zondag 26 april 2020

Heerlijke soep uit de soepmachine; zalmhapjes, aspergequiche en verse worst uit de airfryer; risotto uit de rijstkoker; prachtige karbonade met groene stamppot; aspergemousse; witlof uit de slowcooker; garnalencocktails, pasta, pannenkoeken en bijzondere kaasjes.


Zondag was het restjesdag. Eerst in de namiddag een kom soep. 's Avonds penne met de geroosterde bloemkool van vorige vrijdag opgebakken. Eenvoudig maar lekker.

Maandag met de zaterdag getrokken visbouillon en een rest prei met rijst en tomaat, paar stukjes komkommer met knoflook en een beetje waterkerssalade een soep gemaakt in de soepmachine. Deels in de vriezer bewaard, de rest voor een andere dag.

Hapje vooraf: rolletjes zalm in bladerdeeg. Ook op Facebook gevonden speciaal voor de airfryer. Ik had 3 plakjes bladerdeeg, roomkaas, 100g gerookte zalm en verse dille uit de kruidentuin. In de breedte opgerold en in 6 stukjes gesneden. Bewaard in de koelkast tot het tijd was om ze te bakken. Toen ingesmeerd met wat koffiemelk (gebruik ik vaak in plaats van ei). In het mandje van de airfryerXXL op een stukje bakpapier, iets kleiner dan de bodem zodat de lucht er langs kon. Ongeveer 10 minuten op 180°.

Voor de avondmaaltijd risotto met spinazie en geitenkaas. Maar ik heb de risotto gemaakt in de rijstkoker. In de pan 150g Arboriorijst, 2 eetlepels gesmolten boter, ½ dl witte wijn, ½ liter bouillon goed doorgeroerd en koker aangezet. Intussen een sjalotje gefruit en 200g spinazie er bij laten slinken. Deze had ik eerst wat fijner gesneden want erg grote bladeren, wel met steeltjes trouwens. Dit samen met de geitenkaas en peper bij de rijst gedaan toen die klaar was. De risotto doet er in mijn rijstkoker een kleine ¾ uur over.

We aten dinsdag witte asperges, maar niet op de klassieke manier. Ik verwerkte ze in een lentequiche, die eigenlijk een hartige taart werd. Met een deel van een rol bladerdeeg, 2 hele dikke asperges in vieren gesneden, bijna 100g hamplakjes op de bodem en 3 eieren geklutst met 100ml slagroom, nootmuskaat en witte peper. Dit in de airfryer XXL in een ovenschaal in het mandje ongeveer 20 minuten op 180°. Goed geslaagd.

Als hapje vooraf had ik wat blaadjes waterkers in een schaaltje gedaan met een beetje olie met kruiden en daarop een heel klein stukje gekochte zalmpaté. Ook heel lekker.

Voor de maaltijd op woensdag wilde ik wat spinazie, waterkers, spitskool en bladselderij wegwerken om weggooien te voorkomen. Ik dacht aan een lekkere stamppot. De gevonden pagina over stoemp gaf inspiratie en ik heb ook nog even gekeken naar het recept voor spinaziepuree. Toevallig waren de kruimige aardappelen op dus met vastkokende gemaakt. Ongeveer evenveel aardappelen als groenten. De fijngesneden kool even in een klontje boter gebakken en bij bijna gaar de andere groenten er bij laten slinken. Puree gemaakt met een scheutje room, pietsie zout en peper. Alles door elkaar en eten maar. Een mooie karbonade van chicks and pics gebakken in oude jus. Voor de duur van het bakken van een karbonade kom je tijden tegen van 3 minuten per kant tot 4 minuten per kant en dan nog 30 minuten in een oven van 200° tot 15 minuten om en om in de pan. Iets minder dan die 15 minuten was precies goed. En ook de stamppot was prima.

Van de laatste dikke witte asperge had ik mousse gemaakt als hapje vooraf, lekker buiten in de zon. Room toegevoegd op het gezicht. Beetje peper en nootmuskaat. Gemaakt met de staafmixer. Heerlijk met verse Hollandse garnalen en wat bieslook.

De volgende dag aten we witlof uit de slowcooker. Eén grote en 1 kleine stronk witlof fijngesneden samen met 1 stengel lente-ui, 350g aardappel eerst gekookt, 75ml crème fraîche gemengd met wat mosterd, paprikapoeder, peper en zout, het geheel in de pot gemengd met 100g hamblokjes en 75g geraspte kaas. Ik heb gekozen voor 5 uur op laag. Heerlijk van smaak hoewel het er nooit zo aantrekkelijk uitziet.

Voorafgaand aan de vrijdagmaaltijd aten we een klassieke garnalencocktail. Zonder sla, wel een beetje knoflookbieslook op de bodem van het glas gedaan en een spriet ter versiering. Met een klein glaasje whisky buiten in de zon.

We maakten een leuke maaltijd met salades en pannenkoeken. Op tafel een kom met komkommer met dille, een kom met fijngesneden witlof met een beetje citroensap, een kom met mini-tomaatjes met wat lente-ui, een kom met tonijn uit een blikje en een kommetje met pecannoten. Een potje mosterd-dilledip, mayonaise en een potje pruimenchutney, gemaakt door een vriendin, om uit te kiezen. De pannenkoeken gebakken door partner en de noten even gebrand in de hete pan na de laatste pannenkoek.


Op de laatste dag van deze blogweek een pasta met tomaatjes. Ik had 250g minitomaatjes liggen. Dat leek me wel genoeg. Eén sjalot, 2 tenen knoflook, verse oregano, 4 zongedroogde tomaatjes uit de olie, wat kappertjes, balsamico, peper en chilipoeder. Een en ander gebakken in de olie van de zongedroogde tomaatjes. Leuk om de mini-tomaatjes er zomaar heel in te doen en ze langzaam zien verpulveren tot saus. Heerlijk met spaghetti met nog wat basilicum. We aten er een in de airfryer in het mandje gebakken verse worst bij. Ongeveer 15 minuten op 180°. Daarna nog wat kaas van een bijzondere kaasmakerij, Oudwijker. Ik had een proefpakket besteld met 6 verschillende stukjes kaas. Erg lekker met een glas wijn uit de fles die we open hadden bij de pasta van biologische wijnmaker Neleman. Die maken echt heel erg lekkere biologische wijnen.

En omdat de Hollandse garnaaltjes echt op moesten nog een keer een garnalencocktail maar deze keer met Campari en crème fraîche. Ooit een gelijkend recept gevonden, maar dat is niet meer te vinden op het internet.
Gemaakt met 85g Hollandse garnalen, ½ sinaasappel, ½ appel, 50 cl Campari, paar druppels citroensap, 1 eetlepel crème fraîche, beetje witte peper, snufje gedroogde dragon.
Appel en sinaasappel in kleine stukjes gesneden. Alles met elkaar vermengd en de garnalen er doorheen geschept. Een paar uur in de koelkast de smaken laten intrekken. Opgediend met een takje peterselie (vers uit de kruidentuin). Met een klein slokje Campari lekker in de zon.


En vandaag, zondag, ik denk wat resten combineren. Maar daarover volgende week.








zondag 19 april 2020

Het was Pasen; Friet en bloemkool uit de airfryer; Prei uit de slowcooker; Groene asperges; Witlofsalade; Gebakken oesterzwammen; Chinese kool stamppot en ook nog Dorade van het vuur.


Pasen. Ooit met jong kind in huis deden we nog wel iets met eieren verven en een paastak met leuke dingetjes eraan. Daarna jaren eigenlijk nauwelijks behalve iets uitgebreider ontbijt en wel vaak kinderen aan diner. Dit jaar is alles anders. Geen diner met anderen. Geen kleinkinderen om iets mee te doen. Besloten als verrassing voor partner een paasbrunchbox te bestellen. Deels laat ontbijt, deels lekkers bij de koffie, deels bij het diner.

Een gemakkelijk dinertje want vrij veel was al gemaakt door anderen. De paté kwam van Brandt en Levie. Lekker met een crackertje en piccalilly. De asperges heb ik gewoon gekookt want de graved lax en eiersalade brachten al genoeg toegevoegde smaakjes mee. De biefstuk gebakken in de pan in een klontje boter. Friet zelf gesneden met een hulpstuk van de magimix. Volgens voorschrift 3 minuten in warm water van 40°. Goed gedroogd. Ik had 500g en 1 lepel olie. Gebakken met het Smart Chef programma van de nieuwe airfryer XXL met sensing technologie. Smakelijk maar toch iets te weinig knapperig. Blauwe kaas van onze webwinkel, ook de l'amour rouge. De triple uit de brunchbox en de paasbonbons bij de koffie van de webwinkel.


Op de 2e paasdag aten we een witlofsalade met fruit. Eén stronkje witlof, 1 sinaasappel, 1 banaan en 1 kiwi. Aan tafel naar behoefte balsamicocrème met sinaasappel en mayonaise. Daar had ik gekonfijte eendeboutjes bij ontdooid. Die hoefden alleen in de verpakking te worden opgewarmd in heet water. Verder een paar aardappels gekookt en de jus gebruikt van de biefstuk van de dag er voor. Met opnieuw een goed glas wijn. Daarna nog wat kaas en koffie met bonbons en een heerlijk glas cognac.

Dinsdag een maaltijd zonder vlees. Komkommer gemengd met Griekse yoghurt met knoflook en peper, avocado met een paar stukjes tomaat, een kommetje eikenbladsla.
In oude jus gebakken oesterzwammen met een sjalotje, verse tijm en geitenkaas. Een heerlijke combinatie. We aten er geroosterd desembrood bij.

De dag er na prei met rijst uit de slowcooker. Behoorlijk aangepast.
Er lag nog 1 echt hele dikke prei. Verder 120g tomaat en 1 grote ui. Daarbij heb ik 75g zilvervliesrijst en 75ml olie gedaan en water tot net alles onder stond. Beetje zout en peper en 3 uur op laag gezet en daarna nog ½ uur er bij. Met gerookte meerval, naanbrood afgebakken in de magnetron, feta en zwarte olijven. Sommige stukjes prei waren nog wel erg stevig, dus iets kleiner gesneden was beter geweest. Maar de rijst was goed gaar. En het was erg lekker, ook met de gekozen vis er bij. En ook wel weer iets teveel :-).

Donderdag aten we Chinese kool stamppot. Van alles de helft maar wel met 100g spekjes en 100g hamblokjes. Ik had nog wat nasikruiden staan ooit zelf samengesteld. De puree gemaakt met een klontje boter en wat room. Nergens zout in gedaan. Precies genoeg voor samen. Een erg lekker recept. Als dessert buiten Irish koffie. Schoondochter had met de post heerlijke koekjes gestuurd die ze samen met het kleine jongetje had gebakken. Lief.


Een bloemkoolschotel uit de airfryer. Een kleine bloemkool gekookt, ½ rode peper, 1 ui, 2 tenen knoflook, verse kruiden gemengd (tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, maggiplant, knoflookbieslook) lekker gebakken. Een beetje bouillonpoeder in water en crème fraiche er bij en geraspte kaas er op. In de nieuwe XXL airfryer op 180°, ongeveer 15 minuten waarvan de laatste minuten op 160°. Een paar verse worsten piment d' Espelette gebakken in wat boter. Penne gekookt.


En de laatste dag van deze blogweek een verse dorade van de barbecue maar dan in huis gebakken in de schouw in de keuken. In de buik van de vis heb ik naast rozemarijn en knoflook ook wat tijm en oregano gestopt. Verder volgens recept. En hij smaakte perfect.

Ik wilde er met de 's morgens binnengekomen waterkers een salade bij maken. Heb met de Onionchef 4 vastkokende aardappelen fijn gemaakt. Dat was fijner dan de brunoise uit het recept. De massa niet afgespoeld maar direct in een pan met water aan de kook gebracht. En dat was dus een vergissing. Het was te fijn maar vooral was er teveel zetmeel dus werd het meer brei en neigde tot aanbranden. Met goed losroeren wel gaar geworden, maar het was niet meer goed af te gieten. Vervolgens de dressing van mosterd, olie, azijn, peper en zout, met de staafmixer gepureerd met de steeltjes van de waterkers en door de aardappelbrei gedaan.
Toen omdat het toch al "anders" werd, ook gelijk de waterkers, 100g, er door gehusseld. Het smaakte heerlijk... En dit is het originele recept. Nog het tweede stuk naanbrood afgebakken in de airfryer. Geweldige maaltijd.

En vandaag, zondag, iets met witte asperges. Maar daarover volgende week.




zondag 12 april 2020

Uit de airfryer: omelet, kipdrumsticks en tartaartjes; uit de slowcooker: gevulde koolbladeren; pasta met raapstelen, gebakken spinazie met knoflook, soep van resten en ook nog pannenkoeken!


Wat een mooie zondag. Jammer dat onze kinderen en kleinkinderen niet konden meegenieten van onze tuin, maar ja, nog steeds in volledige isolatie.
We aten een witlofsalade, een in de airfryer afgebakken olijvenbroodje en een in de airfryer gebakken omelet. In de Onionchef een stuk rode paprika, 2 tenen knoflook en 4 kleine tomaatjes fijngemaakt, gemengd met 4 eieren en 10 minuten gebakken in de bakpan op 190°.

Maandag gesmoorde prei met rode paprika. Ik had 200g prei en 130g paprika in stukjes. Gebakken en verder gesmoord in wat oude jus met een druppeltje citroensap. Daarbij champignons met knoflook. Grote pan met zonnebloemolie heet laten worden en 250g kastanjechampignons gebakken met 3 tenen knoflook. Daarna een beetje boter er in en verse peper erover gedaan. Voor de couscous met feta wel dit recept gebruikt als inspiratiebron, maar ik heb het gemaakt met groentebouillon en feta, verder niets. Een lekkere vleesloze maaltijd, hoewel door de oude jus niet vegetarisch. Helemaal 'ouderwets' op het gas bereid.

De volgende dag witlofsalade met sinaasappel. Met 1 flinke struik witlof, 1 sinaasappel, een handje pecannoten, 2 gemberbolletjes en wat gembersiroop. In de airfryer het 2e olijvenbroodje afgebakken. Daarna in de airfryer 3 kipdrumsticks gebakken op de grillpan, eerst 10 minuten op 180°, daarna 10 minuten op 150°. Met een heerlijke wijn uit de Bordeaux.

Zo, vanaf deze woensdag is de nieuwste airfryer XXL met Smart Sensing-technologie weer in huis. Hopelijk zonder problemen verder.

We aten woensdag gevulde koolbladeren uit de slowcooker. Bladeren even gekookt. Ongeveer 200g gehakt gekruid met chilipoeder, nootmuskaat, kaneel en paprikapoeder. Hiervan rolletjes gemaakt met gefruite rode peper, rode ui, 3 tenen knoflook, een rest gekookte rijst en wat water. Het waren 6 kleine rolletjes. Overgoten met een blik tomaten. Wat zwarte peper en een bosje van verse tijm, rozemarijn en oregano onder de saus gestopt. Na 7 uur op laag eens gekeken. Heerlijk met wat witte rijst uit de rijstkoker.

Donderdag kwamen er verse raapstelen mee met de bestelling van de biologische webwinkel. Ik maakte pasta met raapstelen en spekjes. Met 150g macaroni, 100g spekjes, bosje raapstelen, 1 sjalot, 2 tenen knoflook en roomkaas in plaats van mascarpone, want die was niet meegekomen. Partner had eerder op de dag eieren hard gekookt om te beschilderen, maar er waren er 2 gescheurd. Was best een leuke en lekkere combinatie. Het grappige was dat ik bij het kiezen van een recept dacht aan snijbiet, maar het toch prima bleek te kloppen.

Dan de volgende dag spinazie, gebakken met knoflook. Een heerlijk recept. Scheut olie, handje pijnboompitten en 2 tenen knoflook heel even gebakken, dan hand voor hand 500g spinazie (met stelen) er bij en blijven roeren. Een paar plakjes Parmigiano maakte het extra lekker. Er bij een kant-en-klaar tartaartje gebakken op de grillplaat in de XL airfryer, 8 minuten op 200°. Wel lekker, maar wat droog. En ook nog in de magnetron gepofte aardappels. Lekker met boter.

Op de laatste dag van deze blogweek een soep gemaakt in de soepmachine van veel verschillende resten, vooral groenten (prei, champignons, rendang, witlof) maar ook een beetje couscous en een stuk gepofte aardappel. Op de pureerstand en achterf wat stukjes worst en wat geruld gehakt er in gedaan. Soepje voor de lunch.

De drie rolletjes gevuld koolblad die over waren van woensdag aten we 's avonds met nog wat extra rijst opgewarmd in de magnetron. Daarbij had partner gewone pure pannenkoekjes gebakken. De laatste was een heerlijk toetje, met dadelstroop en voor mij wat geraspte kaas. Wat een leuke en lekkere maaltijd.

En vandaag, zondag en 1e paasdag, verrassingen voor partner, daarover volgende week. Fijne paasdagen.