zondag 29 december 2024

De week begonnen met een groot kerstdiner; uit de airfryer(s): mini saucijzenbroodjes, pasta-ovenschotel, bakbananen als dessert; puree met bietjes en met rucola uit de duo-slowcooker; groentechallenge uit de römertopf; mooie soepen waaronder vissoep en dan ook nog pesto-rijst.



Voor de familie-kerstmaaltijd maakte ik op zaterdag eimuffins. In ieder papieren vormpje in de muffinbakvorm een ei. Ieder apart eerst in een kom gedaan om knoeien en schilfertjes te voorkomen. Ik had voor 24 muffins 2 rode paprika's, 1 courgette en 1½ kookworst fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. In ieder vakje een lepeltje van alle drie op het ei en daar een klein beetje geraspte kaas bovenop. Dat op 190° 25 minuten gegaard in de oven. 


Van de schalen met vis gekocht bij Aan de kant, de stukjes haring en de mini saucijzenbroodjes van De Diepvriesman geen foto's. Ik bakte er 20 verdeeld over beide airfryers 8 minuten op 170° 

Voor de feestelijke aardappelsalade 700g pompoenblokjes geroosterd in de oven met peper, zout, Italiaanse kruiden en olijfolie. Jammer genoeg bleek dat later niet lang genoeg want ze waren echt te hard en ongaar. Een kilo krielaardappelen gekookt. Dressing gemaakt van 6 eetlepels crème fraîche, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Dit eerst door de aardappeltjes gehusseld. Deze onderin de 2 schalen. Daar de geroosterde pompoen op. Dan een peer in schijfjes besprenkeld met citroensap en een beetje rucola. Daarop blokjes geitenkaas. De zaden kwam niet meer van. De meeste pompoenblokjes opzij en de aardappel-peer-kaas salade was dan lekker 🙂.


Voor de komkommersalade gebruikte ik 3½ komkommer die ik niet heb uitgeknepen, maar in kleine stukjes gesneden. Daar 2 fijngesneden grote sjalotten door. De dressing gemaakt met 4 eetlepels sirachasaus, 4 eetlepels sojasaus, 6 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels sesamolie, 2 theelepels suiker en 4 geperste tenen knoflook. Achteraf nog zwart sesamzaad erover gestrooid en laten intrekken want gemaakt op zaterdag. De panzanella was gemaakt door de ene schoondochter. Beiden prima en lekker. 


Als groente hoofdgerecht de Römertopf groente challenge. In beide topfen ½ venkel, 1 rode paprika, 2 stengels bleekselderij, 1 meiraap, ½ koolraap, ½ knolselderij, 1 peterseliewortel en bevroren en al gesneden 350g pompoen, 300g wortel, 250g sperziebonen. Dat in de koude oven, 100 minuten op 220°. 


Voor de ene slowcookerpot groene puree, 1 kilo aardappelen met 60g boter en 60ml water erin en na 7 uur op laag een fijngesneden zakje rucola en bladpeterselie toegevoegd en nog even doorgewarmd.

De andere pot van de slowcooker voor de rode puree gevuld met 600g aardappel en 1 ui in fijne stukjes en 40g boter en 40ml water en na 3½ uur 1 kilo al gekookte rode biet in kleine stukjes toegevoegd. 

En ja, eerlijk is eerlijk, de gehaktballetjes waren niet door mij gemaakt maar kwamen van Verleiding in eigen dorp. Lekker langzaam opgewarmd in boter. 


Vier bijzondere kaasjes geadviseerd door de plaatselijke kaaswinkel, Sottobosco, Regal de Bourgogne cranberry, Langres petit, Camembert di Capra en verder nog een zachte geitenkaas en Stilton. 

Dan de desserts. Aan het seizoen aangepaste Eton mess gemaakt door de andere schoondochter en de schoonzoon maakte bitterkoekjespudding. 


En dan nog bij de koffie bestelde bolletjes en appelhapjes van De bakkende Brabander


Het was allemaal heerlijk. Van alles natuurlijk teveel. Het bord met de hoofdmaaltijd was net als alle anderen borden en schaaltjes om van te eten, gekocht bij Disposables. Andere jaren deden we 'gewoon' de volgende dag de afwas maar deze keer toch maar gekozen voor dan in ieder geval 'schoon' weggooispul.

En de volgende dag natuurlijk stap voor stap proberen een en ander weg te werken van wat over was. Deze maandag voor de een vooral heel veel vishapjes, voor de ander een heerlijke römertopf  groentenhap, groene puree en een balletje gehakt. Tevoren nog een eimuffin. Heerlijke maaltijd dus. 


Dinsdag maakte ik van de rest van de niet gekookte en wel gesneden groenten voor de römertopf in 2 x lekkere groentesoep in de soepmachine. In de ene pan een paar fijn gesneden eimuffins toegevoegd. Voor de diepvries. In de andere pan voor de avond eerst de soep goed heet gemaakt en dan blote mosselen, stukjes witvis en roze garnalen 5 minuten erin opgewarmd. Echt een heerlijke volle vissoep. Vooraf een plakje gevulde zalm, wat zoute gerookte vis en een kommetje met Hollandse garnaaltjes. 


Op 1e kerstdag beetje geïmproviseerd. Bij de late middagkoffie een appelfleurtje. Een paar gehaktballetjes nog van de kerst, brood van de verleiding, tomaatjes. Kaas en daarna nog een beetje bitterkoekjespudding en een beetje vooral blauwe bessen uit de Eton mess. Prima gegeten met wel een goed glas rode wijn erbij.  


Op donderdag maakte ik van de rest van de eimuffins (zie bovenaan) met flink wat mayonaise en wat rucola en veel tomaatjes een heerlijke salade. Bovenop gerookte vis waar ik niet van weet wat het is (schillerlocken?). Met wat brood. Een lekkere maaltijd met nog wat kaas met roggebrood en een beetje gemengd dessert als toetje. 

Op vrijdag de laatste hoeveelheid gerookte vis besnuffeld, met name makreel, en goed bevonden. Maar, ik wilde het niet door een te maken maaltijd. Ik maakte van de teveel ingekochte rucola die er nog lag eerst pesto volgens dit recept. Vervolgens een erg afwijkende pasta ovenschotel met rucola i.p.v. spinazie. Maar ook zonder spekjes. Wel een ui glazig gebakken, toen de ongeveer 110g rucola erbij. Daarna een flinke koffielepel pesto, een rest van de eiersalade, de intussen de 150g gekookte macaroni en wat geraspte kaas en gewone room. In het bakaccessoire van de airfryerXXL, nog wat kaas erover en ongeveer 10 minuten op170°. Omdat we er de koude gerookte vis bij aten geen eieren gekookt. 


Ik had 2 bakbananen gekregen. Daarvan een lekker dessert gemaakt. In de schil met een beetje zonnebloemolie en bruine basterdsuiker. Gemaakt in de airfryerXL in het mandje, omdat ze nogal klein waren ongeveer 9 minuten op 175°. Heerlijk met een half ijsje erbij want .., dat was het laatste zonder een nieuwe doos te openen :-).

Op de laatste dag van deze blogweek pestorijst met 100g basmati, 200g champignons, 220g courgette, 1 roze ui, 3 tenen knoflook. Op tijd rijst gekookt in de rijstkoker met wat korstjes van Pecorino die er nog lagen. Alles fijngesneden en volgens recept gewerkt. Met witte wijn, verse oregano, sottobosco en de rucola-pesto. Omdat de sottobosco een gewassenkorstkaas is, kan de korst mee worden gegeten. Door de keuze voor de kaas gemengd met het eten natuurlijk een beetje een ander smaakje, maar wat een heerlijk recept! 

En vandaag, zondag.... Genoeg in huis om een lekkere maaltijd samen te stellen. Daarover volgende keer maar weer. 



zondag 22 december 2024

Uit de airfryer(s): snijbonen frittata, groentetaartje met kaas; soep uit de diepvries; eten besteld; prachtige kerstmaaltijd afgehaald; appels gestoofd in de slowcooker.


Een snijbonen-frittata maakte ik op zondag. Eerst 250g snijbonen 10 minuten gekookt en in het met olie ingesmeerde pannetje van de airfryerXXL gedaan. Van de mini-pecorino een paar plakken afgesneden en in stukjes gehakt. Een handvol droge gedroogde tomaatjes fijn gesneden. De kaas direct door de afgegoten bonen en ook de tomaatjes erbij. Vier eieren geklopt met wat slagroom en peper en dat over het geheel gegoten. Ongeveer 15 minuten op 170°. Erbij broodjes afgebakken in de airfryerXL, 5 minuten op 160°. Als dessert advocaat met slagroom. Mmmmm.


Een beetje ingegrepen in de vriezer en vond een soep van verschillende resten al uit '23. Bij deze ingewikkelde soep ook nog een klein restje van de boerenkool, de bloemkool en de penne en de overgebleven verse worst mee gewarmd. Geen broodjes meer in huis dus gegeten met een paar lekkere boterhammen en stukjes Pecorino. Prima maandagmaaltijd. 


Dinsdag kwam er door al het kerstversiering gedoe in huis en buiten niet meer van koken. We bestelden bij Letoko bami goreng, babi ketjap, gado gado, kipsaté en sambal goreng telor. Heerlijk gegeten. Een juist hoeveelheid besteld voor samen. 

Oppassen op de kleinzoons duurde woensdag erg lang door de grote files. Daarom thuis de soep opgezet, boterhammen op tafel en de heerlijke scherpe saus van Letoko. Overigens ook echt heel erg lekker bij de stukjes Pecorino. 

Dan donderdag weer de maandelijkse maaltijd van de zorgorganisatie afgehaald. Deze keer chiquer dan anders, want KERST. 

We begonnen met een buikspek lolly met bbq saus. Heerlijk hapje. Toen eerst de warme tomaat-paprikasoep gegeten met een ster van bladerdeeg erin. 

Daarna de vitello tonnato. Altijd een heerlijk gerechtje en nu dus ook heel goed verzorgd. 


Als hoofdgerecht een overheerlijk stuk gevulde hoender met lekkere stamppot, een stukje krokant spek en warme stoofpeertjes. Het hoen was gevuld met o.a. stukjes appel en speculaaskruiden en geserveerd met  calvadossaus. 
Het dessert was een mousse met een mooie glanzend rode bedekking en een doordrenkt koekje onderin. 


Er was een placemat bij en ik had de tafel mooi gedekt met verschillende borden. Een fles lekkere rode wijn op tafel. Natuurlijk na de maaltijd koffie met voor ieder nog een bonbon en we namen er een glaasje calvados bij. Een heerlijk 1e kerstdiner. 

De volgende dag de appels die er nog lagen verwerkt als gestoofde appels in de slowcooker. Er waren 6 Santana appels, geen idee of die geschikt waren, met schil in stukken in de pot gedaan. De voorgeschreven hoeveelheden suiker en kaneel erbij en een fles alcoholvrije Chardonnay. We aten ze met gekookte aardappel en gebakken spekjes en stukjes kookworst. Er was wel erg veel nat, dat later apart opgevangen. De stukken appel die over waren tot appelmoes gemixt. De combinatie met een aardappeltje en jus met worst en spekjes was erg lekker. 


Voor de laatste dag van deze blogweek een pot Giardiniera invernale net over de datum leeggegooid boven een zeef. Door alle drukte in de keuken voor de volgende dag werd het een eenvoudig groentetaartje met reepjes oude kaas uit de airfryerXXL met een lekkere boterham. Zo'n 20 minuten op 160° gebakken. 


En vandaag, zondag, kerstetentje met kinderen en partners, kleinkinderen groot en klein met aanhang en achterkleinzoon. Bij elkaar 13 volwassenen en 3 kinders. Veel al op zaterdag klaargemaakt gelukkig. Maar pas volgende keer het menu en wat er allemaal op tafel kwam. 



zondag 15 december 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel pasta, bloemkool met kaassaus, verse worst; hapjes van schoondochter; uit de slowcooker: witlof met aardappel en sjalot; rijst met spinazie; stamppot ijsbergsla met gebakken paprika; en ook nog een pittig boerenkoolmengsel.


Op zondag begon aan het begin van de middag eindelijk het Sinterklaasfeestje met en bij de kleinkinderen en hun ouders. Naast feestelijk veel cadeaus kregen we natuurlijk speculaas, kruidnoten, chocola etc. bij de koffie. Toen wel even eerst de pakjes en daarna een lekkere lunch met een soepje van aardpeer, broodjes gerookte zalm en ook nog brood met kroketten. Erg fijn en gezellig. 'sAvonds alleen nog een paar boterhammen. 


Maandag eerste restjesdag. Pasta. Tomatensaus. Een rundervink in stukjes. Erwtjes. Prei in roomsaus (zonder kip). Dit alles met elkaar gemengd, in het pannetje van de airfryerXXL, geraspte kaas erop en 20 minuten op 160°. Erbij sla, tomaatjes en komkommer. 

De volgende dag moest eerst de spinazie worden gegeten. Wilde spinazie, 400g, even een beetje fijner gesneden. Een rode ui en 2 tenen knoflook gebakken in wat olie. Daar de spinazie bij gedaan met de stukjes kip van nog 2 stokjes saté. Dan snel de rijst van zaterdag erbij want koud. De rest van de pindasaus opgewarmd. Eieren gekookt. Avocado's van hun pit ontdaan (zelden in huis, maar waren niet gebruikt voor een recept, dus nu opgemaakt). Op tafel verder gebakken uitjes, seroendeng, sojasaus, sambal en casavekroepoek. Behoorlijk anders dan het recept, maar echt erg lekker. Avocado en pindasaus gaan goed samen en die saus met ei helemaal. 


Woensdag witlof met aardappel, sjalot en spekjes uit de slowcooker. Aardappelen geschild en 5 minuten gekookt in de magnetron. Drie kleine stronkjes witlof, kontje eraf en gehalveerd, 1 grote sjalot in stukjes, 100g gerookte spekjes en zeker 100g geraspte oude kaas en mozzarella. Ik gebruikte 125g crème fraîche met een flinke lepel mosterd, snufje zout, snufje paprikapoeder en aardig wat peper. Voorzichtig gehusseld. Iets te laat begonnen dus deze keer eerst 1 uur op hoog en daarna nog 3 uur op laag gezet. Oh mensen, ziet er niet uit maar zo ontzettend lekker! 


De volgende dag stamppot ijsbergsla. Ongeveer 450g aardappel, een flinke ½ krop ijsbergsla, 1 gele en ½ rode paprika. Even naar de ingrediënten gekeken van de genoemde tacosaus. Het restje rode saus wat er nog stond van vrijdag versterkt met flink wat zwarte peper en wat knoflookpoeder. Paprika 10 minuten gebakken in olie en boter, in een schaal en dan de rode saus gewarmd in de jus. Stamppot gemaakt. Een rookworst geweld in heet water. Stamppot, paprika, saus en worst apart opgediend. Een erg leuke en lekkere combinatie. 

Vrijdag bloemkool met kaassaus. Ik had gelezen over wat te doen met korstjes parmezaan. Die had ik eerder bewaard. Nu een paar stukjes 10 minuten mee gekookt met de bloemkoolroosjes van een kleine hele bloemkool. Kaassaus gemaakt met deels geraspte jonge kaas en deels mozzarella. De hoeveelheden aangehouden van het recept, dus lekker veel saus. Dat bij elkaar in een ovenschaal met extra kaas en paneermeel en een paar klontjes boter en 13 minuten in de voorverwarmde airfryerXL op 180°. De bloemkool afgegoten in een pannetje om de penne te koken. Bijna alle bloemkool op dus heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek verse worst met rozemarijn en porcini gebakken in de airfryerXL op de bakplaat, 7 minuten op 170°. We aten boerenkool anders. Ik had te weinig gesneden boerenkool en en daarom een zakje nasi/bamigroenten uit de diepvries gehaald en laten ontdooien. De kool eerst 15 minuten gekookt want met wokken vind ik het niet gaar genoeg en mis ik de typische boerenkool smaak. Dan 1 roze ui en 2 tenen knoflook gefruit in olie en boter, de nasigroenten erbij, droge nasikruiden erdoor, de gekookte kool erbij en het in stukjes gesneden restje van de rookworst van woensdag. Toen een lepel pindakaas erdoor geroerd en wat extra boter. Intussen aardappels gekookt en geprakt met wat boter, peper en een snufje zout. Aardappels, groentemix en worsten apart opgediend. Lekkere maaltijd weer.


En vandaag, zondag, snijbonen. Daarover volgende keer maar weer. 

zondag 8 december 2024

Uit eten met smaak; appelmoes uit de soepmaker; uit de airfryer(s): naanbrood, witlof, verse worst, rundervinken, kipsaté; uit de slowcooker: prei met kip in roomsaus en ook nog aardappels uit de ecostoof.


Uit eten, ook altijd wel weer fijn. Maar achteraf iets te moe nog deze zondag dus na het hoofdgerecht naar huis. Mijn voorgerecht met camembert, heerlijk. De ander had een goed groentesoepje. Hoofdgerechten lamskroon en een biefburger van heerlijk goed vlees. Natuurlijk met apart friet, spruitjes en appelmoes. Lekker en heel gezellig met een goed glas wijn. 


Maandag tomaat, sla, komkommer, een beetje bietencrème, een paar vissticks opgewarmd in jus, couscous erbij met gebakken uitjes. 

In de ochtend dinsdag appelmoes gemaakt van goedkoop ingekochte moesappels die op moesten in de Philips soupmaker met 650g appel, beetje gemalen kruidnagel, beetje suiker, beetje citroensap op het compote-programma. 

Voor de maaltijd had ik maar 150g oesterzwammen. Wel naanbrood in huis. Met 1 rode, 1 roze en 1 witte ui het volgende recept gemaakt. De korianderblaadjes in het potje binnen waren op. Ik heb er daarom voor gekozen olijvenpasta op het naanbrood te smeren. Uien gebakken, paddestoelen erbij, veel knoflook en een beetje ras-el-hanout erdoor. Op het een paar minuten in de airfryerXXL verwarmd brood, feta erover, heerlijk. 


Woensdag witlof uit de airfryer. Eerst 4 kleine stronkjes witlof 8 minuten gekookt (ik laat ze altijd heel met het kontje). In het ingevette bakpannetje van de airfryerXXL. Een paar plakjes bressaola even gebakken en verkruimeld. Kleine plakjes tomaat op de stronkjes, daar de bressaola en 100g geraspte jonge komijnekaas uit de diepvries over gestrooid. Afgekoelde witlof en de tomaatjes moesten wel even gebakken, daarom 15 minuten op 160°. Couscous van maandag opgebakken. Verse worst met venkel en rode wijn na wellen 7 minuten gebakken op 170° op de grillplaat in de airfryerXL.


Donderdag kip met prei uit de slowcooker. Twee drumsticks onderin de pot. Ik had maar 1 grote prei, daarom er 2 flinke uien bijgedaan. Ook een paar tenen knoflook fijngesneden. Peper, zout en 250ml kookroom erbij en 6 uur op laag gezet. Een paar krielaardappelen geschrapt in de machine, even doorgekookt en daarna 50 minuten in de ecostoof. Ziet er niet echt aantrekkelijk uit, maar smaakte prima. 


En toen kwamen de kleinzoons van 5 en 7 logeren tot zondagmorgen. Op vrijdag rundervinken (15 minuten op 180° op de bakplaat in de airfryerXL) en pasta met tomatensaus met basilicum uit een potje en een potje erwten. Komkommer, ijsbergsla en tomaatjes erbij. Als dessert chocoladevla. 


Zaterdag kipsaté, 10 minuten op 190° op de grillplaat in de airfryerXL (wel voorverwarmd) en op de pizzaplaat in de airfryer XXL. Echt heel erg lekker. Met witte rijst uit de rijstkoker, de erwtjes opnieuw, pindasaus en sojasaus, kroepoek en seroendeng op tafel. Tomaatjes, komkommer, paprika. Deze keer kwark met honing en een beetje chocoladehagelslag als toetje. Beide keren prima gegeten. Foto kwam er niet van maar ongeveer net zo'n chaos als op vrijdag. 

En vandaag, zondag, op tijd met de jongens de deur uit want eindelijk de sinterklaasviering bij hen thuis. Daarover later verder.