zondag 26 juni 2016

Boerenomelet, gebakken schar, hapje met satésaus in de airfryer, een haantje uit de slowcooker en weer een leuk etentje.



Een smakelijke boerenomelet met wortels, ui, een aardappel, spekjes en fijngesneden lavas (maggiplant) is het geworden op zondag. Met biologisch maïsbrood.

We hadden 3 kleine scharren in de diepvries. Er waren champignons. De vis is gebakken in olie in de schuur op een oud camping-gasstel wat nog steeds dienst doet zo nu en dan. Maar dan thuis. Kamperen doen we niet meer. De saus tegelijkertijd klaar gemaakt in de keuken. De fijngesneden maggiplant heb ik door de saus gedaan aan het eind. Met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron en een salade van bindsla met stukjes komkommer. Op twee fronten tegelijk klaargemaakt. Een heerlijk maal.

Voor de volgende dag nog even een soep gemaakt in de soepmaker. Van een restje soep, wat sla en komkommer, een beetje saus van het stoofvlees en een restje champignonsaus.


Daarna aten we een airfryerhapje van een rest noedels van vorige week donderdag gemengd met satésaus. Die saus maken was leuk en erg lekker. Ik heb ook nog 2 stengels bleekselderij en een stuk chorizo in kleine stukjes apart gebakken. Alles gemengd met de noedels. Omdat alles al gaar was en niet gegratineerd hoefde te worden, de airfryer 15 minuten laten draaien op 150°. Een beetje verse salade van geschaafde komkommer, fijngesneden half rood pepertje en een handje zilveruitjes was er lekker fris bij.

Op woensdag een gast aan tafel. In oktober 2014 maakte ik kip in de slowcooker. Een doosje met saus van toen vond ik in de diepvries. En ja, ik weet, ook diepgevroren dingen zijn beperkt houdbaar. Maar na ontdooien ontdekte ik een heerlijke diepe smaak. Ik heb daarom gekozen om het haantje samen met die saus, 2 wortels, 2 stengels bleekselderij en een flinke aardappel in de pan te stoppen en 6 uur op laag te laten stoven. Wel alles van tevoren even kort aangebakken. Heerlijk haantje. De basis van het recept vind je hier. We aten er een komkommersalade met avocado bij. Geen rucola en ook heb ik geen pesto en srirachasaus gemaakt. Maar met een paar flintertjes rode peper en wat lekkere olijfolie ook heerlijk. Nog extra een paar aardappeltjes gebakken. En ja, wel weer saus over.....

De heren dronken vooraf een jonge jenever met wat olijven er bij. En na de maaltijd aten we wat Franse kaas met een crackertje en opnieuw een lekker glas rode wijn.
Wij hebben al lang geen moestuin meer, maar wel nog een rabarberstruik. Van ongeveer 600g rabarber met het sap van een flinke sinaasappel 's middags moes gekookt. Na afkoelen lekker als toetje bij een stukje aardbeienijs waarvan nog wat in de vriezer stond. In de rust van een voetbalwedstrijd :-).

De dag er na een eenvoudig maal. Een paar stronkjes witlof klein gesneden. Beetje mayonaise, aroma en hamblokjes erdoor gehusseld. Per persoon een grote rode aardappel gepoft in de magnetron, een eitje zacht gekookt, wat saus van de kip van de dag ervoor. En ook nog een restje komkommersalade.

Op vrijdag een gemakkelijke macaronischotel zoals deze. Met chorizo, ui, knoflook en verschillende soorten Franse kaas die op moesten. De laatste droge macaroni dus de volgende keer zelf maken met de pastamachine. Lekker met een tomatensalade.


En op de laatste dag van deze blogweek weer een etentje met vrienden.
Na de hapjes als voorgerecht een aspergetaartje met gerookte zalm. Verse asperges gekookt, voor ieder een bladerdeegplakje doorgesneden en gebakken. Gerookte zalm, asperges en pestoroom op de ene helft en de andere helft als dakje (intussen een potje rode pesto gekocht).


Bij het vlees en de puree (uit de slowcooker) een in de oven hele geroosterde bloemkool. Lekker, hoewel naar mijn smaak iets te zuur gemaakt, en mooi om te zien.

Ik wilde graag deze vermout proeven waar ik twee flessen van had gekocht. Besloten het te proberen met twee soorten blauwe kaas en zoete dadels. Ik kwam op dat idee door deze gids even door te bladeren (niet gekocht). Roquefort papillon en Cabrales waren een perfecte keuze bij een heel bijzonder goed glas vermout.


Ten slotte als dessert appel crumble gebakken met als extraatje een handje pecannoten in stukjes. In de airfryer 25 minuten op 160°. Halve hoeveelheden in de vorm van 18 cm. Ik heb geen dichte bakvorm die past, dus aluminiumfolie in de springvorm gedaan anders loopt de siroop er zo uit.

En vandaag, zondag, maar eens zien wat er nog met restjes gemaakt kan worden. Een uitrustdagje wat keuken betreft.






zondag 19 juni 2016

Schoteltjes uit de airfryer, gehaktbrood, vlees en puree uit de slowcookers, dinertje en heerlijke restsoepjes.


Na het gezellige etentje buiten de deur op zaterdag, heb ik zondag gekozen voor eenvoudig. Een bakje aspergesoep ontdooid, ieder een flinke kop. Daarna voor beiden een halve gevulde aardappel. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar niet alles gaat zoals het zou moeten, ook niet bij mij in de keuken :-). De aardappel viel uit elkaar. De schil verwijderd, in blokjes gesneden en even meegebakken met 100g gerookte spekjes en een flinke sjalot. Toen gemengd met ongeveer 50ml zure room, 25g geraspte pecorino, ½ theelepeltje mosterd en fijngeknipte knoflookbieslook uit de kruidentuin. In een schaaltje in de airfryer 10 minuten gebakken op 160°. Klein beetje sla van ijsbergsla er bij met wat zwarte olijven. En nog een crackertje met wat blauwe kaas toe. Mooi zondagsmaal.

Weer een beetje opruimen in de vriezer. Linzen die hier waren klaargemaakt en ook nog een klein restje linzen met maïs. Op zoek naar een receptje voor linzen die eigenlijk al klaar zijn maar waar ik toch nog iets extra's mee wilde kwam ik dit tegen, linzen met ei gratin.
In de voorraad het allerlaatste zakje saus, ja hoor, te gebruiken tot oktober 2014. Veel te zout, maar verder gewoon in orde. En omdat in de linzen destijds geen zout is gebruikt, was het goed doenbaar.


Wat heb ik verder gedaan; de saus gemaakt, pecorinokaas geraspt, 2 eieren hard gekookt. Schaaltje klein beetje ingesmeerd met boter, linzen en kaassaus gemengd (saus niet helemaal opgemaakt, beetje op gevoel), in de schaal gedaan, eieren doorgesneden en in de linzen gestopt, pecorino erover. Vanaf koud 7 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en daarna nog 13 minuten op 140° en toen toch nog 7 minuten op 160°. Iets wat eigenlijk al klaar is goed verwarmen bleef een beetje zoeken voor mij maar nu door en door heet van boven tot onder. En heel erg lekker. Het laatste restje van de ijsbergsla er bij opgemaakt. En even klaar met de airfryer-hapjes :-).

Op dinsdag een gehaktbrood uit de slowcooker. Met 500g rundergehakt, alle andere ingrediënten gehalveerd en in plaats van bleekselderij en wortel een gele paprika in stukjes. Eekhoorntjesbrood, room met water (de melk was op), rode dessertwijn, rodewijnazijn, cranberry's, salie en lavas uit de kruidentuin, pecorino, peper en toegedekt met Ardennerham. Oh, en de pijnboompitten waren ook op. In de kleine cooker op laag. Na 5¼ uur prachtig gelukt, stevig en echt heerlijk. Wat puree van bataat en romanesco uit de vriezer.
Vervolgens een beetje vocht van het gehakt, een restje linzen, blaadje sla en wat kaassaus van maandag en een restje van de bataatpuree in de soepmachine gedaan. Pannetjes en schaaltjes schoongespoeld en dat water er bij gedaan tot het laagste streepje, stand pureren. Lekker soepje.

Woensdag warme soep en koud gehaktbrood met stukjes desembrood. Donderdag noedels met vijfkruidenpoeder. Die poeder moest natuurlijk wel nog even gemaakt worden. In de Magic Bullet die ik echt al jaren en jaren in huis heb, met het vlakke mes zo gebeurd. Gekozen voor 2 steranijs, ¾ theelepel al gemalen kaneel, ¾ tl venkelzaad, ½ tl zwarte peper (jaaa, de witte was op) en 2 kruidnagels. Heerlijke geur en niet teveel op voorraad in een afgesloten potje. Ik heb maar 100g noedels gebruikt en de rest naar verhouding verminderd want er is nog een restje van het gehaktbrood doorheen gedaan. En vervolgens gegeten met een flinke kiploempia van de poelier, 10 minuten gebakken in de airfryer op 190°. Al met al, heel lekker maar toch nog teveel.
En dan weer een etentje met gasten. Na wat hapjes met champagne een heerlijke al eens eerder gemaakte tomaten-kokossoep uit de soepmaker.

Daarna stoofvlees uit de slowcooker (zonder frietjes). Gemaakt van 750g heerlijk stoofvlees van de limousin-koeien van onze vleesleverancier en alle hoeveelheden daaraan aangepast. Dan toch weer wel erg veel saus over. Wel met een heerlijke smaak, dus vast later te gebruiken in een soepje of zo. In de kleine slowcooker weer lekkere puree gemaakt van 750g rode aardappelen.

De boontjes kort gekookt en à la crème opgediend. Vielen zeer in de smaak op deze manier.

Na de kaas een dessert wat ik ook wel al eerder heb gemaakt, espressowafels. Wel eerst de wafels zelf gebakken in de wafelbakmachine. Voor de espressocrème heb ik maar ¼ van de hoeveelheden genomen en gekozen voor crème fraîche. Eerder bleef er te lang teveel in de koelkast staan. Ook de wafels klein gehouden. Na zo'n uitgebreid diner moet het toetje niet te imposant zijn. Geen extra room geserveerd.

Ik moest wel nadenken over en zoeken naar een passende wijn bij het vlees, als je bier gebruikt in de stoof. De Col de l'Estrada was een uitstekende keuze.

Op de laatste dag van deze blogweek wat gerommeld met restjes. Een soepje gemaakt van wat kookvocht van de boontjes, een extra scheut kokosmelk, een restje soep van dinsdag en van vrijdag, een paar boontjes en wat saus zonder vlees van het stoofvlees. Heerlijk, die soepmachine. Warm soepje om een uur of 15.00 u op een koude middag tijdens België - Ierland :-).
Om 18.00 uur een glas champagne bij het vuur (fles was niet helemaal leeg gegaan vrijdag).


's Avonds later nog wat puree opgebakken met stoofvleessaus en een paar minitomaatjes. Glas wijn er bij. Crackertje met blauwe kaas toe.

En vandaag, zondag, in ieder geval geen vlees. Misschien iets met eieren. Of aardappeltjes met kaas. Dat is voor het volgende blogpostje.


zondag 12 juni 2016

Pasta met Hollandse garnalen, lekker venkelsoepje, eten bij een ander, frittata uit de oven en restjesschotel uit de airfryer.

Orsotto met pastinaak
Op zondag begonnen met een eenvoudig maal; stamppot met sla en blauwe kaas. De puree die van de vrijdagmaaltijd over was, groene eikenbladsla en een flinke lepel gorgonzola. De puree eerst even opgebakken met wat jus van het Barnevelds haantje van vorige week, dan de sla en de kaas erdoor, een heerlijke prut. Omdat er ook nog een rest was van stukjes haan, die ook even opgebakken. En daarna een heerlijk aardbeienijsje. Had ik gemaakt voor het diner vorige vrijdag, toen niet gegeten dus nog dagenlang een heerlijk hapje ijs toe.

Maandag een leuke combinatie van pasta met haricots verts en Hollandse garnalen. Omdat ik toch nog een paar boodschappen moest doen, ook maar bevroren biologische tuinerwten gekocht vóór het eten. In de voorraad nog volkoren penne, dus niet zelf pasta gemaakt. Andere hoeveelheden voor samen, wel 150g haricots en ook 150g garnalen, maar 200g erwten en één kleine ui en 7g dille. Een heerlijk maal. Niet helemaal opgegeten dus de garnalen uit het restje gehaald (en wel opgegeten :-), want opnieuw opbakken maakt ze taai.


Dinsdag soep met brood. Van 1 venkelknol, 1 dikke prei en een paar stengeltjes bleekselderij een soep gemaakt in de soepmaker. Niet eerst gefruit dus, direct rauw in het apparaat. Deze keer met een groentebouillonblokje. Met als toetje een witte boterham met speculaasjes, heerlijk!

Woensdag etentje bij zoon en schoondochter. En die kan koken, die schoondochter, wow! Onder andere gegrilde octopus.
En orzotto (risotto van parelgort) met pastinaak. Verder bleken er twee taarten gebakken, een heerlijke chocoladetaart door schoondochter, een mooi versierde caketaart meegebracht door gasten.





















De volgende morgen voor de gasten die meereisden naar ons huis even wat brood gebakken in de airfryer.


In de middag opnieuw voor weer andere gasten lunchbroodjes gebakken, heerlijke airfryer.

Voor 's avonds een frittata gemaakt vanuit 2 verschillende recepten; deze in verband met het gebruik van de oven en deze met name voor de inhoud. Ik heb geen pan die direct in de oven kan, dus de ovenmogelijkheid gekozen zonder de grill. Er lagen 300g groene asperges en 1½ rode paprika plus 2 eiwitten in de koelkast. De punten van de asperges even apart geblancheerd, de rest met de stukje paprika eveneens 2 minuten. Een klein uitje even glazig gebakken in een beetje extra zoute boter. Gekozen voor 4 eieren en 2 eiwitten. Daar 50g gemalen pecorinokaas en een flinke lepel even gesmolten verse kaas en verse peper doorgeklopt. Alles in de quichevorm en bestrooid met nog een paar lepels gemalen oude kaas. De aspergepunten als versiering er bovenop gelegd. In de oven voor 25 minuten op 200°.
Met een stukje brood en wat ijsbergsla met een olijfje. Lekker eenvoudig maal na het diner van de dag ervoor. Was een recept voor 4 personen, we waren met 3 en er was een klein stukje over.

Over in de koelkast: een rest kokosmelk, een restje venkelsoep van dinsdag. Nog wat pasta met boontjes en een stukje frittata. De soep aangevuld met een scheut kokosmelk, lekker. Van de pasta en frittata een ovenschoteltje gemaakt, bestrooid met geraspte kaas, gebakken in de airfryer. Zo'n 7 minuten op 180° en om verbranden van de kaas te voorkomen maar het wel goed warm te laten worden, daarna nog 10 minuten op 160°. Het had nog langer gemoeten om het echt heet te krijgen!

Zaterdag aten we in een restaurantje in Steenbergen, uitgenodigd omdat ik 30 jaar geleden getuige geweest ben bij het huwelijk van deze vrienden. Met de andere getuige, aanhang en kinderen van het bruidspaar met hun partners. Lekker gegeten en gedronken, fijne ambiance, fijn gezelschap.

En vandaag, zondag, in ieder geval een aspergesoepje uit de diepvries. Verder nog maar eens kijken.



zondag 5 juni 2016

Broodpudding, lekkere soepjes, zelf pizza's bakken, witlofschoteltje uit de airfryer en een lekker etentje thuis.

Na een zondagsontbijt met o.a. een stukje broodpudding aten we als lunch voorafgaand aan een bezoek aan de open atelierdagen Hoeksche Waard, pompoensoep en een aardappelsalade. De soep is gemaakt in de soepmaker van 350g pompoen, 100g aardappel en 50g ui in stukjes, ½ theelepel gemalen komijn, wat peper en 700cc bouillon op de pureerstand.

Voor de salade heb ik gekeken naar dit recept maar helemaal aangepast. De aardappels kwamen van resten puree en gebakken aardappeltjes, wel met ham, augurken, appel en zilveruitjes, geen doperwten. Smeuïg gemaakt met een flinke lepel mayonaise en wat zure room door elkaar geklopt. Op een schaal met rode eikenbladsla en "versiert" met plakjes ei en tomaat een aantrekkelijke hap.



We aten 's avonds in een restaurant. Terwijl wij weg waren arriveerde zoon en schoondochter die gebruik konden maken van de rest van de salade :-).
Maandag voor de late lunch weer eens pizza's gebakken. Als je dat goed wil doen is dat toch wel een flink karwei hoor.  Deeg gemaakt van speciaal pizzameel, La Tua Farina Type '00'. Vier pizza's passen op de grote vormen die ik heb, niet gelijk in de oven, dus met twee tegelijk. Maar omdat het snel gaar is, 15 minuten op 250°, geen probleem. Met van alles als vulling. Groenten, vis, ham, olijven, champignons, blauwe- en gemalen oude kaas. Er was geen mozzarella in huis en dat moet toch eigenlijk wel. Maar ze waren heerlijk. Krokante bodem, smakelijke vulling. Ietsje meer zout in het deeg volgende keer. En óf met mozzarella, óf toch meer andere kaas er op.

Voor de laatste avond samen met de Franse vrienden nog een maaltijd gemaakt met sla, gerookte makreel, een plakje ham, een tomaat, een augurk, warm brood en voor de liefhebbers wat Franse kaas. En drie aangebroken flessen rode wijn leeggemaakt :-).


Het is heerlijk om als je wat langer visite hebt, iedere keer snel warm brood op tafel te kunnen zetten met behulp van de airfryer. Alleen al daarvoor is het een ideaal apparaat.

Na het vertrek van de Franse vrienden vast een soep gemaakt in de soepmaker van verschillende resten. Flink wat voor de pizza's gesneden kastanjechampignons, paar stukjes rode ui, stukje courgette, klein restje van de aardappelsalade, wat sla en stukjes tomaat. Omspoelwater van de lege fles van de passata gebruikt samen met extra water. 

Dinsdag nog 2 kwarten pizza en nog wat restjes vis over van de pizzamaaltijd op een boterham. En voor de ander (voor mij dus) broodjes met camembert. Heerlijk buiten aan de picknicktafel met een lekker glas rode wijn. Soep voor later dus. En pizza opwarmen ging goed op de manier van dat glas water in de magnetron.

Een Barnevelds haantje, eerder gekocht bij de poelier, nu uit de diepvries, terwijl er een discussie plaats vindt over hoe om te gaan met haantjes van legkippen in onze luxe maatschappij. Met dit recept als inspiratiebron. Eén haantje voor samen, 2 stengels bleekselderij, 1 ui, dragon, tijm en rozemarijn uit de kruidentuin in de oven. Geen wortels dus. Met voorgekookte gebakken krieltjes, een zakje wat op moest, en een beetje groene eikenbladsla zonder toevoegingen.
Heerlijk gaar. Heerlijk van smaak.
En direct van de botjes en vellen een bouillon getrokken met weer twee verse stengels bleekselderij, die ik gebruikt heb voor de soep van vrijdag.


Witlof met ricottasaus uit de airfryer. 
Extra de witlof even omhuld met een dun laagje rauwe ham. En de saus, tja, er wordt hier echt heel zelden uit een pakje of zakje gekookt, maar iets wat om welke reden dan ook in huis is, moet wel een keer gebruikt worden. En dit lag er wel al heel erg lang. Sausje gemaakt met water en daar 250g ricotta in. In een dikke laag op de witlofjes. Zo'n 15 minuten op 180°.
Iets te zware saus, maar wel met een heerlijke smaak. Met een restje opgebakken aardappeltjes.

En dan vrijdag weer gasten in huis, maar alleen voor een dinertje.


Paté's van de poelier. Soep gemaakt volgens een recept in het soepmakerboekje maar wel een beetje aangepast. Wortelsoep met kerrie; 300g wortel, 50g rode paprika, 50g aardappel, 50g ui, 2 theelepels kerrie, 100cc kokosmelk, 10 stengeltjes koriander uit de kruidentuin. Met deels de bouillon van woensdag van het haantje en aangevuld met groentebouillon tot maximum.

De vissen zijn behandeld met groene peper en pernod en gebakken op het vuur in de keuken. Puree weer uit de slowcooker omdat het zo heerlijk gemakkelijk is. En boontjes met pistache-pesto. Erg lekker allemaal.

Franse kaas, rauwmelkse Brie en  Epoisses deze keer. Het aardbeienijs werd in de oude ijsmachine niet stevig en moest daarom nog in de vriezer hard worden. Maar, om 00.30 uur was er geen behoefte meer aan een zoet toetje :-). Voorlopig dus genoeg ijs in de vriezer. (Heb wel direct maar een zelfvriezende ijsmachine besteld die de volgende dag al binnenkwam).

En als cadeau kreeg ik dit prachtige kookboek gemaakt door Femke, de dochter van onze gasten.


Zaterdag visbouillon gemaakt, grote afwas opgeruimd en uitgerust. En nog genoeg restjes om een maaltijd voor samen te maken. Dat werd een paar crackers met paté vooraf, voor de één brood met in wat boter opgebakken stukjes dorade en voor de ander de boontjes en daarna een stukje brood met brie.

En vandaag, zondag, in ieder geval de rest puree van vrijdag en verder... Dat zien we later vandaag.