zondag 31 juli 2016

Een mooi nieuw kookboek, restaurant Gewoon en heerlijke maaltijden met behulp van oven, airfryer en slowcooker.



Lamsworstjes met salsa verde en groene couscous. Met in plaats van aspergetips kortgekookte sperzieboontjes. Dat werd het zondagsmaal. Als je voor het maken van de salsa minder kruiden gebruikt, zoals ik voor 2 personen, dan heb je wel een heel smalle beker nodig om met een beetje olie op de bodem te komen met de staafmixer. Maar met wat extra olie toch een mooi resultaat bereikt.
Verder met ½ komkommer en ½ gele paprika, 200g sperzieboontjes en 100g couscous. De lamsworsten waren niet van AH maar van de biologische boer/slager en bij elkaar 250g in de vorm van 2 saucijzen. Iets langer bakken was dus nodig.
Dit, hoe bak ik een saucijs, vind ik altijd zulke leuke informatie. Een kast vol kook-, bak- en braadboeken maar er gaat toch niets boven even zoeken op het internet :-). En..., nooit prikken in een saucijs want dan loopt-ie leeg.
Iets met garnalen in hete kruidenolie.
Was echt een heerlijke combinatie van smaken. En toch weer iets teveel voor samen.

Geitenkaas in spek met...
Op maandag was ik jarig en dit jaar geen feestje want kleindochter, ook jarig, zat al in het buitenland en paar kinderen en vele vrienden eveneens. Een bijzonder kookboek cadeau gekregen van partner.
Samen gegeten bij het altijd gezellige plaatselijke restaurant Gewoon. Fotootjes van de voorgerechten. Verder lekker gegeten, begonnen met een whisky en geëindigd met een cognac bij de koffie. En ook nog een doosje bonbons gekregen vanwege verjaardag. Lief hoor!

Dinsdag weer een rustig dagje thuis met een lekker witlof receptje. Dit staat in het bovenstaande museumboek.

LOF MET HAM EN KAAS
- 8 stronkjes witlof
- peper en zout
- 8 dunne plakken gekookte ham
- 2 eieren
- 250 ml room
- 100 g belegen kaas, geraspt

Bij deze keuze wordt de witlof 8 minuten gekookt, elk struikje in een plak ham gerold en in een ovenschaal gelegd. Worden de eieren, losgeklopt met de room en peper en zout, over de witlof gegoten. De geraspte kaas erover gestrooid. In ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° goudbruin laten worden. Een klassiek recept van Maarten van Caulil.

Bij mij werden het 2 grote struikjes witlof, 4 plakken ham, 1 ei, 125 cc room en 50 g versgeraspte jonge kaas. Na voorverwarmen 10 minuten op 180° in de airfryer. De groene couscous van zondag die nog over was als bijgerecht was best een aardige combinatie.



Eten bij een vriendin, maar beloofd het dessert mee te brengen. Het werd deze bosbessen-yoghurt cake, gebakken in de grote oven. Opgediend met vers fruit uit de tuin, bramen en Japanse wijnbessen, en een saus van crème fraîche, een scheut room en een paar flinke theelepels zwarte bessen chutney. Heerlijk romig toetje na een zalige knoflooksoep en pastamaaltijd.


Op donderdag een quiche met broccoli en champignons. Met halve hoeveelheden, 1 groot en 1 klein ei, mengsel van room, crème fraîche en koffiemelk want geen kookroom en niet genoeg room in huis, en bovenop versgeraspte Grana Padano. In voorverwarmde airfryer 20 minuten op 180°. Een heerlijke quiche.

Vrijdag visdag. We aten aardappelen met saffraan uit de slowcooker, een zalmforel uit de oven, heel goed gelukt, en een salade van rucola en Taggiasche olijfjes. De aardappelen in de kleine cooker ongeveer ⅓ van de hoeveelheden, 5½ uur op laag. Een heerlijke manier om aardappelen in de slowcooker klaar te maken. En dat kan natuurlijk prima juist met meer qua hoeveelheid. Wat een heerlijke maaltijd zo bij elkaar.
Overigens, zalmforel heet eigenlijk regenboogforel leerde ik.

De laatste dag van deze blogweek karbonades met tzatziki. Iets minder yoghurt en iets meer knoflook gebruikt. De karbonades 's morgens ingewreven met een rub en in de voorverwarmde airfryer gebakken op de grillplaat, 8 minuten op 200°.

Als toetje een compote gemaakt van 6 biologische appeltjes  die nodig op moesten en een schaaltje Japanse wijnbessen uit de tuin met een scheutje gekregen pure appelsap.

En vandaag, zondag, eten we bij broer en schoonzus.

Daarna even eruit en dan hoop ik alle lezers weer tegen te komen over een paar weken. Tot later!




zondag 24 juli 2016

Aardappelschijfjes in de airfryer, courgettesoep, komkommeraardappelpuree, zomerse ratatouille in de slowcooker.


Biefstuk met champignons werd het op zondag. Een leuk recept gevonden voor Weight Watchers maar dat werd het niet. Gekozen voor gebakken champignons met knoflook. Met 150g kastanjechampignons, 1 teen knoflook en een scheutje witte wijn de champignons klaargemaakt. In een andere pan de 2 biefstukken heel kort gebakken. Ik had Opperdoezer-aardappeltjes in huis. Deze in dunne schijfjes gesneden en in de airfryer gebakken. Eerst 16 minuten op 160°, na voorverwarmen, in het mandje, daarna nog 2 x 6 minuten op 180° en tussendoor schudden. Niet eerst in water gezet, gewoon vergeten, gehusseld met wat olie en peper, heerlijk krokant. Maar we merkten dat iets langer wachten met eten toch weer dat beetje taaie gedoe zou opleveren. Blijft moeilijk dus, de airfryer voor verse aardappelgerechtjes. Een heerlijke rest boontjes er bij als extra groenten. Mooi zondagsmaal.

Op maandag (beetje onverwachte) gasten. Heerlijk weer, dus lekker buiten. Na een crackertje met meegebrachte fois gras en een olijfje een voorgerecht met komkommer en gerookte zalm. Wat yoghurt en zure room gemengd, bijna 250cc, 1 komkommer met de kaasschaaf in dunne schijfjes en 200g zalm in stukjes gesneden. Lekker op een geroosterde casinoboterham.

Dan een gehaktbrood uit de oven met salade en gekookte Opperdoezer-aardappeltjes. Voor het gehaktbrood heb ik de eieren stevig gekookt, een flinke halve paprika en wat meer olijven gebruikt. Verder volgens recept. En warm opgediend. Jammer, ik had hem graag wat bruiner gewild. Maar de smaak was prima.

Na wat blauwe kaas als afsluiting nog een lekkere koele fruitsalade met munt. Met 250g aardbeien, 150g blauwe bessen en 150g frambozen. Leuk en lekker met balsamico en die muntblaadjes-suiker.
Weinig van gegeten dus de volgende dag weer lekker met andere gasten.

Middag en avond buiten doorgebracht. Dan is zomer wel weer heerlijk. En die twee gasten waren lekker bezig met Pokemon Go en die blijken dan gewoon op je tafel te zitten, ha, ha.

De volgende dag opnieuw eters, maar nu voor een groter diner. Voor de verjaardag van een schoonzus werd samen met een zwager, haar broer, een etentje aan haar aangeboden. Het hoofdgerecht werd verzorgd door zwager, voor, tussen en na werd door mij gedaan.


Moet zeggen dat bij 28° werken in de keuken best warm was :-). 's Morgens de vulling voor het overheerlijke aardbeienijs uit de ijsmachine voorbereid. Daarna de courgettesoep in de soepmachine, 550g courgette, 70g ui, 1 teen knoflook, een theelepel verse oregano en bijna 500cc bouillon van een blokje op de pureerstand. Opgediend met in iedere kom een stukje gorgonzola.

Voor de komkommercarpaccio alles klaargezet, maar pas samengesteld vlak voor het opdienen.

Het hoofdgerecht bestond uit een heerlijk stuk goed gebraden côte de boeuf, gebakken aardappeltjes en zeekraal en lamsoor. Zwager die het maakte woont in Zeeland :-).
Na nog een stukje kaas het versgedraaide aardbeienijs. Inmiddels was het 23.00.

Wat een heerlijkheid zo'n zomerse dag buiten. Om 15.00 uur begonnen met de fruitsalade. Koffie, heel klein stukje taart en een lekker drankje en zachtjes praten tot diep in de nacht.

De volgende dag beide gasten nog in huis voor het avondeten. In de middag een flink stuk taart gebakken en meegebracht door mijn zwager. 's Avonds een stukje vlees, heel langzaam opgewarmd in pan met jus, een stukje gehaktbrood, 10 minuten op 160° in de airfryer opgebakken, komkommerpuree en peultjes. Van een klein restje komkommer met stukjes zalm, een kannetje saus voor de zalmkomkommer wat teveel was, de geschaafde komkommer die over was van de carpaccio en nog een halve komkommer extra, bij elkaar bijna 500g, een heerlijke prut gemaakt met de staafmixer. Aardappelen gekookt en gestampt, maar zonder de crème fraîche vanwege de komkommeryoghurt. De komkommerprut beetje bij beetje door de gestampte aardappelen geschept tot het een zachte, heerlijke smakende puree was. Een beetje over voor later.

Een in een braadzak gebraden haantje, sperziebonen met olijven en gebakken aardappeltjes waren de keuzes van de heren die de volgende dag samen hebben gekookt.

Weer met z'n tweeën op vrijdag wat restjes opgeruimd. Van de vorige dag getrokken kipbouillon een soep gemaakt met stukjes kip, beetje zee-groente van dinsdag en wat in stukjes gesneden gebakken aardappel. Daarna de aardappel-komkommerpuree in wat jus opgebakken met het laatste stukje gehaktbrood. Een eenvoudig hapje tussendoor.

Op de laatste blogdag van deze week een zomerse ratatouille bereid in de kleine slowcooker. Er in zitten 1 courgette, 1½ rode paprika, 1 groene paprika, 2 tenen knoflook, 1 gele en 1 rode ui, 2 tomaten, flinke eetlepel Provencekruiden, flinke theelepel rode pesto, zwarte peper, beetje water.
Alles volgens recept even gebakken en in de koude pot gedaan. Na 4 uur op laag en tussendoor een keer omroeren, laten afkoelen en 's avonds lauw gegeten met in de airfryer gebakken afbak-stokbroodjes. Daarna de laatste stukjes blauwe kaas opgemaakt op een stukje stokbrood met een glas rode wijn. Vleesloze maaltijden bevallen mij altijd prima.

Met een kleine rest van de ratatouille, een beetje komkommerprut en ook nog een beetje komkommer-aardappelpuree, aangevuld met water tot onderste streepje, een soepje gemaakt in de soepmaker. Bleek niet goed genoeg geroerd of iets te weinig water dus een beetje aangebrand. Deels handmatig verder gepureerd. Toch een heerlijke soep, want bijna alles was eigenlijk al wel gaar natuurlijk.

En vandaag, zondag, natuurlijk eerst een soepje. Lamsworstjes ontdooit. Eens kijken naar een receptje dat daar bij past. Maar daarover volgende week.





zondag 17 juli 2016

Pastahap uit de airfryer, varkenshaas uit de slowcooker, een heerlijk sperziebonenrecept, dikke groente-restjes-soep.

Zondag, de dag dat Tom Dumoulin een etappe won in de Tour de France. En we visite hadden van dochter en schoonzoon. Het werd uiteindelijk wat later op de avond een kopje soep, rest van de veldslasoep, en brood met chorizo en Franse kaas.

Een heel mooi boek en alles goed onderbouwd.
Dit naar mijn idee prachtige boek had ik zaterdag binnen gekregen, maar als cadeautje meegegeven aan schoonzoon die van koken houdt en dat ook goed kan. Gelijk maar een nieuwe voor mezelf besteld :-).

En even tussendoor, dit las ik op maandag over koken zonder pakjes en zakjes. Heerlijk artikel.

Om de gratin voor vorige zaterdag te maken heb ik de aardappelen gekookt in volle melk met knoflook, snufje zout, peper en nootmuskaat. Voor het in de ovenschaal ging heb ik er toen een paar pollepels melk uitgehaald. Met die melk, afgedekt bewaard in de koelkast, heb ik een puree gemaakt voor maandag. De aardappelen en een paar stengels bleekselderij er in gekookt en voor zover nodig weer wat melk verwijderd en alles fijn gestampt. Een paar stukken vlees van zaterdag opnieuw opgebakken en nog wat ooit gemaakte en destijds ingevroren appelmoes als groente er bij. De puree en de appelmoes smaakten prima, het vlees eerlijk gezegd niet echt. Wordt toch al gauw te taai na opnieuw opbakken.

De volgende dag aten we bij een broer en schoonzus vanwege de verjaardag van de schoonzus.
Wat een uitgebreide tafel met heerlijke gerechten had schoonzusje gemaakt.


Op zoek op het wereld wijde web om de chorizo en mascarpone op te maken vond ik dit engelstalige recept. Het blijkt ook te bestaan op Smulweb wat natuurlijk voor de vertaling wel handig is maar wat ik toch altijd probeer te vermijden omdat er vaak geen bron wordt genoemd. Nou is dit recept in het Engels op nog veel andere sites te vinden, dus blijft onduidelijk waar het oorspronkelijk vandaan komt, dus toch maar een linkje naar het Nederlandstalige recept.

Met de op 25 februari 2016 gekookte en ingevroren zelfgemaakte penne, 60g mascarpone, 150g zachte roomkaas, 150g chorizo, wat mosterd en 2 flinke bosuien. Omdat de penne al gekookt was heb ik de uitjes even aangebakken en daar alles doorheen gesmolten. Dat door de penne geroerd, in een passende schaal gedaan en in de voorverwarmde airfryer gezet op 180°. Na 6 minuten de temperatuur nog 10 minuten verlaagd naar 150° omdat de penne lauw was bij de start, maar het ook dreigde te verbranden. Ik zet zo'n schaal op de grillpan omdat-ie er dan gemakkelijker uit te halen is dan vanaf de bodem.
Een salade er bij van tomaten met taggiasche olijven niet van deze winkel (gewoon van onze 'eigen kaasboer') maar ik vond dit wel een leuke uitleg.

In plaats van als amuse aten we deze makreel met erwtenmousse als voorgerecht op donderdag met een paar extra eters in huis. Alle hoeveelheden x 4 werkte prima. Erg lekker. De 4 ballen gehakt uit de slowcooker die vorige week in de diepvries zijn gezet, er nu weer uitgehaald. Samen met een puree en sperziebonen met o.a. basilicumpesto als hoofdgerecht. Nog eens geprobeerd te achterhalen of dit recept ergens anders te vinden was, maar het lijkt er op dat het echt van de dame is die het op smulweb heeft gepubliceerd. En het is een heerlijk recept om boontjes eens anders te presenteren. Na afloop nog wat aardbeienijs wat nog in de vriezer aanwezig was. Gezellig en lekker.

Nog een keer de slowcooker met een varkenshaasje met groenten. Een eenvoudig recept. De stevige varkenshaas van onze heerlijk biologisch vlees leverende bioboer bleef heel lekker van smaak maar ook vooral van consistentie na 8 uur in de kleine slowcooker. Het was 300g vlees, de groenten maar een klein beetje minder dan in het recept aangegeven. We aten dit gerecht met in de airfryer afgebakken brood. Een fijne maaltijd. En Tom Dumoulin won opnieuw een etappe :-).


De paar stengeltjes bleekselderij, 1 wortel en 2 tomaten die op moesten in de soepmachine gedaan met (lachen hoor) een restje tomatensalade met olijfjes, een schaaltje tomatensaus van de gehaktballen, een restje gekookte penne wat over was en een klein beetje marinade van de geroosterde bloemkool, aangevuld met water. Op de pureerstand. Een dikke en zeer peperig-pittige soep kwam er uit. En ook wel erg zuur. Achteraf nog wat water en 2 schepjes suiker toegevoegd. Wat over was van de groenten van vrijdag achteraf bij de soep gedaan. Met een flinke scheut room wel lekker. Een gemakkelijk zaterdags maal. Opnieuw met wat brood en deze keer met Franse kaas toe.


En vandaag, zondag, biefstuk met kastanjechampignons. Denk ik. Maar daarover volgende keer.





zondag 10 juli 2016

Ardennen, MSA-p, airfryer-kroketten, slowcooker-gehaktballen, veldslasoep en weer een feestje aan tafel.

Het oude boek, 2e hands gekocht. Prachtig. Inmiddels is er een nieuw verschenen. Dat vraag ik voor mijn verjaardag :-).
Op zondag werd het inderdaad een omelet. Inmiddels kan ik wel zeggen dat we in de Ardennen waren (ik ben wat voorzichtig met openlijk laten weten dat er niemand in huis is). We waren daar in een huis gehuurd door mijn broer en schoonzus. Mijn broer heeft MSA-p. Mijn schoonzus Sylvia schrijft daar prachtige stukjes over op haar blog. In een paar jaar tijd van een sterke gezonde man naar een volledig invalide, afhankelijk mens is tragisch om te zien, maar de manier waarop broer en schoonzus er mee omgaan is dan weer goed om mee te maken.

De maaltijden van vorige week vrijdag en zaterdag had ik net als dat van deze zondag qua denken over, zoeken van recepten en doen van boodschappen, thuis voorbereid en deels thuis en deels ter plekke gekookt.

Op zondag als voorgerecht avocado met garnalen, zonder staafmixer ook goed te doen hoor en erg lekker. Daarna een maïsomelet uit de oven met lekker Belgisch brood. Met een gele en een groene paprika, wat meer ham en gewoon een klontje boter. Klaargemaakt in een combi-magnetron, waar ik nog nooit mee had gewerkt. Ten slotte een yoghurt-mascarponedessert met blauwe bessen en stukjes Bastognekoek. Mooi maal.

Op onze laatste dag in de Ardennen, de verjaardag van Sylvia, maakte ik een maaltijd van wat er allemaal zo nog in de koelkast aanwezig was. Een ovenschotel met pasta en groenten. Wat het werd: eerst 225g spekjes gebakken, ⅓ prei en klein stukje bleekselderij aangebakken, daarna 1 rode en 1 groene paprika en ½ dikke wortel in stukjes mee gestoofd. Scheutje, ongeveer 100 cc, bouillon van aroma met water er bij. Een mengsel van koffiemelk met Griekse yoghurt gebruikt als 'roommengsel', ongeveer 150cc, 125g feta, spekjes en 2 tomaten in stukjes samen met de al eerder gekookte macaroni door elkaar gehusseld. Restje Grano Padano, ongeveer 30g denk ik, er over. Nog wat extra kaas geraspt. Zonder meet- en weegapparatuur toch iets lastiger om hoeveelheden te bepalen. En dan ook nog in die combinatie-magnetron, tja. Een kleine salade er bij van tomaat en komkommer bestrooid met fijngeknipte bieslook, met apart een sausje van het laatste restje yoghurt met veel peper en wat zout. En ook nog wat knoflookpasta in het meegebrachte potje.
Een eerder gekochte rijstevlaai voldeed prima als toetje.

De volgende dag, dinsdag, weer thuis. Met 150g veldsla, 5 kleine aardappeltjes, 6 grote met kaas gevulde olijven, beetje maggi-aroma en peper en natuurlijk water een soepje gemaakt in de soepmaker. Een in de airfryer afgebakken stokbrood en wat harde worst en Franse kaas maakten het een eenvoudige maaltijd.


Nog bruikbaar in de koelkast: aardig wat bindsla en een kleine oerkomkommer. Na wat aarzelen gekozen voor een soort caesarsalade met hardgekookte eieren. Dressing voor de caesarsalade wordt vaak aangegeven met een rauwe eidooier, maar dat wilde ik niet. In sommige recepten wordt gebruik gemaakt van komkommer.  En zo moet het eigenlijk volgens wikipedia. Hier was het de bindsla en een halve komkommer, 2 hardgekookte eieren, sausje van 2 tenen zwarte knoflook, 50cc crème fraîche, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel citroensap. Ansjovis apart gedaan want hou ik niet zo van. Wel bestrooid met wat geraspte Grana Padano. Met gebakken aardappeltjes (vandaar geen croutons gemaakt) en in de airfryer gebakken kroketten.

Op 18 februari 2016 aten we konijn uit de crockpot. Van dat konijn vond ik in de vriezer een rest een beetje als pulled porc maar dan pulled rabbit :-). Erg droog, maar ook een gezeefde konijnensoep gevonden. Ook nog een klein restje van de groenteschotel van 29 juni ontdooit. Een paar aardappeltjes over van de dag ervoor. Wat ik heb gedaan is een ragout maken met de soep die ik als bouillon heb gebruikt en ongeveer 400 gram heel fijngesneden konijn. Met 50g boter en 50g bloem een roux gemaakt en ongeveer 600cc dunne soep tot een heerlijk dikke ragoutsaus. Daarna alleen het vlees er bij want al helemaal op smaak. Echt ontzettend lekker. De groenten en een restje klein gesneden aardappeltjes opgewarmd apart er bij geserveerd. Ook een paar dikke stukken brood geroosterd.

Gehakt, appelmoes en tomatensaus uit de diepvries gehaald voor vrijdag. Daarmee deze wel aparte gehaktballen gemaakt in de slowcooker. Ik heb voor alles de helft genomen en er 6 ballen van gemaakt. Als je van harde ballen in jus houdt, deze niet maken, maar wat een heerlijke smaak. Met wat witlofsalade en pasta. Lekker met een glas rosé. Appelmoes als toetje.

Nog steeds gekochte droge pasta in huis, dus de pastamachine staat nog werkeloos in de kast.

In verband met de visite de volgende dag de vijgen vast gekookt in de vermout. De smaak trekt er dan heerlijk in.

En op de laatste dag van deze blogweek het etentje met vrienden.



De avocado met garnalen van zondag nog maar eens herhaald als voorgerecht. Dan entrecotes van het vuur met worteltjes in kruidensaus, 's middags vast gekookt en dan gebakken in boter met olie met knoflook. En lekker die kruiden, oregano, peterselie, bieslook en basilicum heb ik gebruikt. En de aardappelgratin uit de oven was ook weer prima..



Lekker pruttelen
Na het hoofdgerecht gedroogde vijgen maar dan in plaats van in port gekookt in Willem's Wermoed vermout. Iets minder stroperig dan in port, maar een mooie combinatie met Cabrales en Roquefort Papillon en een glas van dezelfde vermout er bij.

Nog een hapje aardbeienijs toe met een zelfgebakken wafeltje. Voor het eerst nieuwe platen gebruikt in de wafelbakmachine, dus een beetje zoeken naar grootte van de bolletjes deeg en duur van het bakken per wafel.

Omdat ik sinds begin juni een zelfvriezende ijsmachine heb, heb ik het mengsel voor het ijs van tevoren klaargemaakt en in de koelkast gezet en direct voorafgaand aan het dessert het ijs gemaakt. Het is dan veel zachter dan vanuit de diepvries.

En we boften met de mooie middag en avond dus behalve het hoofdgerecht alles buiten gegeten.

En vandaag, zondag, eens kijken wat er nog is. Zal eenvoudig worden :-).








zondag 3 juli 2016

Courgettesoep, tomatensaus in de slowcooker, heerlijke stamppotjes, appelcake uit de airfryer, lekkere hapjes.


Niet door mij gemaakt, bron vergeten.
Na een dinertje op zaterdag, was het zondag rustdag in de keuken. Met een rest aardappelpuree als uitgangspunt, een salade gemaakt. Een paar tomaten, een avocado, beiden toe aan opeten, een beetje saliesaus om een en ander lekker smeuïg te maken. Een stukje paté in plaats van ham of zo. Een paar koude asperges.

Op maandag stamppot met wortels en bleekselderij. Met rookworst van de bioboer. Ik heb gekozen voor het apart bakken van de ui met de knoflook en komijn en op het laatst een rest kokosmelk erdoor omdat de rookworst er apart bij geserveerd werd. Dus geen bouillon. Ik bewaar altijd vocht wat afgegoten wordt (wat niet echt altijd nog gebruikt wordt, maar vaak wel voor een soepje) en zo stond er een kommetje met boter/aardappelvocht van de puree uit de crockpot van zaterdag. Dat is dan heerlijk om zo'n ui in te laten pruttelen met de knoflook, komijn en kokosmelk. En dan door de stamppot.

Dan een dag soep want het etentje voor de verjaardag van een schoonzusje ging niet door wegens ziekte en de courgettes moesten wel op.
Courgettesoep: 550g courgette, 70g ui, 1 teen knoflook, 450cc bouillon, een theelepel verse oregano. Alles in stukjes in de soepmaker en op de pureerstand. Naar smaak op te dienen met Gorgonzola (maar dat mag natuurlijk gerust een andere kaas zijn). Wij aten het met andere blauwe kaas en in de airfryer opgebakken kaasbroodjes. En omdat er nog wat saliesaus stond heb ik de bouillon vervangen door saliesaus en water.


In de slowcooker een tomatensaus gemaakt. Met 800g tomaten, 1 rode ui, 1 flinke sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, een scheut passata, een lepeltje balsamicoazijn, beetje zout en peper, Provencekruiden, droge peterselie, verse laurierblaadjes en een glaasje water.  Na 7 uur op laag een heerlijke saus, grotendeels ingevroren.

Met gebruik van de saus een groente-stoofschotel gemaakt. Met 1 gele en 1 groene paprika, 3 sjalotten, 1 kleine courgette, 1 teen knoflook, en wat tomatensaus. In plaats van met gemalen kaas onder de grill heb ik er een klont mascarpone doorgeroerd. We aten er een in de airfryer afgebakken broodje bij en een restje kastanjechampignons even gebakken in een heel klein beetje boter.

De volgende dag een opgebakken restje met een stukje brood en vette nieuwe haringen voor de andere eter.

Vrijdag en zaterdag aten we met vier personen.
Voor vrijdag weer een andere pastasaus gemaakt, zonder tomaten. De kleur werd niet echt aangenaam, maar de smaak was prima. Omdat één van de eters niet van knoflook houdt heb ik apart een knoflookpasta gemaakt die er los door gedaan kon worden. Daar aten we dan wel een tomatensalade bij met feta en basilicum. Als voorgerecht deze overheerlijke komkommer-aardbeien carpaccio. En als toetje een gezonde appelcake, met wat meer honing en wat pecannoten, 15 minuten gebakken op 150° in de airfryer. Zonder banaan, want de laatste was, omdat ik even niet had opgelet, opgegeten :-). Beetje zwaar, maar ook wel heel lekker.

En op de laatste blogdag van deze week een zomerstamppotje met veldsla zonder de tomaatjes en de spekreepjes, maar met apart gebakken chipolataworstjes. Met flink wat crème fraîche toch nog wat droog. Voor de een wat mosterd en voor de ander wat boter extra toch heerlijk. Als voorgerecht gerookte zalm met asperges. Met een puntje saus van mayonaise met witte wijn en peper. Toe een stukje blauwe kaas met dadels en een paar reepjes pecannotenkoek door de ander ingebracht. Dat bleek een heerlijke combinatie.

En vandaag, zondag... waarschijnlijk een omelet. Maar daarover later meer.