Wij doen niet aan Moederdag. De kleinzoons werden in de loop van de zondagmiddag thuisgebracht. Natuurlijk wel een wat vermoeide oma. We aten gebakken paprika me eieren, Italiaanse kruiden en verse peterselie. Er was nog wat salade. Lekkere broodjes, tomaatjes, roomkaas, boter, glas rode wijn en buiten. Prima dus.
Maandag rabarber gekookt in de slowcooker. Een kilo ongeschilde rabarber met een flinke lepel honing en wat water om te beginnen 2½ uur op laag gezet. Dat was ook precies genoeg. Nog even weggezet.
Op het programma stond witlof met kaassaus, maar..., er was, wat zelden gebeurt, geen melk in huis. Uiteindelijk 2 flinke stronken witlof gekookt en laten uitlekken en onderin de met wat olie ingevette airfryerXXL accessoire gelegd. Een saus geklopt met een paar lepels kwark die nodig op moest, 2 eieren, peper, zout en veel vers geknipte peterselie. Er lagen nog 6 minitomaatjes, in halfjes gesneden en ook nog 6 al gekookte krielaardappeltjes in reepjes. Eerst de tomaatjes en aardappeltjes verdeeld naast de witlof. Dan het geklopte kwark-eimengsel erover en daarop ongeveer 75g geraspte kaas. De inhoud van de pan op 160° zo'n 20 minuten laten garen. Prima gelukt. Erbij twee voorgegaarde gehaktballen opgewarmd in de heerlijke boterjus.
Woensdag maakte ik een Thaise rijstschotel in de airfryerXL. Ik had basmatirijst afgemeten in het eetmaatje voor 2 personen, dat was 150g. Dat was nodig om de hoeveelheid vocht goed te kunnen afstemmen. Een flink deel van een grote struik broccoli in roosjes. Eerst 100g spekjes gebakken. Dan de rijst met 2 tenen knoflook in de pan met wat olie. Daarna met wat nieuwe olie de broccoli. Vervolgens geen ananas in huis maar wel een potje perziken. Afgegoten en even verhit in de pan. Alles in de ovenschaal. Het vocht van de perziken met 25ml sojasaus en 10ml vissaus aangevuld met water en wat peper en bouillonpoeder verhit. Dit over alle andere ingrediënten gegoten en goed doorgeroerd. Op de bakplaat gezet afgedekt met aluminiumfolie waar ik het deksel van de snackset overheen heb gezet. Op 200° 20 minuten laten gaan. Toen was het nog helemaal niet goed dus 15 minuten erbij. En toen zonder folie maar mislukt want de broccoli ging verbranden en de rijst nog steeds niet gaar. Toen maar besloten de hele hap over te doen in een pan en op een heel laag pitje op het gas langzaam laten garen. Tja, goed geprobeerd toch? Een ovengerecht wat dus niet perse geschikt was voor de airfryer (of voor mij). Goed eetbaar, dat wel hoor, maar ik vond het iets te zout en door de lange kooktijd waren de roosjes niet meer erg aantrekkelijk.
Heerlijke heldere aspergesoep met vermicelli. Dan de aspergecocktail salade met zalm, rucola en een lekker sausje.
Wat precies de twist was weet ik niet. De erwten, de ene groene asperge of het roze sausje wat we eerlijk gezegd niet goed konden thuisbrengen. Verder heerlijk hoor. En de lente mousse was een lekker en schattig toetje. Weer helemaal tevreden waren we. Goed glas witte wijn erbij en genieten.
Bij aankomst een glas bubbelwijn en wat hapjes, waaronder cheesy garlic bread. De link verwijst naar Facebook, dus kan niet iedereen het zien. Van 2 flinke lepels gesmolten boter met een theelepeltje knoflookpoeder en gerookte paprika en veel vers geknipte peterselie en een beetje geraspte mozzarella een kruidenboter gemaakt. Dan 1 wrap op een groot bord, ingesmeerd met 60g zure room en 25 g geraspte mozzarella. Daarop de 2e wrap. Dan aan beide kanten ingesmeerd met de afgekoelde kruidenboter en op bakpapier op de pizzaplaat 8 minuten gebakken in de airfryerXXL.
Verder een gekochte gerookte makreelsalade, cranberry roompaté, crackers, licht zoute boter en een aardbeihapje gemaakt met de eerste biologische aardbeien die binnen kwamen, wat peper, geschaafde parmezaan en een paar druppels balsamico-crème.
Daarna asperges met ansjovis. De 4 ansjovisfilets fijngehakt en laten smelten in en scheutje olie. Daarbij 1 teen knoflook en 3 gedroogde tomaten in stukjes verwarmd. Asperges gekookt, in stukjes gesneden en bij het mengsel gedaan. Beetje citroensap en knoflookbieslook op de bordjes.
Ik maakte marry me chicken in de slowcooker. Ik had 690g kipfilet, een paar minuten gebakken in olie en opzij gezet. Voor de saus 2 eetlepels boter, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels bloem, 160ml kippenbouillon, 140ml slagroom, een beetje Italiaanse kruiden en 40g geraspte kaas gebruikt. Dat in de pan, kip erbovenop, paar zongedroogde tomaatjes erop. Afgekoeld daarom 4½ u op laag gezet.
Voor de San Sebastian cheesecake 300g roomkaas + 100g Griekse yoghurt gemengd met 175g suiker. Daar 25g bloem boven gezeefd en een snufje zout erbij. Steeds met mijn heerlijke mini mixertje glad gemaakt. Een voor een 3 eieren erdoor en 100ml slagroom. Dat in een kleine met bakpapier bekleedde springvorm gedaan en eerst 30 minuten op 180° en daarna nog 15 minuten op 200° gebakken in de airfryerXXL. Perfect gelukt.
De gekozen wijnen pasten prima en er werd vooral genoten van het donkere zoet bij de cheesecake. Kopje koffie of thee met een bonbon. Alles goed gelukt en lekker. Het drankje naar keuze aan het eind hoefde niet meer want moe en genoeg.