zondag 24 april 2016

Carpaccio, gerookte ribeye, puntpaprika uit de airfryer en een heerlijke soep.

Zondag aten we bij broer en schoonzus, maar eten meegenomen. Carpaccio van de biologische boer met een dressing volgens dit receptje. Erg lekker.



Verder heerlijk kazige pasta thuis ovenklaar gemaakt maar dan met 200g gerookte spekjes en 200g hamblokjes in plaats van kip. Alles meegenomen, zachte eikenbladsla, tomaat en zwarte olijven en een dressing in een potje, voor een salade. Als toetje een mooi appeltaartje. Lekker en heel gezellig. Die reepjes bladerdeeg was overigens niet zo'n goed idee. Was een beetje taai geworden.


En natuurlijk de volgende dag gegeten wat over was. De macaronischotel een beetje uitgebreid met een rest gekookte macaroni en wat gebraden gehakt en opgebakken. Een extra tomaat en wat olijven op de sla. Prima.


Dinsdag een flink stuk vlees en deze keer eerst gerookt in de rookpan. Met heel kort gekookte broccoli en brood. De ribeye woog 500 gram. Ik heb 2 koffielepels eiken rookmot in de pan gedaan, 2 takjes rozemarijn en 6 jeneverbessen daarop. Dan de lekbak en op het met een beetje olie ingesmeerde rekje de met chilipeper en een klein beetje zout ingesmeerde ribeye. Op het gas zo'n 20 minuten laten roken en daarna in wat spekjesvet (van zondag), boter en olie nog even gebakken aan iedere kant voor een bruine krokante korst. Dat gaf dan ook de jus die we nodig hadden om het brood in te soppen. Wat een heerlijk recept wat betreft het roken van het vlees. Verder helemaal naar eigen hand gezet. Heel dun snijden die ribeye.

Witlofsalade met een gekookt ei. Een paar gekookte aardappelen. Wat koud dungesneden vlees van de ribeye. Met mayonaise, cayennepeper, jus. Eenvoudig en erg lekker. Dat was het op woensdag.

Voor de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker van een paar rauwe wortels, wat stukjes gekookte broccoli met kooknat, paar stukjes gekookte aardappel, rendangsaus uit de diepvries (ontdooit) en tot het eerste streepje aangevuld met water. Op de pureerstand. Stukjes vlees uit de rendang er pas ingedaan na afloop.

Heerlijke soep vooraf op woensdag. Daarna een klein recept met paprika in de airfryer. Eén puntpaprika doormidden. De vulling bestond uit vooraf aangebakken 75g geweekte couscous, 2 sjalotjes, 2 verse tomaten in stukjes en een handvol gesneden zwarte olijven. Dat was teveel voor die 2 paprikahelften dus het schaaltje gewoon afgevuld bovenop de paprika. Erop 100g feta in stukjes. De airfryer voorverwarmd, het schaaltje op de grillplaat gezet, afgedekt om opvliegen van de kaas te voorkomen, 7 minuten op 180° en om aanbranden te voorkomen nog 8 minuten op 165°. Heerlijk krokante couscous en gare paprika.


Op vrijdag werd het buiten de deur eten in Restaurant Schippershuis. Heerlijke truffel-paddenstoelenkroketjes en een stukje parelhoen. Samen een ijs-toetje gedeeld :-).

Zaterdag lunch-feestje bij de buren voor verjaardag buurmeisje (nou ja, 23 jaar inmiddels). Lekker en gezellig. Dus 's avonds alleen een boterham met een kop koffie.

En vandaag, zondag; groot diner met 4 gasten. Veel al gisteren, zaterdag, klaargemaakt, het grote werk vandaag, maar daarover volgende week.

Voorlopig geen Hebban-recensies meer. Misschien later wel over boeken waar eten en koken een belangrijke rol in spelen, maar gewone kookboeken niet meer. Jammer en ook een beetje vreemde keuze, maar ja, dingen veranderen nu eenmaal zo nu en dan.






zondag 17 april 2016

Linzen, aardappelhap uit de slowcooker, Garam Masala, cake, appeltaart en witlof uit de airfryer.

Het soepmakersoepje van zaterdag als beetje late lunch op deze zonnige zondag was heerlijk pittig. Vooral door de gember die in de sapcentrifuge was gebruikt samen met wortels en een appel. Wat extra peper en een klontje zachte gorgonzola gaven het een heerlijke smaak.


Voor de avond linzen met prei en katenspek. Linzen, 125 g, gekookt, terwijl 2 preien gestoofd en 1 heel grote ui zachtjes gebakken met 2 tenen knoflook. Alles in één pan gedaan met 2 apart gebakken plakken katenspek bovenop. Heerlijk en voedzaam. Geen piccalilly in huis, wel mooie biologische augurken (maar alleen voor de partner (lus-ik-nie)).


De slowcooker kwam van pas op maandag; weliswaar met gewone aardappel, want geen bataat in huis. En alleen een rode paprika. Na 6 uur op laag in de kleine pan, opgediend met wat veldsla met krokante uitjes.
Aardappels uit de slowcooker geeft altijd een apart resultaat. Wel lekker maar apart, tja. De andere helft van het pond gehakt al vast geruld zonder toevoegingen om in de koelkast te bewaren.

Dan dinsdag ieder een maiskolf met een hapje linzen van zondag. En de dag daarna het gerulde gehakt met een blik black-eyed bonen verwerkt in een beetje buitenlands recept. Zonder tomaat en groene chilipepers. Wel een lepeltje tomatenpuree erin gedaan. En in plaats van koriander versgehakt selderijblad erover gestrooid. De Garam Masala heb ik op deze manier gemaakt. Heerlijke geuren in huis. En een flinke voorraad.



Een cakeje gebakken in de airfryer om mee te nemen op een visite die niet doorging :-). Dus in de loop van de week zelf opgegeten. Met cups is het altijd even zoeken naar hoeveelheden. En in de kleine springvorm, dus de halve hoeveelheden. Gekozen voor 150g bloem, 75g oersuiker, 2 eieren, zest van 2 sinaasappels, 30 cc olie en 90 cc sinaasappelsap. Ooit had ik dit deze cake gemaakt en toen vond ik hem teveel naar olie smaken vandaar andere verhouding van sap en olie. Bovendien heb ik gekozen voor walnotenolie in plaats van olijfolie. Na voorverwarmen 25 minuten op 180°. De springvorm deze keer bekleed met aluminiumfolie omdat dat gladder te vormen is en het beslag is iets te dun om zonder bakpapier of folie in de vorm te doen. Helemaal geen oliesmaak en heerlijk droog en smakelijk.

En toen hadden we wel weer even genoeg van de eenpanshappen. Een in de airfryer gebakken karbonade met rode kool met appeltjes en gekookte aardappelen werd het de volgende dag. Met een beetje jus uit de koelkast. De in een baktijden-overzicht voor de airfryer gevonden 12 minuten op 180° was toch iets te lang voor onze karbonaden. Volgende keer iets korter dus. En ééntje over.

Ook wat aardappels en een beetje rode kool over en dat samen in een pan gedaan met de rest van de slowcookermaaltijd van maandag. En dat werd dan een opgebakken prakje met een doorgesudderde karbonade op vrijdag. Je gelooft het niet, maar nog lekker ook. Het heerlijke glas rode wijn werkte daar wel aan mee.

Op de laatste dag van deze blogweek een heel eenvoudig witlofreceptje uit de airfryer. Vier kleine stronkjes. Met oude kaas ook heel lekker. Bestrooid met knoflook-bieslook. Ongeveer 15 minuten op 185°. Met rauw gebakken aardappeltjes gemaakt door partner.



En vast een appeltaartje gebakken om zondag mee te nemen in de kleine springvorm (16 cm). Met 125g zelfrijzend bakmeel, 63g licht zoute roomboter, 60g fijne rietsuiker en een scheutje citroen het deeg gemaakt. De vulling bestond uit 3 flinke appels in stukjes, 40g rozijnen, 2 eetlepels dadelstroop, een paar druppels vanille-extract, een handje amandelschaafsel en 60g van dezelfde suiker. Ik had het deeg helemaal op de bodem gebruikt en heb toen nog een plakje bladerdeeg uit de diepvries in reepjes gesneden en erop gedaan. Voorverwarmd zo'n 30 minuten op 160° in de airfryer.


Overigens, alles wat in de airfryer wordt gebakken kan natuurlijk ook prima in een gewone oven. Iets hogere temperatuur (meestal zo'n 20° en dubbele baktijd). En die baktijd maakt het ook zo aantrekkelijk om het apparaat te gebruiken. Heel snel voorverwarmd vergeleken bij mijn grote oven en veel sneller klaar.

Mijn laatste kookboek-recensie op Hebban. Ze stoppen er mee daar. Jammer. Over smoothies, sappen enzo. Veel te veel gezondheidsclaims. Die rest uit de sapcentrifuge heb ik gebruikt in de soep van vorige zaterdag.

En vandaag zondag; eten bij broer en schoonzus en ik breng het eten mee. Carpaccio meegebracht van "onze Freek",  een pastaschotel ter plekke af te bakken, salade, en als toetje het appeltaartje. Maar daarover in de volgende blogpost meer.















zondag 10 april 2016

Salades, een pittig airfryerhapje, soepen, bezoek aan plaatselijk restaurant en koken in de magnetron.

We zijn de week begonnen met het eten van wat resten van het diner van zaterdag. Lekker kommetje courgettesoep, beetje opgebakken puree, wat in de magnetron verwarmde romanesco en natuurlijk de in de heerlijke saus opgewarmde stukken lamsbout. De saus was, zoals vrijwel altijd met slowcooker-eten, zoveel dat ik die heb ingevroren. Komt wel weer een keer van pas.

Op maandag een salade. Meestal neem ik een recept als uitgangspunt, maar regelmatig wordt het dan heel iets anders. Een handje rucola en wat blaadjes van de Romainesla onderin de schaal. Een flinke sjalot gesnipperd er overheen. Een klein restje van de gekookte Romanesco fijn gesneden er op. Twee eieren hard gekookt. Eén avocado in stukjes gesneden. En omdat ik een ander plan had voor de lamsbout van zaterdag, lagen er 4 mooie plakken katenspek. Daarvan 2 even gebakken. De dressing gemaakt volgens recept. En de van de bakker gekregen voorgebakken desem-olijfbroodjes afgebakken in de airfryer. Heerlijke lichte maaltijd.


Zoekend op Paksoi en Oesterzwammen dit recept gevonden. Voor 2 personen past het in de ovenschaal voor de airfryer. Geen eieren toegevoegd, die hadden we maandag al gegeten. Voor de tamari een lepel ketjap gebruikt. Tahin heb ik wel altijd in huis. Nergens melk aan toegevoegd. Van 3 kleine rode aardappelen en 2 bataten puree gemaakt. Zonder nootmuskaat. Sesamolie gebruikt, ook voor het invetten van de schaal.
Vergeten de saus te verwarmen waardoor het slecht smeerbaar was op de toplaag :-). Maar wel lekker krokant. Op 200° zo'n 10 minuten in de airfryer. Mooie vegetarisch maaltijd.

De volgende dag weer een gerecht met vlees. De andere romanesco was aan de beurt. Weer in z'n geheel gekookt omdat ik dat zo leuk vind voor het opdienen. Wij aten het met in de pan in de jus gebakken saucijzen van onze onvolprezen vleesleverancier. Met bio-babyaardappelen uit de magnetron. Een gewoon huis-, tuin- en keukenprakje.

Daarna de soepmaker even aan het werk gezet met de rauwe stam van de  romanesco, de gekookte rest, 2 kleine aardappeltjes en 3 kleine stukjes olijvenbrood. Dit aangevuld met afgietsel van de paksoi van de dag ervoor + een veel eerder gemaakte lekkere tapenade van niet-smakende zeewierchips. En natuurlijk nog wat water voorzover nodig. Een bijzondere soep, even geproefd, in de diepvries gedaan.

Op donderdag werd het Restaurant Gewoon in eigen dorp. Een salade als voorgerecht, een leuke schnitzel Hawai en een kopje koffie. Niet uit eigen keuken, ook wel weer eens lekker. En vooral ook gezellig met een goed glas rode wijn!

Op vrijdag koken in de magnetron voor vrienden waarvan hij in een kamer bij een verpleeghuis woont. Thuis heb ik het voor- en nagerecht gemaakt, ter plekke het hoofdgerecht. Van de magnetronrecepten (voor- en hoofdgerecht) foto's gemaakt, want te uitgebreid om helemaal te beschrijven (als foto's na aanklikken met rechtermuisknop op een nieuw tabblad worden geopend zijn ze te vergroten). Koken bij een ander, ook al is het maar in de magnetron, is toch altijd weer even lastig. Uiteindelijk 400 g champignons en 185 cc crème fraîche gebruikt en omdat ik biefstuk in stukjes bij me had deze eerst even 2 min. in een aparte schaal gedaan en daarna pas gemengd met de rest. Het smaakte prima.





Na het hoofdgerecht wat meegebrachte Franse en Italiaanse kaas met een stukje brood en een crackertje. Het nagerecht was amandel-yoghurtcake een dag van tevoren gebakken. In de kleine springvorm, halve hoeveelheden (2 kleine eieren) en 20 minuten in de voorverwarmde airfryer op 165°. Ik heb amandelmeel gebruikt in plaats van griesmeel. Het goed plooien van het bakpapier in zo'n kleine vorm blijft lastig. Het moet niet gaan branden natuurlijk. De cake viel een beetje uit elkaar, maar was wel erg lekker. Alle eters heel tevreden.




Wat hadden we nog in huis. Twee saucijzen, al gebakken. Een rest Romaine en een paar blaadjes Paksoi. Wat ongebakken al gesneden kastanjechampignons. Een paar ongekookte roosjes broccoli en bloemkool. Wat gekookte aardappeltjes. Een restje jus. Een beetje saus van de Boeuf Stroganov. Een rauwe wortel.

De bloemkool en broccoli even kort gekookt in de magnetron. De champignonschijfjes in een restje jus gebakken ook in de magnetron en vervolgens toegevoegd aan de Boeuf-saus. Sla en aardappeltjes fijn gemaakt, bloemkool en broccoli toegevoegd. Een wortel in kleine stukjes gesneden. Een paar blaadjes salie een paar seconden in een klein beetje jus gebakken in de magnetron. Een volle salade, worst en een heerlijke champignonsaus. En een stukje Franse en Italiaanse kaas toe. Goed maal voor de zaterdag.

Een beetje salade plus het sausrestje met wat water en de wortel-appel-gemberresten van een sapcentrifuge-actie in de soepmaker gedaan met peper en zout en een heerlijk soepje van gemaakt voor de zondagslunch. Die sapcentrifuge is een verhaal apart. Het ding staat al jaren ongebruikt in de kast, maar voor de recensie van een kookboek moest ik een recept kiezen. Dat werd naast amandelpuree wortel-appel-gemberwortel-sap uit de sapcentrifuge. Lekker, maar wat te doen met die grote hoeveelheid rest met die gezonde vezels die dan achter blijft in het apparaat. In de soepmaker dus :-). Als de recensie op Hebban is geplaatst zal ik die hier weergeven.

En een naar mijn idee belangrijk nieuwtje: Voedingsmythes Martijn Katan, een boek waard om gelezen te worden tegenover heel veel goeroe-hypes denk ik.

En vandaag, zondag. Iets met katenspek wat er nog ligt en prei die wel op moet. Maar daarover later meer.

zondag 3 april 2016

Parelgort, pastamachine, entrecote uit de airfryer, lam uit de slowcooker, courgettesoep met gorgonzola.


Eerste paasdag. Parelgort met gegrilde paprika. De gort heeft zo'n 18 uur in de week gestaan en daarna 20 minuten gekookt. Gemaakt voor 2 personen. Met geroosterde amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten. Met veldsla als bladgroente en blauwe kaas in plaats van feta. Extra wat dadels er bij gepresenteerd. De yoghurtsaus is gemaakt van Griekse yoghurt met basilicum, citroensap en -rasp en flink zwarte peper. Een erg lekkere vegetarische maaltijd.
Het hele recept staat in mijn recensie over het kookboek "een nieuwe manier van koken" door Anna Jones die geplaatst is op Hebban.


Tweede Paasdag eenvoudig; de meegekregen lekker gevulde erwtensoep van schoonzus, ook met heerlijke stukjes spek, moest eerst maar eens op. Met een stukje brood genoeg voor samen.

Twee recepten, pasta met paprika etc en pasta met geitenkaas etc, heb ik gebruikt als uitgangspunt voor de maaltijd op dinsdag. Eerst verse spaghetti gemaakt met de pastamachine. Die hoeft maar kort te koken. Tijdens het koken 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook en 5 kleingesneden gedroogde tomaatjes uit de olie gebakken in wat olijfolie, daar 100 g gerookte spekblokjes bij. Met een salade van een beetje veldsla, een beetje romainesla, beetje olie en wat gesneden zwarte olijven. En een schaaltje zelf-geraspte geitenkaas om over de pasta te strooien.
Ik heb alles apart geserveerd omdat ik er vanuit was gegaan dat er teveel pasta zou zijn en dat was ook zo. De rest ingevroren voor later.










De bijna halve tortilla van vorige week vrijdag nu koud gegeten met een salade en een in boter gebakken karbonade. Soms vinden we hier gebakken in een pan in de boter gewoon toch lekkerder dan uit de airfryer. En die toevoeging van balsamicoazijn was echt een heel goed idee. Salade van tomaten, een sjalotje en een paar blaadjes romainesla.
De yoghurtsaus van de parelgort gebruikt als slasaus. Met een ansjovisje voor de partner.



Eten met een extra gast aan tafel. Een bloemkool-beetje-anders recept. En rijst met fruit en pinda's. En een in de airfryer gebakken grote entrecote, 8 minuten op de grillplaat op 200°. Voor de rijst met fruit hap een ui en een teen knoflook gebakken, daarbij 1 appel, 1 sinaasappel en 1 banaan in stukjes, een handvol rozijnen en cashewnoten meegebakken en op het laatst nog een scheutje ketjap. De rijst gekookt in de rijstkoker, heb ik apart opgediend. Het bloemkoolgerecht is geheel volgens recept gemaakt en was heerlijk. Met het fruit, de rijst en een stukje vlees een leuk maal.

Voorafgaand aan het diner met vrienden op zaterdag, vrijdag een soep gemaakt in de soepmaker. Een rest van de gebakken bloemkool, een rest gekookte rijst, de rauwe stam van de bloemkool en 2 tomaten in stukjes aangevuld met water tot maximum. Geen bouillon of kruiden toegevoegd vanwege de smaken in de rest gebakken bloemkool. Koe soep kwam er iets te dik uit, maar met nog wat extra water een heerlijke maaltijdsoep. Na een ziekenhuisbezoek opgewarmd, een scheutje zoute ketjap en wat gemalen kaas erin en erover en een boterham erbij, prima.


En dan het diner. Na de hapjes (olijven, peppadews, stukjes harde worst etc.) in de tuinkamer, als voorgerecht avocado met zalm. Geserveerd op bordjes en niet in de schillen.

Daarna courgettesoep volgens een recept uit het Engelstalig receptenboekje bij de soepmaker. 550 g courgette (410 courgette en 110 prei), 70 g ui, 1 teen knoflook, 450 cc bouillon, 1 theelepel verse oregano (maar mag ook salie, basilicum of dragon zijn). Met wat verkruimelde gorgonzola gepresenteerd.

De groenten zijn hier (vrijwel) altijd biologisch. Ik heb daarom de courgettes met schil en al gebruikt. Dat geeft een prachtige groene soep.

Het lam is om 9 uur 's morgens in de slowcooker gegaan. Ik heb een recept gebruikt van mezelf gevonden in het weblog van 8 maart 2015. Wel 2 extra gedroogde pepertjes erin gedaan in verband met de opmerking toen dat het wel een iets scherpere smaak had mogen hebben. En was heerlijk.
Aardappelpuree zonder extra toevoegingen in verband met de groenten en smaakjes van het vlees. De Romanesco in z'n geheel gekookt. Blijft mooi.

Na het hoofdgerecht de vijgen gekookt in port met een stukje stilton er bij. De vijgen heb ik de dag voor het diner gekookt. Dat geeft een intense smaak, lekker stroperig.

Als dessert het wafel-nagerecht zoals gemaakt op dinsdag 8 maart, maar deze keer met Kahlúa in plaats van cognac. En de halve hoeveelheid met kleine wafels want aan het einde van een flink diner. De wafels weer van tevoren gebakken, geen extra slagroom gebruikt en wel wat chocola geraspt en sprenkelsiroop gemaakt.

Een kopje koffie of thee toe met een gekocht zoetje er nog bij. En voor de liefhebbers natuurlijk nog een glas van het een of ander.

En vandaag, zondag, van alles nog een beetje in de koelkast, dus restjesdag.