zondag 22 augustus 2021

Uit de airfryer(s): omelet, gebakken pompoen en uit de grote oven broodpizza's; uit de slowcooker en römertopf: kip, aardappelpuree en tomatensaus; mooi diner met vrienden; koken in de magnetron; eend uit een pot.

De zondag werd deels doorgebracht met het gezin met de kindjes die kwamen opruimen en gelijk lunchen met hun eigen resten soep en brood. Daarna visite van een vriendin/oud-collega, een contact wat zeker al ruim 40 jaar bestaat, samen met haar partner na een jaar weer in levende lijve. 

Bij de hapjes waren taggiasche olijven en bella Cerignola. Verder stukjes droge worst en een schaaltje met olie met daarin balsamico-crème. Met natuurlijk lekker afgebakken brood en wat zoute boter.

Het visbordje was volledig aangepast. Verse garnalengerookte forelfilet en sardines uit blik. Met een schijfje citroen, een takje verse dille en niet zelfgemaakte cocktailsaus. En eerlijk gezegd de klaargezette radijs en komkommer gewoon vergeten. 

Als hoofdgerecht kip uit de römertopf, helemaal volgens recept bereid. Was weer erg lekker. Daarbij een burratasalade met gemarineerde tomaatjes en puree uit de slowcooker. De tomaatjes, 300g, de avond tevoren in de marinade gezet. De puree deze keer gemaakt met geschilde aardappelen, 600g, 40g boter en 30ml water en zwarte peper. Toen het klaar was na 8 uur op laag, afgegoten en alleen licht gestampt en geen melk of room toegevoegd.

Tenslotte mascarpone-ijs gemaakt in de ijsmachine en opgediend met kroosjesmoes uit de diepvries. Het was een heerlijke en gezellige maaltijd, grotendeels buiten in de zon en onder het afdak uit de wind. Het laatste deel binnen aan de grote tafel. Na afloop nog een kopje koffie/thee met een klein gebakje over van de verjaardag van de kleine Boet. 

De volgende dag alvast wat resten uit de koelkast. In de namiddag eerst een kom heerlijke soep van schoondochter. Eén drumstick uit de pakjes van 3 was niet meegenomen in de Rtopf want geen plaats meer. Even gebakken in een pannetje in oude jus voor de ander. Er was er 1 over met wat saus. Deze at ik met saus over de komkommer. Ook nog wat puree opgebakken in de afgegoten boter van de dag ervoor lekker met een korstje. Een paar stukjes kaas met een restje afgebakken brood toe.

Dinsdag nog een keer resten. De lekkere soep in de middag opgemaakt. Een rest macaroni uit de slowcooker. Dit bij het langzaam opbakken aangevuld met eerder geruld gehakt uit de diepvries. De insalata pomodori van vorige vrijdag en de rest gemarineerde tomaatjes er bij. Losse tomaatjes extra. Echt een lekker maal.

Dan weer gewoon koken op woensdag. Snijbonen gekookt. Een boerenomelet gemaakt van 3 eieren geklopt met de roomsaus van de drumsticks, 8 snoepworteltjes, ½ ui, 2 tenen knoflook en 1 prei. Het bakaccessoire van de airfryerXXL ingesmeerd met een klein beetje olie en even voorverwarmd. Dan het ei- groentemengsel erin, 12 minuten op 180°. Was genoeg tijd, maar viel wel uit elkaar, misschien door de roomsaus waar natuurlijk ook wat vet in zit. Cherrytomaatjes erbij en gekookte geschrapte aardappeltjes uit de magnetron met aan tafel een klontje boter. Het was 250g en in 6 minuten op 800W heerlijk gaar. 


De volgende dag at oudste zoon mee. Uit de diepvries 2 soorten vlees, Spaans stoofvlees en duiveltjesvlees. Een salade van tomaat met ui en basilicum, een paar schijfjes komkommer en een salade van worteltjes. Voor de laatste had ik nog 200g snoepworteltjes van het zondagse feestje. Deze 8 minuten gestoomd en gemengd met de vinaigrette aangepast aan de hoeveelheid. Afgemaakt met een flinke lepel Griekse yoghurt gemengd met verse dille en wat zout. In de airfryerXL stokbrood afgebakken.


Ik had een grote bos basilicum binnen gekregen bij de boodschappen. Een takje voor de geur in de badkamer gehangen en verder verwerkt in pesto en tomatensaus en de takken zonder blaadjes in de keuken voor de lekkere geur. Voor de pesto de hoeveelheden verdubbeld. Verder heb ik gemengde noten gebruikt want die stonden al te lang open. Geen zout toegevoegd want de kaas is zout genoeg. Alles in de magimix in de grote kom gedaan en vermalen. In 3 kleine doosjes verpakt om niet teveel tegelijk te hoeven ontdooien. Eén doosje apart gehouden voor direct gebruik.

De tomatensaus is gemaakt voor de diepvries van de rest van de basilicumblaadjes, wel 2 handjes, 500g soeptomaten, 2 flinke sjalotten, 1 grote wortel, 5 tenen knoflook, verse takjes rozemarijn en tijm en een lepel water. In de slowcooker 8 uur op laag. Daarna de staafmixer erdoor. Ik wilde alleen saus van tomaten en groenten zonder vlees en vond daar niet direct een goed recept voor. Ik had het wel eerder zelf gemaakt en nu weer wat aangepast omdat de basilicum erin moest. Donker door de vele basilicumblaadjes denk ik maar erg lekker en gelukkige niet bitter want daar was ik wel wat bang voor. 


We aten pompoen uit de airfryerXL. In het mandje en tussendoor even geschud. Precies gemaakt volgens het recept met een halve flespompoen, 300g. Met Confit de Canard uit een pot. Daarbij geroosterd volkorenbrood in reepjes zonder extra smaakjes in verband met de smaken van de eend en de pompoen. Een echt lekkere combinatie hoor.

Op de laatste dag van deze blogweek wat werkzaamheden voor de volgende dag, want weer gezellig eters in huis op zondag. Best nog een aardige klus, dus aten we een eenvoudige broodpizza waar je natuurlijk op kunt leggen wat je wil. Vier volkoren boterhammen besmeerd met een beetje ketchup. Beleg: serranoham, tomaat, mascarpone, verse pesto, plakjes comté bovenop. Losse tomaatjes en extra pesto er naast. Die ovenplaat is ideaal want door de gaatjes is de onderkant ook heel krokant en niet zo zompig.


En vandaag, zondag, weer gasten aan tafel. Daarover volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten