zondag 25 mei 2025

Uit de airfryer(s): broccolischotel met brie en vissticks; uit de slowcooker: smakelijk spitskoolgerecht en rauwe bietjes gekookt; heerlijk gegeten bij vrienden; asperge-salade; salade met rode bieten.

Broccolischotel met brie.

We waren deze zondag  uitgenodigd bij vrienden voor een gezellige maaltijd. Dat was een bijzondere avond want elkaar al erg lang niet gezien. Ik heb niet alle recepten maar plaats wel de foto's.

Eerst nog buiten wat hapjes met een glas wijn of bier en dan een overheerlijke paprikasoep. Als eerste hapje binnen Hollandse garnalen in een zeer smakelijke warme olie. Als recept doorgekregen: oven op 200°, garnalen in ovenschaal, knoflook en peterselie erbij, onder olijfolie zetten en als de olie borrelt nog maximaal 5 minuten. Ik ga het zeker een keer proberen in de airfryer. 


Dan een stuk tortilla en erg lekkere gevulde champignons. Daarna een gerecht met vlees, patatas bravas met een heerlijke saus en gebakken aubergine.


Ter afsluiting koffie of thee met dronken cake, waar ik zelf het recept van vond. Heerlijk!!! Ga ik vast ook eens maken. Door een vergissing in de keuken, er waren 4 koks, ontbrak de slagroom 🙂. 


Maandag moesten we in de middag naar een crematie van een zeer goede vriend. Moe thuisgekomen dus een gemakkelijke maaltijd gemaakt. Nog wat witlof, een paar asperges en een stuk courgette in huis en aan de beurt. Ik maakte er deze aspergesalade mee. Met 2 kleine stronkjes witlof, 3 gekookte asperges, 4 kleine tomaatjes en een handvol in het asperge-kookwater geblanceerde courgetteblokjes. Paar eieren gebakken en wat aardappeltjes gekookt. Met gedroogde zwarte olijven, een tijdje in de olie gezet, en dit met zout en peper gebruikt als dressing. Een beetje boter op tafel omdat ik geen jus had gemaakt. Best lekker hoor. 

De volgende dag broccolischotel met brie. Ongeveer 150g wortelpasta gekookt. Zo'n 330g broccoli even gekookt. Ongeveer 50g walnoten gepeld. Een paar gedroogde tomaten en een paar verse kleine tomaatjes versneden. De crème fraîche en zure room die open stonden gemengd en 200g brie in plakken gesneden. Eerst 20 minuten op160°, daarna nog 5 minuten op 175° in de airfryerXXL. Wel teveel, maar ook erg lekker. 


Op woensdag een flinke kom met eikenblad- en salanovasla, gekookte aardappels, komkommer met jonge geitenkaas, een klein stukje blauwe kaas en ½ kiwi. In boterjus met een scheutje rode wijn gehaktballen verwarmd. En mayonaise op tafel. 


Donderdag een spitskoolgerecht in de slowcooker. In plaats van gehakt gebruikte ik de inhoud van 2 verse worsten met de smaak Calabrese: zoete paprika en peperoncini, samen 170g. De helft van de spitskool en de rode paprika, 1 ui, 280g gekookte aardappel, 100g spekjes, 100g Griekse yoghurt, 70g roomkaas, 250ml bouillon en veel verse kruiden zoals bieslook, peterselie, selderie, bonenkruid en dille. Alles in de pot en 6 uur op laag. We aten er een wit broodje bij. Wat een overheerlijke combinatie van smaakjes. Wel erg nat, maar ook die saus echt ontzettend lekker dus restje bewaard natuurlijk. 


Tegelijk in de andere pot van de duo-slowcooker vast 4 rauwe bietjes gekookt. Het loof was al aardig verlept dus naar de compost. Onder water en 5 uur op laag. Met handschoentjes aan van de schillen ontdaan na even afkoelen. Klaar voor de volgende dag. 


Maar de volgende dag bakte ik de rest van de broccolischotel op. Daarbij de schaal sla weer op tafel en voor de sla met de staafmixer saus gemaakt van het spitskoolgerecht. Een beetje rabarber moest ook op. Ook nog een ½ gehaktbal voor de vleeseter in huis. Vooraf ieder een avocado dus voldoende 'gezond". 


Niet zo'n bijzondere maaltijd, maar wel een heerlijk dessert. Aardbeien met slagroom, klein beetje advocaat (moest op) en room ook in de koffie. 


Op de laatste dag van deze blogweek vissticks bevroren gebakken in de airfryerXL op de bakplaat,met wat olie erover gedruppeld, 12 minuten op 180°, halverwege omgekeerd. Erbij een (aangepaste) rode bietensalade. In de schaal ongeveer 230g biet, stuk komkommer, stuk appel, stukjes jonge geiten- en bergkaas, 1 lente-ui. Gemengde sla apart gehouden. Van mascarpone en Griekse yoghurt (van ieder ongeveer evenveel) met peper, zout en een aardige scheut gekregen olijfolie met citroen een heerlijke dressing gemaakt met mijn fijne kleine mixertje. Sla, bietjes en dressing apart op tafel. Vóór de vis eerst broodjes afgebakken, 6 minuten op 200°. Heerlijke dressing ook perfect bij de vissticks.


En vandaag, zondag, geen visite, buiten nat, koud en wind, van alles in huis, dus een mooie maaltijd voor samen verzinnen. Daarover volgende week dan weer. 

zondag 18 mei 2025

Uit de airfryer(s):San Sebastian cheesecake, gebakken witlof in saus, mislukte Thaise rijstschotel en cheesy garlic bread; uit de slowcooker: rabarber en marry me chicken; maaltijd van de zorgorganisatie; soep uit de machine en ook nog groot diner.


Wij doen niet aan Moederdag. De kleinzoons werden in de loop van de zondagmiddag thuisgebracht. Natuurlijk wel een wat vermoeide oma. We aten gebakken paprika me eieren, Italiaanse kruiden en verse peterselie. Er was nog wat salade. Lekkere broodjes, tomaatjes, roomkaas, boter, glas rode wijn en buiten. Prima dus. 


Maandag rabarber gekookt in de slowcooker. Een kilo ongeschilde rabarber met een flinke lepel honing en wat water om te beginnen 2½ uur op laag gezet. Dat was ook precies genoeg. Nog even weggezet.


We aten asperges. Besteld voor ik wist dat de themamaaltijd al deze week zou zijn en..., asperges. Maar de binnengekomen moesten natuurlijk wel op. Ik heb geen speciale aspergepan en vind het gedoe om de schillen en kontjes onderin de pan te leggen en dan met een doek te proberen de asperges erboven te houden. Dus, eerst het afval gekookt en dan in het kooknat de asperges 8 minuten gekookt en 10 minuten laten liggen in het kookwater. Klassiek met ham, ei, aardappeltjes en boter in een beetje oude jus. 


Dinsdag hadden we een lekker tussendoortje met een restje asperge en heerlijke zalmsalade.


Op het programma stond witlof met kaassaus, maar..., er was, wat zelden gebeurt, geen melk in huis. Uiteindelijk 2 flinke stronken witlof gekookt en laten uitlekken en onderin de met wat olie ingevette airfryerXXL accessoire gelegd. Een saus geklopt met een paar lepels kwark die nodig op moest, 2 eieren, peper, zout en veel vers geknipte peterselie. Er lagen nog 6 minitomaatjes, in halfjes gesneden en ook nog 6 al gekookte krielaardappeltjes in reepjes. Eerst de tomaatjes en aardappeltjes verdeeld naast de witlof. Dan het geklopte kwark-eimengsel erover en daarop ongeveer 75g geraspte kaas. De inhoud van de pan op 160° zo'n 20 minuten laten garen. Prima gelukt. Erbij twee voorgegaarde gehaktballen opgewarmd in de heerlijke boterjus. 

                                                    En we dronken er een erg lekkere rode wijn bij. 


Woensdag maakte ik een Thaise rijstschotel in de airfryerXL. Ik had basmatirijst afgemeten in het eetmaatje voor 2 personen, dat was 150g. Dat was nodig om de hoeveelheid vocht goed te kunnen afstemmen. Een flink deel van een grote struik broccoli in roosjes. Eerst 100g spekjes gebakken. Dan de rijst met 2 tenen knoflook in de pan met wat olie. Daarna met wat nieuwe olie de broccoli. Vervolgens geen ananas in huis maar wel een potje perziken. Afgegoten en even verhit in de pan. Alles in de ovenschaal. Het vocht van de perziken met 25ml sojasaus en 10ml vissaus aangevuld met water en wat peper en bouillonpoeder verhit. Dit over alle andere ingrediënten gegoten en goed doorgeroerd. Op de bakplaat gezet afgedekt met aluminiumfolie waar ik het deksel van de snackset overheen heb gezet. Op 200° 20 minuten laten gaan. Toen was het nog helemaal niet goed dus 15 minuten erbij. En toen zonder folie maar mislukt want de broccoli ging verbranden en de rijst nog steeds niet gaar. Toen maar besloten de hele hap over te doen in een pan en op een heel laag pitje op het gas langzaam laten garen. Tja, goed geprobeerd toch? Een ovengerecht wat dus niet perse geschikt was voor de airfryer (of voor mij). Goed eetbaar, dat wel hoor, maar ik vond het iets te zout en door de lange kooktijd waren de roosjes niet meer erg aantrekkelijk.  

Deze keer vroeg in de maand maaltijd van de zorgorganisatie. Natuurlijk met het thema asperge :-).


Heerlijke heldere aspergesoep met vermicelli. Dan de  aspergecocktail salade met zalm, rucola en een lekker sausje.

Wat precies de twist was weet ik niet. De erwten, de ene groene asperge of het roze sausje wat we eerlijk gezegd niet goed konden thuisbrengen. Verder heerlijk hoor. En de lente mousse was een lekker en schattig toetje. Weer helemaal tevreden waren we. Goed glas witte wijn erbij en genieten.


En dan vrijdag een diner met oudste vriendin en haar partner. 


Bij aankomst een glas bubbelwijn en wat hapjes, waaronder cheesy garlic bread. De link verwijst naar Facebook, dus kan niet iedereen het zien. Van 2 flinke lepels gesmolten boter met een theelepeltje knoflookpoeder en gerookte paprika en veel vers geknipte peterselie en een beetje geraspte mozzarella een  kruidenboter gemaakt. Dan 1 wrap op een groot bord, ingesmeerd met 60g zure room en 25 g geraspte mozzarella. Daarop de 2e wrap. Dan aan beide kanten ingesmeerd met de afgekoelde kruidenboter en op bakpapier op de pizzaplaat 8 minuten gebakken in de airfryerXXL


Verder een gekochte gerookte makreelsalade, cranberry roompaté, crackers, licht zoute boter en een aardbeihapje gemaakt met de eerste biologische aardbeien die binnen kwamen, wat peper, geschaafde parmezaan en een paar druppels balsamico-crème. 


Daarna asperges met ansjovis. De 4 ansjovisfilets fijngehakt en laten smelten in en scheutje olie. Daarbij 1 teen knoflook en 3 gedroogde tomaten in stukjes verwarmd. Asperges gekookt, in stukjes gesneden en bij het mengsel gedaan. Beetje citroensap en knoflookbieslook op de bordjes. 


Ik maakte marry me chicken in de slowcooker. Ik had 690g kipfilet, een paar minuten gebakken in olie en opzij gezet. Voor de saus 2 eetlepels boter, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels bloem, 160ml kippenbouillon, 140ml slagroom, een beetje Italiaanse kruiden en 40g geraspte kaas gebruikt. Dat in de pan, kip erbovenop, paar zongedroogde tomaatjes erop. Afgekoeld daarom 4½ u op laag gezet. 

Erbij 320g spaghetti gekookt (wat natuurlijk weer echt teveel was). Rode salanova- en groene eikenbladsla met een sausje van zalmsalade, crème fraîche en een scheutje heerlijke olijfolie. 
De avocado-eiersalade gemaakt met 2 rijpe avocado', 5 eieren, 1 flinke sjalot, 1½ lepel mayonaise en 1½ lepel crème fraîche met wat peper, zout, paprikapoeder en een kneepje citroensap. 
Ook nog Turkse bollen afgebakken in de airfryer.

Ik had bergkaas en blauwe korenbloem als kazen. Met een crackertje, stukje brood en boter.


Voor de San Sebastian cheesecake 300g roomkaas + 100g Griekse yoghurt gemengd met 175g suiker. Daar 25g bloem boven gezeefd en een snufje zout erbij. Steeds met mijn heerlijke mini mixertje glad gemaakt. Een voor een 3 eieren erdoor en 100ml slagroom. Dat in een kleine met bakpapier bekleedde springvorm gedaan en eerst 30 minuten op 180° en daarna nog 15 minuten op 200° gebakken in de airfryerXXL. Perfect gelukt.

De gekozen wijnen pasten prima en er werd vooral genoten van het donkere zoet bij de cheesecake. Kopje koffie of thee met een bonbon. Alles goed gelukt en lekker. Het drankje naar keuze aan het eind hoefde niet meer want moe en genoeg. 

Op de laatste dag van deze blogweek soep gemaakt in de soepmachine op de mix-stand van stukjes aardappel, rest erwten, sausje van de asperges van donderdag, avocado-eisalade, zalmsausje van de groene sla en kookwater van de asperges. 
We aten de opgewarmde marry me saus met nog een klein stukje kip en ½ gehaktbal, groene sla, tomaatjes en spaghetti opgewarmd in de magnetron en als toetje nog een stukje cheesecake. 


En vandaag, zondag, eten bij vrienden dus geen keukenwerk. Daarover volgende week weer. 

zondag 11 mei 2025

Uit de airfryer(s): ovenschotel Chinese kool en verse aardappelschijfjes; uit de slowcooker: rauwe rode bietjes en stoofvlees; risotto met paddenstoelen en prei uit de rijstkoker; restjes-soep uit de soepmachine.

Chinese kool ovenschotel.

Oudste zoon met partner te eten op deze zondag. Als voorafje asperges met ansjovis. Ik had 500g asperge, geschild en gekookt en in stukjes gesneden. Dan 4 ansjovisfilets, 2 grote gedroogde tomaten en 1 teen knoflook fijngesneden. Dit kort voor opdienen laten smelten en warm worden. Dan de eerder gekookte stukjes asperge meegewarmd. Beetje bieslook op de bordjes voor de smaak en ter versiering. En het was overheerlijk, maar foto vergeten. 

Eerst de dag tevoren 4 rauwe bietjes gegaard in de slowcooker en van hun velletje ontdaan. Hiermee een mooie bietensalade gemaakt. Met 3 van de 4 bieten, 2 augurken, 1 appel, 1 eetlepel zilveruitjes, 2 eetlepels worcestershiresaus, 1 eetlepel pompoenpitjes, 100g gebakken spekjes en blokjes jonge geitenkaas (niet gewogen) en een scheutje goede olijfolie erover. Erg lekker.

Nog een schaaltje salade met rode eikenbladsla, kleine mozarellabolletjes, een handje gebakken uitjes, beetje paprikapoeder en wat olijfolie. Werd ook gewaardeerd.

Ik maakte stoofvlees in de slowcooker met even in boter en olie aangebakken 350g stooflappen en een uit de diepvries gehaalde overheerlijke saus. Saus wel verwarmd voor het op het vlees ging, want koude vloeistof op warm vlees is niet verstandig leerde ik ooit. Dit 8 uur op laag gezet. Perfect. Rode, bij een bestelling gekregen krieltjes, geschrapt in de machine en gekookt.


Als dessert nog een trifle met mascarpone, advocaat, sinaasappelsap en marmelade met onderin een ½ mini cakeje. Ook hiervan geen foto. Heerlijke maaltijd met een bijzonder lekkere rode wijn bij de hoofdmaaltijd. En dan ook nog lieve mensen om ons heen tijdens de 4 mei herdenking en alle gesprekstof die dat met zich mee brengt. Koffie toe met een lekker mergpijpje en een slokje Pedro Ximenez.


De volgende dag uit de koelkast veel gebakken aardappeltjes, bietensalade, klein beetje spinazie, uit de diepvries een beetje bonensalade. Mayonaise en een paar plakjes rauwe ham en ontbijtspek voor de ander. 


Toetje nog een keer gemaakt met een restje mascarpone-mengsel, laatste marmelade, iets meer cake, extra geklopte slagroom. Wel een beetje slordig, maar ook wel erg lekker. 


Dinsdag onverwachte, niet voor een maaltijd op tijd aangekondigde gasten, dus voor 's avonds...., eten besteld bij LeToko. Eerst in de middag meegebrachte, door moeder en 5 jarige gebakken, cupcakes met koffie/thee/limonade. Later een glas wijn met wat zoutjes. Heerlijke middag en avond met natuurlijk chaos op tafel. Wel de meegekomen spekkoek nog net gered voor een foto.  De jongetjes kregen nog wel kwark met honing en een beetje chocolade hagelslag als toetje. 


De volgende dag de eerder geplande risotto met paddestoelen en prei. Twee tenen knoflook en 1 in ringen gesneden prei met 2 kleine bosuitjes gebakken in een klontje boter met olie. Daar de paddenstoelen mix in meegebakken en even weggezet. Gehalveerde hoeveelheden van boter, bouillon, wijn en risottorijst in de rijstkoker. Na het garen het prei/paddenstoelenmengsel, 1 eetlepel crème fraîche, 50g geitenkaas in kleine blokjes, beetje verse bieslook en oregano door de rijst geroerd. Met een hele prei en 150g paddenstoelen wel een volle vulling, maar ook wel erg lekker. 


Als je een beetje gewend bent aan koken en weet wat bij elkaar kan smaken is soep maken van resten altijd verrassend en meestal ook lekker. Ik maakte donderdag in de soepmaker met alleen het mix-programma een soep met heet water, een paar kleine restjes vlees, boontjes en mie van de LeTokomaaltijd, een rest risotto en een restje gebakken aardappeltjes plus nog wat scherpe saus die er nog steeds stond en goed smaakte en rook. Een heerlijk soepje voor de namiddag. En omdat het niet heeft gekookt in de machine laat ik het natuurlijk wel nog even goed doorkoken in het pannetje voor we het eten. Met een druppeltje verdunde sambal.

Voor s'avonds in olie en boter gebakken kogelbiefstuk. Aardappeltjes geschrapt in de machine en in schijfjes gesneden. Na een uurtje in het water, gedroogd en besprenkeld met olie en Italiaanse kruiden. Gebakken met het smart sensing programma in de airfryerXXL. Erbij een Griekse salade met 1 grote tomaat, ½ komkommer, 1 kleine rode ui, feta, verse kruiden: oregano, peterselie, koriander en dille. Natuurlijk met goede olijfolie besprenkeld. Wat zelden gebeurt, geen olijven in potten meer in huis maar wel olive all'Arancia met wat extra olie voor ze in de salade gingen. Met pitjes, dus wel opletten!
Lekkere maaltijd met een mooie rode wijn uit Toscane. 


Op vrijdag een ovenschotel Chinese kool naar een recept wat niet meer te vinden is, het was van Jumbo. Ik beschrijf maar gewoon wat ik gedaan heb. De helft van een Chinese kool en 1 sjalot heel fijngemaakt. Dit samen gefruit in wat olie. Ook ½ courgette en 1 tomaat in stukjes gesneden. Dan 100g crème fraîche gemengd met 1 theelepel kerrie en 1 theelepel komijnzaad, 1 ei en beetje peper. Onderin de bakaccessoire van de airfryerXXL een laag kool, dan 4 plakken rauwe ham, daarop de ook even aangebakken courgette en tomaat. Het crème fraîche-eimengsel erover en nog 75g geraspte kaas. Koud erin, 30 minuten op 160°. 
We aten er volkoren toast bij en in een beetje jus opgewarmde stukjes biefstuk voor de ander. En dronken er een heerlijke rode wijn bij uit de voorraad. 



Op de laatste dag van deze blogweek waren de kleinzoons in huis. Partner bakte pannenkoeken. Rietsuikerstroop, dadelstroop, honing, bruine suiker, poedersuiker maar ook ervoor en erna flink wat tomaatjes, komkommer en stukjes paprika. Er stond een pak pannenkoekenmix. Dat werkte niet perfect en de pannenkoeken werden intens donker. Toch smaakte het wel goed, maar volgende keer weer gewoon op onze eigen manier. 

En vandaag, zondag, worden de knulletjes weer thuis gebracht. We eten dus samen. Daarover volgende week dan maar weer.