Tarte tatin bietjes van vrijdag uit de airfryer. |
Bij de jarige schoondochter heerlijke taart bij de koffie en daarna in de loop van de middag een eindeloze reeks hapjes, brood, smeersels etc. Lekker en gezellig. En wat ik erg leuk en ook lekker vond was een aparte cocktail met bubbeltjeswijn, fruit, groenten en ?. Heerlijke middag met ook vooral fijn haar ouders die we al weer lang niet gezien hadden en vrienden en vriendinnen.
Op maandag spruitjes met o.a. gekookte kastanjes. In de kerst- en nieuwjaarsperiode had ik wat groenten ingekocht die lang houdbaar zijn. Ik gebruikte voor dit gerecht spruiten uit de diepvries, gekookte kastanjes en gekookte rode bietjes. Ook nog wat geitenkaas in huis. Spruitjes bevroren in kokend water eerst 10 minuten gekookt. Daarna bij de sjalot even meegebakken in heerlijke donkere jus. De bietjes versneden. De kastanjes een beetje verkruimeld. Penne gekookt. De kaas op het bord verspreid. Heerlijke combinatie. Al met al wel iets aan de droge kant, maar een saus erbij zou toch ook niet echt een oplossing geweest zijn.
Dinsdag spinazie uit de diepvries. In de magnetron ontdooid en 'gekookt' 12 minuten op 160W. Aardappelen geschrapt en gekookt grotendeels in de ecostoof. Grote entrecotes ingesmeerd met knoflookpoeder, peper en zout om droog te pekelen en dit na 90 minuten in de koelkast weer verwijderd. Afgedroogd en op kamertemperatuur gebracht. Daarna 6 minuten gebakken in de op 200° voorverwarmde airfryerXL op de bakplaat en daarna nog 1 minuut op de andere kant met een klontje boter toegevoegd voor de smaak. Dat pekelen is wel even gedoe, maar de smaak en snijbaarheid was echt voortreffelijk. Dat kan natuurlijk ook komen door het geweldig goede vlees. En..., de volgende keer met iets minder zout denk ik. Wel kruidenboter gemaakt maar niet die van het recept. Heerlijk gegeten.
Woensdag soep gemaakt van resten kastanjes, aardappeltjes, sla, spinazie, bietjes en spruitjes. Water en wat bouillonpoeder erbij. Even gekookt in verband met de sla en daarna met de staafmixer bewerkt. Stukjes rookworst en vlees erin. Een stokbrood afgebakken en de kruidenboter en smeerkaas op tafel. Extra nog scherpe saus en pretzels. Een heerlijke soep.
Een prachtige aardappel-preisoep met spekjes en een soepstengel vooraf. Een stevige soep met een heerlijke stengel. Erg lekker. Als hoofdgerecht jachtschotel met wortelpuree en appelcompote. Prima van smaak en zeker genoeg. Lekker met een glas rode wijn.
Een Bastogne karamel ijstaartje als dessert. Direct na ophalen in de diepvries. Wat een leuk en lekker dessert. We dronken er een glaasje dessertwijn bij. Dat was weer een heerlijke maaltijd.
De laatste dag van deze blogweek op zoek naar een combinatie van bataat en bleekselderij voor de slowcooker. Dit recept zoete aardappel en bleekselderij gevonden voor de combinatie. In mijn eigen blog van 14 april '24 deze variant gevonden. Ik had 430g bataat, 270g bleekselderij, 130g ui en 15g knoflook in de pot. Hierbij 50g zoute boter, 40ml water en zwarte peper. Omdat ik de selderij ook wel echt gaar wilde hebben, 8 uur op laag gezet. Bijna helemaal afgegoten ongeveer ¾ uur tevoren en het nat laten afkoelen en daarna met de rest nat de pot zonder deksel laten staan op laag. Voor het eten grofweg gehusseld.