zondag 30 november 2014

Een drukke week in de keuken.

Heel gewoontjes, maar toch erg lekker. Op maandag maakte ik een ovenschotel met gehakt, groenten en aardappelpuree. Waarom een mens aardappelpuree uit een pakje zou eten, verwondert me mateloos. Een lekkere echte puree maken is toch niet zo heel moeilijk zou ik zeggen. Paprika, ui, courgette en aubergine zijn fijne groenten om in dit soort maaltijden te gebruiken. Ik had er extra ook champignons in verwerkt.
De volgende dag was wel redelijk bijzonder. Er lag een bloemkool in de groentelade. Wat te doen. Na enig zoeken kwam ik dit bijzondere recept tegen. Lekker knoeien met het omhulsel, maar wat zag-ie er prachtig uit en wat smaakte-ie heerlijk met een gekookt aardappeltje en een mayonaisesausje er bij. Zo anders dan "gekookte bloemkool met een papje". Daar gruwen veel mensen van, maar ik vind dat eigenlijk ook wel heel erg lekker eerlijk gezegd :-).



Witlof eet ik graag rauw. Met gebakken aardappelen, half-zacht gekookte eieren en de wekelijkse haring voor de partner goed eten.

Op donderdag kwam een vriendin lunchen en we hadden afgesproken om een wat late lunch te doen met warme hap. Ik heb een gehaktbroodje gemaak in de airfryer. Het recept hiervan staat in de app met airfryer recepten. In grote lijnen lijkt het natuurlijk op alle gehaktbroden. In dit recept heb ik stukjes chorizo en een uitje toegevoegd en natuurlijk kruiden naar smaak. Een grappig idee vond ik wel om hele champignons in het gehaktmengsel te stoppen als het helemaal gemengd in een vorm zat. De salade er bij smaakte goed. Ik heb de pijnboompitten vervangen door zonnebloempitten. Weer eens wat anders en ook erg lekker. En ik koop vaak wilde tomaatjes met vele kleuren en smaken in plaats van gewone cherry-tomaatjes.


En toen kwam de grote uitdaging, een diner voor vrienden waarvan één een echte zeer gevoelige glutonintolerantie heeft en zij bovendien vegetarisch eten. Geen hype-mevrouw, maar coeliakie. Een beetje griezelig vond ik het wel omdat zelfs een paar gewone broodkruimels haar al ziek kunnen maken en mijn keuken natuurlijk niet gluten-kosher is. Gelukkig is het helemaal goed afgelopen en was het heel gezellig en lekker allemaal. In het prachtige boek Vegalicious van Alice Hart, had ik een mooi recept gevonden, maar... parelgort mag niet. Daarvoor in de plaats voor het eerst quinoa gekocht en klaargemaakt. Een beetje aanpassen hier en daar is altijd leuk met werken met recepten, geen wilde knoflookblaadjes maar wel nog een restje knoflookbieslook in de kruidenbak buiten, geen morieljes te krijgen maar wel gemengde herfstpaddenstoelen. En quinoa werkt echt heel anders dan parelgort. Het laatste kookt zoals risottorijst, maar het eerste moet gewoon apart eerst gekookt worden. Het resultaat zag er wat minder spectaculair uit dan op de foto in het boek, maar smaakte prima :-). We dronken er een Beaujolais Morgon bij.


Bij dit leuke gerecht had ik een stamppotje van zoete aardappel gemaakt. 


Vooraf wat olijfjes en een boekwijtcrackertje met zelfgemaakte knoflookboter met een glas champagne en daarna een koud avocado-komkommersoepje. Overigens gemaakt in mijn nieuwe SoupMaker op de smoothy-stand!
Na het hoofdgerecht een heerlijke Stilton met in port gekookte vijgen, met een glaasje port natuurlijk, en een plakje amandelcake met honing (zonder de appel) waarvoor ik gebruik heb gemaakt van kokosolie in plaats van boter. Hierbij had ik nog chocolade-ijs gemaakt in de ijsmachine. En dan moet je dus weten dat in chocola zomaar gluten kunnen zitten! Ik heb cacao gebruikt. IJs maken in de machine is niet moeilijk. Suiker, natuurlijk biologische rietsuiker, melk en room, een eidooier en cacao en na een tijdje heb je heerlijk romig zacht chocolade-ijs beschikbaar. Een glas Beeren Auslese smaakte er goed bij.

Zaterdag, restjesdag.

Zondag; eten met kinderen. Ik denk dat ik al wel weet wat het moet worden, maar helemaal zeker is het nog niet :-).

maandag 24 november 2014

Uitgaan en eten.

Ik heb deze week nauwelijks gekookt.
Maandag een heerlijke kiploempia van de poelier gebakken in de airfryer, crockpotsaus van oosterse kip uit de diepvries gehaald, lekker stuk brood er bij.
Dinsdag de rest van die saus tot soep verwerkt met toevoeging van groenlof. Vooraf een crackertje met fois gras, toe een crackertje met brie.
Woensdag een goed stukje kalfsvlees gegeten in het restaurant van de Schouwburg Rijswijk. We waren daar om de première van een cabaretgezelschap van vier jonge vrouwen, LOS, die hun 3e programma presenteerden, mee te maken. Goed gedaan, vooral het samen zingen is indrukwekkend.

Mijn lichaam laat me nog steeds aardig in de steek na zulke leuke maar zeer vermoeiende activiteiten, dus donderdag, ja ja, pizza besteld. Maar dat was voorlopig wel de laatste keer. Te vet, te zout, te veel, volgende keer bij vermoeidheid maar een boterhammetje denk ik :-).

Vrijdag waren we in onze eigen grote stad Rotterdam voor de presentatie van de autobiografie van een heel oude vriend, Peter Blanker. Het was erg leuk om mensen te ontmoeten die we al jaren niet meer waren tegengekomen. Peter heeft een prachtig boek samengesteld met verhalen of anekdotes en heel veel foto's. Voor mensen die in zijn lange carrière met hem te maken hebben gehad een mooi hulpmiddel om zelf ook weer herinneringen op te halen. Na afloop hebben we in de stad gegeten met een vriendin die daar ook aanwezig was, in een leuk Turks restaurant op de Schiedamse Vest, Nazar. De baklava was natuurlijk wel weer teveel van het goede, maar, erg lekker.

Zaterdag eindelijk weer eens gewoon gekookt in huis. Ik heb een auberginetaart met geitenkaas gemaakt in de airfryer. In plaats van zachte geitenkaas, die was niet in huis, heb ik gebruik gemaakt van verkruimelde feta. Samen met een fruitsalade van appel, peer en banaan met honing en kaneel een heerlijk maal.


En ja, zondag al weer op stap naar Rotterdam, nu naar de presentatie van een aantal liederen en een boek van Peter Goedhart in de kluis van de onvolprezen prachtige boekwinkel Donner. Samen met Erik van der Kroft aan de piano een mooi programma. Maar natuurlijk te moe, te laat, te..., om thuis te koken. Na lange wandeling door het centrum van de stad, daar kom ik heel zelden meer, in ons eigen dorp lekker en vooral ook gezellig gegeten bij ons eigen restaurant Gewoon.

De beide boeken.


Het was een drukke week met heel plezierige activiteiten en gesprekken met veel mensen die ik lang niet had gezien. Een beetje het gevoel dat met pensioen zijn maakt dat ik gemakkelijker ja zeg tegen het bijwonen van dit soort dingen. Maar tegelijkertijd heb ik aan het eind van deze week ook het gevoel dat het heerlijk is om weer een weekje gewoon thuis te zijn. Komende week maak ik een keer een uitgebreide lunch voor een vriendin en voor vrienden een groot diner wat vegetarisch maar vooral ook glutenvrij moet zijn. Ik vind het aardig spannend om daar iets moois van te maken. Minimaal toch wel voor-, tussen-, hoofdgerecht, kaas en dessert. Lekker thuis klooien, wel veel zin in.

O ja, afgelopen week heb ik ook nog een stukje geschreven op Hebban Culinair over een mooi kookboek; koken onder invloed door sia vogel

zondag 16 november 2014

Wijn en spijs, soms helemaal raak.

De week begon met een heerlijke kippensoep op basis van het stoofvocht van de kip in de crockpot van het grote diner van zaterdag. Een paar flinke handen vol wilde spinazie er in en we hadden een stevige soep met brood op maandag.

Samen met de coquilles had ik bij de viswinkel naast een dorade en een zeebaars, een paar kant-en-klare bakjes met een soort zalmgehakt gekocht voor in de oven. Deze heb ik in de airfryer gebakken. Samen met wat Romeinse bindsla aangemaakt met een restje sinaasappelsaus van het dessert van zaterdag, een paar in een scheutje olie gebakken dunne asperges en een heerlijke puree van bataat een goed maal. Behalve dan dat de mede-eter het zalmgehaktbakje echt heel erg niet lekker vond :-). Tja, kan gebeuren. Volgende keer maar zelf weer iets klaarmaken in plaats van kant-en-klaar kopen dan.

Van een struik bleekselderij heb ik met gewone aardappelen een flinke stamppot gemaakt met daarin uitgebakken spekjes en apart er bij een paar plakken bakbacon. Als toetje een appelcrumble met havermout gebakken in de airfryer. Ik ben nog erg aan het experimenteren met die airfryer. Ik maak graag gebruik van bestaande recepten die ik dan verander of in dit geval aanpas aan de mogelijkheden van een apparaat. In dit geval was de bovenlaag wel heel krokant, maar ook te weinig samenhangend. Misschien was toch iets meer boter nodig. De smaak was overigens voortreffelijk gelukkig. Dit was dus na het bakken. Ziet er een beetje 'stoffig' uit.


De volgende dag aten we een in de oven gebakken dorade, met geroerbakte wilde spinazie en rode aardappels in de schil, gepoft in de magnetron. Er was nog een restje saus van de coquilles. Wat een heerlijke maaltijd was dat.


Ik heb geen enkele moeite met het bakken  van een hele vis. Ik laat die dan wel ontschubben en schoonmaken van binnen door de visboer, maar de kop er nog aan vind ik prima. Ziet er mooi uit en alle smaken blijven binnen de vis. De kruiden groeien allemaal in de kruidenbak buiten. Zolang de winter niet echt alles bevriest kan ik daar gelukkig gebruik van maken. En inmiddels staan een paar kruiden in potten ook al weer binnen.
Een wel heel erg meebepalende factor bij dit maal was de keuze voor de wijn. Ik zeg daar tot nu toe weinig over, maar probeer altijd bij een ietsje meer bijzonder ingrediënt ook een iets meer bijzondere wijn uit de voorraad te halen. En nu was dat een heerlijke witte bourgogne.


Deze wijn hadden we ook gedronken bij de coquilles van het diner van zaterdag en vonden we wel heel erg lekker passend bij de vissige smaak. Dat bleek bij de dorade met al die groene kruiden ook helemaal te kloppen.

Verder deze week nog een keer de airfryer gebruikt om lamskoteletjes te bakken. Deze manier van klaar maken, zoals omschreven in het gelinkte stuk onder het kopje oven, is handig om in de airfryer te doen omdat het voorverwarmen en ook het bakken veel sneller gaan dan in de gewone oven. Grillen op het open vuur is eigenlijk nog lekkerder, maar voor maar twee koteletjes net iets teveel werk. Bovendien moesten de tomaten ook wel gebruikt worden, dus was dit een mooie combinatie. De temperatuur en de duur van het bakken zijn een beetje anders dan in de oven, iets lagere temperatuur en ongeveer de helft van de aangegeven baktijd, maar het blijft toch nog een beetje zoeken. De koteletjes waren nog wel erg roze, had wel ietsje langer gemogen. Ik had bij de bio-webwinkel groenlof gekocht. Nooit eerder van gehoord en ook nooit eerder gegeten. En dat ga ik ook maar niet meer doen denk ik. Voor een salade wel erg bitter zeg. Ook klaargemaakt met een behoorlijk felle knoflooksaus niet echt lekker.

Vandaag, zondag, moest er vroeg gegeten worden in verband met voetbal op TV. Ik heb de rest van het groenlof geroerbakt met hoisinsaus, maar daar werd het niet veel minder bitter van eerlijk gezegd. Maar goed, met een stukje biologische rookworst, een heel erg plat gebakken eitje, plakjes tomaat en komkommer en een in de airfryer afgebakken, dus heerlijk knapperig en vers biologisch desembrood, toch wel O.K. En wel een "gewoon" glas rode wijn erbij, dat dan weer wel :-).



zondag 9 november 2014

Diner op zaterdag en andere keukenzaken.

Deze week heb ik weer een paar leuke dingen gedaan in de keuken, waarvan het diner van zaterdag natuurlijk de uitschieter was.

Na het heerlijke bier-en-spijs diner van vorige zaterdag, heb ik zondag gekozen voor eenvoudig. Van resten een soep gemaakt, vooraf een paar crackers met een heerlijke guacamole.
En de volgende dag waren we al weer uitgenodigd voor de maaltijd bij broer en schoonzus.

De snelkookpan had ik eerder een keer gebruikt voor het maken van goulash volgens recept. Nu heb ik een maaltijd gemaakt met ingrediënten die in huis waren, zonder recept. Vrij gebaseerd op de goulash dus. Runderroerbakreepjes van de boer, 350 gram, 3 paprika's rood, geel en groen, 1 flinke ui, gerookte spekjes, een paar gedroogde tomaatjes in olie, een scheut barbecuesaus, een puntje sambal, een halve eetlepel paprikapoeder, een half blokje kippenbouillon, een halve lepel boter en 200 cc water. Het vlees eerst even aangebraden in de snelkookpan, de spekreepjes er bij, de paprika en ui even apart aangefruit, alles in de pan en deze op druk gebracht. Na een goed half uur een heerlijke mix van smaken op het bord. Met een paar in de schil gekookte rode aardappels een goed maal.

Soms koop ik bij de poelier een kant-en-klare kiploempia. Die zijn echt overheerlijk. Dik gevuld met flinke stukken kip en lekkere knapperige groenten. Deze keer heb ik die gebakken in de airfryer. Wat met voorverwarmen in de gewone oven 40 minuten duurt, kost nu nog maar 10 minuten. Er bij een leuk receptje van champignons op oosterse wijze en couscous.

Donderdag kwam de twee-wekelijkse bestelling van de bio-winkel binnen en bovendien moesten er wat boodschappen worden gedaan in het dorp. Als het even kan, komen er dan een paar haringen mee voor de partner. In de loop van de jaren ben ik best wel vis gaan eten, maar haring, nee, dat gaat te ver :-). De haring heb ik geserveerd met een Tzatziki gemaakt met crème fraiche en veel knoflook en Turks brood wat 's morgens was meegekomen. Voor mezelf in plaats van haring stukken heel oude kaas, erg smaakvol bij de knoflookkomkommer.


En dan het grote diner voor zes personen. Als ik de amuse als gang mag rekenen, bestond het diner uit zes gangen. Voor drie daarvan heb ik het recept uit een van de vele kookboeken van papier. Het boekje Bubbels en Bites kent een hoofdstukje Luxe Hapjes. Daarin vond ik het eenvoudige recept voor de sint-jakobsschelpen, 1,25 dl droge witte wijn inkoken tot de helft, 1,25 dl room er bij en opnieuw inkoken tot een derde, de sint-jakobsschelpen er in en ongeveer een minuut meekoken. Warm geserveerd, heerlijk romig. Natuurlijk met een goed glas wijn er bij, maar dat is te lezen op de foto van het menu.
De komkommersoep, zie foto voor het recept, was koud, maar niet koelkast-koud. Op kamertemperatuur komt de smaak beter tot z'n recht. Ik heb de soep overigens niet gebonden met maizena. Als tussengerecht vond ik de "dunne" soep aantrekkelijker.
Paddestoelentompouce is dan weer een warm hapje, waarbij bladerdeegrechthoekjes worden "gevuld" met een paddestoelenragout.
Voor het hoofdgerecht heb ik gebruik gemaakt van de slowcooker. Coq au vin, aangepaste hoeveelheid maar toch teveel, met daarbij wat heel fijne groene asperges en in de oven in de schil gebakken aardappels.
Daarna dan nog een heerlijk stukje Stilton met vijgen in port gekookt en een zoet dessert zonder de yoghurt.


En vandaag eten we wat de pot gisteren schafte. Precies de juiste hoeveelheden koken gaat zelden. Hoewel de coquilles, de tompouces, de gebakken aardappeltjes, de vijgen en de sinaasappels wel echt op zijn :-).


De prachtige tekening en de teksten op het menu zijn gemaakt door Rien Kroon.

zondag 2 november 2014

Onder andere over een diner met bijpassende bieren, helemaal nieuw voor mij.

Het werd puree van ongeschilde rode aardappelen bij de entrecotes vorige week zondag. En de salade was van icebergsla met een lekkere vinaigrette en een tomatensalade. Ik had wat over van een sausje van dragonmosterd, crème fraiche en mayonaise en heb dat met wat zoute boter gebruikt om de puree lekker smeuïg te maken. Koken met restjes vind ik heel bevredigend. Zo aten we vandaag een soepje van geroerbakte wortel en paksoi, de rest van de groenten van vrijdag. Met een voorgerecht van guacamole met wat crackers een prima zondagavond maal.

Deze week was het weer vooral feest buiten de keuken. Heerlijke pasta gegeten bij een vriendin, klassieke schnitzel met frietjes en salade in een soort van groot eetcafé, een geweldig diner gekregen bij de buren. En tussen door een gewone pan macaroni gemaakt met spekjes, ui en kaas met de kleinzoon en eenvoudige maaltijden, soms gedeeltelijk van een rest.

Op een vriendenpagina op Facebook heeft men het vaak over een soupmaker. Het gaat dan eigenlijk vrijwel altijd over dit apparaat van Philips. Maar, blijf ik maar denken, een soepje maken is toch zo gebeurd. En toch, de verleiding is daar. Want van alle resten ongekookte groenten in de groentenlade van de koelkast even een vers voorgerecht-soepje maken lijkt toch wel handig. Alles erin, geen omkijken meer naar. Tja, bezig zijn met apparaten in de keuken zal wel altijd verlangen naar nieuwe, andere mogelijkheden blijven oproepen :-).

Om even terug te komen op de soep van vandaag; we aten vrijdag een karbonade gemarineerd en gebakken in sesamolie met ketjap. Wat ongeschilde rauw in boter gebakken Ratte d'Ardeche aardappeltjes maakten die maaltijd compleet.


Wat ik dan doe ter voorbereiding van de soep voor later is de bakresten uit de pannen van het vlees en de aardappels met heet water losweken en in de soeppan doen met de groenten en de drie ook overgebleven aardappels. De smaak van de soep wordt dan dus al grotendeels bepaald door de smaken van sesamolie, boter en ketjap omdat ook bij het roerbakken van de groenten die smaken zijn gebruikt. De geroosterde sesamzaadjes bij de groenten doen daar extra aan mee. Als het zover is dat de soep gemaakt wordt kunnen natuurlijk nog andere onderdelen en smaken worden toegevoegd.

En nu nog even terug naar het diner bij de buren/vrienden. Daar werd bij alle drie de gangen een bijpassend biertje geschonken. Nou ben ik een echte wijnfreak, maar ik heb natuurlijk meegedaan. Het was echt een leuke ontdekking dat je met bier, als je er deskundig in bent, goed kan zoeken naar smaakcombinaties die het prima doen. Een hertenbiefstuk met heerlijke toebehoren met een donker bokbier, voortreffelijk. En een nagerecht van krentenwentelteefjes met ijs en daarbij een zoetig trappist, echt te gek hoor. Ik weet niets van bier en kan dus niet precies aangeven welk bier er werd geschonken, maar het was een leuke en bijzondere ervaring. Het bier van het voorgerecht, een salade met o.a. gerookte kip, was iets Duits en was ook een uitstekende combinatie trouwens. Bier doet al gauw denken aan veel en koud, maar toegepast op deze manier, niet gekoeld en in kleine glazen kan het dus heel goed bij een mooi diner.

Maar, het diner wat ik komende week ga maken voor vrienden zal toch echt wel met bijpassende wijnen zijn :-). Maar daarover volgende keer.