We waren een groot deel van deze zondag varend om de as te verstrooien van een vriendin. Aan boord een heerlijke soep met brood. Veel lekkernijen, koek, chocola etc. Pas laat weer van boord. Geen voorbereidingen getroffen voor een maaltijd thuis. Maar...., wel kwekkeboom bitterballen in de diepvries. Even de airfryer aan en daar hebben we met een goed glas wijn van genoten.
Maandag Toad in the Hole naar een recept van Brandt en Levie meegestuurd met mijn worstabonnement. Meng 75cc melk en 75 cc bouillon met 65g bloem. Zorg dat de klontjes eruit zijn. Voeg dan 1 ei toe en wat zout en peper en roer goed door. Laat dan 1 uur rusten. Bak 2 curryworsten met bok in 20g boter in een kleine braadslee met net genoeg ruimte om elkaar niet te raken. Als ze beginnen te kleuren van het vuur af en het beslag rond de worsten gieten. Vervolgens ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde grote oven van 200°. Ik heb de worsten eerst in een pan aangebakken want had geen braadslee van dat formaat die op het gas kon. De ovenschaal wel eerst verwarmd in de oven. We aten er een tomatensalade bij met verse kruiden en de avocadodip van zaterdag. En dronken een meegeleverd glas bokbier. Heerlijk.
Dinsdag aten we kabeljauw. Volgens een recept van de niet meer bestaande site allrecipes.nl.
Het recept: Spoel 2 kabeljauwfilets van ieder 200g af onder stromend water, droog ze af en snij in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bedek de kabeljauw met dungesneden plakjes van 1 citroen en dunne ringen van 1 grote of 2 kleine uien. Strooi daar een bosje fijngehakte peterselie over en zout en peper en besprenkel met ½ kopje witte wijn. Dan 3 eetlepels paneermeel en 1½ lepel boter in stukjes hier overheen. Naar smaak garneren met olijven en 30 minuten in een voorverwarmde over van 220° laten bakken.
De 2 stukken kabeljauw waren samen 300g. De peterselie komt nog steeds uit de kruidentuin. Een 8-tal zwarte olijven in de schaal gedaan. In de airfryer op 180° ongeveer 20 minuten gebakken. Een beetje sla met tomaat en een in de magnetron gepofte aardappel er bij. Met een glas Grüner Veltliner. Heerlijk.
Nieuwe soep gemaakt in de soepmaker van rest tomatensaus, klein beetje vorige soep, paar kastanjes, beetje stamppot, stukje worst, heel klein beetje deeg en wat avocadodip en water. Niets vers, dus eerst handmatig gemixt. Na stand gepureerd toch gestopt want beetje aangebakken aan de bodem. Geen probleem voor de soep, wel voor de schoonmaakster :-).
De volgende dag aten we een hamburger die al klaar was. De avocado bleek jammer genoeg niet meer te eten. Ik heb daarom 2 uien in ringen gebakken. Hamburgerbroodjes even aangebakken in een beetje olie. De hamburgers 7 minuten op 180° in de airfryer. Intussen ook 2 spiegeleieren gemaakt. Blaadjes sla op het bord, de rest er allemaal bij en omheen.
Dan weer eens een dag zonder vlees. Een witlofsalade met kaas en ei werd het. Eén flinke stronk witlof, 1 mandarijn en 1 sinaasappel, 75g feta en 2 hardgekookte eieren. Lepel mayonaise en versgemalen peper er door. Heerlijk met in de magnetron gekookte bio baby aardappeltjes en wat gesmolten zoute boter.
Vrijdag een kom soep en wat gebakken aardappeltjes en sla. En een cracker met roquefort.
En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we boerenkool uit de slowcooker. Onderin 1 ui, dan 200g boerenkool, 100g spekreepjes gebakken met 1 teen knoflook, 100g hamblokjes en 400g aardappelen, 80 cc bouillon er bij en na 7 uur op laag nog een rookworst er op voor ½ uur. Heerlijk.
En vandaag, zondag? Er is nog witlof, sla, spruitjes, groene paprika. Ik denk een frittata of hartige taart of zoiets. Daarover volgende week.
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 25 november 2018
zondag 18 november 2018
Savooiekool met mozzarella in de airfryer, soep van resten en compote in de soepmaker, geroerbakte spruitjes, stamppot in de slowcooker en avocadodip.
Zondag beiden wel erg veel last van verkoudheid, dus maar eenvoudig restjes opgemaakt. Wat risotto met zalm en extra rijst en boontjes in een pannetje op het vuur. Met wat tomatenketchup iets smeuïger gemaakt. Niet geweldig, maar te eten :-). En wel een heerlijke kom appel-perenmoes.
Omdat de bol mozzarella op moest en er ook savooiekool in huis was, gezocht naar een recept voor deze kool met mozzarella. Wat ik tegenkwam vond ik erg leuk. Een recept met kastanjes, die ook al heel lang in de voorraad aanwezig waren. Dus maandag, savooiekool met mozzarella en kastanjes. Ik gebruikte eerst 3 bladeren en daarna 2 kwarten van de rest van de kool, 125g mozzarella en ruim 100g van die al gekookte kastanjes (zie foto). Beetje boter ertussen en bovenop. Ongeveer 20 minuten in voorverwarmde airfryer op 160°. Kwam prachtig uit de vorm. Tomatensaus uit de diepvries gemaakt op 13/3/'17. En een stokbrood. Iets minder kastanjes en iets meer kaas had gemogen. Een bijzondere smaak.
Dinsdag waren we bij een definitief afscheid van een nichtje van mij. Na de begrafenis thuis een soep gemaakt in de soepmaker van een flinke rest gewokte Chinese kool, een beetje kaas-aardappelpuree en stukken gekookt blad en stronken van de savooiekool. En water natuurlijk. Opnieuw een in de airfryer afgebakken stokbroodje er bij. Heerlijke soep.
De volgende dag een pakje kant-en-klare ravioli met kaas. Een paar minuten in heet water en eten staat op tafel. Maar wel een beetje flauw. Wel ook nog geroerbakte spruitjes er bij gemaakt. Zonder knoflook, gebakken in een beetje ghee.
Uitgaande van dit recept heb ik donderdag een stamppot gemaakt in de slowcooker. Aardappelen, 3 stuks, in stukjes onderin, dan de 2 kwarten verse savooiekool in reepjes, 2 wortels en ½ rode paprika (even geblancheerd boven de gasvlam) in stukjes en de rest van de savooiekool met mozzarella. Daar heb ik de kastanjes uit gehaald, te zoet. Beetje water er bij, 6 uur op laag. Gestampt met verse peper en een klontje boter. Smaakte prima. We aten er in zoute boter gebakken karbonades bij.
Weer wat fruit weggewerkt in een compote/fruitsoep. De soepmachine gevuld met 700g appel, peer en mandarijn, daar 200cc sinaasappelsap bij. Heerlijk.
Op vrijdag roerei met naanbrood. Ik maakte het met 4 eieren, 2stengels prei, ½ rode paprika, 3 gehalveerde cocktailtomaatjes, kurkuma en chilipoeder. Het brood hoefde maar 15 seconden in de magnetron. Een schaaltje compote er naast.
Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik een avocadodip die we aten met stukjes droge worst, een naanbrood, crackers met roquefort en compote.
En vandaag, zondag, vroeg naar de stad. As-verstrooing vanaf een boot. Lunch aan boord. Verder maar zien.
zondag 11 november 2018
Verse worst en vleesburgers uit de airfryer, Chinese kool uit de wok, Restaurant Gewoon bezocht, risotto met zalm en ook nog aligot uit de slowcooker, compote uit de soepmaker.
Na het feestje van de 1-jarige kleinzoon aten we daar samen met de ouders en andere grootouders. Geen keukenwerk dus op deze zondag.
Voor maandag een leuk recept gevonden voor de Romanesco. Omdat we er vlees bij aten, vond ik 2 eieren genoeg. Wel 45g boter gesmolten en verse krulpeterselie uit de kruidentuin gehaald. Een saucijs met chorizokruiden van de Amsterdamse worstmakers er bij. Er stond nog wat jus van eerder, dus konden de worsten in de airfryer, 10 minuten op 180° op de grillplaat. Een paar aardappels gepoft in de magnetron.
De volgende dag Chinese kool in de wok. Er lag nog ⅔ kool. Net iets teveel voor samen, maar wel allemaal gebakken. Natuurlijk met een theelepel van de eigen sambal erdoor. In plaats van de aanbevolen biefreepjes heb ik 120g plakjes droge worst gebakken en 100g hamblokjes. Heb wokolie met kokos gebruikt en een eetlepel sojasaus want geen ketjap meer in huis. Ook nog een klein handje pinda's erover gestrooid. Met witte basmatirijst uit de rijstkoker.
Woensdag lunchten we bij vrienden. Met een heerlijke soep, met onder andere pastinaak en paddestoelen, door de heer des huizes zelfgebakken brood, ook zelfgemaakte kruidenboter en natuurlijk vele soorten beleg. Een zalige crème brûlée toe. En dan ook nog zelfgemaakte dadelbonbons bij de koffie. Vergeten om een foto te maken. Jammer. Genoeg gegeten om 's avonds laat alleen een kopje soep te nemen.
De dag er na niet gekookt maar gegeten bij Restaurant Gewoon. Lekker voorgerecht. Spek met geitenkaas op een salade. Ook lekker hoofdgerecht en koffie toe met een glas Armagnac. Altijd weer gezellig in ons eigen dorp.
Vrijdag aten we risotto gemaakt in de slowcooker. Wel een aangepast recept. Ik had een moot van 150g warmgerookte zalm liggen die op moest. Geen komkommer, wel champignons. Heb toen vanuit dit recept gekozen voor het eerst aanbakken van 250g kastanjechampignons met 1 flinke sjalot. Slowcooker op hoog gezet. Boter gesmolten in een pannetje met de ringetjes bosui en de wand en bodem er mee ingesmeerd. Na 10 minuten de rijst erbij gedaan en goed doorgeroerd. Dan de wijn en bouillon, samen verwarmd, erbij en 45 minuten op hoog gezet. Na ¾ uur was er geen sprake van risotto. Nauwelijks vocht opgenomen. Eerst ½ uur extra gedaan. Toen nog steeds aardig vochtig maar toch de zalm, dragon en dille, beiden nog uit de kruidentuin, vers gemalen peper en champignons door de rijst geroerd. Warmgerookte zalm is al gaar, dus hoefde alleen maar warm te worden. Na 10 minuten opgediend. Kommetje sla er naast zonder toevoegingen.
Wel erg lekker, maar duurde dus veel langer dan in het recept stond. Misschien is mijn duo-slowcooker niet heet genoeg voor deze manier van risotto maken.Volgende keer maar weer in de rijstkoker. Net zo gemakkelijk :-).
En zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik een Franse aardappelpuree met veel kaas: aligot. Daarvoor gebruikte ik eerst de slowcooker voor het basisrecept voor puree. Met 330g aardappel en aangepaste hoeveelheid water en boter, 20ml en 20g. Toen die klaar was, na 6 uur op laag, heb ik 100g kaas (gewone jonge geraspte kaas), 60g crème fraîche en peper er doorgeroerd. We aten er een vleesburger bij 8 minuten gebakken in een voorverwarmde airfryer op 180°. En gewoon
gekookte sperziebonen. De aligot had iets smeuïger gemogen, wel erg lekkere puree op deze manier.
Ook nog compote gemaakt in de soepmaker. Van 650g appel en peer gemengd, 100ml water, beetje citroensap en heel klein beetje gemalen kruidnagel. Op de compotestand en na afloop heel even handmatig gemixt. Het fruit was zo zacht dat het gelijk meer moes dan compote werd. Heerlijk.
En vandaag, zondag, ik denk gewokte spruitjes. Maar daarover volgende week.
Voor maandag een leuk recept gevonden voor de Romanesco. Omdat we er vlees bij aten, vond ik 2 eieren genoeg. Wel 45g boter gesmolten en verse krulpeterselie uit de kruidentuin gehaald. Een saucijs met chorizokruiden van de Amsterdamse worstmakers er bij. Er stond nog wat jus van eerder, dus konden de worsten in de airfryer, 10 minuten op 180° op de grillplaat. Een paar aardappels gepoft in de magnetron.
De volgende dag Chinese kool in de wok. Er lag nog ⅔ kool. Net iets teveel voor samen, maar wel allemaal gebakken. Natuurlijk met een theelepel van de eigen sambal erdoor. In plaats van de aanbevolen biefreepjes heb ik 120g plakjes droge worst gebakken en 100g hamblokjes. Heb wokolie met kokos gebruikt en een eetlepel sojasaus want geen ketjap meer in huis. Ook nog een klein handje pinda's erover gestrooid. Met witte basmatirijst uit de rijstkoker.
Woensdag lunchten we bij vrienden. Met een heerlijke soep, met onder andere pastinaak en paddestoelen, door de heer des huizes zelfgebakken brood, ook zelfgemaakte kruidenboter en natuurlijk vele soorten beleg. Een zalige crème brûlée toe. En dan ook nog zelfgemaakte dadelbonbons bij de koffie. Vergeten om een foto te maken. Jammer. Genoeg gegeten om 's avonds laat alleen een kopje soep te nemen.
De dag er na niet gekookt maar gegeten bij Restaurant Gewoon. Lekker voorgerecht. Spek met geitenkaas op een salade. Ook lekker hoofdgerecht en koffie toe met een glas Armagnac. Altijd weer gezellig in ons eigen dorp.
Vrijdag aten we risotto gemaakt in de slowcooker. Wel een aangepast recept. Ik had een moot van 150g warmgerookte zalm liggen die op moest. Geen komkommer, wel champignons. Heb toen vanuit dit recept gekozen voor het eerst aanbakken van 250g kastanjechampignons met 1 flinke sjalot. Slowcooker op hoog gezet. Boter gesmolten in een pannetje met de ringetjes bosui en de wand en bodem er mee ingesmeerd. Na 10 minuten de rijst erbij gedaan en goed doorgeroerd. Dan de wijn en bouillon, samen verwarmd, erbij en 45 minuten op hoog gezet. Na ¾ uur was er geen sprake van risotto. Nauwelijks vocht opgenomen. Eerst ½ uur extra gedaan. Toen nog steeds aardig vochtig maar toch de zalm, dragon en dille, beiden nog uit de kruidentuin, vers gemalen peper en champignons door de rijst geroerd. Warmgerookte zalm is al gaar, dus hoefde alleen maar warm te worden. Na 10 minuten opgediend. Kommetje sla er naast zonder toevoegingen.
Wel erg lekker, maar duurde dus veel langer dan in het recept stond. Misschien is mijn duo-slowcooker niet heet genoeg voor deze manier van risotto maken.Volgende keer maar weer in de rijstkoker. Net zo gemakkelijk :-).
En zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik een Franse aardappelpuree met veel kaas: aligot. Daarvoor gebruikte ik eerst de slowcooker voor het basisrecept voor puree. Met 330g aardappel en aangepaste hoeveelheid water en boter, 20ml en 20g. Toen die klaar was, na 6 uur op laag, heb ik 100g kaas (gewone jonge geraspte kaas), 60g crème fraîche en peper er doorgeroerd. We aten er een vleesburger bij 8 minuten gebakken in een voorverwarmde airfryer op 180°. En gewoon
gekookte sperziebonen. De aligot had iets smeuïger gemogen, wel erg lekkere puree op deze manier.
Ook nog compote gemaakt in de soepmaker. Van 650g appel en peer gemengd, 100ml water, beetje citroensap en heel klein beetje gemalen kruidnagel. Op de compotestand en na afloop heel even handmatig gemixt. Het fruit was zo zacht dat het gelijk meer moes dan compote werd. Heerlijk.
En vandaag, zondag, ik denk gewokte spruitjes. Maar daarover volgende week.
zondag 4 november 2018
Varkenshaas en witlof in bladerdeeg in de airfryer, Chinese kool, worteltjes en hamlap in de slowcooker, een soep van restjes en een heerlijke quiche.
Mooi kookboek gekregen. |
De volgende dag de ontdooide varkenshaas bereid. Ik had zonder nog even naar de recepten te kijken, al deze variant met salie klaar gezet, maar dan wel met serranoham :-). Dus, vlees (1 varkenshaas) open gesneden, belegd met ham, besmeerd met ricotta en vervolgens 2 blaadjes salie er op. Dit dicht gerold. Olie er over en een beetje peper. Op een blad aluminiumfolie gelegd met opstaande randen (een soort open pakketje om de kaas niet te verliezen) en op de bakplaat in de airfryer 10 minuten op 180° voorverwarmd op 200°. Na 5 minuten omgedraaid. Heerlijk sappig dus goed gelukt. We aten er een gemengde salade bij en spaghetti met fijngeknipte basilicum (nog steeds in de kruidentuin) in wat crème fraîche er door gemengd na het koken.
Dan een slowcooker recept met Chinese kool. Ik heb er voor gekozen kant-en-klare verse worsten te gebruiken van varkensvlees met gerookte zoete paprika, zeezout, knoflook, zwarte en witte peper, cayenne, komijnzaad, korianderzaad, oregano en peperoncini. Deze ingepakt in de bladeren van de Chinese kool. Onderin de pot een ui in plakjes, koolrolletjes er op, een extra tomaat daar weer op en vervolgens een tomatensaus die al lang in de vriezer stond er over. Na 8 uur op laag een heerlijk maal. Stukje desem witbrood er bij om de saus op te deppen. De friet over van zondag in de magimix tot puree bewerkt samen met een paar eimuffins met spek die er nog stonden. Opgewarmd met wat room, heerlijk. In een schaaltje er naast nog wat peertjes gestoofd in witte wijn.
Woensdag aten we brood en restjes in verband met ongelijk aan tafel.
Donderdag eerst een flinke kom soep en daarna witlof in bladerdeeg. In de airfryer gebakken op de met olie ingesprayde bakplaat, op 180°, 12 minuten.
De volgende dag geglaceerde worteltjes uit de slowcooker. Iets minder wortels dus ook goed gekeken naar de andere ingrediënten. Ze stonden bijna 7 uur op en dat had ook wel iets minder gemogen. Wel erg lekker trouwens. In de andere pan van de duo-cooker een hamlapje gemaakt volgens recept. Had ook wel iets korter gemogen. Was toch een beetje droog geworden ondanks genoeg toegevoegd vocht. Met een stuk lekker desembrood er bij een goede maaltijd.
Zaterdag, alweer de laatste dag van deze blogweek, een soep gemaakt vast voor zondag in de soepmachine van een beetje mangosalade, wat tomaat met ui in saus van de Chinese kool, wat geglaceerde wortels in nat en het nat van de hamlap. Een stukje hamlap er achteraf ingedaan. Een bijzonder soepje.
Voor 's avonds een quiche gebakken in de grote oven. De rol bladerdeeg was te groot voor een vorm in de airfryer. Ik heb gaatjes in het deeg geprikt en het bestrooid met paneermeel om de bodem iets krokanter te krijgen. Verder iets minder tomaat en iets minder room, maar heerlijk geslaagd. We waren met drie en het ging helemaal op. We aten er een salade bij met apart een dressing van Griekse yoghurt, mayonaise en peper en zout. En een bakje komkommer bestrooid met peper en verse dille.
En vandaag, zondag, eerst in de middag even op verjaarsvisite en dan maar weer verder zien.
Abonneren op:
Posts (Atom)