zondag 30 augustus 2015

Soepmaker, slowcooker, airfryer, heerlijke gerechten allemaal.

Zondagavond, een soepje uit de soepmaker. De rest van de gort en aubergine, een rode paprika en een tomaat er bij en aangevuld met water en wat teriyakisaus. De soep was erg dik, maar wel smakelijk. Door iets teveel gort een beetje plakkerig. Verder na de voetbaluitzending een wrap met paddenstoelen en roomkaas. Een lekker en eenvoudig receptje.
Maandag heerlijk gegeten in Restaurant Mevrouw Meijer in Rotterdam. Dinsdagochtend voor het ontbijt een broodje gebakken in de oven. Heb maar de helft van de ingrediënten gebruikt, want zulk brood is snel oud. Als experiment gekozen voor de heel eenvoudige variant, half bloem, half volkorenmeel, soda, zout en karnemelk. Heerlijk. Zou ook in de airfryer kunnen denk ik.

Omdat een open pak wraps niet lang goed blijft, voor de dinsdagavond wraps met spek, ui en kapucijners gemaakt. In plaats van prei bosui en in plaats van verse peper wat chilipeper. Iedere wrap eerst ingesmeerd met roomkaas en dan wat gemengde sla er op. Voor ieder 2 wraps met een salade van komkommer. En de volgende dag een eenvoudige spaghettimaaltijd want op donderdag was er weer een groot diner. Rundergehakt, 500 gr, geruld, in andere pan 3 gesnipperde uien, een groene paprika en een halve rode peper gebakken. Dit met een flinke scheut tomatenpassata en wat zout bij het gehakt gedaan. Een paar tenen (eerder zelf) gekonfijte knoflook er door. Apart 150 gr biologische spaghetti gekookt. Met wat stukjes komkommer en een glas rode wijn een goed maal. En een bakje saus over voor later, want ik wilde het pond gehakt uit de diepvries graag in z'n geheel verwerken.

Het diner met vrienden van deze week.
Wortelsoep met curry
Als eerste gerecht een warm soepje uit de soepmachine want bepaald geen zomerse temperaturen deze dag. Wortelsoep met curry; 350 gr wortel, 50 gr aardappel, 50 gr uien, 750 ml groentebouillon, peper en zout en 2 theelepels curry op het pureren-programma. Met een kloddertje crème fraïche en wat koriander mooi opgediend in grote glazen. Heerlijk pittige smaak.

Eierragout
Broodbolletjes
Het tweede voorgerecht: een romige eierragout. Met ui en onder andere tomatenpuree. Door het gebruik van kookroom (denk ik) vond ik het wat plakkerig, maar de smaak was wel goed. Omdat er nog meer te eten was, de hoeveelheden voor 2 personen aangehouden. Voor de er bij geserveerde broodbolletjes heb ik de hoeveelheden gehalveerd en 10 kleine bolletjes gebakken. Het deeg laten maken door de broodmachine en de broodjes gebakken in de oven.

Kip uit de crockpot. Recept voor parelhoen gebruikt en de groene kool vervangen door spitskool. Improviseren blijft nietwaar. De flinke kip heeft 8 uur in de pot gezeten en was heerlijk gaar.
Het aardappel - bacon - cheddar gerecht uit de dubbele slowcooker en haricots verts als bijgerechten smaakten prima.

Dadel-olijvenbrood
Dan gekozen voor kazen die goed samengaan met een mooie wijn uit de Bourgogne, een premier cru Pommard uit 2007. Dat werden na wat zoekwerk en overleg met de kaasboer een rauwmelkse boerenbrie, een beetje op brie gelijkende heel romige Fromage Affinois en een stuk Emmentaler. Daarbij een sodabrood, deze keer gevuld met zwarte olijven en stukjes zoete dadel. En omdat de gastvrouw dat zo heerlijk vind (en de gasten er ook van genoten gelukkig), een zeer smakelijke zoute boter.

upside down bananencake
Tenslotte een upside down cake gebakken in de andere pan van de dubbele slowcooker. Een leuk recept uit één van mijn inmiddels bijna 4000 gratis Engelstalige kookboekjes.


Snij 6 bananen in de lengte in repen. Smeer de slowcooker in met wat boter en doe wat van 120 gr bruine suiker op de bodem. Leg daar de bananenrepen op en besprenkel met 2 eetlepels bruine rum. Voor de cake: meng 130 gr cakemeel met 1 theelepel bakpoeder en en halve theelepel kaneel en een snufje zout. Mix in een andere kom 60 gr boter op kamertemperatuur met de rest van de suiker, daarna een voor een 2 eieren er bij en 2 eetlepels melk. Doe er dan het meelmengsel bij en giet het over de bananen. Op hoog zou het in 2 uur moeten kunnen, maar ik heb gekozen voor bijna 4 uur op laag. Serveer de plakken cake ondersteboven zodat de suikerlaag bovenop komt en de cakelaag onderop. Ik had het gemaakt met 4 bananen, lekker, maar wel een erg stevig nagerecht na een flink diner.

En natuurlijk dan nog koffie of thee met een snoepje en een drankje voor de liefhebbers.

Het was leuk om de grote en de dubbele slowcooker tegelijk te gebruiken. Daarnaast de broodmachine om het deeg te maken voor de bolletjes. Voor de soep moest ik wachten tot de bio-bestelling binnen was voor de wortels. Daarna de soepmachine gestart en de soep in een pan gedaan om later op te warmen. Ook de ragout heb ik tevoren klaargemaakt en voor het eten zachtjes opgewarmd. De slowcookergerechten zijn gewoon klaar als ze moeten worden opgediend. De haricots even koken. Brood vroeg in de ochtend gebakken. Eigenlijk een heel gevarieerd maar toch goed te doen diner waar de gasten gelukkig ook tevreden over waren.

De volgende morgen alleen de goede stukken en stukjes kip uit de pot gehaald en de botjes van de vorige avond er weer bijgedaan. Als ik groente kook giet ik die altijd af boven een pannetje. Dat kookvocht van de haricots aangevuld met water in de crockpot gedaan en 8 uur op low gezet. Niets toegevoegd, de smaken van de kip met kruiden, kool en bacon leek me genoeg. Om half 5 samen een heerlijke bouillon in een kopje en de rest in een invriespot voor later.

Later op de avond een hartige taart gebakken in de airfryer. Met kant en klaar plakjes deeg, bloemkool in plaats van broccoli en wilde tomaatjes in alle kleuren. De helft van de hoeveelheden in een springvorm van 17 cm. Op 180° na voorverwarmen na 20 minuten klaar.

De zaterdag bestond uit een zeer uitgebreide lunch in de stad van de ene jarige en daarna een avondfeest met hapjes bij een andere jarige. Allemaal heel lekker en gezellig en zo vermoeiend dat het eten vandaag, zondag, uit bij elkaar gezochte hapjes zal bestaan als avocado, sla, komkommer, tomaat, een restje kip en dat al dan niet met een er bij gezocht receptje. En toe een stukje bananencake :-).


zondag 23 augustus 2015

Een leuke week in de keuken, veel gedaan met verschillende machines en mogelijkheden.

Zo, de zondagavond wat betreft eten begonnen met een onvoorstelbaar heerlijke soep. De visbouillon van vrijdag, de roomsaus van de coquilles van de zaterdagse lunch en de kleingesneden stelen van een pond snijbiet die ik niet in de sformata van zaterdagavond wilde verwerken met 5 kleine aardappeltjes die over waren samen in de soepmaker, op de 23 minuten stand en geweldig geslaagd. Een volle, romige lichtgroene vissoep. Daarna de rest van de sformata opgewarmd in de magnetron.

Op maandag voorafgaand aan een groot diner met vrienden, de andere restjes opgegeten, met net een extra touch. De rucola-salade aangemaakt met stukjes grapefruit, gerookte sprot van de visboer als extraatje, beetje geroosterde groenten opgewarmd en een stukje brood. En een restje appelmoes en stukje crumble toe.


Het diner met visite op dinsdag begon met een andere garnalencocktail als vorige week. Mijn aanpak: met halve hoeveelheden saus gemaakt, één grapefruit geschild en de stukjes tussen de vliezen uitgehaald. Garnalen en grapefruit door de saus gedaan en in de koelkast gezet. Van het opgevangen sap, walnotenolie en mosterd een dressing gemaakt en apart gezet. In ieder glas een beetje veldsla gelegd, daarop de dressing gedruppeld, daarop de garnalen met saus en een heel klein beetje paprikapoeder erover gestoven.

Na het garnalenhapje een koud komkommer - avocadosoepje. Omdat ik een soepmaker heb is een soepje maken echt in een handomdraai gedaan. Gemaakt van 2 avocado's, 2 kleine kromkommers (350 gr, deels geschild en alles in kleine stukjes), 2 lepels verse munt en ook 2 koriander (staan hier in de kruidentuin), zout en peper, 380 cc vleesfond en 30 cc witte wijn en op de smoothie-stand. In een glazen kan een nacht in de koelkast en de volgende dag bij het opdienen er een blaadje munt en wat verkruimelde geitenkaas op gestrooid.

Het derde voorgerecht was een paddenstoelen-tompouce. Die was niet nieuw voor mij en is precies volgens recept gemaakt met halve hoeveelheden en alleen oesterzwammen en kastanjechampignons.
Het opzwellen van de halve plakjes bladerdeeg is een plezier op zich. Ze zijn trouwens ingesmeerd met koffiemelk en niet met ei en 2 van de 8 bleven eigenlijk te plat :-).
Zowel het bladerdeeg in de oven als de ragout zijn van tevoren klaargemaakt en voor het opdienen is alleen de ragout opgewarmd en heb ik er wat verse bieslook over gedaan. Een leuk gerechtje.



Als hoofdgerecht entrecote van het vuur. De 3 grote stukken vlees zijn de avond tevoren in een marinade gezet van fijngeknipte basilicum en oregano uit de kruidentuin, flink wat citroenrasp en -sap. Dat gemengd met olie uit een leeg potje ansjovis, ha, ha. Het grillen van het vlees is altijd weer een "op gevoel" ervaring. Was weer helemaal perfect! We aten er haricots verts bij.

En verder gecombineerd met een aardappelgerecht uit de slowcooker. Omdat het in het recept stond voor het eerst aluminiumfolie er in gedaan. Het is wel jammer dat je dan helemaal niets kan zien van hoe het er voor staat in de pan (voordeel: snel weer schoon :-)). De kruiderij voor de aardappels was natuurlijk niet als zodanig in huis en daarom een recept gezocht om het zelf samen te stellen. Zal vast niet zo perfect geweest zijn als de originele ranch-seasoning, maar het smaakte echt overheerlijk. Ook hier voor het opdienen nog wat fijngeknipte bieslook gebruikt.

Franse kazen deze keer, allemaal rauw-melks, roquefort, camembert, comté en een geitenkaasje. Met een stukje wit brood.

En als afsluiting sinaasappels uit de oven. Ook een gerecht wat ik wel eens eerder heb gemaakt. En toen kwam ik tot de conclusie dat bitterkoekjes in de keukenmachine niet zo'n goed idee was. Alles was aan elkaar gekleefd. Ik gebruikte deze keer mineola's (fout op het menu is mijn schuld en niet die van de maker Rien Kroon), voor ieder een halve, dus ook hier hoeveelheden gehalveerd. Op iedere helft een in kleine stukjes gesneden bitterkoekje en verder siroop volgens voorschrift. Al vast 's middags helemaal klaargezet. Warm en zoet, lekker met een kloddertje koude Griekse yoghurt.

De gasten waren tevreden, de wijnkeuze klopte goed, de wijn bij de kazen was nog lekkerder dan die bij het hoofdgerecht, prima dus :-).

En daarna natuurlijk restjesdag. Ieder nog een glaasje champagne, wat garnaaltjes in saus, een glas komkommersoep en een stukje vlees met een paar aardappeltjes en boontjes. Vlees apart en aardappeltjes en boontjes samen in de magnetron gewarmd en dat smaakte prima.


De volgende dag soep gemaakt van: rest nat uit potje mais, olie uit een potje mosselen, garnalensaus, veel bieslook, dressing van de garnalencocktail, rest vleesnat zonder vet, het binnenste en sap van de 3 net voor de salsa gesneden tomaten, een gele paprika en 2 ongekookte aardappels. Stand 1, 23 min. In de nawarmte nog wat heel klein gesneden stukjes entrecote er in. Met een scheutje room echt smakelijk. Ik blijf het geweldig vinden om de soepmaker op die manier te gebruiken. Wie niet waagt...

Daarna een mooi en lekker hapje met sprot, tomaat en guacamole, De kruiderij van de salsa bestond uit bieslook, basilicum, selderij en platte peterselie, allemaal uit de eigen kruidentuin. Het broodje er bij heb ik voor het feest van 25 juli gebakken voor een glutenvrije vriendin en nu uit de diepvries gehaald en gewarmd in de magnetron. Knapperig en lekker. Gegeten in de tuin, glas chablis er bij, zomer.

En nog een dag iets visachtigs, pasta met courgette en garnalen. Volkoren penne, een hele met de kaasschaaf gesneden courgette, 150 gr Hollandse garnalen, 1 dl biologische slagroom, verder volgens recept gemaakt. Gewoon op het gasstel. En weer een leuke buitenmaaltijd. Met een goede wijn (cadeautje van onze bezoekers dinsdag).


De laatste dag van deze blogweek, zaterdag, de airfryer weer eens gebruikt. Een gemarineerde en gekruide karbonade zo'n 8 minuten op 180°. Veel rook maar dat wist ik tevoren. Jammer, maar toch iets te droog. De smaak was prima, maar de sappigheid iets teveel verdwenen. Volgende keer dus iets lagere temperatuur of iets korter. Altijd maar zoeken. Geserveerd met een leuk gerecht met aubergine maar dan met Alkmaarse gort in plaats van rijst. De gort heb ik een flinke nacht geweekt in ruim water en 's morgens in een zeef boven een pannetje bewaard. Met iets meer water dan gort, gekookt in de rijstkoker, voor mijn verjaardag gekregen maar nog niet gebruikt, dus was het uitproberen. Tussendoor doorgeroerd en na afslaan, na ongeveer 20 minuten, even geproefd, nog wat extra water er bij gedaan en weer op koken gezet voor 10 minuten. Met het weken neemt het volume flink toe waardoor dat tijdens het koken nauwelijks meer gebeurt. En 1 op 4 blijkt ook niet nodig, misschien door het water wat al opgenomen is door het weken. Alles bij elkaar was een half uur koken genoeg. Even uitstomen op de warmhoud-stand, olie en verse oregano er door geroerd en prima van consistentie. Intussen de aubergine gebakken in een klein scheutje olie in een grote bakpan, want even geen grillpan in huis. Ieder zijn/haar deel in een eigen potje, leuk recept, leuke manier van opdienen. Lekker weer buiten gegeten met een goed glas rood er bij. Maaltijd afgemaakt met een paar stukjes Franse kaas die er nog waren.

Inmiddels ook de broodmachine aan het werk gezet om te zorgen voor ontbijt zondagmorgen. Eerst 1½ uur in de machine op stand deeg, dan flink door elkaar vouwen, bolletjes maken en 40 minuten laten rijzen, dan nog 20 minuten in de oven. En kijk nou, da's toch genieten?


En vandaag, zondag? Ik denk een soep van de rest van de gort en aubergine, misschien met wat paprika en sla? Een wrap misschien? Daarover volgende week meer.

zondag 16 augustus 2015

Ik ben er weer. Gepofte sjalotjes, dat is lekker! Maar coquilles met zeekraal ook. En een sformata, mmm.


Terug van vakantie, maar ook tijdens de vakantie nog een diner gemaakt.

We hebben een paar weken in Zuid Frankrijk doorgebracht bij onze Franse vrienden vlak bij de Pyreneeën. Over het algemeen zowel 's middags als 's avonds iets warms. En altijd een heerlijke bijpassende wijn. En zo nu en dan bij de koffie zoiets heerlijks als links en rechts.




In de laatste week heb ik een maal gemaakt voor de bewoners van het huis en 2 andere vrienden, 6 personen en een klein kindje.
Het overzicht is geschreven door Alain, zo'n mooi handschrift heb ik niet :-).

De gerechten:

een heerlijke zalm-avocado mousse die ik geserveerd heb op een paar blaadjes sla en er bij een paar rolletjes gerookte zalm. Hoeveelheden natuurlijk aangepast. Het bewaren van de mousse met een pit er in is echt belangrijk voor de kleur.
Een entrecote in plaats van rib-eye met mosterd-biersaus en gepofte sjalotjes. Die vlees-keuze had iets te maken met in een andere taal inkopen doen. Het was heerlijk. Zonder waterkers, want nergens gevonden. Vergezeld van een eenvoudige puree met melk en boter en veel peper en haricots verts. Met name de sjalotjes waren echt bijzonder.
Franse kazen, 5 verschillende soorten, met een gewone baguette, en daarna nog een appelcrumble met onder andere havermout. Extra had ik nog een appelcompote gemaakt van appels uit de boomgaard, wat jam en een overrijpe perzik. Samen met de crumble een leuk nagerecht.
De bijgeleverde wijn was door de huiseigenaar gekozen en paste heerlijk.

Op de thuisreisdagen eerst gelogeerd en gegeten bij de voortreffelijke kok van hotel en restaurant Auberge à la Tête de Lard en de 2e dag bij thuiskomst een gebakken eitje met brood.
Daarna voorafgaand aan uitgebreide maaltijden met bezoekers, op donderdag haring voor partner en eiersalade voor mezelf. Met brood en een heerlijk koel glas rosé.

En toen visite.

Vrijdag:
De eerste avond aten we een op het vuur in de keuken gegrilde dorade. Vier verse vissen laten schoonmaken door de visboer en heerlijk gevuld en bestreken met kruiden en olie. Gegeten samen met gegrilde groente, gekozen voor 1 aubergine, 1 courgette, 1 gele en 2 rode uien, 2 tomaten en 4 tenen knoflook in stukken en stukjes in de oven en bio-babyaardappeltjes uit de magnetron. Ik had kruidenboter van verse kruiden gemaakt, de nummer 8 van het rijtje en dan met ook nog wat fijngesneden dille en limoen- in plaats van citroensap.
Hollandse kazen van boerinnen uit de regio gekocht bij onze geweldige kaasboer waren de afsluiting.
De compote bij de appelcrumble die ik heb gemaakt met appels en ontvelde stukjes mineola, wat biologische rietsuiker en kaneel er bij tijdens het koken en wat extra suiker na het koken, en de crumble kwamen niet meer aan bod. Genoeg gegeten en moe. Alleen onze kleine bezoeker van 4 jaar wilde er nog wel wat van eten tijdens onze nazit voorafgaand aan de kaas en zijn bedtijd.

Zaterdag:
We brachten een leuk bezoek aan het sinds kort zo nu en dan toegankelijke Fort Buitensluis en hadden na een vroeg ontbijt wel weer trek in een lunchhapje. Ik maakte Sint Jakobsschelpen in een roomsaus met er bij heel kort in de vorige avond nog getrokken bouillon van de resten van de dorades, geblancheerde zeekraal. Een stukje olijven-breekbrood er bij en wat witte bonen uit een potje eventueel voor de kleine man (die er niet voor koos om die te eten, maar de rest van het gezelschap wel :-)). Voor de coquilles: kook 125 cc witte droge wijn in tot de helft, doe er 125 cc slagroom bij en kook opnieuw in tot ongeveer de helft. Daarna de coquilles meekoken, ik had er 20, voor ongeveer 1 minuut. Door eerdere ervaring heb ik gekozen voor zeker 3 minuten anders waren ze echt te rauw. Een heerlijke lunch.

Voor het avondmaal: voorgerecht, een garnalencocktail met grapefruit, hoofdgerecht: een ovengerecht, sformata uit het door mij eerder gerecenseerde boek Ei, de beste recepten. Zie foto van het recept.


Ik heb hem gemaakt met snijbiet, want even geen biologische spinazie beschikbaar. Met een stukje brood er bij, smakelijk maal. En na wat yoghurt-vruchtenijs.

Van 175 gram zacht fruit, blauwe bessen, aardbeien en frambozen, gepureerd met 80 gram oersuiker en gemengd met 250 cc Griekse yoghurt en 50 cc slagroom, ijs gedraaid in de ijsmachine. Maar...., de vriesbak was niet lang genoeg in de diepvriezer geweest (er uit gehaald omdat er veel nieuwe dingen in moesten en pas terug van vakantie er snel weer ingestopt). Tja, na ¾ uur draaien de koude vloeistof in de vriezer gezet in de hoop dat het nog net op tijd ijs zou zijn geworden. Wel iets te zacht, maar heel smakelijk licht zurig.

Bij het laatste ontbijt met elkaar vers brood uit de airfryer. 



En vanavond, zondag, de restjes bij elkaar zoeken om een maaltijd voor 2 van te maken :-).