zondag 8 januari 2023

Uit de airfryer(s): drumsticks, witlof en verder naanbrood, appelbollen en olijfbrood opgewarmd of afgebakken; uit de slowcooker: bloemkool, rode saus met gehakt, zuurkool; pastinaak-prei-pompoensoep uit de soepmachine.

Maaltijd van zaterdag, witlof.

Zoon en schoondochter kwamen hun kindjes ophalen en bleven eten. Ik maakte bloemkool balti in de slowcooker. De hele bloemkool en één aardappel over de twee duo-potten verdeeld. Dan in een grote pan 1 ui, 1 aubergine gebakken met dan erbij 1 lepel curry pasta, 4 tenen knoflook, komijn, mosterdzaad en geelwortel en dan een blik tomaten en een bouillonblokje met water. Dit geheel over de 2 potten verdeeld en 6 uur op laag gezet. Na afloop in één grote pan alles gemengd. Wel te veel maar erg lekker. 

In de airfryerXXL met het smart-programma 10 drumsticks gebakken alleen bestrooid met wat wat peper en zout. Duurde zo'n 22 minuten. In de andere airfryerXL 4 naanbroden afgebakken. Per 2 met het rekje. Voor de kindjes een bakje met sla, komkommer en tomaatjes. De ene at achter elkaar een kluifje kip de ander at vooral komkommer en tomaat met crème fraîche. Wat extra sla, mayonaise en sambal voor de liefhebbers. 

En.. we hadden in de middag heerlijke appelbollen, 15 minuten opgewarmd in de airfryer op 120°. De kindjes waren dus ook wel een beetje vol (en nog 3 over).


Na het eten voor de jongens nog yoghurt met honing en voor de rest een lekkere meegebrachte kaasplank.

Voor de postelein-stamppot op maandag combineerde ik twee recepten en een eigen keuze. Bijna 480g aardappelen 1 minuut gekookt en 40 minuten in de ecostoof. Gestampt met een beetje boter. Iets meer dan 220g postelein gewassen, met steeltjes even gesneden en rauw in de stamppot gedaan. Intussen 1 sjalotje in een grote pan gebakken met 100g spekjes en 2 handjes mini-tomaatjes en wat Italiaanse kruiden. De gestampte aardappelen hier door gewerkt. Dan de postelein erbij. Goed doorgewarmd. Er stonden nog 2 kant-en-klaar gehaktballetjes van zaterdag. Die opgewarmd. Leuke, lekkere maandag-maaltijd. 


De resten van een goed leven in de loop van de dag.
Panettone bij het ontbijt en nog een appelbol, 15 minuten op 120° in de airfryer, s'middags bij de koffie.


De volgende dag pastinaak-prei-pompoensoep maar dan anders natuurlijk. Ik wilde de soepmachine gebruiken dus andere hoeveelheden. Die heb ik ontleend aan het boekje wat bij de soepmaker hoort. Ik had 350g pompoen, 100g pastinaak, 50g prei, 2 tenen knoflook en een klein aardappeltje. Water tot het 2e streepje. Een klein beetje currypasta erin gedaan omdat die toch open was (zie boven). Op de pureerstand. Geen balletjes, vleesloze maaltijd. Wel een in de airfryer afgebakken olijfbroodje erbij. Peper, zout en maggi op tafel.

Omdat ze op moesten 's avonds nog een keer hetzelfde gedaan voor de diepvries, halve pompoen, 1 pastinaak, 1 prei, 2 tenen knoflook, klein aardappeltje en iets meer currypasta. Overigens pompoen,  pastinaak en aardappel niet geschild, alleen geboend. 

Woensdag nog een kopje soep in de middag met wat geraspte Pecorino. Voor 's avonds rode saus met gehakt gemaakt in de slowcooker. Met 290g gemengd gehakt, 1 rode paprika, 1 puntpaprika, 1 rode peper, 1 aubergine, handje snackwortels, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, gedoogde oregano en provinciale kruiden, beetje zout, 2 koffielepels tomatenpuree en een potje kerstomaatjessaus ofwel sugo bombolino. Er zat al een hele rode peper in dus geen extra peper of chilipeper. Omdat er geen blikken of verse tomaten in huis waren, wel wat extra water in de pot gedaan. De laatste opmerking over runderbouillon begreep ik niet. En ik heb niet de pasta in de pot meegekookt maar wel een restje penne mee opgewarmd. Macaroni, sla, komkommer met knoflook en geraspte belegen kaas op tafel. Het was echt heerlijk. 


Alweer slowcooker op donderdag. Ik maakte over 2 potten verdeeld zuurkool. Vrijwel volledig volgens recept. Er waren iets minder aardappeltjes. Die eerst geschild met de schil- of schrapmachine. De zuurkool, 1 pakje van 500g, niet gewassen. Geen ananas maar appel. In iedere pot 1 gebakken ui met 2 grote tenen knoflook en 100g spekjes. Verse laurier uit de tuin. De rookworst doorgesneden en in elke pot ½ bovenop. Na 8 uur op laag een prima maaltijd.


                                 De volgende dag "kookte" de ander. Zie foto. Ik was er blij mee hoor.


Dan alweer de laatste dag van deze blogweek. We aten witlof met rauwe ham en kaas uit de airfryerXXL. Ik maakte er een luxe versie van. De airfryer-bakpan ingesmeerd met een beetje olie. De witlof had ik in de middag gekookt, 1 minuut en daarna 40 minuten in de ecostoof. Elke stronk eerst in de ham gewikkeld, daar licht belegen plakjes kaas overheen, dan plakken salami en daarover weer versgeraspte belegen kaas. Gestart vanaf koud en op 180° gekozen voor 10 minuten. Afgedekt met een vlamverdeler om rondvliegende kaas te voorkomen. In de airfryerXL het 2e broodje pain de camusettes afgebakken. 


En vandaag, zondag, een rustig-aan-dag. Maar eens kijken wat er nog in de koelkast is. 

2 opmerkingen:

  1. welke currypasta heb je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je op het woord klikt (dat is een link, zo staan er veel in het blog, bij mij zijn ze lichtblauw) word je geleid naar welke curry dat was.

      Verwijderen