zondag 31 mei 2015

Geen gewone week, nog wat op z'n Frans en twee keer buiten de deur.

De zondag en maandag verliepen iets anders dan in het vorige blog aangegeven. De lunch buiten de deur ging gewoon door. Leuk tot ongeveer half 5 gegeten, gedronken en lekker buiten gezeten in De Elzentuin. Maar dan is nog een keer eten wel een beetje een lastige keuze. Ik had van de parelhoen van de vrijdag er voor een mooie bouillon gemaakt. Een rest rauwe spitskool, wat spinazie-salade, 2 eerder gekookte baby-bioaardappeltjes en een flinke bos koriander met de bouillon op het gewone 23 minuten-programma in de soepmaker. Na afloop een flinke rest aardappelpuree met de handmatige stand er door gemixt. Daarna in een pan de parelhoen die over was in stukjes toegevoegd. Een overheerlijke soep om 21.00 uur met een stukje brood :-).

Maandag aten we 's middags een kipstoofpotje, zonder de aardappelen, gemaakt met twee doorgesneden coqueletjes. Met een salade van rauwe witlof en romaine met een vinaigrette van groene olijfolie en vers sinaasappelsap. Een in de airfryer afgebakken volkorenpistolet er bij. Een heerlijke witte bourgogne smaakte er perfect bij. En 's avonds een omelet gevuld met de groenten en spekjes van het middagmaal, wat salsa en een salade van lollo bionde met een vinaigrette van olie en balsamicoazijn. En deze keer een stevige Barolo als alcoholische begeleider.

En daarna zijn we weer gewoon overgegaan op 1 x per dag warm eten. Op dinsdag de eerder aangekondigde witlof met tomaatjes en spekjes uit de oven alsnog gegeten. Met peterselie en veel knoflookbieslook uit de kruidentuin. Met volkoren-penne. Op woensdag met de kinderen en aanhang heerlijk gegeten bij Restaurant Mevrouw Meijer, geen website maar een filmpje achter de link. Wat een geweldige kok. Echt heel erg goed.












Van de botjes en vellen van de coqueletjes van maandag weer een bouillon getrokken met wat wortel en bleekselderij en verse tijm. Deze op donderdag gebruikt voor een wortel-linzensoep gemaakt in de soepmaker. Met 2 sjalotjes, 200 gram wortel, 250 gram bleekselderij, bosje verse koriander en 150 gram groene linzen, die niet eerst gekookt hoeven worden, en 650 cc kippenbouillon. Het halve rode pepertje en de komijn en koriander zijn ook toegevoegd, maar het laurierblad niet. Maar...., het geheel was te dik om goed te pureren. Gelukkig niet aangebrand of aangebakken. Ik heb wat dikke prut uit de kan gedaan en wat water er bij en dan op de stand handmatig nog 30 seconden gepureerd en dat met de rest ook. Toen was er een flinke pan dikke en zeer smakelijke soep. Met als voorgerecht een crackertje met eendenmousse en een stukje brood uit de airfryer bij de soep een goede maaltijd. En de rest ingevroren voor later.




Er lag nog een geroosterde entrecote. Kan ik daar nog iets mee? Het is een week later inmiddels, maar we hebben wel een heel goed werkende koelkast en het vlees was goed ingepakt, rook goed en zag er prima uit. Zie foto links. Rechts zoals alles in de slowcooker lag.

Ik ben uitgegaan van dit recept voor een Franse stoofschotel maar aardig aangepast. Onderin eerst 2 plakken bacon van ongeveer ½ centimeter dik gelegd, 250 gram al eerder geroosterde entrecote in stukjes er op, 2 rode uien even aangebakken vanwege de smaak, een courgette, één groene paprika, 2 preien, 2 platgedrukte teentjes knoflook, peper uit de molen, flinke scheut tomata di pomodora en 3 dl witte wijn. Een hele eetlepel Provençaalse kruiden, geen kerrie (gewoon geen zin in), geen zout en geen bouillon. Het laatste half uur nog 2 flinke opscheplepels ongekookte groene Puy-linzen er in gedaan. En dat was jammer. Het waren er teveel en ze waren nog iets te hard. Maar verder was het lekker en is het niet opgegaan. Later uit de diepvries even wat langer koken of een soepje van maken. Van alle broodresten van ongeveer een week, bewaard in een zakje in de koelkast, heb ik een soort broodtaart met kaas gemaakt op basis van een broodpizza-recept. Ongeveer 200 gram brood mét korstjes, 2 eieren geklutst met 200 cc room en daarop flink wat geraspte kaas. Goed gelukt, erg lekker.


Gisteren, zaterdag, weer buiten de deur gegeten in verband met de verjaardag van mijn schoonzus die 'uit eten' als cadeau wenste. Een goed idee nietwaar. Omdat alle gekozen restaurants op Katendrecht in Rotterdam al bezet waren, werd het Grand café De Oude Tol, een leuke plek met uitzicht op het water. Geen geweldige keuken, maar zeker ook niet slecht. Kwaliteit-prijsverhouding in orde zou ik zeggen.

En vanavond, zondag, iets met witte kool denk ik. Of alleen sla want die ligt er ook nog, Romaanse, rode Batavia en nog wat Lollo Bionde :-). We zullen zien. En dinsdag weer een blogpost op Hebban Culinair. Ik heb nog geen kookboek gekozen om over te schrijven.








zondag 24 mei 2015

Bonen, ei bakken in de magnetron en een paar dagen Franse stijl.

Een zondags soepje uit de soepmaker, zie vorig blog, extra lekker gemaakt met wat mozzarella en fijngesneden platte peterselie uit de kruidentuin. En een uurtje daarna een pittige bonenschotel, maar dan heel anders dan in het recept beschreven. In de diepvries stond nog 3 ons gekookte kikkererwten. Verder een potje bruine bonen, 2 stengels bleekselderij, 2 wortelen, een lente-uitje, een ui, een stengel verse knoflook, het blik tomaten uiteindelijk vervangen door 6 klein gesneden wilde tomaatjes, en uit de vriezer een bakje geroosterde paprikasaus ooit gemaakt door schoondochter. Kruiden, sojasaus en water aangepast aan de totale hoeveelheid. Bij elkaar was het zo'n 550 gram boon-achtigen. Zeer pittig mag ik wel zeggen. Samen met een pompoenpittenbroodje over van het ontbijt, gebakken in de airfryer. Mmm. En ook nog voor een volgende keer ingevroren.

Voor maandag een crockpotrecept maar dan met gehakt in plaats van kip. Voor 3 personen 500 gr. gehakt, iets meer ui en een paar wortelen er bij gedaan, want er was maar 1 aubergine en 1 courgette. Omdat ik nog steeds geen Râs al hânout in huis heb, heb ik de kruiden maar een beetje zelf samengesteld. Kruidnagel, gemberpoeder en foelie waren er wel. Knoflookpoeder heb ik al heel lang niet meer in huis, maar misschien moet dat omdat in de crockpot verse kruiden door de lange gaartijd hun geur en smaak verliezen, hoewel er toch ook genoeg recepten zijn waar teentjes knoflook in worden gebruikt. Deze keer maar een bolletje verse knoflook gesneden en met de groenten gelijk er in gedaan. Het was lekker, maar niet kruidig genoeg. Met desembrood en wat Lollo Bionde.

Voor het schrijven van mijn blog op Hebban over een boek over broodbakken in de broodbakmachine, heb ik een Brioche gebakken door het deeg klaar te maken in de broodbakmachine en het brood te bakken in de grote oven. Ik ben vast van plan om weer vaker zelf brood te gaan bakken. Kijk daar voor het recept. Hij smaakte echt heerlijk.

Een witlofschotel met kastanjechampignons en kaas. In de grote oven want de struikjes witlof pasten niet in een airfryerschaaltje. Maar wel de aardappelschijfjes, dun gesneden, tijdje in het water, goed gedroogd en geolied, eerst 8 minuten op 160°, dan even gewacht tot de oven zo ver was, zo'n 20 minuten, en toen nog een keer 8 minuten op 160° waarvan de laatste 2 minuten op 200°. Heerlijk knapperig waren ze en dat bleven ze de hele maaltijd.


De volgende dag aten we niet gelijk, de een een soepje de ander, ja leuk... Ik las over een ei bakken in de magnetron; bord heel even in de magnetron, smeer het dan in met boter en breek er een ei boven, terug in de magnetron voor 3 à 5 minuten afhankelijk van je smaak. Echt leuk!

En toen kwam de Franse visite.
Donderdag:
Na aankomst bij de traditionele champagne in stukjes gesneden haring met tomatensalsa en chips. Voor de salsa 6 Roma-tomaten heel, 1 rode peper fijngehakt, 2 eetlepels knoflook fijngehakt en ½ rode ui in stukjes op bakpapier overgieten met 2 eetlepels olijfolie en 10 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 220°. Na afkoeling alles fijnmaken in een schaaltje, mengen met 2 eetlepels limoensap, ¼ theelepel gehakte verse koriander, ½ theelepel gemalen komijn en naar smaak zout en peper. Ik had 5 grote tomaten en heb een half pepertje gebruikt. Ik eet geen haring, maar de combinatie was voortreffelijk werd mij verteld.

1e diner: Entrecotes van het vuur en gestoofde groenten met biobaby aardappeltjes uit de magnetron. Bij de gestoofde groenten had ik een scheut cream sherry toegevoegd, want witte port is nooit in huis. Ongeveer 30 minuten gestoofd. Na de meegebrachte Franse kaas nog een stukje appelboterkoek bij de koffie.

Vrijdag:
1e lunch: Een parelhoen uit de crockpot met spitskool deze keer. Met een salade van rauwe fijngesneden spitskool met een dressing van 2 eetlepels mayonaise, een koffielepel citroenazijn, 1½ eetlepel olijfolie en 1½ eetlepel verse roomkaas en flink wat versgemalen peper. Aardappelpuree op klassieke manier met boter, room en nootmuskaat was een goede keuze er bij.
2e diner: Eenvoudig, penne met een dag eerder gemaakte saus uit de slowcooker met een salade van oerkomkommer.

Zaterdag:
2e lunch: Kwekkeboomkroketten uit de airfryer met een tomatensalade met mozzarella, groene en zwarte olijven en basilicum met een dressing geklopt van wat nat van de kaas, een beetje olie en een scheutje citroenazijn en flink wat peper en een korreltje zout. Met warm brood.
En bij eenvoudig eten is een echt goede wijn niet te versmaden. Een lichtgekoelde chablis doet het goed bij lekkere kroketten :-).

3e diner: Voorgerecht: zomer spinazie-aardbeien salade. Voor de dressing: doe 1 rauw ei met 120 cc gewone witte azijn in een pannetje en laat al roerend warm worden en sudderen, doe er daarna 100 gram suiker bij, ik heb palmsuiker gebruikt, en ook 75 gram fijngesneden ui (bosui, witte ui en/of sjalot). Laat dit 5 minuten doorkoken, wel roeren tussendoor. Laat zeker een uur afkoelen in de koelkast. Een bijzondere smaak voor de salade. Was en droog ongeveer 450 gram (liefst jonge) spinazie en 150 gram Romainesla, overgiet dit met de koude dressing en doe er 150 gram in stukjes gesneden aardbeien over. Kijk nou toch! Ik heb gekozen voor iets minder salade, 300 gram spinazie en een paar bladen romana in stukjes en vooral meer aardbeien, ze waren er nou eenmaal toch :-).


Daarna warm gerookte zalm met dillesaus en mie. Dat thuis roken van iets, in dit geval voor de 2e keer zalm, vraagt nog wel wat. Ik was op tijd met pekelen en drogen. Heb blijkbaar de stukken genoeg afgespoeld en laten drogen, want helemaal niet te zout. Had in totaal 1000 gram dus gekozen voor iets meer rookmot, 1½ lepel en iets langere rooktijd, 40 minuten. De smaak was heerlijk, maar de stukken vielen wel uit elkaar. Zeker niet droog, eerder misschien iets te gaar?

Na een stukje Franse kaas als dessert nog een bolletje in de ijsmachine gemaakt bananenijs; 200 gram geprakte banaan, sap van ½ citroen, 75 gram suiker, kokosbloesem gebruikt, 150 cc melk en 50 cc room goed mengen. Ongeveer een half uur in de machine en in een bakje bewaard in de diepvriezer.

En de plannen voor vandaag en morgen....
Zondag:
3e lunch: buiten de deur; in De Elzentuin.
4e diner: eenvoudig witlof met tomaatjes en spekjes uit de oven, een beetje sla, een stukje brood en wat kaas eventueel.

Maandag:
4e lunch: Gebakken groenten met bacon en kastanjes met pompoenpitbroodjes.
5e diner: voorgerecht: ?? Daarna een kipgerecht uit de snelkookpan.

Geen nieuws van mij op Hebban Culinair, behalve dus over de broodbakmachine.



zondag 17 mei 2015

Rode bietjes, bieflapjes en een eindeloze stroom (gratis) recepten.

Iets met gekookte bietjes en slagroom werd vorige zondag deze heerlijke rode bietentaart met geitenkaas. Gebakken op de bodem van de airfryer op 180° ongeveer een kwartier.  Er bij een groene salade. En voor de vleesliefhebber een saucijs. Daar waren er 4 van gebakken, dus de volgende dag opnieuw en een maaltijd van verschillende resten zoals gebakken bio-aardappeltjes, sla met stukjes mango en avocado, wat geroosterd brood en een mozzarella - mayonaisesmeerseltje met veel peper.


Omdat de rode bietentaart maar voor de helft op was, moest daar de rest van worden gegeten. Daarbij een salade met paksoi. Een halve struik paksoi, niet alleen het groen, en nog één flinke biet uit de koelkast gemengd met wat fijngesneden rode ui gehusseld met frambozenazijn en wat tonijn uit een blikje, maakten een lekkere salade voor twee. En deze keer een toetje omdat het fruit op moest. Ik heb dadelstroop gebruikt in plaats van honing. En in plaats van yoghurt gebruik gemaakt van zure room. Vooral laten intrekken, heerlijk!

In verband met Hemelvaartsdag kwam de bestelling van de biowinkel een dag eerder binnen, dus ook een dag eerder weer nieuwe spullen in huis. Maar de oerkomkommer die er nog lag moest eerst. Klaargemaakt met saus van zure room met verse knoflook, net binnen, en veel peper. Verder een restje bietensalade van de dag er voor, nog één saucijs voor de echte vleeseter en een paar gekookte aardappeltjes.

Hemelvaart. We hebben er niets mee, alleen werd het vroeger als een soort zondag beschouwd en tegenwoordig als een werkdag voor verbouwende buren. Tja.

De salade van deze dag is geïnspireerd op dit recept, maar bestond uit rucola, in de pan geroosterde pecannoten en een dressing van sap van een halve sinaasappel, wat walnotenolie, een scheutje agavesiroop en peper. Verder nog wat komkommer van de vorige dag en gebakken aardappels. En, bijzonder, een crème van mascarpone en avocado met Hollandse garnalen in plaats van zalm. Zoals op de foto te zien, apart geserveerd.


Verder heb ik de dag vooral besteed aan het uitzoeken van leuke, mooie, evenwichtige maaltijden voor volgende week als we 5 dagen onze Franse vrienden over de vloer hebben. En dan gaat het dus om zowel lunch als diner :-). Volgende blog de linkjes.

Deze week kwam ik deze site tegen, gratis receptenboekjes, leuk voor de mensen die Engels kunnen lezen (of Google of een vertaalprogramma of app kunnen inzetten om te vertalen) en een slowcooker hebben. Met alle boekjes die ik op Amazon US (daar heb ik nou eenmaal een account) gratis download voor mijn Kindle applicatie op iPad en MacBookPro, een onvoorstelbare hoeveelheid recepten. Het lijkt wel of er toch nog steeds nieuwe bedacht kunnen worden, want er verschijnen toch ook steeds weer nieuwe kookboeken zoals te zien op Hebban Culinair.

Goed, dan de bieflapjes. Ik was vergeten of het op de suddervlees- of biefstukmanier moet worden klaargemaakt, dus google-zoeken. Deze site geeft advies, ook over andere rundvleessoorten. En ik maakte ze op deze manier. Venkelzaad was niet in huis, een beetje karwijzaad als vervanging werkte ook. En omdat we tijdelijk in huis even geen alcohol gebruiken, is een fles rode wijn open maken alleen voor een scheutje in de jus ook overdreven nietwaar. Maar een scheut uit de open fles Griekse cognac, maakte de smaak wel af :-). We aten er een salade bij van Lollo Bionda met een dressing van sinaasappelsap, dragonmosterd en walnotenolie en een in de magnetron gepofte aardappel.

Ook las ik deze week van alles over kokosolie en daarmee samenhangend ook over het Low Carb dieet. Ik ben niet van de diëten, ik ben er van overtuigd dat alles wat niet past in je leven, zoals bijvoorbeeld geen brood of aardappels of pasta meer eten, uiteindelijk zal mislukken omdat je na het afvallen net zo hard (of harder) weer gaat aankomen. Maar het gebruik van sommige voedingsmiddelen in plaats van anderen, kost (mij) geen moeite en levert misschien wel wat op. Kokosolie is zo'n keuze die ik met gemak maak in plaats van boter of andere olie, maar niet voor alles. De bieflapjes heb ik in een klontje roomboter gebakken, omdat ik dat lekkerder vind smaken. Ook is het niet moeilijk om oersuiker, palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken in plaats van gewone kristalsuiker. Maar het fanatiek ontlopen van alle producten waar suiker in is verwerkt, gaat me dan weer te ver. Ach ja, voeding, het weet wat in deze tijd.

De al wel ontdooide maar nog niet gebakken bieflap is gebruikt voor een roerbakschotel met broccoli, gember en knoflook. Iets minder bloem had gemogen, of misschien iets meer vloeistof. Het was lekker maar een beetje plakkerig.


Eindelijk de soepmaker weer eens gebruikt. De stelen van de broccoli in kleine stukjes met flink wat Lollo Bionde en een rest rucola er in gedaan. Een restje van de dressing van de salade bij de bieflapjes en het schraapsel uit de roerbak-wok met water als bouillon gebruikt. Na het gewone 23 minuten programma op de handmatige stand nog even de rest gare couscous er door gewerkt en daarna met nog wat stukjes vlees er bij in de pan, want de soep was voor de andere dag.

En vandaag, zondag, dus een soepje en iets met wortelen en bleekselderij. Geen nieuwe stukken op Hebban, de blogs Heerlijke kaasgerechten en Koken in de magnetron zijn op dit moment nog beiden te lezen onder Uitgelicht Blogposts.






zondag 10 mei 2015

Exotische tartaar, eerste keer thuis gerookt en smakelijke namaakgoulash uit de snelkookpan.

Een maaltijd volledig gebaseerd op verschillende soorten saté, dat is wat we kregen op de verjaardag vorige week zondag. Buiten gebakken op een elektrische plaat. Stroom uit het tuinhuisje. Met salades, atjar, kroepoek en natuurlijk satésaus. Lekker hoor. En ijs toe.

Na een dag van veel vlees, ook kipsaté trouwens, is de volgende dag zonder prima wat mij betreft. Ik heb een gerecht gemaakt uit het boekje Power Foods, weliswaar zonder granaatappel, want dat had ik niet in huis. In plaats daarvan wel een appeltje er in gedaan. Met wat restjes, beetje macaroni, beetje gebakken aardappels, klein beetje vlees in saus, wat hummus en brood er bij een bijzondere maaltijd.


Op de stormachtige bevrijdingsdag aten we een haaskarbonade met peer en salie. In plaats van de gelei had ik nog een potje met zwartebessenchutney staan en de meerrettich-mosterd moet ook worden gebruikt zo nu en dan. We aten er een tomatensalade met mozzarella en basilicum, zelfgemaakte appelcompote en een paar in de magnetron gepofte aardappeltjes bij. Ik heb even gedacht over grillen in de airfryer, maar uiteindelijk toch maar voor de gewone grillpan gekozen. Net iets gemakkelijker met omdraaien en daarna de peer en ui grillen. Nou heb ik een veel te dunne grillpan die ooit uit een pakket (kerstpakket?) is gekomen en die is nu wel voorgoed klaar denk ik zo. Zo'n dikke marinade brandt er wel even lekker in. Maar het was heerlijk, ook vooral de in de gecaramellisseerde marinade gegrilde peer en rode ui.

De volgende dag weer eens gebruik gemaakt van de crockpot. Ik had nog een paar bataten liggen, dus iets met stoofvlees en zoete aardappel. Omdat de gedroogde vijgen er ook al weer een tijd lagen die er bij gemeld op Google. Vervolgens ook nog even gekeken bij de Facebookgroep De Slowcookers om te zien of er een aangepast recept was voor de crockpot. Dit recept als basis en aanvulling van Marlies Nijssen-Besdemiotis, 4 uur op laag en dan pas de bataatblokjes, dadels, vijgen en koek toevoegen en nog 3 uur laten pruttelen. Ik heb wat minder bouillon gebruikt, 300 cc, vind de suddervleesgerechten uit de crockpot vaak iets te nat. Voor de ander was het iets te zoet, maar goed te combineren met wat sambal. Ik vond het wel zoet, maar toch ook heel smakelijk met de groene sla er bij. Voor de Romaanse sla had ik een sausje gemaakt door iets te zacht geworden mozzarella met wat mayonaise en flink wat peper door elkaar te mengen. En natuurlijk weer wat over en de diepvries wordt er dan gelijk weer mee gevuld :-).




Op donderdag waren we laat weer in huis van een bezoek aan een revaliderende vriend. Soep uit de diepvries met desembrood en bestrooid met verse geraspte kaas.

En toen dan toch eindelijk eens de nieuwe rookpan uitgeprobeerd. Met twee zalmfilets met vel. Een recept gezocht met zalm en paksoi. Dit werd het. Maar daarvóór moest er ook nog voor het eerst gerookt worden. Spannend vonden we het. Ik heb een mooi stuk van coquinaria gebruikt voor wat uitleg. Het recept met die saus heb ik verder niet gemaakt dus. Ook heb ik geen dillegroen en citroenschilletjes in de pekel gedaan. Na het pekelen lagen de filets er bij als op foto 1 en na het roken als op foto 2.

Foto 1
Foto 2

Het roken op zich is wel goed gelukt, maar het pekelen zoals voorgeschreven en dan met de helft van het zout en de suiker, was niet naar onze zin. We vonden de zalm echt te zout. Misschien waren die citroenschilletjes en dat dillegroen toch wel echt noodzakelijk, ha, ha. En bij de paksoi had ik wat zeekraal mee gewokt dus ook wel een beetje zoute hap :-). Overigens eiermie gebruikt in plaats van noedels en de zalm apart geserveerd. Al met al, een leuke, maar te zoute maaltijd. Verder studeren op pekelen en roken dus.

De laatste dag van de week aten we uit de snelkookpan. Een beetje aangepast recept voor een soort van goulash. Met 1 gele, 1 rode en 1 groene paprika en bier in plaats van bouillon en wijn. Met in de airfryer gebakken aardappeltjes en brood om lekker mee te soppen. Ik moet toch eens een keer uitproberen of het ook in de snelkookpan met minder vocht kan, want ik vind het wel altijd erg nat. Maar de smaak was prima. En teveel nat kan altijd weer als basis voor een soepje dienen nietwaar.

Wij doen niet meer aan moederdag sinds de kinderen op de lagere school tekeningetjes etc. moesten maken, maar de appels moesten wel nodig op dus vanmorgen, zondag, nog even een suiker- en botervrij appeltaartje gebakken in de airfryer. Met amandelmeel en oersuiker en alle hoeveelheden door de helft. Geen kokosbloesem- of palmsuiker in huis dus eigenlijk gewoon wel met suiker :-). Voor de airfryergebruikers: op 160° ongeveer 35 minuten in een springvorm van 18 cm direct op de bodem.


En vanavond iets met al gekookte bietjes en slagroom die beiden op moeten en een biologische  saucijs er bij voor de vleeseters.

En op Hebban deze keer een recensie over een mooi kookboek dat nieuw is verschenen maar eigenlijk heel oud is... En een blog over een al lang bestaand kookboek uit mijn boekenkast over kaas.

zondag 3 mei 2015

Een week bijna zonder zelf te koken en bakken.

Ook dat kan voorkomen, een week vrijwel zonder echt koken of bakken. Zondag leuke verjaardag met hapjes bij dochter. Maandag bami-dag. Meestal is dat de maaltijd die zo nu en dan wordt klaargemaakt door de partner. Ook deze keer was dat zo. Een biologische varkenshaas als uitgangspunt en deze keer met Thaise roerbakgroente uit een zakje van AH. Best lekker hoor. Alleen de saus, nee, niet goed. Een plakkerige substantie.



Uit gewoonte of gemakzucht was er een doosje met mix voor babi ketjap in huis. Dat was dan de laatste keer. Wat een onzin eigenlijk. Rare ingrediënten als bijvoorbeeld gerookt spek waar dan tussen haakjes achter staat varkensvet en rookaroma, hoe bedoel u. En dan ook nog niet echt goed, naar onze smaak dan hè.

Nou ja, de rest van de week was ook niet spectaculair wat betreft mijn kookkunsten. Twee verschillende dozen met macaroni met groenten en spekjes en paddenstoelen uit de diepvries met vers gebakken ui en in de oven gegratineerd met oude kaas van de kaasboer.

Onverwacht bezoek, nog geen nieuwe lading groenten binnen van de bio-webwinkel en niet genoeg tijd meer om een leuke maaltijd samen te stellen met diepvriesspullen. Toen maar naar het plaatselijk restaurant. Altijd gezellig en altijd lekker. Het was er bijzonder stil maar dat neemt niet weg dat het toch plezierig kan zijn in een situatie waar je de mensen kent. En we kregen een leuk wijnadviesje :-).


De dag er na belde schoondochter of wij het leuk vonden als ze bij ons zou komen koken voor hen en ons. Daar zeg ik geen nee tegen. Een heerlijke pastaschotel met veel groenten, gehakt en een zelfgemaakte tomatensaus was het resultaat. Met een klassieke tomatensalade met mozzarella en basilicum.

Omdat ik een recensie moest schrijven over een kookboek voor de site Hebban Culinair heb ik een hazelnoottaartje gebakken in de airfryer. Maar het recept laat ik nog even achterwege tot de recensie is geplaatst. Het was een smakelijk toetje bij de koffie.

Voor die dag had ik uit de diepvries drie doosjes met visdingetjes gehaald voor een vissoep. Dat werd dan vrijdag. 1) Vissoep van zalm, 2) vis met bruine rijst en boontjes voor één persoon, 3) gelei van zeebaars met citroen. En dat allemaal bij elkaar in een flinke pan. Lekker makkelijk want we moesten al vroeg de deur uit om een bezoek te brengen aan het Oude Luxortheater in Rotterdam om een van de laatste voorstellingen van dit seizoen van Het Groot Niet Te Vermijden, geregisseerd door partner, te gaan zien. Maar, die zijn volgend seizoen weer terug met een nieuwe show, dus nieuwe kansen.

Heel laat thuis nog een heerlijke kwekkeboom-kroket gemaakt in de airfryer. Deze keer met veel rook dus hoog tijd om nu eindelijk eens zo'n vlamverdeler aan te schaffen, want het ontstaat deels doordat de kruimeltjes van de kroket tegen het verwarmingselement vliegen. En dat moet dan weer extra worden schoongemaakt. Gedoe dus.

En gisteren, zaterdag, aten we met vrienden bij vrienden. Geen foto's en geen recepten, maar ik ga wel even vertellen wat een geweldig diner het was. Begonnen met een voorgerecht van garnalen en zalm, toen een glas warme tomatensoep met room en groene kruiden, een varkenshaas in spek gerold en gevuld met kaas vergezeld door tagliatelle en een bolletje salade met een mogelijkheid tot aanvullen met extra knoflooksaus en frisse komkommersalade, dan een kaasbordje en ook nog een heerlijke tiramisu in een glas. En koffie met bonbons toe. Met goede wijnen en heel veel gezelligheid!

Vandaag, zondag, ontbijt, nou... meer brunch, met warme broodjes uit de airfryer.
En vanavond eten we bij ons jarige buurmeisje.
Komende dinsdag weer een blog over een kookboek op de boekensite Hebban Culinair.
De keuze voor welk kookboek is nog even een verrassing.