zaterdag 27 september 2014

Over recepten en apparatuur.

Dinsdag 23 september heb ik weer een stukje geschreven voor Hebban Culinair. Over het prachtige boek De Smaakbijbel. Omdat ik daar altijd over een boek schrijf, zal ik hier vooral  ingaan op recepten en apparatuur voor de keuken.

Ik geniet van Evernote onder anderen om lijstjes te maken van allerlei zaken die met koken en eten te maken hebben in mijn noteboek "Alles over eten en wijn". Een van die lijstjes is bedoeld om te noteren wat we gegeten hebben of vooruit te kijken naar de voorraad om alvast te besluiten wat we morgen en/of overmorgen zullen eten. Dat geeft dan ook weer lekker houvast voor het bijhouden van dit weblog.

Een heerlijk recept afgelopen week was zeebaars met citroen en knoflook. Sommigen hebben de foto misschien gezien die ik op Flickr heb gepubliceerd voor het gerecht de oven in ging. Ik had er een puree bij gemaakt van courgette, aardappel, ui, (al eerder gekookte) kikkererwten en vijgenmosterd.

De Airfryer is ook weer een keer gebruikt, maar alleen om aardappeltjes in te bakken als een soort friet. Iets meer ervaring opdoen is nodig. Ze waren wel lekker, maar ietsje krokanter zou beter geweest zijn.

De crockpot was aan de beurt om een heerlijk vleesgerecht te maken, maar dat recept heb ik misschien eerder gegeven. Daging Rendang is erg lekker. Wij aten het met Zeeuwse vlegel en komkommersalade met knoflookyochurt en rode ui.

Vanwege de afwisseling maakte ik ook een keer een gewoon in de pan gebakken omelet waarbij de hoeveelheden een beetje zijn aangepast. We hebben nog steeds tomaten van de eigen plant, dus de kerstomaatjes waren niet nodig. Couscous met in eigen vet gebakken stukjes chorizo en fijngesneden uit smaakte er goed bij.

Inmiddels heb ik eindelijk een snelkookpan gekocht. Dat was ik al jaren van plan, maar was er nooit van gekomen. Ik moet wel grinniken als ik op een rijtje zet waarmee ik nu allemaal eten kan maken. Natuurlijk gewoon de oven en het gas, met bijbehorend gerei. De magnetron, slowcooker, römertopf, airfryer, grillpan (moet overigens nog eens een betere voor komen :-)), het open vuur om te barbecueën in huis en dan ook nog een gewone frituurpan. Die laatste zal waarschijnlijk niet meer worden gebruikt. Maar ja, is zo goed als nieuw dus zomaar wegdoen?

In september hebben we voor ons doen erg veel buiten de deur gegeten. Dan schiet het natuurlijk helemaal niet op om al die mogelijkheden in de keuken te benutten. Dat moet maar weer een beetje minderen, al die restaurants. Hoewel het natuurlijk ook heel leuk is om geïnspireerd te worden dingen zelf uit te proberen. Zo heeft het laatste restaurant me wel weer aangespoord meer te doen met mooie amuses.

De snelkookpan met bijbehorende mandjes met en zonder gaatjes, staat overigens nog helemaal maagdelijk te wachten. Ik ben heel benieuwd wat het gebruik daarvan gaat opleveren.

Op de foto: een deel van de ingrediënten voor de maaltijd van vandaag :-).






zondag 21 september 2014

Lekker eten uit en thuis.

Afgelopen week aten we een keer capriola, een door onze vleesboer zelf uitgevonden voorgerecht.

"hebben we het vlees koud gerookt. Dus na het marineren (ruim een week) is het een aantal uur gerookt bij een temperatuur van 23 graden. Daarna kan het vlees gesneden worden zoals je carpacio snijdt; in heel dunne plakjes. Het vlees is ook nog -net als bij carpacio- rauw, maar wel met een bijzondere smaak."


Het was inderdaad heel lekker en had een bijzondere smaak. Het heeft me geïnspireerd om na te denken over zelf roken. Er is een naar men zegt heel goed boek verschenen, Over rook. Weliswaar niet digitaal, en mijn kookboekenkast puilt uit, maar toch... Ik heb het nog niet gekocht. Misschien is me bezig gaan houden met roken iets voor na de winter. 


Wat ik wel heb gedaan is het aanschaffen van een Airfryer. Een apparaat waarin je in ieder geval friet kunt bakken vrijwel zonder olie en daarnaast nog heel veel andere dingen kunt klaarmaken. De poelier verkoopt naast allerlei overheerlijke zaken ook grote kiploempia's. Na installatie van het nieuwe zwarte monster heb ik die als eerste erin klaargemaakt. Tijd en temperatuur zijn natuurlijk nooit 100% aan te geven, dat was dus even zoeken en uitproberen, maar het resultaat was prima. Met een salade van Chinese kool met heel fijngesneden rode paprika, stukjes zoete gember en een vinaigrette van gembersiroop en worcestershire sauce. 


De oven heb ik deze week gebruikt voor een heerlijk ovenrecept met bataat en courgette en aubergine. De paprika heb ik niet in de oven gedaan. Een opengesneden hamlapje gevuld met feta en heel fijn gesneden rode paprika er bij gebakken was heerlijk. Alleen het dichtmaken van gevuld vlees blijft tobben bij mij. De prikkers laten los en de kaas loopt er uit :-). Moet nodig zoiets als dit, keukentouw, kopen


Gisteren waren we op een feestje met een geweldige barbecue. Helemaal niets zelf aan gedaan, maar ik vind de, wel zelfgemaakte, foto zo heerlijk aantrekkelijk. 



Verder waren we deze week twee keer in een restaurant. In Rotterdam op het Deliplein Bistrot Du Bac. Heerlijk gegeten en zeer vriendelijk en deskundig personeel. Later nog in Amersfoort Restaurant 't Lieve Vrouwtje waar het concept 3 gangen van ieder 3 kleine gerechten heel leuk is. Steeds keuze uit 3 vegetarische-, 3 vlees- en 3 visgerechten. het was wonderlijk heerlijk weer voor half september en het plein met vele terrassen zat dan ook heel vol. Ook wij vonden een plekje op de wiebelende steentjes. Leuk en lekker.


Vandaag gegrilde zeebaars met een tomatensausje, meer daarover later.

zaterdag 13 september 2014

Weer eens naar de stal en andere bezigheden zoals de opening van het hogeschooljaar.

Vandaag zijn we voor het eerst sinds half maart weer eens zelf naar de boer geweest om vlees in te kopen. Intussen is er een paar keer thuis bezorgd, maar het is zo leuk om even bij ze langs te gaan. Sinds kort is er een melkkoe met een kalfje omdat de oudste zoon dat al heel lang wilde. Er wordt nu dus ook gemolken en yoghurt en vla gemaakt. Maar, voorlopig mag het kalf ook meedrinken bij de moeder, is goed voor de stimulatie van het uier zegt Freek en bovendien komt de melktijd dan niet op een uurtje aan. Ik begrijp best dat het met een stal vol met melkkoeien natuurlijk anders gaat, maar wat is het leuk om te zien gebeuren! Behalve een paar stieren voor "de biefstuk van morgen" zijn de koeien verder nog buiten.

Na twee weken Frankrijk is het heerlijk om weer thuis te zijn. Hoewel we door omstandigheden een paar keer buiten de deur hebben gegeten en ook een keer gekozen hebben voor de thuisbrengbrigade, ben ik toch ook wel weer actief met koken, verzamelen van gratis boeken via de mail van Free eBooks Daily van Amazon ( Gratis dus ) en ben ik begonnen met het schrijven van een 2-wekelijks weblog op Hebban Culinair, een site die bedoeld is om met elkaar van gedachten te wisselen over boeken, in dit geval dus kookboeken en alles wat daarmee samenhangt. Ik heb daar pas één stukje geschreven, je vind het hier.

Inmiddels heb ik ook weer wat spulletjes aangeschaft voor de keuken en heb ik zeer geaarzeld bij dit aanbod, een slowjuicer, maar heb het (nog) niet gedaan. Toch denk ik dat het er een keer van zal komen. Steeds weer lees ik over sapjes en smoothies en steeds vaker denk ik dat ik dat toch echt ook wil :-). Wel heb ik op marktplaats.nl een uitgebreide keramische pannen- en bakset gekocht waar ik heel blij mee ben. Werkt heel gemakkelijk en ze zijn heerlijk licht. Zo nu en dan valt hier de brochure van Huis en Comfort in de bus. En een heel enkele keer laat ik me ook verleiden er iets uit te bestellen (dan blijven de nieuwe boekjes natuurlijk ook komen :-)). Deze keer was dat onder andere een stoompannetje voor de magnetron. Nog niet uitgeprobeerd, maar koken in de magnetron is heel goed mogelijk en vaak ook heel snel, gemakkelijk en lekker. Ooit heb ik het boekje 'Doe meer met de magnetron' aangeschaft van het Nederlands Zuivelbureau (ISBN 90 6611 438 X) en dat heeft zeer geholpen om te ontdekken wat je met de magnetron allemaal meer kunt doen dan een prakje opwarmen.

Vandaag aten we een ovenschotel met aardappelen en broccoli waarbij ik de spekjes heb vervangen door stukjes chorizo. Daarnaast nog wel een varkensoester want partner is wel erg gesteld op een stukje vlees zo nu en dan. En dat alles gelardeerd met een zonnig glas rosé.



Als je boft in het leven zoals wij, is het goed vertoeven thuis. Naast de foto's die ik hier plaats zijn er soms ook foto's die met de tekst te maken hebben te vinden op mijn Flickr account zoals foto 255 en 256.


O ja, en ik heb deze week ook erg genoten van het bekijken van de opening van het hogeschooljaar van "mijn hogeschool". Was volledig hier op You Tube te zien. Het is goed om niet meer te werken, maar ook leuk om nog even contact te houden met wat daar gaande is :-).

zaterdag 6 september 2014

Een bezoek aan Frankrijk.

Zo, vakantie voorbij. Ik was 2 weken in Zuid Frankrijk op bezoek bij vrienden. Halverwege de reis zowel heen als terug overnacht in een hotel met een geweldige kok-eigenaar. Ik was daar jaren geleden aangeland op advies en inmiddels verblijf ik er elk jaar als ik naar het zuiden rijdt en word verwelkomd met een kus op beide wangen. Soms ben ik er alleen, soms samen met partner. Deze reis waren we samen. De sfeer is ouderwets plezierig, maar eigenlijk kom ik er toch vooral voor het betaalbare en echt heerlijke eten. Gerechten deels van producten uit de regio, goede wijnadviezen. Het deed me opnieuw beseffen dat het maken van echt goede sauzen met een wat ik maar noem diepe smaak, misschien nog wel het meest belangrijke is aan goed koken.

Bij de vrienden probeer ik ook altijd wel een keer te koken. Een daar eten verzorgen is warm voor zowel de lunch als het avondeten. Voor de lunch wordt uitgebreider gekookt dan voor de avond. Deze keer was het een hapje vooraf van een heerlijke gerookte ham samen van die heel erg kleine fijne cornichons en wat olijven. Daarna gebakken aardappelen met spek, ui en knoflook, een recept uit de Allerhande. Daarbij een krokant gebakken karbonade met champignons in knoflook roomsaus en haricots verts. Kaas en brood zijn gewoon altijd aanwezig voor de liefhebbers. Als zoet nagerecht had ik een erg lekker taartje gekocht bij de warme bakker, gemak dient soms de mens nietwaar.
Voor de avond een soepje van resten, een salade van gerookte zalm met verkruimelde zachte geitenkaas en sinaasappelroomsaus. Een beetje toevallig had ik een stuk dadelbrood meegebracht van onze eigen kaasboer in het dorp thuis en dat paste heerlijk als nagerecht met opnieuw een stukje franse kaas.

Even over het maken en eten van soepen van resten. In de loop van de jaren heb ik geleerd dat je van vrijwel alles een heerlijk soepje kunt maken. Niet alleen restjes groenten, maar ook stukjes van een hartige taart, een rest aardappel, een rest pasta, sauzen, zelfs sla die is aangemaakt met een heerlijke dressing. Het blijft goed uitkijken welke smaken je combineert, maar er kan eigenlijk niet veel fout gaan. Het enige wat soms tot enige hilariteit aan tafel leidt is de kleur die de soep krijgt en als je een dikke soep wil kan behalve de kleur ook de consistentie wel eens niet erg aantrekkelijk zijn voor het oog :-). Maar..., dan nog is de smaak over het algemeen prima. Even alles goed met elkaar doorkoken, de staafmixer er door en klaar is een lekker gemakkelijk voorgerecht.


In de buurt van het huis waar ik verbleef, zie foto, zijn 2 flinke dorpen met een intermarché. Een middelgrote supermarkt met een prachtige afdeling verse vis, vers vlees en verse groenten. Toch ga ik daarnaast graag naar de markt en naar de bakker en slager in het dorp. Natuurlijk is de supermarkt handig, maar wat is het toch leuk om in een klein bakkerswinkeltje in de rij te staan voor brood en af te rekenen met geld, ja, ja, geld. Niks geen pinpas-gedoe. Ook thuis doe ik graag boodschappen bij de "losse" winkels en waar nodig bestel ik bij de biologische winkel die geen winkelruimte heeft, maar alleen via internet en afhaalpunten is te gebruiken. En zoals eerder gemeld, vlees halen we bij de boer zelf. Maar tomaten zoals deze heb ik bij ons nog niet gezien. Coeur de boeuf, hart van het rund, noemden mijn vrienden daar deze kanjers.