zondag 29 juli 2018

Geroosterd brood met pindakaas en spekjes, pesto van paardenbloemblad, oeuf en cocotte en bbc-worst in de airfryer, muntijs in de ijsmachine, nasi kuning in de rijstkoker en kip in mangosaus in de slowcooker. En een soepje.

Vóór het bakken
Een kom soep bij de Tour. Voor 's avonds iets met kastanjechampignons veronderstelde ik aan het eind van de vorige blogpost. Het werd voor de zondag deze tapa als hapje vooraf. Verder een beetje Romaanse sla met een rest koude sperziebonen met amandelen en een beetje dressing daarvan. En een geroosterde witte boterham met pindakaas en spekjes. Gaat dus om de kokos maple pindakaas met ontbijtspek. Ik heb bij een paar lepels scherpe Surinaamse pindakaas een beetje kokos gedaan en een scheutje agavesiroop (was wel in huis). Zag bij de ingrediëntenlijst 10% kokos en 4.5 % maplesyrup staan, dus daar ben ik zo'n beetje vanuit gegaan. De spekjes gebakken in de magnetron. Wat een ontdekking. Perfect. Warm brood besmeerd met de pindakaas en daarop de spekjes verdeeld. Heerlijk.

Maandag pesto gemaakt van 34g fris paardenbloemblad en 6g basilicum. Met 40g kaas, 40g pijnboompitten, 2 tenen knoflook, olie en peper naar smaak. In de OnionChef met het zwarte mes. Snel en lekker. Van de eerste in een pot gepote aardappel ging het blad dood, dus de aardappelen "gerooid". Drie nieuwe voor één oude, grappig hoor.


We aten een stamppot met Romaanse sla. Heel eenvoudig, aardappelen gekookt (nog niet die nieuwe die we zelf hebben geoogst), fijngesneden sla erdoor gestampt, oude jus gemengd met stukje boter en erdoor gehusseld. Rookworst van Freek en Marleen. Binnen opscheppen, schepje grove mosterd en buiten aan het kleine tafeltje eten.

Voor de lunch met een goede vriend - oud collega maakte ik dinsdag een oeuf en cocotte. Moest wel 10 minuten in de airfryer op 170°.

Verder een eenvoudige pasta pesto van 225g fusilli, met 4 eetlepels zelfgemaakte pesto, 1 kleine ui, 1 teen knoflook en 75g diepvrieserwten, zonder broccoli.

Daar aten we een tomatensalade met verse kruiden bij. Ik gebruikte 3 tomaten en per soort naar verhouding wat meer verse kruiden.

En als toetje zomerfruit met sinaasappel-mascarpone. Met blauwe- en rode bessen en goudbessen. Die mascarpone met sinaasappelsap is echt heel erg lekker, zonder suiker trouwens. Het fruit natuurlijk ook. Mooi toetje.

Woensdag, mijn verjaardag, zomer en meestal, ook dit jaar, alle kinders in het buitenland. We aten daarom samen in Restaurant De Gravin in Oud Beijerland.
In de middag nog een fruit-met-yoghurt-en-sinaasappelsap lunch. s'Avonds had ik een zomerse salade met gerookte zalm, een diamanthaasje en dessert met amarenekersen. Een heerlijk glaasje 'koude komkommersoep' als amuse. Leuke gerechten, fijne sfeer.

Dan een dag met als hoogtepunt 36°. Weliswaar een tamelijk frisse keuken in ons oude huis, maar toch... Voor ieder een barbecueworst in 5 minuten op 200° gebakken op de grillpan in de airfryer. Er bij een restje stamppot voor mij en een restje pasta voor de ander, beiden opgewarmd in de magnetron. Wat sla bij de pasta en het laatste aardbeienijs met verse aardbeien toe.


Hoewel de temperatuur op vrijdag nog niet veel frisser was (in tegendeel), toch vast wat voorbereidingen voor een etentje met vrienden op zaterdag omdat we al om 15.00 uur bij elkaar kwamen, dus 's morgens niet heel veel tijd.

Ik maakte Marokkaans muntijs. Verse munt uit de kruidenbak, deze keer 125g witte basterdsuiker en verder volgens recept in de zelfdraaiende ijsmachine.

Ook voor het onderdeel kaas, ricotta met vijgen en spek, vast een en ander klaar gezet. Gekozen voor 250g ricotta, en 225g ontbijtspek. De ricotta geklopt met de rasp van de schil van een grote sinaasappel en een flinke theelepel gedroogde tijm. Het spek gemengd met de honing en chilivlokken.

De dressing voor de oosterse garnalencocktail ook vooruit gemaakt. Precies volgens recept en de fijngesneden kool er al doorheen gedaan. Leek me goed om de smaken op elkaar te laten inwerken.
Inmiddels 33°.

Nog even een soep gemaakt in de soepmachine van de rest van een bakje sla, wat fusilli,  een paar tomaten en wat resten van verschillende vinaigrettes. De rest van de dag rustig aan. 's Avonds de soep gegeten met een afgebakken stokbrood, scheutje room er in, boter en soepstengels. Extra nog wat kaas.

Leuk om even tussendoor te melden. Door de lange droogte gaat nu al het spoelwater van alles wat gebruikt wordt in de keuken in een teil en naar buiten zodra het is afgekoeld. Schrikken hoeveel water er dus op een dag door het aanrecht wegspoelt, wat nu allemaal direct op de planten gaat. Moeten we maar blijven doen in de lente, zomer en herfst.

Zaterdag verder.
Als hoofdgerecht kip in mangosaus. Ik had 1200g kippendijen met botje (8 stuks). Deze even aangebakken en verdeeld over 2 potten van de duo-slowcooker (want de grote niet gerepareerd en de multicooker nog niet in gebruik). Een rode ui onderin. Saus gemaakt met de staafmixer van 2 niet volledig rijpe mango's (moest maar), 2 bosuitjes, 1 hele groene peper van de struik, 2 tenen knoflook, koriander, citroen- en sinaasappelsap, soja- en vissaus en een schepje rietsuiker. Dit weer eerlijk verdeeld over de 2 potten. De cooker 4 uur op laag gezet. Heerlijke kip en niet uit elkaar gevallen.

Met als groente een oosters broccoli gerecht. Broccoli gekookt. Schijfjes van 3 tenen knoflook gebakken en sesamzaad geroosterd. De dressing gemaakt met sesamolie, sojasaus, 4 gekonfijte gemalen gemberbolletjes, paar chilivlokjes en citroensap. Helemaal schoon op, lekker dus.

De nasi kuning heb ik gemaakt in de rijstkoker. In plaats van 500 maar 250g  basmatirijst want altijd veel te veel. Verder een heel blik, 400cc, kokosmelk (weet niet wat dik en dun is, deze was dun). Beetje water extra en gedroogde sereh uit een potje, ½ theelepel kurkuma, een vers laurierblaadje van de struik en een kippenbouillonblokje. Precies genoeg en echt heel erg lekker op deze manier.

Omdat ik wokgarnalen had die al waren voorzien van wat kruiden en knoflook, voor ieder 4 gebakken in de rest van de knoflookolie van de gebakken schijfjes knoflook van de broccoli. Onderin grote glazen de kooldressing, daarop de garnalen, daarover wat koriander.

De ricotta met vijgen was ook een succes. Het spek met honing was helemaal kleverig geworden, maar dat was prima. Zonder de stukjes vijg was ook goed geweest trouwens.


En vandaag, zondag, niet veel restjes, wel een beetje moe, nog maar even over nadenken.

zondag 22 juli 2018

Lamsworstjes, schol en sparerib in de airfryer, vegetarische rendang in de slowcooker, pittige soep en veel salades. En de Onionchef kwam goed van pas.



Over de pasta met spinazie van vorige week moet ik nog iets zeggen. Ik wist niet dat de stelen van de Nieuw Zeelandse spinazie, die dus geen spinazie is, beter niet konden worden gebruikt. Tenminste, niet zonder meer. Ze kunnen best in een soepje worden verwerkt of wat langer gekookt, maar in de pastaschotel bleven ze te hard ondanks de 30 minuten in de airfryer. Hier nog een foto van na het bakken. Het smaakte heerlijk.

Afhaalchinees. Niet zo vaak, maar zo nu en dan komt er eten van de afhaalchinees. Deze keer vonden we de ossenhaas met zwarte bonen wel erg zout. De rest was redelijk. Het mag gerust weer een tijdje wachten :-).

Maandag een zomerse salade met ½ komkommer, 3 Tasty Tom tomaatjes, ½ rode ui, ½ gele paprika, taggiasche olijven en feta. Lamsworstjes gebakken op de grillpan in de airfryer, 11 minuten op 180°. Ook de pitabroodjes eerst even in 2 minuten afgebakken in de airfryer. De laatste bladeren van de NZ spinazie had ik 's morgen even laten slinken. Samen met de skordalia lekker op een broodje met worst.

Een rest van de Chinees. Bami, een beetje (te zoute) ossenhaas en wat tjap tjoy. Weggooien doen we niet dus....

Voor de zure komkommersalade voor de volgende dag heb ik 1 komkommer, ½ rode ui, 1 sjalot en 1 groene peper van de plant gebruikt. Met 9 lepels frambozenazijn en 1½ lepel rietsuiker even gekookt. Wel een snufje zout, geen extra peper.

Op woensdag maakte ik vegetarische rendang in de slowcooker. Dat aten we met de dinsdag gemaakte zure komkommersalade, beetje scherp (voor mij), maar erg lekker. Voor ½ spitskool boemboe gemaakt in de Onionchef met het zwarte mes van 1 flinke ui, 3 tenen knoflook, 1 cm gember, klein stukje verse groene peper van de struik, 1 theelepel suiker en 1 theelepel gewone rode sambal. Na 3 minuten aanfruiten 50cc oestersaus, 80cc water, het sap van 1 limoen, een koffielepel bouillonpoeder en een klein stukje steranijs er bij gedaan. Geen extra zout. Iets minder limoen was beter geweest. We aten er ook nog Kanda Poha bij. Met 75g rijstvlokken, 3 bosuitjes en behalve het komijnzaad, mosterdzaad en kurkuma kwamen ook de chili en koriander uit potjes. Vooral de pinda's maakte het zure van de kool weer goed. Een kom Griekse yoghurt met honing na was een lekkere keuze.

De volgende dag scholfilet met paddenstoelen. Er was 1 scholfilet van 225g. Ik heb 2 sjalotjes en 2 tenen knoflook even gefruit, daarbij 150g shiitake in stukjes; 40g zachte boter gemengd met wat droge kruiden, oregano, dragon en marjolein, het paddenstoelenmengsel afgeblust met 75ml wijn en dat allemaal met de schol ingepakt. In plaats van op de barbecue 10 minuten in de voorverwarmde airfryer op 180°. Precies goed en heel smakelijk. Vooraf het stokbrood even afgebakken in de airfryer. Er bij een salade met komkommer, tomaat en mozzarella.


Leuke salade met kropsla, 2 tomaten, ½ komkommer, 2 tenen knoflook, 5 kleine bolletjes mozzarella en zowel verse oregano als basilicum. Lekkere maaltijd.

Na het eten een soep gemaakt in de soepmachine van de resten salade van maandag (zonder kaas) en van deze dag (ook zonder het kaasmengsel), een klein beetje gekookte NZ spinazie, de rest van de zure komkommersalade, een beetje paddenstoelenmengsel met boter/wijn, een rauwe aardappel om te binden en natuurlijk water. Ietsje zurig, ietsje vissig en behoorlijk peperig soepje de volgende dag als lunch.

Vrijdag een voorgegaarde sparerib in de airfryer op de grillpan, na voorverwarmen 8 minuten op 180°. De biobaby aardappels gegaard in de magnetron en daarna gebakken in de pan in een beetje ghee. Als groenten sperziebonen met amandelen. Ook afgebakken in de ghee, 500g, 3 tenen knoflook en 3 lepels amandelschaafsel. Heerlijk recept. Beetje over.

Op de laatste blogdag van deze week aten we de rest van de hazenpeper.
Met maar weer wat salade met tomaat, komkommer en paprika. Deze keer met de Onionchef, paarse mes, heel kleine stukjes gemaakt van ½ komkommer, ½ gele paprika, 2 tomaten en 1 sjalot. Veel verse peterselie erboven geknipt. Met het sap van de tomaten de dressing gemaakt met honing, mosterd, limoensap, olie, zout en peper. Natuurlijk meer als nodig was voor het schaaltje salade, dus voor later in de soep of zo :-). En weer een stokbrood afgebakken.

En vandaag, zondag... Nog niet echt een keuze gemaakt. Aan de voorraad te zien iets met kastanjechampignons. Maar daarover later. 

zondag 15 juli 2018

Jaaaaa, gasten. Bananencake en gehaktballetjes uit de slowcooker, pasta met spinazie uit de airfryer, oven, magnetron, gasfornuis, ijsmachine, soepmaker, rijstkoker, onionchef, blij met al die apparaten.

Nieuw-Zeelandse spinazie
Op zondag kwamen vrienden lunchen. Omdat we 's avonds bij andere vrienden aten, was de lunch niet al te uitgebreid en alleen warm een soepje uit de diepvries.


Ik maakte op zaterdag al ei-muffins met spek in de oven en een bananencake in de slowcooker.
De muffins wilde niet goed loslaten en waren aardig misvormd, maar ze smaakten goed.

De bananencake is eigenlijk niet echt cake. Het "voelt" een beetje als spekkoek. Wel lekker, maar ook zwaar. Fijn dat het niet zo zoet is. Hij zag er prima uit en wilde ook wel loslaten uit de kleine slowcookerpot.

Bij de vrienden aten we heerlijke Mexicaanse gerechten. Met kip, vis en gehakt. En natuurlijk met groenten er om heen als stukjes tomaat, komkommer, wat sla en tortillachips.

De volgende dag waren we vanaf 18.00 uur bij een herdenkingsbijeenkomst van een veel te vroeg overleden vriendin. In een restaurant. Met drankjes en hapjes. Thuis dus niet gekookt.

Dinsdag veel voorwerk gedaan en ook nog zoons en kleinzoon een paar uur op visite. Niet veel zin in koken, dus een rest soep en brood met gebakken ei met reepjes pancetta die toch ook nodig weer op moest.

Woensdag weer gasten aan tafel. We aten met 6 volwassenen een uitgebreid diner, maar dan vanaf 16.00 uur. Menu natuurlijk weer van partner, inhoud van mij.


Een hapje vooraf zoals wat olijven, paté, stukjes salami, olie en balsamicocrème om te dippen, brood en boter.

De hoeveelheden voor de tartaartjes van gerookte zalm aangepast aan 6 personen. Heerlijke dressing.

 De gehaktballetjes in kokosbouillon moesten 5 uur in de slowcooker. Om teveel werk op woensdag te voorkomen heb ik ze vast op dinsdag helemaal klaargezet in de koelkast om de andere dag zo in de slowcooker te zetten. Dubbele hoeveelheden verdeeld over de 2 klein potten. Best wel veel werk voorafgaand aan een slowcookermaaltijd. Erg lekker maar een paar wel uit elkaar gevallen. En natuurlijk veel saus over voor een andere keer.

Ondanks dat het de vorige keer te veel was heb ik voor de Libanese pilaf toch weer 200g basmatirijst en 100g vermicelli gebruikt. Na het bruin bakken van de vermicelli, gemakkelijk in de rijstkoker. Gelukkig maar, want maar een klein beetje over.

Voor de Oosterse sperziebonensalade had ik op dinsdag vast 750g bonen gekookt en na afspoelen koel weggezet. Uiteindelijk toch het recept gevolgd met 600g bonen, 1 komkommer en 5 bosuitjes in plaats van radijs (was even niet te vinden). De rode peper en gember fijngemaakt in de Onionchef met het zwarte mes en daarna de dressing er mee gemaakt.

De vijgen in port werden vijgen in Nederlandse vermout. Een dag tevoren gekookt, heerlijk met een stukje Stilton van onze kaaswinkel.

Het aardbeienijs in de ijsmachine ook alvast gemaakt op dinsdag en in de diepvries gezet.

Bij de koffie een plakje bananencake en zoetjes (net als het brood) van onze plaatselijke Verleiding. En ook deze middag / avond weer alles buiten tot en met de koffie om 21.30 uur.

Op donderdag hoestend en proestend, flink verkouden vanaf maandagmorgen, en aardig moe, gekozen voor de restjes. Een klein beetje zalm met tomaat (zonder ei en dressing), wat gehakt in saus, beetje pilaf was er maar over, bonensalade, voor ieder 1 vijg bij een stukje stilton en een schaaltje aardbeienijs voor de ander. Het grootse deel van de kokosbouillon had ik zonder gehakt ingevroren. Na het eten nog steeds een restje bonensalade in de koelkast.

De dag daarna hazenpeper uit de diepvries. En ook de aardappel-knolselderijpuree was van dezelfde maaltijd, dus nu uit de vriezer. Beiden van een diner met kerst. De een, puree, in een pan opgebakken, de ander in de magnetron opgewarmd. Geen echt zomereten, maar wel heerlijk. De rest van de bonensalade aangevuld met Chinese kool.

Na het eten van de salade die over was, nog een stuk Chinese kool, klein stukje komkommer en een restje van de puree aangevuld met water, een soepje gemaakt in de soepmaker. 

We aten 's avonds pasta met spinazie. Maar de spinazie was Nieuw Zeelandse spinazie dus eigenlijk geen spinazie. Ik maakte het 's ochtends klaar. Heb stengels en blad wat fijner gesneden en dit door het spekjesmengsel gedaan. Met 150g fusilli, 100g spekjes, ik denk ongeveer 250g 'spinazie', ½ groene peper van de eigen plant, 2 tenen knoflook, 1 kleine ui, bij elkaar 125g geitenkaas en een scheut koffiemelk met water in een ovenschaal gedaan. Deze heeft 30 minuten in de airfryer gestaan op 160°.

En vandaag, zondag, vroeg op want de kleine kleinzoon sliep hier. Nog geen idee wat te eten. Daarover volgende week.

zondag 8 juli 2018

Weer gasten, Libanese pilaf, sperziebonen, aardappeltjes en zalm in de airfryer, heerlijke komkommersalade, aardappelpuree -, bijzondere spitskool en bananencake uit de slowcooker.

Redelijk onverwacht (stief)dochter en schoonzoon te eten op zondag. Snel vier heerlijke grote kiploempia's van de poelier uit de vriezer gehaald. Te veel voor de airfryer, dus gebakken in de oven, 20 minuten op 200°.

Als groente heb ik een Aziatische koolsalade gemaakt. Er lagen nog een paar gewone worteltjes, 85g, die klein gesneden. Ook 4 stevige bosuitjes in ringetjes klaargezet. Sinaasappel- en citroensap gemengd met verse gember, honing en sesamolie (alles wat minder dan in het recept) en de wortelschijfjes daarin weggezet. Vlak voor het eten alles gemengd.


Voor het eerst Libanese pilaf gemaakt. Gekozen voor 200g witte basmatirijst en 100g gewone vermicelli. De laatste gebakken in ghee tot lekker bruin en daarna bij de rijst in de rijstkoker gedaan. Verder gewoon gekookt. Lekker van smaak, maar echt veel te veel. Wanneer leer ik dat nou eens.

Een pindasaus gemaakt van scherpe pindakaas. Omdat er al van alles in de pot zit aan kruiderij, heb ik 5 lepels pindakaas op laag vuur gemengd met een blikje kokosmelk van 260cc.

Vooraf wat olijven en crackers met terrine van hert. Na het hoofdgerecht stilton met dadels en een glas port. Daarna muntijs met voor de liefhebbers een slokje ananaslikeur.


Voor zondag was voor samen een flinke biefstuk ontdooit, maar dat liep dus anders. Maandag deze gebakken in de boter van de verse worsten van vorige vrijdag. Biobaby aardappeltjes gekookt in de magnetron en later in schijfjes gebakken in de airfryer, 12 minuten op 180° in de bakpan. De rest van de koolsalade en een beetje pindasaus pasten er wel bij.

Dinsdag een vleesloze dag. Sperziebonen met kaas. De bonen heb ik de dag tevoren 5 minuten geblancheerd. Ik vind dat de kortere duur in de airfryer, 15 minuten op 180°, net te kort is om bonen e.d. goed gaar te krijgen. En de dag tevoren omdat het leuke kleinzoon-jongetje weer opgehaald was en naar huis gebracht. Gebruikt: 450g bonen, 1 teen knoflook, 65 ml room, 30g mozzarella en 35 g Parmezaan. Ik maakte er een smeuïge aardappelpuree bij in de slowcooker. Net iets meer dan 600g aardappel, dus daar de hoeveelheden bouillon, 70ml, en boter, 25g, op aangepast. Wel 2 tenen knoflook er in. Later afgemaakt met alleen een beetje room. Parmezaan zat al op de bonen. Een heerlijke maaltijd.

Weer nieuwe soep gemaakt van restjes gekookte broccoli, rijst en wat guacamole en ongekookte broccoliroosjes en een stuk stam en een stuk spitskool. Hoewel ik weet dat al gekookt spul snel aanbrandt en ik dus eerst water er in heb gedaan en alles goed doorgeroerd, toch weer een beetje aangebrande soepmachine. Schoongemaakt en opnieuw alles er in en eerst even handmatig gemixt. Lekker voor de lunch.

's Avonds aten we wilde sockeye zalm van Fish and More met zelfgemaakte pesto. Bereid volgens de instructies in de airfryer. De pesto gemaakt van 10g basilicumblaadjes, 10g zonnebloempitten, 10g parmezaanse kaas, 2 teentjes gerookte knoflook, 2 flinke eetlepels olie en wat peper met het zwarte mes in de Onionchef.

Als groente een komkommersalade. Ik heb maar 400g kromkommer gebruikt, dus ook de vinaigrette aangepast. Toevallig wel echte imker-honing in huis, gekregen van een vriendin. Met verse dille en mango- in plaats van ciderazijn. Goed idee om het te schudden in een potje met deksel. Een bosuitje fijn gesneden gehusseld met de komkommer daarna de vinaigrette er door. Mooie smaken bij elkaar.


Geïnspireerd door dit recept heb ik voor de maaltijd op donderdag een groenten variant gemaakt. Er stond nog een rest aardappelpuree, dus geen aardappels in de slowcooker. Ik wilde er een hamburger bij eten, dus ook geen gehakt. Een halve spitskool, een rode paprika, 3 bosuitjes en 2 tenen knoflook klein gesneden en zonder bakken in de pot. Blauwe koe, 100g, in plaats van feta. Aardig wat van die kleine taggiasche olijven omdat ze op moesten, met kokend water aangelengde rest pesto in plaats van bouillon, scheut rosé want die stond open. Verse takken oregano en basilicum uit de kruidentuin. Een beetje paprikapoeder en wat zwarte peper. Prachtige pot groenten. Na 4 uur op laag, een dot crème fraîche en nog even geduld, echt een bijzondere heerlijke groenteschotel die samen met de puree prima zonder vlees zou kunnen. Ik had een klein stukje hamburger er bij.

Vrijdag een hapje buiten de deur bij restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Heerlijk buiten in de binnentuin. En natuurlijk genoten van de winst van België op het WK.

Zaterdagmorgen Silphya's uitdaging aangegaan en een bananencake gebakken in de slowcooker. Helemaal volgens recept, inclusief de hoeveelheid melk waar aan getwijfeld wordt door een bezoekster van de site. Ook nog 6 eimuffins met spek gebakken in de grote oven voor de lunchgasten van zondag.

We aten Chinese koolsalade met avocado. Met heel dun gesneden plakjes pancetta van de Amsterdamse worstmakers en een in de airfryer afgebakken stokbrood.


En vandaag, zondag, eerst lunchen met vrienden en daarna naar verjaardag van vriendin-buurvrouw waar ook gegeten wordt.



zondag 1 juli 2018

Gasten op zondag, heerlijke pasta-ovenschotel, soep gemaakt, opwarm- en opbakklusjes in de airfryer en de magnetron en kipfilet uit de slowcooker.

Voor de derde dag op rij eters in huis deze zondag. Het begon op een restaurant te lijken. Goed uit elkaar houden wat voor welke mensen bedoeld was :-). Deze keer aten we met 7 volwassenen.


Voor de gevulde eieren heb ik een beetje geïmproviseerd. Ik wilde voor ieder drie halve eitjes presenteren. Daarom drie verschillende vullingen gemaakt. De duivelse kerrie-eieren ongeveer volgens recept, die met bacon en cheddar ook, de variant met roomkaas werd met smeerkaas, Griekse yoghurt  en basilicum.



Voor de pasta-ovenschotel de hoeveelheden aangepast. Maar wel minder dan volgens recept zou moeten. Met meerdere gangen is het hoofdgerecht eigenlijk altijd te veel. Ook deze keer, maar wel erg lekker met al die bolletjes mozzarella.

Een schaal gemengde sla met minitomaatjes.

De broccoli met champignons als warme groente combineerde goed met de pastaschotel.

Op zaterdag de vijgen in port gekookt. Erg lekker samen met stilton.


Het muntijs had ik al eerder gemaakt. Gepresenteerd op bordjes met een schijf ananas met daarop een bol ijs. Iedereen wilde wel een bodempje Ananaslikeur proberen. Niemand kende het. Ik ook niet, maar speciaal besteld bij Slijterij De Ooievaar. Een aparte ervaring.
Ook deze keer konden we het hele diner buiten zijn vanaf 15.00 uur.

Maandag soep gemaakt in de soepmachine van een restje sla, wat gebakken aardappels met champignons, wat courgettesalade en een rest spitskool en tomaat van vorige week.
Gegeten hebben we een stuk sparerib, langzaam opgewarmd in de airfryer (ongeveer 10 minuten op 100° en nog even op 180°, prima zo), pilaf opgewarmd in de magnetron en de sla van zondag met tomaatjes en wat stukjes feta.

De volgende dag kleinzoon in huis. Na het thuisbrengen aten we soep met brood en kaas. En op woensdag lekker aan de buitentafel een rest bloemkool met champignons, opgewarmd in de magnetron. Ook een rest pasta met tomaatjes en mozzarella opgewarmd in de airfryer, eerst 10 minuten op 85° om de extra erover gestrooide geraspte kaas te smelten en daarna nog 10 minuten op 180° om het goed heet te laten worden.

Donderdag weer 's morgens de baby opgehaald en het was de bedoeling schoondochter aan tafel 's avonds. Ik ontdooide voor ieder een verse worst met amandel en ras el hanout. Daarbij leek me een Aziatische koolsalade met Chinese kool wel een leuke combinatie. Met voor ieder een afgebakken pitabroodje. Maar...., door een groot ongeluk in de Heinenoordtunnel was de Hoeksche Waard niet te bereiken. Chaos in het verkeer rondom Rotterdam. Partner at brood want moest op tijd de deur uit, schoondochter en vriendin-chauffeuse aten in een restaurant, ik na het voeden en naar bed brengen van de heerlijke baby, een laatste restje pasta even opgewarmd in de magnetron. Wat een dag. Maar wel heel fijn de hele dag (behalve zijn slaapuurtje), buiten grotendeels in de grote box genoten van het lieve kleine jongetje. Twee van de vier worsten meegegeven aan de ouders aan het eind van een lange dag.

Vrijdag de overgebleven twee worsten gebakken. We aten er gemengde sla bij, was nog genoeg voor samen, met een tomaatje. 's Middags een guacamole gemaakt van 2 overrijpe avocado's, 1 bosuitje, 2 minitomaatjes, 2 tenen knoflook en wat citroensap. Peper en zout naar smaak aan tafel. Het blijft mooi groen door het tot op de guacamole af te dekken met huishoudfolie. Stokbrood afgebakken in de airfryer. En ook nog op tafel de eerder gemaakte skordalia (van 23 juni) die heel lang goed blijft.

Op de laatste dag van deze blogweek voor samen kipfilet met champignons uit de slowcooker. De twee filets wogen 400g. En ze waren net niet helemaal ontdooit (vergeten op tijd uit de vriezer te halen). Dus eerst met 300cc bouillon 6½ uur op laag laten staan. Dan 250g kastanjechampignons in plakjes gesneden. Deze keer maar wel een beetje maizena gebruikt (hou ik niet zo van) en na het indikken de champignons in de pot en de filets er weer op. Na nog een uur, mmmm. Bruine basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Restje sla er bij gegeten. Niet erg kleurrijk, wel erg lekker.

En nog steeds mijn nieuwe apparaat niet in gebruik genomen. Moet er eerst maar eens goed op studeren voor ik durf, ha, ha.


En vandaag, zondag, al weer een warme dag. Iets eenvoudigs denk ik. Misschien de sperziebonen.