Vóór het bakken in de airfryer. |
Een compote gemaakt in de soepmaker van 2 appels, 1 peer, 1 banaan, 2 mandarijnen en 1 sinaasappel en appelsap gemaakt door een vriendin van haar eigen fruit.
Op 2e Pinksterdag komt hier al jaren de RoPaRun voorbij. De hele dag feest en muziek om de lopers en fietsers te ondersteunen. Inmiddels is het eigenlijk PaRoRun, want men start niet meer in Rotterdam, maar in Parijs. En bovendien door het grote aantal deelnemers ook van Hamburg naar Rotterdam, dus de HaRoRun :-). Maar er moet natuurlijk wel gewoon gegeten worden.
Al langere tijd lag er een houtduif in de vriezer. De compote leek me daar wel goed bij passen. En de bloemkool van de webwinkel was deze keer erg klein maar wel met heel veel mooi blad wat ik ingerold in nat keukenpapier had bewaard. Ik heb daarom de duif klaargemaakt op de manier van parelhoen in de slowcooker. Duif ontdooit, met peper bestrooid, ingepakt in de bloemkoolbladeren, 4 plakken bakbacon onderin de pot, 50g zoute boter en ¾ glas water er bij. Omdat een duif kleiner is dan een parelhoen, 250g, leek mij 4 à 5 uur op laag wel genoeg. Het werd 5 uur en was heerlijk. Met de compote en een stuk stokbrood afgebakken in de airfryer.
Dinsdag was ik later thuis dan ik dacht en niet veel zin meer in koken dus...., maar weer eens een pizza besteld. Natuurlijk te zout maar ook wel lekker. De volgende dag maakte ik wel die hartige taart voor een vleesloze dag die ik dinsdag van plan was, een combinatie van dit en dit recept. Een rol deeg in de bakvorm. Daarna de quiche gevuld met 2 rode paprika's in reepjes even gebakken. Dan 2 tomaten in plakjes daarop gelegd. Drie eieren gemengd met 180cc room, peper, oregano en paprikapoeder en 60g feta. De rest van het deeg in repen over de vulling gelegd en 30 minuten in de voorverwarmde airfryer op 160° gezet.
Goed gelukt.
Donderdag moest ik wat voorwerk doen voor onze vrijdagse lunch-gasten. Daarom voor onszelf een eenvoudig maal gemaakt. Een biefstuk gebakken in boter, de bio babyaardappeltjes die over waren van maandag in plakjes gesneden, beetje olie en Hollandse kruiden erover en op de grillplaat op 180° 10 minuten gebakken in de airfryer. Wat sla met een restje van het visgerecht van zondag aangemaakt, klaar. Dan vrijdag.
Het aardbeienijs heb ik vast op donderdag gemaakt. Met behulp van mixer en staafmixer en een zelfvriezende ijsmachine niet heel veel werk. Altijd weer blij met al die keukenmachines.
Ook de koude dikke tomatencrème vast vooruit gemaakt. Ondanks de oude magimix-keukenmachine, best wel veel werk. Iets meer tomaat en knoflook, iets minder olie en azijn. Ik ontvel zelden tomaten, maar voor deze crème leek het me wel echt beter. Klaar om de volgende dag van eieren, serranoham en peterselie te voorzien in de glazen. Heerlijk recept.
Omdat we vanaf ongeveer 14.00 uur gingen eten moest de aardappelpuree uit de slowcooker wel erg vroeg worden aangezet. Ongeveer 600g aardappelen, 30g boter en 25cc water. Voor het opdienen aangevuld met komkommer en crème fraîche.
Vóór het bakken |
Vulling salade |
Een stukje kaas, het ijs overgeslagen, kopje koffie met een chocolaatje. Een fijne, heel gezellige maaltijd, lunch van 14.30 tot 19.30, ha, ha. En heerlijk weer dus alles buiten.
Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, schoondochter aan tafel. Eerst even 2 flinke ribkarbonades aangebakken en met de "oude" tomatensoep/saus van vorige week in de slowcooker gelegd. Toen een soep gemaakt: een rest pindasaus met quinoa, wat blad van de bloemkool uit de slowcooker, de binnensten van de tomaten van de tomatencrème en met heet water omgespoelde schaaltjes en pannetje in de soepmaker. Een mooi, glad, beetje op pindasoep gelijkend lekker soepje. Wat in de magnetron gewarmde puree, sla en erwtjes bij de karbonades en daarna kaas en ijs met aardbeien naar wens. Prachtige dag, hele dag buiten.
En vandaag, zondag, nog wat resten op te ruimen uit de koelkast. Misschien wel een nieuwe soep maken. Maar daarover later dus.