zondag 29 augustus 2021

Gasten met o.a. gevulde appel op het menu en gele eitjes; de onionchef gebruikt; uit de airfryer(s): dorade, geroosterde pompoen; lekkere soep van resten uit de soepmachine; eten van Alerimus; pannenkoeken en ook nog aubergine uit de slowcooker.

We begonnen de week weer met gasten aan tafel. Wat vind ik het toch heerlijk dat we dat weer durven. 


Op zaterdag maakte ik al vast gele eitjes. Eerst 8 eieren hard gekookt. Precies volgens recept gemaakt. Vooraf dacht ik nog iets anders te doen met de eieren, maar de hoeveelheid nat was genoeg om ze allemaal in te bewaren. Een iets grotere pot was handig geweest. Nu 6 in een grote en 2 in een kleine pot.




De salade met wortel en prei iets aangepast. Gemaakt met 2 grote wortels, 1 prei, ½ ui, gekookt en warm gemengd met olie en verse pesto. Een heerlijk receptje. Minder was beter geweest.

Ook op zaterdag de gemarineerde tomaatjes klaar gezet. Ik maakte 300g tomaatjes en gebruikte verse oregano en knoflook. Deze keer met mozzarella want de burrata werd niet geleverd. 

De pilaf of Turkse of Libanese rijst, kwam uit de diepvries. Heel langzaam opgewarmd in een pan met wat boter. Er werd vrijwel niet van gegeten, teveel op tafel, maar smaakte prima.

Van het mascarpone-ijs was nog genoeg in de diepvries dus niet opnieuw gemaakt. Een schaal met fruit gemaakt van verse aardbeien, blauwe-, rode- en witte bessen, bramen en frambozen. Scheutje witte wijn en een kneusje limoensap erin. Heerlijk met het ijs.

De vulling voor de gevulde appels bestond uit 2 sjalotten fijngemaakt in de onionchef, met tijm en 2 kleine tenen geperste knoflook gebakken in boter. Daarna gemengd met ½ appel eveneens uit de onionchef, broodkruim ongeveer 40g denk ik, 75g domschinken. Dat was aardig teveel vulling voor de 4 appels. De appels in de broodbakvorm geen met op ieder een klontje boter en afgedekt met folie. De rest van de vulling in een schaaltje ook met wat boter en afgedekt. Zo in de voorverwarmde oven op 190° en na ½ uur de folie verwijderd. Een heerlijk hapje en natuurlijk waren de wortel- en tomaatjessalade dan wel wat teveel. 

Zomaar ineens leerde ik een tijdje geleden dat je braadworsten of verse worsten eerst moet koken voor je ze braadt. Ze waren van Brandt en Levie, 2 met chorizo en 2 met amandel-paprika. Na het koken met 7 minuten in het mandje in de airfryerXL helemaal perfect.

Op maandag natuurlijk wat resten zoals pilaf, worteltjes en worst. Opgewarmd op het gas, in de magnetron en in de airfryer. En altijd een vers tomaatje erbij. Toe nog wat fruit met ijs. 


De volgende dag de rest van de resten in een soep verwerkt. In de soepmachine: 1 gekookte aardappel, een beetje marinade, een doosje gemarineerde tomaatjes, een restje wortel-preisalade, wat appelvulling die was meegebakken maar niet gebruikt, een paar restjes vlees van de maaltijd met oudste zoon en een flinke hand rauwe cherrytomaatjes. Natuurlijk aangevuld met water en op de mixstand. Lekker kopje in de namiddag. 

We aten eerst in de schil gekookte en daarna in vet van de confit de canard gebakken krieltjes (gelezen dat dat heel lekker zou zijn en dat was ook zo), de laatste gele eitjes en gemengde sla.

Dan al weer woensdag. De wortels die er lagen moesten echt op. Vast voor vrijdag hutspot gemaakt. Met 250g wortel, 190g ui, 100g pompoen en 500g aardappel. Allemaal samen gekookt, gestampt en met een klontje zoute boter, een scheutje melk en wat zwarte peper na afkoelen weggezet in een magnetronpan in de koelkast. Was ook handig omdat als de jongetjes er zijn het iets lastiger is om aan het werk te zijn in de keuken.

Hutspot

We aten 's avonds een ontdooide dorade uit de airfryerXXL gebakken met de smart sensing technologie. De vis gedroogd en gevuld met takjes oregano, rozemarijn, tijm en paar plakjes citroen. Een beetje grof zout op de vis. Het duurde zo'n 20 minuten. Erbij opnieuw geroosterde pompoen uit de airfryerXL in het mandje, 2 x 5 minuten. De nog steeds aanwezige pilaf met boter moest toch opgegeten dus die maar weer opgewarmd in een pannetje en nog steeds erg lekker en goed passend bij de maaltijd. 


De volgende dag was het weer themamaaltijd van de zorgorganisatie Alerimus. Ook deze keer weer zeer smakelijk. Alles met kip behalve het toetje :).



Beschadiging ontstaan bij het openen.

Vrijdag kwamen de kleine kleinzoontjes logeren dus die aten mee. De hutspot verwarmd in de magnetron. Een rookworst ontdooid en verwarmd op de klassieke wijze, in een pan met heet water. Mosterd op tafel voor de liefhebbers. Een van de jongetjes was niet erg lekker en at nauwelijks, de andere prima. Flinke kom yoghurt toe met honing. Veel fruit tussendoor.

Op de laatste dag van deze blogweek bleek ook de mama niet erg lekker dus bleven de kindjes iets langer. Opa bakte pannenkoeken. Door de een gewaardeerd, door de ander nauwelijks. Ach ja, ik leerde dat kinderen altijd wel weer gaan eten als ze trek hebben en zich goed voelen. Genoeg drinken is belangrijk en ook deze dag weer flink wat fruit. En in de namiddag een ijsje met aardbeien en slagroom op het mooie terras van Restaurant Gewoon.

Tussendoor maakte ik nog een auberginerecept in de slowcooker. Letterlijk 's avonds even tussendoor. En volledig aangepast en vooral om de groenten op tijd te gebruiken. Ik had 1 aubergine in plakken gesneden. Verder een handvol cherrytomaatjes in reepjes, 1 grote sjalot in stukjes, 1 grote teen knoflook in stukjes, verse oreganotakjes, verse basilicumblaadjes, 1 schaaltje salade van de themamaaltijd, handje belegen geraspte kaas, 2 lepels dinsdag gemaakte soep(saus) en paar flinke scheuten tomatenketchup. Niets vooraf gebakken, alles zo in de pot en wel aardig verdeeld in laagjes. En deze keer eerst 1 uur op hoog gezet. 

Vóór het slowcooken.

En vandaag, zondag, liggen er nog verschillende groenten om uit te kiezen. Geen gasten, geen drukte. Wat het geworden is, daarover volgende week.





zondag 22 augustus 2021

Uit de airfryer(s): omelet, gebakken pompoen en uit de grote oven broodpizza's; uit de slowcooker en römertopf: kip, aardappelpuree en tomatensaus; mooi diner met vrienden; koken in de magnetron; eend uit een pot.

De zondag werd deels doorgebracht met het gezin met de kindjes die kwamen opruimen en gelijk lunchen met hun eigen resten soep en brood. Daarna visite van een vriendin/oud-collega, een contact wat zeker al ruim 40 jaar bestaat, samen met haar partner na een jaar weer in levende lijve. 

Bij de hapjes waren taggiasche olijven en bella Cerignola. Verder stukjes droge worst en een schaaltje met olie met daarin balsamico-crème. Met natuurlijk lekker afgebakken brood en wat zoute boter.

Het visbordje was volledig aangepast. Verse garnalengerookte forelfilet en sardines uit blik. Met een schijfje citroen, een takje verse dille en niet zelfgemaakte cocktailsaus. En eerlijk gezegd de klaargezette radijs en komkommer gewoon vergeten. 

Als hoofdgerecht kip uit de römertopf, helemaal volgens recept bereid. Was weer erg lekker. Daarbij een burratasalade met gemarineerde tomaatjes en puree uit de slowcooker. De tomaatjes, 300g, de avond tevoren in de marinade gezet. De puree deze keer gemaakt met geschilde aardappelen, 600g, 40g boter en 30ml water en zwarte peper. Toen het klaar was na 8 uur op laag, afgegoten en alleen licht gestampt en geen melk of room toegevoegd.

Tenslotte mascarpone-ijs gemaakt in de ijsmachine en opgediend met kroosjesmoes uit de diepvries. Het was een heerlijke en gezellige maaltijd, grotendeels buiten in de zon en onder het afdak uit de wind. Het laatste deel binnen aan de grote tafel. Na afloop nog een kopje koffie/thee met een klein gebakje over van de verjaardag van de kleine Boet. 

De volgende dag alvast wat resten uit de koelkast. In de namiddag eerst een kom heerlijke soep van schoondochter. Eén drumstick uit de pakjes van 3 was niet meegenomen in de Rtopf want geen plaats meer. Even gebakken in een pannetje in oude jus voor de ander. Er was er 1 over met wat saus. Deze at ik met saus over de komkommer. Ook nog wat puree opgebakken in de afgegoten boter van de dag ervoor lekker met een korstje. Een paar stukjes kaas met een restje afgebakken brood toe.

Dinsdag nog een keer resten. De lekkere soep in de middag opgemaakt. Een rest macaroni uit de slowcooker. Dit bij het langzaam opbakken aangevuld met eerder geruld gehakt uit de diepvries. De insalata pomodori van vorige vrijdag en de rest gemarineerde tomaatjes er bij. Losse tomaatjes extra. Echt een lekker maal.

Dan weer gewoon koken op woensdag. Snijbonen gekookt. Een boerenomelet gemaakt van 3 eieren geklopt met de roomsaus van de drumsticks, 8 snoepworteltjes, ½ ui, 2 tenen knoflook en 1 prei. Het bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met een klein beetje olie en even voorverwarmd. Dan het ei- groentemengsel erin, 12 minuten op 180°. Was genoeg tijd, maar viel wel uit elkaar, misschien door de roomsaus waar natuurlijk ook wat vet in zit. Cherrytomaatjes erbij en gekookte geschrapte aardappeltjes uit de magnetron met aan tafel een klontje boter. Het was 250g en in 6 minuten op 800W heerlijk gaar. 


De volgende dag at oudste zoon mee. Uit de diepvries 2 soorten vlees, Spaans stoofvlees en duiveltjesvlees. Een salade van tomaat met ui en basilicum, een paar schijfjes komkommer en een salade van worteltjes. Voor de laatste had ik nog 200g snoepworteltjes van het zondagse feestje. Deze 8 minuten gestoomd en gemengd met de vinaigrette aangepast aan de hoeveelheid. Afgemaakt met een flinke lepel Griekse yoghurt gemengd met verse dille en wat zout. In de airfryerXL stokbrood afgebakken.


Ik had een grote bos basilicum binnen gekregen bij de boodschappen. Een takje voor de geur in de badkamer gehangen en verder verwerkt in pesto en tomatensaus en de takken zonder blaadjes in de keuken voor de lekkere geur. Voor de pesto de hoeveelheden verdubbeld. Verder heb ik gemengde noten gebruikt want die stonden al te lang open. Geen zout toegevoegd want de kaas is zout genoeg. Alles in de magimix in de grote kom gedaan en vermalen. In 3 kleine doosjes verpakt om niet teveel tegelijk te hoeven ontdooien. Eén doosje apart gehouden voor direct gebruik.

De tomatensaus is gemaakt voor de diepvries van de rest van de basilicumblaadjes, wel 2 handjes, 500g soeptomaten, 2 flinke sjalotten, 1 grote wortel, 5 tenen knoflook, verse takjes rozemarijn en tijm en een lepel water. In de slowcooker 8 uur op laag. Daarna de staafmixer erdoor. Ik wilde alleen saus van tomaten en groenten zonder vlees en vond daar niet direct een goed recept voor. Ik had het wel eerder zelf gemaakt en nu weer wat aangepast omdat de basilicum erin moest. Donker door de vele basilicumblaadjes denk ik maar erg lekker en gelukkige niet bitter want daar was ik wel wat bang voor. 


We aten pompoen uit de airfryerXL. In het mandje en tussendoor even geschud. Precies gemaakt volgens het recept met een halve flespompoen, 300g. Met Confit de Canard uit een pot. Daarbij geroosterd volkorenbrood in reepjes zonder extra smaakjes in verband met de smaken van de eend en de pompoen. Een echt lekkere combinatie hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek wat werkzaamheden voor de volgende dag, want weer gezellig eters in huis op zondag. Best nog een aardige klus, dus aten we een eenvoudige broodpizza waar je natuurlijk op kunt leggen wat je wil. Vier volkoren boterhammen besmeerd met een beetje ketchup. Beleg: serranoham, tomaat, mascarpone, verse pesto, plakjes comté bovenop. Losse tomaatjes en extra pesto er naast. Die ovenplaat is ideaal want door de gaatjes is de onderkant ook heel krokant en niet zo zompig.


En vandaag, zondag, weer gasten aan tafel. Daarover volgende week.

zondag 15 augustus 2021

Uit de airfryer(s): frietblokjes, courgettegratin, Griekse worst; zalm met mascarpone; wortel met dadel en blauwe kaas; macaroni uit de slowcooker; eten laten brengen (en niet heel tevreden) en ook nog verjaardag van een 2-jarige in de tuin.

Griekse worst uit de airfryer voor maandag.

We hadden gasten voor een warme late-middaglunch. Eerst een hapje zalm met mascarpone. Op crackers in plaats van brood. Dan Griekse worsten, eerst even gekooktwortelsalade met dadels en blauwe kaascourgettegratin en frietblokjes. Voor de wortelsalade heb ik gekozen om het te mengen met wat er nog stond met feta en daar dan 2 wortels bij gemaakt in de Onionchef en het geheel gemengd met stukjes dadel en Danish blue. Geen extra dressing was nodig. 

Courgettegratin vóór het bakken

De frietblokjes gemaakt met het Magimix hulpstuk en gebakken in de airfryerXXL met de smartfunctie. Ik had maar 1 courgette. Deze in 4 stukken gesneden en bedekt met een laagje smeersel van broodkruim, kaas, peper en olie. In de airfryerXL gebakken op 180°, 15 minuten. Een heerlijk hapje. Omdat er maar (ha, ha) 2 airfryers zijn de worsten even afgebakken in een pan met wat boter. Het stukje Brandroodkaas is bijzonder maar gaat jammer genoeg verdwijnen. De fruitsalade bestond uit 2 peren, 2 nectarines en 1 appel gemengd met kroosjesmoes. Opgediend met wat crème fraîche.

De volgende dag de wel al gekookte maar niet gebakken worsten 6 minuten afgebakken in de airfryerXL op 160°. We aten de opgebakken rest van de bloemkool-aardappelpuree en de wortelsalade. Nog een stukje kaas en een schaaltje fruit met crème fraîche toe. 

Dinsdag in oude jus 1 flinke biefstuk gebakken, een klein stukje voor mezelf een groter deel voor de ander. Verder boontjes en gebakken aardappeltjes. 


Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb deze pan gekocht. Omdat de kast erg vol werd gekozen om de elektrische frituurpan te koop te zetten. En gelukkig daar iemand blij mee kunnen maken voor 0 €.


's Avonds nog een stukje kaas bij de koffie met een lekkere borrel.


Woensdag hapjes bij jarige oudste zoon. Heerlijke tomatensoep, lekkere salades en natuurlijk brood en crackertjes en smeerseltjes. Lekker en heel gezellig en uren buiten in de tuin.

Een macaronischotel uit de slowcooker werd het donderdag. Pot ingesmeerd met olijfolie. Volledig aangepast aan wat in huis was. Gekozen voor 160g macaroni. Verder 50g brandrood gemalen, 70g blauwe kaas in stukjes, 60g gewone geraspte oude kaas, 70g pancetta, 100g gerookte spekblokjes, 250ml kookroom, 150ml volle melk, 2 kleine eieren, druppeltje Worcester en zwarte peper. Ik gebruik zelden de hoge stand, maar dat nu wel gedaan. Dus eerst 3 kwartier op hoog en daarna zolang als nodig was op laag. Dat was nog een klein uurtje. Zo heerlijk plakkerig en romig. Natuurlijk wel zoutig, maar met een tomaat en wat sla een heerlijke maaltijd. Ruim genoeg, klein doosje over.


De vrijdag van deze week was weer oppasdag. Ik breng dan de kleinzoons naar Rotterdam aan het eind van de middag en dan komt er soms niet van om eten voorbereid te hebben. We bestelden eten bij Fresco Alexius. Een pizza marinara voor partner, hamburgermenu en pomodorisalade voor mezelf. Deze keer wel wat ontevreden. Men moet blijkbaar vaker heen en weer rijden want hamburger en friet te  koud, pizza te slap en bodem doordrenkt. Jammer. Blijkbaar geen goed idee om te bestellen op vrijdag.


Op de laatste dag van deze blogweek werd de 2e verjaardag van de jongste kleinzoon net als vorig jaar bij ons in de tuin gevierd. Alles werd verzorgd door de ouders dus was ik op visite in mijn eigen tuin en maakte toch geen tijd voor foto's van hapjes etc.. Heerlijk. Met fijne mensen, leuke kindjes, taart, allerlei lekkers, pannenkoeken en heerlijke soep. Plezier, zon, schaduw, genieten. En een geweldig, belachelijk, heerlijk, idioot cadeau van één van de gasten met partner wat natuurlijk in de tuin moet blijven want niet echt in een huiskamer past, ha, ha. 

En vandaag, zondag, eetvisite van oude vriendin met partner. Daarover volgende week meer. 

zondag 8 augustus 2021

Bloeiende oregano; kroosjesmoes; uit de airfryer(s): burrito's, frietblokjes, verse worst; vissoep met mascarpone; wortelsalade met witte kaas; aardappel-bloemkoolpuree uit de slowcooker; broodjes met ei.

Bloeiende oregano bezocht door veel zoemende insecten.

Wateroverlast in de ochtend, Museum Voorlinden in de middag met het gezin met de kleine kindjes. Na een mooie wandeling door een prachtig museum in de tent buiten een broodje gegeten met koffie en later nog een glas wijn gedronken. Toen we thuis waren nog lang geen trek in eten en ik had ook niets voorbereid. Het werd uiteindelijk brood, crackers, kazen en vleeswaren

Maandag kroosjes geplukt. Er zijn er overweldigend veel dit jaar. De meesten dus voor de vogels, ook prima. Schoon gespoeld van blaadjes en de aangetasten eruit gehaald en toen met pit en al in een grote pan gestort. Zonder toevoegingen lang laten smoren op heel erg lage temperatuur op een plaatje. Toen gedacht dat het pitjes achteraf verwijderen geen probleem was, maar dat was waarschijnlijk meer werk dan vooraf, ha, ha. Maar goed, alles door de vergiet geduwd, laten afkoelen en uitgesmeerd over grote platte schalen en met een lepeltje alle pitten eruit gevist en dit weer bij het sap gedaan. Vervolgens een flinke rest huisgemaakte (niet door mij) zoete banaan-sinaasappeljam, een restje dadelstroop en een restje pannenkoekstroop erdoor gemixt met de staafmixer. Een pan vol prachtige moes, zoet genoeg om zo in te vriezen. Natuurlijk eerst een hoeveelheid apart gehouden.

We aten pasta met de gehaktsaus met de stukjes bimi waarin extra stukjes harde worst en een klontje mascarpone. Sla met stukjes geitenkaas en op het bord wat mayonaise. De 2 burrito's die over waren van vrijdag opnieuw opgewarmd in de airfryerXL op 150° 8 minuten.

Dinsdag vissoep uit de diepvries. Heerlijk met een klont mascarpone. Met in de airfryer afgebakken brood. Vooraf meloen en als dessert pudding met kroosjesmoes. 

Ook woensdag werd er weer gegeten. Een doosje saus ontdooid. De laatste voorgekookte Griekse verse worst uit de vriezer. Op de bakplaat in de airfryerXL, 6 minuten op 180°. Een beetje sla met een sjalotje en verse kruiden en frietblokjes gemaakt in de airfryerXXL met smart sensing.

In een pannetje nog wat gehakt, stukjes worst, stukjes Griekse worst en wat pasta. Burrito's gebakken in de airfryer. Een wortelsalade er nog bij. Gemaakt van 3 flinke wortels fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Een dressing van rode wijnazijn, sesamolie, olijfolie, mosterd en honing naar smaak. Afgemaakt met Griekse anthotiro (die veel op feta lijkt en waar nog wat in de koelkast stond), knoflookbieslook en zwarte peper. Prima maaltijd. En nog een keer pudding met kroosjesmoes buiten. 


Op vrijdag waren de kleine jongetjes weer een paar uur hier en ik bracht ze naar Rotterdam terug aan het eind van de middag. Het is dan erg fijn als ik bij thuiskomst niet veel aan het eten hoef te doen. Daarom gekozen voor de slowcooker. Ik heb er niet een recept voor gevonden maar zelf gekozen voor 500g aardappel in stukjes, 340g bloemkool in kleine roosjes, 50ml water en 60g zoute boter erbij en bestrooid met zwarte peper. Na ongeveer 7 uur op laag het vocht afgegoten en alles door elkaar gehusseld dus een soort aardappel-groentepuree van gemaakt. Voor ieder een Angusburger gebakken in wat boter voor een lekkere jus. Het afgegoten vocht bij de jus gedaan. Zo eenvoudig en zo heerlijk. 


Nog buiten een drankje gedronken, de koffie kwam eraan. Lekker met een stukje chocola met noten.


Op de laatste dag van deze blogweek een bericht van onverwachte gasten voor de volgende dag. Wat er nog aan groenten lag deels nodig dus. En vast wat voorwerk gedaan. We aten daarom broodjes met gebakken ei en een beetje sla en tomaatjes. 

En vandaag, zondag, gasten dus. Daarover volgende week.