zondag 28 oktober 2018

Stoofperen en zuurkool in de slowcooker, hamburger en kabeljauw uit de airfryer, komkommer-mangosalade, appeltaart en ei-muffins uit de oven.

Op zondagmorgen eerst 2 verschillende recepten stoofpeertjes gemaakt, beiden in de slowcooker.
Met witte wijn en sinaasappelsap en met rode port en ongeschild. Bij elkaar was het een kilo. Er waren een aantal peren niet mooi genoeg om in z'n geheel te stoven, dus die zijn geschild en in stukjes in de witte wijnvariant gedaan. De hoeveelheden vocht een beetje geschat en aangepast aan het aantal peertjes per pot. De ongeschilde peren laten afkoelen buiten het kookvocht (bij het serveren natuurlijk gecombineerd), de stukjes in witte wijn in hun kookvocht.

Er lagen nog 2 dikke plakken boerenham van de biologische vleesboer die ons eiland gaat verlaten. Erg jammer dat zijn natuur niet voldoet volgens de makers van 'nieuwe natuur'. We aten de ham opgerold bij een witlofsalade. Een gekookt ei, stukjes vispastei, een vijg en wat opgebakken rest aardappelpuree en het was weer een lekkere maaltijd.

Maandag een hamburger. Gebakken in de airfryer op de grillplaat, 7 minuten op 180°. Met in de airfryer geroosterde stukken brood, restje witlofsla, Batavia sla, tomaatjes en stoofpeertjes.
Mayonaise en tomatenketchup, glas rode wijn. Zondagsmaal.

Dinsdag kabeljauw met avocado ook bereid in de airfryer, 15 minuten op 180°. Ik had 2 stukken kabeljauw, ongeveer 250g, 3 cocktailtomaatjes doorgesneden, 1 avocado in reepjes en 2 flinke eetlepels crème fraîche gemengd met fijngehakte verse basilicum, platte- en krulpeterselie (geen pesto in huis). De geraspte kaas erop gestrooid na een minuut of 5 want dan smelt het gelijk en gaat niet door de airfryer waaien. Met rijst uit de rijstkoker en een beetje sla. Heerlijke combinatie die vis met avocado. We aten vrijwel tegelijk met onze kleine kleinzoon. Eerst zijn eigen eten en dan nog kleine stukjes vis omdat samen eten zo leuk is.

De volgende dag een komkommer-mangosalade. Wel een hele mango maar van een heel erg grote komkommer maar een stuk gebruikt. In plaats van een pepertje een lepeltje zelfgemaakte sambal er door gedaan en in plaats van koriander, niet meer in de kruidentuin, platte peterselie. De dressing van alleen 1 lepel honing, 2 lepels olie en een scheutje limoensap. Wat zoute pinda's erover gestrooid. Echt een heerlijke salade. We aten het met een broodje van de bakker en in een beetje ghee gebakken heerlijke verse worst maar die met chermoulakruiden staat niet meer in de webshop.


Even wat resten weggewerkt in een soepje, maar in het pannetje deze keer. Een pannetje met vocht van het haantje met stukjes haan en stukjes ham, marinade van de schouderkarbonade rauw en gebruikt bij het grillen, rest boontjes, rest sla, stukje karbonade in blokjes. Eerst het vet afgeschept van het vocht van de geslowcookte haan, daarna alles er bij in het pannetje gedaan en wat water. Na even koken een heerlijk soepje.

Donderdag aten we bij vrienden. Heerlijk eten en heel gezellig.




Wel maakte ik voor vrijdag een appeltaart van een gekregen pakket.

Normaal zonder pakjes en zakjes, deze keer dus met toevoeging van boter, een ei, appels (goudreinetten, zaten ook in het pakket), rozijnen, kaneel en wat suiker. Voor deze variant de appels in kleine stukjes gesneden. Voor de grote springvorm dus in de grote oven. Ook bakte ik ei-muffins met spek voor de lunch van vrijdag.

Vrijdag dus lunch met een neef met twee zonen van 7 en onze kleine man van bijna 1. Op tafel afgebakken broodjes, geroosterd volkorenbrood, suikerbrood, vleeswaren, kaas, zoet en de muffins. Appeltaart toe.

's Avonds aten we met schoondochter en het kleine jongetje zuurkool uit de slowcooker met daarbij ontdooide runderstoofpot uit de diepvries. In plaats van speklapjes 100g gerookte spekjes even aangebakken en op de zuurkool gelegd en een half uurtje voor tijd nog een rookworst. Verder volgens recept. Apart wat gekookte aardappels. En ja, appeltaart toe.

Op de laatste dag van deze blogweek was bij uitzondering de kleinzoon voor het weekend bij ons. Hij had deze keer weer zijn eigen eten en wij aten wat verschillende resten.

En vandaag, zondag, in de middag jongetje weer ingeleverd. Voor de avond een varkenshaasje ontdooit. Wat ik er mee gaan doen, vertel ik volgende week.

zondag 21 oktober 2018

Heerlijke champignonsaus, sambal van eigen pepers, gepofte groenten en noodles in de airfryer, puree en boontjes uit de 'ecostoof', soep, fruitsoep en appelcompote uit de soepmachine, kip en aardappelpuree uit de slowcooker.

Ik at deze week een aantal dagen alleen. Op zondag waren dat spruitjes. Er zijn veel recepten te vinden voor spruitjes met champignons. Maar ik heb eerst de champignons in een saus verwerkt. Met 250g kastanjechampignons, 200cc ontdooide slagroom, 65cc witte wijn, 1 sjalot, 1 teen knoflook, een koffielepel bloem en 15g boter. Met room uit de diepvries geen probleem dus. Gaat prima. Heerlijke saus. Dan spruitjes even gekookt. Deze door de gebakken (naar mijn idee altijd iets te zoute) gerookte spekjes geroerd. Saus er over aan tafel naar behoefte. Lekker met een glas witte wijn.


Er lagen nog wat groene pepers die rood aan het worden waren, maar ook wat te oud. Sambal maken, dacht ik. Ik vond natuurlijk meerdere recepten en heb dit recept gebruikt als uitgangspunt.

50gr groene, al een beetje rood wordende pepers van eigen plant, 1 flinke sjalot, 2 tenen knoflook en een restje gember (10g) samen in de Onionchef met het zwarte mes fijngemaakt.
Een scheutje zonnebloemolie verwarmd en daar de prut ingedaan. Even aangebakken. Dan een scheutje vissaus, een scheutje ketjap, een schepje suiker en een kneepje tomatenketchup er bij. Nog zo'n 5 minuten laten pruttelen. Behoorlijk scherp wel, maar ook wel licht zoetig. Lijkt me wel goed gelukt (ben zelf niet zo'n sambal-eter).
Het is maar een klein potje, maar het lastige met dit soort dingen vind ik dat het natuurlijk niet in een week op gaat, maar langer bewaren met olie ook niet echt een optie is, want wel direct in gebruik.

De volgende dag een ½ paprika en een ½ courgette met een rode ui en wat knoflook gepoft in de airfryer in de mand zo'n 8 minuten op 200°. Tussendoor voorzichtig geschud. Een gepofte aardappel er bij kan ook in de mand maar dan veel langer. Daarom heb ik die, een grote aardappel, 8 minuten in de magnetron gedaan op 700w op het speciale hulpmiddel voor aardappels poffen. Voor bij de aardappel had ik de frisse knoflooksaus gemaakt. Eén flinke lepel Griekse yoghurt, 2 uitgeknepen tenen knoflook, wat verse bieslook uit de kruidentuin en zwarte peper uit de vijzel. Een klein beetje groenten en klein stukje aardappel over, de saus ging heerlijk helemaal op.


Dinsdag soep gemaakt in de soepmachine van een beetje sla, een restje gestoofde komkommer, het binnenste van een komkommer, een beetje rendangsaus, nog wat nat van de witlof met bacon (allemaal van vorige week) en de rest van de gepofte groenten en aardappel en een bosje koriander. Heerlijk pittige soep voor de dinsdag lunch en voor woensdag 's avonds.

Dinsdag ook iets nieuws uitgeprobeerd. Ik had een ecostoof gekocht. Dat lijkt een klein beetje op slow cooken, maar is toch weer anders. Om uit te proberen had ik 200g bloemkool in roosjes met 300g aardappel in blokjes opgezet met koud water, 2 minuten gekookt. Daarna de pan 45 minuten in de stoof gezet. Gaar!!! Afgegoten en puree van gemaakt met wat boter en witte peper. Hierbij de opgewarmde champignonsaus gegeten. Alweer een lekkere maaltijd voor mij alleen.

De volgende dag eerst wat fruit weggewerkt in de soepmaker. Ik maakte van 4 kleine appeltjes, 1 grote peer en 1 sinaasappel en een scheutje rosé een fruitsoep. Eerst op de compotestand, dan nog even handmatig mixen. Af laten koelen, heerlijk in de Griekse yoghurt als toetje. In de middag was ik op visite bij mijn nicht-naamgenoot, daarom at ik soep met brood.

In augustus maakte ik een recept met noodles en kaassaus. In de diepvries krap-aan genoeg voor mij alleen. Extra nog wat prei met ricotta gemaakt. Een ui en de prei even gefruit en laten sudderen. De ricotta erdoor geroerd. Daarna de noodles met het preimengsel 15 minuten in de airfryer op 180°.


Vanwege het kleine jongetje in huis en zijn moeder die later kwam mee-eten en partner ook weer thuis, gebruikte ik voor de maaltijd van vrijdag de slowcooker. Een flinke jonge haan volgens dit recept maar dan met een paar bladen Chinese kool en 2 dikke plakken ham. Gekozen voor 6½  uur op laag. Het recept voor een eenvoudige aardappelpuree uit de slowcooker stond op allrecipes.nl, maar die site werkt jammer genoeg niet meer. Bij deze:

Porties: 6 
  • 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes
  • 60 ml water
  • 60 gr boter
  • 1 theelepel zout, of naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 120 ml melk, of naar behoeft 

  • Bereidingswijze





  1. Leg de aardappelen, water en boter in een slowcooker. Breng op smaak met zout en peper. Zet de deksel erop, en kook op 'Laag' gedurende 7 uur of 'Hoog' gedurende 4 uur.
  2. Maak er met een stamper puree van, voeg de gewenste hoeveelheid melk toe om een romige consistentie te bereiken. Houd warm op 'Laag' tot het opdienen.
Ik heb de helft gemaakt. En deze pot van de duo-slowcooker ook 6½ uur op laag gezet.
De dag ervoor ook alvast een appelcompote gemaakt in de soepmachine. Met 650g appel, ⅛ theelepel gemalen kruidnagel, een scheutje citroensap en 100ml water, geen suiker toegevoegd. Na afloop even met de hand gemixt.

De haan of kip of parelhoen wordt op deze manier niet bruin, maar deze smaakte weer heerlijk. Je kunt dan kiezen om hem nog even onder de grill te leggen, maar daar was geen tijd voor omdat het jongetje ook weer op tijd thuis in bed moest liggen. De haan en compote gingen helemaal op. Van de puree nog een beetje over, maar was opnieuw heel lekker.

Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik gegrilde schouderkarbonade. Op de grillpan op het gas, want te groot om 2 tegelijk te grillen in de airfryer. Ik heb de marinade aangevuld met een beetje eigen sambal en wat gembersiroop. Sperziebonen even gekookt en drie kwartier in de ecostoof gezet. Had wel iets langer gemogen. Fruitsoep in een apart kommetje en wat noodles en gebakken ei er bij. En natuurlijk de zelfgemaakte sambal op tafel naast gekochte gebakken uitjes en seroendeng.


En vandaag, zondag, ik denk iets met witlof en ham. Maar, dat beschrijf ik volgende week.

zondag 14 oktober 2018

Lekker soepje, ovenschotel met groenten en ei, beetje raar gerecht uit de slowcooker, witlof met bacon uit de airfryer, Restaurant Gewoon.

Een maaltijd samenstellen of een soep maken van wat er in de loop van de week is overgebleven van maaltijden. Omdat weggooien hier nooit een optie is, bewaar ik alle restjes, ook kleine beetjes. Vroeger hadden we kippen, dat was wel handig.
In de soepmachine: beetje kokosmelk, restje bami, restje bonen met paprika, sla, paar bladen paksoi en een klein beetje vinaigrette met soja en peterselie. Het geheel aangevuld met water. Een smakelijke drinksoep. Lekker voor de lunch met een beetje geraspte emmentaler.

's Avonds andere resten. Eerst een paar stukken quiche Lorraine en daarna een kolf maïs opgewarmd in de magnetron. Ging beiden prima wat betreft de smaak. In een pannetje een paar stukken vlees van de rendang opgewarmd in eigen saus. Verse sla met tuinkruiden op tafel.


Maandag een ovenschoteltje met courgette, paprika en tomaat. Voor samen maar toch maar ½ (grote) courgette, 1 rode paprika, 1 klein rood pepertje en 2 flinke tomaten. Een hele bol buffelmozzarella er in verwerkt. De beide tomaten half gevuld met een ei. En daarover wat geraspte emmentaler. In de grote oven, want ik zag voor me dat het ei en de kaas alle kanten op zouden waaien want iets te hoog gestapeld om goed af te dekken. Het stokbrood wel afgebakken in de airfryer. Een stukje zwaluwgekwetter toe.

Dinsdag komkommer met salie. Met 1 ongeschilde komkommer, 1 ui, 1 teen knoflook en flink wat blaadjes verse salie bereid. Crème fraîche in plaats van zure room en wat vers gemalen zwarte peper en een scheutje citroensap. De laatste rendang opgewarmd en gekookte aardappelen er bij. Lekker.

Woensdag een gerecht uit de slowcooker met zalm, bloemkool en kaas. Een apart geheel vond ik. Wat ik heb gedaan: 225g langkorrelige zilvervliesrijst, 150g bloemkool, 25g kaas, een blikje zalm met 112g vis, 100g vispastei met paprika, likje mosterd, ½ rood pepertje, handje verse dragon uit de kruidentuin (15ml???), bij elkaar 375ml vocht waaronder ook het nat van het blikje zalm. Dat 7½  uur op laag. Het smaakte niet vies, maar ook niet echt lekker. De rest nog wel ingevroren want misschien met gebakken garnalen en een stukje kip wel meer van te maken. Iets meer paella-achtig. We hadden er nu een beetje tomatenketchup bij gedaan :-). Heb niet echt achterhaald welk ingrediënt de smaak zo heeft beïnvloed. Nou ja, weggooien kan altijd nog nietwaar.

Donderdag witlof met kaas en bacon. In plaats van de oven gekozen voor de airfryer. Of de plaatser van het recept ook de originele maker is, is niet te achterhalen. Ik had 2 flinke witlofstruikjes, oude kaasreepjes er in, flink wat bacon er omheen.  Ik heb gekozen voor voorverwarmen op 180° en dan 15 minuten. Wel nog een extra dit plakje kaas op de witlofjes gelegd. Er bij rauw in de pan met een beetje boter gebakken aardappelschijfjes. Mmmm.



Vrijdag aten we in ons plaatselijk restaurant. Voor mij garnalenkroketjes en een varkenshaasspies met pindasaus. Voor de ander een visbordje en een diamanthaasspies met pepersaus. Lekker. Kopje koffie toe met een armagnac.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, at ik alleen. Op deze site kom je erg leuke recepten tegen voor een witlofsalade.
Ik koos voor deze variant met ei. Met 2 kleine stronkjes witlof, een kleine appel, 1 sinaasappel, 1 ei en een paar stukjes oude kaas en als dressing alleen wat mayonaise. Heerlijk.

En vandaag, zondag, in ieder geval spruitjes. Daarover volgende week.

zondag 7 oktober 2018

Kabeljauw en maïs uit de airfryer, quiche lorraine uit de oven maar kan ook in de airfryer natuurlijk, rendang ketjap uit de slowcooker en een heerlijk speziebonen-recept.

Na een erg gezellige wijnroute-avond in ons dorp, deze zondag erg verkouden opgestaan. Maar er werd natuurlijk wel gegeten. Kabeljauw met dillesaus. Het was 260g vis. Ik heb de volledige hoeveelheid voor de dillesaus genomen om het stuk vis goed in te smeren. In een ovenschaal in de airfryer eerst 10 minuten op 180°, daarna wegens te snel bruin worden, nog 10 minuten op 150°. Een rest van de pittige paksoi-komkommersalade aangevuld met 4 bosuitjes gebakken in wat ghee en door de couscous geroerd. Extra nog wat stukjes komkommer. Lekker maal.


Maandag at een schoonzus mee. Als voorgerecht een eenvoudige fruitsalade met kaas en noten. Helemaal aangepast aan wat in huis was: 2 appels in stukjes, 2 eetlepels rozijnen en 6 gedroogde abrikozen geweekt, 8 dadels en een scheutje limoensap. Dan stukjes cheddar en wat gemengde noten toegevoegd kort voor opdienen. Dat overgoten met de ingekookte sinaasappel-honingsaus.

De laatste verse worsten (venkel-pepperoni) van Brandt en Levie gebakken vóór de nieuwe doos binnenkwam op woensdag. Daarbij een rijst met sperziebonen gerecht (zonder de kip). De sperziebonen had ik eerder geblancheerd ingevroren. Een grote ui met 3 tenen knoflook en een halve rode peper van de plant gefruit en 200g rijst daarin meegebakken. Dan 530cc water erbij en gekookt tot bijna gaar (mijn rijst moest flink langer, dus 30 minuten). De bonen pas de laatste minuten meegekookt. Beetje paprikapoeder en bosui er door.

Als dessert deze keer iets uit de winkel (met scharrelei en duurzame cacao :-)). Door de verkoudheid niet echt veel keuken-inspiratie. En ja, ik weet dat je het ook zelf kunt maken.

De volgende dag een maaltijd uit verschillende resten in de koelkast. Couscous, rijst, komkommer, pepertje, appeltje/dadel/abrikozenhapje, avocadomousse (1 avocado, scheutje olie, beetje zout en een kneepje citroensap en tomatenketchup).  En ook nog verse worst want dat waren er 4 in de verpakking.

De dag daarna brood met gebakken eieren. En vervolgens op (eet geen) dierendag een maaltijd zonder vlees. Maïs 'gegrild' op de bakpan (waren te groot voor mand of grillplaat)  in de airfryer op de folie-manier en alleen ingesmeerd met boter. Echt op 200° en na 10 minuten omgekeerd en nog 10 minuten. Heerlijk. Met een salade van rode eikenbladsla en apart komkommer met een bosuitje en een sjalotje, ringetjes groene en rode peper en een vinaigrette van olie, witte wijnazijn, verse peterselie, zwart peper en een scheutje Tamari
Rest van de quiche.

Op vrijdag, we aten met 4, voor ieder een tartaartje van gerookte makreel. Met maar 200g makreel, maar wel 2 tomaten en een beetje limoenschil en -sap. De dressing aangepast aan de rondjes tartaar.
Verder een klassieke quiche lorraine. Volgens recept maar met wat extra prei en met 3 verschillende kazen, jong, grana padano en wat emmentaler. Moest vanwege de grootte van de vorm in de oven.
Een beetje 'schone' sla er bij. Prima maaltijd. Met een prachtig klein mannetje deels mee aan tafel met zijn eigen bordje eten en deels om ons heen dobberend op de vloer.

En de laatste dag van deze blogweek rendang ketjap uit de slowcooker. Eerst een nasi kruidenmix gemaakt. Het enige wat ik niet in huis had waren laos en uienvlokken. Verder gekozen voor theelepels want ik gebruik het niet zo heel vaak in deze combinatie denk ik. Ik had een braadlap van 540g. De hoeveelheden hier aan aangepast. Eerst een grote ui en 2 tenen (ja, ja) knoflook aangefruit in een beetje vet van de spekjes van de dag ervoor. Dan 50ml rode wijnazijn, 125ml kokosmelk, 120ml ketjap manis, 250ml water, 50g kokosrasp en 1 dessertlepel nasikruiden mee gewarmd. Dit in de kleine slowcooker. Dan het vlees even aangebakken in wat wokolie met kokos en erbij gedaan. Omdat er geen laos in de kruidenmix zat een reepje verse gember in de pot gedaan en natuurlijk een vers blaadje laurier van de plant in de tuin. Echt heerlijk stoofvlees. Die "ml nasikruiden" uit het recept begrijp ik niet. Lijkt mij beter uit te drukken in mg of lepels.
We aten er bami van de Chinees bij (stond nog in de diepvries, wie wat bewaard heeft wat). Als groenten sperziebonen met paprika, hoeveelheden door de helft. Een heerlijk recept bij de rendang. En die genoemde bron in dat recept is deze Wilma. Nog extra wat kroepoek en rempejek. Van alles wel wat over, vooral veel saus.

En vandaag, zondag, de koelkast inspecteren op bij elkaar passende resten :-). Komt goed.