zondag 25 oktober 2020

Uit de airfryer(s): kabeljauwburgers, aardappelblokjes, restjes-ovenschoteltje, omelet; uit de slowcooker: rode kool; pompoensoep uit de soepmachine en de grote oven gebruikt in verband met gasten.

Maaltijd maandag
Maaltijd maandag.

Een heel rustige zondag was het. Zowel in huis als buiten weinig geluid en geen bezoek vanwege snotteren aan alle kanten.

Ik heb ruim 200g spitskool en 200g wortel fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Daarvan ongeveer de helft schoon weggezet en van de andere helft coleslaw gemaakt met 1 theelepel witte wijnazijn, 1 eetlepel mayonaise, 1 grote eetlepel Griekse yoghurt, 1 theelepel mosterd en flink wat zwarte peper

Advies voor het bakken van de kabeljauwburgers die we erbij aten is 6 à 8 minuten op matig vuur en regelmatig omkeren. Ik heb gekozen voor het bakken op de grillplaat in de airfryerXL, ingesmeerd met een beetje olie, 6 minuten op 160° en daarna nog even op 200° voor het korstje. Omkeren is in de airfryer niet nodig door de manier waarop de warme lucht door het apparaat gaat. Omdat deze burger niet speciaal voor de airfryer is maar gebakken of gefrituurd moest worden, bleef hij een beetje licht, maar wel heel smakelijk. Van 500g aardappel frietblokjes gemaakt in de magimix met hulpstuk  en gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma. Ongeveer 25 minuten. Weer erg lekker en knapperig.

Wat ik op maandag heb gedaan met heel veel kleine restjes! Ik wilde er geen soep van maken deze keer. In de keukenmachine: restje spitskool, restje broccoli, klein beetje komkommer (zie vorige week), restje coleslaw, paar frietblokjes, een stukje kabeljauwburger en een rauw ei. Dit tot een fijne massa gedraaid. Een ovenbakje ingesmeerd met olie, beetje paneermeel op de bodem, het mengsel erin en bedekt met de vorige week gemalen comté en parmezaan gemengd met paneermeel. In de airfryerXL, 20 minuten op 160°. Op tafel de laatste 2 stoofpeertjes, een kommetje met stukjes komkommer met verse dille en babytomaatjes, zie startfoto. Heel leuk om te proberen. Het was echt nog heel smakelijk ook. 

Dan dinsdag weer een beetje een gekke combinatie. Er stond nog een flinke rest Turkse stoofpot maar met heel weinig vlees er nog in. Deze saus heb ik gemengd met de fijngemaakte spitskool en wortel die ik schoon had weggezet. Aan de kook gebracht en even laten sudderen. Een paar aardappelen gekookt. En een grote entrecote ingesmeerd met zwarte peper gebakken in een klontje zoute boter. Een heerlijke maaltijd al met al. En ja, vlees kan prima in de airfryer, maar in boter gebakken is soms ook wel erg lekker toch?

De volgende dag rode kool uit de slowcooker. Vrijwel volledig volgens recept. Zelfs appelstroop en palmsuiker in huis. In plaats van gemberpoeder een theelepeltje gemberstroop. Komijn in plaats van fenegriek. Een vers laurierblaadje uit de tuin. Na 7½ uur op laag hebben we het gegeten met een paar plakjes uitgebakken rookspek en witte rijst want de aardappelen waren op. Heerlijk spek maar voor mij te vet, dus maar één plakje om te proeven. En met aardappelen vind ik het lekkerder. De helft ingevroren. 

Donderdag witlofsalade met sinaasappel en mayonaise. Daarbij een eenvoudige omelet, flink wat plakjes salami in stukjes, een ui, 2 tenen knoflook, 4 eieren, zwarte peper en een beetje geraspte kaas door elkaar geklutst en 10 minuten op 190° op de bakplaat gebakken in de airfryerXL. Vóór de omelet even een naanbrood afgebakken.

Ondanks het vervelende corona-gedoe gasten aan tafel op vrijdag. Een broer en schoonzus kwamen eten. 

Na wat hapjes zoals paté, droge worst, een olijf met een glas cava, aten we pompoensoep. Volgens recept gemaakt in de soepmachine. Er was ietsje meer pompoen en de aardappel was ook ietsje groter, dus iets dikkere soep. Ik heb wel een deel van de schil licht afgeschild omdat dat een lelijk stukje was. Heerlijke fluwelige soep. Opgediend met kiemen en verkruimelde feta. Lekker hoor. En hier paste een glas Grüner Veltliner perfect bij.

De peer in bladerdeeg maakte ik met plakjes hartige taartdeeg. Twee rijpe peren door de midden gesneden, grotendeels van hun schil ontdaan, klokhuis voorzichtig verwijderd met een lepeltje. De helften op de met koffiemelk besmeerde plakjes gelegd en gevuld met blauwe kaas, dadelstroop en walnoten. Door het te vroeg klaar te zetten aan het eind van de ochtend werd het niet wat het had moeten zijn. Te nat geworden denk ik. De peer met kaas heerlijk, de deegplakjes niet genoeg 'opgebold', dus iets te hard. Wel een heerlijk hapje volgens de gasten die ook de zeer krokante deegplakjes op aten. 

Omdat er bijzondere verse worsten lagen van de Amsterdamse worstmannen maakte ik toad in the hole. Precies volgens recept. 's Morgens klaargezet dus iets langer in de grote oven. Voor 2 personen kan het natuurlijk ook in de airfryer. De sperziebonen 5 minuten gekookt en daarna 45 minuten in de ecostoof. Alles precies goed gaar op dezelfde tijd en erg lekker. Een fles Chateau Fontenil uit 2005 dronken we bij de peer en de toad.

Na de kaas, een heerlijk stukje heel oud met een puntje oude port, aten we een yoghurt-mascarpone dessert. De link die ik ooit had voor dit eenvoudige receptje doet het niet meer dus: 250g Griekse yoghurt, 250g mascarpone goed mengen met 3 eetlepels suiker en het merg uit een vanillestokje. Dat laatste heb ik vervangen door 2 lepels witte basterd doortrokken met een oud vanillestokje wat ik altijd heb klaar staan. Onder in de glazen wat fruit, in dit geval was dat stukjes kiwi, en bovenop eventueel een verkruimeld koekje of gehakte noten of muesli of cruesli. Ik deed dat met een halve kiwi en een paar eerder gekraakte walnoten als extraatje. Was een heerlijk afsluiting van een mooi diner. Overigens wel aardig wat teveel voor een dessert na zo'n flink diner dus de volgende dag opnieuw een lekker dessert. 

En na al dat lekkers nog koffie met een glas calvados, niet voor de bob, en een stukje chocola, heerlijk etentje met fijne mensen.


De laatste dag van deze blogweek was afwas-uitrustdag. Als maaltijd een stukje worst en hapje paté. Een grote kom soep met feta met crackers en brood. Een flinke kom dessert. Koken was dus niet nodig.

En vandaag, zondag....  In ieder geval iets met forel, want die heb ik uit de diepvries gehaald. Daarover volgende keer. 


zondag 18 oktober 2020

Uit de airfryer: gegratineerde visfilet, kant-en-klaar saucijzenbroodje, afbakbrood; uit de slowcooker: peertjes met limoncello, Turkse stoofpot; uit de soepmachine: soep van spruitje en courgette; Restaurant Gewoon; Magnetron; Onionchef.

Nog wat na-sudderend van de verkoudheid een rustige zondag. Ik maakte karbonade met goudreinet. De karbonades kwamen uit een pak voorbereid vlees voor de bbq, dus al gekruid. Volgens recept gemaakt maar dan met water met een beetje bouillonpoeder. De rozemarijn heb ik juist als een takje mee laten fruiten en na het pruttelen er weer uitgehaald. We aten er nog wat sla en in de airfryer afgebakken stokbrood bij. Ook nog een klein beetje Spaanse macaroni opgewarmd in de magnetron


In de soepmachine een soep gemaakt van spruitjes en courgette. Natuurlijk afwijkend van het recept, maar dat is alleen om te laten zien dat courgette en spruitjes prima samen in de soep kunnen. Ik had een flink stuk courgette en 200g spruitjes. Met nog een restje knoflookkomkommer, water en een puntje bouillonpoeder op de pureerstand. In de namiddag opgediend met een klontje crème fraîche en wat geraspte kaas.

Ik had weer eens een groentepakket besteld en daar zat groenlof bij. Voor maandag op zoek naar een recept dus. Het werd groenlofstamppot met 480g aardappel, 260g groenlof en 200g spekjes. In plaats van kaas door de stamppot maakte ik apart een eenvoudige blauwe kaassaus. Met de halve hoeveelheden van de ingrediënten, crème fraîche in plaats van zure room en een bosje knoflookbieslook gesnipperd in plaats van een bosuitje. Een echt heerlijke combinatie. Ik heb de groenlof wel even geblancheerd voor ik het door de aardappelstamp heb gedaan. Iets minder rauw leek me lekkerder. De spekjes, gebakken in boter en eigen vet, en de kaassaus apart geserveerd. Een heel klein beetje over van alle onderdelen. 

De volgende dag gegratineerde visfilet. Er waren 2 roodbaarsfilets. Deze met citroensap en peper ingesmeerd en in de ingevette ovenschaal gelegd. In een pannetje in de koelkast stond nog wat roomsaus van de coquilles. Van de karbonade stond er nog een klein beetje ui met appel. De saus ingekookt met dat restje. Dan verse dille erin en dit over de vis gedaan. Met paneermeel en geraspte oude kaas een mengsel gemaakt om over de vis te strooien. Aan iedere kant van de vis nog een takje dille gelegd in de saus. Een paar klontjes boter erop en 18 minuten op 160° gegratineerd in de airfryer. Overheerlijk. We aten er spitskool met ei bij maar dan na het koken van de kool een eerst opgebakken rest groenlofstamppot erdoor gedaan en dan nog 2 roereieren erin. Samen goed heet laten worden. Ook erg lekker. Een afgebakken stokbroodje erbij voor de saus. Mmmm. 


Woensdag aten we in Restaurant Gewoon. De laatste kans voor enige tijd. Heerlijk gegeten en weer gezellig als altijd. We voelen ons daar altijd erg thuis. Garnalenkroketten, visbordje, spies met satésaus, overheerlijke biefburger en een 'dik' toetje voor partner. En met de hoestbuien viel het gelukkig erg mee.




Donderdag eerst de stoofpeertjes gegaard in de slowcooker, 6 uur op laag. Het waren er 5. Met ½ kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 1 lepel vanillesuiker (witte basterd lange tijd in een pot met een gebruikte vanillepeul van eerder), scheutje citroensap, 300ml Limoncello en 200ml water. 


We aten kort gekookte broccoli, in de magnetron gepofte grote rode aardappelen en een romige champignonsaus. Resten kaas fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes, 135g Comté en 85g Permigiano Reggiano. De saus gemaakt met 100g uitgebakken spekjes, in het vet daarvan met wat extra boter 100g kastanjechampignons gebakken. Een scheut witte wijn en dan 2 tenen knoflook een tijdje laten bakken. Slagroom, 100ml erin en even laten inkoken. Dan peper en 100g van de eerder gemalen kaas met de spekjes in de pan en de kaas laten smelten. Geen mozzarella dus. Heerlijke, maar natuurlijk wel wat zoute saus door de kaas en de spekjes. Goed passend bij de broccoli en 'schone' aardappel. Genoeg voor samen.

De aardappelen poffen kan ook in de airfryer maar dat duurt veel langer dan in de magnetron op het speciale apparaatje, 8 minuten op 700W. Dus kies ik daar altijd voor. Zie foto bovenaan.

De volgende dag Turkse stoofpot. Ik maakte het in de slowcooker van 350g runder-riblap. Een leuk maar ook wel bewerkelijk recept als je maar net op tijd opstaat met je verkouden hoofd. Eerst even het gepeperde vlees gebakken in wat olie. Daarna 3 kleine uitjes en 3 tenen knoflook in de pan. Dan 1½ eetlepel tomatenpuree want natuurlijk geen tatli biber salçasi in huis. Deze even ontzuurd. Geen pul biber in huis dus voor de scherpte 1 groen pepertje meegebakken met 1 wortel, 1 aubergine, 1 geroosterde paprika en 8 minitomaatjes. Een lepeltje gerookte paprikapoeder, Turkse kruiden en een puntje komijnzaad toegevoegd. Alles in de stoofpot samen met een vers laurierblaadje, een takje tijm en een takje oregano. Het rook al heerlijk en was dat ook na 8 uur op laag.  Ik had achteraf kunnen kiezen om nog iets van een zoetje toe te voegen. Dadelstroop of honing bijvoorbeeld. 


Lekker met een in de airfryer afgebakken stokbrood om te soppen. En een schaaltje mini-tomaatjes op tafel. 

Op zaterdag bracht de bakker een bestelling. Lekkere broodjes, brood voor de vriezer, maar ook heerlijke taartjes. Troost in 'bange dagen'. Bij het uit het doosje halen natuurlijk gelijk beschadigd, ha, ha.

De deze laatste dag van de blogweek nog steeds wat aan het tobben met hoesten en verkoudheid. Ik maakte een salade van groenlof aangemaakt met mayonaise en piccalilly en opgemaakt met hardgekookt ei. Een schaaltje komkommer met een scheutje balsamico-crème met sinaasappel. Weer een stokbroodje afgebakken. Een saucijzenbroodje 's morgens door de bakker gebracht, opgebakken in de airfryer waarbij 4 minuten heel krap aan was. Volgende keer 6 minuten zeker. En de stoofpeertjes erbij. Lekkere maaltijd.

En vandaag, zondag, ik denk coleslaw en een kabeljauwburger, maar daarover volgende week. 


zondag 11 oktober 2020

Uitgebreide vislunch; uit de airfryer: kabeljauwrollade, ovenschotel van resten; uit de slowcooker: puree van aardappel en courgette, Grieks gehakt; de Onionchef voor een lekkere saus, lunch bij schoonzus en gekochte pizza.

 We hadden deze zondag een uitgebreide vislunch met zoon, schoondochter en de twee kindjes. 

Een garnalencocktail met een eenvoudige whiskysaus. Een blaadje Romaanse sla onderin de coupe, Hollandse garnalen en saus erop. Voor de kinderen natuurlijk zonder de drank. Op tafel daarna: een mand met witte en bruine kleine broodjes, schaaltje zoute boter, haring met uitjes, gerookte aalfilet, gerookte makreelfilet, een rolmops in schijfjes, Unagi en na dat alles nog coquilles heel licht gekookt in een saus van witte wijn en room. Recept komt uit een boekje: voor 24 coquilles; breng 1.25 dl witte wijn aan de kook en laat tot de helft inkoken. Dan 1.25ml room er bij, aan de kook brengen en op laag vuur tot ⅓ inkoken. Dan de coquilles erin en 1 minuut laten koken. Anders maar erg lekker vergeleken bij gebakken coquilles. Alles gekocht bij Schmidt Zeevis en Aan De Kant. Op tafel verder een schaaltje komkommer met halve rode druiven, een schaaltje mini-tomaatjes, een schaaltje eerder gemaakte appelmoes uit de diepvries en de zaterdag gemaakte stoofpeertjes. Natuurlijk niet toegekomen aan foto's maken, want hectisch maar heerlijk met allen aan tafel. 

Maar de volgende dag wel wat foto's van de heerlijke 'restjes'. Eerst een kom soep van verschillende resten aangevuld met de laatste coquille in stukjes, wat garnalen en een scheutje roomsaus van de coquilles. 


De rest van de garnalen in een schaaltje gemengd met een lepel roomsaus en een scheut whisky.


Verder met wat er over was met een broodje en een glas rosé een heerlijke maaltijd en alles weer goed gebruikt want weggooien doen we niet. 


Op dinsdag was de keuken een deel van de dag bezet door de timmerman die het aanrecht moest bewerken. Ik maakte daarom 's morgens vroeg in de beide pannen van de duo slowcooker aardappel-courgettepuree en een gehaktbroodje. De puree met 350g aardappel en 250g courgette met 35ml water en 35g zoute boter en flink wat peper. Voor het gehakt had ik 300g, daar de rest dus op aangepast. De puree 7 uur op laag,  het gehakt 6 uur op laag. We aten wat tzatziki bij. Gemaakt met ½ komkommer in stukjes, 200ml Griekse yoghurt, een scheutje olijfolie, 3 uitgeperste tenen knoflook en een theelepel zwarte peper.
 


Lekkere maaltijd. Het gehakt had een iets steviger smaak mogen hebben. Extra peper? Extra knoflook? Een andere meer Griekse smaak? En wat dan? 

Woensdag aten we de kabeljauwrollade die mee besteld was maar niet nodig was voor de vislunch. Daar maakte ik Spaanse pasta bij. Natuurlijk zonder de worstjes. Ik vind 500g pasta voor 4 personen wel abnormaal veel. Voor samen gebruikte ik 180g fijne macaroni (en 150g was genoeg geweest). Ik heb in de Onionchef met het zwarte mes een saus gemaakt van 1 flinke ui, 3 tenen knoflook, 2 tomaten en flink wat zwarte peper. Dit in een pan even gegaard en laten inkoken en daar de gare pasta bij gedaan. De rollade in de airfryer gebakken, 15 minuten op 170° in een passend ovenschaaltje op de bakplaat. Schaaltjes sla en geraspte kaas op tafel.


Op donderdag late lunch bij een schoonzus. Een heerlijke courgettesoep vooraf met kruidenkaas. Dan broodjes, kaas, tonijnsalade en ook vegetarische bitterballetjes uit haar airfryer. Tenslotte een mooie soesjestoren met veel chocola bij de koffie. Heel fijn om elkaar na 7 maanden weer eens in het echt te zien en uren bij te praten. 


Bij de lunch was ik al wel een beetje verkouden, maar de volgende dag was ik er behoorlijk ziek van inclusief wat keelpijn. Gelukkig geen koorts dus maar uitgegaan van gewoon verkouden en geen corona. De bestelde pizza (voor mij quatro formaggi) en het glas wijn smaakten me goed. 


Een flinke hoeveelheid bloemkoolstamppot en nog wat bijbehorende kaas/notensaus was goed voor de laatste dag van deze blogweek. Ik maakte een ovenschotel van de bloemkoolstamppot, kaassaus, een restje aardappel/courgettepuree, een stukje van het gehaktbroodje met bijbehorende saus en nog een scheut roomsaus van de coquilles. Alles goed door elkaar gehusseld. Beetje geraspte kaas bovenop en 15 minuten   op 180° op de bakpan in de airfryer. Een beetje rare maar smakelijke ovenschotel. Licht naar vis smakend dus heerlijk met een lekker glas witte wijn. Ik was nog niet echt hersteld, de resten moesten op, een fijne oplossing dus. 

En vandaag, zondag, ik denk iets met karbonade, maar daarover volgende week.







zondag 4 oktober 2020

Uit de airfryer(s): appeltaart, drumsticks, ovenschotel witlof/mosterdpuree, maïskolf, omelet, enchilada; uit de slowcooker: opnieuw appelmoes, babi ketjap, stoofpeertjes en ook nog een bijzondere maaltijd via Fairtrade Original.

Een zondag vrijwel zonder zon was het. Maar de appels stonden te lonken. Eerst maar een appeltaartje gemaakt. Ik kook graag maar ben geen echt goede bakster, dus de meest eenvoudige gekozen. En in verband met de vorm en maar samen in huis gemaakt met 150g bloem, 100g boter en 50g suiker en 1 ei. De verhouding 3 - 2 - 1 had ik elders geleerd. Twee heel grote appels wogen bijna 500g maar daar was nog wel wat van over bij het vullen. In de airfryerXXL 30 minuten op 160°. Leuk experiment, deze vorm, maar onmogelijk om het taartje eruit te krijgen :-). In stukjes wel erg lekker, dus tja, volgende keer maar weer in een gewone passende springvorm. 


We aten drumsticks uit de airfryerXXL met het smart sensing programma. Er waren er 3 wat prima is voor samen. Ik heb ze een half uur voor gebruik ingesmeerd met een marinade van knoflook, mosterd, chilipoeder en peper in een scheutje olijfolie. Uit ervaring wist ik dat ze er zo'n 17 minuten over doen.

Erbij witlofsalade met sinaasappel en banaan met een beetje citroensap. Een in de andere airfryer afgebakken olijvenbroodje paste er goed bij. Een schaaltje met zoute boter op tafel. De mayonaise bleek overbodig.

De stukjes appel die al waren gemengd met suiker en kaneel in een klein pannetje gemoesd. Vanwege de suiker wilde ik ze in verband met de kindjes die hier soms eten niet meenemen met de appelmoes die ik de volgende dag voor de diepvries maakte in de slowcooker van nog ruim een kilo grote appels. 

Dessert voor deze zondag: koffie, appeltaart, slagroom, advocaat; hoe chic wil je het hebben. 

Maandag nog 2 stronkjes witlof. Ik maakte een ovenschotel met mosterdpuree. De witlof even gekookt, voor een ovenschotel haal ik niet de harde kern eruit, dus kook ik ze in het geheel zodat de bladeren er niet afvallen bij het koken. De grote stronk wel na het koken doorgesneden. Besmeerd met mascarpone, ingepakt met ham en reepjes oude kaas.  Voor de puree mosterd, boter en melk naar behoefte want de aardappelen niet gewogen. Spekjes uitgebakken, 100g, en door de puree gehusseld. Wel peper, geen zout toegevoegd. Bovenop nog wat geraspte kaas. In de loop van de middag klaar gezet dus afgekoeld. Op 180° in een ovenschaal in het mandje in de airfryer XXL, na 15 minuten klaar. Verrukkelijk.

Intussen was de appelmoes ook weer klaar in de slowcooker. Een hapje warme moes bij de maaltijd en de rest afgekoeld en ingevroren. 

Dinsdag witte koolsalade. Een stuk met de Onionchef met het roze mes fijngesneden witte kool met verse knoflookbieslook gemengd. Een dressing gemaakt van 2 lepels Griekse yoghurt, 1 flinke theelepel mosterd en een scheut citroensap. In de ochtend klaargezet om lekker te laten intrekken. De kool alleen was genoeg dus de sla er maar buiten gelaten. En geen zin in rozijnen. Heerlijk.

Uit de diepvries haalde ik een doosje bietenstoof. Opgewarmd in de magnetron. Was niet echt een succes, iets te slap geworden. De stukjes biet waren wel nog lekker stevig trouwens. Wat couscous met feta erbij. De couscous geweld volgens voorschrift (niet gewogen maar gebruik gemaakt van het eetmaatje van het Voedingscentrum, al heel lang in huis, en dan altijd nog iets minder dan aangegeven en toch nog teveel). Een klein uitje en 2 tenen knoflook gefruit, daarbij 1 geroosterde paprika uit een pot, 5 in stukjes gesneden groene olijven en wat peper.  De couscous erbij gedaan en nog even goed verhit. Feta en rest oude kleine olijfjes naar behoefte op tafel. Al met al een smakelijke vleesloze maaltijd.

Van de resten bietjes en couscous een soepje gemaakt met wat extra water en bouillonpoeder. Niet in de soepmachine, want alleen maar ingrediënten die al gaar zijn geven vaak aanbranden aan de bodem. Met de staafmixer in een pannetje dus. 

De volgende dag aten we babi ketjap. Er was 250g dunne karbonades waarvan 1 met een stukje bot. Ze waren met kruiden voorbereid voor de barbecue. In stukken even aangebraden in wat olie. In dezelfde pan 1 uitje, 3 tenen knoflook, 1 lepel gember gefruit en 2 lepels ketjap, 1 lepel gemberstroop, een scheut citroensap mee gewarmd. Dat alles met wat heet water in de slowcooker, 5 uur op laag. De 2e maïskolf die er nog lag weer doormidden gesneden en ingepakt in folie met Oosterse kruidenboter, boter, sojasaus, uienpoeder en knoflookpoeder omdat ik geen stukjes in de boter wilde. In de airfryer, 15 minuten op 200°. Witte basmatirijst gemaakt in de rijstkoker.  Het vlees was heerlijk, de maïs O.K. 

Er was nog wat witte koolsalade in de koelkast. Met een struikje Romaanse sla, 1 bolletje mozzarella en 1  tomaat een 2e salade gemaakt. Het 2e olijvenbroodje uit het pak opgebakken in de airfryer, een schaaltje zoute boter op tafel. En een omelet gebakken op de bakplaat in de airfryer XL. Airfryer deze keer niet voorverwarmd, bakplaat ingesmeerd met klein beetje saus van de dag ervoor, 1 ui, 2 tenen knoflook en 100g spekjes even gefruit in een pannetje, dit op de pan uitgespreid, eimengsel van 4 eieren en een scheutje melk en zwarte peper erover. Ongeveer 10 minuten op 180°. Helemaal goed.


Op vrijdag kwam de door mij bestelde Mexicaanse lunchbox. Wij hebben de inhoud gebruikt als avondmaaltijd. Heerlijke pittige soep met leuke en lekkere toppings, heerlijke rijstsalade, heerlijke enchilada opgewarmd in de airfryer in het meegeleverde bakje op de bakpan in 10 minuten op 180° (in verband met de kaas wel afgedekt met een spatdeksel). Wat een leuk en lekker initiatief. Ook zo leuk 'aangekleed'. En wat ik aanzag voor mogelijk kokosolie bleek een kaars. Ik wilde het niet openmaken omdat ik altijd wacht tot ik iets ga gebruiken, dus nagevraagd bij de organisatie wat het was. Lachen hoor. Ik dacht nog wel 'wat doet de heilige familie op een pot olie'; (zie foto 276 op mijn Flickr account).


Ik maakte voor zondag vast een pond stoofpeertjes in de slowcooker. Met een stukje kaneelstok, 2 kruidnagels, een vers laurierblaadje, een beetje citroensap en water met limonadesiroop, want geen sap in huis. En in verband met de kindjes wilde ik geen wijn gebruiken.

Op de laatste dag van deze blogweek aten we samen met de kleinzoon van bijna 3 bloemkoolstamppot. Samen de walnoten gekraakt, nog steeds veel in huis gekregen van vriendin met een webshop maar ook een aantal walnotenbomen dus. De saus gemaakt met gewone room en de stamppot zonder rozijnen. Ook geen versiering van rode ui en bieslook, wel een lekkere rookworst erbij. De hele bloemkool gebruikt en 600g aardappelen, dus genoeg voor een "opbakprak" voor samen later. Het was lekker en viel ook bij de kleine jongen goed in de smaak. 

En vandaag, zondag, een uitgebreide vislunch maar daarover volgende week.