zondag 29 januari 2017

Eerste keer sous vide gekookt, bloemkool, vis en bladerdeeglapjes uit de airfryer, overheerlijk appeldessert en appelmoes uit de slowcooker. En ook nog een heerlijk soepje.


Ik dacht dat ik nog biefstukken in de vriezer had, maar dat was niet zo. Ik heb vervolgens gekozen voor een flinke entrecote om mijn nieuwe sous vide apparaat uit te proberen. Het vlees was 1 cm dik en woog bijna 300 g. Dit vlees is altijd heel stevig. Het viel nog niet mee om in de hoeveelheid vaak verwarrende informatie, uit te vinden wat de beste weg was. Gekozen voor deze informatie van het merk waarvan ik het apparaat heb. Voor een steak van 1 cm en 'medium rare' leek 30 minuten genoeg. Het vlees ingesmeerd met wat zout, vers gemalen peper en een beetje zonnebloemolie en een takje verse tijm er bij gedaan. Na 30 minuten aan iedere kant nog een minuutje gebakken in een klontje boter op het gas. Partner zei, "wat een rijke smaak". Precies dat was het. Heerlijk. Rood, toch zacht genoeg en ook nog de stevigheid die bij het vlees van Freek hoort.

Beetje verse kruidenboter gemaakt, hoeveelheden op gevoel. Met knoflook en zwarte knoflook,  peterselie en bieslook (uit de binnen-kruidenhoek). De bio baby aardappeltjes eerst gekookt in de magnetron, later in schijfjes gesneden gebakken in de airfryer. Met heel klein beetje zout, een snufje paprikapoeder en een beetje zonnebloemolie. Voorverwarmd op 180°, 12 minuten, na 6 min. even geschud. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Romainesla (en een beetje heerlijk mayo).

Op maandag de gehaktballetjes (van de rest van het gehakt van vorige week vrijdag) die nog in de koelkast stonden, gegeten met bloemkool anders, een recept van Karin Luiten. Ik heb het bereid in de bakpan in de airfryer. Op 180° zo'n 6 minuten, daarna, want anders aan het verbranden, nog 6 minuten op 140°. Een halve bloemkool, erg lekker recept. Ik heb pinda-kokos-wokolie gebruikt. Paar gekookte aardappels er bij, eenvoudig maar lekker maal.

De volgende dag ingepakte kabeljauw
De restjeskoningin heeft van het restje van het ovenschoteltje van vorige vrijdag, wat gebakken aardappeltjes en een beetje sla van zondag en een restje gekookte aardappels van maandag met een klontje kruidenboter en een scheutje room een heerlijke puree gemaakt met de staafmixer. Zachtjes opgewarmd in een pannetje. Een crème van twee avocado's met een beetje citroensap en Marokkaanse kruiden diende als groente. De vis ingepakt (een scheutje dessertwijn in plaats van sherry :-)) en 12 minuten gesmoord in de airfryer op 180°. Had een paar minuten langer gemogen, maar was toch heerlijk.



Bij een vriendin met schouderblessure kookte ik woensdag hutspot met gerookte makreel. Iets te lastig om bij een ander in de keuken Hollandaisesaus te maken, dus thuis deze gemakkelijke mosterdsaus gemaakt en ter plekke opgewarmd (in flinke pan 150cc room en 150cc kippenfond, 7 minuten ingekookt). Heerlijke combinatie.

Als voorgerechtje terrine van gans met een crackertje. Omdat zij niet van zoet houdt een hartig nagerecht, tompouce met kaascrème. De bladerdeeglapjes 8 minuten gebakken op 200° in de bakpan in de airfryer en vergeten dat ze dan omslaan door de wervelende lucht. Dus even een spatdeksel er op, maar dan worden ze weer iets minder luchtig, tja. Maar, zagen er wel goed uit en waren lekker knapperig. Voor het bakken bestrooid met gedroogde rozemarijn en een beetje zeezout. De kaascrème heb ik gemaakt van 50g roomkaas en 50g ricotta.

Donderdag nog een gehaktballetje en een kropje romainesla met tomaat. En onverwacht twee eters er bij, die zelf vlees meebrachten, twee entrecotes van de Marokkaanse slager in de stad. Prima vlees. Ook nog een salade gemaakt van Chinese kool met mango-azijn. En uit de vriezer een bak nasi ontdooit in de magnetron en opgebakken in de pan. En toe had ik een appeldessert uit de slowcooker gemaakt voor samen. De helft van de hoeveelheden (wel 2 appels en 45g cranberry's aan gevuld met rozijnen), in de kleine cooker 3 uur op hoog. De helft samen warm gegeten in de middag, de andere helft koud na de maaltijd in 4 parten gesneden. Heerlijk! Maar..., onthouden, volgende keer warm uit de kookpot halen want het bleef teveel kleven. In de tweelingpan ernaast nog 5 appels met een scheut citroensap en een lepeltje honing en water ook op hoog gezet, 2 uur, voor appelmoes. Dat kan ook gewoon in de pan op het gas, maar het is wel gemakkelijk dat je er niet bij hoeft te blijven. De appels moesten even weggewerkt. Een extraatje op tafel dus.
Ontzettend lekker.
Van de resten uit de beide slakommen, een beetje nasirijst, een rode paprika en een grote gele ui soep gemaakt in de soepmachine met het "spoelwater' uit de bakpan van de entrecotes als bouillon. Na afloop de gehaktbal die over was in stukjes er bij gedaan en het geheel ingevroren in verband met ons weekend buiten de deur.

Voorgerechtje vis
Omdat we een paar dagen naar Lille waren geen kookverhalen van vrijdag en zaterdag. En vandaag, zondag, uitgebreid warm geluncht in Lille. Paar foto's van hapjes vrienden.
Vietnamees hapje

Eendeborst met kaki-fruit
















zondag 22 januari 2017

Bladerdeeghapjes, soep van lamsbouillon, bloemkool uit de slowcooker en tomaat en champignons uit de airfryer.


Werd het witlof of rode kool? Het werd witlofsalade, eenvoudig met wat mayonaise en ouderwetse maggi aroma. Daar koos ik voor omdat ik 2 soorten bladerdeeghapjes heb gemaakt met uitgesproken smaken. Met als inspiratie deze site, gekozen voor kant en klaar bladerdeeg uit de vriezer, daarmee vier bakjes bekleed. Twee gevuld met groene (basilicum)pesto en stukjes droge knoflookworst en zongedroogde tomaat. Twee gevuld met roomkaas en doormidden gesneden zwarte olijven. Dichtgevouwen en 8 minuten gebakken in een op 190° voorverwarmde airfryer. Hoeveelheden hangen natuurlijk af van de grote van het bakje. Ik heb voor zowel de kaas als de worst ongeveer 75 g gebruikt verdeeld over 2 bakjes van zo'n 10 cm.

Een beetje een slome maandag. Eerder ingevroren risotto ontdooid, ongeveer 275g. Gezocht op risotto met (witte) bonen kwam ik 2 leuke recepten tegen. Met zongedroogde tomaatjes en met pancetta. Eerst 100g gerookte spekblokjes gebakken. In het bakvet vervolgens 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook en 5 tomaatjes uit de olie even gebakken. Apart een pot witte bonen, 240g, opgewarmd. Alles door de opgewarmde risotto gemengd en de parmigiano reggiano kaas op tafel.

Lamsvlees uit de vriezer, destijds klaargemaakt in de slowcooker volgens dit recept:
Lamsbout zonder been, ongeveer 700 gram, met peper en beetje zout even aangebraden in boter. 3 wortels, 5 kleine uien, 4 tenen knoflook, 1 kleine bataat in stukken gesneden onderin de pot. Daarop de bout. Een paar takjes rozemarijn en tijm en een laurierblaadje, allemaal vers uit de kruidentuin en 2 gedroogde rode pepertjes toegevoegd. 500 cc bouillon er bij en dat 9 uur laten stoven op de lage temperatuur.

De bedoeling was het te eten met rode kool met appeltjes en een paar gekookte aardappelen. Maar..., er bleek helemaal geen vlees in te zitten :-). Wel heerlijke bouillon met groente. Heb er een paar aardappeltjes in kleine stukjes bijgedaan en hup in de soepmachine. Lekker met een broodje.

Deze dag, dinsdag, kwam het pakket Compleet Sous Vide koken binnen. Gelijk aan de studie gegaan, maar ik zal er pas volgende blogpost iets mee doen. Deze week waren er nog andere keuzes. Maar alleen al er over lezen maakt me enthousiast.

Woensdag at ik alleen, de rest van de spruitjes-wokmaaltijd van zaterdag vorige week.

De volgende dag maakte ik een bloemkoolgerecht in de slowcooker. Ik heb er een geheel eigen draai aan gegeven. In de kleine cooker ½ bloemkool en 1 kleine aardappel in stukjes. In de bakpan: 1 ui, 3 tenen knoflook er bij, daarna 2 theelepels massala (eigen maaksel, had ik nog staan), 2 theelepels Pekingeendsaus, 1 grote trostomaat in kleine stukjes, beetje water en even laten borrelen. Nog een scheut water om de bakpan schoon te schrapen. Geen extra zout, geen extra peper, geen extra bouillon. De slowcooker voor 6 uur op laag gezet. In het recept wordt overigens gesproken over currypasta en later over kerriepasta. Lijkt mij toch 2 verschillende smaken :-). Het smaakte prima.


Op vrijdag een ovenschoteltje met 
champignons, gehakt en tomaat. Iets meer dan 400g aardappels met boter, room en peper; 250g kastanjechampignons en 210g verse tomaat samen gesudderd in een beetje boter. Het gehakt, 200g en 1 bruine boterham, met extra wat nootmuskaat, geruld in het vocht van het tomaten-champignonmengsel. Klein beetje paneermeel, paar klontjes boter. Ovenschaaltje 10 minuten in op 180° voorverwarmde airfryer gezet. Aardig wat werk maar wel erg lekker.

Zaterdag aten we bij vrienden. Als hapje vooraf heerlijke baba ghanoush en hummus. Als hoofdgerecht een smakelijke tajine met kip en dan nog echt heerlijke 'zoetjes' toe.

En vandaag, zondag, ga ik een flinke entrecote bereiden met behulp van het Sous Vide apparaat. Spannend. Daarover volgende week.



zondag 15 januari 2017

Bietjes uit de airfryer, tomatensaus en stoofvlees uit de slowcooker, soep van biet, rode ui, sla, aardappel en kikkererwten.

Op zondag kregen we een oliebol en glas bubbeltjes bij het nieuwjaarsconcert, hapjes en ook nog eten bij de buren vanwege jarige buurman, dus thuis hoefde niets in de keuken.


We aten maandag bietjes met gehakt en puree. Iets minder dan een pond zilte aardappelen, 250 g gekookte bietjes, 2 kleine gele uien, Provençaalse kruiden en ½ pond rundergehakt met peper en zout. De boter om ui en bietjes in te bakken heb ik niet afgemeten. Melk, mosterd en boter naar smaak in de puree. Op 180° 15 minuten in de airfryer. Precies genoeg voor samen en erg lekker. De andere helft van het pond gehakt vast geruld met een Marokkaans kruidenmengsel.

Witlofsalade, gerookte makreel en een stuk stokbrood. Het enige warme was het afgebakken stokbrood (in de airfryer natuurlijk). En wat is die mayonaise van Hellman toch heerlijk.
Niet biologisch, wel met vrije-uitloopeieren gemaakt (etiket).

Dan woensdag gewoon aardappelen, groente, vlees: bloemkool met een sausje maar dan anders. Tomatensaus gemaakt in de slowcooker van 3 grote trostomaten, 1 rode paprika, 2 kleine gele uien, 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, scheut rode wijn, scheut passata, beetje gedroogde oregano, peper en een vers laurierblad. Na 6 uur op laag in de kleine cooker verse tijm, rozemarijn en peterselie er bij gedaan. Nog een uurtje laten staan. Daarna de takjes verwijderd en met de staafmixer glad gemaakt. Het eerder gerulde ½ pond gehakt er in gedaan en opgewarmd wat ik nodig had. Het gerecht verder gemaakt van ½ bloemkool en gekookte aardappelen.

Nog 2 gekookte bietjes in de koelkast. Een salade met kikkererwten werd het. Eerst 100 g kikkererwten 24 uur geweekt en daarna 1½ uur gekookt. Een kropje Romaanse sla klein gesneden. De bietjes en een rode ui in stukjes gesneden en samen met gedroogde koriander en munt door de erwten gehusseld. Van olie, 2 tenen knoflook, een scheutje rode wijnazijn en een lepeltje sap van de bietjes een dressing gemaakt en er door geschept. Sla op de schaal, daarop het bietjes/erwtenmengsel, daarop feta en pecannoten. Een stokbrood afgebakken in de airfryer. Heerlijk, maar zoals meestal, teveel voor 2 personen. De rest (zonder kaas en noten) met het kooknat van de kikkererwten en sap van de bieten en een aardappel in stukjes in de soepmachine gedaan. Mooi soepje.

Lekker, frietje stoofvlees. Het stoofvlees heb ik een beetje aangepast. Een kilo rundvlees in grove stukken gesneden, 5 uien waarvan 1 stuk met 8 kruidnagels, 5 tenen knoflook, een bouillonblokje opgelost in 33 cc verwarmd bier, 8 groene peperbolletjes, 2 eetlepels witte wijnazijn, 4 zongedroogde tomaten uit de olie, een takje laurierblaadjes van eigen struik, 2 boterhammen met mosterd. Bier verwarmd omdat ik ooit ergens las dat warm vlees overgieten met koude vloeistof het vlees taai kan maken. Beetje water gebruikt om na het bakken van het vlees de hete pan van jus en aanbaksel te ontdoen. Een scheutje heet water in de grote slowcookerpan gedaan, dan het vlees, daarop de rest. Wortelen had ik niet in huis en tomatenblokjes wilde ik er niet in omdat we eerder ook al tomatensaus hadden gegeten. Na 8 uur op laag het vlees, de laurier en de kruidnagels er uitgehaald en de rest met de staafmixer bewerkt. Daarna het vlees weer terug gedaan en nog ¾ uur laten staan op laag.
Het vlees nog sappig, heerlijke saus.
(De rest van het stoofvlees ingevroren voor een andere keer; 2 x met vlees, 1 x alleen saus)

Ondanks dat er een aifryer staat heb ik deze keer toch gekozen om de friet in de oven te bakken. Wilde graag uitproberen of dat zou werken met verse, zelfgesneden aardappels. Heerlijke, echt krokante friet op deze manier. Met olie en bloem volgende keer in de airfryer proberen.
Een schaaltje appelmoes wat er nog stond heb ik gemengd met 2 zeer rijpe peren in stukjes en sap van een sinaasappel. Lekker fris als bijgerecht.
.
Op de laatste dag van deze blogweek een vleesloos gerecht, spruitjes met kaas en cashewnoten. Aardappeltjes 's middags gekookt, cashewnoten bleken op, daarom paranoten gebruikt. Met evenveel aardappeltjes als spruitjes, ieder 350g, was het iets te aardappelig naar onze smaak. Als kaas 50g jong en 50g La Tur die op moest. Lekker smeuïg.

Voorgerecht een soort van guacamole. Eén overrijpe avocado, 1 sjalotje, 1 bosuitje, 1 flinke teen knoflook, 1 gedroogde tomaat uit de olie,  kneep truffelmayonaise,  kneusje citroensap, zwarte peper. Op een biologische boekweitcracker. Lekker hapje.

En vandaag, zondag? Witlof? Of rode kool? We zullen zien.



zondag 8 januari 2017

Huzarensalade, soepjes, verse pasta met zalm, vegetarische rendang uit de slowcooker, worstjes, ovenschotel, broodjes en vis uit de airfryer.

En dan nog een huzarensalade voor weer later op de avond. Er stond 250g gekookte aardappeltjes, 1 appel, 50g hamlapvlees uit de slowcooker, 40 g augurk, ze waren op en ik hou er niet zo van, 75 g mayonaise. Voor de versiering een paar eieren hard gekookt. Maar de salade is in de koelkast blijven staan, want geen trek meer in.

Dat stond in het vorige stukje op 1 januari. Het werd dus de eerste salade in het nieuwe jaar. Met ter versiering nog wat blaadjes rucola, krulpeterselie en wat zilveruitjes. Late lunch om 16.00 uur.



's Avonds laat nog een rest van de slowcooker-hamlap met veel nat, flinters kool en bacon. Heerlijk met een stukje brood.


Op maandag zuurkoolstamppot met rookworst en gebakken stukjes chorizo. De zuurkool gekookt in de magnetron, de rest op het gas. 


Voor de lunch op dinsdag soep gemaakt in de soepmaker van een paar bladeren groene kool uit de slowcooker van vorige week, het binnenste van 2 tomaten, een schaaltje oude rucola, een flinke hand platte peterselie en een rest gekookte zuurkool. Na het pureren een paar stukjes chorizo en rookworst erbij gedaan. Een beetje zuur, maar met wat ketjap manis erin een heerlijk soepje. En alle restjes weer mooi opgemaakt. 


Voor 's avonds pasta en komkommer, gerookte zalm en champignons verwerkt in dit recept. Ik maak liever gebruik van originele recepten dan van smulweb, maar kon geen ander vinden met precies die 3 ingrediënten die aan de beurt waren. Met de pastamachine fettuccine gemaakt met 250 g semolina durum en 1 ei, een lepeltje pesto gemengd met water samen tot 95 cc. Van de rest van het meel wat altijd achterblijft in de machine een koekje gebakken met olie en balsamicoazijn wat nog in een schaaltje in de koelkast stond. Met 250 g kastanjechampignons, ¾ potje crème fraîche, ⅞ komkommer, 5 sjalotjes fijn gesneden, verse en gedroogde basilicum en dille en 100 g gerookte zalm een heerlijk romige pastaschotel. Die heerlijke Sancerre was in huis :-). 
Woensdag opnieuw de andere helft van de spitskool in de slowcooker gestopt met als uitgangspunt de vegetarische rendang. Deze keer met een hele ui, stukje gember, 3 flinke tenen knoflook, schepje suiker en sambal de boemboe gemaakt en afgewerkt met oestersaus in plaats van ketjap. Een kneepje citroen erbij en het geheel door de fijngesneden kool gehusseld. Klein beetje water er nog in van het spoelen van de pan. Op laag in de kleine pot na 5 uur een heerlijk gerecht. Voor mij wel iets teveel sambal eigenlijk :). We aten er lamsworstjes bij van de biologische vleesleverancier, 12 minuten op 180° in de airfryer (op frituurmatje in het mandje met spatdeksel) en bruine basmatirijst uit de rijstkoker. En de eerder gebakken koek van pastameel. Niet heel kleurrijk, wel lekker. 

Een bloemkool-aardappelschotel met kaas, ei en crème fraîche. Lekker vegetarisch. Met lichte, romige smaken. Nou ja, de crème fraîche werd niet geleverd door de webwinkel, dus zure room gebruikt. Van alles halve hoeveelheid behalve van de knoflook :-). En wat extra geraspte oude kaas bovenop gedaan. Airfryer voorverwarmd op 170° maar als snel teruggebracht naar 160° en op 25 minuten gezet. Het is altijd lastig om te voorkomen dat de kaas verbrand, maar de hele schotel wel lekker is doorgestoofd en warm is. Tijd en temperatuur voldeden prima.
Omdat de laatste 3 appels en 1 peer op moesten voor er nieuw fruit binnenkwam, 's morgens moes gemaakt. Gewoon in een pannetje met een heel klein beetje water. Door de peer lekker zoetig zonder toevoegingen. Fris toetje na de warme hap.


Op vrijdag een hamburger op een kaiserbroodje. De broodjes afgebakken in de airfryer. Terwijl 2 biologische hamburgers gebakken in een heel klein scheutje olie (heb geen goede grillpan los van de airfryer :-)), bij het omdraaien van het vlees een paar stukjes cabrales (Spaanse blauwe kaas) erop gelegd, blaadjes Romaanse sla op de broodjes, daarop de avocadoreepjes (ieder een halve), daarop de hamburger, daarop nog wat plakjes camembert en dan het ei. Door de smaken van de kazen waren geen extra toevoegingen nodig.





En op de laatste dag van deze blogweek vis. Kabeljauw met bacon en tomaatjes uit de airfryer. Het was 240 g vis aan een stuk, 2 plakken bacon er onder en 2 er op, 10 tomaatjes er langs en 2 tenen geplette knoflook, aan iedere kant 1. Ik heb gekozen voor 10 minuten op 180°, wel voorverwarmd. Couscous met gebakken rode ui en wat sla met avocado als bijgerechten. 


Van de rest couscous, sla met avocado, het nat en 2 tomaatjes uit het vispannetje en nog 3 niet meegebakken tomaatjes met wat extra water een soepje gemaakt in de soepmaker voor de zondagse lunch.


En vandaag, zondag, eerst in de middag naar het Nieuwjaarsconcert van onze plaatselijke muziekvereniging en dan naar een jarige buurman. Eten? We zien het wel. 

zondag 1 januari 2017

Gelukkig nieuwjaar, Kerstetentje, heerlijke soepjes, tomaten-tarte tatin uit de airfryer en hamlappen uit de slowcooker.



De zondag was ook 1e kerstdag. Met zes volwassenen aan tafel voor een kerstdinertje. Het begon al vroeg want mijn broer is ernstig gehandicapt door MSA-p, een vreselijke ziekte, en dus niet al te laat weer naar huis.

Begonnen met het ei voorgerechtje. Gekozen voor 10 eieren, truffelmayonaise, zout en peper en een stukje gedroogde tomaat als versiering. Geen andere kruiden of specerijen toegevoegd i.v.m. de truffelsmaak.
Daarna de warme bietensoep. Dit recept komt uit het boekje wat bij de soepmaker hoort. Voor broer apart een schaaltje bietencrème gemaakt omdat soep eten wat lastig is. Met 60 g biet, een klodder crème fraîche, wat peper en zout en specerijen.

Vervolgens de beenham met sinaasappelmarinade waarbij de ham al was voorgegaard bij de vleesleverancier. Zo'n 45 minuten in de oven op 160°.
Voor de rucolasalade moesten de noten worden gekarameliseerd op aluminiumfolie. Geen idee wat er niet goed gegaan is, maar wat een klus om ze weer van dat folie af te krijgen. Met ook wel wat verlies van de karamel. Jammer. Gemaakt met 125 g sla, 100 g noten en 100 g geitenkaas, 1 peer, scheutje olie en balsamicoazijn. 

Voor de haricots verts met pesto heb ik gebruik gemaakt van een potje pesto van de bio-webwinkel. Over het algemeen liever zonder pakjes en zakjes, maar deze keer dan toch... De suiker ontbreekt, prima, in het recept. Hoeveelheden zijn dus niet gemeld op het potje, maar de inhoud lijkt verder redelijk netjes :-).

Eerder heb ik een keer voor samen uitgeprobeerd of het bereiden van de aardappels in de magnetron lekker was. Dat vonden wij wel, dus nu opnieuw gemaakt voor dit etentje. Gewoon met meer zilte aardappelen en wat meer olie, peper en zout.

De kaas en de taart zijn gekocht en waren erg lekker. Zowel voor de kaas als de taart was de Sauternes een heerlijke begeleidende wijn.

Op 2e kerstdag aten we een kom bietensoep als lunch en 's avonds de aardappelen opgebakken en de haricots opgewarmd in de magnetron. Beetje salade er nog bij met extra geitenkaas en noten. Ik had een beetje veel rucola gekocht en heb daarvan samen met wat haricots die niet gebruikt waren, een paar stukjes aardappel en nog een paar haricots met pesto, een mooie groene soep gemaakt in de soepmaker. De schaal van de ham had ik schoongeschraap en met een beetje water gespoeld en deze verdunde marinade bij de soep gedaan.

De volgende dag weer een kom soep als lunch, lekker veel groenten zo. Voor 's avonds maakte ik een avocado-garnalenhapje van 2 avocado's, 150 g garnalen, zo veel crème fraîche als nodig was en dille, citroensap, peper en zout. We aten het met vers afgebakken brood uit de airfryer. Daarna heelijk Franse, Spaanse en Italiaanse kaas met een glas rood.

Op woensdag aten we bij een jarige vriendin. Gezellig en lekker.

Donderdag biefstuk, gebakken in boter in de pan, en een tarte tatin van tomaat uit de airfryer (in de siliconen quichevorm en die in de bakpan gezet). Voor de tarte heb ik 3 flinke tomaten gebruikt en 1 kleine rode ui. Met 3 velletjes bladerdeeg afgedekt. Echt een heerlijke combinatie met biefstuk. En ook met nog een paar peppadews over van het kerstetentje die kant en klaar gekocht waren bij de kaasboer.

Voor vrijdag heb ik hamlappen met groene kool uit de kleine slowcooker gemaakt. Als basisidee het parelhoenrecept. Onderin de pan 4 plakken bakbacon. Dan een paar groene koolbladeren. De 600 g hamlappen in grote blokken gesneden en even in de rest boter van de biefstukken aangebakken en met een scheut rode wijn afgeblust. Deze op de bladeren gedrapeerd. Daarover weer blad om de stukken hamlap goed af te dekken. De jus erover en wat extra rode wijn. De keuze voor de tijd was wat lastig. Ik vond voor hamlappen tijden tussen 5 en 10 uur op laag. Heb gekozen voor 8 uur op laag en dat was prima. Ik had een kleine groene kool en er was wat over om in stukjes te snijden als salade. Een zakje bio-babyaardappeltjes uit de magnetron was een lekkere combinatie. Het was een heerlijke maaltijd.

De laatste dag van deze blogweek en van dit jaar. Eerst aten we roerei met zalm. Met 5 kleine eieren, 100 g zalm en 50 cc melk. Geroosterde witte casinoboterhammetjes er bij met de mosterdboter. Restje rucola op het bord. Een echt heerlijk glas witte wijn, deze keer een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland.
Verder maakte ik voor later op de avond met 2 trostomaten een garnalenhapje. Met 150 g garnalen, wijnazijn en crème fraîche, gedroogde dragon en peterselie.


En dan nog een huzarensalade voor weer later op de avond. Er stond 250 g gekookte aardappeltjes, 1 appel, 50 g hamlapvlees uit de slowcooker, 40 g augurk, ze waren op en ik hou er niet zo van, 75 g mayonaise. Voor de versiering een paar eieren hard gekookt. Maar de salade is in de koelkast blijven staan, want geen trek meer in.

En vandaag, zondag, de eerste dag van een nieuw jaar. In 2014 schreef ik vanaf juli 25, in 2015 en 2016 50 stukjes over koken en eten. In 2017 ga ik er gewoon mee door omdat ik het erg leuk vind om te doen.
En iedereen die het leest, bedankt daarvoor.
GELUKKIG NIEUWJAAR.