zondag 28 juli 2019

Jarig en heet, heet, heet. Zuurkool, entrecote en gehaktbrood uit de slowcooker, tomatensalade, aardappel, selderie en een restje vlees in de soepmachine, groenten met kaas uit de oven en de airfryer en heerlijk gegeten bij vrienden.

Verjaarscadeaus, zo blij mee.
Zondag jongste zoon met vrouw en kind aan tafel. Ik maakte een zuurkoolschotel in de slowcooker. Wel aangepast. Er waren 2 stukken koudgerookte gansfilet. Zonde om ze onderin te leggen. Dus heb ik voor de smaak één even aangebakken karbonade in de pot gedaan, dan 2 wortels in stukjes, 1 grote sjalot, bieslook, peterselie, 500g zuurkool, kummel, peper en 200ml witte wijn. Apart in de andere pot nog een entrecote met de saus zonder vlees van rendang ketjap uit de diepvries. De zuurkool heeft 8 uur op laag gestaan en smaakte met een gekookte aardappel er bij heerlijk. De entrecote was na 5 uur echt helemaal klaar, uitgezet en een half uur voor het eten weer even op hoog. Ontzettend lekker. Eén gerookte gansfilet in plakjes erbij gepresenteerd. Een prima maaltijd.
Gerookte gansfilet
Omdat er nog wat restjes waren van één en ander werd het maandag restjesdag. Een rest couscous met kikkererwten met een beetje scherpe pindasaus, een rest zuurkool met een stukje karbonade en een tomatensalade.

De salade ging grotendeels in de soepmachine, samen met 4 aardappels, 40g selderie en nog een restje rendang-vlees aangevuld met water waar ik altijd de pannen voor om spoel.

Op maandag ook vast aardbeienijs gemaakt. Ik had 200ml slagroom ingevroren. Dat nu gebruikt. Maar omdat het na invriezen niet meer goed opgeklopt kan worden, werd het iets minder ijs, maar opnieuw wel erg lekker. En genoeg voor een dessert met een extraatje. En het werd opnieuw erg op prijs gesteld. Het is ook zo'n heerlijk recept.

We trotseerden op dinsdag de hitte met schoondochter en kleinzoon en aten pasta. Voor de lunch een kopje soep met een boterham. Voor 's avonds penne gekookt. Een doosje tomatencompote ontdooit en bij het blikje witte bonen met tomatensaus gedaan. Ook een doosje 5-kazensaus ontdooit. Eerst 100g spekjes gebakken, daar de gekookte penne bijgedaan en de kaassaus. De boontjes apart geserveerd. Ook de kleine jongen vond het lekker.

Woensdag aten we bij vrienden. In de grote stad, maar heerlijk buiten op het balkon. Aperitief met Aperol Spritz en kleine hapjes. Asperge-mosterdsoep met cognac, kaasfondue met fruitsalade, prachtig dessert. Een goed glas witte wijn er bij.
Ondanks de temperatuur goed te doen en erg gezellig en lekker. En als vroeg verjaarscadeautje een fles Pernod meegekregen.


Mijn verjaardag op donderdag vierde ik met eten met de kinderen. Weliswaar bijzondere temperatuur, maar buiten onder het afdak en de bomen toch redelijk te doen (en het kinderbadje met een laagje water werd als voetenbad gebruikt, goed idee). Een deel van het menu was al eerder door mij gemaakt zoals de tuinbonenpuree en de slasoep die we koud aten met naar behoefte room en / of rode pepers in stukjes gestoofd in Tamari. Ook de meiraapjespuree, waar ik nieuwe heb bijgemaakt (wat overigens niet nodig bleek) en de kaassaus voor de groenteschotel. Nieuwe geitenkaasballetjes er bij gemaakt. Potjes met verschillende paté's meegebracht uit Frankrijk. Voor het dessert kwam de wijnbesmoes ook uit de vriezer. Vorige zomer gemaakt van vruchtjes van de Japanse wijnbes en kroosjes, een kleine pruimensoort, uit eigen boom. IJs en kaas waren geen werk verder.

Op de vroege morgen Italiaans gehaktbrood klaargezet.
Dat gehaktbrood op deze manier was best nog veel werk. Met de Onionchef met beide messen alles fijn en fijner gemaakt. Met water in plaats van melk. En met uit Frankrijk meegebrachte mimolette. 
Het geheel afgedekt met ontbijtspek verdeeld over de twee potten van de duo slowcooker. Het stond langer aan dan nodig en zat een beetje vast aan de bodem. Wel een heerlijke smaak.

Wijn bij hoofdgerecht
Dan de groenten. In de al eerder gemaakte kaassaus heb ik wat kerrie gedaan bij het opwarmen. Voor de groenten gekozen voor 2 rode en 1 groene paprika, 4 stengels bleekselderij, 2 flinke wortels, 2 rode en 2 gele uien en doperwten uit de diepvries. De wortel en bleekselderij even gekookt met de doperwten. Daarna het geheel gebakken en in de ovenschaal gedaan. Kaassaus erover en 3 witte boterhammen met peterselie uit de magimix erover gestrooid. Inmiddels 35° dus best wel warm voor keukenwerk.

Het was ook 's avonds erg warm, gezellig en druk dus foto's vergeten. Het smaakte allemaal prima. We aten en dronken wat op het menu stond behalve de koffie met chocolade haan aan het eind. Toen was iedereen wel verzadigd. En waardering is waar we het voor doen nietwaar. Mooi en vooral lief cadeau-grapje van partner.


De volgende dag weer erg warm. De ouders met klein jongetje waren blijven slapen. Enige tijd geleden had ik bananen ingevroren. Daar maakte ik nu een bananenijsje van als fruithapje. Is dus echt alleen maar banaan. Bevroren in stukjes in de keukenmachine en een paar keer laten draaien en tussendoor even een beetje bij elkaar schrapen. Leuk en lekker op zo'n warme dag. Voor 's avonds niet gekookt maar alleen wat crackers met paté gegeten.

De laatste dag van deze blogweek aten we de rest van de groenteschotel met extra kaas, de mimolette, opgebakken in een ovenschaal in de airfryer, puree opgewarmd in de magnetron en de rest van gehaktbrood even opgebakken met wat boter en pindasaus. Oud eten als nieuw.

En vandaag, zondag? De temperatuur is weer normaal. De tuin is opgefrist. Nu nog een idee voor een maaltijd. Daarover later weer.

zondag 21 juli 2019

Leuke vakantie met eten en drinken o.a. zeeduivelwangetjes, gebakken inktvis, gevuld konijn, thuis lamskoteletjes uit de airfryer en bietjes uit de slowcooker.

Het is deze zondag Quatorze Juillet. Dat betekent in het dorp waar ik ben voor 's avonds een buurtfeest met drankjes en hapjes. De lunch bestond uit een glas champagne met vrienden, een hapje vooraf en later zonder de vrienden een stuk koude zalm met mayonaise, een paar plakjes worst en een stukje kaas en natuurlijk brood.
Een grap als dessert. Mooi gemaakt.


Het was 's avonds een prachtige bijeenkomst. Eerst gezellig onder de kersenboom hapjes vooraf, een leuk drankje van champagne en citroenlimonade en natuurlijk vele andere dranken. Dan een grote tafel voor meer dan 20 mensen, grote, kleine, oude, jonge, met de heerlijkste gerechten die mensen allemaal hadden meegebracht. Salades, rijsten, bijzonder brood, hartige taarten, zoete taarten, geweldig. Altijd teveel maar wat was het leuk!!

De volgende dag 's middags vlees en aardappelen, 's avonds salades van tomaat en boontjes. Eenvoudig maar smakelijk.

Dinsdag, alweer de laatste dag bij onze Franse vriend. Voor de lunch kregen we wangetjes van zeeduivel gebakken in een heerlijk sausje. Wie eet er nou wangetjes van zeeduivel? Lekker hoor! Met gele rijst. Daarna een stukje brood met een heerlijk zachte geitenkaas. Een bijzonder lekkere rode wijn uit de Cahors uit 2014 smaakte bij beiden prima. Tenslotte een (voor mij heel klein beetje) citroenijs met een scheut Zuidam jenever van 5 jaar oud. Feest!

's Avonds aten we op de "plancha" buiten gebakken poulpe. Inktvis en ik denk gezien het formaat pijlinktvis. Ik hou er niet van, maar heb natuurlijk een stukje geproefd. En het heerlijke glas Spaanse wijn wat er bij werd geserveerd maakt veel goed nietwaar.

En dan weer op reis. We overnachtten opnieuw in het hotel Auberge à la Tête de Lard en aten er weer een heerlijke maaltijd.
Het voorgerecht van partner was een mousse van eend aangemaakt met Campari. Ik at hetzelfde als de week ervoor, want zo heerlijk!!! Als hoofdgerecht aten we beiden gevuld konijn. Kaas voor mij, kolonel voor partner als dessert.

Donderdag weer thuis. Het was vakantie, dus extra genieten van eten en drinken was toegestaan. Maar vanaf nu maar weer een beetje kalm aan. Onderweg een uitsmijter en thuis een broodje ham en / of kaas.

Op vrijdag maakte ik lamskoteletjes van de grill. Er was ooit een website waar het recept op stond, maar zitizitoni.nl bestaat niet meer blijkbaar. Ik had 2 koteletten 3 uur gemarineerd in 25 ml witte wijn, 15 ml olijfolie, een takje rozemarijn, 1 flinke geplette teen knoflook, verse peper en een klein beetje zout. De grillplaat op 200° verwarmd in de airfryer en daar de koteletjes 2 minuten aan iedere kant op gegrild. Een ui gebakken in wat olijfolie, een blikje kikkererwten met wat nat en gewelde couscous er bij gedaan. Een lekker maaltje hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek bietjes uit de slowcooker. Nog geen boodschappen gedaan na de vakantie, dus een beetje roeien met de riemen, kijken wat er in huis is. Voor 2 personen, dus halve hoeveelheden. Met voorgekookte bieten uit een pakje, linzen uit een blik en zonder champignons. Met een beetje rijst uit de rijstkoker toch een goede maaltijd.


En vandaag, zondag, eten met jongste zoon, schoondochter en de kleine kleinzoon die we een tijdje hebben gemist. Daarover volgende week.

zondag 14 juli 2019

Spinazietaartje uit de airfryer, geitenkaasballetjes, veel-kazensaus, portobello's sauteren, meiraapjes-aardappelpuree uit de slowcooker, restaurant en eten met en bij vrienden.

Zondag aten we bij onze jarige buurvrouw. Hamburgers, visburgers, salade, sausjes, heerlijk toetje met ijs en fruit. Gezellig.

Alles verandert in de keuken als je even met vakantie gaat. We bezoeken een oude vriend in Zuid  Frankrijk.

Om mee te nemen heb ik nogmaals het eerder gemaakte spinazietaartje bereid. Vooral omdat de vriend waar we naar toe gingen het destijds bij ons op bezoek zo lekker vond. Ook deze keer in de vorm van 17cm, dus hoeveelheden voor zover mogelijk aangepast. Glutenvrij was niet nodig, maar daar is natuurlijk ook niets tegen als het lekker is. In de airfryer, 25 minuten op 170°. Gevacumeerd mee in de auto in een koeltas.



Ook een pot met geitenkaasballetjes in olie gemaakt om mee te nemen. Het recept van Yvette van Boven stond in de Volkskrant, maar als je daar geen abonnement op hebt, blijk je het later niet te kunnen lezen. Bij deze dan:
* 400 gram verse geitenkaas * zeezout en versgemalen zwarte peper * ½ liter olijfolie (of wat nodig blijkt) * een paar laurierblaadjes * 4-5 eetl. za’atar of andere gedroogde kruiden naar uw eigen smaak
Olie en laurier in een pot met deksel of met plastic folie af te dekken, maak balletjes formaat walnoot, rol ze voorzichtig door de kruiden, doe ze in de olie, aanvullen met zoveel olie als nodig is om ze onder te zetten, minimaal 24 uur wachten, maar 3 weken kan ook. 
Deze keer weer met za'atar gemaakt. Goed afgesloten meegenomen in de koeltas.

Voor het eerst een potje crème fraîche en een potje zure room in de eigen verpakking zonder er in te kijken ingevroren. Ben benieuwd hoe dat er uit komt te zijner tijd. Waren beiden aan het eind van de officiële bewaartijd.

Omdat we dus dinsdag even met vakantie gingen maakte ik van 5 verschillende kazen (mascarpone, Korenbloem, Blue de Bufala, Roombrie en geraspte belegen kaas) met melk, room en kookroom een kaassaus om in te vriezen. Het was ongeveer 600g kaas en 700ml vocht. Het bleef wel dun vond ik, maar zeker in kleinere en grotere bakjes heel bruikbaar later.

Ook 3 portobello's die niet waren opgegaan na even sauteren ingevroren.

Van meiraapjes met aardappel puree gemaakt, ook voor later. Het basisrecept voor puree uit de slowcooker is: 1 kg aardappelen, 60ml water en 60g boter, zout en peper naar smaak en 7 uur op laag. De kilo werd 325g raapjes en 675 aardappel. Ik heb zoute boter genomen dus geen zout toegevoegd. De puree zonder peper en nootmuskaat en melk of room ingevroren.

Van wat er nog lag en op moest maakte ik voor maandag een aardappelsalade met garnalen. Natuurlijk was het recept alleen maar ter inspiratie. Zo'n 50g spinazie, ⅓ van een krop radicchio-sla, een stukje verkruimelde feta, 6 gekookte aardappeltjes en 1 appel in kleine stukjes, een restje komkommerstukjes, 100g gekookte tijgergarnalen en beetje verse dille. Met een dressing van mayonaise, mosterd, scheutje wijnazijn en versgemalen peper.

Op onze route naar Zuid Frankrijk overnachten we al jaren in hetzelfde hotel, Auberge à la Tête de Lard. Met name omdat de eigenaar een uitstekende kok is. Amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert of kaas.


Woensdag op onze bestemming bij een oude vriend in het zuiden van Frankrijk, overigens ook een heel goede kok, kregen we een heerlijk stuk lamsvlees op het vuur geroosterd met flageolettes, een kleine bonensoort. Lekker buiten onder het afdak.


De tweede dag kip met citroen. We aten met een gezin uit de buurt, met 7 aan tafel. Geen foto gemaakt, wel het recept.

's Avonds laat wordt er dan heel licht gegeten, erg lekker op deze manier. Tomaten in een pittig sausjes, rest van de boontjes, kabeljauwpaté, brood en een stukje kaas toe.

De lunchmaaltijd bestond deze keer uit schorseneren uit een pot en een heerlijk gebakken saucijsje. Met vrijwel altijd wel een stukje brood en een glas wijn.

Op vrijdag kwamen er 's avonds 6 mensen eten, dus samen met ons 9 aan tafel. Wel wat laat want er moesten nog vrienden arriveren uit Berlijn. Voor ieder een 'truite' (forel) gebakken op een grote op butagas gestookte bakplaat. Verder meloen met ham, salades en heerlijke rijst.  Degene die de vissen bakte had niet genoeg geduld bleek (of wist het niet). Laat eerst maar vastbakken, laat bij genoeg olie en hitte vanzelf los en dan is de huid nog heel. Maar de smaak was prima hoor.
En een klassieke kersen-clafoutis als dessert.
Geen beter leven dan een goed leven. Alles voorzien van een heerlijke chablis. Goed eten en drinken in goed gezelschap.

De zaterdaglunch bestond uit een stuk gebakken zalmfilet met wat rijst van de dag ervoor. En 's avonds weer vis, dorade, bij vrienden in de buurt.

En vandaag, zondag, Quatorze Juillet. Buurtfeest met hapjes, eten, drinken etc. Daarover volgende week maar weer.

zondag 7 juli 2019

Zalmbonbon, toad in the hole, restsoep en slasoep van Romainesla, tomatencompote uit de soepmaker, savooiekool en bloemkool uit de slowcooker, hamlap met feta, wildburger en andijvie anders uit de airfryer.

Zondag weer gasten aan tafel. Ook deze zondag was het zomer, dus lekker buiten eerst een hapje met een glas champagne.

Daarna een zalmbonbon met garnalenmousse. De biologische gerookte zalm die ik kocht was moeilijk in mooie stukjes te verdelen, dus de bonbons zagen er niet perfect uit (en ik ben niet echt erg handig :)). Ik had 300g garnalen en dat allemaal tot mousse verwerkt met extra mascarpone en Griekse yoghurt. Verse dragon uit de kruidentuin, peper en klein beetje zout erdoor.

Als hoofdgerecht toad in the hole. Met 2 soorten verse worst van De Amsterdamse worstmakers, 2 x lam en kalamata olijven en 2 x wilde venkel. In de schaal niet te zien welke wat is, dus ruilen of halveren mocht. Helemaal in de ochtend gemaakt volgens recept, dus koud in de grote oven, ongeveer een uur op 180°. Perfect van smaak en consistentie. Kan in een kleinere schaal voor 2 personen natuurlijk ook in de airfryer.

We aten er een salade bij. Met rucola, radicchio, ijsbergsla, een paar gekookte krieltjes, een blikje maïs, een halve komkommer. En een dressing in een aparte kom van mayonaise en Griekse yoghurt geklopt met een scheutje balsamico-crème met sinaasappel. Erg lekker.


Deze keer hadden we als  kaas Reade jutterKorenbloem blauw en Comté. En nog een paar stukjes uit de voorraad. Met brood en cracker.

Het dessert bestond uit grapefruit met vermouth-siroop. Oorspronkelijk was de bedoeling sinaasappel, maar omdat er geen rode waren, heb ik 3 rode grapefruits gebruikt. De siroop gemaakt met 3 eetlepels suiker, 90cl lichte Nederlandse vermouth, 90cl water, wat zest van de schil en aardig wat verse tijmblaadjes. Ik had het de dag ervoor al gemaakt en in de koelkast weggezet. Opgediend op  een bordje met een lepel Griekse yoghurt, een eetbaar wild aardbeitje en een blaadje munt. Lekker hapje. Koffie/thee met een klein slokje armagnac en een leuke bonbon maakte de avond compleet.

Er was flink wat sla over en er stond ook nog een doos met kool uit de slowcooker van vrijdag. Een lekkere groen(t)e soep gemaakt in de soepmaker. Verder aten we de Boboti van maandag die toen niet was opgegaan. Met wat knoflooksaus van de shoarma.

Doordat ik inkoop bij Hofweb en na de bestelling te hebben ingestuurd, de plannen veranderden, had ik wat veel groenten in huis. Van een grote krop Romainesla heb ik soep gemaakt om in te vriezen. Het geheel paste niet in de soepmaker, dus deze keer maar weer eens in een grote pan. En met de staafmixer afgemaakt. Prachtige dunne donkergroene soep. Ik denk op een warme dag ook koud heel lekker.

Wel heb ik de soepmaker gebruikt om op de compote-stand tomaten te verwerken. Bijna 550g tomaat en 100ml water. Aan het eind handmatig gemixt. Mooie eenvoudige tomatenprut, maar jammer genoeg de machine wel een beetje aangebrand. Poetsen maar weer.

We aten op dinsdag met de kleinzoon. Als lunch soep met volkoren boterham. 's Avonds spekjes gebakken, rest rijst hierin. Tomatensaus, stukjes komkommer,  beetje garnalenmousse en een in de airfryer afgebakken ciabattinabroodje op tafel. Van alles wat.

In het kader van op tijd groenten wegwerken heb ik de andere helft van de savooiekool in de slowcooker gedaan en daarna ingevroren. Zonder vlees, daarom heb ik 1 ui en 1 sjalot samen met een rode peper zonder zaadlijsten en zaadjes, even gebakken in wat zoute boter voor de smaak. Daarna het mengsel van ketjap, mosterd en 2 tenen knoflook even in de hete bakpan en alles in de pan voor 4 uur op laag. Lekkere pittige kool.

Van de tuinbonen maakte ik ook puree, maar dan om op te eten. Met een schaal radicchio-sla met een rest van de dressing van zondag en hamlap met paprika en feta.
Ooit in een inmiddels best ver verleden, kwam er een doos latex handschoenen in huis voor de verpleging. Nog steeds komen die van pas bij dit soort karweitjes :-).
Van 300g tuinbonen, 2 tenen knoflook, 70g parmigiano, wat blaadjes munt en mooie olijfolie puree gemaakt in de nieuwe magimix.
Omdat het geen mooie amuse op lepels hoefde te worden, alles er tegelijk in gedaan. Ook hiervan de rest in de diepvries.
De hamlap open gesneden en gevuld met feta gemengd met knoflookbieslook. Daarop een geroosterde rode paprika uit een pot. Dichtgebonden met een touwtje in de bakpan gelegd. De airfryer op 170° en na 8 minuten eens gecontroleerd, even omgedraaid en nog 4 minuten. Heerlijk hoor.

Donderdag andijvie anders. De helft van de hoeveelheden heb ik gebruikt en een paar lepels compote van de tomaten in plaats van hele tomaten. Het deeg van de toad van zondag heb ik met de staafmixer bewerkt en dit als brooddekseltje op de andijvie gelegd. Zonder kaas bovenop zo'n 15 minuten in de airfryer op 160°. Wonderwel gelukt met dat dekseltje. Echt lekker. De andere helft van de grote krop andijvie geblancheerd en ingevroren.

In de avond 5 overrijpe bananen ingevroren om de volgende dag voor de kleine jongen bananenijs te maken. Maar er kwam niet van. Voor later dus.

Vrijdag een hele bloemkool uit de slowcooker. Beetje olie onderin, bloemkool van 700g overgoten met 100ml kokosmelk gemengd met 3 theelepels za'atar. Na 3 uur op hoog vond ik hem iets te zacht. De helft over en ingevroren. Met een in de airfryer gebakken wildburger, kroepoek, een beetje pindasaus van pindakaas, stukjes komkommer en een vers afgebakken broodje.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, een bijzondere dag. Ons oudste kleinkind, kleindochter, trouwde met haar geliefde en we kregen allemaal te eten. Wat een feest in Kasteel Dussen. Ik had gekozen voor Carpaccio de la maison met truffelmayonaise en een filet van Dorade met aardappelmousseline, groenten en een citroen-botersaus. En natuurlijk leuk dessert toe. Prachtige feestelijke dag en het eten was heerlijk.

 En vandaag, zondag, eten we bij onze jarige buurvrouw. Daarover later dan maar weer.