zondag 8 juni 2025

Uit de airfryer(s): eitorentjes met peterselie, restjes-ovenschotel, witlof in kaassaus, gebakken tomaten; uit de slowcooker: heerlijke witte asperges; vissoep met pitabrood en ansjovismengsel; en lekker veel aardbeien met rabarber en met balsamico.


We lunchten deze zondag vrij laat bij Villa Augustus. Met partner, zwager en schoonzus. Heerlijke gerechten en erg gezellig zo samen. De zalm was 2 x gekozen. Ook nog vooraf een schaal vol hapjes en brood om te delen en allemaal een dessert, maar daarvan geen foto's. Avondeten hoefde dus niet meer. 


We kregen maandag van onze wekelijkse hulp rasgulla, heerlijk zoet bij een drankje in de namiddag. 


De maandag werd verder een echte ovenschotel-restjesdag. Pasta, maïskorrels, preischotel met gehakt, paar kleine worstjes, paar stukjes groene asperge en 2 mini-aardappeltjes gemengd met wat gesmolten jus. Daar ook de ovenschaal mee ingesmeerd en nog wat kleine stukjes bovenop met wat paneermeel. Dit op de bakplaat gezet in de airfryerXL, op 160°, 30 minuten. Beetje sla en tomaatjes ernaast. Prima maandag-maaltijd. 

Met een restje nog goed smakende slagroom, yoghurt/mascarpone, rabarbermoes en de zoete siroop van de rasgulla een heerlijk toetje gemaakt. Geen foto.

De volgende dag omdat uitproberen altijd fijn is witte asperges in de slowcooker. Ik had 350g asperge, dat met 45g deels boter en deels boterjus die er nog stond, in de pan gedaan. Snufje bouillonpoeder en wat gedroogde basilicum erover en 3 uur op laag gezet. Direct na afloop nog wat verse bieslook geknipt. Wat een heerlijke manier om deze zalige groente klaar te maken. Nieuwe aardappels gewassen en gekookt in het kookwater van de aspergeschillen en kontjes. In het bakaccessoire voor muffins 4 geklutste eieren met een scheutje melk, verse peterselie en wat peper verdeeld over 6 holtes. In de airfyerXL op de bakplaat gezet en 10 minuten gebakken op 180°. Plakjes ham erbij, leuke maaltijd. 


Woensdag 2 stronkjes witlof in z'n geheel 15 minuten gekookt en daarna in de ingevette ovenschaal. Met 150g roomkaas en een scheut melk, peper en Italiaanse kruiden saus gemaakt en dit erover gegoten. Op de bakplaat gezet in de airfryerXL, 180° in 8 minuten beetje bruin en warm laten worden. Inmiddels wortelpasta gekookt. In olie en boter 2 minute steaks gebakken. De saus was heerlijk op de witlof, goed idee en ook lekker veel. 

Een gast op bezoek voor de late lunch donderdag . Ik haalde de vissoep uit de diepvries. Heerlijk!


Een paar pitabroodjes 3 minuten op 180° in de airfryerXL gedaan en daarbij dit ansjovismengsel geserveerd. Gemaakt met 6 visjes, 5 gedroogde tomaten, 3 tenen knoflook en een klont boter. Nog wat sla met tomaat ernaast. 

Crème fraîche gemixt met wat lichte advocaat. Onderin een kommetje een laagje rabarber, daarop de mix, een lange vinger erin en je hebt iets wat lijkt op tiramisu toch. Was lekker in ieder geval. Tevreden gast.


Dan al weer vrijdag. Een puntparika in stukken gebakken met een paar kleine uien in wat oude jus. Daarbij een rest pasta opgearmd met ½ steak in stukjes en de rest van het ansjovismengsel. Witte bolletjes ontdooid. Een schaal 'schone' salanova sla, een kommetje met fijngesneden rode ui en bosuitjes en een bordje tomaat bestrooid met tuinkers op tafel met de fles heerlijke olijfolie. Het was een lekker gemengd hapje van oud en nieuw. En voor zo'n broodje is ook een beetje olie met de fijngesneden uitjes een heerlijk hapje. 

Als toetje rabarber met aardbeien. De rabarber was al klaar. Laagje rabarber, laagje aardbei geweekt in een scheut sambuca, beetje verkruimelde lange vingers erover. Heerlijk!


Op de laatste dag van deze blogweek vooraf aardbeien met balsamico en Parmezaan. Zo lekker.


Verder een blik Senegalese pindastoof open gemaakt en verwarmd. Couscous gemaakt. Twee tomaten in vieren gesneden, de uitjes van vrijdag in de met olie ingesmeerde bakpan gestrooid, de tomaten erin en deze met een kwastje voorzien van olie gemengd met Italiaanse kruiden en olijvenjam. Dit 10 minuten op 180° in de airfryerXXL gebakken. Wat een heerlijk hapje. 


En vandaag, zondag, iets met portobello's denk ik want die zijn wel aan de beurt. Daarover volgende week dan weer. 

  

zondag 1 juni 2025

Uit de airfryer(s): omelet met mascarpone, ovenchotel met Chinese kool, opgebakken stukken pizza, preischotel met gehakt; uit de slowcooker: groentestoof; asperges met garnalen; salades; heerlijk aardbeienrecept met balsamico; leuke maaltijd met visite.


We aten zondag een ovenschotel Chinese kool. Er lag nog ½ Chinese kool die eerst aan de beurt was. Aardappels gekookt en puree van gemaakt met boter en nootmuskaat. Eén ui, 2 tenen knoflook en een stukje gember (het best te schillen en snijden als het is diepgevroren, bij mij ligt de gember dus altijd in de diepvries) gefruit met 4 theelepels nasikruiden en een stukje kerrieplant, dan de kool erbij met een scheut sojasaus en 10 minuten laten sudderen. Koolmengsel in het bakaccessoire van de airfryerXXL, puree erop, beetje paneermeel en een paar klontjes boter en 20 minuten op 180° gebakken. Erbij 4 stokjes kipsaté, losgemaakt van de stokjes 10 minuten in de op 190° voorverwarmde airfryerXL op de grillplaat. Er lag een pakketje met 5 kleine potjes pindakaas. Het potje met chilipeper/citroengras, 40ml, leeggemaakt en verwarmd in een restje jus. Een erg goed idee en lekker bij de heerlijke ovenschotel en de sappige kipstukjes. 

Maandag een groentestoofpot gemaakt in de slowcooker. Met 2 wortels, 2 stengels bleekselderij, ½ spitskool, ½ rode paprika, 1 ui, 3 tenen knoflook en veel verse kruiden in een bundeltje zoals blad van de selderij, peterselie, tijm, bonenkruid, oregano en een beetje peper en zout. Water en bouillonpoeder erbij en 8 uur op laag gezet. De echt wel goed gelukte stoofpot niet gegeten. Geen moed om er iets bij te verzinnen. Gemengd met het sausje gemaakt van het spritskoolgerecht. Op dinsdag maar ingevroren. 


Een ernstige onstelking in mijn gezicht met daarbij behorende last en antibioticum, maakte de dag niet echt tot een feestje. Maar omdat ik wel wat moest eten pizza's besteld, Napolitano en Quatro Formaggi direct bij Pizzeria Bellano en nooit meer via thuisbezorgd. Na ½ pizza maar naar bed. 


De volgende dag nog steeds zorgelijk en toen kwamen onverwacht zoon en schoondochter hier koken en eten met de kleinzoons waarvan de oudste zwemdiploma B had gehaald terwijl oma niet kon komen kijken. Heerlijk gegeten. Heel gezellig en met wat extra pijnstillers ook voor oma een fijne maaltijd. Asperges met garnalen is een erg lekkere combinatie. Aardbeien met slagroom natuurlijk ook. 


Woensdag nog wel gammel, beetje gerommeld met eten. Eerst als voorafje 2 stukken pizza opgebakken in de airfryerXL, 5 minuten op 180° op de grillplaat. 
Voor daarna een restje Chinese kool met saus opgewarmd in een pannetje. Met een restje bietjes en ijsbergsla en een beetje mascarpone/yoghurtsaus een salade gemaakt. En een omelet gemaakt met 4 eieren geklopt met 75g mascarpone, zwarte peper en veel verse tuinkruiden, selderie, peterselie, bieslook, koriander en basilicum gebakken in de aifryerXL op de bakplaat, 10 minuten op 190°. Recept wat als inspiratie gold. 

De volgende dag een pakje al gekookte maïskolven in de voorraad wat op moest. Een paar gaatjes in de verpakking en 3 minuten in de magnetron op 600W. Aardappeltjes geschrapt in de machine en gekookt. Erbij tomatensalade. Er stond een potje gedroogde kappertjes over de datum en erg droog. Deze in een scheut olijfolie en balsamicocrème geweekt. Heerlijk over de 2 tomaten en een kleine rode ui. Verse worstjes met cheddar en jalapeño, volledig van groente dus, 10 minuten gebakken in licht gezoute boter die gelijk ook heerlijk was over de maïs en aardappel. De worstjes hadden een goede smaak, maar waren wat consistentie betreft wel erg zacht. Lekker maaltje al met al.


Op vrijdag een preischotel met gehakt. Ook een beetje inspiratie van dit recept met bleekselderij. Ik had 1 flinke stengel prei en wat kleine stengels bleekselderij. Ook een rode ui en 3 tenen knoflook gebruikt. Dat alles fijngesneden, aangebakken in de boterjus van de dag ervoor en daarna 250g rundergehakt erbij. Dan 130ml Griekse yogurt gemengd met 1 ei, verse peterselie, zwarte peper en paprikapoeder. Het geheel in het bakpannetje van de airfryerXXL, beetje paneermeel en klontjes boter erop en zo'n 25 minuten op 180°. Op het laatste nog 2 plakken jonge kaas erop. Erbij kaastosti's. 


Verse aardbeien bij de biologische vrijdag-boodschappen. Daarom als hapje vooraf balsamico-aardbei. Met balsamico-crème en een paar schilfers Parmezaan. Heerlijk.


Op de laatste dag van deze blogweek aten schoondochter en kleinzoons mee. Beetje riskant want andere smaakjes maar ik maakte de bananenpasta en de broccolisaus uit de No Waste Army septemberbox. Wel apart op tafel want .... De pasta werd door de jonkies goed gegeten, de saus vond niemand echt lekker ook ik niet, jammer. Ook verse worsten met rozemarijn en eekhoorntjesbrood gebakken in de boterjus en opgewarmde worstjes. Groene asperges en verder natuurlijk sla met mayonaise, tomaatjes, puntpaprika, geraspte kaas. Een tafel vol heerlijkheden waar flink van werd gegeten, maar natuurlijk geen aandacht voor een foto (de resten van een losbandig leven, dat is een deel van wat er over is van de heerlijke maaltijd 😉)

Als toetje voor de jongens Griekse yoghurt gemengd met mascarpone, moesten beiden op, en erbij aardbeien en slagroom, voor de volwassenen advocaat met slagroom. 

In de middag had ik met de jongens rabarber geoogst, 4 grote stengels, deze laten garen in een heel klein scheutje water. De jongens maakten vooral plezier met de gigantisch grote bladeren. Een deel van de oogst met de staafmixer tot moes gemaakt omdat de kleinzoons dat lekkerder vinden. En afgekoeld werd dat als 2e dessert opgevat en omdat er slagroom was, dat door de kleinzoons ook nog toegevoegd aan de moes. Nou ja. Zeer geslaagde en gezellige maaltijd dus al met al. 


En vandaag, zondag, lunch voor de verjaardag van schoonzus, uitgenodigd in Villa Augustus. Daarover volgende week dan weer. 



zondag 25 mei 2025

Uit de airfryer(s): broccolischotel met brie en vissticks; uit de slowcooker: smakelijk spitskoolgerecht en rauwe bietjes gekookt; heerlijk gegeten bij vrienden; asperge-salade; salade met rode bieten.

Broccolischotel met brie.

We waren deze zondag  uitgenodigd bij vrienden voor een gezellige maaltijd. Dat was een bijzondere avond want elkaar al erg lang niet gezien. Ik heb niet alle recepten maar plaats wel de foto's.

Eerst nog buiten wat hapjes met een glas wijn of bier en dan een overheerlijke paprikasoep. Als eerste hapje binnen Hollandse garnalen in een zeer smakelijke warme olie. Als recept doorgekregen: oven op 200°, garnalen in ovenschaal, knoflook en peterselie erbij, onder olijfolie zetten en als de olie borrelt nog maximaal 5 minuten. Ik ga het zeker een keer proberen in de airfryer. 


Dan een stuk tortilla en erg lekkere gevulde champignons. Daarna een gerecht met vlees, patatas bravas met een heerlijke saus en gebakken aubergine.


Ter afsluiting koffie of thee met dronken cake, waar ik zelf het recept van vond. Heerlijk!!! Ga ik vast ook eens maken. Door een vergissing in de keuken, er waren 4 koks, ontbrak de slagroom 🙂. 


Maandag moesten we in de middag naar een crematie van een zeer goede vriend. Moe thuisgekomen dus een gemakkelijke maaltijd gemaakt. Nog wat witlof, een paar asperges en een stuk courgette in huis en aan de beurt. Ik maakte er deze aspergesalade mee. Met 2 kleine stronkjes witlof, 3 gekookte asperges, 4 kleine tomaatjes en een handvol in het asperge-kookwater geblanceerde courgetteblokjes. Paar eieren gebakken en wat aardappeltjes gekookt. Met gedroogde zwarte olijven, een tijdje in de olie gezet, en dit met zout en peper gebruikt als dressing. Een beetje boter op tafel omdat ik geen jus had gemaakt. Best lekker hoor. 

De volgende dag broccolischotel met brie. Ongeveer 150g wortelpasta gekookt. Zo'n 330g broccoli even gekookt. Ongeveer 50g walnoten gepeld. Een paar gedroogde tomaten en een paar verse kleine tomaatjes versneden. De crème fraîche en zure room die open stonden gemengd en 200g brie in plakken gesneden. Eerst 20 minuten op160°, daarna nog 5 minuten op 175° in de airfryerXXL. Wel teveel, maar ook erg lekker. 


Op woensdag een flinke kom met eikenblad- en salanovasla, gekookte aardappels, komkommer met jonge geitenkaas, een klein stukje blauwe kaas en ½ kiwi. In boterjus met een scheutje rode wijn gehaktballen verwarmd. En mayonaise op tafel. 


Donderdag een spitskoolgerecht in de slowcooker. In plaats van gehakt gebruikte ik de inhoud van 2 verse worsten met de smaak Calabrese: zoete paprika en peperoncini, samen 170g. De helft van de spitskool en de rode paprika, 1 ui, 280g gekookte aardappel, 100g spekjes, 100g Griekse yoghurt, 70g roomkaas, 250ml bouillon en veel verse kruiden zoals bieslook, peterselie, selderie, bonenkruid en dille. Alles in de pot en 6 uur op laag. We aten er een wit broodje bij. Wat een overheerlijke combinatie van smaakjes. Wel erg nat, maar ook die saus echt ontzettend lekker dus restje bewaard natuurlijk. 


Tegelijk in de andere pot van de duo-slowcooker vast 4 rauwe bietjes gekookt. Het loof was al aardig verlept dus naar de compost. Onder water en 5 uur op laag. Met handschoentjes aan van de schillen ontdaan na even afkoelen. Klaar voor de volgende dag. 


Maar de volgende dag bakte ik de rest van de broccolischotel op. Daarbij de schaal sla weer op tafel en voor de sla met de staafmixer saus gemaakt van het spitskoolgerecht. Een beetje rabarber moest ook op. Ook nog een ½ gehaktbal voor de vleeseter in huis. Vooraf ieder een avocado dus voldoende 'gezond". 


Niet zo'n bijzondere maaltijd, maar wel een heerlijk dessert. Aardbeien met slagroom, klein beetje advocaat (moest op) en room ook in de koffie. 


Op de laatste dag van deze blogweek vissticks bevroren gebakken in de airfryerXL op de bakplaat,met wat olie erover gedruppeld, 12 minuten op 180°, halverwege omgekeerd. Erbij een (aangepaste) rode bietensalade. In de schaal ongeveer 230g biet, stuk komkommer, stuk appel, stukjes jonge geiten- en bergkaas, 1 lente-ui. Gemengde sla apart gehouden. Van mascarpone en Griekse yoghurt (van ieder ongeveer evenveel) met peper, zout en een aardige scheut gekregen olijfolie met citroen een heerlijke dressing gemaakt met mijn fijne kleine mixertje. Sla, bietjes en dressing apart op tafel. Vóór de vis eerst broodjes afgebakken, 6 minuten op 200°. Heerlijke dressing ook perfect bij de vissticks.


En vandaag, zondag, geen visite, buiten nat, koud en wind, van alles in huis, dus een mooie maaltijd voor samen verzinnen. Daarover volgende week dan weer.