Op zondag kregen we een heerlijke cazpacho bij oudste zoon. Lekkere Franse kaasjes toe. Heel gezellig met zijn vriendin, leuke dochter van negen en jongste zoon met vriendin. En geen keukenwerk dus. Deze gezellige kipjes liepen daar lekker te scharrelen in de tuin (en werden niet opgegeten!).
Een flinke rest van de pasta met broccolisaus (zonder het spekjesmengsel) van vrijdag de week ervoor was er nog, maar niet genoeg als hele maaltijd. Gerookte zalm in de voorraad. En iets met ei en zalm leek me lekker naast de opgewarmde pasta. Roerei met zalm werd het. Zonder broodje dus. En natuurlijk maar de helft van de hoeveelheden. Een erg goede combinatie. Ook prima om op zichzelf te maken, pasta met alleen de broccolisaus. Met een glas koele Chardonnay, mmm.
Op dinsdag was het al behoorlijk warm. De sperziebonen heb ik verwerkt in een koude salade. We aten er de gehaktballen van zaterdag bij met een paar gekookte aardappeltjes. Het was 400g boontjes ipv 1500. Met 1 rode ui in stukjes en 50g noten geen probleem. Maar olie en azijn heb ik maar 100 en 25 cc voor gebruikt. En dat was ruim genoeg. Het zou anders wel heel erg vettig zijn geworden. Voor de kaas heb ik het stuk Grana Padano genomen dat aangebroken was. Erg lekker.
Van een restje bonensalade, 2 kleine aardappeltjes, ½ gele paprika, 1 tomaat en wat water tot het laagste streepje in de soepmachine een soepje gemaakt voor de volgende (hete) dag. Een halve gehaktbal in stukjes erin na afloop. Lekker stevig soepje.
Salade er bij gemaakt met koud vlees uit een Frans blikje. IJsbergsla met knoflookteentjes in pekel (in een potje, gekregen) en een beetje mayonaise.
Donderdag nog een dag met een bijzondere temperatuur voor ons doen. Nog een klein beetje soep en wat vlees over. Bij elkaar in een pannetje. Broodjes opgebakken in de airfryer.
Ik heb weer eens een appeltaartje gebakken in de airfryer voor de visite op vrijdag. Een beetje bijzonder recept en een springvorm van 16 centimeter. Alle hoeveelheden aangepast: 85g volkorenmeel en 40g havermout, 65cc kokosolie gesmolten, 85g honing, een ei even geklopt en ongeveer ⅔ eruit gehaald, 35g cranberry's en 400g appel. Beetje kaneel en beetje zout naar smaak. Op 150°, 28 minuten.
Met de visite in de middag koffie en thee met een stukje appeltaart, daarna wat hapjes bij de borrel zoals olijven, paté's, een crackertje.
Voor de soep heb ik een paar eerder ingevroren soepen opgezocht en die gemengd. Dat is altijd riskant, maar ook wel heel leuk. Deze keer werd het konijnenbouillon, een klein bakje soep/saus van courgette, maïs en aardappel en een bloemkoolsoepje met rijst en tomaat. Een dag tevoren ontdooit vanwege de controle natuurlijk :-). Nog even de staafmixer erdoor. Konijnenbouillon is 'zwaar' van smaak, met de toevoegingen werd het een heerlijke soep.
Daarna deze osso buco uit de slowcooker. Een ander recept komt van onze eigen biologische boer, de leverancier van de runderschenkels, maar heb toch met name het eerste recept gevolgd. Met 2 hele dikke plakken runderschenkel. En in plaats van een blikje tomaat 400g verse tomaten en een paar koffielepels passata gebruikt. En voor de gremolata heb ik gebruik gemaakt van lavas uit de kruidentuin in plaats van platte peterselie die er niet meer is.
Er bij heb ik gekozen voor risotto uit de rijstkoker. Ik heb een Engelstalig boek The complete rice cooker meals cookboek van Susan Evans. Met 280 gram Arboriorijst en 1080 cc verhitte kippenbouillon de koker aanzetten. Deze stopt vanzelf. Ik heb 300g rijst, 1 liter bouillon en nog 100 cc witte wijn gedaan en 3 flinke eetlepels gesmolten boter. Als het klaar is de pan nog 10 minuten gesloten laten staan en dan naar behoefte Parmezaanse kaas en eventueel nog wat gebakken champignons etc. er door doen. Gekozen voor alleen kaas. Hier overigens een Nederlands recept met meer ingrediënten. In de recepten wordt niet aangegeven hoe lang de koker erover doet en dat is wel enigszins van belang in verband met de rest van je maaltijd. Maar, de slowcooker en de rijstkoker zijn beiden prima warmhouders. Ongeveer ¾ uur voor we gingen eten de rijst aangezet. Het bleek dus een prima manier om risotto te maken, heel smakelijk en lekker zompig. En veel gemakkelijker :-). Alleen, bij een etentje met nog wat andere dingen is die 300g wel veel te veel. De helft was ook genoeg geweest.
Na de hoofdmaaltijd waren er nog een paar Italiaanse kazen; La Tur, Tallegio en Magor Galbani.
Verder natuurlijk zo lang als mogelijk buiten met koffie/thee/zoetje en daarna nog een drankje.
Op de laatste blogdag een deel van de risotto met een scheut witte wijn opgewarmd in de magnetron. Daarbij een groentehap van ui, knoflook, champignons, bleekselderij, wortel en hamblokjes lekker gebakken in wat boter en een beetje ijsbergsla met een paprika-mayonaise-mosterd zoals beschreven in deze blogpost die nog in de diepvries stond (recept Provençaalse mosterd op deze pagina). Wat kaas toe, want niet opgegaan de vorige dag.
En vandaag, zondag, een rest Osso Buco met een paar broodjes. Denk ik.
Speciaal voor de geïnteresseerden nog een mededeling.
Ik heb een account op Amazon.com. Iedere dag krijg ik van deze website een mail binnen met welke Free Kindle Ebooks die dag gratis zijn te downloaden op Amazon.com. Speciaal aangegeven alleen maar Food en Wine. Altijd Engelstalig. En zo heb ik al een zeer uitgebreide bibliotheek opgebouwd in Kindle. Een app op iPhone en iPad en ook op mijn MacBookPro neergezet. Ik neem aan dat het niet alleen voor Apple-devices geschikt is :-). Het bovengenoemde boek over de rijstkoker heb ik via die weg.
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 28 augustus 2016
zondag 21 augustus 2016
Vakantie, lekkere soepjes, chili in de slowcooker en gehakt uit de airfryer.
Zondag 31 juli maakte ik een soep van resten. Een kommetje komkommerzaad, een kommetje saffraanaardappeltjes, een schaaltje rucola met olijven, een rest quiche met een heel klein stukje korst, 2 verse tomaten en eerder getrokken bouillon van de regenboogforel bij elkaar in de soepmachine. Daarna stukjes vis er bij. Na afkoelen ingevroren voor later. Ideale machine.
Heerlijk gegeten bij broer en schoonzus. Zalm met kaas en geroosterde pijnboompitten uit de oven, gebakken aardappeltjes, heerlijke gemengde salade. En ja hoor, ook daar gewoon een Pokémon op tafel in de tuin :-).
Op maandag onverwacht, nou ja, 's ochtends aangekondigd, een extra gast aan tafel. We aten sperziebonen met meegekookte olijven, plakjes bakbacon, een hapje van 3 kastanjechampignons, ½ gele paprika, een ui en prei gebakken met in stukjes gesneden plakjes salami. Aardappelpuree met verse roomkaas. Een beetje appelcompote. En Griekse yoghurt gemengd met crème fraîche met versgeplukte Japanse wijnbessen toe. Met een versierkoekje er bij :-).
Dinsdag rest tzatziki, rest boontjes in het pannetje met salamihapje, rest puree en een witlofstronkje rauw met wat hamblokjes en mayonaise.
Woensdag lag er nog een komkommer en een grote prei. Ook de eerder bewaarde steel van de broccoli was er nog. Grote groene olijven aan stukjes gesneden van de pit. Heel kleine restjes van de boontjes, komkommer en witlof. Alles in de soepmaker. Heerlijke soep. Broodje er bij. Mooi laatste maaltje voor de vakantie en de koelkast leeg wat groente betreft.
Donderdag 4 augustus vertrokken we voor 14 dagen naar vrienden in Zuid Frankrijk.
In een gezellige Auberge in Boulogne sur Gesse aten we dit mooie en vooral ook lekkere voorgerecht. Vrijwel altijd hebben we heerlijk "thuis" gegeten want onze vriend Alain is een geweldige kok :-). Ook heb ik nog een keer sperziebonen met pistachepesto gemaakt met gebakken aardappeltjes en gebakken forel.
En op donderdag 18 augustus waren we weer terug, maar alleen wat brood met harde worst en pecorinokaas 's avonds laat was genoeg. Vrijdag 19 augustus aten we spaghetti met broccolisaus. Met halve hoeveelheden en naast 100g spekjes ook nog 50g stukjes chorizo. De saus en het spekjes-ui-champignonmengsel los van de spaghetti opgediend. Ik kies daar vaak voor in verband met mogelijke restjes. Een erg lekkere combinatie.
Zaterdag chili con carne uit de slowcooker. Een behoorlijk aangepaste versie. Met 250g rundergehakt even aangebakken. Een ½ gele paprika, 1 ui, 1 stengel bleekselderij en 1 teen knoflook ook even aangebakken (lekkerder voor de smaakontwikkeling en de pan was toch al in gebruik). Alles in de kleine slowcooker. De passata, kruiden en 1 blik chilibonen met vocht toegevoegd. Na 8 uur op laag heerlijk met stukjes tomaat en opgebakken stokbrood uit de airfryer.
Intussen van de andere helft van het ontdooide pond gehakt voor later 2 ballen gebakken in de airfryer (8 minuten op 200° en dan nog 7 minuten op 150°).
En vandaag, zondag, op bezoek bij kinderen en geen idee hoe het met eten zal verlopen. Daarover dus volgende week.
Abonneren op:
Posts (Atom)