De volgende dag Indische quiche. Een rol vers bladerdeeg die echt op moest is iets teveel voor mijn vorm die in de airfryer past, dus met resten bovenop 'versierd'. Bakpapier zit er al onder. Verder: 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit in een klein restje van de heerlijke bruine jus van de biefstuk, 260g rundergehakt er bij, dan 2 eetlepels ketjap, een snufje bouillonpoeder, ¾ theelepel gevijzelde korianderzaadjes en 1 flinke theelepel van de eigen sambal toegevoegd. Daarna 60g taugé en 1 in halve ringen gesneden prei er bij en laten pruttelen. Met 2 eieren, 60 ml crème fraîche en een koffielepel ketjap een mengsel gemaakt en ½ komkommer zonder zaad in schijfjes gesneden. De quiche opgebouwd, de vorm op de bakpan gezet en 30 minuten op 170° laten bakken in de voorverwarmde airfryer. De laatste 5 minuten even naar 150° om verbranden te voorkomen. Het advies de rest van de komkommer er bij te eten met chilisaus was perfect.
Dinsdag nog een keer een gerecht uit de airfryer, namelijk witlof met cottage cheese. De site waar ik dat recept ooit had gevonden, bestaat niet meer. Ik heb 3 stronkjes witlof doormidden gesneden, klein stukje van kontje en uit midden weggedaan en in een ingevet ovenschaaltje gelegd. Daarop 8 heel dunne plakjes bacon verdeeld en bovenop 200g cottage cheese verspreid. Aangegeven was oven op 150° en schaal er 45 minuten in. De witlof is rauw in de schaal gegaan, dus gekozen voor 130° voorverwarmd en ongeveer 30 minuten in de airfryer op de bakpan. Precies goed. We aten er gekookte krieltjes bij. Er stond nog wat lekkere jus van de balletjes gehakt van vorige donderdag.
Woensdag aten we buiten de deur in Restaurant 't Kookhuys. Een feestelijk 5-gangendiner. Een paar plaatjes; voorgerecht en dessert. Maar ook de andere onderdelen, amuse, soep, spoom en hoofdgerecht zagen er heel aantrekkelijk uit en smaakten voortreffelijk. Het aanbevolen glas rode wijn bij het hoofdgerecht viel ons wat tegen, we zijn goed verwend thuis.
Wel thuis in de slowcooker stoofperen gemaakt met vers vruchtensap van AH, geschikt voor de dreumes. Dat was 500g peren, ongeschild met steeltjes, 500ml sap, ½ kaneelstokje, theelepel vanillesuiker, 1 kruidnagel en 1 laurierblaadje. Geen extra suiker en citroen. Deze pot ongeveer 6 uur op laag laten staan. En in de andere pot van de duo de rest van de stoofperen, ook 500g, met witte wijn. Geschild, zonder steeltjes, met klokhuis in 350cc wijn en sap van 1 uitgeperste sinaasappel, een scheutje limoensap en een schepje suiker. Wijn, sap, limoensap en suiker even aan de kook gebracht, daarna ook 6 uur op laag.
De volgende dag iets wat ik nooit eerder heb geprobeerd, gebakken boerenkool. Met 200g boerenkool, 1 teen knoflook, 1½ gedroogd tomaatje, 2 ansjovisfilets. Direct uit de pan geserveerd. Omdat het niet is afgebakken in de oven of airfryer (geen tijd meer voor), had het iets langer gemoeten om de kool echt lekker te krijgen. Er bij basmatirijst uit de rijstkoker en een hamburger gebakken in de airfryer, 7 minuten op 180°. Voor de kleinzoon die bij ons at apart wat bloemkool gekookt want de boerenkool op deze manier gemaakt leek mij niet iets wat hij lekker zou vinden. En dat bleek want natuurlijk wel laten proeven. Rijst en stukjes hamburger gingen er in als kool. Ook van een rode stoofpeer toe heeft hij genoten.
Op vrijdag een leuk recept voor een dag zonder vlees, pasta met bloemkool. Heel eenvoudig, vrijwel precies volgens recept. Gekozen voor vegetarische bouillonpoeder met het kookvocht van de bloemkool. Zonder citroensap. Met macaroni. Ik hou er van, partner eet het zonder protest, maar is meer van de vleesgerechten.
En op de laatste dag van deze blogweek Indische hachee in de slowcooker. Een stooflap van 280g. Voor het eerst in jaren ben ik "out of knoflook". De uit Frankrijk meegebrachte streng is op en ik heb niet op tijd nieuwe bolletjes besteld. Deze keer dus met wat knoflookpoeder. De rest van de ingrediënten aangepast aan de hoeveelheid vlees. Zoon at mee, gekookte krieltjes en savooiekool uit de wok er bij.
Lunch buiten zaterdag |
Mij leek het als koud hapje voor de volgende dag ook lekker namelijk.
En vandaag, zondag, ik denk eens kijken naar de resten in de koelkast. Zal een soort tapas-maaltijd worden. Maar daarover volgende keer.