zondag 2 januari 2022

Bijna alles wat in de oven is gemaakt, kan in kleinere hoeveelheden ook in de airfryer. Groot vlees in de oven met zorgen; lekker resten eten en voorraad opmaken na feestdagen; uit de airfryer: geroosterde groente; uit de slowcooker; boerenkoolstamppot, groentestoof; preisoep uit de soepmachine; heerlijk kerstdiner.

Op zaterdag hadden we een uitgebreid etentje met schoonzus. Op maandag idem dito maar dan met de kinderen en de kleintjes. Op zondag vroeg dat aardig wat voorbereiding want in verband met de kleintjes begint zo'n diner rond 14.00 uur. Daarom op deze zondag restje coquille-truffelsalade op een stukje brood, de puree en gegrilde pompoen van Alerimus, puntje terrine en de broodjes met camembert met extra smeerseltjes. Maar de volgende dag een heel uitgebreid kerstdiner met kinderen en kleintjes. 

Een hapje vooraf was pancettahapjes met geitenkaas. Ik had voor de picanha gekookte aardappels nodig en heb daar een paar zakjes magnetronaardappeltjes voor gebruikt. Een deel daarvan in de vulling van deze hapjes. Met verder appel, geitenkaas, salie en peper klaar gezet en vlak voor opdienen in de grote oven heerlijk krokant gebakken in de muffinbakvorm met 12 bakjes.

Een ander hapje was paprikadip. Hiervoor 5 grote paprika's geroosterd in de oven. Daarna met sap van 1 citroen, 6 eetlepels havermout, 150g door partner gekraakte, walnoten, 8 eetlepels tomatenpuree, 2 theelepels komijn, 1 theelepel cayennepeper, 4 tenen knoflook en een half bosje peterselie in de magimix tot pasta gemaakt. Dat was wel veel te veel als hapje vooraf. De rest ingevroren. Verder nog wat losse dingen als paté, gedroogde olijven en natuurlijk crackertjes, knabbeltjes en brood.

Als voorgerecht een garnalencocktail met avocado. Gemaakt volgens recept met 500g garnalen 5 avocado's, een flinke dot even gestoomde zeekraal en de andere hoeveelheden een beetje uit de losse pols. Erg lekker. Voor de kleintjes losse garnaaltjes en nog wat zeekraal wat vooral de oudste van 4 lekker bleek te vinden.

Voor de preisoep uit het boekje van de soepmachine, 400g prei, 70g aardappel, 50g ui, 1 teen knoflook en blaadjes tijm uit de kruidentuin in de machine gedaan. Met zoveel water als mogelijk tot het streepje. Natuurlijk was dit iets meer groente dus iets minder water dan eigenlijk moest, maar de machine deed het prima en na afloop nog wat water erbij gedaan. Het werd geserveerd in kleine glaasjes dus genoeg soep. Een vinaigrette erbij gemaakt van 2 theelepels mosterd, 2 theelepels kappertjes, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel olijfolie. In elk glas een paar druppeltjes toegevoegd voor het opdienen. 

Voor het citroenshotje citroenen uitgeperst en gemengd met evenveel wodka en in de koelkast gezet. Apart 100ml suikerwater gemaakt met 100g suiker en het sap van 2 citroenen eventueel voor de kindjes. Het was echt niet te doen voor de meesten, maar met wat water of suikerwater erg lekker tussen door.

Ik had er nu eenmaal voor gekozen, picanha uit de oven, maar heb er wel wat zorgen over gehad. Alles nog moeten doen als de gasten aan tafel zitten is niet echt fijn. Plannen als je niet precies weet hoe lang iets duurt is wat lastig. Nou ja, een beetje geïmproviseerd. Ik heb het vlees vóór de gasten kwamen aangebakken en in de ovenschaal gelegd, maar deze niet aangezet. Wel een kerntemperatuurmeter erin gedaan. Vervolgens de jus verder gemaakt zodat deze alleen maar hoefde worden opgewarmd. De sjalotten per 5 stuks ingepakt in folie. De al gekookte aardappeltjes gehusseld met olie, peper en een beetje zout maar heb ik niet per stuk van laurier voorzien maar wat verse blaadjes meegebakken. Het duurde langer dan voorspeld, maar uiteindelijk een prachtig stuk rood vlees op tafel. De aardappeltjes waren heerlijk, maar de sjalotten vond ik nog ietsje hard hoewel niet iedereen aan tafel het daarmee eens was.

Op tafel ook nog twee salades met ijsbergsla, geroosterde paprika uit een pot, eieren, tomaatjes en kappertjes. Hier en daar een likje mayonaise en extra op tafel voor liefhebbers. Voor de kleintjes nog extra tomaatjes, een beetje moes en kleine worstjes.

Als kaas weer de Fleur de Camembert uit de oven want twee stuks en dat werd opnieuw zeer gewaardeerd. 

Voor het dessert, gevulde appel met stroopwafel, 10 stroopwafels in de magimix tot kruimels gemixt. De 10 appels uitgeboord en vervolgens de kruimels erin gedaan. Klontjes boter erop en eromheen en in de oven gebakken. Geserveerd met een lepeltje mascarpone-ijs. Het mascarpone-mengsel erbij was heerlijk zoet. 

Het was weer een geweldig etentje en ik was behoorlijk moe van 1½ dag koken en dan nog de middag/avond zelf. Maar, de volgende dag heeft de vaste hulp in de huishouding aangedrongen om de afwas te doen dus dweilen overgeslagen. Ondanks dat partner hier vrijwel altijd de afwas doet en die ook wel moe was (maar overigens wel de glazen heeft gedaan in een ander keukentje) erg blij mee!!

Dinsdag wat salade met verkleurde ijsbergsla en eitjes door de paprika in de doos, rest aardappeltjes gebakken in de jus van het vlees, beetje mayonaise erbij, prima voor zo'n dag na groot diner.


Op woensdag bakte partner 2 plakken van de picanha zachtjes op. Ik vond het erg leuk om groot rood vlees te proberen voor zo'n prachtig menu, maar ben er zelf niet erg gek op. Verder op tafel, rest terrine, rest broodjes en camembert, doosje moes en verse ijsbergsla met een vinaigrette. 

Donderdag de boerenkool die lag te verouderen in de slowcooker gedaan, 250g boerenkool, zelf gesneden, dus grof, 500g aardappel, water tot net boven de aardappels en een lepeltje bouillonpoeder erbij gedaan. 

In de middag appelmoes gemaakt in de pan van 6 appels met een scheutje water. Voor de kindjes die de volgende dag kwamen eten en slapen vanwege de verschrikking van vuurwerk in de stad. 

Om te eten deze dag heb ik eerst de resten bloemkool en broccoli die ook nodig op moesten geroosterd in het mandje van de airfryerXL. De rest rollade van zaterdag opgewarmd in de magnetron.

Oliebollen gekregen van een vriendin, oorspronkelijk uit Kameroen, die elk jaar voor ons meebakt. Natuurlijk er in de middag van genoten. We aten vrijdagavond pannenkoeken met de kleinzoontjes, gebakken door partner, met apart appelmoes en tomaatjes voor de 'gezonde' toevoeging.

Omdat de volgende dag de kindjes er nog even waren tot in de middag en het mooi weer was hadden we buiten "koekkruimelpicnic". Van de fijngemaakte stroopwafels voor de gevulde appels was nog aardig wat over. Wat is er leuker dan een schaaltje koekkruimels buiten aan de picnictafel in de tuin.

Voor de laatste dag van deze blogweek heb ik 2 yacons, 2 zoete aardappelen, 2 grote halve wortels, 6 sjalotten en 2 tenen knoflook in de slowcooker gedaan met wat water en bouillonpoeder. Maar dat aten we niet. Eten weggooien vind ik echt naar dus liever vast iets bereiden wat eventueel kan worden ingevroren. Afgegoten, wat weer een keer in een soepje kan, en omdat er geen gewone aardappel inzit, met de staafmixer fijn gemaakt vooral van wegen de sjalotten. Smaakt heerlijk. 

Wat we wel aten voorafgaand aan het jaarlijkse feest hier in huis van het concert van het Nederlands Blazers Ensemble, boerenkoolstamppot van donderdag deels opgebakken in oude jus. Daarbij uitgebakken plakjes pancetta. Ziet er niet uit, maar oh wat heerlijk. Opgebakken nog lekkerder dan direct. En dan wel een heel lekkere rode wijn. erbij. 

En vandaag op de echte zondag? Het enige voornemen wat ik heb, weet niet of je dat een goed voornemen moet noemen, is de koelkast en vriezer de komende tijd weer wat op orde te krijgen. En lijstjes bijwerken van wat er is in voorraad- en wijnkasten. Nog geen idee wat dat te eten zal opbrengen deze dag. Volgende week verder.


Extra informatie:
Heb je een bereidingstijd voor in de oven? Haal dan 20 graden van de temperatuur af en een derde van de bereidingstijd. Bijvoorbeeld: in de oven 30 minuten op 200 graden, betekent in de Airfryer 20 minuten op 180 graden. En natuurlijk ook altijd zelf even aankijken en ervaren wat werkt voor jouw airfryer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten