zondag 19 mei 2024

Uit de airfryer(s): gegratineerde asperges, bietjes tarte tatin, geroosterde aubergine; oude kaas en worteltjes uit de onionchef; bietjes en zoete aardappel uit de slowcooker; andijvie uit de wok; heerlijke hapjes van de viswinkel en ook nog een bezoek aan restaurant Gewoon gebracht.

Tarte tatin van bietjes.

Tja, om te voorkomen dat er van alles moet worden weggegooid kan ook de zondag restjesdag zijn. Een bak gekookte rijst in de koelkast. Een struik andijvie die aan de beurt was. Een flinke rest gestoofd vlees. Omdat er al aardappel, wortel en bleekselderij in het stoofvlees zat heb ik een eenvoudig wokgerecht gekozen als uitgangspunt. Rijst gebakken in wat oude jus. Vlees opgewarmd. Andijvie fijngesneden en met wat soja- en zoete chilisaus laten slinken in een scheutje olie. Een klein handje al eerder gekraakte walnoten erdoor. Kroepoek op tafel. Lekkere maaltijd aan de buitentafel. 


Eerst nog een heerlijk ijsje; daarna nog koffie met een lekkere roomboter koekpunt en een glas Licor 43. Al met al, een heerlijke dag zo samen thuis.


Maandag verse bietjes vast gekookt in de slowcooker


Er stond nog een restje lupine en een beetje pastaschotel van vrijdag. De soep van broccoli-stelen, bleekselderij en een aardappel hier mee aangevuld zonder mixen. We aten eerst een kom soep in de namiddag en daarna 's avonds asperge gratin

Ongeveer 500g asperges gekookt. Een zakje van 450g krieltjes gegaard in de magnetron. Deze gestampt met een scheutje slagroom. Een stuk oude geitenkaas gemalen in de Onionchef. Alle puree en alle asperges in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Alle 200ml slagroom gebruikt. En ongeveer 70g van de gemalen kaas (geen noten). Op 160° 25 minuten gebakken. Goed heet en echt overheerlijk! En dat het volgens recept, en dan zelfs met minder asperges en aardappel, genoeg zou zijn voor 4 personen, nou nee. Bijna op.


Dinsdag de soep weer een beetje aangepast. Klein restje puree erin, water en bouillonpoeder erbij en met de staafmixer bewerkt. Heerlijke kom gezondheid rond 16.00 uur. Een doos met stukken paprika, tomaat en komkommer. Even gebakken in de pan met nog 1 braadworst. Een paar heerlijke nieuwe aardappelen gekookt, 1 minuut en 50 minuten in de ecostoof. De stoofvlees-saus opgewarmd. Erbij een schaaltje wortelsalade met dressing en verse basilicum volgens recept. Wortels fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. Na de maaltijd van de rest van de stoofsaus en de jus met groenten met de staafmixer een vlees/groenten-saus gemaakt voor de diepvries (en twee uitgelopen oude aardappels in de grond gestopt, altijd spannend of er wat uitkomt). 


Woensdag na een bezoek aan de grote stad, aten we bij Restaurant Gewoon, dichtbij huis dus. Als voorgerechten het visbordje en gebakken camembert, als hoofdgerechten varkenhaasspies en ribeye.
Toe voor de een koffie met armagnac, voor de ander aardbeien met slagroom. 
Zoals altijd, lekker en heel gezellig. 



De dag daarna deze leuke bietjes tarte tatin gemaakt. Maar de bietjes waren al gaar, 290g. Daarom boter gesmolten met de olie, appelazijn, zout en peper. Plakjes biet hierin gemarineerd. Dan de plakjes in het bakpannetje van de airfryerXXL gelegd. Een rest quichedeeg erop en goed ingestopt en een beetje koffiemelk voor de glans. Op 170° 20 minuten laten bakken. Heerlijk en kwam er echt goed omgekeerd uit! Vinaigrette gebruikt die er nog stond. Nog wat gebakken aardappeltjes en wortelsalade op tafel. 


Op vrijdag hadden we lunchgasten. Ik had bij de viswinkel allemaal lekkere dingen besteld. Voor de mannen een paar haringen. Verder forel-champagne- en coquille-truffel salades, stukjes zalm en paling en deze tompoucejes. Ik maakte er een schaal salade van Chinese kool bij. Dressing met vers geknipte kruiden: maggikruid (lavas), peterselie, tijm, rozemarijn, bieslook, knoflookbieslook, oregano en basilicum. Daarbij 1 teen knoflook, 1 sjalot, beetje zout, azijn en huttentutolie, ietsje minder, beetje suiker en 90ml crème fraîche. Dag tevoren gemaakt dus lekker smaken ingetrokken en apart geserveerd. Crackers en een heerlijk brood afgebakken in de airfryer. Tevreden gasten.


Op de laatste dag van deze blogweek in de middag een crackertje met vissalades. 
Ik maakte voor de avond  geroosterde aubergine in de airfryerXL op de grillplaat, 15 minuten op 180°. Met hoeveelheden voor 2 personen. Geen sumak in huis. Ik heb een theelepel za'atar gebruikt omdat daar ook oregano in zit. Verse tijm en een teen knoflook. De inhoud smaakte wel goed, het vel was erg hard. 
De dressing van de Chinese kool die over was aangevuld met verse munt en een scheutje citroensap. De schaal met Chinese kool zonder toevoegingen op tafel. 
Een pond zoete aardappel geschild en met een beetje kaneel, kardemom, ahornsiroop, gembersiroop, 100ml oranjebloesemwater, een restje wortelsalade en een scheutje zoete witte wijn in de slowcooker 2 uur op hoog en 3 uur op laag gezet. Ik werk vrijwel altijd met laag omdat ik slow van belang vind, maar begon te laat dus een keer gekozen voor deels hoog. 


Van de rest van de puree, de kool, nog een beetje vissalade en een aardappel, soep gemaakt. In de pan want dit soort resten kunnen snel aanbranden in de soepmachine. Goed doorgekookt i.v.m. het restje vis. 

En vandaag, zondag, zeer waarschijnlijk iets met spinazie. Daarover volgende week dan weer. 





zondag 12 mei 2024

Uit de airfryer(s): witte asperges, gebakken aard., vegan kipstukjes, pastaschotel broccoli; uit de slowcooker: stoofvlees met bier en chocola; 2 x soep: van bloemkool en vispotje en van broccolisteel, bleekselderij en aard.; courgettetaart bij schoonzus en heerlijke worsten.

Een tijd geleden een pot met kruidige pruimen met rum en honing gekregen van schoondochter. Omdat witte asperges veel kunnen hebben als combinatie, wilde ik de pot deze zondag maar eens openen. De 500g asperges met olie, zout en peper gemarineerd en in de airfryerXXL op de pizzaplaat 8 minuten geroosterd op 200°, een minuutje langer was beter geweest voor de dikkere stukjes, maar toch erg lekker. Pruim/calvados worsten ontdooid en 12 minuten gebakken in de jus van vorige vrijdag. De gekookte krielaardappeltjes die over waren gehalveerd en met een beetje olie 8 minuten gebakken op 180° op de grillpan van de airfryerXL. Wat een bijzondere en vooral ook heerlijke zondags-maaltijd. De keuze voor de pruimen was echt een goed idee. De worst was alleen voor de ander :-).

Maandag 3 soorten moes bij elkaar gedaan, appel, rabarber en pruim. Heerlijk in een kommetje kwark als toetje. Soep gemaakt in de soepmachine van de rest van de tarte tatin bloemkool (paar stukjes deeg weggedaan) en het vispotje

We aten een salade met witlof, krulsla, wortel en walnoten. Een dressing gemaakt van mayonaise, kwark, verse peterselie, zwarte peper en een beetje paprikapoeder. De witlof was al bedruppeld met citroensap. De 2e braadworst en ½ gehaktbal opgewarmd in de jus. Ook een rest rijst opgebakken in een beetje jus. 



De volgende dag pasta met broccoli. Geen bonen en saus uit een zak, wel 250g broccoli, 1 stengel bleekselderij, 3 verse tomaten. Broccoli en penne gekookt. Bleekselderij en tomaat met een restje witlof en wortel laten pruttelen in de pan op het gas in wat heerlijke oude jus. Broccoli, pasta en kipstukjes erbij. Mozzarellabolletjes en walnoten op tafel. 

In plaats van kipfilet maakte ik vegan kipstukjes volgens recept maar dan met 30g en de rest van de hoeveelheden ook gehalveerd en in plaats van uienpoeder een beetje nasikruiden gebruikt. In de voorverwarmde airfryerXL, in het mandje 7 minuten op 180°. Ze kwamen wel krokant uit de airfryer, maar waren direct daarna in de maaltijd al weer erg zacht. Smaakte natuurlijk niet slecht, maar is toch ook nog niet echt 'mijn ding'. Blijft een beetje 'niksig'. Volgende keer misschien zwaarder marineren. 

Al met al wel een lekkere maaltijd hoor, en natuurlijk wel weer teveel toch. En zoals op de foto te zien de broccoli apart geserveerd want als het niet op zou gaan beter te bewaren. 

Woensdag stoofvlees met bier en chocola uit de slowcooker. Ik had 350g stoofvlees. Verder 1 ui, 1 stengels bleekselderij, 3 wortels, 3 aardappels, 1 teen knoflook, 1 tomaat, 1 flesje boekweitbier. Als kruiderij verse laurier, takje tijm, kruidnagel, gemalen komijn, paprikapoeder, zwarte peper en een snufje zout. Al bezig zijnde bedacht ik dat we ooit stoofvlees met chocola niet echt lekker vonden. Misschien was er toen teveel chocola in gedaan, nu besloten om er 2 kleine overgebleven pure chocolade eitjes in te laten smelten. Kommetje sla met wat olie en walnoten en een wit broodje erbij. Ik weet natuurlijk niet wat de chocola ertoe heeft bijgedragen, maar het was echt erg lekker. 

Dan weer eens een lunch bij schoonzus. Eerst koffie met een leuk en erg lekker hapje. Daarna een heerlijke hartige courgettetaart, broodjes, beleg, een lekker glas witte wijn en heel veel gezelligheid. 


Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van 2 stelen van de broccoli, 3 stengels bleekselderij en 1 aardappel. Water en bouillonpoeder erin en op de pureerstand. Na dat het klaar alsnog besloten een zakje soepgroenten wat nodig op moest erin te doen en een kwartiertje laten koken. 

Met de pasta van dinsdag, beetje oude en vers gekookte broccoli, een pastaschotel gemaakt in het bakaccessoire van de airfryerXXL. Een restje kwark voorzien van verse kruiden, peterselie, selderie en knoflookbieslook, erdoor. Een bolletje burrata erover, wat vers gekraakte walnoten en nog wat geraspte kaas. Gekozen voor 30 minuten op 160°. Heerlijk! Vleesloos dus. 

Op de laatste dag van deze blogweek aten schoondochter en de jongetjes mee. Ik bakte braadworsten met knoflook en peterselie en knakworsten deels van vlees en deels van rode biet gemaakt door de Amsterdamse worstmakers. Beiden erg lekker. Verder een potje lupine, veel rauwkost zoals tomaat, wortel, paprika, komkommer en een beetje spinazie. In de namiddag eerst lekker crackertjes met leverworst en oude geitenkaas. Heerlijke middag, lekker buiten.


En vandaag, zondag, van alles in de koelkast. Daarover volgende week maar weer. 






zondag 5 mei 2024

Uit de airfryer(s): hamburgers, afbakbroodjes, tarte tatin van bloemkool; rabarbermoes; soep van spitskool, tomaat en rode paprika; guacamole; visstoofpotje uit de slowcooker.

Zondag, de 2e dag van 4 dat de jongens mee-aten. Deze dag werd het pizza, maar dan gekocht, ontdooit en in de oven gebakken. Deze 1 x en deze 2 x. Rabarbermoes gemaakt. Stukjes rode paprika en tomaatjes op tafel. Als dessert gele vla met moes. Te druk om foto's te maken. 

Op maandag voor ieder een klassieke hamburger. Het vlees kant-en-klaar gekocht. Speciale afbakbroodjes. Op tafel de hamburgers (op de pizzaplaat 9 minuten op 170° in de airfryerXXL), broodjes (5 minuten in het mandje in de airfryerXL),  plakken coeur de boef tomaat, in plakjes gesneden cheddar, uiringen, mayonaise, ketchup en natuurlijk ook nog wat sla, komkommer, paprika en worteltjes. Wat een feest aan tafel. En wat aten de jongens geweldig goed. Voor de grootouders een glas wijn, voor de jongens een glas water (limonade is op een ander moment van de dag).


De volgende dag brachten we een bezoek aan De Mėkkerstee. Natuurlijk inclusief ijsje en lunch, een grote pannenkoek en voor mij een tosti. Heerlijke speeltuin en geweldig al die dieren en vooral de grote stal met melkgeiten. Moe maar zeer tevreden aan het eind van de middag weer thuis. Als avondeten was er voorde jongens nog een klein stukje pizza. Verder natuurlijk worteltjes, komkommer, tomaat, paprika. Ik roosterde volkorenbrood en dat aten we met een een plak jonge kaas met daarop tomaat en ketchup of komkommer en mayonaise. Appelmoes en rabarbermoes toe. Volle buikjes naar tevredenheid.

Op woensdag waren we weer samen. Soep gemaakt in de soepmachine van een flink stuk spitskool, een paar stukjes rode paprika en veel tomaat. Daarbij een restje van het kool en selderij gerecht met die heerlijke saus en water. Op het pureer-programma.

Als voorgerecht guacamole gemaakt van 2 avocado's die echt op moesten, 2 tenen knoflook, 2 droge gedroogde tomaten, limoensap naar smaak net als peper en zout. Een takje koriander erop. Was te laat om het erdoor te doen, dus dat op de cracker. 

Ui en tomaat opgebakken met stukjes knakworst uit een open potje. Een rest macaroni van zaterdag erbij. Apart een paar boontjes gekookt. Beetje kaas erover. Glas wijn. Lekker buiten gegeten. Eenvoudig maar smakelijk. 


Als hapje vooraf nog een crackertje met guacamole wat voor ging aan soep (die langer kan wachten dus).


Als maaltijd werd het een hartige taart maar dan anders. Een kleine bloemkool in roosjes 8 minuten gekookt. Twee grote aardappels in de schil 25 minuten gekookt en na afkoelen in plakken gesneden. Eén ei met 100g Hüttenkäse en zwarte peper gemengd. Ongeveer 60g kaas in stukjes en plakjes: cabrales, cheddar, gruyère en zachte geitenkaas. Aardappelen op de bodem van de ingevette bakpan van de airfryerXXL. Daarop het eimengsel, dan de bloemkool met daartussen de verschillende stukjes kaas. Afgedekt met een stuk quichedeeg ingesmeerd met wat koffiemelk, dus een tarte tatin van gemaakt. Het deeg onderin wordt nooit echt lekker tenzij met bakvulling voorgebakken en daar had ik geen zin in. Ongeveer 25 minuten gebakken op 160°. De smaak was prima maar het was een beetje droog. 

De bestelling van vrijdag was wat vertraagd, laat eten dus. Om 4 uur daarom een flinke kom soep gegeten met als extra vulling een restje klein gesneden boontjes en een klein beetje macaroni. Ik deed er ook nog een schepje Hüttenkäse in. Heerlijk.

Verse wilde spinazie kwam er mee, 500g. Laten slinken met aanhangend water. Aardappeltjes gegaard in de magnetron. Eieren gekookt. Wat niet vaak gebeurt, maar nu in verband met de komst van de kleinkinderen handig in de voorraad, kant-en-klaar gehaktballen. Ze waren eerder niet nodig. Ontdooid en opgewarmd in gesmolten boter. Ze smaakten best goed. En ja, die grove spinazie, wij vinden het heerlijk!

Op de laatste dag van deze blogweek een visstoofpotje uit de slowcooker. Met 1 prei, 2 stengels bleekselderij en 3 kleine uien. Een flinke theelepel kurkuma en peper in de pot. Omdat hofweb geen visbouillonblokjes had, heb ik deze no-fish gekocht en er 1 blokje van in de pot gedaan. Ongeveer 400ml water en een takje verse dille erin en dan 5½ uur op laag. Vervolgens 300g ontdooide kabeljauw erbij en nog ½ uur laten garen. Witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Zo'n vispotje is niet erg fotogeniek maar oh wat was het heerlijk. De witte korreltjes was een rest Hüttenkäse in plaats van kookroom. Was even vergeten dat dat niet smelt, ha. ha. 

En vandaag, zondag, gaan zeker de asperges op. Maar in welke gerecht? Daarover volgende week weer. 


zondag 28 april 2024

Uit de airfryer(s): ovenschotel met witte kool en prei, varkenshaas; pasta met 3 kazen en erwten; wilde spinazie; tomatensalade; witlofsalade; themamaaltijd zorgorganisatie; uit de slowcooker: een kool en selderij gerecht.

Wilde spinazie, heerlijk vinden wij het. Zomaar laten slinken met aanhangend water in een grote pan. De helft van een biefstuk van zaterdag zachtjes opgewarmd in lekkere jus, een eitje, de rest van de aardappel / knolselderij opgewarmd, rest krieltjes gebakken, een zondags maaltje en op tijd klaar voor de bekerfinale.


Maandag een ovenschoteltje zonder vlees. Er lag nog ½ witte kool. Ook nog 2 dunne preien en 1 heel grote paddestoel. Noten en mosterd in huis. Nog een restje puree voor bovenop. Eerst de paddestoel gebakken met een klein handje hazelnoten. Dan de prei een minuut of 4 en de kool erbij, nog 8 minuten. Dan 2 kleine lepels crème fraîche en 1 mosterd, wat peper en een snufje zout. Dat in het bakpannetje van de airfryerXXL gedaan, de rest van de puree erop, koud dus, beetje geraspte kaas en 20 minuten gebakken op 160°. Eenvoudige maar smakelijk maaltijd. Kool nog lekker knapperig en de noten gaven er een extra smaakje aan. 

De volgende dag een tomatensalade, natuurlijk afwijkend van het recept. Ik gebruikte 2 coeur de boeuf tomaten, ⅓  komkommer, 1 kleine rode ui. Beetje zout en peper en een scheut olijfolie erover en weggezet. Voor het opdienen een kleine burrata erop. Beetje witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Dan een varkenshaas van 200g ingesmeerd met een beetje olie en peper gebakken in de airfryerXL (zie eerder https://siaweblog.blogspot.com/2021/11/uit-de-airfryers-omelet-groentetaart.html). In het mandje voorverwarmd eerst 7 minuten op 160°, daarna omgekeerd en nog 8 minuten op 180°.  De fetasaus maakte ik met 150g feta verkruimeld in 40g gesmolten boter en daarbij 80ml room en wat witte peper. Nog iets teveel, maar zo heerlijk. 


Woensdag witlofsla met gekookt ei, rolletje ham, gekookte aardappel, jus, opgedroogde fetasaus, mayonaise, maggi-aroma. Lekker hoor.


En dan is het weer tijd voor de themamaaltijd van de zorgorganisatie. Deze keer een koninklijk menu.


Koningsoep was per ongeluk niet geleverd. De salade was heerlijk fris. De witte asperges precies zo gegaard dat ze heel erg lekker waren. De bijgeleverde saus heerlijk. Het dessert zoals eigenlijk altijd weer echt lekker. 

Omdat we nog wat rode wijn hadden staan namen we nog een stukje Franse kaas als extra dessert. Stukje geitenkaas, klein stukje Cabrales en stukje brie. Al met al een heerlijke maaltijd weer. 


Vrijdag een maaltijd uit de slowcooker met witte - en spitskool en knolselderij. In de pot 260g knolselderij, 110g witte kool, 100g spitskool, 1 rode paprika, 1 ui, 100ml crème fraîche, 100g roomkaas, 125g spekjes, 250ml water met bouillonpoeder, handje verse kruiden zoals bonenkruid, bieslook, maggiplant, oregano, dragon. Zonder aardappel en gehakt dus. Vanwege de knol heb ik het bijna 7 uur op laag gehad. Wat een heerlijke combinatie van groenten, kruiden en saus. Met een wit bolletje om te soppen.

Op de laatste dag van deze blogweek aan tafel oudste zoon met partner en de jongetjes van 4 en 6 waar ze een paar dagen op hebben gepast. Ik maakte pasta met 3 kazen. Dat was al met al best veel werk maar ik deed het vroeg in de middag. De hoeveelheden aangepast naar 6 eters hoewel ik wist dat het dan veel te veel zou worden. De pannetjes waren maar 10cm dus extra leek me wel nodig. Eerst 525g macaroni gekookt, de laatste minuut 375g diepvrieserwten erbij. Laten uitlekken. In een grote pan 2 eetlepels boter gesmolten en met 3 eetlepels bloem een roux van gemaakt. Dan 750ml melk erbij en zachtjes laten indikken. Inmiddels in de Onionchef 80g parmezaanse kaas en daarna 75g gruyère fijngemaakt met het zwarte mes. In de saus 300g cottage cheese, de gruyère en de helft van de parmezaan goed doorgeroerd en even laten koken. Dan macaroni met erwten erdoor en de intussen in blokjes gesneden 300g gekookte worst erdoor. Peper, zout en paprikapoeder erdoor, in 6 kleine pannetjes en 1 grote schaal met paneer en kaas weggezet. De pannetjes hadden met 4 tegelijk ook in de airfryer gekund natuurlijk. 


Erbij natuurlijk een schaal sla, tomaatjes en stukjes komkommer. En een heerlijk dessert op koningsdag.


En vandaag, zondag, eten de jongetjes mee die hier verblijven voor een paar dagen. Daarover later dan maar weer.