zondag 27 maart 2016

Weinig gekookt, wel lekker gegeten; heerlijke gehaktballen uit de airfryer en zuurkool uit de slowcooker.

Het was leuk en gezellig om uren in de stad te zijn en we aten daarom thuis zondagavond maar een door partner gebakken ei met ham en kaas en een paar boterhammen. Een appeltje toe.


Op maandag een recept met gehakt, komkommer maar zonder Chinese groenten. Maar door een bezoek aan een broer in het ziekenhuis en verslag daarvan bij vrienden, liep het toch nog een beetje anders. Gehakt, 250 g, rul gebakken, één ui, 1½ cm geraspte gember en 2 tenen knoflook meegebakken, beetje teriyaki-saus uit een flesje erdoor geroerd, apart de gehele komkommer in stukjes in wat sesamolie gebakken met dezelfde teriyaki en na een paar minuten toegevoegd aan het gehakt en (vorige week) gebakken flintertjes rode peper erdoor gedaan. Verder de tabouleh van vorige week uit de diepvriezer gehaald en opgebakken. Al met al een beetje laat, maar toch nog lekker gegeten.

De volgende dag was er iets te weinig eten in huis voor een onverwachte gast aan tafel. Dus...., voor het eerst sinds lange tijd eten gehaald bij De Gouden Kom, al heel lang in ons dorp de afhaal-Chinees. Heerlijk zo voor een keer. En de volgende dag nog de resten.


Op donderdag gegeten met zwager bij schoonzus. Een erwtensoep-maaltijd met ganzenworst en verschillende soorten spek en brood. En een heerlijk dessert met taart en ijs en noga. Taart gebakken door zwager.





















De andere helft van het pond mager rund-gehakt van maandag verwerkt in 2 ballen gegrild in de airfryer. Met 3 lepels oestersaus, een scheut zoute ketjap, 2 tenen knoflook, een kleine gesnipperde ui en een verkruimelde beschuit erdoor. Er lag nog 1 grote groene paprika en 1 rode peper en ui en knoflook is er altijd wel. Zo werd het op vrijdag een tortilla maar dan warm gegeten bij de bal. Eerst 3 aardappeltjes gekookt en afgekoeld. Een groene paprika, een ui, 1 teen knoflook en een stukje rode peper fijngemaakt en even gebakken. Vervolgens de aardappels in schijfjes gesneden, 3 eieren met wat Parmezaan en crème fraîche losgeklopt. Alles door elkaar en in een ronde siliconenvorm gebakken zonder folie. Wat een sappige ballen en een lekkere combinatie. Met wat mini-pruimtomaatjes als extra groenten.

Op de laatste dag van deze blogweek een zuurkoolschotel uit de slowcooker. Met een stuk Zeeuws spek erop. Helemaal precies volgens recept gemaakt. Apart een beetje aardappelpuree met room en boter. De zuurkool was echt vurrukkeluk. Heerlijk zacht, de geur en smaakstoffen van het fijne spek. Mmmm.


De soepmaker heb ik gevuld met het nat van de uitgeknepen zuurkool, een flinke lepel puree, de kern van de komkommer van maandag met het vocht, een halve rode peper en hele courgette in stukjes en een scheutje visolie. Aangevuld met water. Zoekend naar wat tre doen met het uitgeknepen vocht van de zuurkool, kwam ik ciorba tegen, een Roemeense soep. Met aardappel, peper, en courgette moet dat dan ook maar kunnen leek mij. De soep is zurig en peperig en héél licht nog een beetje vissmaak. Erg lekker als je van fris-zuur houdt.

En vandaag, zondag, 1e Paasdag en zomertijd; een recept uit een te recenseren kookboek. Met parelgort en avocado's. Maar daarover later meer :-).





zondag 20 maart 2016

Soep, Seamore-tapenade, preischotel en macaronischoteltje uit de airfryer, tabouleh, kip in de slowcooker en uit eten.

We begonnen de week met een soepje, de zaterdag gemaakte linzen-tomatensoep uit de soepmaker. Maar dan om 16.00 uur als late lunch in de zon. Met een lepel Griekse yoghurt er in. Heerlijk.



's Avonds een preischotel uit de airfryer. Van 450 g aardappelen puree gemaakt met volle melk naar smaak, peper maar zonder zout en nootmuskaat. De prei even geblancheerd. Op deze massa zelf-geraspte kruidenkaas rauwdouwer (vandaar geen nootmuskaat en zout), 10 minuten op 180° en nog 4 minuten op 150° om goed door te verwarmen zonder dat de kaas verbrandt. Afgedekt met het in airfryer-kringen beroemde Blokker-ding om te voorkomen dat de kaas door het apparaat zou vliegen.
Een heerlijk eenvoudig vegetarisch gerecht. En omdat we teveel zout echt proberen te vermijden, voeg ik zelden zout toe en zeker niet als er al iets zoutig als worst of kaas wordt gebruikt. Doe de test. Weliswaar van Unilever, maar het geeft een indicatie.

Biefstuk met iets van vis. Ik wist dat combinaties van vlees en vis heel goed mogelijk zijn. En biefstuk met ansjovis had ik wel eens eerder gemaakt. Nu gekozen voor dit recept als uitgangspunt. Met de staafmixer eerst een tapenade gemaakt van de testchips van Seamore die we niet lekker vinden om gewoon te eten. De "chips" een nacht geweekt in water en daarna met flinke bos verse peterselie en selderie, handje basilicumblaadjes, 2 tenen knoflook, zwarte olijven en wat droge kruiden (Provence en rozemarijn) een lekkere pasta van gemaakt. Kleur, mwah, smaak, voortreffelijk :-).

De maaltijd: 200 g biefstuk in blokjes gesneden (niet in eiwit en bloem gedaan) en kort even in de wok gebakken in de olie van 2 plakjes gember. Champignons en bamboescheuten gebakken volgens recept maar wel in de olie van de biefstuk. Een paar eetlepels van de tapenade en dan 140 g kikkererwten (eerder geweekt en gekookt) in plaats van de doperwten, samen met een schaaltje krab uit een blikje toegevoegd. De biefstuk er weer bij gedaan en alles goed door gewarmd. Op het laatst nog een scheutje sesamolie en een tomaat in partjes erop gedaan. Wat een heerlijk maal. Combineren van vlees en vis is altijd leuk en deze combi deed het prima. Geen rijst gemaakt, want kikkererwten vullen voldoende.

Met de gekookte kikkererwten, de andere biefstuk uit het pak van 2 en de rest van de bamboescheuten van de dag ervoor en een paar tomaatjes moest iets op deze dinsdag. Ik heb deze vegetarische tabouleh gemaakt zonder wortel maar met 2 kleine uien en een prei. Daarbij de biefstuk  in wat boter gebakken. Lekker eten gemaakt zonder apparaten, gewoon in pannen op het gas.


Om wat resten kaas op te maken deze dag een macaronischoteltje. Zonder erwtjes, maar met een salade van Romainesla, avocado en groene olijven in stukjes. Aangemaakt met wat limoensap, olie van de olijven en veel verse zwarte peper. Van zelf geraspte kruidenkaas, geitenkaas en graskaas een heerlijke saus gemaakt, dus 3-kazen macaroni :-). Met even uitgebakken stukjes ontbijtspek en rauwe ham. Alles bij elkaar in het airfryer-schaaltje en 10 minuten op 180° na voorverwarmen. Extra kaas, boter en paneermeel vond ik niet nodig. En toen weer even genoeg van de eenpansgerechten.

De volgende dag eters in huis. Een grote kip in z'n geheel in de slowcooker op de parelhoen-manier, maar dan anders. Plakjes bacon op de bodem, grote bladeren Chinese kool, daarop de kip volgestopt met verse tijm, peper, grote bladeren eroverheen en dan ipv water een glas bouillon uit de diepvries van ooit eerder gemaakte Boeuf Bourguignon. Wel een paar klontjes boter, want de bouillon was behoorlijk vetvrij. Eerder bleek 8 uur op laag voor zo'n grote kip beter dan 6 uur.

In de kleine cooker een aardappelgerecht, 7 uur op laag.
Gevonden op Facebook op de pagina 'Slowcooker recepten' zonder verdere bronvermelding.
Hier was het 650 g aardappelen in schijfjes, de helft onderin de cooker, dan 1 ui en 2 sjalotjes gesneden er op, beetje nootmuskaat en 15 g zoute boter, dan de andere helft aardappel en hetzelfde nog een keer. Tegen het einde een kaassaus gemaakt van 2 eetlepels bloem, 125 cc melk en 100 g gepaste kaas om over de gratin te gieten. (Het oorspronkelijk recept: 1 kg aardappelen in schijfjes, 125 g gesneden ui, 3 gesneden bosuitjes, 50 g boter, ¼ theelepel nootmuskaat, ¼ theelepel zout en 125 cc melk, 2 eetlepels bloem, 100 g geraspte kaas.)

Na elkaar een groene en rode paprika geroosterd in de airfryer. Gehalveerd, schoongemaakt, bolle kant naar boven, zowel de paprika's als de grillplaat ingesmeerd met olie, 10 minuten op 160°. Dan even in een plastic zakje en van velletje ontdaan. Een rode peper klein gesneden en even in een pannetje gebakken in wat olie. Vervolgens met de staafmixer de Provençaalse mosterd van deze pagina gemaakt, maar zonder dille. Als saus op de salade van restje Chinese kool en een paar blaadjes Romainesla met een avocado in stukjes en daarom een scheutje citroensap er door.


De kip ging schoon op en van de botten en vellen nog een bouillon gemaakt, de rest van de aardappelen ingevroren voor later en de salade even weg gezet. De andere morgen met de salade, rest van de geroosterde paprika's, bouillon en het bewaarde vocht van het koken van de kikkererwten een soep gemaakt in de soepmaker.

Op vrijdag aten we buiten de deur in een gloednieuw restaurant Vista waar tegen gereduceerde prijs een proefdiner werd gehouden. Leuk en echt heel lekker. Iets teveel geluid, maar prima personeel en een schitterend uitzicht.


En de blogweek eindigde met weer een soepje en wat eenvoudige salades met wat extra hard gebakken slowcooker-aardappelen van donderdag al snel weer uit de diepvries dus.


En vandaag, zondag. Heel vroeg het huis uit naar een concert in de grote stad. Daar late lunch, dus in de avond misschien alleen een boterham. We zullen zien.

En op Hebban mijn nieuwste recensie over het prachtige boek met die gedecoreerde cupcakes.




zondag 13 maart 2016

Vuur, een slowcooker vol tomatensaus, pizzeria Sia, airfryer-omelet, amsoi en linzensoep.



Vanwege een voorgenomen pizzafestijn op dinsdag, op zondag vast een tomatensaus gemaakt in de slowcooker. Er in zaten: 1 kilo tomaten, 2 flinke wortels, 2 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1 ui, allemaal in stukken gesneden, flinke scheut tomatenpuree, ½ blokje groentebouillon, glas water en een vers blaadje laurier. Na 6½ uur pruttelen op laag wat takjes verse kruiden, tijm, rozemarijn, peterselie, selderie, koriander, knoflook-bieslook (ook wel Chinese bieslook genoemd), een lepeltje paprikapoeder, wat zeezout en flink peper erbij gedaan en nog 1½ uur laten staan op laag. Takjes en blaadje eruit, staafmixer erdoor, prachtige saus, deels ingevroren.

We aten een op het vuur gegrilde lamskarbonade, waarbij ik de lavendel wel een uitdaging vond. Marinade gemaakt van olijfolie, 2 tenen knoflook, in een vijzel tot pasta geplette rozemarijn en lavendel, van ieder een theelepeltje, en een lepeltje honing. De 2 karbonades daarmee ingesmeerd ongeveer 3 uur voor het grillen. Verder lagen er nog een romanesco en een paar bataten. Dit recept was een mooi uitgangspunt. Maar, de smaak van de marinade vond ik niet passen bij de kokos en gember. En knoflook zat al genoeg aan de karbonades. Gekozen voor fruiten van een fijngesneden stengel bleekselderij en sjalotje in olijfolie. Dan de in blokjes gesneden bataat en citroensap toegevoegd en wat water en laten sudderen. Terwijl is de romanesco in z'n geheel gekookt. Beiden in ongeveer dezelfde tijd klaar. Heerlijke combinatie. Vlees roosteren op de "binnenbarbecue", door zelf maken van houtskool eerst lekker een vuur in de keuken. Klassiek gegeven, vlees grillen - mannen :-). Perfect stukje lamsvlees.


De volgende dag een wortelsalade met komkommer. Wortels, 3 stuks, en halve komkommer grotendeels geraspt en laatste stukjes klein gesneden. Een gedroogd rood pepertje en het suiker-witte-wijnazijn mengsel erdoor geroerd. Munt en gemengde noten er over gestrooid. Aardappelpuree en gerookte gebakken spekjes smaakten er goed bij.

En toen volgde dinsdag het pizzafestijn. Met 2 gasten, ieder een pizza met zelf gekozen beleg. Voor het eerst de pizzatoren gebruikt zodat er 4 tegelijk gebakken konden worden. Ik had allerlei dingen al in huis of ingekocht die mogelijk op een pizza zouden kunnen zoals vissoorten, kazen, worstsoorten, champignons, olijven, paprika's rauw en in een pot, tomaten en gedroogde tomaatjes in olie, gember, rode peper, natuurlijk rode en gele ui en knoflook. Maar één keer eerder had ik zelf pizza's gemaakt. Deze keer speciaal pizzameel. En natuurlijk vele recepten doorgekeken om een beeld te vormen van wat kan en wat moet qua beleggen. Met een inspiratie- en keuzelijstje per persoon, hadden we veel plezier. O.a. omdat er ook nog ansjovis en sardines en kappertjes bij hadden moeten staan :-).
Met vooraf een eenvoudige salade van tomaat, zwarte olijven en basilicum.

Die pizza's, nou ja. Het fijne was dat er 4 tegelijk gebakken konden worden, jammer was dan weer dat ze niet goed gebakken waren. De oven kan niet hoger dan 250°, de bovenste pizza was goed, maar verder naar onder werd het steeds minder. Uiteindelijk ze allemaal nog uit het stapelding gehaald en min of meer naast elkaar verder gebakken. En toen waren de andere eters wel tevreden, maar de pizzabakker nog niet helemaal. Overigens waren ze heerlijk, maar het probleem was wel dat de bodems niet helemaal krokant waren. Maar, leuk was het wel in vgls schoonzus Pizzeria Sia.
En als toetje voor ieder een wafel gebakken met een heerlijke espresso-room erop. Vers uit de wafelbakmachine dus niet gegrild. Wel besprenkeld met het koffie-cognac-ahornsiroopmengsel en geschaafde chocolade.

Van de resten gesneden uien, voorgebakken champignons, ontvelde tenen knoflook, in stukken gesneden plakken salami en chorizo, een klein restje tomaat met zwarte olijven en 3 eieren heb ik een omelet-bakhapje gemaakt de volgende dag. Bij juf Anneke op Pinterest (even zoekfunctie gebruiken) de mogelijkheid gevonden om het in de airfryer te maken. Eerst de uien in een met olie ingevet schaaltje voorgebakken, 8 minuten op 180°, halverwege even omgeroerd, dan de rest even meegebakken, 2 minuutjes, daarna geklutste eieren met peper erop en nog 5 minuten op 180°. Gegeten met een stuk brood. Vooraf aten we een kommetje met een deel van de restjes krab, mosselen en garnalen met een scheutje cognac.



Een kool/tomaatsoepje uit de diepvries en een champignonwrap waren de eenvoudige ingrediënten van het donderdagmaal. Op vrijdag diner bij vrienden, dus een dagje rust aan tafel was wel een goed idee. Er waren nog 3 wraps. Eerst 8 grote champignons en een halve rode paprika in stukjes plus een rest van het ei-ui-hapje van de dag ervoor in wat olijfolie in een hapjespan gebakken, dan wat plakjes geitenkaas in kleine stukjes, een lepeltje tomatensaus en verse tijmblaadjes erbij. De wraps na 1½ minuut in de magnetron ingesmeerd met wat tomatensaus, verse blaadjes selderie er op en gevuld met het champignonmengsel. Ieder 1½ was na de kom soep zeker genoeg.


Na een heerlijk diner bij vrienden met andere vrienden op vrijdag (zie menu boven) aten we op de laatste dag van deze blogweek amsoi. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was in de aanbieding bij onze bio-webwinkel. En iets nieuws proberen is altijd leuk, vind ik :-). Recepten gezocht en omdat het van oorsprong een Surinaamse groente is, dit recept als uitgangspunt gebruikt. Eén bos amsoi. In plaats van zoutvlees heb ik 75 g chorizo en 50 g ontbijtspek gebruikt, restje tomatensaus in plaats van tomatenpuree en iets meer knoflook en geen bouillon of zo. Gegeten met gekookte donkere linzen in plaats van rijst. Lekker eenvoudig maal. De amsoi moet eigenlijk wel gegeten worden als ze binnenkomt. Zelfs 1 dag wachten gaf al wat slappe bladeren. Maar wel heel smakelijk.

Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker. Een beetje richting linzen-tomatensoepDe rest van de gekookte linzen, 4 opscheplepels, afgietvocht van de linzen, ½ rode paprika, 2 grote tomaten, 1 sjalot en 1 teen knoflook in stukjes, 6 takjes koriander en 1 theelepel gemalen komijn aangevuld met water tot bijna maximum en dan op de pureerstand.

En vandaag, zondag? Linzensoep dan maar? En verder een vleesloze dag denk ik.




zondag 6 maart 2016

Een klein hulpmiddel, cupcakedag, lekker soepje, witlof uit de airfryer en rendang uit de slowcooker.



De zondag was rustdag. Zo'n diner als de dag ervoor vraagt wel iets van het lichaam. Niet alleen het zorgen dat alles een beetje mooi en lekker op tafel komt, maar het mee opeten en er goede wijn bij drinken plus nog een drankje bij de koffie. Ja, dat is heerlijk en vermoeiend :-).

Op maandag lagen er nog een paar stukken entrecote. Heel even opnieuw opgebakken op de grillplaat in de airfryer op 200°. Gegeten met verse broccoli, nog wat saus van de romanesco van zaterdag opgewarmd in een pannetje en een klein restje aardappelgratin opgewarmd in de magnetron.

De steel van de broccoli en nog wat gekookte roosjes met een kleine rauwe aardappel en een rest van de tomaat-kokossoep na het eten in de soepmaker gedaan. Kommetjes en pannetjes spoel ik om en dat gaat in de pot als vloeistof. Gevuld tot het eerste streepje en op de pureerstand een soepje gemaakt. En dan krijg je weer een smakelijke soep met een andere kleur. Wat een heerlijk apparaat is het toch. Toveren met ingrediënten.

En toen was het cupcakedag. Ik had een te recenseren boek binnen gekregen over taart decoreren. Niet iets wat ik gewend ben te doen. Maar, voor elke recensie wordt gevraagd één recept uit te voeren, dus hup: Strandcupcakes met zoute karamel. Het geheel zal later gepubliceerd worden op Hebban maar hier wel alvast de foto van het eindresultaat. Ik moest er allerlei spullen voor aanschaffen :-). Niet helemaal volgens het boek, maar toch... Het kostte me wel erg veel tijd om alle stappen te zetten. Eerst decoraties maken, dan de karamelsiroop, dan de cakejes bakken, dan de karamel-botercrème en dan het afmaken. Respect voor de taartenmakers en - versierders die ik ken hoor! Zoet, grappig om te zien en erg lekker.



En we aten die dag een salade van Romainesla, komkommer en tomaat met zwarte olijven en een paar peppadews. Heerlijk met een olie-balsamicocrėmesaus. Met zelfgemaakte pasta uit de diepvries met hamblokjes, stukjes gebakken droge worst en kastanjechampignons.

Op woensdag geluncht met een vriendin bij Jamie Oliver in de Markthal Rotterdam. Daarom 's avonds alleen de soep van maandag met brood. En een cupcakeje bij de koffie.

Donderdagochtend voor het ontbijt even een doormidden gesneden stokbrood afgebakken in de airfryer. Omdat ik daar op moest wachten intussen 3 appeltjes die echt nodig aan de beurt waren met wat kaneel tot moes gekookt in een pannetje op het gas en 2 mineola's uitgeperst met de houten handperser. Heerlijk om met al die machines in de keuken even iets kleins te doen zonder dat het extra afwas oplevert :-).

Avocadomousse of soort van guacamole gemaakt als voorgerecht. Met 2 rijpe avocado's, 5 tenen uitgeperste knoflook, 2 tenen zwarte knoflook, 6 bosuitjes heel fijn gesneden en nog wat verse koriander geknipt. Citroensap en cayennepeper erdoor en klaar. Jammer, maar geen tomaten meer in huis. Was heerlijk met een crackertje.

Voor de hoofdmaaltijd witlof uit de oven. Met 4 witlofjes en heerlijk veel verschillende soorten geraspte kaas zo'n 15 minuten in de airfryer op 160°.  En met onverwachte gasten een flinke pan puree erbij gemaakt met aardappels, bleekselderij, een klodder roomkaas, room en veel peper. Los dan nog wat plakjes katenspek, want niet gerekend op gasten dus geen vlees ontdooid.

Vrijdag rendang uit de slowcooker met gevulde groene paprika's. Het recept voor de rendang heb ik bijna precies gevolgd, met een scheut passata want nog geen tomaten in huis en maar 1 stengel sereh.

Voor 2 gevulde paprika's in de rijstkoker rijst gekookt. Noten gehakt en even gebakken. Kruiden gevijzeld en gemengd. Paprika's gebakken in sesamolie. Alle onderdelen door de rijst geroerd en extra 2 eetlepels sesampasta (tahin) erdoor gedaan. Daarmee de paprika's gevuld. En dan op een zacht vuurtje gestoofd. Het sausje erbij was overbodig vanwege de rendang. Het vlees was wel ietsje droog, de saus was heerlijk. En met een stukje brood om 'te soppen' was 1 paprika genoeg voor samen. Gelukkig hebben we een grote diepvriezer.

Voor de laatste dag van deze blogweek even gekeken wat er over was in de koelkast. Klein beetje soep vooraf. Stukjes groene paprika van de kontjes en de dekseltjes en een paar bosuitjes samen gebakken en daar een doosje (oud, dus niet zelfgemaakt) penne uit de diepvries en in kleine blokjes gesneden kruidenkaas doorheen gedaan. Balsamicocrème mee opgewarmd omdat dat nog in een schaaltje stond met wat olie. Salade gemaakt van Romaine, een geraspte wortel en een halve komkommer in blokjes, bestrooid met zwarte olijven. Apart een schaaltje avocado met peper. Appelmoes toe. Prima vleesloze maaltijd toch? (De appelmoes zat in het pannetje :-)).


En vandaag, zondag? Romanesco, puree en een kerriesausje? Ik denk met een lamskarbonade van het vuur. Maar daarover later. En de recensie op Hebban met betrekking tot de cupcakes is nog niet gepubliceerd, dus ook die link pas later.