Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 29 oktober 2017
Ontbijtquiches, kabeljauw, hamburgers, notentaartje en makreelfilet uit de airfryer, maïs, puree en appeldessert uit de slowcooker, heerlijke romanesco en een sous vide gegaarde biefstuk.
Voor de brunch bij schoonzus op zondag nog voor ieder een ontbijtquiche gebakken in de airfryer, met bacon in plaats van spek. De risottosalade afgemaakt die zaterdag was voorbereid. En het eveneens meegenomen walnotentaartje was gemaakt met 'maar' 80g palmsuiker. Ook nog heerlijke sandwiches met kaas, rucola en iets uit Engeland met zoetige pickles (naam vergeten) en halve boterhammetjes met rauwe ham en een schijfje augurk. Gezellig.
's Avonds een kom soep van vorige vrijdag met stukjes zalmforel en een sandwich met kaas over van 's middags.
Maandag aten we nog een keer kabeljauw, opnieuw uit de airfryer. Ik heb een soort pesto gemaakt met 8g salie, 1½ lepel zonnebloempitten, 1 teen knoflook en olijfolie voor zover nodig en dit direct op de kabeljauwmoot van 260g gesmeerd. De ingrediënten heb ik eerst even een beetje "gebakken" in een klein steelpannetje omdat salie nogal hard kan zijn. Broodkruim gemaakt van een sneetje casino-witbrood wat in huis was vanwege de ontbijtquiches. Een stukje bakpapier onder de vis gelegd en in het mandje gebakken op 180°, 12 minuten. De saliekorst was wel lekker maar te veel overheersend qua smaak. Moet dus met minder salie een volgende keer.
Er bij aten we een klein beetje koude wortelpuree gemaakt van 150g wortel, 2 nootjes stemgember, een scheutje mango-azijn en een mespunt van deze pasta (toen gemaakt bij een Oosters aardappelgerecht en nog steeds prima bruikbaar), erg lekker. Ook nog 2 maiskolven uit de slowcooker. Een uitgebreid verhaal in het Engels, en een andere variant ook in het Engels. Ik heb een eetlepel ghee gesmolten en daar 2 tenen knoflook in geperst en wat krulpeterselie uit de kruidentuin geknipt. Dit op de folie en de kolven gesmeerd. Goed ingepakt en 4 uur op laag laten garen. Een heerlijke zachte kolf met een behoorlijk stevige knoflooksmaak. En iets teveel voor samen, dus een restje korrels afgeschraapt en in de koelkast voor later. Bij elkaar een bijzondere maaltijd.
Dinsdag een hamburger uit een kant-en-klaar verpakking. Een beetje zoals de big mac maar natuurlijk anders :-). Op de grillplaat 8 minuten in de voorverwarmde airfryer op 180°. Geroosterde casino-boterhammen, beetje ijsbergsla-reepjes, augurk, een ui klein gemaakt met de Onionchef (eindelijk in gebruik genomen :-)), een rest gebakken aardappelpuree, gemengde saus van mayonaise en ketchup en ook nog ketchup apart.
Woensdag 's morgens vroeg eerst een walnotentaartje gemaakt om mee te nemen op visite. Het gedoe met fondant etc. zal ik nooit handig mee worden :-). De helft van de hoeveelheden genomen voor een vorm van 17cm. De airfryer op 160° en na 15 minuten geprikt en gaar.
Koffie, taartje, heerlijke oude kaas, crackertjes, zoute amandelen, aan het eind van de middag behoorlijk gevuld naar huis dus :-).
's Avonds aten we de overgebleven risottosalade, maar dan warm gemaakt en aangevuld met maïskorrels. Gerookte zalm ingesmeerd met crème fraîche smaakte er goed bij.
Bij de zoektocht naar een leuk recept voor de romanesco de volgende dag kwam ik dit mooie stukje tegen, en ja, er kwam een groen rupsje uit :-). Niet meegekookt maar buiten gezet. Om te eten dit recept gebruikt, met boter en ei. Met in de magnetron gekookte biobaby-aardappeltjes. Een rest fijngesneden uitjes gebakken in een beetje jus. Heerlijke maaltijd.
Voor vrijdag makreel gemaakt. Het werd 1 pakket in een in de airfryer passende ovenschaal. Wel ingepakt in bakpapier. Het was 200g prei, ½ rode peper, 1 mandarijn, 20 groene olijven en 200g makreelfilet. Met 2 lepels goede olijfolie en 4 eetlepels nat van de olijven. Airfryer voorverwarmd op 180° en de schaal er eerst 10 minuten ingelaten en daarna nog 5 minuten op 160°. Misschien niet heel erg heet omdat het in een schaal zat. Wel erg lekker. Een paar aardappeltjes over van de biobaby's er bij gebakken.
En op de laatste dag van deze blogweek een sous vide gegaarde biefstuk. Twee stukken met een gewicht van 340g. In de sousvidebak op 54.4°. Ruim een uur in de bak gehouden, daarna droog gemaakt met keukenpapier en even heel snel aangebakken in loeihete ghee in een ijzeren pan.
Altijd stevige biefstuk van Freek, maar erg lekker.
Ik maakte weer eens aardappelpuree in de slowcooker. Het basisrecept zonder extra toevoegingen van 500g aardappels. We vinden de smaak erg lekker en ik vind het gemakkelijk, als het er eenmaal inzit geen omkijken meer naar tot opdienen. Even stampen, beetje melk of room er door en aan tafel.
Eenvoudige geroosterde bloemkool uit de airfryer er bij als groente van ½ bloemkool met wat olijfolie, een lepeltje gerookte paprikapoeder, een beetje knoflookpoeder en peper. Op 185° in 10 minuten klaar. Goed idee. Bloemkool en aardappelen beiden zonder toevoeging van zout. Wel een beetje op de biefstuk na het bakken.
Met een 'mooi glas wijn' zoals dat in wijnjargon heet. Daar ook nog een crackertje met een stukje Emmentaler bij gegeten. Fromage ou dessert of fromage et dessert :-).
Twee heel erg grote appels van de vorige bestelling lagen er nog. Die heb ik in de andere pan van de dubbele slowcooker gedaan om een heerlijk dessert te maken. Met min of meer op de gok wat palmsuiker, kaneel, nootmuskaat en rozijnen. Boter in stukjes bovenop. Na 2 uur doorgeroerd, na 4 uur klaar en lauw opgediend met een lepeltje crème fraîche. Maak ik vast nog vaker.
En dan bij de koffie nog een lekker drankje en een leuk snoepje gekregen van een vriendin. En het was gewoon zaterdag, geen feestje en geen visite.
En vandaag, zondag... pasta maken in de pastamachine. Met wat? Dat zie je volgende week in dit blog. Op zoek naar lekker recept.
zondag 22 oktober 2017
Amsoi, runderstoofpot uit de slowcooker, zalmforel met puree van friet, soep van visbouillon, eten bij restaurant Gewoon, kabeljauwfilet uit de airfryer en weer een walnotentaartje gemaakt.
Ik had amsoi gekocht en dat moet snel worden gebruikt. En deze prachtige zonnige zondag was eigenlijk vleesloos. De groente met roerbakken bereid op deze manier. Er blijft wel erg weinig van over, maar de smaak is goed. Volgende keer dubbele hoeveelheid kopen. Het onderste deel van de stelen nog even bewaard, misschien voor een soepje. Er bij een boerenomelet gemaakt. Wel toch met 100g spekjes, 2 eerst even gekookte aardappels in blokjes samen met een rest diepvriesdoperwten, wat kastanjechampignons, verse peterselie en bieslook uit de kruidenbak, 3 eieren en een scheut melk. We waren heel laat met eten door een bezoek aan de buren met een lekker glas wijn, dus de omelet werd roerei maar wel erg lekker. Met in de airfryer afgebakken stokbrood.
Op lunchtijd een high tea in Lof der Zoetheid in Rotterdam. Met 10 mensen heerlijke hapjes eten. Met vooraf een glas champagne. Erg leuk en lekker.
De hele middag een vol gevoel dus niet veel aandacht voor wat er 's avonds gegeten moest worden. Het werd een volkorenboterham met kaas en sla en met worst en sla. Lekker hoor.
Op dinsdag aten we met een extra gast runderstoofpot uit de slowcooker. Er kwam ruim 900g stooflappen uit de diepvries. En geen selderij in huis. Eerst het vlees in stukjes door de bloem gewenteld. Dan 1 ui, 6 wortels, 3 paprika's in 3 kleuren in flinke stukken en ongeveer 175g kastanjechampignons doormidden gesneden bovenop het vlees gelegd. Dan uit de kruidentuin wat takjes tijm en rozemarijn in z'n geheel er op gedaan en 4 verse blaadjes laurier. Een bos peterselie die aan het verleppen was erover geknipt. Geen nootmuskaat, maar wel 4 kruidnagels in een champignon gestoken. Dan 450g aardappelen in de schil in dikke plakken er weer bovenop. Uit de voorraad in de diepvries had ik een doosje saus van eerdere stoofpotten ontdooid. Dit was precies 350cc. Dit uitgesmeerd over de aardappelen en nog een scheutje water extra. Mij leek 6 uur erg kort voor zoveel rundvlees, dus 8 uur op laag gezet in de grote slowcooker.
Ik vind het leuk om ook voor de stoofpotten in de slowcooker steeds op zoek te gaan naar een andere benadering. Deze, zonder iets eerst aan te bakken en met het vlees door de bloem en de aardappelen in dikke pakken bovenop, was nieuw voor mij. Zo zag dat er dan uit voor het aanzetten van de cooker. Het is alleen saus al lijkt het alsof er bijvoorbeeld gehakt in zit. Het smaakte heerlijk.
De rest ingevroren voor later.
De volgende dag weer met 3 personen. Zalmforel uit de oven werd het. De 2 vissen waren te groot voor de airfryer, dus gewoon in de grote oven bereid. Ik had de vis een beetje laat uit de diepvriezer gehaald en vond deze tip om wat sneller te ontdooien. Verder het recept helemaal gevolgd maar zonder schijfjes limoen. Wel sap. Mosterdsaus gemaakt, maar een beetje minder room en wat meer knoflook.
Een tijdje geleden was ik tijdens de maaltijd bij Het Groot Niet Te Vermijden. Er was toen veel patat friet over. Dat heb ik meegenomen en ingevroren en daar na ontdooien een puree van gemaakt.
De frietjes in de Magimix keukenmachine gedaan met een flinke scheut room. Op het gas zachtjes verwarmd met zoveel melk als nodig. Was nog lekker ook. Witlofsalade met een sausje van mayonaise, ketchup en peper.
Op donderdag heeft partner pannenkoeken gebakken. Dat heb ik nog nooit gedaan dus... :-).
Vrijdag; soep gemaakt in de soepmachine van visbouillon van de zalmforelresten, een beetje nat van de zalmfilet met mozzarella, een schaaltje ijsbergsla, een schaaltje rauwe witlof, rest mosterdsaus en de stelen van de amsoi.
s' Avonds aten we in Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Garnalenkroketjes, gegratineerde mosselen, gebakken camembert, runder biefburger. Allemaal lekker en heel gezellig. Koffie met een heerlijk glas calvados na. Leven is goed op zo'n manier.
Op de laatste dag van deze blogweek kabeljauwfilet in de airfryer met een fijngesneden sjalotje in plaats van een lenteuitje. Daarbij een rest rode kool in de magnetron, beetje sla en een rest puree van de friet opgebakken.
Omdat we zondag brunchen bij schoonzus, maakte ik op deze laatste dag ook nog een walnotentaartje in de airfryer (30 minuten op 170°, de helft van de hoeveelheden) en risottosalade om mee te nemen. Eerst risotto gemaakt in de rijstkoker, 200g risottorijst, ⅔ liter bouillon, ⅔ deciliter witte wijn en 2 eetlepels gesmolten boter. Laten afkoelen. Intussen 2 trostomaten, 1 puntpaprika, 100g feta, 50g groene olijven een paar repen ijsbergsla gesneden en in verschillende schaaltjes klaar gezet.
En vandaag, zondag, brunchen bij schoonzus. De salade afmaken met de dressing en ingrediënten en misschien nog een hapje maken. Maar daarover volgende week.
Op lunchtijd een high tea in Lof der Zoetheid in Rotterdam. Met 10 mensen heerlijke hapjes eten. Met vooraf een glas champagne. Erg leuk en lekker.
De hele middag een vol gevoel dus niet veel aandacht voor wat er 's avonds gegeten moest worden. Het werd een volkorenboterham met kaas en sla en met worst en sla. Lekker hoor.
Op dinsdag aten we met een extra gast runderstoofpot uit de slowcooker. Er kwam ruim 900g stooflappen uit de diepvries. En geen selderij in huis. Eerst het vlees in stukjes door de bloem gewenteld. Dan 1 ui, 6 wortels, 3 paprika's in 3 kleuren in flinke stukken en ongeveer 175g kastanjechampignons doormidden gesneden bovenop het vlees gelegd. Dan uit de kruidentuin wat takjes tijm en rozemarijn in z'n geheel er op gedaan en 4 verse blaadjes laurier. Een bos peterselie die aan het verleppen was erover geknipt. Geen nootmuskaat, maar wel 4 kruidnagels in een champignon gestoken. Dan 450g aardappelen in de schil in dikke plakken er weer bovenop. Uit de voorraad in de diepvries had ik een doosje saus van eerdere stoofpotten ontdooid. Dit was precies 350cc. Dit uitgesmeerd over de aardappelen en nog een scheutje water extra. Mij leek 6 uur erg kort voor zoveel rundvlees, dus 8 uur op laag gezet in de grote slowcooker.
Ik vind het leuk om ook voor de stoofpotten in de slowcooker steeds op zoek te gaan naar een andere benadering. Deze, zonder iets eerst aan te bakken en met het vlees door de bloem en de aardappelen in dikke pakken bovenop, was nieuw voor mij. Zo zag dat er dan uit voor het aanzetten van de cooker. Het is alleen saus al lijkt het alsof er bijvoorbeeld gehakt in zit. Het smaakte heerlijk.
De rest ingevroren voor later.
De volgende dag weer met 3 personen. Zalmforel uit de oven werd het. De 2 vissen waren te groot voor de airfryer, dus gewoon in de grote oven bereid. Ik had de vis een beetje laat uit de diepvriezer gehaald en vond deze tip om wat sneller te ontdooien. Verder het recept helemaal gevolgd maar zonder schijfjes limoen. Wel sap. Mosterdsaus gemaakt, maar een beetje minder room en wat meer knoflook.
Een tijdje geleden was ik tijdens de maaltijd bij Het Groot Niet Te Vermijden. Er was toen veel patat friet over. Dat heb ik meegenomen en ingevroren en daar na ontdooien een puree van gemaakt.
De frietjes in de Magimix keukenmachine gedaan met een flinke scheut room. Op het gas zachtjes verwarmd met zoveel melk als nodig. Was nog lekker ook. Witlofsalade met een sausje van mayonaise, ketchup en peper.
Op donderdag heeft partner pannenkoeken gebakken. Dat heb ik nog nooit gedaan dus... :-).
Vrijdag; soep gemaakt in de soepmachine van visbouillon van de zalmforelresten, een beetje nat van de zalmfilet met mozzarella, een schaaltje ijsbergsla, een schaaltje rauwe witlof, rest mosterdsaus en de stelen van de amsoi.
s' Avonds aten we in Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Garnalenkroketjes, gegratineerde mosselen, gebakken camembert, runder biefburger. Allemaal lekker en heel gezellig. Koffie met een heerlijk glas calvados na. Leven is goed op zo'n manier.
Op de laatste dag van deze blogweek kabeljauwfilet in de airfryer met een fijngesneden sjalotje in plaats van een lenteuitje. Daarbij een rest rode kool in de magnetron, beetje sla en een rest puree van de friet opgebakken.
Omdat we zondag brunchen bij schoonzus, maakte ik op deze laatste dag ook nog een walnotentaartje in de airfryer (30 minuten op 170°, de helft van de hoeveelheden) en risottosalade om mee te nemen. Eerst risotto gemaakt in de rijstkoker, 200g risottorijst, ⅔ liter bouillon, ⅔ deciliter witte wijn en 2 eetlepels gesmolten boter. Laten afkoelen. Intussen 2 trostomaten, 1 puntpaprika, 100g feta, 50g groene olijven een paar repen ijsbergsla gesneden en in verschillende schaaltjes klaar gezet.
En vandaag, zondag, brunchen bij schoonzus. De salade afmaken met de dressing en ingrediënten en misschien nog een hapje maken. Maar daarover volgende week.
zondag 15 oktober 2017
Na Frankrijk weer lekker zelf koken; bonen en worst en babi ketjap in de slowcooker, loempia's, walnotentaartje en zalm uit de airfryer,
De zondag dat we thuiskwamen uit Frankrijk hebben we een onderweg gekocht groot Frans stokbrood en een Brioche gegeten met eveneens meegebrachte ham en smeerkaas. Een pot jam was nog wel in huis :-). Het was wel grappig om na dagenlang 2 x per dag warm eten nu 2 x alleen wat brood te eten. Ook goed.
Maandag geen vers eten in huis. Wel diepvries en potjes. Gekozen voor een combinatie van verschillende recepten met dit recept als uitgangspunt. Een gekruide rookworst van onze vleesboer in grote stukken, een blikje zwartoogbonen, black eye peas, van Biona, 240g (met het nat erbij 400g), 2 kleine uien en 3 tenen knoflook even aangebakken met de kruiden uit het recept en een paar lepels tomatenpassata. Dat in de kleine slowcooker gedaan en 6 uur op laag laten intrekken. We aten er stukken van het grote Franse brood bij. Een echt heerlijk maal met een lekkere Rhonewijn. Als alles eigenlijk al gaar is, vraag je je af waarom dan nog 6 uur op een lage temperatuur. Nou wat daar zo heerlijk aan is, is dat de smaken zo geweldig in elkaar doordringen.
De volgende dag aten we een kant-en-klare kiploempia en een half zakje gekookte cocktailgarnalen ooit meegebracht door zoon wat beiden nog in de diepvries lag. De loempia's 7 minuten op 180° en daarna nog 4 minuten op 160° in de airfryer. De garnalen gehusseld met massala, een sjalot aangebakken in sesamolie, flinke scheut oestersaus er bij, de garnalen en 100g taugé 2 minuten mee gewarmd. Bruine basmatirijst er bij uit de rijstkoker.
Woensdag pasta met 3 kazen. Penne gemaakt met de pastamachine. Ik gebruik biologische volkoren durum semola. Maak voor samen steeds de kleine hoeveelheid (300g) omdat ik deze pasta niet echt lekker meer vind na invriezen. Met een ei en iets meer water dan voorgeschreven. De kazen: 120g gorgonzola, 30g Parmezaan en 200g Cottage cheese, moesten allemaal nodig op. De salie uit eigen tuin gebakken in 20g ghee.
Met kropsla met een sjalotje en wat zwarte olijven.
Zoon en schoondochter te eten de volgende dag. Als hapje vooraf een stukje droge worst, wat olijven en een crackertje met roomkaas.
Het hoofdgerecht babi ketjap uit de slowcooker. Net geen 500g hamlap, gember, knoflook en ui volgens recept, 5 eetlepels ketjap asin, 1 lepel oestersaus, 1 lepel gembersiroop, 1 lepel azijn, heel klein puntje sambal hottie, 80cc water, geen peper en zout toegevoegd. Vlees gebakken in kokos-wokolie. De kleine slowcooker 6 uur op laag. Heerlijk mals maar net niet uit elkaar vallend vlees.
Een schaaltje mizuna zonder toevoegingen (eerlijk gezegd niet heel bijzonder, beetje bitter) en een komkommergerecht waren de groenten. De komkommer heb ik na het afspoelen van het zout weggezet met een marinade van 2 tenen knoflook, 1 lepel Afrikaanse azijn, ½ lepel sesamolie, theelepel suiker en een lepel geroosterde sesamzaadjes. Voor de mizuna apart een sausje gemaakt van mayonaise, ketchup, olijfolie en peper. Ook een schaaltje witte druiven op tafel gezet. En de rijst die over was van dinsdag aangevuld en opgebakken in de saus van de garnalen.
Voor toe stond er nog een beetje eerder gemaakt walnotenijs in de vriezer en heb ik een walnotentaartje gebakken in de airfryer. Deze keer op tijd dus ingepakt in de koelkast gelegd.
Soep gemaakt in de soepmaker van een rest penne met kaas, het nat van de zwartoogboontjes, een heel klein restje sla, de steeltjes van de mizuna, een rest vocht uit de hamlapslowcooker en een heel klein beetje olie met balsamicocrème. Aangevuld met water en op de pureerstand. Een heerlijk crèmig bouillonsoepje als lunch.
Voor de avond een eenvoudig maal. Een pak rode kool met appeltjes, gekookte aardappels en een rookworst.
Op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek wilde zalm, maar één flinke filet, klaargemaakt in de bakpan in de airfryer (10 minuten op 160°). Met een hele bol mozzarella en plakken trostomaat en limoen. Erg lekker gecombineerd met eerst gekookte aardappels gebakken in ghee en een salade van gewone kropsla met het sausje van donderdag met een fijngesneden sjalotje er door.
En vandaag, zondag.... amsoi. En verder? Volgende week in dit blog.
Maandag geen vers eten in huis. Wel diepvries en potjes. Gekozen voor een combinatie van verschillende recepten met dit recept als uitgangspunt. Een gekruide rookworst van onze vleesboer in grote stukken, een blikje zwartoogbonen, black eye peas, van Biona, 240g (met het nat erbij 400g), 2 kleine uien en 3 tenen knoflook even aangebakken met de kruiden uit het recept en een paar lepels tomatenpassata. Dat in de kleine slowcooker gedaan en 6 uur op laag laten intrekken. We aten er stukken van het grote Franse brood bij. Een echt heerlijk maal met een lekkere Rhonewijn. Als alles eigenlijk al gaar is, vraag je je af waarom dan nog 6 uur op een lage temperatuur. Nou wat daar zo heerlijk aan is, is dat de smaken zo geweldig in elkaar doordringen.
De volgende dag aten we een kant-en-klare kiploempia en een half zakje gekookte cocktailgarnalen ooit meegebracht door zoon wat beiden nog in de diepvries lag. De loempia's 7 minuten op 180° en daarna nog 4 minuten op 160° in de airfryer. De garnalen gehusseld met massala, een sjalot aangebakken in sesamolie, flinke scheut oestersaus er bij, de garnalen en 100g taugé 2 minuten mee gewarmd. Bruine basmatirijst er bij uit de rijstkoker.
Woensdag pasta met 3 kazen. Penne gemaakt met de pastamachine. Ik gebruik biologische volkoren durum semola. Maak voor samen steeds de kleine hoeveelheid (300g) omdat ik deze pasta niet echt lekker meer vind na invriezen. Met een ei en iets meer water dan voorgeschreven. De kazen: 120g gorgonzola, 30g Parmezaan en 200g Cottage cheese, moesten allemaal nodig op. De salie uit eigen tuin gebakken in 20g ghee.
Met kropsla met een sjalotje en wat zwarte olijven.
Zoon en schoondochter te eten de volgende dag. Als hapje vooraf een stukje droge worst, wat olijven en een crackertje met roomkaas.
Het hoofdgerecht babi ketjap uit de slowcooker. Net geen 500g hamlap, gember, knoflook en ui volgens recept, 5 eetlepels ketjap asin, 1 lepel oestersaus, 1 lepel gembersiroop, 1 lepel azijn, heel klein puntje sambal hottie, 80cc water, geen peper en zout toegevoegd. Vlees gebakken in kokos-wokolie. De kleine slowcooker 6 uur op laag. Heerlijk mals maar net niet uit elkaar vallend vlees.
Een schaaltje mizuna zonder toevoegingen (eerlijk gezegd niet heel bijzonder, beetje bitter) en een komkommergerecht waren de groenten. De komkommer heb ik na het afspoelen van het zout weggezet met een marinade van 2 tenen knoflook, 1 lepel Afrikaanse azijn, ½ lepel sesamolie, theelepel suiker en een lepel geroosterde sesamzaadjes. Voor de mizuna apart een sausje gemaakt van mayonaise, ketchup, olijfolie en peper. Ook een schaaltje witte druiven op tafel gezet. En de rijst die over was van dinsdag aangevuld en opgebakken in de saus van de garnalen.
Voor toe stond er nog een beetje eerder gemaakt walnotenijs in de vriezer en heb ik een walnotentaartje gebakken in de airfryer. Deze keer op tijd dus ingepakt in de koelkast gelegd.
Soep gemaakt in de soepmaker van een rest penne met kaas, het nat van de zwartoogboontjes, een heel klein restje sla, de steeltjes van de mizuna, een rest vocht uit de hamlapslowcooker en een heel klein beetje olie met balsamicocrème. Aangevuld met water en op de pureerstand. Een heerlijk crèmig bouillonsoepje als lunch.
Voor de avond een eenvoudig maal. Een pak rode kool met appeltjes, gekookte aardappels en een rookworst.
Op zaterdag, de laatste dag van deze blogweek wilde zalm, maar één flinke filet, klaargemaakt in de bakpan in de airfryer (10 minuten op 160°). Met een hele bol mozzarella en plakken trostomaat en limoen. Erg lekker gecombineerd met eerst gekookte aardappels gebakken in ghee en een salade van gewone kropsla met het sausje van donderdag met een fijngesneden sjalotje er door.
En vandaag, zondag.... amsoi. En verder? Volgende week in dit blog.
zondag 8 oktober 2017
Nog een week Frankrijk, niet zelf gekookt dus geen airfryer of slowcooker. Wel heerlijk gegeten. Zondag eind van de middag weer thuis.
Zondag. In de middag bracht iemand deze lading trompetpaddestoelen. En dan gaat er een fles champagne retour. De stapel is echt 25 cm hoog. In het wild geplukt. In 4 slingers zijn ze te drogen gehangen en de rest is later verwerkt in ... zie dinsdag.
Diner is hier 's middags. En dan later in de avond nog een hapje. Een salade of een lekkere soep of een rest van de middag of de vorige middag. Deze dag was het kip. Gewoon een gebraden kip uit de oven. Ongeveer volgens dit recept. Met gebakken aardappelschijfjes met knoflook en peterselie (op de foto nog niet gebakken natuurlijk :-)). Veel uit eigen tuin of die van buren en vrienden.
Op maandag een quiche met prei, ham, uien en natuurlijk eieren. Ik denk ongeveer zoiets. Met een heerlijke groene salade van ijsbergsla met sjalot en een goede vinaigrette. Elke middag een glas goede wijn. Dat doen we thuis niet. Daar drinken we pas vanaf het avondeten en een enkele keer als de zon schijnt een glas witte wijn in de tuin met gasten. En hier ook bij het avondeten opnieuw een glas. Ik moet dan maar geloven dat wat Harold Hamersma schrijft in 'Dagboek van een gezonde wijndrinker' een beetje klopt. Leuk boek trouwens.
s'Avonds een kaassoep ongeveer zoals dit recept of misschien meer als hier beschreven maar dan met crėme fraîche. Alweer erg lekker. Ik heb geen precieze reepten gevraagd. Die staan in een heel groot kookboek en natuurlijk in het Frans. Overschrijven en vertalen leek me niet zo noodzakelijk.
Dinsdag werden de trompetpaddestoelen verwerkt in een heerlijke omelet. Met knoflook en peterselie. Daarna een stukje kaas. Altijd met brood op z'n Frans.
Deze keer een wijn uit Fronton. Een heel klein tikje zuur, maar door de les die we kregen de wijn door de mond te rollen erg lekker bij de smaak van de paddestoelen.
's Avonds koude kip met sla en mayonaise. Ook heerlijk.
Woensdag aten we 's middags de ingevroren ratatouille van de week ervoor met een lekker stukje gegrilde varkensfilet. En we aten buiten in de zon en heerlijk zachte warme wind. Vakantie! De mayo was er wel maar werd niet gebruikt. De smaak van vlees en groenten was genoeg.
Het avondeten bestond uit een tomatensalade en een stukje quiche wat er nog stond. Van die supergrote en heerlijke vleestomaten uit de tuin van een vriend van onze Alain. Met een lekkere vinaigrette en veel verse peterselie.
Donderdagavond aten we in een restaurant Memory 65 in Castelnau Magnoac. Goed voorgerecht, redelijk hoofdgerecht en lekker nagerecht. Betaalbaar en we aten daar omdat er verder gewoon niets open was qua restaurant. Het is hier geen erg toeristische streek en geen zomer meer.
Maar ondanks dat uitstapje werd er voor 's middags toch ook gekookt. Op onze vraag niet te uitgebreid kregen we een lekker stuk gestoomde kabeljauw met een beetje rijst en een olie-sausje met dille. En een rosé cabernet uit de Saumur. Prima dus. Alain heeft een fles Armagnac uit 1998. Daar krijgen we zo nu en en dan een slokje van bij de koffie na een maaltijd. Echt geweldig lekker als je van dat soort drankjes houdt.
Vrijdagmiddag een stukje op het vuur geroosterde lamskotelet met witte bonen. 'sAvonds een door Alain meegebrachte quiche die we opaten bij vrienden met een prachtige ecologische tuin waar we planten kochten voor thuis.
Zaterdag reisdag en zoals altijd als we daar zijn heerlijk gegeten in het hotel ongeveer halverwege de reis naar huis.
Als voorgerecht iets wat ik heel bijzonder vond. In het pannetje gebakken krieleitjes met gesmolten foi gras van eend. Hoofdgerecht was gevuld konijn. Erg lekker.
En vandaag, zondag, thuisreis. En ik denk een stukje brood.
Diner is hier 's middags. En dan later in de avond nog een hapje. Een salade of een lekkere soep of een rest van de middag of de vorige middag. Deze dag was het kip. Gewoon een gebraden kip uit de oven. Ongeveer volgens dit recept. Met gebakken aardappelschijfjes met knoflook en peterselie (op de foto nog niet gebakken natuurlijk :-)). Veel uit eigen tuin of die van buren en vrienden.
Op maandag een quiche met prei, ham, uien en natuurlijk eieren. Ik denk ongeveer zoiets. Met een heerlijke groene salade van ijsbergsla met sjalot en een goede vinaigrette. Elke middag een glas goede wijn. Dat doen we thuis niet. Daar drinken we pas vanaf het avondeten en een enkele keer als de zon schijnt een glas witte wijn in de tuin met gasten. En hier ook bij het avondeten opnieuw een glas. Ik moet dan maar geloven dat wat Harold Hamersma schrijft in 'Dagboek van een gezonde wijndrinker' een beetje klopt. Leuk boek trouwens.
s'Avonds een kaassoep ongeveer zoals dit recept of misschien meer als hier beschreven maar dan met crėme fraîche. Alweer erg lekker. Ik heb geen precieze reepten gevraagd. Die staan in een heel groot kookboek en natuurlijk in het Frans. Overschrijven en vertalen leek me niet zo noodzakelijk.
Dinsdag werden de trompetpaddestoelen verwerkt in een heerlijke omelet. Met knoflook en peterselie. Daarna een stukje kaas. Altijd met brood op z'n Frans.
Deze keer een wijn uit Fronton. Een heel klein tikje zuur, maar door de les die we kregen de wijn door de mond te rollen erg lekker bij de smaak van de paddestoelen.
's Avonds koude kip met sla en mayonaise. Ook heerlijk.
Woensdag aten we 's middags de ingevroren ratatouille van de week ervoor met een lekker stukje gegrilde varkensfilet. En we aten buiten in de zon en heerlijk zachte warme wind. Vakantie! De mayo was er wel maar werd niet gebruikt. De smaak van vlees en groenten was genoeg.
Het avondeten bestond uit een tomatensalade en een stukje quiche wat er nog stond. Van die supergrote en heerlijke vleestomaten uit de tuin van een vriend van onze Alain. Met een lekkere vinaigrette en veel verse peterselie.
Donderdagavond aten we in een restaurant Memory 65 in Castelnau Magnoac. Goed voorgerecht, redelijk hoofdgerecht en lekker nagerecht. Betaalbaar en we aten daar omdat er verder gewoon niets open was qua restaurant. Het is hier geen erg toeristische streek en geen zomer meer.
Maar ondanks dat uitstapje werd er voor 's middags toch ook gekookt. Op onze vraag niet te uitgebreid kregen we een lekker stuk gestoomde kabeljauw met een beetje rijst en een olie-sausje met dille. En een rosé cabernet uit de Saumur. Prima dus. Alain heeft een fles Armagnac uit 1998. Daar krijgen we zo nu en en dan een slokje van bij de koffie na een maaltijd. Echt geweldig lekker als je van dat soort drankjes houdt.
Vrijdagmiddag een stukje op het vuur geroosterde lamskotelet met witte bonen. 'sAvonds een door Alain meegebrachte quiche die we opaten bij vrienden met een prachtige ecologische tuin waar we planten kochten voor thuis.
Zaterdag reisdag en zoals altijd als we daar zijn heerlijk gegeten in het hotel ongeveer halverwege de reis naar huis.
Als voorgerecht iets wat ik heel bijzonder vond. In het pannetje gebakken krieleitjes met gesmolten foi gras van eend. Hoofdgerecht was gevuld konijn. Erg lekker.
En vandaag, zondag, thuisreis. En ik denk een stukje brood.
zondag 1 oktober 2017
Walnotentaartje uit de airfryer en aardappelpuree uit de slowcooker. En de rest van de week werd er voor ons gekookt eerst in een restaurant, daarna door een geweldige cuisinier, onze vriend Alain.
Voor de zondagmiddagvisite een walnotentaartje gebakken. Met 175g zelf-gepelde walnoten, 2 eieren, 80g lichtbruine basterdsuiker en een piepklein beetje citroensap. De airfryer voorverwarmd op 170° en de taartvorm er 30 minuten in gehad. Het advies voor de koelkast haalde ik niet waardoor het een beetje brokkelig was, maar erg lekker.
Er was nog vlees van vorige vrijdag. Spareribs en kebab opgewarmd in de airfryer, 10 minuten op 180°, döner en shoarma in de magnetron. Salade er bij en de pitabroodjes ook over van vrijdag.
Op maandag witlof met geitenkaas. In plaats van bacon 3 dikke plakken ham gebruikt. En ook al geen rode pesto, maar nog wel een potje met bramendip voor op kaas. Leek me wel een leuk experiment. Was erg lekker, maar ik had niet gedacht aan de pitjes :-). En 20 minuten koken vind ik echt te lang voor witlof. Na het opmaken van de schaal nog 9 minuten op 180° in de airfryer gezet. Aardappelpuree uit de slowcooker er bij. Het is gemakkelijk maar ik vind het ook echt lekkerder dan snel uit de pan.
Dinsdag aten we in Auberge à la Tête de Lard. Heerlijke gerechten waarvan ik de namen niet heb opgeschreven. Voorgerecht was foi gras de canard en hoofdgerecht iets met orgaanvlees van kalf met een bijzonder heerlijke saus.
De volgende dag aten we waar we op bezoek waren een heerlijk gerecht met paddestoelen uit de omgeving. Ze werden cèpes genoemd en heten bij ons eekhoorntjesbrood. Even gebakken en dan met eieren aangevuld tot een heerlijke soort omelet. Met brood. Stukje kaas en stukje appeltaart toe. Een fijne kok onze Franse vriend.
Donderdag lunch, konijn in een heerlijke saus met een stuk brood. En 's avonds de rest van de paddestoelen met een lekkere tomatensalade. Steeds heerlijke wijn, steeds als we dat willen stukje kaas toe. Wat een leven.
Op vrijdag een truite, een forel dus. Of was het toch wat wij een zalmforel noemen? Heerlijk in gekruide olie gebakken met Spaanse rijst en een stukje brood. En, ja, een beetje kaas en druiven van eigen erf toe. En 's avonds nog een overheerlijk bord champignonsoep van geoogste dikke paddestoelen.
Op de laatste dag van deze blogweek kregen we een geweldige ratatouille ongeveer volgens dit recept. Met een worst van het vuur. Maar eerst champagne met ingelegde ansjovisjes.
Het was een week van heerlijk eten en drinken. Onze vriend in Frankrijk weet precies welke wijn het lekkerst is bij ieder gerecht. En die serveert hij dan ook aan ons.
En vandaag, zondag, nog geen idee. Volgende week kook ik ook zelf een (paar) keer denk ik. Zonder airfryer en slowcooker, dat dan weer wel.
Er was nog vlees van vorige vrijdag. Spareribs en kebab opgewarmd in de airfryer, 10 minuten op 180°, döner en shoarma in de magnetron. Salade er bij en de pitabroodjes ook over van vrijdag.
Op maandag witlof met geitenkaas. In plaats van bacon 3 dikke plakken ham gebruikt. En ook al geen rode pesto, maar nog wel een potje met bramendip voor op kaas. Leek me wel een leuk experiment. Was erg lekker, maar ik had niet gedacht aan de pitjes :-). En 20 minuten koken vind ik echt te lang voor witlof. Na het opmaken van de schaal nog 9 minuten op 180° in de airfryer gezet. Aardappelpuree uit de slowcooker er bij. Het is gemakkelijk maar ik vind het ook echt lekkerder dan snel uit de pan.
Dinsdag aten we in Auberge à la Tête de Lard. Heerlijke gerechten waarvan ik de namen niet heb opgeschreven. Voorgerecht was foi gras de canard en hoofdgerecht iets met orgaanvlees van kalf met een bijzonder heerlijke saus.
De volgende dag aten we waar we op bezoek waren een heerlijk gerecht met paddestoelen uit de omgeving. Ze werden cèpes genoemd en heten bij ons eekhoorntjesbrood. Even gebakken en dan met eieren aangevuld tot een heerlijke soort omelet. Met brood. Stukje kaas en stukje appeltaart toe. Een fijne kok onze Franse vriend.
Donderdag lunch, konijn in een heerlijke saus met een stuk brood. En 's avonds de rest van de paddestoelen met een lekkere tomatensalade. Steeds heerlijke wijn, steeds als we dat willen stukje kaas toe. Wat een leven.
Op vrijdag een truite, een forel dus. Of was het toch wat wij een zalmforel noemen? Heerlijk in gekruide olie gebakken met Spaanse rijst en een stukje brood. En, ja, een beetje kaas en druiven van eigen erf toe. En 's avonds nog een overheerlijk bord champignonsoep van geoogste dikke paddestoelen.
Op de laatste dag van deze blogweek kregen we een geweldige ratatouille ongeveer volgens dit recept. Met een worst van het vuur. Maar eerst champagne met ingelegde ansjovisjes.
Het was een week van heerlijk eten en drinken. Onze vriend in Frankrijk weet precies welke wijn het lekkerst is bij ieder gerecht. En die serveert hij dan ook aan ons.
En vandaag, zondag, nog geen idee. Volgende week kook ik ook zelf een (paar) keer denk ik. Zonder airfryer en slowcooker, dat dan weer wel.
Abonneren op:
Posts (Atom)