zondag 29 september 2024

Uit de airfryer(s): spruitentaart met gemalen walnoot, hamburgers en broodjes; groentesoep uit de soepmachine; hapjes op een feest; Surinaams bij schoondochter; de maandelijkse themamaaltijd; aardappel/rode ui puree uit de slowcooker.

Spruitjestaart na bakken.

We waren in de middag en begin avond van zondag op het grote feest van oudste. Heerlijke hapjes zoet en hartig. Prima garnalenkroketjes. Heel veel fijne mensen en muziek en alles buiten want geen regen! 


Op maandag andijviestamppot met rookworst en spekjes. Ik sneed de krop andijvie zelf waardoor het lekker grof is. In een restje heel erg lekkere donkere jus de gebakken spekjes en wat extra zoute boter gewarmd. De rookworst gewoon in een pannetje heet water. 

Dinsdagochtend soep gemaakt in de soepmachine van 7 witte champignon, 1 ui, 2 tomaten, een handvol sla en een doosje rest gegratineerde knolselderij. Het laatste bovenop zodat de kans op aanbranden kleiner was. 

Omdat kleinzoon moest zwemmen voor A diploma (gehaald natuurlijk) aten we bij  schoondochter en zoon. Surinaams besteld. Voor mij wontonsoep, heerlijk, en een broodje 'weet ik niet meer', ook erg lekker. 

Woensdag een kom soep in de middag. Heerlijk met een flinke scheut spicy sweet sojasaus. Voor de avond spruitentaart maar dan anders. Een deegbodem gebakken van plakken diepvries bladerdeeg. Eerst met steunvulling 10 minuten, dan de steunvulling eruit en nog 5 munten voor de bodem. Beide keren op 180°. Ingesmeerd met zeewierpesto. Hier een laagje gemalen walnoot over (gekraakt en daarna gemalen met de Onionchef). Spruiten, 325g en 2 uien gebakken en voorzien van ahornsiroop en tijm op de pesto gedaan. Bestrooid met gemalen walnoot. In het airfryerXXL bakaccessoire 25 minuten gebakken op 160°. Kommetje appelmoes ernaast. Als ik de airfryer gebruik in plaats van de oven moet ik er aan denken dat op lagere temperatuur de groenten zoals spruiten al gaarder moeten zijn bij de start. Ze waren nu na 25 minuten nog steeds iets te hard vonden wij. Goed te eten maar de echte spruiten-smaak ontbreekt dan. Jammer. 


Donderdag weer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie.

Als eerste de bospaddenstoelensoep. Heel goed gevuld en erg lekker. Daarna 2 mini quiches, ook lekker. 

Vervolgens het vleesstoofpotje met een heerlijk aardappelgerecht en apart een potje appelcompote. Koken kunnen ze daar hoor! Als afsluiting een mousse met een bokkenpootje. Iets wat ik zelf nooit zou bedenken. Leuk en heerlijk. We dronken er een glas rode wijn bij. Prima maaltijd weer. 


Vrijdag werden de kleinzoons gebracht vóór het eten. Vroeg eten want de papa moest werken en opa ging mee naar het optreden en ze moesten wel nog tevoren eten. Ik had 's morgens in de slowcooker 500g aardappel, 2 rode uien en 4 tenen knoflook gedaan met 30ml water en 30g zoute boter en een beetje zwarte peper voor 7 uur op laag. Bleek daar dan te laat mee klaar en was ook te weinig door de veranderde afspraak. Gestampt en na afkoelen in de koelkast. 


Een doos saus ontdooit. Restje van het stoofpotje zonder vlees erdoor gemixt met de staafmixer. Daarna een rest spekjes, stukjes rookworst en uitgebakken harde worst met venkel erdoor. Sperziebonen en penne gekookt. Erbij hard gekookte eieren, tomaatjes, sla, komkommer, rode paprika, mayonaise, geraspte kaas. 


Op de laatste dag van deze blogweek waren de jongens nog hier. We aten hamburgers met alles erop en eraan en erbij. Tomaat, ijsbergsla, rode ui en cheddar. Natuurlijk ketchup en mayonaise. Extra kleine tomaatjes en stukjes paprika. Geen friet want de kinderen zijn er niet erg gek op en het is al snel teveel. De hamburgerbroodjes opgebakken in de airfryerXL. De hamburgers gebakken op de pizzaplaat in de airfryerXXL, 8 minuten op 180°.  Lekker hoor. Vinden de jongens ook. 


En vandaag, zondag, vertrekken de kinderen weer aan het eind van de ochtend. Een koelkast met van alles en nog wat. Eerst maar een opruimen dan. Volgende week over wat het is geworden. 

zondag 22 september 2024

Uit de airfryer(s): Mexicaanse palmkool-ovenschotel en een variant daarop, verse worsten gebakken, gegratineerde knolselderij met tomatensaus ; tortilla chips met kaas uit de magnetron; uit de slowcooker: lasagne met spinazie; knolselderijpasta met zeewierpesto van No waste Army.

De laatste biologische aardbeien en frambozen. Partner bedekte er een mooie grote beschuit mee bij het zondags ontbijt. 

We aten zondag palmkool Mexicaanse stijl maar dan gemaakt in de airfryer. In plaats van de zoete aardappel gebruikte ik knolselderij. Wel het restje van de gebakken zoete aardappel er in verwerkt. De 300g knolselderijblokjes eerst 15 minuten gekookt. Een groene peper gesnipperd. De 200g palmkoolreepjes 5 minuten geroerbakt met de snippers groene peper en daarna met een scheutje van het kookwater van de knol nog 10 minuten laten sudderen. Ik weet niet wat de bedoeling was maar palmkool is erg hard en ik wilde het graag gaar. Alles gemengd met 125g uitgelekte zwarte bonen, 40g kaas, paprikapoeder en limoensap. De rest van de kaas bovenop en omdat het er koud in ging ongeveer 25 minuten in de airfryerXXL op 160°. Ik zou er verstandig aan doen om recepten voor 4 niet voor 2 te maken want het is echt altijd teveel!!! Maar wat was het lekker! 

Erbij nachos uit de magnetron. Tortilla chips bestrooid met pittige geraspte kaas en srirachasaus naar wens. Een grappige jonge vrouw maar wel een goed idee. En erg lekker naast de palmkool. Ik had voor beiden een eigen bord gemaakt. 

Maandag wat rest-werk. Klein beetje soep vooraf. Een beetje groente-stoof, sla, tomaat. Van de 500g gehakt voor de lasagne de volgende dag, 190g afgehaald en 2 balletjes van gemaakt. Deze even aangebakken en verder gegaard met teriyakisaus. Paar aardappeltjes gekookt en na een minuut ongeveer een uur in de ecostoof. Srirachasaus en mayonaise op tafel. Lekkere makkelijke maaltijd. 

De volgende dag lasagne uit de slowcooker met 310g gehakt. De hoeveelheden verder aangepast. Ik gebruikte 150g witte champignons, 200g babyspinazie, 1 ui, 2 tenen knoflook, 450ml tomatensaus, beetje oregano, beetje chilipeper. Dan voor de kaas 1 bol mozzarella van 100g in tweeën, 250g ricotta en 10g (in de onionchef met het zwarte mes gemalen) permigiano reggiano gemengd met verse basilicum. De verschillende mengsel in volgorde van recept in de pan gedaan met per ongeluk één keer een extra laagje lasagnevel. Bovenop de anderen helft van de mozzarella gelegd en aardig wat gemalen kaas erover gestrooid. Al met al best veel werk voor een slowcookermaaltijd... Gekozen voor 5 uur op laag. Heerlijk!


Woensdag met de rest van het palmkoolbaksel een nieuwe ovenschotel gemaakt. Alles door elkaar gehusseld met een paar stukjes gekookte aardappel, het halve potje zwarte bonen, een flinke scheut srirachasaus en een lepel geraspte kaas. Dit in het bakje van de airfryerXXL, geraspte kaas bovenop en 25 minuten gebakken op 160°. Een bakje tortilla chips, tomaat en wat sla erbij en weer een maaltijd op tafel.

Voor donderdag pasta pesto romanesco. Een hele romanesco in kleine roosjes gesneden, dit was 260g. Deze in kokend water geblancheerd en even laten wachten. In dezelfde pan 150g knolselderijpasta 8 minuten laten koken volgens verpakking. Drie tenen knoflook in stukjes even gefruit in een scheutje olijfolie. Daarin de geblancheerde romanesco even meegebakken. Dan door de inmiddels afgegoten pasta 2 eetlepels zeewierpesto geroerd en dit in de pan bij de groenten en knoflook nog even warm laten worden. Pesto, gemalen Parmezaan en paar stukken tomaat op tafel. Zowel de pesto als de pasta prima. En de romanesco heerlijk gaar en met een beet. 
Inmiddels 2 stuks verse worst met venkelzaad en rode wijn even geweld in heet water en op de bakplaat gebakken in de airfryerXL, 8 minuten op 160°. 

De volgende dag gegratineerde knolselderij. Eén knol schoon 300g blokjes. Die 15 minuten gekookt. Daarna gemengd met 180ml tomatensaus uit de vriezer, wat extra knoflookpoeder en Provençaalse kruiden erdoor en in het bakpannetje van de airfryerXXL. Bovenop wat broodkruim gemengd met geraspte kaas en wat vlokjes zoute boter. Koud erin, gekozen voor 15 minuten op 160°. Schaaltjes sla en tomaat en witte broodjes met smeerkaas op tafel. Heerlijk gegeten. 


Een pannetje appelmoes gemaakt van 8 kleine biologische Alkmene appels die nodig op moesten. Mooie rode schil daarom met schil gekookt en daarna de staafmixer erdoor. Lekker als toetje.

Op de laatste dag van deze blogweek de lasagne die over was opgebakken samen met nog wat pasta met romanesco. Geen wonder van schoonheid, maar wel lekker. En..., weggooien, liever niet hè. 

En vandaag, zondag, groot middagfeest van, voor en door de oudste die jarig was geweest. Vast met hapjes enzo. Daarover volgende week dan weer. 

zondag 15 september 2024

Uit de airfryer: gebakken zoete aardappel, opgebakken pizza; uit de slowcooker: ossobuco en een vega groenten-stoofschotel; bietencarpaccio met burrata; eten bij vrienden; hapjes bij vrienden; broccoli-courgettesoep uit de soepmachine.

Zoete aardappel met ei en room.

Op de eerste dag van de nieuwe blogweek als stevig voorgerecht deze bietencarpaccio gemaakt van de eerder in de slowcooker gekookte bieten. Met een bol burrata. Ik gebruikte pistache pasta want dat stond nog open. Beetje eikenbladsla. 

Daarna stukken pizza opgebakken in de airfryers, 5 minuten op 180°; die met vis op de pizzaplaat in de airfryerXXL, de andere op de grillplaat in de airfryerXL. Dat gaat uitstekend. Lekker krokant.

Voorafgaand aan een maaltijd bij vrienden, de maandag gekozen als restjesdag. In een pan met een heel dun laagje rode saus een paar boontjes, aardig wat regenboog snijbiet en kruimels rijst/macaronihapje opgewarmd. In een pannetje met nog wat teriyakisaus een paar Provençaalse balletjes en een BBQ worstje opgewarmd. Een schaal sla, potje dressing en geroosterd wit brood erbij. Mooi bordje.

Dinsdag aten we bij vrienden. Leuk menu. Heerlijk eten. Tafel vol gezelligheid. 


De volgende dag ossobuco in de slowcooker. Ik had 1 grote schenkel. Eerst ½ ui, 1 kleine tomaat, wat groen van bleekselderij gebakken in zoute boter. Dat eruit geschept en in de slowcooker. Dan 2 dunne stengels bleekselderij, ½ ui en 3 gewone wortels fijngemaakt in de onionchef met het roze mes. De schenkel gebakken met wat extra boter in de pan van het uimengsel. Geen bloem, want daar hou ik niet zo van. Wel vers gevijzelde zwarte peper. Het bleekselderij/wortel/ui mengsel en bouillon erbij, even nog laten sudderen en in de pan van de slowcooker, 5 uur op laag. Het recept is van de boer(in) waar we jarenlang ons heerlijke biologische vlees haalde maar die intussen naar Frankrijk zijn verhuisd. 

Een beetje gremolata klaar gezet met verse bladpeterselie uit de kruidentuin, een met de dunschiller geschilde citroen en een fijn gesneden teentje knoflook. De risotto in de rijstkoker gemaakt met 150g arboriorijst, 500ml water, bouillonpoeder en wat zoute boter. Apart 2 teentjes knoflook en een flinke sjalot gebakken samen met een doosje shiitake. Dit door de rijst geroerd, samen met een schep volle kwark en bieslook. Weer een blaadje sla erbij. Goede maaltijd. 

In de voorraadkast nog een zakje knolselderij/aardappel/appelsoep uit de vorige box van No waste Army. Net over de datum maar nog heerlijk donderdag in de namiddag. De nieuwe box kwam 's avonds binnen met de volgende inhoud dus de voorraad weer even aangevuld. 

Voor de avond de rest van de ossobuco in de saus opgewarmd in de magnetron voor partner. Van de eerder in de slowcooker gegaarde rode bieten stond nog een bakje blokjes. Opnieuw een blaadje sla. En de risotto met een lepel zoute boter en geraspte kaas opgewarmd in een pannetje

Voor de vega stoofschotel deels voor vrijdag (de rest ingevroren) had ik 4 stengels bleekselderij, 7 wortels groot en klein, 1 rode ui, 2 sjalotten, 1 courgette, 5 tenen knoflook, 3 tomaten, 1 theelepel gerookte paprika, verse zwarte peper en een bosje verse kruiden: tijm, rozemarijn, oregano, selderij, peterselie, maggiplant. Ongeveer 250ml water met wat bouillonpoeder. De slowcooker 5½ u op laag gezet. Heerlijke geuren. Voor gebruik weer heel zacht opgewarmd. 

Een leuk recept gevonden voor zoete aardappel. Twee stuks in smalle plakjes gesneden en 3 minuten gekookt. In het ingevette pannetje van de airfryerXXL gedaan. Daarbij 2 eieren geklutst met een beetje suiker en 100ml room en 20 ml water (geen melk in huis). Dat erbij en dan 30 minuten op 170°. Prima gezonde combinatie. Wel beiden erg 'zacht'. We hadden wel een broodje maar iets steviger erbij was beter denk ik.

Op de laatste dag van deze blogweek waren we in de middag op bezoek bij een jarige vriend. Natuurlijk waren er hapjes.  En ook nog saté. 

Voor de late avond had ik broccoli-courgettesoep gemaakt in de soepmachine. Niets aangefruit, een hele broccoli met steel en hele courgette samen met een klein sjalotje, bouillonpoeder en water in de machine. Na afloop de basilicum en citroensap er handmatig door gemixt. Lekker met een wit broodje met heerlijke oude kaas.


En vandaag, zondag, staat er lasagne op het programma. Of dat het wordt? Dat zien we volgende keer dan weer. 

zondag 8 september 2024

Uit de airfryer(s): aardappelblokjes, bloemkoolschotel, courgette gratin, Provençaalse balletjes, macaroni-rijsthapje, BBQ worsten; uit de slowcooker: teriyaki drumsticks, rauwe rode bieten en uit de römertopf gemengde groenten; regenboog-snijbiet maaltijd.

Maaltijd dinsdag met deels plantaardige worst.

De zondag vroeg begonnen want visite. Verschillende fruitsalades gemaakt met o.a. druiven, aardbeien, frambozen, appel, peer, banaan en sinaasappel voor in de middag. Heerlijk van genoten.

Voor de römertopf groente challenge gebruikte ik 1 venkel, 2 rode wortels, 2 bleekselderij-stengels, ½ bloemkool, 1 rode ui, 3 tenen knoflook, 1 rode gekookte biet, doosje shiitake. Beetje paprika- en currypoeder erover en in de natgemaakte topf 90 minuten in de oven op 220°. Wat een heerlijk recept bij de kip en gele rijst.

In de duo-slowcooker teriyaki drumsticks. In iedere pot 4 stuks die ik wel eerst heb aangebakken in olie en zoute boter. Verder per pot 2 tenen knoflook, fijngesneden gember, kleine eetlepel honing, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel teriyakisaus, 1 eetlepel gembersiroop, 2 eetlepels water en wat van de jus waar de kip in was gebakken. Gekozen voor 6 uur op laag. Heerlijk en behalve wat saus helemaal op!

Voor de gele rijst uit de rijstkoker gebruikte ik 300g witte basmatirijst, 1½ theelepel kurkuma, 2 tenen knoflook even gebakken, beetje citroenrasp en 1 vers laurierblaadje. Prima gelukt maar 300g was echt veel te veel (video gele rijst).

Verder op tafel nog komkommer en door de jongens samen met opa vers geplukte gele tomaten. 

Maandag soep gemaakt van een restje slowcooker-groenten, restje pasta met geroerbakte Chinese kool, beetje zurige rode saus van de plantaardige maaltijd, 1 venkel, 4 stengels bleekselderij met veel loof, 4 regenboog-wortels, een beetje little gem-sla en een beetje bouillonpoeder. Al met al teveel voor de soepmachine daarom een paar minuten gekookt en toen 50 minuten in de ecostoof. Met de staafmixer bewerkt. Rare kleur, een klontje volle kwark erin en zeer smakelijk. 

Na de soep de gele rijst opgebakken in de niet afgewassen braadpan van de drumsticks. De teriyaki-saus verwarmd met een paar flintertjes kip. Een beetje sla erbij met de eerder gemaakte dressing. Paar eitjes gebakken. Beetje kroepoek als extraatje. Prima maaltijd.

Er lag nog een bos regenboog snijbiet, ongeveer 200g, die echt dinsdag aan de beurt was. Stelen en blad apart gesneden. Ik maakte er dit recept mee maar dan met een potje arabiata dipsaus want geen tomaten in huis. Wel 2 sjalotten en 3 tenen knoflook en verse oregano uit de kruidentuin. Maar 12 minuten bakken voor knoflook, sjalot en oregano leek me wel wat erg lang. De groene vervangen door zwarte kalamata olijven. Erbij hotdogs van o.a. rode biet in de verpakking 15 minuten opgewarmd in heet water tegen de kook. Aardappels geschrapt in de machine, in blokjes gesneden, uurtje in het water, goed gedroogd, beetje Italiaanse kruiden erover en in de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma. 

Als dessert nog een kom vers fruit, appel en peer, in overheerlijke volle kwark van kalf bij koe.

Tussen door 1 grote en 2 kleine rode bieten gegaard in de slowcooker, 5 uur op laag. Na afkoelen in de koelkast wachtend op later.

De volgende dag een bloemkoolschotel. Puree gemaakt van 500g aardappel met mosterd. Geschrapt, 2 minuten gekookt en 50 minuten in de ecostoof. Een ½ bloemkool in roosjes even gekookt en 40 minuten in de ecostoof. In plaats van gehakt ongeveer 100g ontbijtspek in plakjes gebakken en verkruimeld. In dezelfde hete pan 2 uien gebakken met een flinke lepel saus van de drumsticks en een scheutje bouillon en even laten sudderen. De stukjes spek en de in stukjes gesneden hotdog die over was erbij. Puree in het bakpannetje van de airfryerXXL, ui-mengsel en bloemkool erop, laagje kaas en vanaf koud 15 minuten gebakken op 180° en nog 5 op 160°. Echt overheerlijk! Omdat het een ovenschotel was kon ik goed gebruik maken van de ecostoof want ik heb er maar één dus zowel aardappelen als bloemkool tevoren gemaakt. 

Donderdag courgette gratin gemaakt van 1 courgette met een mengsel van broodkruim, verse peterselie, pittige geraspte kaas en peper met wat olie. In het mandje van de airfryerXXL, 15 minuten op 180°. Erbij Provençaalse balletjes gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, 5 minuten op 180°. Macaroni gekookt en een potje pikante kerstomaatjes saus opgewarmd. Heerlijke plantaardige maaltijd. 


Op vrijdag kwamen de bestelde boodschappen pas laat en daardoor viel het plan voor die dag een beetje in duigen. Geen zin meer om iets te verzinnen dus pizza's besteld. Ook wel weer eens lekker. Eén Marinara en één Quatro Formaggi. Ze zouden ze voor ons wel kleiner mogen leveren trouwens. Nou ja, later maar weer opbakken in de airfryer, dat gaat gelukkig heel goed. 


Op de laatste dag van deze blogweek veel sperziebonen geblancheerd voor de diepvries. Ook voor de maaltijd even een minuut gekookt en daarna 45 minuten in de ecostoof. Twee eieren, een flinke schep kwark, handje geraspte kaas en wat zwarte peper geklutst. Een rest macaroni gemengd met rest gele rijst, in het bakpannetje van de airfryerXXL. Het ei/kwark/kaasmengsel erover, 12 minuten op 160°. Smakelijk hapje. In de andere airfryerXL BBQ worsten cheddar/jalapeño 8 minuten gebakken op de grillpan op 160°. De tomatensaus van donderdag verwarmd. 


En vandaag, zondag, iets met de rode bieten en de stukken pizza die over waren. Daarover volgende week weer.