zondag 29 mei 2022

Uit de airfryer(s): flammkuchen, verse worst; heerlijke soep uit de soepmaker; witlof uit de slowcooker; gehaktballen van de Librije; spinazie met boter; een mooie maaltijd van de zorgorganisatie.

Zondag op bezoek bij oude vrienden om voorgoed afscheid te nemen van hem nog net bij leven. Terug thuis geen moed meer om iets te koken en moe van 2 x 1½ u rijden. Nog steeds warm en dus buiten de bestelde pizza's gegeten. 

Maandag maakte ik soep in de soepmachine van 3 stengels bleekselderij, 1 aubergine, 10 kleine tomaatjes en 1 aardappel en een heel klein restje van de heerlijke citroen-kip saus. De bleekselderij voor het eest even 'geschild' met een dunschiller wat ik eerder nooit deed en ook nog nooit aan had gedacht. Ik zag het in een flits bij de TV kok van Max en dacht, ja, moet ik doen want altijd wat last van die harde vezels. Een klein lepeltje bouillonpoeder en water in de pot en op de mix-stand. Toen het klaar was geproefd en twee eetlepels paprikadip en een knipje tuinkers erdoor geroerd. Heerlijk soepje met lekkere crackertjes met olijfolie en zeezout.


Verder voor ieder een halve flammkuchen. Eén lapje flammkuchendeeg passend gesneden voor de pizzaplaat van de airfryerXXL. Ingesmeerd met Griekse yoghurt, belegd met stukjes van ½ rode ui, 4 plakjes serranoham, 2 plakjes apostelbrood en 2 plakjes jong belegen kaas. Ik heb het deeg op de pan klaargemaakt, dus niet eerst de pan voorverwarmd. Het losse deel van het mandje gebruikt als spatdeksel. Gekozen voor 7 minuten op 200°. Maar...., normaal hoeft deze airfryer niet worden voorverwarmd, maar de volgende keer als ik dit nog eens wil, maar wel doen en ook de pizzaplaat eerst verhitten want natuurlijk gingen ham, worst en kaas verschuiven. Al met al viel het mee, maar toch....  Nog wat kaas toe en een prima maaltijd zo.


Dan alweer de themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie, Indischs deze keer en op dinsdag vanwege Hemelvaart op donderdag. 


Soep en Vietnamese loempia's waren heerlijk, maar wel wat veel. Daarna de rendang met rijst, boontjes en komkommer, erg lekker. Niet alles opgegeten omdat ik wel echt zin had in het toetje met spekkoek en lychees. De kok had weer uitermate zijn of haar best gedaan. Een heerlijke maaltijd. 




Woensdag maakte ik van ruim een halve stronk bleekselderij (opnieuw met de dunschiller bewerkt), 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en een stukje verse gember, allemaal in kleine stukjes, een wokgerecht in sesamolie. Stevig laten bakken want we houden niet van harde bleekselderij. Erbij een scheut vissaus, een snufje chilivlokken, een klein restje van de rendang en een rest sambalboontjes goed opgewarmd en nog even laten sudderen. De rest gele rijst erdoor geroerd. De verse worsten met venkelzaad en rode wijn even geweld in heet water en 8 minuten gebakken op 180° in het mandje van de airfryerXL (met spatdeksel).


Donderdag verse grove spinazie, deze keer na het 2 x wassen drooggemaakt en in boter gestoofd. We aten er gekookte aardappelen en een bal gehakt bij. De 280g rundergehakt verdeeld in 4 ballen en gebraden in de pan met boter en wat bouillonpoeder met water. Het halve worstje wat over was erbij gedaan in de pan. Vooraf de soep opgemaakt.


De volgende dag witlof uit de slowcooker. De donderdag gekookte aardappelen onderin, daarop 2 flinke stronken witlof fijngesneden, ½ rode ui in heel kleine stukjes, een stukje ovenschotel met spinazie en 90g grillworst. Dat gemengd met 80g Griekse yoghurt, flinke theelepel mosterd, puntje paprikapoeder en lepeltje peper. Nog 75g geraspte kaas erover en goed geroerd. Ik heb gekozen voor alleen de lage stand, ongeveer 5 uur leek me genoeg. Ziet er niet geweldig uit, maar smaakte echt heerlijk. Met geroosterd desembrood. Stukje kaas toe en lekker glas wijn erbij. 


Zaterdag de begrafenis van de vriend die we eerder zondag nog konden spreken. Tja. We waren pas laat thuis en aten een boterham met gehaktbal en tomaatjes en wat rabarber met Griekse yoghurt als toetje. 


En vandaag, zondag, naar theater in Gorinchem naar de voorstelling van een andere oude vriend, Peter Blanker. Hoe het met eten zal lopen? Dat zien we later dan wel weer.

zondag 22 mei 2022

Uit de airfryer(s): opgewarmde gegratineerde asperges, ovenschotel spinazie, geroosterde sperziebonen en entrecote; uit de slowcooker: citroenkip met kruiden; en verder: aspergemousse met garnalen, crème brûlée met limoncello en rabarber met mandarijnensap.

Boontjes, entrecote en brood uit de airfryers zaterdag.

Zoon met gezin in huis en tuin op deze onvoorstelbaar prachtige warme zondag. Alles buiten behalve dat de kindjes zo nu en dan gewoon lekker binnen willen spelen. Wat een dag.

Bij de borrel in de middag maakte ik een paar stukjes gekarameliseerde asperge als experiment. Opgediend met stukjes aardbei. Ik vond het lekker, anderen redelijk, nog een ander 'niet mijn ding', de kindjes geproefd maar vooral gekozen voor de aardbeien en het heerlijk zoete sausje. Verder wat olijven, stukjes worst, crackertjes, zoute boter. En in de ochtend bij de koffie een lekker taartje van de Verleiding.

Als voorgerecht aspergemousse met Hollandse garnalen op zaterdag thuisgebracht door de viswinkel. Echt een heerlijk receptje waarbij de kleine jongetjes de garnalen apart kregen want de mousse werd geproefd maar niet opgegeten.  Had ik op gerekend dus :-).

Net als eerder maar nu in een dubbele hoeveelheid gegratineerde asperges als hoofdgerecht. De asperges op de ingesmeerde bodem. Daarop bijna 200g zalmsnippers, dan de geklopte eieren, crème fraîche, geitenkaas, peterselie, zout en peper. Deze keer andere geitenkaas, maar ook erg moeilijk te kloppen want niet te verkruimelen. Omdat ik 4 eiwitten had van het dessert heb ik die gebruikt samen met 6 kleine eieren. Een lekker afbakbrood gebakken en zoute boter op tafel. Heerlijk maar ook na alle hapjes eerder toch teveel voor 4 mensen. 

Gegratineerde asperges na opwarmen in de airfryer later.

Voor de kinderen pasta gekookt, kaassaus ontdooid, een paar stukjes zalm voor ze bewaard en rauwkost in een schaaltje waar ze gretig gebruik van maakten. 

De limoncello crème brûlée een dag tevoren gemaakt precies volgens recept maar met 4 eidooiers want erg kleine eitjes. De namen van de kleine jongetjes op de bakjes geschreven om te voorkomen dat ze per ongeluk wat alcohol binnen krijgen. Hier en daar gevraagd of iemand een brandertje had want de mijne is al lange tijd onvindbaar, meer uiteindelijk maar kort onder de gril in de oven gezet (en gelijk zo'n ding besteld). Deze manier werkte niet echt goed, geen krokant suikerlaagje en de pudding iets teveel opgewarmd. Wel heerlijk, vonden ook de jongetjes. Next time better.

Maandag dus een rustige dag in de keuken want we aten pasta met kaassaus en gegratineerde asperges. De laatste heel langzaam opgewarmd in de airfryerXL op de grillpan, 15 minuten op 160°. De pasta met de kaassaus op heel laag pitje in een pan met een scheutje olie, maar de kaas had ondanks voortdurend roeren toch de neiging aan te branden, dus lang over gedaan. Lekker maaltje met wat versiering van olijf, komkommer, tomaatje en plakje worst.

Dinsdag een eenvoudige maaltijd die wat vroeg op tafel moest staan vandaar niet echt veel zin om er iets bijzonders van te maken. Gekookte bloemkool, gekookte aardappels, een jus met zoute boter en gebakken reepjes pancetta en een rookworst. Wel erg lekker hoor. 

En vervolgens weer min of meer geveld door een ontstoken artrose-voet dus niet erg lekker. Wel de rabarber die er nog lag even gekookt met een scheutje mandarijnensap en een puntje bourbon-vanille. 

Een potje slagroom even over de datum, zondag gekregen aardbeien, in de middag een heerlijke fruithap dan maar alvast. 

We aten in één pannetje opgebakken aardappels en bloemkool in de pancetta-jus met stukjes rookworst en in een ander pannetje het laatste stukje van de gegratineerde asperges met pasta, ook een beetje spekjes-jus en een paar stukjes rookworst. Eigenlijk 2 voorgerechten apart opgediend.


En dan ook nog een lekker dessert want er was nog pudding van de crème brûlée en intussen was ook het brandertje binnengekomen. Heerlijk met een bakje behoorlijk zure rabarber. Misschien dat het branden van de suiker beter gaat met gewone kristalsuiker, ik heb alleen maar biologische rietsuiker in huis.

Donderdag ovenschotel spinazie. Geen ham in huis dus werd het een vleesloze dag. Dubbele hoeveelheid spinazie. De crème fraîche was op, vervangen door Griekse yoghurt. De aardappelschijfjes even gekookt. Ook de verse grove spinazie voorgekookt en stevig laten uitlekken. Een hele ui gebakken en daar de gekookte spinazie door geschept. In het ingevette bakaccessoire van de airfryerXXL aardappelschijfjes op de bodem, spinazie met ui erop, veel gemalen kaas daar op, eimengsel erover en de rest van de schijfjes er weer bovenop. Dat laatste moest dus andersom dus nog wat extra kaas bovenop gedaan en een spatdekseltje bij het begin om de kaas eerst te laten smelten zodat het niet zou rondvliegen. Op 180° 30 minuten laten bakken. Echt een lekkere combinatie ook zonder ham. De wijn die we erbij dronken kenden we van een bezoek aan restaurant Gewoon Numansdorp. Die vonden we zo lekker dat ik een doosje had gekocht daarna. 

De volgende dag citroenkip uit de slowcooker. Met 1 ui onderin, 2 drumsticks, veel verse oregano en tijm gewoon aan de takjes, 4 blaadjes van de vervene plant en sap van een kleine citroen, 6 uur op laag.

Als dat geen kruidentuintje is...

Een half uur voor het eind 3 tamelijk dikke asperges ieder in tweeën gesneden, eerst even 10 minuten gekookt en daarna in de pot gedaan. Daar nog een flinke eetlepel zoete ketjap, een klein scheutje van het kooknat van de asperges en een klontje boter doorgeroerd. Dat maakte een heerlijke saus over de rijst. De pot nog even op hoog gezet. Rijst gekookt in de rijstkoker. Kroepoek en gebakken uitjes op tafel. Een goed glas biologische witte wijn smaakte er heerlijk bij. 


Op de laatste dag van deze blogweek geroosterde sperziebonen. Niet gewogen eerlijk gezegd dus op gevoel gekruid met knoflook- en chilipoeder en peper en snufje zout. In het bakaccessoire van de airfryerXXL met een lepel olie erbij, lekker gemengd, 8 minuten op 190° + daarna nog 3 minuten erbij want moest iets gaarder voor ons. In de andere airfryerXL een niet erg dikke entrecote van 250g ingesmeerd met olie en peper. Op de voorverhitte bakplaat 2 x 2 minuten op 200°. Ingepakt en even laten rusten. Erbij paprikadip uit de diepvries. Tevoren een b'rustiekbrood flute afgebakken waar ik er altijd een paar van in de diepvries heb liggen. Weer een heerlijke maaltijd.


En vandaag, zondag, in de middag even op bezoek bij een zieke vriend en verder zie ik het wel. Fijne dag allemaal.


zondag 15 mei 2022

Uit de slowcooker: pastasaus en aardappels; uit de airfryer(s): dorade, Italiaanse bloemkool en braadworst; gemarineerde tomaatjes; amsoi-stamppot; vermicelli-rijst met spinazie; en heerlijk gegeten bij vrienden.

2 x airfryer en slowcooker op het bord.

Vroeger, erg lang geleden, kreeg mijn moeder een speciaal moederdagtaartje. Later maakten kinderen natuurlijk moederdagdingetjes op school. Zodra dat klaar was zijn we gestopt met moederdag omdat het eigenlijk alleen maar heel commercieel werd. Maar iets gezelligs vieren is altijd goed denk ik dan maar. En lekker eten is natuurlijk nooit weg, dus maakte ik als voorgerecht gemarineerde tomaatjes met burrata. Voor samen dus alles iets minder. Wel de hele bol kaas opgemaakt. Lekker op ons terras in de zon. 

Verder aten we amsoi-stamppot. Ik had 1 struik amsoi met grote bladeren en flinke stelen. Alles fijn gesneden. Aardappelen gekookt (ongeveer 600g), steeltjes apart gekookt om zeker te weten dat ze gaar waren en blad bij de aardappels gedaan. De steeltjes werden moeizaam gaar maar bleken vervolgens erg draderig. Ook na bewerken met de staafmixer niet te eten. Aardappel en blad gestampt met boter, wat peper en een snufje zout. Jus gemaakt met 1 ui, 4 mini-tomaatjes, boter, ketjap en water. Hierin de 2 gehaktballen verwarmd die er nog waren van donderdag. Een rookworst verwarmd in de verpakking in heet water. Die jus op deze manier is echt erg lekker. Verder een redelijke stamppot hoor.

Maandag gedeeltelijk restjesdag met amsoi-stamppot in jus met een halve rookworst in plakjes, opgebakken in een pannetje, en ½ komkommer met eiersalade. Nog een stuk bijzonder brood nog eens opgepiept in de airfryerXL op 170°, 8 minuten. Dat ook gebruikt met nog wat geitenkaas als nagerecht. 

De volgende dag in de slowcooker aangepaste pastasaus gemaakt. Met 2 flinke wortels, 1 courgette, 1 rode paprika, 1 rode ui, 3 bosuitjes, 2 minitomaatjes, 3 tenen knoflook, 3 tenen zwarte knoflook uit een potje, 1 blik gepelde tomaten, een scheut tomatenketchup gemengd met water, Italiaanse kruiden, zout en peper en gerookte paprikapoeder. Daarin een pakje rundersoepballetjes en alles goed gemengd. Een volle pot en daarom 6 uur op laag gezet. 

De worteltjes waren nog erg stevig maar verder echt een heerlijke combinatie van smaken. De rest ingevroren en bij opnieuw gebruik even verder laten garen en er dan een gemixte saus van maken denk ik. 

Woensdag een dorade ontdooid. Ingewreven met zout en peper en de buik gevuld met een sjalotje in plakjes, takjes tijm, rozemarijn, oregano en citroenvervene. Dat laatste vorig jaar in een pot gekocht bij Hofweb, leek deze winter dood gegaan, alles afgeknipt en ja hoor, weer een prachtige plant met veel blaadjes. Onder de vis in het mandje ook zo'n bosje verse kruiden. In het mandje van de airfryerXXL gebakken met het smart sensing programma, 20 minuten. Erbij een beetje rijst uit de rijstkoker, gemengde sla, komkommer met een crème fraîche-knoflooksausje en een dressing voor zowel de sla als de rijst gemaakt van olie, witte wijnazijn en flink wat Hippo pepersaus. Allemaal erg lekker.


Er was weer verse grove spinazie meegekomen met de boodschappen. Ik koos voor vermicelli-rijst met spinazie. Eerst in de middag 65g vermicelli gebakken in een klontje boter. Dat is zo'n vondst Heerlijk. 

Er was nog 150g gekookte rijst over van woensdag. Na het wassen de spinazie deze keer toch maar wel fijner gesneden en vervolgens heel kort gebakken in zonnebloemolie en veel nat afgegoten. Dan de rijst, vermicelli en kruiderij toegevoegd en GEEN water want de rijst was al gaar. Maar omdat alles wel warm moest worden op laag vuur al roerend het geheel gaar en warm zien te krijgen. De genoemde bruchetta kruiden heb ik vervangen door 1 geperst teentje knoflook, 1 in stukjes gesneden cherry-roma tomaatje, verse oregano, verse peterselie en paprikapoeder. Geen extra groenten want het was 500g spinazie. Wel 3 eieren erbij gebakken. Het ging helemaal op en was een echt leuk en lekker recept om spinazie eens anders te eten.


Deze keer aten we ook een echt toetje want de slagroom moest op. Kijk maar. Met heerlijke advocaat.

De Italiaanse bloemkool die we vrijdag aten maakte ik met ½ gekookte bloemkool ingesmeerd met een papje van 2 lepels olijfolie, 1 flinke lepel mosterd, 2 uitgeperste tenen knoflook en een beetje zeezout. Op de ingesmeerde bloemkool wat oude geraspte kaas en voorzichtig met wat ruimte ingepakt in aluminiumfolie. Op 180° In de airfryerXXL 10 minuten met en nog 8 minuten zonder folie. De folie verwijderen was gedoe. Ik heb de bloemkool overgedaan in een ovenschaal met het aanhangende nat. Intussen aardappelen gekookt in de slowcooker, bijna 400g aardappel, 25ml water en 25g boter, beetje zout en peper. Dit 7 uur op laag gezet. Het nat, water en boter dus, even afgegoten en ingekookt en weer terug gedaan. Heerlijk. Braadworsten van Brandt en Levie 8 minuten op 180 graden gebakken op de grillplaat in de airfryerXL. Een klein restje sla ook maar opgegeten. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten we bij vrienden. Een kipmenu, echt heerlijk. En lekker buiten tot aan de koffie. Een erg lekker voorgerecht met kip en pinda's.
Een hoofdgerecht naar een idee van een recept van AH en een hilarisch dessert, kip van ijs. En dan ook nog allemaal op kip-borden gepresenteerd. Een heerlijke avond.


Gevulde slablaadjes met kip en pinda's.



Omdat ik niet hoefde koken kon ik de dag gebruiken om vast wat voorwerk te doen voor een etentje op zondag. Veel asperges geschild en gekookt.

En vandaag, zondag, aspergedag met visite, maar daarover volgende week verder. 


zondag 8 mei 2022

Uit de airfryer(s): pie, gehaktballen, gegratineerde asperges en de bloemkool met knoflooksaus had er goed in gekund; uit de slowcooker: chili sin carne maar dan toch met een beetje vlees en dan ook nog uit eten bij ons gezellige restaurant in eigen dorp.

Bloemkool met knoflooksaus van woensdag.

Een luie dag was deze zondag. In de koelkast nog een pie gevuld met champignons, even opgewarmd in de airfryerXL op 180°, 10 minuten. Ook nog salade en een paar gekookte aardappeltjes met aioli. En brood.


Maandag kant en klare pulled pork in de verpakking opgewarmd in heet water. Witte bolletjes ontdooid. Beetje salade gemaakt met ijsbergsla en tuinkers, 125g kastanjechampignons gebakken in boter. En het laatste restje aioli opgemaakt.

De volgende dag de kindjes in huis en weer naar Rotterdam gebracht. Ik had daarom op maandag vast een maaltijd voor de slowcooker klaargezet in de koelkast. Wel afgeweken van het recept, maar een fijne basis. En er zijn natuurlijk meer recepten te vinden door te zoeken op vegetarische chili of chili sin carne. Ik gebruikte 1 grote rode ui, 2 tenen knoflook en een groen pepertje fijngesneden wat ik even heb gebakken in een restje jus. Een pot zwarte bonen, 2 middelgrote aardappels, 1 puntpaprika en 2 flinke vleestomaten in de pot. Daarbij een rest tomatensaus. Als bouillon gebruikte ik het nat van de kleine worstjes wat er nog stond. Verse oregano, fijngemaakte komijn en wat chilipoeder als kruiderij. Een uur voor het einde van de kooktijd een rest gekookte rijst en een rest pulled pork in de pot gedaan en mee gewarmd. Niet vegetarisch dus maar wel erg lekker. In de vriezer nog één bijzonder brood. Te laat aan gedacht dus eerst ontdooid in de magnetron en daarna in de airfryerXXL 7 minuten op 180°. Heerlijke maaltijd.


Woensdag een bevriende oud-collega op bezoek voor de lunch. Ik maakte bloemkool uit de oven. Met 500g bloemkool, de hoeveelheden verder aangepast, (het woord kruidnagel niet begrepen, ik denk dat het tenen moest zijn), verse dille, oregano en tijm uit de kruidentuin. Voor samen had het denk ik wel in een airfryer-schaal gekund, maar voor 3 was het dan erg opgepropt dus in een schaal in de grote oven. Voorverwarmd op 180°, 20 minuten gebakken. Een sausje van crème fraîche met dille en een afgebakken brood erbij. Vooraf nog buiten koffie, een paar schijfjes droge worst en een glas kombucha. Na de bloemkool nog een stukje blauwe kaas. Gezellig en lekker. 's Avonds alleen nog wat kaas met een cracker.

Dan weer zeer grove spinazie. Deze keer weer gewoon laten slinken in het aanhangend water. Eieren hard gekookt en daar een eiersalade van gemaakt. Met 4 eieren, 1 sjalot, 2 lepels mayonaise, beetje peper, verse knoflookbieslook en verse dille want ik had opgezocht welke kruiden bij spinazie passen en vond zelf kerrie al niet aantrekkelijk (3 eieren was genoeg geweest). Gehaktballen gemaakt, 4 stuks waarvan 2 gegeten, van 250g gemengd gehakt met de genoemde ingrediënten. Deze keer maar eens gebakken in de airfryerXL want ik had geen jus nodig. In het mandje met spatdeksel, 5 minuten op 190°, daarna nog 10 minuten op 160°. Erg lekker krokant. Intussen in de airfryerXXL 400g zonder machine gesneden aardappelblokjes gebakken met het smart sensing programma, duurde ongeveer 18 minuten. Beetje olie en beetje Italiaanse kruiden na minimaal ½ uur in water en goed afgedroogd. Heerlijke maaltijd.



Na een 2e dag oppassen op de kleinzoons deze week, overigens erg leuk, besloten om in ons plaatselijk restaurant Gewoon te gaan eten. Ik was wat moe en ongeconcentreerd dus vergat zo nu en dan een foto. Wel mijn voorgerecht, heerlijke carpaccio. Een plaatje van dat de hoofdgerechten prima smaakten, ha, ha (varkenshaasspies en burger). De heerlijk wijn die we dronken. Poffertjes als dessert met natuurlijk een bolletje ijs en karamelsaus, echt heerlijk en geen foto. En de koffie met armagnac aan het eind. 
Een heerlijke en vooral ook weer heel gezellige maaltijd.





En op de laatste dag van deze blogweek gegratineerde asperges met geitenkaas. De 500g asperges 10 minuten gekookt volgens dit recept wat ik meestal anders doe. De gekozen geitenkaas was moeilijk te verkruimelen maar dat lukte uiteindelijk natuurlijk wel. De rest van de crème fraîche met dille van de bloemkool van woensdag gebruikt en aangevuld met verse uit een potje. De 100g koudgerookte wilde keta zalm die ik nog had liggen in kleine stukjes gesneden. Witte peper en zeezout gevijzeld. Peterselie en lavas uit de kruidentuin versneden. En dat allemaal in een kom met de geklopte 4 eieren. Omdat alles koud in de met boter ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL is gegaan, heb ik gekozen voor 160° en 25 minuten. Was een juiste keuze. Na lang aarzelen voor erbij gekozen voor een paar kleine gepofte aardappels uit de magnetron 7 minuten op 700W met ietsje water.


Ik vond de aspergemaaltijd eigenlijk meer een omelet die asperges afdekt dan een gratin. Maar wat was het heerlijk!!! Zeker een recept om vaker te doen in aspergetijd.
Zo zag het er vanbinnen uit (met een aardappeltje ervoor):


En vandaag, zondag, ik denk restjes inventariseren. We zien het wel. Dat staat volgende week hier als alles goed gaat.