zondag 31 maart 2019

Aardappeltjes, Indische quiche, witlof met cottage cheese en een hamburger uit de airfryer, uit eten, gebakken boerenkool, twee soorten stoofperen en Indische hachee uit de slowcooker.

Zondag aten we in een klontje zoute boter gebakken kogelbiefstuk. Als groente een bietensalade. Gemaakt met 2 al gekookte bietjes, 1 sinaasappel, 2 kleine rode uien en 25g zelf-gekraakte walnoten uit de voorraad. Geen sla in huis, maar wel flink wat peterselie uit de kruidentuin. Met verse munt de dressing gemaakt met agavesiroop, limoensap, olijfolie, peper en een snippertje zout. Een paar uur laten intrekken. Echt een heerlijk recept. De krielaardappeltjes, 400g, vooraf gekookt en laten afkoelen. Met een lepel olie en de rub van de spareribs gehusseld en op 180° 8 minuten gebakken in de airfryer. Even schudden tussendoor.


De volgende dag Indische quiche. Een rol vers bladerdeeg die echt op moest is iets teveel voor mijn vorm die in de airfryer past, dus met resten bovenop 'versierd'. Bakpapier zit er al onder. Verder: 1 ui en 2 tenen knoflook gefruit in een klein restje van de heerlijke bruine jus van de biefstuk, 260g rundergehakt er bij, dan 2 eetlepels ketjap, een snufje bouillonpoeder, ¾ theelepel gevijzelde korianderzaadjes en 1 flinke theelepel van de eigen sambal toegevoegd. Daarna 60g taugé en 1 in halve ringen gesneden prei er bij en laten pruttelen. Met 2 eieren, 60 ml crème fraîche en een koffielepel ketjap een mengsel gemaakt en ½ komkommer zonder zaad in schijfjes gesneden. De quiche opgebouwd, de vorm op de bakpan gezet en 30 minuten op 170° laten bakken in de voorverwarmde airfryer. De laatste 5 minuten even naar 150° om verbranden te voorkomen. Het advies de rest van de komkommer er bij te eten met chilisaus was perfect.

Dinsdag nog een keer een gerecht uit de airfryer, namelijk witlof met cottage cheese. De site waar ik dat recept ooit had gevonden, bestaat niet meer. Ik heb 3 stronkjes witlof doormidden gesneden, klein stukje van kontje en uit midden weggedaan en in een ingevet ovenschaaltje gelegd. Daarop 8 heel dunne plakjes bacon verdeeld en bovenop 200g cottage cheese verspreid. Aangegeven was oven op 150° en schaal er 45 minuten in. De witlof is rauw in de schaal gegaan, dus gekozen voor 130° voorverwarmd en ongeveer 30 minuten in de airfryer op de bakpan. Precies goed. We aten er gekookte krieltjes bij. Er stond nog wat lekkere jus van de balletjes gehakt van vorige donderdag.

Woensdag aten we buiten de deur in Restaurant 't Kookhuys. Een feestelijk 5-gangendiner. Een paar plaatjes; voorgerecht en dessert. Maar ook de andere onderdelen, amuse, soep, spoom en hoofdgerecht zagen er heel aantrekkelijk uit en smaakten voortreffelijk. Het aanbevolen glas rode wijn bij het hoofdgerecht viel ons wat tegen, we zijn goed verwend thuis.












Wel thuis in de slowcooker stoofperen gemaakt met vers vruchtensap van AH, geschikt voor de dreumes. Dat was 500g peren, ongeschild met steeltjes, 500ml sap, ½ kaneelstokje, theelepel vanillesuiker, 1 kruidnagel en 1 laurierblaadje. Geen extra suiker en citroen. Deze pot ongeveer 6 uur op laag laten staan. En in de andere pot van de duo de rest van de stoofperen, ook 500gmet witte wijn. Geschild, zonder steeltjes, met klokhuis in 350cc wijn en sap van 1 uitgeperste sinaasappel, een scheutje limoensap en een schepje suiker. Wijn, sap, limoensap en suiker even aan de kook gebracht, daarna ook 6 uur op laag.


De volgende dag iets wat ik nooit eerder heb geprobeerd, gebakken boerenkool. Met 200g boerenkool, 1 teen knoflook, 1½ gedroogd tomaatje, 2 ansjovisfilets. Direct uit de pan geserveerd. Omdat het niet is afgebakken in de oven of airfryer (geen tijd meer voor), had het iets langer gemoeten om de kool echt lekker te krijgen. Er bij basmatirijst uit de rijstkoker en een hamburger gebakken in de airfryer, 7 minuten op 180°.  Voor de kleinzoon die bij ons at apart wat bloemkool gekookt want de boerenkool op deze manier gemaakt leek mij niet iets wat hij lekker zou vinden. En dat bleek want natuurlijk wel laten proeven. Rijst en stukjes hamburger gingen er in als kool. Ook van een rode stoofpeer toe heeft hij genoten.

Op vrijdag een leuk recept voor een dag zonder vlees, pasta met bloemkool. Heel eenvoudig, vrijwel precies volgens recept. Gekozen voor vegetarische bouillonpoeder met het kookvocht van de bloemkool. Zonder citroensap. Met macaroni. Ik hou er van, partner eet het zonder protest, maar is meer van de vleesgerechten.

En op de laatste dag van deze blogweek Indische hachee in de slowcooker. Een stooflap van 280g. Voor het eerst in jaren ben ik "out of knoflook". De uit Frankrijk meegebrachte streng is op en ik heb niet op tijd nieuwe bolletjes besteld. Deze keer dus met wat knoflookpoeder. De rest van de ingrediënten aangepast aan de hoeveelheid vlees. Zoon at mee, gekookte krieltjes en savooiekool uit de wok er bij.

Lunch buiten zaterdag
 De 4 tomaten die er lagen konden echt niet langer wachten dus gebakken met verse oregano. Oregano groeit in de kruidenbak, knoflook is op, dus met een beetje knoflookpoeder lekker gebakken in een scheutje olijfolie. Dan een likje honing er bij en in een doosje om af te koelen met wat Parmezaan.
Mij leek het als koud hapje voor de volgende dag ook lekker namelijk.

En vandaag, zondag, ik denk eens kijken naar de resten in de koelkast. Zal een soort tapas-maaltijd worden. Maar daarover volgende keer.


zondag 24 maart 2019

Zacht gegaarde sparerib, verse worst en saté uit de airfryer, gestoofde litttle gem met sinaasappel, kip met groenten uit de slowcooker, lekkere soep van resten.



Zondag aten we zachtgegaarde spareribs uit de airfryer. De stukken ingesmeerd met een rub gemaakt van 1 eetlepel gerookte- en 1 eetlepel gewone paprikapoeder, 2 kleine eetlepels in de vijzel fijngemaakt Himalaya-zout , ¾ eetlepel rietsuiker, ½ theelepel cayennepeper en ¾ theelepel in de vijzel gemalen komijn. Dit uren in de koelkast laten intrekken. De airfryer op 70°, na ¾ uur nog 5 minuten naar 200°. We aten er sla en bruine broodjes bij en een saus van mayonaise en Griekse yoghurt met verse kruiden uit de kruidentuin (knoflookbieslook, bieslook en krulpeterselie), ongeveer 3 uur laten intrekken. Ook een schaaltje Griekse yoghurt extra op tafel. Een glas Hongaarse Egri Bikavér of wel stierenbloed paste er heel goed bij. Heerlijk zondagsmaal.

Maandag bietjes met champignons. De bietjes waren al gekookt, dus hoefde alleen maar mee gewarmd. De curry gemaakt met 250g gekookte bietjes in blokjes, 125g kastanjechampignons in partjes, stukje gember in heel kleine blokjes, 2 tenen knoflook en 1 groene peper fijngehakt. In plaats van gezeefde tomaten gebruikte ik een ½ potje "Sugo Bombalino" van Fattoria la Vialla. En omdat de bietjes niet echt gekookt hoefden te worden was extra water niet nodig. De komijn- en mosterdzaadjes even laten springen, champignons toegevoegd en na een paar minuten de rest er bij en laten doorwarmen en op smaak komen. We aten er een beetje couscous bij, 10 minuten laten wellen in kokend water en een klein klontje boter en wat gedroogde uitjes er door. Twee saucijzen met appel en peper van Brandt en Levie 10 minuten gebraden op de grillpan in de airfryer op 180°. De rest sla, mayonaise met verse kruiden en yoghurt van de dag ervoor waren een leuke aanvulling. Leuk recept voor de bietjes.

Dinsdag kwamen de kinderen wilgen knotten en klusjes doen in de tuin. Voor de maaltijd met zes wat eten gehaald bij de 'afhaal-chinees'. Voor de dreumes een hapje in de magnetron opgewarmde bietjes met champignons, couscous en stukjes worst. Nog wat zoet bij de koffie.


De volgende dag aten we verschillende hapjes om de koelkast weer eens leeg te maken. Een stukje maïstaart verwarmd in de magnetron als hapje vooraf. Met name de zuurkoolstamppot van zaterdag was nog veel. Lekker in een grote bakpan met een 'korstje' aangebakken in wat boter.


Donderdag at de kleine jongen mee aan tafel, want die sliep bij ons. We aten in de magnetron gegaarde biobaby-aardappeltjes, gestoofde little gem (voor het kindje zonder de hazelnoten) en een balletje gehakt. Balletjes gemaakt van 250g rundergehakt aangemaakt met 1 ei en flink wat paneermeel en gekruid met de rub van de spareribs. Gebraden in ghee en boter. De kleinzoon was er niet echt van gecharmeerd. Later nog wat stukjes kaas en een cracker gegeten.

's Avonds vast alles voorbereid voor de volgende dag. Kip met groenten in de slowcooker werd dat. Bijna 500g kippendijen zonder bot en het recept volledig gevolgd. De verse sperziebonen 12 minuten gekookt buiten de slowcooker. De ouders aten mee en als 5e de dreumes, maar die wist ook deze keer duidelijk te maken dat dit niet zijn ding was ha, ha. Eet thuis vrijwel alles, wat doe ik verkeerd :-). Vooraf aten we gemarineerde champignons. Met 5 grote kastanjechampignons en ui, knoflook, vissaus en oestersaus. Buiten in het zonnetje opgesnoept, dat at die dreumes dan weer wel. En wij ook nog stukjes harde worst van Brandt en Levie met olijf en anijs. Heerlijk om weer even buiten een hapje te kunnen doen.

Op de laatste dag van deze blogweek soep gemaakt van de resten van de gestoofde little gem en de groenten uit de slowcooker aangevuld met water (de kip was opgegeten). Voor 's avonds de resten bami en nasi van de afhaal opgebakken. Extra hamblokjes en flink wat verse peterselie er door. Eieren gebakken. Beetje pindasaus gemaakt. Saté uit de diepvries van de OK-slager, 7 minuten gebakken op de bakpan in de airfryer op 180°, na 4 minuten omgedraaid. Sambal, gebakken uitjes, seroendeng en tortillachips op tafel.


En vandaag, zondag, biefstukjes uit de vriezer gehaald. Verder zal ik wel zien.

zondag 17 maart 2019

Hartige taart met maïs uit de airfryer; risotto uit de rijstkoker met spinazie, eten bij de Griek, opwarm-bloemkoolcurry uit de diepvries, heerlijke zuurkool uit de slowcooker.

Zondag. Een beetje moe van de gezellige dagen met vrienden, storm in de middag. Gelukkig geen schade. Er was genoeg puree en salade over voor samen. Een gekookt ei er bij. Kopje soep vooraf en stukje kaas toe. Goede maaltijd.

Het was de Nationale week zonder vlees. Ik had me ingeschreven wetend dat ik niet de hele week zonder vlees zou eten. Ik vind het bijbehorend receptenboekje erg plezierig om te hebben voor de inspiratie. Voor mij werden het uiteindelijk 4 vleesloze dagen. Ik probeer regelmatig een dag zonder vlees in te lassen. Ik kies altijd wel voor biologisch vlees of van goed gehouden dieren. Liever wat minder en dan wat duurder. Geldt trouwens ook voor kip en vis.

Maandag hartige taart met maïs. De maïs die over was van zaterdag was 300g, dus geen bonen. Met 5 plakjes bladerdeeg de schaal bekleed, gaatjes gemaakt en wat paneermeel er op gestrooid. Dan 3 kleine rode uien gebakken met ½ groene en ½ rode peper, een paar stukjes tomaat en de maïs. Paprikapoeder, komijn en verse koriander er bij. De eieren los geklopt met room en 50g kaas in plakjes op de taart en 20 minuten op 180° in de airfryer

Dinsdag opknapbeurt voor het aanrecht, koken niet mogelijk, dus pizza's besteld. Ook deze keer weer niet te zout en ook vooral niet erg vet. Best wel weer lekker voor een keer. Eén kaas, één vis.

De volgende dag en nacht waren we bij vrienden in Kampeerbosje in Leerdam (even op de tekst linksboven klikken en je krijgt een betere pagina, lukt mij niet met de link hier). Een prachtige plek om eens naar toe te gaan trouwens. We logeerden in een huisje. We waren met meer vrienden en zijn uit eten gegaan bij een Grieks restaurant. Even niet meegedaan met de week zonder vlees dus :-).

Weer thuis maakte ik risotto in de rijstkoker, maar zonder de shiitake en sjalot. In plaats daarvan heb ik uit dit recept, risotto met spinazie, gekozen voor ui, spinazie, citroensap en knoflook. De risotto gemaakt met 100g arboriorijst, 330 ml bouillon aangevuld tot 370 ml met witte wijn en 1 eetlepel boter. Eerst 1 ui en 2 tenen knoflook gebakken en dan 250g spinazie toegevoegd. Kaas, Parmigiano en Comté, en bieslook door de risotto geroerd. Extra kaas voor bovenop. Beiden apart opgediend. Alles op. Lekker.

Nog steeds geen aanrecht en de kleine jongen vrijdag weer een dagje in huis. We aten na hem weggebracht te hebben opwarm-eten namelijk bloemkoolcurry uit de diepvries. Samen met een rest van de Surinaamse bloemkool en wat witte rijst opgebakken in de pan. Wel weer wat stukjes vlees er in. Tja. Een in de airfryer afgebakken broodje er bij en een stukje kaas toe.

Op de laatste dag van deze blogweek zuurkool in de slowcooker. Ik maakte het met 500g zuurkool, 1 kilo aardappelen, ½ blikje ananas, 2 uien, 6 tenen knoflook, 200g uitgebakken gerookte spekjes, 4 kruidnagels in een blokje aardappel gestoken, 2 laurierblaadjes, 150ml ananassap en 100ml water en een snufje bouillonpoeder. De pot van de duo-cooker was wel erg vol, maar na 4 uur op hoog (vergeten op tijd aan te zetten) en nog een uurtje op laag alles gaar. Na het stampen in een andere pan en het geheel weer terug in de cooker, een rookworst nog 20 minuten op laag begraven in de stamppot. Wat een heerlijk recept voor een zuurkoolschotel. Wel veel te veel natuurlijk, maar na een paar dagen koelkast even opbakken en zeker zo lekker toch?

En vandaag, zondag, spareribs, dat is (vrijwel) zeker want al ontdooid. Hoe en wat volgende week.

zondag 10 maart 2019

Boontjes in de ecostoof, gerookte kip en een pastaschotel in de airfryer, kip uit de Römertopf en puree uit de slowcooker en ook nog bijzonder chocolade-ijs gemaakt in de ijsmachine.

Op 20 juli '17 maakte ik Boeuf Bourguignon. En op zaterdag 16 juni '18 opnieuw. Beide keren in de slowcooker. De rest van de laatste keer ingevroren bij de rest van de eerste keer. Die doos nu uit de diepvries gehaald want ik had daar ruimte nodig. Een paar grote aardappels gepoft in de magnetron en 250g sperziebonen 2 minuten gekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Rustige zondag in de keuken. Met een lekker glas rode wijn.


Ik had de pekel van het roken van de kipfilet bewaard om opnieuw te gebruiken en dat kan niet al te lang blijven staan dacht ik. Deze dag werd dat pasta ovenschotel met gerookte kip. Eerst de kip 2 uur gepekeld, 10 minuten gerookt in de rookpan en afgebakken in de airfryer, eerst 8 minuten op 140° en daarna nog 4 minuten op 180°. Gekookte pasta en een klein restje saus van vorige donderdag stond nog in de koelkast. In plaats van courgette en paprika 250g Italiaanse roerbakgroente gebruikt uit de diepvries samen met 1 ui en een ½ rode peper en 1 teen knoflook in schijfjes even gebakken. Dan 4 eetlepels smeerkaas en wat fijngesneden verse peterselie en bieslook samen met de pasta erdoor geroerd. In de pan even goed warm laten worden. In de airfryer 10 minuten op 180° en nog 5 minuten op 170° om verbranden van de kaas te voorkomen.

Dinsdag: Surinaamse bloemkool. Een kleine bloemkool, 1 kleine ui, 2 tenen knoflook, ½ rood pepertje, 1 tomaat in blokjes, ⅔ eetlepel kerrie, 250cc water (op de gok). Die hoeveelheid klopte prima, voor de roosjes pap werden even flink ingekookt zonder deksel. Met witte basmatirijst, 120g in de rijstkoker. De andere helft van de dubbele gerookte kipfilet in plakjes er bij. En een rijpe mango in stukjes geserveerd. Een heerlijke combinatie van smaken.

De volgende dag witlofsalade gemengd met de rest van het vorige zaterdag gemaakte roerei uit de airfryer en een lepeltje mayonaise. Verder van 1½ grote gepofte aardappels van zondag samen met 2 in de magnetron 3 minuten op 700W gestoofde uien, zwarte peper en wat gesmolten boter puree gemaakt. Een dunne laag in een vierkantje in een ovenschaal gedaan met een paar plakjes Parmigiano. Samen met een hamburger voor ieder op het rekje gebakken in de airfryer, 8 minuten op 180°. Precies goed allebei hoewel de hamburger een minuutje korte kan.

Donderdag was onze leuke kleine kleinzoon weer eens een dag in huis. Na die naar huis te hebben gebracht een makkelijke maaltijd. Het laatste restje Bourguignon, in de airfryer afgebakken stokbrood en tomatensalade. Een stukje comté  met de laatste stukjes brood.

We hadden visite van vrijdag voor de lunch tot zaterdag na de lunch. De eerste lunch in huis met een kopje soep met een gekochte kaasstengel, verse broodjes en beleg.

Het diner


Als voorgerecht een tartaartje van gerookte zalm. Lekker met kappertjes en potjes hard-gekookt ei.

Daarna een bijzonder gerecht uit de Römertopf namelijk kip met bananen en maïs. Uit het boek: Koken met de Römertopf en andere aardewerk potten door Kathryn Hawkins 1998. Met 4 kippenpoten in pancetta gewikkeld en 3½  maïskolven in stukken. Daar bleef bij elkaar een hele kolf van over. .

Daarbij een groene salade van fijne spinazie en veldsla.  Met bieslook en pompoenpitten, zonder avocado. Een dressing van witte wijnazijn en goede olijfolie. En in de slowcooker gemaakte eenvoudige aardappelpuree.

Lekkere kazen, deels Nederlands, deels Frans.

Als dessert chocolade-ijs. De voorbereiding hiervoor al woensdag gedaan en donderdag afgemaakt en in de vriezer gezet. De bedoeling was het op te dienen met een leuk kokoskoekje, maar tegen die tijd was iedereen wel klaar met eten en drinken, dus bleef het ijs in de diepvries.

Zaterdag na het ontbijt, gezelligheid en een wandeling een heerlijke lunch in ons dorp bij De Verleiding. Laat op de avond weer samen nog een stukje brood met kaas. Genoeg tot het volgende ontbijt. Het waren heerlijke gezellige fijne dagen.

En vandaag, een rustige zondag. Met eten wat over was van diner en eerder denk ik.





zondag 3 maart 2019

Savooiekool in de slowcooker, soep en appelmoes uit de soepmaker, heerlijke pasta, vlees op de grillpan, omelet en afbakbrood in de airfryer en ook altijd weer blij met de magnetron.

Omdat we een bezoek brachten aan een jarige zwager waar hapjes waren en geen echt diner, aten we voor vertrek een vrijdag gemaakte kom soep met brood. Na de hapjes en een broodje in Middelburg was eten thuis om 22.00 uur niet meer nodig.

Maandag in de magnetron opgewarmde biryani met een in de airfryer afgebakken stokbroodje en een schaaltje sla. Op tafel ook nog een potje abrikozenchutney, eerder door een broer en schoonzus gemaakt. Was er heel lekker bij. Nog wat appelcompote als dessert.


Dinsdag de slowcooker aan het werk. Deze keer savooiekool met verse worsten. Geen spitskool en slavinken, wel hetzelfde recept zo ongeveer. Ongeveer  savooiekool en 3 kleine uitjes gesneden. Een sausje gemaakt van 2 tenen geperste knoflook, 1 kleine eetlepel mosterd, 2 eetlepels ketjap en een flinke theelepel van mijn zelfgemaakte sambal. Worsten en saus gebakken en slowcooker met een scheutje water 4½ uur op laag. Een beetje witte basmatirijst er bij gemaakt in de rijstkoker. Deze keer 120g en dat is genoeg voor ons samen. Een ooit gekregen flesje Chinese pruimenwijn gekoeld en leeg gedronken. Zoetig, niet echt onze smaak. Op tafel verder kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes. Heerlijke maaltijd.

Soep gemaakt in de soepmachine van een flinke rest gesneden sla, bosje krulpeterselie en handvol knoflook-bieslook beiden vers uit de kruidentuin, beetje witte rijst, beetje gebakken kool en nog wat biryani en water tot onderste streep. Op de pureerstand.

We aten een kom van deze stevige soep met geraspte kaas en in de airfryer afgebakken stokbrood. Een klein puntje even in de airfryer opgewarmde bloemkoolquiche van vorige vrijdag ook opgemaakt.

Donderdag onverwacht een paar eters aan tafel. Alles in huis om pasta met ham, champignons en spinazie te maken. Net een pond grove spinazie binnen. Een doosje met 250g kastanjechampignons, 100g spekblokjes, 100g hamblokjes, 1 ui, 2 tenen knoflook, 150g roomkaas, zo'n 10 plakjes van de Vegan Cheddar die er nog lagen en 200cc room. Zonder paprika dus. En met cayennepeper en gewone zwarte peper lekker pittig. Spekblokjes eerst uitgebakken, daarna de rest er door. Precies genoeg saus, veel te veel pasta. Spaghetti en macaroni, bij elkaar ongeveer 400g. Apart geserveerd, want jammer van de saus als de pasta teveel is nietwaar.

Vrijdagmiddag uitgebreid geluncht met dochter, schoonzoon en kleindochter, dus pas laat gegeten.
Voor 's avonds een dikke entrecote in de marinade gezet. Wat is het toch fijn om een kruidentuin te hebben. Lekker veel verse tijm.
Appelmoes gemaakt van 5 appeltjes en 2 mandarijnen met wat water in de soepmachine op de compotestand.

Het vlees zo'n 8 minuten op hoog vuur geroosterd op de grillpan en de stukjes knoflook op tijd verwijderd voor ze aangebrand raakten. Met broodjes van de lunch en een tomatensalade en als toetje een schaaltje compote, lekker gegeten.

Zaterdag, al weer de laatste dag van deze blogweek, aten we een omelet in de airfryer gemaakt op deze manier. Ik heb de savooiekool, 130g, eerst met een beetje water even een minuut of 6 gekookt in de magnetron omdat bakken in de airfryer sneller gaat en ik bedacht dat de kool dan misschien niet gaar werd in het eimengsel. Verder 4 eieren, 200cc melk, beetje nootmuskaat en peper en 75g geraspte kaas in het met olie ingesmeerde bij de airfryer behorende bakvorm gedaan en voorverwarmd op 190°. Na 12 minuten werd de bovenkant te bruin, maar het ei nog niet genoeg gestold. Toen nog 5 minuten op 160°. Uiteindelijk, de aardappeltjes waren klaar, er maar roerei van gemaakt. Volgende keer iets minder melk denk ik. En meer geduld :-). Smaakte heerlijk. De biobaby-aardappeltjes waren al eerder voorgekookt in de magnetron en nu gebakken in een klontje boter. Een schaaltje cherrytomaatjes op tafel.


En vandaag, zondag, iets wat plaats moest maken in de diepvriezer vanwege een bestelling bij OKvlees deze week. Maar daarover later.

'