zondag 28 januari 2018

Vleesloze dag, verse worst en appelcrumble uit de airfryer, soep van resten, wintergroenten en aardappelpuree uit de slowcooker en haantjes uit de Römertopf.



Zondag weer eens een dag zonder vlees. Spruitjes in een roomkaassaus met risotto uit de rijstkoker. Met 350g schoongemaakte spruitjes, deels doormidden gesneden, 1 gesnipperde ui, 3 tenen knoflook uitgeperst, een restje cottage cheese, 75g roomkaas, een beetje geraspte oude kaas en peterselie uit de kruidentuin. De risotto gemaakt met halve hoeveelheden, paddenstoelenbouillon, in huis gedroogde tijm en peterselie en cheddar. En zonder paddestoelen dus. Heerlijke kazige combinatie van smaken.

Boerenkool met in de airfryer gebakken verse worst van het worstabonnement van Brandt en Levie. In plaats van prei een flinke ui gebruikt, 200g voorgesneden boerenkool, 450g verse aardappelen in blokjes gekookt en pas aan het eind van de 10 minuten baktijd samen met de 75g roomkaas door de kool en ui gedaan. De worst 10 minuten op 180° gebakken op de grillpan.

Een fruittoetje, omdat het fruit nodig op moest, van 3 peren, 1 banaan, 2 kleine mandarijntjes, scheutje citroensap en ½ potje magere crème fraîche. Goed afgedekt met huishoudfolie er direct op, uren in de koelkast gezet. Niet helemaal op natuurlijk :-).

Omdat ik het leuk vind over koken en eten te schrijven, zoek ik altijd naar recepten die ik kan gebruiken bij wat er op dat moment in huis is en wat aan de beurt is om op te maken. Een linkje naar een bestaand recept is dan denk ik plezierig voor mensen die het blog lezen. Vaak maak ik er wel zelf dan weer net iets anders van wat beter uitkomt. Toch vind ik dan niet dat ik een 'nieuw' recept heb gemaakt, dus blijf ik de linkjes geven ter inspiratie.

Op dinsdag 2 extra eters aan tafel. Ik maakte eierwraps met groenten en garnalen. Met nasi goreng in verband met de extra groenten. Verder voor ieder een halve kiploempia (er waren er nog maar 2 in de diepvries) en op tafel kroepoek, rempèjek, pindasaus, seroendeng, komkommer.

De wraps heb ik 's middags vast gebakken, omdat ik niet alles tegelijk wilde doen. Af laten koelen op bordjes. Dan alle groenten gesneden voor de wraps en de nasi (eerlijkheidshalve: deels een zakje met Chinese wokgroenten gebruikt in plaats van rode paprika, prei en taugé en geen doperwten :-)). Bruine basmatirijst in de rijstkoker ook al tevoren gekookt. Hollandse garnalen worden niet lekkerder door ze te bakken, dus die pas op het allerlaatst bij de inhoud voor de wraps in de wok gedaan. In een andere pan de groenten voor de nasi gebakken met de kruiden en de rijst er bij. Intussen de loempia's in de airfryer, 7 minuten op 180° en daarna nog 4 minuten op 160°.

In de middag ook vast het dessert gemaakt, appelcrumble. In 4 aparte kleine bakjes, met maar één grote appel en de rest verdubbeld behalve de suiker. Op 160° 15 minuten in de airfryer. Nog warm een schepje eerder gemaakte cranberry compote er op gedaan.

Woensdag opgewarmde resten van de spruitjes en risotto van zondag voor mij en stoofvlees van vorige zaterdag met brood voor partner.

Donderdag oppasdag in Rotterdam. We aten na afloop in het eigen dorp bij Restaurant Gewoon onder andere een kalfsoester met champignons. Gezellig en lekker met koffie en calvados toe.

De volgende dag maakte ik soep in de soepmachine van een rest ongekookte Chinese wokgroenten, rest boerenkool en stukjes aardappel van dinsdag, klein beetje stoofvlees wat nog over was en water. 's Avonds nog wat opgebakken nasi met groenten van de eierwrap en een beetje pindasaus.

Alvast het notenijs voor de volgende dag gemaakt en de noten gekarameliseerd. In het recept voor 6 personen de hoeveelheid noten voor het karameliseren nog verdubbeld, dus 60g verse walnoten.

Op de laatste dag van deze blogweek een etentje met vrienden.


Voor het tartaartje van gerookte makreel alles klaargezet. Opgemaakt met stukjes ei en schijfjes komkommer. Wel maar 400g makreel, 3 tomaten en 5 eieren want die waren wat klein.


Ik heb voor de wintergroenten uit de slowcooker de hoeveelheden uit het recept aangehouden hoewel ik denk dat dat voor 4 personen was bedoeld. Maar eigenlijk is er altijd teveel als er meerdere gangen zijn. Hoeveel een buisje saffraan is weet ik niet, maar heb er in gedaan wat nog in mijn buisje zat. Een beetje verse peterselie, maar ook de theelepel gedroogde er bij. Omdat de pot erg vol zat heb ik hem 5 uur op laag gezet. Was erg lekker.

Voor aardappelpuree uit de slowcooker juist minder gekozen dan in het recept. Blijkt ook altijd veel te veel te zijn, dus nu ruim een kilo aardappels en de rest aangepast. Twee volle potten in de duo. Heerlijk en van beiden wel over.


Dan de haantjes uit de Römertopf. In 2 topfen ieder 2 haantjes. Ongeveer wel volgens recept per topf in de oven gezet. Deze op 250° en de haantjes er 1½ uur in gehad. Dan de saus afgegoten en de haantjes door partner in helften laten snijden. Voor de saus verse kastanjechampignons al 's middags gebakken. Met de saus uit de topfen gelijk mee opgewarmd. Wilde niet erg goed lukken. De zure room bleef schifterig, ook met extra maïzena niet erg dik geworden. Overigens wel lekker....

De keuze voor de kazen, Epoisses en Reblochon bij de pruimen in Armagnac was prima. Het ijs met de gekarameliseerde noten met espresso was een heerlijke afsluiter. Een kopje thee of koffie met een chocolaatje en voor de liefhebbers een glaasje was het definitieve einde van diner en avond.

En vandaag, zondag, een grote afwas, doet partner, resten van aardappelpuree, groenten en haan en verder heel kalm aan :-).
En natuurlijk bouillon maken van de resten van de haantjes.





zondag 21 januari 2018

Paksoistamppot met garnalen en een hamburger uit de airfryer, bijzonder lekker: vis met vers fruit uit de airfryer, stoofvlees met broccoli uit de slowcooker en een licht-vissig soepje.

Op zondag een opgebakken "prak". Omdat er dan veel TV 'moet' worden gekeken door partner, eenvoudige maaltijd. Deze keer een rest van de zuurkool met aardappels en nog wat geruld gehakt en nog een rest van de bonenquiche opgebakken. Yoghurt met appelcompote toe.


Maandag stamppot van paksoi met garnalen zonder varkensfilet maar met apart een hamburger gebakken in de airfryer, 7 minuten op 180° op de grillplaat. Ik heb de bio baby aardappeltjes gegaard in de magnetron en daarna in stukken gesneden, dus geen echte stamppot van gemaakt. De paksoi samen met 3 tenen knoflook in stukjes even gebakken in olijfolie, scheut ketjap er in en dan de stukken aardappel en 150g garnalen er door. Aan tafel een flinke lepel seroendeng erover. Heerlijk.

Dinsdag vis met fruit. De plaatser van het recept zegt dat het een eigen recept is (dat is niet altijd zo op smulweb). Ik heb er pakketjes van gemaakt. Eerst 270g kabeljauw in tweeën gedeeld en met wat peper en zout en een likje mosterd op een met olie ingevet stuk aluminiumfolie gelegd. Daarop in plakjes ¾ appel, 1 banaan, ¾ peer, 1 mandarijn. Dan het sap van 1 sinaasappel in de bij elkaar gevouwen kommetjes gedaan. Airfryer voorverwarmd op 200° en de pakketjes 12 minuten op de bakplaat gehad. Geserveerd in een grote kom zodat het sap niet gelijk van het bord kon lopen. Je ziet op de foto de kabeljauw niet die eronder zit, maar wat was het heerlijk!! We aten er wat gebakken aardappeltjes en gemengde sla bij.

De volgende dag aten we erwtensoep bij een schoonzus. Jaarlijks ritueel. Heerlijke zelfgemaakte erwtensoep met zuurkoolspek, Zeeuws spek, 3 soorten brood, rookworst. Zij is normaal gesproken een zeer matig mens, maar had nu voor vooraf en toe wel erg lekkere (en niet zo erg gezonde) dingen gemaakt en geserveerd. We waren met vier :-).

Donderdag een tomatensalade met runder-chipolatieworstjes en gekookte aardappels. De vijf tomaten aangevuld met een stukje avocado, een roerei, een sjalot, stukjes cheddar in plaats van witte kaasblokjes, wat taggiasche olijven en een paar blaadjes basilicum. Vinaigrette van heerlijke olijfolie met een beetje wittewijn-azijn en versgemalen peper.


Dan de volgende dag het laatste worstje en een ½ hamburger, ½ struikje witlof met een ei, gemengde sla met een restje tomatensla van de dag ervoor en gebakken kastanjechampignons. In een lepel ghee 250g champignons gebakken, 100g gerookte spekjes er bij, 3 tenen knoflook en flinke lepel verse peterselie uit de kruidentuin, ja echt, buiten. Daarbij een paar in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodjes en een glas lekkere rode wijn.

 Op de laatste dag van deze blogweek stoofvlees uit de slowcooker. Ik had 600g prachtige sucadelappen van Freek en Marleen. Alles zo'n beetje aangepast aan deze hoeveelheid vlees. Altijd iets meer knoflook, deze keer iets minder spekjes. Ik vind broccoli lekkerder als het kort is gekookt, maar toch een klein stronkje er bij gedaan voor de smaak.
Zonder de champignons, want die waren de dag ervoor al gegeten. Wat was het heerlijk. De broccoli op deze manier mee te laten pruttelen is echt prima. Smaakt nog steeds naar broccoli, maar smelt op de tong samen met de rest.

De stronk van de broccoli samen met een restje stamppot met garnalen en een restje sla, waar ook al een gekookt aardappeltje in zat, in de soepmaker gedaan. Aangevuld met water en een scheutje worcestershiresaus. Lekker licht-vissig soepje voor de lunch.

En vandaag, zondag, een vleesloze dag, ik denk iets met spruiten.

zondag 14 januari 2018

Witlof met cottagecheese en een quiche met sperziebonen uit de airfryer, appelcompote en soep uit de soepmaker, pasta met gemarineerde tomaten, zuurkool uit de slowcooker.

Dassanechmeisje Ethiopië, Fruitschaal, Kleur
Zondag aten we bij de buren vanwege de verjaardag van de buurman. Heerlijke gehaktballetjes, salade, kip, lekker brood, pindasaus. Geen foto :-).

Maandag een dag zonder vlees met witlof en cottage cheese. Ik heb 2 grote witlofstruiken gehalveerd en 3 helften gebakken (dat was er toch nog 1 teveel). Verder alles een beetje aangepast qua hoeveelheden. In plaats van hazelnoten heb ik pecannoten gebruikt. In een ovenschaal op de bakpan gezet. Na 8 minuten in de op 200° voorverwarmde airfryer waren ze heerlijk. Met bruine basmatirijst uit de rijstkoker en wat jus met een gebakken uitje.

De appels die er nog lagen werden te zacht om nog lekker zo te eten, dus een compote gemaakt in de soepmachine. Met 600g appel, 100cc sinaasappelsap en heel klein beetje water, theelepeltje donkerbruine basterd en wat zest van de uitgeperste sinaasappel. En even gemixt na afloop van het programma.

Dinsdag restjesdag. Wortelsalade, risotto, halfje gebakken witlof, andijviestamppot met een stukje rookworst, beetje jus. En dan nog de appelcompote. Het halfje witlof in tweeën gesneden als koud hapje vooraf.  De stamppot met worst en de risotto opgebakken beiden met een beetje jus.
Uiteindelijk werd het de een de stamppot en de ander de risotto met wortel. En beiden wat appelcompote. Toch goed gegeten :-).

Dan woensdag een quiche met sperziebonen.
Ik had een rol bladerdeeg. Deze met passend gemaakt en bestrooid met havermout. Dan verder bijna volgens recept, maar zonder rode peper en met 3 eieren en gewone room. En ik heb de bonen wat langer gekookt omdat de baktijd in de airfryer korter is en we liever gare boontjes hebben. De airfryer op 160° gezet en de vorm 20 minuten erin gehad.

Even tussendoor, ik zag bij Foodlog een al weer paar jaar oud stuk over portiegrootte te meten met je hand. "Handig" dus.


Er lagen tomaten die echt aan de beurt waren. Maar geen zin in pasta met tomatensaus. Gezocht op pasta met verse tomaten kwam ik o.a. dit leuke en eenvoudige recept tegen. Niet genoeg semolina in huis om pasta te maken, dus de gemakkelijke weg, fusilli, gekregen van een schoonzusje, gebruikt. Het marineren van de tomaten is echt heerlijk. Overigens vind ik het gebruik van zeezout zoals voorgeschreven, echt onzin want bij een minimale hoeveelheid (wij eten behoorlijk zoutarm) zegt het echt niets over gezond of ongezond. Voor de smaak kan het natuurlijk wel uitmaken wat je kiest. Beter meer kruiden dan zout. Het recept verder helemaal gevolgd en het was erg lekker. Gemengde sla er bij voor wat extra groenten.

Met het binnenste van de 4 tomaten, de rest wortelsalade, wat gekookte sperziebonen en een rest basmatirijst, water en wat maggi-aroma een lunchsoepje gemaakt in de soepmaker.

Vrijdag zuurkool uit de slowcooker. Een pak gewone zuurkool met nat, ¾ appel en ¾ rode paprika, 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook en een theelepel zelfgemaakte nog steeds prima ruikende garam masala. Bovenop een flink stuk zuurkoolspek. Een scheut witte wijn en wat boter en 6 uur op laag laten pruttelen. Het vocht afgegoten en in een pannetje laten inkoken tot jus. In de andere kleine pan van de slowcooker een eenvoudige aardappelpuree voor 2 personen. Deze heeft 7 uur aan gestaan op laag. Hierbij, niet tot puree gemaakt, het laatste half uur zo'n 125g al eerder geruld gehakt gedaan. Heerlijke maaltijd met een goed glas Riesling.


Op de laatste dag van deze blogweek net als op de eerste, aten we bij anderen. Deze keer op verjaarsvisite in de grote stad. Mooi eten en heerlijke, zelfgebakken taarten.

En vandaag, zondag, zal het wel opmaken van wat resten worden. Daarover volgende week.

zondag 7 januari 2018

Aardappelschotel en heerlijke frieten uit de airfryer, de soepmachine voor soep en compote, haantje uit de slowcooker, andijviestamppot.

Op de laatste dag van 2017 aten we een aardappelschotel met gerookte makreel. De bieten waren al gaar. Een rest wortels van vrijdag stond in de koelkast. De bio baby aardappeltjes voorgekookt in de magnetron, laten afkoelen en van schilletjes ontdaan (ook voor de huzarensalade), de gerookte makreel kwam zo uit de verpakking. Op de bakplaat 220g aardappel, 200g biet, rest wortel met sjalot en walnoot en blaadjes tijm. Airfryer op 160° en bakplaat ruim 10 minuten er in (foto is van vóór het bakken). Apart 200g gerookte makreelfilet. Lekker met een glas goede Chardonnay.


Voor de late avond maakte ik een klassieke huzarensalade. Daar zijn eindeloos veel verschillende recepten van te vinden op het internet, de keuze is dus meer wat je lekker vindt en in huis hebt. Ik heb 180g aardappel, ½ appel, 1 augurk, 10 zilveruitjes en 100g hamblokjes gemengd met 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel crème fraîche, flinke lepel peterselie en wat peper. Bovenop wat minitomaatjes en 2 eieren. Toch nog veel voor twee personen.

Nieuwjaarsdag. Rond 17.00 uur een kom soep. Later een curry van bietjes en champignons. Ongeveer 200g gekookte bietjes, 120g kastanjechampignons, 3 tomaten zonder binnenste, 2  bolletjes stemgember, 4 tenen gerookte knoflook, 1 gedroogd pepertje zonder zaadjes, 100g hamblokjes, alles in kleine stukjes. Gedaan wat moest, maar na gember, knoflook en peper eerst de tomaten een tijdje laten meebakken. Tenslotte de bietjes en hamblokjes er bij en goed heet laten worden. In een grote kom en gegeten tijdens het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazer Ensemble. Als toetje de laatste stoofpeertjes opgemaakt.


Dinsdag de soepmachine weer gebruikt voor het opmaken van restjes. Beetje rode kool, beetje pasta spruitjes met zalm, beetje wortel en biet, restje huzarensalade, bietensap en het binnenste van 3 tomaten, water tot de max. Eerst even handmatig gemixt om aanbranden te voorkomen. Vroeg een lekkere kom soep gegeten, voelde me de hele dag niet erg lekker, en daarna geen zin meer in koken, wat zelden gebeurt. Pizza's besteld, en vroeg naar bed. Tja.

Maar op de stormachtige woensdag kwam er weer gewoon een lekkere maaltijd op tafel. Een steak au poivre. Met licht gekneusde groene peperkorrels. De saus met een paar lepels vieux en rode wijn en 4 lepels slagroom. Heerlijk.

Met appelcompote uit de soepmaker. Gemaakt met 3 Santana appels, sap van een sinaasappel, scheutje limoensap, scheutje water, schepje oersuiker, een paar kardemomzaadjes en een stukje steranijs.

En dan de friet. Met een geweldige tip, maar ik weet niet meer van wie, de perfecte verse friet gebakken in de airfryer. Ik had 600g schoon geschilde en gesneden stevige frieten. Ruim een uur in het water gezet. Heel goed afgedroogd. Beetje olie erover. En dan.... de grote truc, eerst 15 minuten "laten drogen" op 100° en daarna nog 25 minuten gebakken op 185°. Zowel tijdens eerste als tweede ronde regelmatig geschud. Nooit meer anders. Ze bleven krokant tot het einde van de maaltijd.

Er lag nog een knolselderij. Daar maakte ik donderdag een puree met kaas van. De knol heb ik in stukjes gesneden met de onionchef en daarna gekookt. Met de twee soorten kaas er door hoefde het niet meer gestampt te worden. Een heerlijk recept. We aten het met verse worst, oorsprong boudin blanc, van Brandt en Levie. Die kunnen echt lekkere worst maken dus. Een beetje gemengde sla er bij voor de kleur.

Een coquelet, haantje uit Frankrijk, uit de slowcooker werd het de volgende dag. Niets vooraf gefruit of aangebraden. De pot een beetje ingesmeerd met olie en het haantje ook. Helemaal volgepropt met ui, knoflook, salie en tijm. Na 6 uur op laag, mmmmm.



Ik maakte er een risotto bij in de rijstkoker. Met kastanjechampignons. Verder volgens recept maar dan halve hoeveelheden en geen bieslook meer in de kruidentuin.

En een wortelsalade, alleen voor de dressing een beetje geïnspireerd op dit recept. Wortel fijngemaakt in de onionchef met het zwarte mesje. Dressing van half Griekse yoghurt, half mayonaise gemengd met een paar lepels gembersiroop en 2 bolletjes gember. Een paar uur in de koelkast gezet om de smaken te laten vermengen. Wat verse dille bovenop gestrooid bij het serveren. Lekker, maar volgende keer toch weer wat grovere stukjes wortel.

Op de laatste dag van deze blogweek een eenvoudige stamppot andijvie. Omdat er 400g andijvie in de verpakking zat (ja, gesneden gekocht), er 750g aardappelen bij geschild. Natuurlijk is dat teveel, maar opgebakken is het ook erg lekker. Ik had een stukje harde worst uitgebakken en een rookworst. Eerst met room en een schijfje boter de aardappelen gestampt en dan beetje voor beetje de andijvie erdoor. Nog wat peper en room en erbij. De worst en uitgebakken harde worst met de bijbehorende jus apart geserveerd. En bij mezelf nog wat geraspte kaas erover. Vind ik lekker.


En vandaag, zondag, krijgen we eten bij de buren want buurman viert zijn verjaardag. Gezellig.