinese kool salade, verse appelmoes, doperwtjes uit een potje en in de andere airfryer op de bakpan gebakken hamburgers, 8 minuten op 180°. Voor elk wat wils en de jongetjes aten er aardig van mee.  En in deze hectiek natuurlijk geen foto's van de maaltijd :-).

Maandag werd restjesdag. Van Chinese kool, witlof en ijsbergsla met aardappelen een stamppot gemaakt. Recept was alleen maar ter inspiratie. Jus gemaakt met een gebakken uitje in boter. We aten er een rookworst bij. 

Dinsdag en woensdag aten we buiten de deur want we waren een paar dagen in Arbach bij een goede vriend die een hotel/restaurant is begonnen in dit lieve dorpje. Ook dochter en schoonzoon hebben daar sinds kort een huis, maar zijn nog volop aan het verbouwen, dus geen logeermogelijkheid.

De 'baas' van het hotel bakt heerlijke en vooral ook bijzondere pizza's. Oude recepten van Napolitaanse afkomst. Door ze in parten aan tafel te brengen kunnen de aanwezigen verschillende smaken proeven. Erg leuk en lekker. Op de foto's achtereenvolgens zalm, spinazie en een dessertpizza met appel. En er waren nog meer smaken hoor. Geweldig leuk.



In de namiddag eerst geborreld met crackertjes, kaas, nootjes e.d. Vooraf aan het pizza-gebeuren kregen we een kom gazpacho. En natuurlijk waren er ook heerlijke wijnen bij de gerechten.

Woensdag aten we met dochter en schoonzoon in een restaurant in het prachtige dorp Monreal. Schnitzel, gegrilde varkenslapjes, calamaris, lekker met frietjes en salade. Eenvoudig maar goed. Na het eten een rondwandeling en terug in het hotel nog wat nagepraat en wat gedronken. Het waren leuke dagen. 

De volgende dag weer naar huis en na een autorit van 4½ uur en 2 dagen eten en drinken, werd het thuis een in de airfryer afgebakken olijvenbroodje en wat crackers met beleg en een kopje koffie. 

Dan al weer vrijdag. Bloemkool uit de slowcooker. Het was een kleine bloemkool gelukkig want dat is genoeg voor samen. Eerst 3 tenen knoflook uitgeperst, peterselie, maggiplant en rozemarijn fijn gesneden, parmezaan geraspt en dat met zwarte peper en olie geklopt. Kool ingesmeerd, beetje water en bouillonpoeder in de pan en 4 uur op laag gezet. We aten er zeeduivel en gepofte aardappel bij.

De moten zeeduivel zijn ingepakt in serranoham en 8 minuten gebakken op 160° op de grillpan in de airfryer XXL. Ik was eerlijk gezegd gewoon helemaal vergeten de salie toe te voegen voor het inpakken en heb toen gekozen voor het maken van een rol salieboter. Met 125g boter, 7g salie, 2 tenen knoflook, zonder peper en zout. Ook gelijk heerlijk bij de gepofte aardappelen uit de magnetron

Voor de laatste dag van deze blogweek maakte ik op vrijdag een klassieke coleslaw.  Met ½ witte kool, 1 rode ui en 3 worteltjes allemaal door de magimix gehaald. De dressing bestond uit 4 lepels mayonaise, 1 lepel mosterd, 2 lepels witte wijnazijn en een lepeltje zwarte peper. In het gekozen recept staat direct serveren, in een ander recept 'maak het een dag van tevoren zodat de smaken lekker intrekken en de kool lekker van structuur wordt'. Het laatste gedaan dus. 

We aten met gasten en hebben vlees gebakken op het vuur in de keuken. De bieflapjes, saté en bbq-worstjes uit het pakket van Hofweb waren allemaal bbq-klaar. Verder een beetje pasta gekookt, een doosje courgette-preisaus uit de diepvries gehaald en aangevuld met een paar even geroosterde tomaten. Leuke minitomaatjes voor de kleintjes en iedereen die er trek in had. Ook nog een pan appelmoes gemaakt van Delcorfappels opgezet met een klein beetje water en wat citroensap. Iets te dun, maar wel erg lekker. 

En vandaag, zondag nog geen idee. Er zijn natuurlijk resten dus wie weet... Maar daarover later. 

zondag 13 september 2020

Leuke week maar een crime om te werken met de nieuwe versie van blogspot. Hopelijk gaat het wennen. Uit de airfryer: karbonades en romanesco; uit de slowcooker: geroosterde groenten en verder lekkere bietjessalades.


Mascarpone-ijs met fruit

Er was nog van alles in de koelkast. Daar heb ik deze zondag een maaltijd mee samengesteld. Ik ben er tegen eten weg te gooien. Voor een paar oude casinoboterhammen, deels geroosterd, kwam ik tegen nummer 9 van dit lijstje. Met dit recept pesto gemaakt in de onionchef met het zwarte mes. Even snel in de wat dat betreft 'altijd gulle tuin' 20g zevenblad geplukt, 3 tenen knoflook, 20g pijnboompitten, peper, 2 boterhammetjes en olie naar behoefte. Toch nog een beetje geraspte kaas er bij gedaan. Nog een beetje droog maar erg lekker bij de boontjes en de frietblokjes. Ook bij de tomaatjes trouwens.

Een kleine rest frietblokjes  opgewarmd in de airfryerXL. Dat ging prima met een beetje olie op de bakpan, ongeveer 6 minuten op 200°, even schudden tussendoor en kijken of ze een beetje krokant waren. Een restje bonen opgewarmd in de magnetron. Een stukje varkensnek samen met 1 drumstick in een pannetje opgewarmd in de saus van de nek. De fruitsalade verder opgemaakt samen met een schepje mascarpone-ijs van vrijdag.


Maandag moest de laatste 100g Hollandse garnalen echt op. Ik maakte voor samen een klassieke garnalencocktail. Met een beetje Griekse yoghurt want geen crème fraîche meer in huis.

De saus die over was van de kip in römertopf had ik (zonder de champignons, die waren een beetje te 'sponsachtig' en vond ik niet meer lekker), bewerkt met de staafmixer. Een deel hiervan heb ik als saus gebruikt voor het stoven van de bloemkool. Wat een heerlijke keuze. Het restje van de bloemkool en de bouillon van de varkensnek weer met de staafmixer gemixt en bij de resterende saus gedaan. Het laatste stukje nek was nog voor partner. Lekker met aardappelen uit de magnetron. Grote rode Alouette-aardappelen met schil in stukjes met olie, kruidenzout en peper in de magnetronpan. Goed gelukt. Iets minder olie volgende keer, maar leuk om aardappelen weer eens op een andere manier te eten. En een stukje brood er bij vinden we eigenlijk altijd wel lekker.



Dit plaatje heb ik gebruikt als inspiratie voor het voorgerecht op dinsdag. De halve watermeloen moest wel iets mee en de 100g gerookte paling moest op. Eerder had ik ook een recept gevonden voor paling met avocado. De mousse gemaakt met de staafmixer van 2 avocado's, Griekse yoghurt, limoensap en peper en zout. De bordjes opgemaakt met stukjes paling, stukjes meloen, een plakje coppa en wat avocadomousse. Heerlijke combinatie. 

Ik werkte wat  groenten weg in de slowcooker. Er lag 1 zoete aardappel, 1 rode en 1 gele paprika, 1 prei, 3 bosuitjes en verder 4 tenen knoflook en 1 grote sjalot. Ik wilde de groenten roosteren dus de pan ingesmeerd met zonnebloemolie, de groenten er in en bestrooid met een lepeltje ooit zelf samengestelde nasikruiden (destijds zonder laos en uienvlokken want die had ik niet in huis), peper en zout en daarna nog wat olie er over. Heel goed idee, erg lekker. We aten er een naanbrood bij en wat plakjes pancetta en stukjes droge worst. Ook maakte ik gebruik van de zevenblad-broodpesto. Heerlijk bij zowel de groenten als het brood.


Op woensdag 2 voor de bbq geprepareerde karbonades gegrild op de grillplaat in de airfryerXXL. Ze waren dun dus na 10 minuten op 180° gekeken. In de magnetron 2 grote aardappelen gepoft. Op tafel verder een beetje verse appelmoes, schaaltje zoute boter en een schaal witlofsalade met een dressing van Griekse yoghurt en mayonaise. Een mandarijn bovenop als versierinkje.


Dan de volgende dag romanesco au gratin. Leuk recept maar geen direct linkje meer te vinden. Een hele romanesco in twee helften in de bakpan van de airfryerXXL. Niet gekookt dus. Stond wel in het recept, maar gewoon helemaal vergeten :(. Kaassaus gemaakt met volle melk en meer mascarpone dan geraspte oude kaas omdat die op moest. Een beetje peper en nootmuskaat toegevoegd. De saus over de romanesco gedaan. Om te beginnen 45 minuten ingesteld op 150° om aanbranden van de kaassaus te voorkomen en het toch gaar te laten worden. Regelmatig gekeken en soms even met de vork ingeprikt. Tussendoor nog even op 175° gezet, maar dat ging toch te hard. Alle roosjes en vrijwel alle stronkjes waren gaar maar net niet alles. In stukjes gesneden nog even in een doosje in de koelkast gezet samen met wat saus en penne. De kaassaus was trouwens heerlijk. Met penne er bij toch heel lekker gegeten. Als toetje de 's morgens binnengekomen verse biologische aardbeien met een rest even geklopte slagroom met een heel klein beetje oersuiker..












Vrijdag aten we rode bietensalade met feta. Ongeveer 300g gekookte bietjes gemengd met 1 appel, flink wat versgekraakte walnoten, 100g hamblokjes, olie en balsamicocrème met sinaasappel. Nog wat gebakken stukjes pancetta en heerlijk vers brood er bij. 


Op de laatste dag van deze blogweek lunchgasten. Van de rest van de bietjes met 3 eieren, 3 cornichons en een flinke hand walnoten maakte ik een ei-bietjessalade. Vooraf een kopje soep met een mooie cracker. Verder verschillende broodsoorten waaronder pain de camusettes en fruit en tomaatjes op tafel. 

's Avonds samen alleen nog wat brood met beleg gegeten met een kop koffie. 

En vandaag, zondag, eten we met schoondochter en de twee kleintjes. Alvast hamburgers uit de diepvries gehaald. Verder nog maar eens even kijken wat het wordt. Maar daarover volgende week. 

zondag 6 september 2020

Lekker eten bij Gewoon; eten met vrienden; uit de airfryer: gemarineerde mango, chipolataworstjes, bloemkoolschotel, frietblokjes; varkensnek uit de slowcooker en kip uit de römertopf; mascarpone-ijs met een stroopwafel en opnieuw naar een heerlijk restaurant.

Menu met vrienden
Menu met vrienden op vrijdag

Na even heen en weer gereden te zijn naar Rotterdam aten we zondag gewoon bij Restaurant Gewoon. Genoeg te eten in huis hoor, maar lekker even genieten van het gemak van uit eten gaan. Een geweldige vissoep, garnalenkroketjes, beiden daarna kalfsoester met champignonsaus en Irish koffie en voor de ander koffie met een drankje toe. Geen foto's, vergeten.


Maandag eerst een kopje soep, daarna wat witte en gele rijst gemengd met de courgettesaus die er nog stond en in een pan opgebakken. In de ene airfryer op de grillplaat een mango gemarineerd in whisky (zonder honing dus) gegrild en in de andere airfryer terwijl een paar chipolatieworstjes gebakken in het mandje, 5 minuten op 180° en nog 5 minuten op 150°. 

De volgende dag nog een kopje soep. En verder in de magnetron opgewarmde risotto en in een pan opgewarmde ratatouille. Partner houdt niet zo van champignons in de risotto dus heb ik er 2 bakjes van gemaakt, bestrooid met kaas en nog 2 worstjes voor de 'vleeseter'. Van een heel klein restje van zowel risotto als ratatouille met de staafmixer een soepje gemaakt voor de volgende dag. Ik neem deel aan de verspillingsvrije week. Er gaat eigenlijk altijd al heel weinig weg hier, maar het is leuk om te zien welke tips nog kunnen helpen. Vandaag dus niets verspild.

Woensdag een bloemkoolschotel met ½ bloemkool in roosjes en 460g aardappel in schijfjes even gekookt. Bij elkaar 65ml crème fraîche samen met een beetje Griekse yoghurt opgewarmd, 1 ei en 2 tenen knoflook er door en in de bakpan van de airfryerXXL gegoten op de laagjes en de 50g kaas. Met vers gevijzelde zwarte peper en tijm uit de kruidentuin. De XXL hoeft nooit voorverwarmd, de pan 30 minuten in het mandje gezet op 170°. Precies genoeg eten en precies genoeg tijd gebakken.

Dan varkensnek in plaats van parelhoen op deze manier gegaard in de slowcooker. Ik had ook nog een stuk pancetta liggen. Beiden kwamen uit het worstabonnement van Brandt en Levie. Plakjes pancetta onderin, daarop een blad kool, dan het stuk varkensnek van 400g met een takje verse tijm en daarover 5 grote bladeren van de Chinese kool die in huis was. Omdat de nek gemarineerd was geen extra zout en peper toegevoegd. Wel een scheutje water en een paar klontjes boter. Na 6 uur op laag een heerlijk stuk vlees. Iets te weinig groenten wel. Lekker met brood on in de saus te dopen. Stukje vlees over in heerlijk bouillon-achtige saus in de koelkast.
Vrijdag gasten.
Zoals eigenlijk altijd wat hapjes vooraf. Olijven, droge worst, paté, stukjes gerookte kip, zoute boter, crackers en een drankje naar wens. Dat kon nog buiten samen met de op dat moment ook nog aanwezige schoondochter, zoon en kindjes. Vanaf het voorgerecht waren we binnen met z'n vieren. De garnalen-eiersalade helemaal volgens recept gemaakt. Heerlijk hapje.

Voor de kip uit de römertopf heb ik de saus ontdooid die in de vriezer stond. Vers er bij 1 prei, 2 tenen knoflook, 1 appel, 3 drumsticks en 4 dijbeenfiletjes. Na 1½ uur in de oven op 180° een heerlijk stukje vlees met prima saus. Nog één drumstick over en opnieuw teveel saus. Deze keer niet meer ingevroren maar soep van gemaakt.

We aten er frietblokjes bij. 's Morgens 1000g in blokjes gesneden en in het water gezet omdat ik niet alles vlak voor de komst van de gasten wilde doen. Leek me niet bezwaarlijk en het was ook geen probleem. Ik rekende op ongeveer ½ uur in de airfryer XXL met het smart sensing programma en dat klopte. Intussen de boontjes gekookt. Van beiden een beetje over maar gelukkig niet heel veel.

De fruitsalade had ik in de ochtend gemaakt. Er zijn veel recepten met room, zure room, crème fraîche e.d. maar omdat de saus van de kip en het ijs ook al romig waren, heb ik daar niet voor gekozen. Frambozen, blauwe bessen, prui in stukjes, rode druiven gehalveerd, 1 kiwi, 1 mandarijn, ½ watermeloen en een scheutje balsamicocrème met sinaasappel. 

Het mascarpone-ijs heb ik deels voorbereid op donderdag. De melk laten trekken en de mascarpone er door geroerd en in de koelkast. In de ochtend de koude slagroom geklopt en gemengd met het mascarponemengsel en direct in de ijsmachine gedaan en hup in de vriezer. Wat een heerlijke smaak samen met voor ieder een halve opgewarmde stroopwafel want we zaten vol :-).

De gasten waren tevreden dus de gastvrouw/kok zeker ook. Weer een geslaagd etentje in coronatijd. Geen omhelzingen, geen handen en kussen, maar wel lekker met elkaar aan tafel. 

Zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek werden we mee uit eten genomen door onze vrienden/buren.We aten bij het restaurant Natuurlijk aan het Spui.
Wat een heerlijke gerechten en fijne sfeer. Samen met de disgenoten gekozen voor een 4-gangen verrassingsdiner waarbij volledig rekening wordt gehouden met allergieën en wensen.
Een paar foto's:



Vitello tonnato maar dan een beetje anders met heel dun gesneden procureur. Een lekker stukje zalm zat er nog tussen. Een mooie amuse met een gepoft tomaatje wat ontplofte in je mond.
Heilbot met een heerlijke saus. Een mooi dessert. Met een wijnarrangement met goed gekozen wijnen bij ieder gerecht. Na afloop nog koffie met een Portugese brandy (aguardente herinner ik me) waar ik de naam van ben vergeten maar erg lekker.  De foto's wilden niet in de juiste volgorde dus maar zo gelaten.

En vandaag, zondag. Beetje uitrusten, beetje kalm aan, kijken naar wat met de restjes te maken is. Maar daarover volgende keer.