zondag 24 juni 2018

Soep en nog eens soep, kabeljauw -, bloemkool en friet uit de airfryer, zoete aardappel en spitskool uit de slowcooker, gasten.

Moe maar tevreden keken we terug op de zaterdag met gasten. Deze zondag dus heel kalm aan. De Boeuf Bourguignon ingevroren voor later. Toen de soepmaker maar eens aan het werk gezet. Beetje coleslaw, 2 groene asperges, wat wortel en paprikastukjes, restje gehakte tomaat, binnenste van de gehakte tomaten, een paar gebakken aardappeltjes, paar takjes peterselie, water tot de onderste streep en draaien maar weer. Met brood en kaas prima avondmaal.


Intussen heb ik ook een pond groene asperges ingevroren. Uiteinden afgesneden, niet geblancheerd, vacuüm getrokken met de foodsaver. Ben benieuwd naar later.

Maandag voor ieder een kopje soep. Daarna een koude pizette met smeersel, zalm en tomaat (waren er twee over van zaterdag) met sla en tomaatjes. Koud ook heel lekker trouwens.

De volgende dag kabeljauw met dillesaus. Een rest van het mengsel voor de pizettes, roomkaas, zure room en bosui, heb ik gebruikt als basis. Hier een beetje mosterd, peper, verse dille en citroensap bij gedaan en dat bovenop de knoflook gelegd. Airfryer voorverwarmd op 180° en 15 minuten gebakken, dan nog 5 extra op 200°. De rest van de courgette met kaas van zaterdag opgewarmd in de magnetron smaakte er goed bij. Ik maakte verder gepofte zoete aardappel uit de slowcooker.
Erg eenvoudig, 3 bataten gewassen, ingeprikt, heel klein beetje water in de pot en op laag gezet. Na 6 uur heerlijk zacht (2 was genoeg geweest).

Woensdag beetje gerommeld in de keuken. Gebakken ei, sla, brood.

Omdat de gekochte bos munt echt op moest en ik het menu voor zondag, visite, al klaar had, eerst maar vast het muntijs gemaakt in de ijsmachine. Met iets minder suiker en daar lichtbruine basterd voor gekozen.

Donderdag weer echt gekookt, geroosterde bloemkool met koriander. Ik heb de bloemkool eerst even geblancheerd, de helft gebruikt en de rest ingevroren. Chilipoeder gebruikt in plaats van rode peper. De airfryer voorverwarmd op 180°, de bloemkool op de bakpan, goed afgedekt vanwege rondvliegen, zo'n 12 minuten gebakken. Voor de saus een hele bos koriander gemixt met wat zure room aangevuld met Griekse yoghurt, 2 tenen knoflook en wat limoensap. De zoete aardappel die over was samen gedeeld, worstjes gebakken en een stukje desembrood er bij gegeten.

Van de rest van de koriandersaus, een klein stukje zoete aardappel, een rest gemengde sla, het restje courgette met kaas en water een heerlijke soep voor zaterdag gemaakt in de soepmachine.

Vanwege alle voorbereidingen en extra boodschappen voor zaterdag en zondag, niet veel inspiratie voor de vrijdag. Twee voorgegaarde spareribs uit het worstpakket (25 minuten in de oven op 180°) uit de diepvries gehaald en een vorige zomer gemaakt doosje moes van kroosjes en Japanse wijnbessen. En toen kwam de jongste met vrouw en kind. Bij het boodschappen doen nog twee voorgegaarde spareribs meegebracht en ik maakte er een bak sla en in de airfryer gebakken aardappels bij. Was een volle schaal en het duurde flink langer dan aangegeven in het recept.
Nieuwe haring met een korenwijn vooraf en een zoetje bij de koffie toe.

Wat over was.
Op zaterdag kwam oudste met vriendin en dochtertje eten. Uit het Griekse kookboek maakte ik op vrijdag vast skordalia (zie daar) en een courgettesalade. Een flinke courgette 10 minuten gekookt en laten uitlekken. In kleine blokjes gesneden en vermengd met ½ eetlepel fijngesneden munt (vers uit de kruidentuin nu). Een saus gemaakt van 3 eetlepels olie, 3 eetlepels wijnazijn en peper en zout. De saus en courgette samengebracht.


Geen groot diner op deze laatste blogdag (of eigenlijk best wel, ha, ha), maar wel lekker gekookt natuurlijk. Eerst de skordalia en courgettesalade met brood, boter en olijven. De skordalia en courgettesalade vielen gelukkig zeer in de smaak. Dan een kommetje koriandersoep met een crackertje. Vervolgens als hoofdgerecht spitskool uit de slowcooker. Er bij een tomatensalade en pilaf (zie ook blog van 8 april). Dan nog kaas en eerder gemaakt aardbeienijs met verse aardbeien. Tot het ijs heerlijk buiten kunnen eten. Koffie en een lekker zoetje na de laatste voetbalwedstrijd. Was weer heel gezellig.

En vandaag, zondag, weer visite met een uitgebreide lunch. Daarover volgende week.

zondag 17 juni 2018

Soepje, hamburger, filetlapje, romanesco en boerenomelet uit de airfryer, boeuf bourguignon en courgette uit de slowcooker, gasten en hapje buiten de deur.


We aten zondag een biologische hamburger uit een pakje. Heerlijk met een plakje kaas, een ei en wat losse dingen er om heen. Maar...., in de airfryer gaat losse kaas natuurlijk vliegen, dus even een probleempje. Goed afgelopen, lag onderin en niet tegen het element bovenin. Het was lekker. Eerst 4 minuten op 180° op de grillpan, dan de kaas er op en nog 2 minuten. Ik had eerst even een stokbroodje afgebakken in de airfryer. 's Morgens voor er bij een schaal coleslaw gemaakt van 370g fijngesneden Chinese kool met een dressing van 3 lepels mayonaise, 1½ lepel zure room, kleine lepel witte wijnazijn, een puntje mosterd en flink wat zwarte peper. Natuurlijk te veel, maar de kool moest worden verwerkt en kon zo wel even wachten.

Omdat ik zeer tegen voedselverspilling ben, ben ik blij met de soepmaker. Dat apparaat helpt me echt om van restjes iets goeds te maken. Maandagmorgen een beetje witlofsalade, een beetje gebakken komkommer, een beetje kleefrijst, Kanda Poha, en een paar stukjes gebakken aardappel. Het kooknat van de ratatouille wat ik niet mee had ingevroren en wat extra water er in en draaien maar op de pureerstand. Soep voor de lunch. Lekker met een beetje kookroom er in.


's Avonds groene asperges, gewoon even gekookt (zonder deksel maakt echt uit voor de kleur!), biobaby aardappeltjes uit de magnetron en een filetlapje ingesmeerd met honing-mosterd. De stukjes vlees op 180° in een voorverwarmde airfryer op de grillplaat gelegd voor 5 minuten en omgekeerd nog 5 minuten. Een beetje oude jus gebruikt voor over de aardappeltjes. Vanwege stevige wind weer eens binnen gegeten.

Dinsdag Tzatziki gemaakt van 1 komkommer fijngemaakt in de onionchef met het paarse mes, dus kleine blokjes. De saus gemaakt van ongeveer 100cc zure room, 2 tenen knoflook uit de knijper, een scheutje olie en verse peper. En omdat ik geen vlees wilde eten heb ik een geblancheerde Romanesco uit de diepvries gehaald en deze geroosterd. De roosjes bestrooid met een klein beetje zout en wat peper en met olijfolie door elkaar gehusseld. De airfryer verwarmd op 160°. Eerst 15 minuten, niet gaar genoeg, toen nog 10 minuten er bij op 140°. Daarna in een schaaltje gemengd met stukjes gorgonzola. Een plat, net 's middags gekocht broodje gebakken met zeezout er bij. Het brood na het hoofdgerecht opgegeten met de rest van de gorgonzola en de lekkere rode wijn.

De volgende dag de rest van de baby-aardappeltjes gebakken. Een boerenomelet gemaakt. Ik had ergens gelezen dat je als je de airfryer gebruikt, eerst de vaste ingrediënten, spekjes, rode ui, paprika en champignons, in de iets ingevette bakpan op 180° vanaf koud zo'n 8 minuten kan bakken en dan het eimengsel er bij voor nog eens 5 minuten. Zo gedaan dus. Maar dat klopte niet. Misschien doordat ik wat meer ingrediënten had en 4 eieren. Na 10 minuten het ei er bij en toen nog 10 minuten voor de omelet gaar was. Dat voorbakken vond ik wel een goed idee, want de spekjes, champignons, ui en paprika smaakten lekker gebakken. Ik had een hele rode puntpaprika en 100g spekjes. De coleslaw van zondag er bij gegeten. Genoten van heerlijke omelet op deze manier.

Donderdag een lange dag de kleinzoon van inmiddels ruim 7 maanden in huis. Eenmaal weer thuis gekozen voor een kopje soep en een boterham met gebakken ei met ham en kaas.

De volgende dag vast wat voorbereidingen voor zaterdag met visite. Een maaltijd voor 5 volwassenen en 2 jongeren. Opnieuw van dat heerlijke aardbeienijs gemaakt in de ijsmachine. Ook vast veel klaargezet voor het vroeg starten van de slowcooker met Boeuf Bourguignon.

Omdat ik geen zin meer had in koken voorafgaand aan een het bezoeken van een concert van vocaal ensemble Serenade in de dorpskerk van Westmaas, hebben we vooraf een hapje gegeten in de lunchroom van De Verleiding. Ik at een zomerstamppotje met braadworst. Partner paella.

En dan het zaterdags diner.


Ook deze keer weer in de middag begonnen met de visite zodat het hoofdgerecht ongeveer 17.00 uur op tafel kon staan. De slowcooker moest dus echt op tijd aangezet worden. Ik heb wat minder wijn en water gebruikt omdat er altijd veel te veel saus over is. En met de vloeistof heb ik de aanbaksels uit de pan gehaald zodat die heerlijke smaken mee konden en tegelijk geen koude vloeistof over warm vlees werd gedaan (geleerd dat het vlees dan taai kan worden).

Het hapje vooraf bestond zoals meestal uit wat worst- en patésoorten, deze keer ook smeerkaas en ribbelchips, olijven, boter, brood, crackers.

Het voorgerecht was Pizette met gerookte zalm. Voor de pitabroodjes, 7 stuks, heb ik de aangegeven hoeveelheden ingrediënten gebuikt. Besmeerd met het zure room/kaas/lente-ui mengsel. Na 10 minuten oven belegd met de gesneden zalm, tomaat en de kappertjes. Per persoon opgediend. Iets minder smeersel had ook goed gekund. Wel een leuk en lekker voorgerecht.

Als groente er bij courgette met kaas uit de andere slowcookerpan. Ongeveer 1150g met daaraan aangepaste hoeveelheden boter en smeerkaas (beetje omrekenen, altijd leuk, ongeveer 40g boter en 80g kaas). Al vroeg gekookt dus koud gestart in de slowcooker, daarom 1½ uur gerekend.

Verder een schaaltje met stukjes puntpaprika, wortel, feta en peterselie en een kom 'schone' sla. Met een kannetje dressing. Op tafel de eerder gekregen plant met snoeptomaatjes en een bakje water zodat die ter plekke konden worden geplukt en gewassen.


Drie heel verschillende soorten kaas, Stilton, boeren graskaas en Der Scharfe Maxx, een Zwitserse kaas van rauwe melk. Een glas port past bij alledrie. En dan nog het aardbeienijs met verse aardbeien erbij. Koffie met een chocolaatje en een glas Grappa was een mooi einde. Een heerlijk etentje wat uiteindelijk duurde van 15.00 tot 22.30 uur. De jongeren, 10 en 14, waren intussen wel moe, maar wat een heerlijke kinderen.

En vandaag, zondag. Een koelkast met vele resten, dus maar eens kijken wat daarmee te maken is.












zondag 10 juni 2018

Witlof met kaas, zalm met groene asperges, rauw gebakken aardappelstukjes en kaasburger uit de airfryer; lekker soepje, ratatouille uit de slowcooker.


Eten in onze tuin

We begonnen de week met eten bij vrienden. Een borrel vooraf met lekkere hapjes, echt goede aspergesoep, bieten-carpaccio, kabeljauw met van alles uit de oven en een heerlijk dessert met yoghurtijs, aardbeien en slagroom. De hele avond buiten, erg gezellig en lekker.

Er stond nog een rest van het gehakt in koolblad. Maandag opgewarmd in de magnetron. Met salade en mini-tomaatjes lekker buiten.

Na een korte oppasbeurt aten we dinsdag de gehaktballen die nog in de koelkast stonden. Met gebakken witlof. Vier kleine witlofstronkjes en verder de beschreven ingrediënten 's morgens gebakken en dus koud laten worden. 's Avonds afgedekt in een op 200° voorverwarmde airfryer gezet en na 8 minuten wat roomkaas erover gedaan. Eerst nog 4 minuten terug op 200°, maar daarna nog 4 minuten op 150°.  Met twee flinke in de magnetron gepofte aardappelen. En al weer buiten gegeten.

Woensdag zalm met groene asperges. Een stuk zalm van 220g op aluminiumfolie gelegd in een schaal. Daarop iets gesmeerd wat al lange tijd in huis was, een ½ potje meerrettich (mierikswortel) met honing. Een handje verse walnoten van vriendin (die van Stoere mooie dingen ) erover gestrooid en voor ieder 5 dunne asperges even geblancheerd en er omheen gelegd. De asperges eten we liever gaar. Een paar vlokjes boter er bij. In voorverwarmde airfryer op 180° 18 minuten. Heerlijk. Met pasta.

Donderdag voor de lunch de bouillon van 20 augustus '17 uit de vriezer gehaald en hiermee in de soepmaker een soepje gemaakt van een restje hartige taart, een restje kool/gehakt en ¾ gepofte aardappel.

's Avonds een op de pan gegrilde ribeye met een witlofsalade met ei en in de airfryer vers gebakken stukjes aardappel. De witlofsalade bestond uit 3 kleine stronkjes witlof, heel fijn gesneden, 1 sinaasappel, de partjes in stukjes, ½ appel in heel kleine stukjes, een stukje feta in brokjes en een sausje van 3 lepels mayonaise, een scheut curry en verse peper. De 2 hard gekookte eieren heb ik er bovenop gelegd. De aardappelen, 600g, in stukjes gesneden, in het water gezet en na drogen in de airfryer gebakken, eerst 15 minuten op 100° en daarna nog 20 minuten op 185°. De volgende keer doe ik maar 500g voor samen, maar wel weer heerlijk krokant. De ribeye ingesmeerd met een rub die er nog stond en olijfolie, 4 minuten aan de ene kant en nog 2 minuten aan de andere kant op de loeihete grillpan gelegd. Feestmaal met een glas rode wijn.


Vrijdag een soort ratatouille uit de slowcooker. Ik heb gebruikt: 2 grote uien in halve ringen gebakken, daarop 3 paprika's in stukjes, rood, groen en geel, dan 4 tomaten in stukjes en nog 1 in plakjes bovenop en een handje kastanjechampignons in plakjes daar weer op. Er tussen 5 tenen knoflook in plakjes, 2 verse laurierblaadjes en een lepel bouillonpoeder. Zonder blikje tomaten maar wel met een klein scheutje dessertwijn wat er nog stond. Na 3 uur op laag het geheel omgeroerd, na 6 uur gegeten met gebakken chipolataworstjes en afbak-stokbrood uit de airfryer. En de rest in de diepvries voor later.

Op de laatste dag van deze blogweek een vleesloze dag, komkommer met salie, een kaasburger en een beetje Kanda Poha. De 100g rijstvlokken waren na 10 minuten wel erg papperig geworden, maar ik had een uur om ze te laten uitlekken. Wel gebruikt dus. Verder gedaan volgens recept, maar geen verse koriander meer in de kruidentuin, dus gedroogde gebruikt. Heerlijke kleefrijst. De komkommer heb ik gemaakt met 300g komkommer, 1 flinke sjalot, 3 tenen knoflook, 1 eetlepel verse salieblaadjes. Afgemaakt met 50g zure room, een beetje citroensap en wat peper (had iets meer mogen zijn). De kaasburgers kwamen kant en klaar van de biologische webwinkel en moesten een paar minuten in de airfryer. Een apart zaterdags maal al bij al en al weer eten in de tuin.

En vandaag, zondag, echt nog geen idee. Maar daarover later :-).


zondag 3 juni 2018

Soepmachine, champignons uit de airfryer, lente-arrangement in Restaurant Parkheuvel, aardappelsalade, gevulde kool uit de slowcooker en guacamole ingevroren.

De cadeaubon, zie woensdag
Aan het eind van de zondagmorgen kwam de regen en wat onweer. De baby en zijn ouders weer huiswaarts vertrokken. Een rustige dag verder. We aten een in de soepmachine gemaakte gladde soep van de gevulde salades van vrijdag en zaterdag en de rest erwtjes, met een stukje van het deeg van de "toad" als versteviging en natuurlijk aangevuld met water. Lekkere kaassoorten en brood met boter er bij. Vooraf een crackertje met vispastei en terrine de canard. En opnieuw een beetje aardbeienijs toe.

Nog paar stukjes deeg met erwtjes en een stuk van de hartige taart met paprika van vorige week in de koelkast. Dit heb ik maandag in een ovenschaal gedaan met wat kaas erover en in een voorverwarmde airfryer zo'n 10 minuten "gebakken" op 180°. Dat was natuurlijk geen 'super' eten maar lekker knapperig en goed genoeg voor een gewone maandag, toch :-)? Daarvóór de soep opgemaakt.

Dinsdag nog wat sla en kastanjechampignons. De champignons gebakken in de airfryer. Gevuld met een stukje feta en op iedere champignon een plakje bacon opgevouwen. Op 180°, 7 minuten in een passende ovenschaal. Erg lekker. De steeltjes van de champignons heb ik samen met een fijngesneden bosui gebakken in wat olie en opgediend bij de gemengde sla. Merquezworstjes van de Amsterdamse worstmakers bereid in de rest tomatensoep/saus en het laatste restje puree opgewarmd in de magnetron. Eindelijk weer door de resten heen.

Woensdag een bijzondere dag wat betreft eten. Echtgenoot kreeg als cadeau voor zijn verjaardag van kinderen, kleinkinderen, zus, broer, schoonzus, een diner voor twee in restaurant Parkheuvel. Het was voor het lente arrangement en we hadden gekozen voor de lunchtijd. Van 13.00 tot 16.00 uur echt ontzettend heerlijk gegeten. We werden thuis opgehaald en ook weer naar huis gebracht door oudste zoon. Een geweldige ervaring. Zie de cadeaubon voor wat we allemaal kregen. Een paar foto's ter illustratie.

Gerecht 2, o.a. zwezerik.
Gerecht 5 Ree en asperge
Gerecht 4 Vis en komkommer
En weer terug naar gewoon goed eten.
Ik maakte een aardappelsalade. Ongeveer 400g aardappel gekookt in blokjes. Na een beetje afkoelen erdoor: rest vispastei, ½ rode paprika, ½ appel, 1 bosuitje, handje zilveruitjes, 1 augurk, paar groene peperkorrels, 2 teentjes zure knoflook, verse krulpeterselie en bieslook. Een sausje van crème fraîche en mayonaise gemaakt met een puntje paprikapoeder, voorzichtig gemengd en in de koelkast. Gerookte makreel en sla er apart bij gegeven. Makreel apart omdat partner dat lekkerder vindt en sla apart omdat het zo snel verlept. Geen Parkheuvel, maar erg lekker 🙂.

Voor vrijdag gevulde koolbladeren in de slowcooker. Vulmengsel voor het gehakt gemaakt van 1 rode ui, ½ rode paprika, 3 tenen knoflook, ½ rode peper, met elkaar fijngemaakt in de onionchef. Daarna in een beetje olie gefruit en er 75g rijstvlokken en wat water bijgedaan. Ongeveer 15 minuten laten sudderen zodat alles gaar werd en de smaken goed gemengd. Laten afkoelen. De tomatensaus kwam uit de diepvries.
Ongeveer 300g gehakt gemengd met groot deel van het vulsel en de kruiden en er 2 grotere en 2 kleinere rolletjes mee gemaakt. Onderin een rode ui in halve ringen, bovenop 2 kleine trostomaatjes in plakjes. Saus er over en 7 uur in de pot op laag. Met voor ieder een ciabattabroodje.


Van de rest van het gehakt gemengd met het vulsel 2 platte ballen gebakken in jus die er nog stond. Voor later. want op de laatste dag van deze blogweek aten we opnieuw buiten de deur. We bezochten Het Groot Niet Te Vermijden in theater Oude Luxor Rotterdam en aten een burger in Café Beurs.

Wel nog guacamole gemaakt. Er lagen teveel avocado's om in korte tijd op te eten. Zoekend naar invries-mogelijkheden vond ik deze site. Ik heb gebruikt: 3 grote en 1 kleine avocado, 2 tomaten, 4 tenen knoflook, ½ rode peper, 1 grote sjalot, citroensap en zout. In onze tuin woont blijkbaar de zeer bijzondere korianderslak (grapje) want alle blaadjes aan het plantje helemaal opgegeten. Dan maar een beetje korianderpoeder en wat verse platte peterselie erdoor gedaan. In drie kleine diepvriesbakjes, tot op het smeersel afgedekt met huishoudfolie, datum er op, in de vriezer en afwachten tot het er weer uitkomt. Ben wel heel benieuwd of het dan nog lekker is.

En vandaag, zondag, weer geen keukenwerk want we eten bij vrienden.