Broccolischotel met brie. |
We waren deze zondag uitgenodigd bij vrienden voor een gezellige maaltijd. Dat was een bijzondere avond want elkaar al erg lang niet gezien. Ik heb niet alle recepten maar plaats wel de foto's.
Eerst nog buiten wat hapjes met een glas wijn of bier en dan een overheerlijke paprikasoep. Als eerste hapje binnen Hollandse garnalen in een zeer smakelijke warme olie. Als recept doorgekregen: oven op 200°, garnalen in ovenschaal, knoflook en peterselie erbij, onder olijfolie zetten en als de olie borrelt nog maximaal 5 minuten. Ik ga het zeker een keer proberen in de airfryer.
Dan een stuk tortilla en erg lekkere gevulde champignons. Daarna een gerecht met vlees, patatas bravas met een heerlijke saus en gebakken aubergine.
Ter afsluiting koffie of thee met dronken cake, waar ik zelf het recept van vond. Heerlijk!!! Ga ik vast ook eens maken. Door een vergissing in de keuken, er waren 4 koks, ontbrak de slagroom 🙂.
Maandag moesten we in de middag naar een crematie van een zeer goede vriend. Moe thuisgekomen dus een gemakkelijke maaltijd gemaakt. Nog wat witlof, een paar asperges en een stuk courgette in huis en aan de beurt. Ik maakte er deze aspergesalade mee. Met 2 kleine stronkjes witlof, 3 gekookte asperges, 4 kleine tomaatjes en een handvol in het asperge-kookwater geblanceerde courgetteblokjes. Paar eieren gebakken en wat aardappeltjes gekookt. Met gedroogde zwarte olijven, een tijdje in de olie gezet, en dit met zout en peper gebruikt als dressing. Een beetje boter op tafel omdat ik geen jus had gemaakt. Best lekker hoor.
De volgende dag broccolischotel met brie. Ongeveer 150g wortelpasta gekookt. Zo'n 330g broccoli even gekookt. Ongeveer 50g walnoten gepeld. Een paar gedroogde tomaten en een paar verse kleine tomaatjes versneden. De crème fraîche en zure room die open stonden gemengd en 200g brie in plakken gesneden. Eerst 20 minuten op160°, daarna nog 5 minuten op 175° in de airfryerXXL. Wel teveel, maar ook erg lekker.
Op woensdag een flinke kom met eikenblad- en salanovasla, gekookte aardappels, komkommer met jonge geitenkaas, een klein stukje blauwe kaas en ½ kiwi. In boterjus met een scheutje rode wijn gehaktballen verwarmd. En mayonaise op tafel.
Donderdag een spitskoolgerecht in de slowcooker. In plaats van gehakt gebruikte ik de inhoud van 2 verse worsten met de smaak Calabrese: zoete paprika en peperoncini, samen 170g. De helft van de spitskool en de rode paprika, 1 ui, 280g gekookte aardappel, 100g spekjes, 100g Griekse yoghurt, 70g roomkaas, 250ml bouillon en veel verse kruiden zoals bieslook, peterselie, selderie, bonenkruid en dille. Alles in de pot en 6 uur op laag. We aten er een wit broodje bij. Wat een overheerlijke combinatie van smaakjes. Wel erg nat, maar ook die saus echt ontzettend lekker dus restje bewaard natuurlijk.
Tegelijk in de andere pot van de duo-slowcooker vast 4 rauwe bietjes gekookt. Het loof was al aardig verlept dus naar de compost. Onder water en 5 uur op laag. Met handschoentjes aan van de schillen ontdaan na even afkoelen. Klaar voor de volgende dag.
Maar de volgende dag bakte ik de rest van de broccolischotel op. Daarbij de schaal sla weer op tafel en voor de sla met de staafmixer saus gemaakt van het spitskoolgerecht. Een beetje rabarber moest ook op. Ook nog een ½ gehaktbal voor de vleeseter in huis. Vooraf ieder een avocado dus voldoende 'gezond".
Niet zo'n bijzondere maaltijd, maar wel een heerlijk dessert. Aardbeien met slagroom, klein beetje advocaat (moest op) en room ook in de koffie.
Op de laatste dag van deze blogweek vissticks bevroren gebakken in de airfryerXL op de bakplaat,met wat olie erover gedruppeld, 12 minuten op 180°, halverwege omgekeerd. Erbij een (aangepaste) rode bietensalade. In de schaal ongeveer 230g biet, stuk komkommer, stuk appel, stukjes jonge geiten- en bergkaas, 1 lente-ui. Gemengde sla apart gehouden. Van mascarpone en Griekse yoghurt (van ieder ongeveer evenveel) met peper, zout en een aardige scheut gekregen olijfolie met citroen een heerlijke dressing gemaakt met mijn fijne kleine mixertje. Sla, bietjes en dressing apart op tafel. Vóór de vis eerst broodjes afgebakken, 6 minuten op 200°. Heerlijke dressing ook perfect bij de vissticks.