zondag 19 maart 2023

Uit de airfryer(s): karbonade met appel, gebakken aardappeltjes; uit de slowcooker: puree van aardappel en bleekselderij; waterkerssoep en paprikasoep; en ook nog ontzettend lekker gegeten buiten de deur.

Rozemarijn, knoflookbieslook en een aardbeienplantje.

Eerst eens gekeken wat er voor resten waren. En, de postelein moest zeker op. Ik vond een recept voor postelein met tomaatjes. Bedoeld was gedroogde tomaatjes maar ik bedacht dat er en rest gebakken tomaatjes met witlof stond en nog een rest van de raapstelenstamppot met rode ui en paprika. Eerst een paar aardappelen gekookt in de magnetron. Die gestampt met gewassen en in kleine stukjes gesneden 100g postelein. Daar de twee restje bij en goed door elkaar gehusseld. Apart 100g gerookte spekjes uitgebakken. Met nog een beetje boerensoep vooraf een prima maaltijd.

Omdat ik op maandag naar de kaakchirurg moest, geen vast en geen warm eten toegestaan, vast op zondag koude waterkerssoep gemaakt van een zakje waterkers wat natuurlijk op moest. Omdat er stond "de waterkers kort meekoken" durfde ik het niet 29 minuten in de soepmachine te doen, dus eerst in een pan 4 bosuitjes en 1 stengel prei laten garen in een beetje boter. Dan 500ml water met een bouillonblokje aan de kook gebracht, bij de prei en ui gegoten en daarin de 100g waterkers een paar minuten laten meekoken. Een beetje peper en de staafmixer erdoor en af laten koelen.

De ingreep viel me mee. Maar na een kopje heerlijke koude soep geen zin meer in koken. Een stukje brood afgebakken in de airfryer en 4 eieren gebakken. Voorzichtig gegeten, maar beviel me goed.

Dinsdag een klein beetje rijst en in ketjap gebakken champignons opgewarmd als hapje vooraf. Een kleine komkommer zonder zaad in halve maantjes gesneden en zo'n 10 minuten gesmoord in een rest saus van de drumsticks. Deze gemengd met de rijst en champignons. Met wat verse bieslook geserveerd. Een rest van de posteleinstamppot met spekjes opgebakken als 2e erg kleine hapje. En als 3e een paar crackers met roquefort. Met een lekker glas rode wijn. Leuke maaltijd weer.


Ik maakte woensdag paprikasoep maar dan anders en in de soepmachine. Met ½ rode, 1 groene, 1 gele paprika en 1 stengel bleekselderij samen met doosjes kippenbouillon en tomatensaus uit de diepvries. Gevuld tot het 1e streepje en op de pureerstand. Daarna doosjes paprikadip en groentesaus erdoor geroerd. Heerlijke ietsje zurige soep. Lekker met een scheutje room.

We aten karbonades met appel, gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Eerst voorbereid in de pan. Ook 1 kleine ui, 1 appel en 100g spekjes voorbereid. Karbonades ingesmeerd met mosterd, mengsel erover, beetje broodkruim met stukjes boter erop. Na 12 minuten op 180° mooi bruin en gaar. Verder rode eikenbladsla, een blikje boterbonen en een paar aardappels even laten koken en 40 minuten in de ecostoof.

De volgende dag de rest gekookte aardappelen gebakken op de bakplaat in de airfryerXL, klein beetje dus 10 minuten op 180°. De ½ karbonade met spekjes opgewarmd in een pannetje met een beetje boter voor de echte vleeseter, een paar eieren gekookt en weer sla op tafel. 


Op vrijdag 500g aardappel en 2 stengels bleekselderij met 35ml water en 35mg boter in de slowcooker gedaan. Na 7 uur op laag gestampt en fijngesneden andijvie erdoor geroerd. Een rookworst gewarmd in heet water. Jus gemaakt met boter, nat van de slowcooker en een scheut sojasaus. Alweer stamppot? Ja, maar ook alweer lekker.... 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we in Het wapen van Willemstad. We hadden een verrassingsmenu. Echt geweldig lekker. Eerst nog extra een schaaltje met pata negra. Dan een overheerlijke combinatie van kreeft-dingetjes. Dan een paprikasoepje. Vervolgens een heerlijk recept met heilbot. Tenslotte nog een overheerlijk dessert van kokosijs met spekkoek. Natuurlijk bijpassende wijntjes. Drankjes tevoren, tussendoor en na afloop. En een hotelkamer om weer een beetje bij te komen. Lieve, vriendelijke, geïnteresseerde bediening. Jammer dat ook hier dwars door al die leuke restaurantgeluiden van borden, glazen, pratende mensen zonodig muziek moet die boven ons hoofd vooral leek op alleen maar bassen. Verder echt geweldig, maar blijft jammer en echt niet alleen hier in dit restaurant. 



En vandaag, zondag. Kalm aan op huis aan en maar zien wat er op tafel zal komen. Daarover volgende week weer verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten