Ja, alweer een nieuwe blogpost. Zondagavond inderdaad niet gekookt na de warme lunch in de stad.
Maandag heb ik een pasta-recept gemaakt uit een nieuw kookboek, De lente op tafel, waar ik een recensie over heb geschreven voor de site Hebban Culinair. De tafelgenoten vonden het een beetje een saai recept. Maar met een salade van groene kool met een dressing van crème fraîche er bij vond ik dat wel meevallen.
Dinsdag aten we met vier personen. Ik had mooie grote biologische biefstukken langzaam ontdooit en zocht een recept waarin de groenten die nog in huis waren, verwerkt konden worden. Dat werd een maaltijd met kastanjechampignons, haricots verts en aardappelgratin. De katenspekmousse moest achterwege blijven, niet in huis, maar verder was het een leuk en lekker recept.
Het flamberen van de champignons vond ik wel grappig en het lukte prima, maar ik twijfel wel aan wat er door werd toegevoegd. Partner zegt dat er toch iets was veranderd, gewoon gebakken champignons zijn saaier :-). Toevallig was er ook een stuk over flamberen op Foodlog.
Leuk om te weten.
De volgende keer kies ik er toch weer voor om de gratin te maken op de manier zoals die beschreven staat in het kookboek "De originele recepten van Fredy Girardot". Echt véél lekkerder.
Verder weer een heerlijke gewone stevige gehaktbal met wat salade en gekookte zilte aardappeltjes. De rest van de aardappels de volgende dag alleen voor mezelf gebakken in de airfryer. Omdat ze al gekookt waren, heel snel lekker bruin met maar een druppeltje olie.
De airfryer wordt verder consequent gebruikt om zonodig brood af te bakken.
Een soepje vooraf uit de soepmaker.
Een soep van paprika en tomaat. Ondanks dat het wat meer werk is, heb ik de ui, knoflook, tomaten en paprika (1½ groen en ½ rood) en nog een prei die ook op moest, wel eerst even gebakken. Met name voor de smaak van paprika is dat misschien belangrijk. Aan de andere kant, ik heb tot nu toe geen soep in de soepmaker gemaakt van rauwe paprika. Wie weet hoe lekker dat ook is. Even alle smaken 'los' gebakken en hup in de soepmaker met wat bouillon uit de voorraad en water waarmee de aanbaksels in de pan waren losgeweekt en een beetje paprikapoeder (had geen zin in de kerriesmaak). En er is al weer verse knoflookbieslook in de kruidentuin! Heerlijk. En de rest in een diepvriesbakje.
Vrijdag in een restaurant gegeten. De tournedos en het lamsrack waren zo groot dat we gevraagd hebben om het vlees mee naar huis te mogen nemen. Zowel omdat het heerlijk was als ook om voedselverspilling te voorkomen. Lekker voor de andere dag, heel kort even opgewarmd in de airfryer, met een stamppot van paksoi met ui en ei en zonder de slavink dus. Er waren zowaar geen rode uien in huis, wel bosuitjes. Deze heb ik na het bakken direct in de stamppot gedaan. En twee eieren per persoon vond ik wel wat veel naast het vlees.
Deze week is de crockpot niet gebruikt. Wel heb ik een link naar een site met een geweldig alfabetisch overzicht van een eindeloze stroom recepten. Weliswaar in het Engels, maar zo'n recept als dit voor vlees en broccoli is bijvoorbeeld best goed te volgen. Een andere leuke site voor slowcookergebruikers zag ik op de Facebookpagina De slowcookers. En om de hoeveelheden te "vertalen" is er bijvoorbeeld deze handige website Uit Paulines Keuken. Een prachtige site met gelijk ook nog een grandioos overzicht van recepten op alfabetische volgorde.
Afgelopen week heb ik ook nog mijn twee-wekelijkse blogpost op Hebban Culinair geschreven over een kookboek wat bij mij in de kast staat. Deze keer over Echt buiten koken. Dat doet verlangen naar zomer.
Zondag, weer restaurant! Eerst naar de voorstelling van Niki Romijn, Bird en daarna uit eten met cast en crew omdat de voorstelling geregisseerd is door partner Rien Kroon. Dit is de laatste keer dat deze wordt gespeeld. Als je dit op tijd leest, zeer de moeite waard om nog te gaan kijken!
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 29 maart 2015
zondag 22 maart 2015
Alle hens aan dek, feest. Soepmaker, snelkookpan, airfryer, oven, magnetron en slowcooker.
Na een wat groter diner zoals van zaterdag vorige week is er de volgende dag meestal een resten-maaltijd. Dus zondag was snel voorzien.
De dag er na een heerlijke spitskoolsalade, wat zachter gemaakt met een geurige olijfolie en stukjes gebakken rode paprika er in. Met een rookworst en gebakken stukjes chorizo en een puree van rode aardappelen als begeleiding.
Dinsdag een soep gemaakt in de soupmaker van ½ bloemkool, ½ komkommer, 125 gram taugé, een klein restje van de spitskoolsalade en bouillon. Met lekker brood en goede ham en een avocado vooraf een prima maal. De soep uit de soepmaker is zo heerlijk zacht als je de stand kiest voor pureren.
En toen kwam het feestje van deze week. Woensdag waren er 15 mensen bij elkaar om te eten. Soms is dat wat olijven, paté's, brood en kaas e.d., maar deze keer had ik besloten verschillende warme gerechten te serveren.
In de snelkookpan goulash gemaakt. Perfect op smaak, de zoete ui vervangen door een paar rode uien en geen aardappelen toegevoegd. Het afmaken met maizena ben ik geen groot voorstander van, maar in deze context van veel verschillende gerechten vond ik dat al helemaal niet nodig.
In de crockpot een coq au vin van kippendijen. De 10 frozen pearl onions, ik ken ze niet, heb ik vervangen door een 30-tal kleine zilveruitjes. En ook hier niet de saus ingedikt. Omdat kluiven op zo'n feestje wat lastig is heb ik de kip een uurtje langer laten stoven op laag, de botjes lagen los in de pan. Ik had voor het marineren veel minder wijn nodig omdat de kip perfect paste in een bepaalde schaal en dat was voor het klaarmaken ook wel fijn; er bleef niet veel marinade over.
De dag er voor had ik alvast een crockpot-groentenschotel gemaakt want ik heb maar één slowcooker. Deze groenten-crockpot bestond uit 1 bataat, 1 pastinaak, 2 rode-, 1 groene- en 1 gele paprika, 5 sjalotjes, 4 bosuitjes, 1 prei, beetje bouillon en een lepel gemengde kruiden van Sergio. Na 7 uur een heerlijke schotel. De volgende dag zachtjes opgewarmd.
Verder een schaal met bio-babyaardappeltjes uit de magnetron geserveerd met knoflooksaus. Twee verschillende pasta schotels uit de oven, die met de paddenstoelen met spekjes in plaats van kip, en twee ijsbergsalades, met danish blue en met zalm.
Omdat de gasten op wat verschillende tijden arriveerden en het warme eten zoals ik wilde, allemaal tegelijk op een bepaalde tijd werd geserveerd, had ik als starter pakjes met diepvrieskroketten gekocht speciaal voor oven en airfryer. Wat een geweldig succes! Je maakt ze klaar in de hoeveelheid die op dat moment uitkomt, geen frituurlucht in huis, iedereen zijn eigen versgebakken heerlijke kroketje, echt heel erg leuk. Natuurlijk behoor ik als "echte kok" eens te beginnen aan zelf kroketten maken, maar ja... :-)
Even reclame maken voor de airfryer gebruikers, deze zijn echt heerlijk vinden mijn gasten en ik :-).
Verder had ik in de oven nog een klassieke appeltaart gebakken met rietsuiker en rozijnen uit de cointreau, maar te weinig appels in huis voor een tweede dus werden het wel 12 erg kleine stukjes en zelf niet geproefd. Maar degenen die het wel gekregen hebben vonden het erg lekker, dat dan weer wel. Ik ben geen kei in taarten bakken e.d. maar deze zag er ook best nog wel aardig uit.
En dan de dagen na een feestje waar veel eten voor is gemaakt. Een dag pasta, een dag kip en de rest in de diepvries zodat we daar later gebruik van kunnen maken. Door mijn jarenlange kookhobby is er een grote Amerikaanse koelkast-diepvriezer (met ijsblokjes en ijswater), dus zelden gebrek aan ruimte.
Zaterdag hutspot met een gewone gebraden gehaktbal. Zondag? Uitgebreid geluncht in de grote stad en vanavond maar wat aanklooien. Want koken is leuk en lekker, maar een keer niet koken is ook wel O.K. :-).
zondag 15 maart 2015
Het gemak van de airfryer; een Oosterse touch met vrienden.
Zondag eerst heerlijk gegeten bij dochter en schoonzoon. Hij kookte en goed!
Tussendoor in een restaurant gegeten vanwege restaurantweek.
Een keer eenvoudige pasta gemaakt met paddenstoelen en spekjes, een recept wat ik eerder heb gebruikt voor een lunch met vrienden.
Dit witlofreceptje heb ik met rauwe ham klaargemaakt in de airfryer in een kleine bakvorm die paste in het mandje. Het was opvallend dat in dit geval de tijd juist langer was dan ik normaal in de oven er aan besteedde. Misschien een te hoge bakvorm of misschien is ander materiaal beter. Uiteindelijk werd het wel heerlijk gekleurd en het smaakte goed. Ik had een haaskarbonade er bij gebakken in de pan. Ik wilde een beetje een zoetige smaak omdat er een puree van bataat en wortel bij was. Op zoek naar karbonade met zoet kwam ik deze grappige site tegen. Gekozen voor de karbonade met honing natuurlijk :-).
De paddenstoelen en de Hollandse garnalen moesten op. Deze heerlijke combinatie heb ik behoorlijk aangepast aan wat er verder in huis was. Kastanjechampignons en oesterzwammen gebakken in boter met alleen wat peper en een heel klein beetje zout. Het stoofpotje was zonder zalm maar met flink meer garnalen. Ik heb minder vocht gebruikt dan in het recept staat, room en wijn en een heel klein beetje water en een stukje van een visbouilllon-blokje. En de mosterd was Dragonmosterd. Uiteindelijk had het met nog iets minder vocht gemogen, hoewel de saus echt heerlijk was. Een frisse komkommersalade aangemaakt met wat zonnebloemolie met zongedroogde tomaat en salie en peper paste er goed bij. Vers maisbrood van de biowinkel was lekker om in de saus te soppen.
Een salade van rauwe witlof en gemengde sla van de biowinkel met blokjes ham en kaas aangemaakt met wat olie was lekker eenvoudig met haring en brood op vrijdag want zaterdag was etentje-met-vrienden-dag. Het etentje had een Oosters tintje.
Als voorgerecht hadden we kleine kiploempia's van de poelier in 10 minuten gebakken in de airfryer.
Voor de Sajur Lodeh heb ik twee verschillende recepten gecombineerd en vervolgens er ook nog een eigen draai aan gegeven. Ik maak graag zoveel mogelijk van tevoren klaar zodat er als het bezoek er is niet zo heel veel meer hoeft te worden gedaan in de keuken. Een ½ bloemkool, ⅓ groene kool, 2 flinke wortelen, ongeveer 1 ons haricots vers en ½ rode paprika heb ik met een vers laurierblad en een paar schijfjes verse gember kort gekookt in parelhoenbouillon, die vond ik in de diepvries :-). Direct na het koken de bouillon afgegoten om doorkoken te voorkomen. Ui, prei en knoflook daarna gefruit met 2 theelepels korianderpoeder en 1 theelepel sambal en vervolgens de kokoscrėme er in laten smelten. Direct voor het eten alles bij elkaar in de grote pan gedaan en bamboescheuten en taugé toegevoegd en langzaam opgewarmd zodat de groenten niet te ver zouden doorkoken.
Voor het rijstgerecht er bij is veel aangepast omdat we er een op het vuur gegrilde in ketjap, sambal en gembersiroop gemarineerde entrecote bij aten en dus de extra kip of ander vlees in de nasi niet nodig was. De rijst heb ik van tevoren gekookt en de ui, knoflook en een ½ ansjovisfiletje uit de olie klaargezet. In mijn dorp was geen trassi te vinden. Na opzoeken wat dat eigenlijk is, dacht ik dat een ansjovis misschien ook wel zou kunnen. Prei, selderie en ontbijtspek gesneden. Direct voor het eten de ui met knoflook en ansjovis in een grote pan gebakken, dan de rijst er bij. Apart heb ik de stukjes ontbijtspek gebakken. Nadat het rijst met uimengsel goed heet was zijn er de selderie, prei en stukjes ontbijtspek doorgeroerd.
Met al eerder zelfgemaakte pindasaus, ketjap, sambal, gebakken uitjes, seroendeng, atjar en kroepoek een uitnodigende tafel. Die had best op de foto gemogen, maar ja, druk en gezellig, dus vergeten :-).
Voor het toetje waren bananen nodig. De banaan in bladerdeeg is klaargemaakt in de airfryer, zie blog van 15 februari en daarbij bananenijs gemaakt in de ijsmachine.
200 gram banaan pureren met sap van ½ citroen en 75 gram suiker. Daarna goed roeren door 150 cc melk en 50 cc slagroom. Ongeveer 30 minuten in de ijsmachine.
Een leuke afsluiter van een lekker etentje. En de gasten bleven slapen dus was er uren later ook nog een gezellige en uitgebreide zondagsbrunch waarbij het op te bakken brood weer snel op tafel stond door die heerlijke airfryer aan het werk te zetten. Echt een aanwinst, dat apparaat.
Tussendoor in een restaurant gegeten vanwege restaurantweek.
Een keer eenvoudige pasta gemaakt met paddenstoelen en spekjes, een recept wat ik eerder heb gebruikt voor een lunch met vrienden.
Dit witlofreceptje heb ik met rauwe ham klaargemaakt in de airfryer in een kleine bakvorm die paste in het mandje. Het was opvallend dat in dit geval de tijd juist langer was dan ik normaal in de oven er aan besteedde. Misschien een te hoge bakvorm of misschien is ander materiaal beter. Uiteindelijk werd het wel heerlijk gekleurd en het smaakte goed. Ik had een haaskarbonade er bij gebakken in de pan. Ik wilde een beetje een zoetige smaak omdat er een puree van bataat en wortel bij was. Op zoek naar karbonade met zoet kwam ik deze grappige site tegen. Gekozen voor de karbonade met honing natuurlijk :-).
De paddenstoelen en de Hollandse garnalen moesten op. Deze heerlijke combinatie heb ik behoorlijk aangepast aan wat er verder in huis was. Kastanjechampignons en oesterzwammen gebakken in boter met alleen wat peper en een heel klein beetje zout. Het stoofpotje was zonder zalm maar met flink meer garnalen. Ik heb minder vocht gebruikt dan in het recept staat, room en wijn en een heel klein beetje water en een stukje van een visbouilllon-blokje. En de mosterd was Dragonmosterd. Uiteindelijk had het met nog iets minder vocht gemogen, hoewel de saus echt heerlijk was. Een frisse komkommersalade aangemaakt met wat zonnebloemolie met zongedroogde tomaat en salie en peper paste er goed bij. Vers maisbrood van de biowinkel was lekker om in de saus te soppen.
Een salade van rauwe witlof en gemengde sla van de biowinkel met blokjes ham en kaas aangemaakt met wat olie was lekker eenvoudig met haring en brood op vrijdag want zaterdag was etentje-met-vrienden-dag. Het etentje had een Oosters tintje.
Als voorgerecht hadden we kleine kiploempia's van de poelier in 10 minuten gebakken in de airfryer.
Voor de Sajur Lodeh heb ik twee verschillende recepten gecombineerd en vervolgens er ook nog een eigen draai aan gegeven. Ik maak graag zoveel mogelijk van tevoren klaar zodat er als het bezoek er is niet zo heel veel meer hoeft te worden gedaan in de keuken. Een ½ bloemkool, ⅓ groene kool, 2 flinke wortelen, ongeveer 1 ons haricots vers en ½ rode paprika heb ik met een vers laurierblad en een paar schijfjes verse gember kort gekookt in parelhoenbouillon, die vond ik in de diepvries :-). Direct na het koken de bouillon afgegoten om doorkoken te voorkomen. Ui, prei en knoflook daarna gefruit met 2 theelepels korianderpoeder en 1 theelepel sambal en vervolgens de kokoscrėme er in laten smelten. Direct voor het eten alles bij elkaar in de grote pan gedaan en bamboescheuten en taugé toegevoegd en langzaam opgewarmd zodat de groenten niet te ver zouden doorkoken.
Voor het rijstgerecht er bij is veel aangepast omdat we er een op het vuur gegrilde in ketjap, sambal en gembersiroop gemarineerde entrecote bij aten en dus de extra kip of ander vlees in de nasi niet nodig was. De rijst heb ik van tevoren gekookt en de ui, knoflook en een ½ ansjovisfiletje uit de olie klaargezet. In mijn dorp was geen trassi te vinden. Na opzoeken wat dat eigenlijk is, dacht ik dat een ansjovis misschien ook wel zou kunnen. Prei, selderie en ontbijtspek gesneden. Direct voor het eten de ui met knoflook en ansjovis in een grote pan gebakken, dan de rijst er bij. Apart heb ik de stukjes ontbijtspek gebakken. Nadat het rijst met uimengsel goed heet was zijn er de selderie, prei en stukjes ontbijtspek doorgeroerd.
Met al eerder zelfgemaakte pindasaus, ketjap, sambal, gebakken uitjes, seroendeng, atjar en kroepoek een uitnodigende tafel. Die had best op de foto gemogen, maar ja, druk en gezellig, dus vergeten :-).
Voor het toetje waren bananen nodig. De banaan in bladerdeeg is klaargemaakt in de airfryer, zie blog van 15 februari en daarbij bananenijs gemaakt in de ijsmachine.
200 gram banaan pureren met sap van ½ citroen en 75 gram suiker. Daarna goed roeren door 150 cc melk en 50 cc slagroom. Ongeveer 30 minuten in de ijsmachine.
Een leuke afsluiter van een lekker etentje. En de gasten bleven slapen dus was er uren later ook nog een gezellige en uitgebreide zondagsbrunch waarbij het op te bakken brood weer snel op tafel stond door die heerlijke airfryer aan het werk te zetten. Echt een aanwinst, dat apparaat.
zondag 8 maart 2015
Crockpot er bij kopen? Wie weet deze met 2 kleine potten te vinden voor me?
Deze week waren we grotendeels weer met twee personen voor de maaltijden. Omdat er een grote maat slowcooker in de keuken staat, vroeg ik me af of het niet fijn zou zijn om er een kleinere bij te kopen. Probleem is dan wel een beetje waar je al die spullen neer moet zetten. De ruimte is flink, maar niet eindeloos natuurlijk. Wat ik wel een heel aantrekkelijk ding vind staat op onderstaande foto. Ik kan alleen niet goed ontdekken waar ik zoiets zou kunnen aanschaffen. Blijkbaar is het een merk wat verkocht wordt via Sligro.
De foto is door Astrid Harting geplaatst in de Facebookgroep De Slowcookers.
In de crockpot deze week een lamsbout klaargemaakt. Recepten gezocht en uiteindelijk zelf een keuze gemaakt.
Lamsbout zonder been, ongeveer 700 gram, met peper en beetje zout even aangebraden in boter. 3 wortels, 5 kleine uien, 4 tenen knoflook, 1 kleine bataat in stukken gesneden onderin de pot. Daarop de bout. Een paar takjes rozemarijn en tijm en een laurierblaadje, allemaal vers uit de kruidentuin, toegevoegd. 500 cc bouillon er bij en dat 9 uur laten stoven op de lage temperatuur. Ietsje scherpere smaak had gemogen maar wat is dat heerlijk zachte vlees toch lekker. We aten het met een stukje brood om lekker te soppen.
En later in de week is opnieuw de slowcooker gebruikt om gevulde paprika's te maken. Dit was een recept uit een via Amazon gratis binnen gehaald boek Sensational Slow Cooking for Two van Roselyn Heart. Zie blog van vorige week, 1 maart 2015.
Met couscous gevulde paprika's.
De paprika's ontdoen van hun top en voorzichtig zaden verwijderen. In een pan 125 gr. gehakt 5 minuten bakken met 40 gr. gesneden ui en 1 in stukjes gehakte teen knoflook. Dan een flinke scheut tomatensaus toevoegen, ¼ theelepel zout, ¼ theelepel komijn, ⅛ theelepel kaneel en naar smaak gemalen rode peper. Als laatste er 60 gr. droge couscous door roeren. Vul met dit mengsel de paprika's. Zet ze in de slowcooker en laat er een dun laagje water inlopen (120 cc). 4 uur smoren op de lage temperatuur. Bij het opdienen bestrooien met fijngehakte koriander en geroosterde pijnboompitten.
Bij mij ging het mis met de bodem. Ik heb daarom de paprika's op het afgesneden kapje in de pot gezet en het laagje water miniem gehouden. Dat heeft prima gewerkt. Nu nog leren zo'n paprika leeg te halen zonder dat de bodem er uit gaat :-). Ze waren overigens heerlijk.
Verder aten we ook nog een in de grote oven klaargemaakte rode zalmforel naar een recept van Onno Kleyn. Eén grote zalmforel met 2 personen is genoeg dus de hoeveelheden zijn aangepast. Verder heb ik gekozen voor room in plaats van crème fraîche omdat die ook al verwerkt was in de er bij geserveerde spitskoolsalade met noten en rozijnen want er was geen yoghurt in huis. Met in de magnetron gestoomde bio baby aardappeltjes een mooie combinatie.
Van de visresten en het schraapsel uit de ovenschaal, ik maak dat dan los met wat heet water en doe het bij de resten en graten in de pan, heb ik in zo'n 20 minuten een bouillon getrokken. Terwijl de bouillon nog wam was wat zeekraal er in gedaan. Een soepje voor de andere dag. De baby aardappeltjes zijn ook heerlijk om de andere dag op te bakken want natuurlijk teveel voor 2 personen :-). Met de rest van de groene paprika uit de crockpot, die groene was het grootst, opgebakken in een pannetje op het gas, waren we weer tevreden op zaterdag.
De airfryer is alleen gebruikt om een voorgebakken brood in af te bakken. Soep bestond deze week uit het trekken van bouillon en het vullen daarvan met zeekraal. Eenvoudig, geen machine voor nodig. En eerder in de week een pan hutspot met een in de airfryer gebakken entrecote. Ach ja.
En vandaag; uit eten bij (stief)dochter en schoonzoon. Afwachten dus... Maar, koken kunnen ze daar ook hoor!
De foto is door Astrid Harting geplaatst in de Facebookgroep De Slowcookers.
In de crockpot deze week een lamsbout klaargemaakt. Recepten gezocht en uiteindelijk zelf een keuze gemaakt.
Lamsbout zonder been, ongeveer 700 gram, met peper en beetje zout even aangebraden in boter. 3 wortels, 5 kleine uien, 4 tenen knoflook, 1 kleine bataat in stukken gesneden onderin de pot. Daarop de bout. Een paar takjes rozemarijn en tijm en een laurierblaadje, allemaal vers uit de kruidentuin, toegevoegd. 500 cc bouillon er bij en dat 9 uur laten stoven op de lage temperatuur. Ietsje scherpere smaak had gemogen maar wat is dat heerlijk zachte vlees toch lekker. We aten het met een stukje brood om lekker te soppen.
En later in de week is opnieuw de slowcooker gebruikt om gevulde paprika's te maken. Dit was een recept uit een via Amazon gratis binnen gehaald boek Sensational Slow Cooking for Two van Roselyn Heart. Zie blog van vorige week, 1 maart 2015.
Met couscous gevulde paprika's.
De paprika's ontdoen van hun top en voorzichtig zaden verwijderen. In een pan 125 gr. gehakt 5 minuten bakken met 40 gr. gesneden ui en 1 in stukjes gehakte teen knoflook. Dan een flinke scheut tomatensaus toevoegen, ¼ theelepel zout, ¼ theelepel komijn, ⅛ theelepel kaneel en naar smaak gemalen rode peper. Als laatste er 60 gr. droge couscous door roeren. Vul met dit mengsel de paprika's. Zet ze in de slowcooker en laat er een dun laagje water inlopen (120 cc). 4 uur smoren op de lage temperatuur. Bij het opdienen bestrooien met fijngehakte koriander en geroosterde pijnboompitten.
Bij mij ging het mis met de bodem. Ik heb daarom de paprika's op het afgesneden kapje in de pot gezet en het laagje water miniem gehouden. Dat heeft prima gewerkt. Nu nog leren zo'n paprika leeg te halen zonder dat de bodem er uit gaat :-). Ze waren overigens heerlijk.
Verder aten we ook nog een in de grote oven klaargemaakte rode zalmforel naar een recept van Onno Kleyn. Eén grote zalmforel met 2 personen is genoeg dus de hoeveelheden zijn aangepast. Verder heb ik gekozen voor room in plaats van crème fraîche omdat die ook al verwerkt was in de er bij geserveerde spitskoolsalade met noten en rozijnen want er was geen yoghurt in huis. Met in de magnetron gestoomde bio baby aardappeltjes een mooie combinatie.
Van de visresten en het schraapsel uit de ovenschaal, ik maak dat dan los met wat heet water en doe het bij de resten en graten in de pan, heb ik in zo'n 20 minuten een bouillon getrokken. Terwijl de bouillon nog wam was wat zeekraal er in gedaan. Een soepje voor de andere dag. De baby aardappeltjes zijn ook heerlijk om de andere dag op te bakken want natuurlijk teveel voor 2 personen :-). Met de rest van de groene paprika uit de crockpot, die groene was het grootst, opgebakken in een pannetje op het gas, waren we weer tevreden op zaterdag.
De airfryer is alleen gebruikt om een voorgebakken brood in af te bakken. Soep bestond deze week uit het trekken van bouillon en het vullen daarvan met zeekraal. Eenvoudig, geen machine voor nodig. En eerder in de week een pan hutspot met een in de airfryer gebakken entrecote. Ach ja.
En vandaag; uit eten bij (stief)dochter en schoonzoon. Afwachten dus... Maar, koken kunnen ze daar ook hoor!
zondag 1 maart 2015
Groenten uit de crockpot, vlees uit de airfryer, Mexicaanse bonensoep uit de soupmaker.
De laatste week alleen in huis. Vanaf volgende week weer wat intensiever bezig zijn met koken.
Deze weken heb ik een beetje vleesloos gegeten. Nooit persé helemaal, maar vrijwel zonder een stuk vlees, kip of vis. Wel met combinaties met spekjes, ham, het weinige vlees wat in een kroket zit, paté en dergelijke. Gestuurd door wat er zoal in huis is aan vooral groenten. Dat betekende zondag een crockpotmaaltijd volledig bestaand uit groenten.
1 bataat, 1 pompoen, 1 rode en 1 groene paprika, 4 sjalotjes, 2 bosuitjes, alles in stukjes en gemengd met specerijen van Sergio (geen idee wat daar in zit), water naar inzicht, 7 uur op laag gebrouwen.
Echt een heerlijke maaltijd met een stukje desembrood.
Op maandag visite. Deze keer weer eens de hele geroosterde bloemkool gemaakt in de grote oven. En ja, een echt stuk vlees uit de diepvries gehaald. Een varkenshaas klaargemaakt in de airfryer. Omdat ik dat apparaat niet dagelijks voor alles gebruik, blijft het steeds nog een beetje zoeken naar tijd en temperatuur. Het is wel aardig om te zien hoe verschillend de adviezen zijn in de speciale Facebookgroep en op het internet. Van 15 minuten op 200 en dan nog 10 minuten op 160 graden, tot 15 minuten totaal of zelfs nog minder. Na een keuze te hebben gemaakt voor kort op 200 en nog iets langer op 160 was het toch niet perfect. De dikke stukken prima, de buitenste randjes iets te droog. Inmiddels de aardappeltjes in de magnetron en wat crockpotgroenten in een pannetje op het gas. Het geheel opgediend met een salade van gemengde sla met gedroogde tomaatjes uit de olie en wat van de pit af gesneden grote groene olijven.
Opgebakken aardappeltjes, in boter opgebakken stukjes bloemkool, sla, een crackertje met vegetarische paté, een tomatensoepje met zure room, een bord vol macaroni uit de diepvries. Zo komen de dagen wel om :-). En alle restjes van maaltijden invriezen of er soep van maken, betekent dat je het ook weer eens een keer moet opeten nietwaar.
Een romige eierragout wat eerst mijn bedoeling was, werd een romig roerei, met een salade en brood. Roer eieren, 2 per persoon, los met een beetje room, kookroom of crème fraîche (op 10 eieren 125 ml) en naar smaak wat peper en zout. Niet te lang roeren anders wordt het roerei taai! Verhit een beetje boter en schenk daarin het eimengsel op matig vuur. Losjes omscheppen met een houten spatel tot het bijna gestold is. Van het vuur af het ei nog 2 minuten afgedekt laten rusten. Peterselie erover strooien. Serveren op toast. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Ik kwam op dit idee omdat ik voor het 2-wekelijkse blog op de site Hebban Culinair een stukje schreef over een kookboek en ik dit receptje tegenkwam. Je vind mijn blogpost daar door even naar beneden te scrollen, onder het kopje Uitgelichte blogposts.
Ik heb al jaren een account bij Amazon US en een gratis Kindle app op de iPad. Elke dag komt er via de site Free ebooks daily een nieuwsbrief in mijn mail met de gratis (digitale) boeken van dat moment. En vrijwel altijd zijn daar ook leuke kookboeken bij. Ik haal ze binnen en zet ze in de bibliotheek van de Kindle app. Kindle draait ook op mijn MacBook en ik kan dus ook daar de boeken inkijken. Betaalde boeken doe ik niet want er is zoveel aantrekkelijks, maar een heel enkele keer...
Eerder kocht ik het boek The Soup-Maker Cookbook. En daaruit komt de volgende soep gemaakt in in die heerlijke machine.
Spicy mexican bean soup. Mexicaanse bonensoep dus.
1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 wortel, 1 zoete aardappel (bataat), 1 rode peper (pas op! verwijder vooral de zaadjes), 300 ml bouillon, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano (niet vers dus), 400 gram tomaten. Alles in kleine stukjes gesneden. Als de soep geblend is 400 gram kidneybonen toevoegen en nog een keer handmatig even blenden. In het recept staat de ui en knoflook van tevoren even souteren in een beetje olie, ik heb dat gedaan omdat de smaak daar echt door versterkt wordt. Het hoeft niet persé denk ik. En het potje bonen was 350 gram, ach ja. Afhankelijk van de soort soepmaker goed in de gaten houden of de hoeveelheid vocht zich goed verhoudt tot de vaste delen. Omdat ik de soep niet gelijk ging eten was het geen bezwaar dat hij niet echt heet meer was na het toevoegen en handmatig blenden van de kidneybonen (de 5e stand op de grote Philips soupmaker). Misschien volgende keer ze maar gewoon mee laten gaan vanaf de start.
En vandaag. Nog geen idee. Misschien een recept vragen aan Chef Watson. Ingrediënten invoeren, aangeven wat je er eventueel echt niet in wil gebruiken en zie daar. Een aantal mogelijkheden waar je soms dan wel weer ingrediënten voor nodig hebt die misschien niet in huis zijn. En in mijn dorp kan op zondag niets worden gekocht :-). We zullen zien.
Deze weken heb ik een beetje vleesloos gegeten. Nooit persé helemaal, maar vrijwel zonder een stuk vlees, kip of vis. Wel met combinaties met spekjes, ham, het weinige vlees wat in een kroket zit, paté en dergelijke. Gestuurd door wat er zoal in huis is aan vooral groenten. Dat betekende zondag een crockpotmaaltijd volledig bestaand uit groenten.
1 bataat, 1 pompoen, 1 rode en 1 groene paprika, 4 sjalotjes, 2 bosuitjes, alles in stukjes en gemengd met specerijen van Sergio (geen idee wat daar in zit), water naar inzicht, 7 uur op laag gebrouwen.
Echt een heerlijke maaltijd met een stukje desembrood.
Op maandag visite. Deze keer weer eens de hele geroosterde bloemkool gemaakt in de grote oven. En ja, een echt stuk vlees uit de diepvries gehaald. Een varkenshaas klaargemaakt in de airfryer. Omdat ik dat apparaat niet dagelijks voor alles gebruik, blijft het steeds nog een beetje zoeken naar tijd en temperatuur. Het is wel aardig om te zien hoe verschillend de adviezen zijn in de speciale Facebookgroep en op het internet. Van 15 minuten op 200 en dan nog 10 minuten op 160 graden, tot 15 minuten totaal of zelfs nog minder. Na een keuze te hebben gemaakt voor kort op 200 en nog iets langer op 160 was het toch niet perfect. De dikke stukken prima, de buitenste randjes iets te droog. Inmiddels de aardappeltjes in de magnetron en wat crockpotgroenten in een pannetje op het gas. Het geheel opgediend met een salade van gemengde sla met gedroogde tomaatjes uit de olie en wat van de pit af gesneden grote groene olijven.
Opgebakken aardappeltjes, in boter opgebakken stukjes bloemkool, sla, een crackertje met vegetarische paté, een tomatensoepje met zure room, een bord vol macaroni uit de diepvries. Zo komen de dagen wel om :-). En alle restjes van maaltijden invriezen of er soep van maken, betekent dat je het ook weer eens een keer moet opeten nietwaar.
Een romige eierragout wat eerst mijn bedoeling was, werd een romig roerei, met een salade en brood. Roer eieren, 2 per persoon, los met een beetje room, kookroom of crème fraîche (op 10 eieren 125 ml) en naar smaak wat peper en zout. Niet te lang roeren anders wordt het roerei taai! Verhit een beetje boter en schenk daarin het eimengsel op matig vuur. Losjes omscheppen met een houten spatel tot het bijna gestold is. Van het vuur af het ei nog 2 minuten afgedekt laten rusten. Peterselie erover strooien. Serveren op toast. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Ik kwam op dit idee omdat ik voor het 2-wekelijkse blog op de site Hebban Culinair een stukje schreef over een kookboek en ik dit receptje tegenkwam. Je vind mijn blogpost daar door even naar beneden te scrollen, onder het kopje Uitgelichte blogposts.
Ik heb al jaren een account bij Amazon US en een gratis Kindle app op de iPad. Elke dag komt er via de site Free ebooks daily een nieuwsbrief in mijn mail met de gratis (digitale) boeken van dat moment. En vrijwel altijd zijn daar ook leuke kookboeken bij. Ik haal ze binnen en zet ze in de bibliotheek van de Kindle app. Kindle draait ook op mijn MacBook en ik kan dus ook daar de boeken inkijken. Betaalde boeken doe ik niet want er is zoveel aantrekkelijks, maar een heel enkele keer...
Eerder kocht ik het boek The Soup-Maker Cookbook. En daaruit komt de volgende soep gemaakt in in die heerlijke machine.
Spicy mexican bean soup. Mexicaanse bonensoep dus.
1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 wortel, 1 zoete aardappel (bataat), 1 rode peper (pas op! verwijder vooral de zaadjes), 300 ml bouillon, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano (niet vers dus), 400 gram tomaten. Alles in kleine stukjes gesneden. Als de soep geblend is 400 gram kidneybonen toevoegen en nog een keer handmatig even blenden. In het recept staat de ui en knoflook van tevoren even souteren in een beetje olie, ik heb dat gedaan omdat de smaak daar echt door versterkt wordt. Het hoeft niet persé denk ik. En het potje bonen was 350 gram, ach ja. Afhankelijk van de soort soepmaker goed in de gaten houden of de hoeveelheid vocht zich goed verhoudt tot de vaste delen. Omdat ik de soep niet gelijk ging eten was het geen bezwaar dat hij niet echt heet meer was na het toevoegen en handmatig blenden van de kidneybonen (de 5e stand op de grote Philips soupmaker). Misschien volgende keer ze maar gewoon mee laten gaan vanaf de start.
En vandaag. Nog geen idee. Misschien een recept vragen aan Chef Watson. Ingrediënten invoeren, aangeven wat je er eventueel echt niet in wil gebruiken en zie daar. Een aantal mogelijkheden waar je soms dan wel weer ingrediënten voor nodig hebt die misschien niet in huis zijn. En in mijn dorp kan op zondag niets worden gekocht :-). We zullen zien.
Abonneren op:
Posts (Atom)