zondag 30 mei 2021

Uit de airfryer(s): omelet, rollini's en asperge plaattaart; slowcooker en Römertopf, puree en koolrolletjes; 3 x onionchef; soep van resten uit de soepmachine en Indisch van zorgcentrum Alerimus.

Omelet met ricotta uit de airfryer.

Wat nu? Opgebakken rest zuurkool. Het moet nu eenmaal toch op dus waarom niet op de Pinksterzondag. Maar dan wel met een heerlijk glas koud wit. En meestal zijn dit soort resten echt lekker vinden wij. 

Als dessert 5 peren geschild, bedropen met limoensap en gemengd met Griekse yoghurt en uren in de koelkast laten staan. Voor ons een goede manier om fruit te eten wat er vaak bij inschiet.

Pinkstermaandag hadden we de twee kleine jongetjes in huis, maar niet om te eten. Na ritje Rotterdam aten we dus samen. Op zondag had ik een wortelsalade klaar gezet in de koelkast. Hiervoor ruim 500g wortels fijngemaakt met de Onionchef met het roze mes. Verder helemaal volgens recept. Een omelet gebakken met 4 eieren, ongeveer 125g ricotta, 100g spekjes, zwarte peper en heel veel verse knoflookbieslook in het bakaccessoire van de airfryerXXL 12 minuten op 180°. In de airfryerXL op de grillplaat rollini's met mozzarella afgebakken op 180°, 6 minuten. Van alles iets over. 

Dinsdag eindelijk na 5 maanden dochter en schoonzoon uit Duitsland weer even in Nederland en aan tafel. 

Bij de borrel afgebakken b'rustiek witbrood, 2 soorten paté, 2 soorten olijven, droge worst met venkelzaad, extra zoute boter, kommetje met olie en balsamicocrème met sinaasappel

De tomaten voor de tomatensalade met burrata de avond tevoren klaar gezet in de koelkast. Gemaakt met 250g in stukjes gesneden trostomaten, olie, balsamico, een geperst teentje knoflook en 2 takjes verse oregano, de blaadjes fijngesneden. In de 'pannetjes' blaadje sla onderin, daarop de tomaatjes met dressing, daarop ½ bol burrata. Jammer, maar geen basilicum in huis of kruidentuin maar wat een bijzonder recept.

Het hoofdgerecht was gevulde koolrolletjes uit de Römertopf. Ik had van de Amsterdamse worstmakers 400g worstvulling liggen gemaakt met parmezaan, peterselie en citroen en kruiden zoals zeezout, zwarte peper, nootmuskaat, foelie en peperoncini. Heb dus de ingrediënten voor het gehakt niet gebruikt. En in plaats van het pakje frito had ik twee verschillende potjes van de Fattoria la Vialla, samen iets meer.

Aardappelpuree gemaakt in de slowcooker met 500g aardappel en 300g groene kool (even geblancheerd voor de zekerheid), 50g zoute boter, zwarte peper en 50ml kooknat. Het was een heerlijk maal met een perfecte combinatie van smaken. Met een overheerlijk glas rode wijn. 

Bij de kazen voor het eerst ook Brandrood kaas. Echt lekker. De andere kazen ook als altijd. Met de 2e helft van het brood, de zoute boter en het 2e glas rood.  

De overheerlijke Bosche bol werd geleverd in de ochtend. En ook de advocaat was niet zelf gemaakt maar kwam uit een pot. Wat een heerlijk dessert vonden ook de gasten. Koffie met een drankje toe. Wat een fijne bijeenkomst. Zij beiden getest, wij (ik deels) gevaccineerd dus we vonden een omhelzing op z'n plaats. Een feestje op een gewone dinsdag.

Woensdag soep gemaakt in de soepmachine met het kooknat van de kool, het afgegoten nat van de puree, het nat van de burrata, een rest andijviestamppot en de rest van de omelet. Heerlijke drinksoep vooral ook door de romige smaak van het vocht van de burrata.

We aten deze keer maar direct de resten van de dag ervoor, rolletjes kool en puree. Meestal sla ik een dag over namelijk. Puree opgebakken in de pan met een lekker korstje, kool in saus opgewarmd in de magnetron. De rest van de saus nog ingevroren. 

Waarschijnlijk de laatste stengels rabarber geoogst en gekookt. Ik maakte het klaar zonder toevoegingen en zie later of er suiker of iets anders in moet of gebruikt gaat worden voor een taart of met aardbeien. Oh, en rabarber wordt hier niet geschild. Ingevroren voor later.

Donderdag aten we weer de themamaaltijd van de plaatselijke zorgorganisatie. Ik hoefde dus niet te koken. Er stond nog een rest van de wortelsalade, die heb ik met de Onionchef met het zwarte mes tot puree gemalen. Ook de rest pappardelle met kaas samen met 1 rollini en de rest van de kom olie en balsamicocrème gemalen met het zwarte mes. Beiden heerlijke smeerseltjes op een crackertje. Ook nog 2 'oude' appels en peren geschild en met crème fraîche en limoensap weggezet. Niets gaat verloren is de bedoeling.

Donderdagmorgen komt altijd mijn bestelling binnen van Hofweb. Deze keer met de eerste biologische aardbeien. Dus in de middag een zeer luxe lunch, aardbeien met slagroom. Oh wat heerlijk! Had ik echt naar verlangd sinds er overal aardbeien te zien waren, maar de biologische duren altijd iets langer. Het wachten waard hoor!

De maaltijd van Alerimus was Indisch en weer erg smakelijk.




Kokosmousse, spekkoek en lychees.

Op vrijdag verse grove spinazie en aardappels gekookt en gegeten met gekochte ketjapballetjes opgewarmd in de magnetron. Nog wat extra boterjus gemaakt. Lekkere combinatie hoor. Daarna een stukje kaas bij het 2e glas rode wijn.

En dan op eigen terras koffie met een glaasje calvados. Wat een leven.

Op de laatste dag van deze blogweek een asperge plaattaart. Ik heb eerst het deeg van de rol bladerdeeg voorgebakken op de bakplaat van de airfryerXL. Dit duurde 10 minuten op 200°, was de eerste keer voor mij en ging erg goed zonder blindvulling.

De asperges, 250g, 5 minuten geblancheerd. Het waren 2 dikke en een dunne. De beide dikken doormidden gesneden na het blancheren. Er stond 200g cottage cheese die nodig op moest. Verder gebruikte ik 70g Prosciutto di Parma en 2 eieren. De plaattaart pas afgemaakt vlak voor het afbakken, dus alles koud in de airfryer. Voorverwarmd op 180° na 15 minuten gekeken naar de eieren. Dan 4 minuten terug gezet. Zo heerlijk. Goed gelukt. 


Mensen vragen soms naar mijn machines. Ik heb er veel en geniet daarvan. Niet alles past in mijn keuken. Standaard de ingebouwde grote oven, twee airfryers, de magnetron, de rijstkoker, de soepmachine, de broodrooster en de duo-slowcooker. In een keukenkastje 3 Römertopfen (1 voor vis, 1 voor vlees, 1 van allang overleden moeder) Niet alles wordt (vaak) gebruikt. Veel staat daarom in mijn onbestaanbare gigantische kast uit de kringloopwinkel. Niet bepaald onze dagelijkse smaak voor meubels maar wel gek en heel bruikbaar :-).

En vandaag, zondag, visite dus een mooie maaltijd maken en tussendoor mijn 2e prik halen.  



zondag 23 mei 2021

Uit de airfryer(s): witlof, groene paprika met ei, groene asperges en slavinken; uit de slowcooker: zuurkool met ananas; uit de grote oven: sliptong; pasta met groene asperges en andijviestamppot.

We aten zondag witlof met ham en kaas. De 4 stronkjes eerst 15 minuten gekookt en laten afkoelen. Dan ieder omwikkeld met 2 plakjes ham en een plak jong belegen kaas. Naast elkaar in het met olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL, 2 extra plakken kaas, een klein beetje boter en wat paneermeel er op en 15 minuten gebakken op 180°. We aten er penne bij en er was nog wat jus met kruidenboter. 

Maandag zuurkool uit de slowcooker. Ik had 500g aardappel, 1 pakje zuurkool, 1 rookworst en een potje ananas van 350g. Aardappelen geschild en in plakken gesneden, rookworst in plakjes, de pot gevuld in laagjes, eerst aardappelen, dan zuurkool, dan worst en ananas en dat opnieuw tot alles op was. Sap van zowel zuurkool als ananas in de pot en 8 uur op laag. Een beetje zout op de plakjes aardappel zou volgens het recept kunnen, maar ik gebruik zo weinig mogelijk zout, dus heb ik niet gedaan. Alles heerlijk gaar. Wat een lekkere maaltijd. Natuurlijk teveel voor samen.


Wat we dinsdag zouden eten samen kon niet doorgaan vanwege onverwachte mee-eters. Heerlijk eten besteld bij Letoko. Gezellig.

De volgende dag een maaltijd zonder vlees. Groene paprika's met ei. In plaats van lente-ui heb ik sjalot gebruikt. Even specifiek gezocht naar een recept voor de airfryer, maar gekozen voor het vullen met tomaat en sjalot. Ik had 2 groene paprika's. Het was niet mogelijk beide helften te laten staan, dus kapjes afgesneden, deze samen met 2 sjalotten fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes. De paprika's ieder gevuld met één cocktail trostomaatje in stukjes en de fijngemaakte groenten. Daar bovenop een ei. Met een kwastje de paprika's ingesmeerd met olie. In het mandje van de airfryerXL na voorverwarmen op 180° nog 12 minuten en steeds even gekeken. Uiteindelijk nog 7 minuten op 150° om het eiwit iets verder te laten stollen. Van het vulsel bleef wat over. Dat heb ik even gebakken in wat kruidenboter en gemengd met de rest penne in jus die er nog stond. Deze voorzichtig opgewarmd in een pannetje en was heerlijk. Er bij een kommetje salade met zoetzure groenten van Letoko aangevuld met ½ komkommer en een ½ struikje witlof. Erg lekker allemaal.



Donderdag bedacht ik dat bij de rest van de gele rijst, nog flink veel, en de gebakken groenten (weet niet hoe dat heet) beiden over van Letoko, een visje wel lekker zou zijn. Het werd sliptong (zonder de bulgursalade). Het deel over de vis heb ik gebruikt. Een ovenschaal ingevet met olie. Daarop 4 sliptongen, in een ander recept gelezen dat sinaasappelsap erg lekker is dus dat eerst erover geknepen. Dan voor de saus 3 tenen knoflook met een klein beetje kaneel gefruit, daar 3 bosuitjes en de rest-groenten en 5 cocktail trostomaatjes in stukjes bij gedaan. Wat een heerlijke geur. Saus over de vissen en 10 minuten gebakken in de voorverwarmde grote oven op 180°. In plaats van peterselie had ik een paar verse takje lavas (maggikruid). De fijngeknipte blaadjes over de gare vis met saus gestrooid. Intussen de rijst opgebakken met wat zwarte olijven. We dronken daar met plezier een glas witte wijn bij. Het was echt erg lekker.

 
Met de boodschappen waren groene asperges meegekomen. Op vrijdag maakte ik daar een romige pasta mee. Er was geen tagliatelle maar wel pappardelle in huis, dus die gebruikt. Aanbevolen hoeveelheden zijn vrijwel altijd teveel voor ons, dus 150g pasta gekookt. Saus gemaakt van 150g ricotta met 50g gemengde geraspte kaas, wat zest van citroen en zwarte peper. De asperges, zonder kontjes 200g, geroosterd in de airfryerXL op de grillplaat. Ingesmeerd met wat olie. Op 190°, na een paar minuten gekeken en gedraaid, uiteindelijk werd het 10 minuten waarvan de laatste 2 even naar 200°. Goed gelukt, lekker sappige asperges. 


En op de laatste dag van deze blogweek stamppot rauwe andijvie. Met slavinken uit de airfryerXL want we gebruikten de rest van de saus van de sliptong als jus. In het mandje, eerst even 3 minuten na voorverwarmen op 200°, dan nog11 minuten op 160°. Afgedekt met de hier aanwezige spatdeksel. De saus was natuurlijk niet "passend", maar toch heel lekker. 


En vandaag, zondag, nog geen idee maar er ligt genoeg om een keuze te maken. 



zondag 16 mei 2021

Uit de slowcooker: tomatensaus; uit de airfryer(s): ontbijtworstjes, zeewierballetjes, aardperen, omelet, drumsticks, wilde zalm; High Tea via onze zorgorganisatie Alerimus.

Van een kilo soeptomaten saus gemaakt voor de diepvries. Met 1 grote rode ui, 2 sjalotjes, 6 tenen knoflook, takjes rozemarijn en tijm, 3 jonge blaadjes laurier en 4 eetlepels water. Ik heb het 8 uur op laag laten staan in de slowcooker. Daarna een rest knoflooksaus toegevoegd. Ietsje dikker had gemogen, maar voorlopig heerlijk voor later. 

Zondag had ik een High Tea besteld bij de zorgorganisatie Alerimus voor 4 personen en kwamen zoon en schoondochter met de kleintjes mee genieten. En dan ook nog als cadeautje prachtig weer. Een heerlijke dag dus. Het zag er allemaal lekker uit en smaakte prima.


Eerlijkheidshalve moet gezegd dat we in plaats van thee genoten van lekkere wijnen.

Voor de hartigheid ook nog ontbijtworstjes ontdooid van de Amsterdamse worstmakers die meegekomen waren voor het paasontbijt. Gebakken op de grillplaat in de airfryerXL 10 minuten op 180°. 


Maandag tzatziki gemaakt van een komkommer die een beetje was verdroogd dus met zaadlijsten in blokjes gesneden. Daarboven 3 tenen knoflook uitgeperst. Dit gemengd met 75ml crème fraîche en een flinke theelepel zwarte peper. Verder een rest andijviestamppot opgebakken, één worstje van de dag ervoor op tafel, zeewierballetjes, 8 minuten op 180° gebakken op de grillplaat in de airfryerXL en een schaaltje sla. En toe een schaaltje rabarber met kiwi en appel eerder gemaakt in de slowcooker. Eerst de warme hap met de balletjes, daarna op z'n Frans salade van sla met tzatziki. 


Een extra oppasdagje op dinsdag leidde tot een bui van 'niet zo'n zin om nog te koken' dus pizza's besteld. Ook wel weer eens lekker. Een Marinara voor partner, voor mij een Quattro Formaggi. Ze worden bij dit restaurant steeds beter, niet te vet en niet te zout. Fijn.


Woensdag aardperen geroosterd in de airfryerXL op de bakplaat. Ik had 470g aardpeer in stukken, 5 tenen knoflook ongeschild doorgesneden en 4 takjes tijm er ertussen gelegd. Met ¾ eetlepel agavesiroop, olie en zwarte peper door elkaar gehusseld. Voor de dip 75g feta en 75g Griekse yoghurt door elkaar geprakt met zwarte peper en een paar blaadjes tijm. Feta is zout, dus nergens extra zout gebruikt. 
In de airfryerXXL met de smart chef functie 3 kip drumsticks gebakken met alleen een beetje olie en peper ingewreven. Gegeten met in de magnetron verwarmd naanbrood.


In de middag rabarber gekookt van eigen kweek. We hebben één struik rabarber ik denk al wel 20 jaar of zo die elk jaar meer of minder stelen geeft. Deze keer 6 flinke stelen niet geschild, in smalle stukjes gesneden en met een paar lepels water en honing zachtjes laten smelten op een heel laag vuurtje. Niet na het koken gepureerd deze keer. Zonder de toevoegingen als appel en kiwi vinden we toch lekkerder. 

Tijd voor een vleesloze maaltijd. Een omelet gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 12 minuten op 180° na voorverwarmen van de pan. Met 4 eieren, geklopt met een scheutje koffiemelk en peper. In de Onionchef fijngemaakt ongeveer 100g wortel, 2 sjalotten en 2 tenen knoflook. Dat bij de eieren samen met een flinke eetlepel gemengde geraspte kaas


Verder op tafel een beetje 'schone sla en stukjes komkommer', een rest tzatziki, met de staafmixer fijngemaakte rest aardpeer met de bijbehorende dip en een tomatensalade met paar blaadjes sla, feta, zwarte olijven, scheutje olie en wat peper. En voor daarna nog wat oude (met kiwi en appel) en nieuwe rabarber. Het 2e naanbrood uit de verpakking warm gemaakt in de magnetron


Van de resten sla, komkommer, tzatziki, aardpeer, tomaat en een stuk van het brood met wat extra bouillonpoeder en water soep gemaakt in de soepmachine. Flinke knoflooksmaak maar erg lekker als lunchgerecht.

Vrijdag verse spinazie laten slinken. Aardappels gekookt. De gehaktballetjes van 27 april '21 uit de vriezer gehaald en opgewarmd in wat ghee en olie met een paar schijfjes kruidenboter voor een lekkere jus. Nog een stukje van de omelet extra. We houden erg van grove spinazie.


Op de laatste dag van deze blogweek witte asperges met zalm. Ik had een stuk wilde zalm van 180g. Dit in 2 stukken gesneden en gebakken op de voorverwarmde grillplaat in de airfryerXL en na 6 minuten echt perfect. De rest van de gekookte aardappelen van vrijdag gebakken in de jus. Voor de asperges eerst water gekookt, dan de asperges er in en 7 minuten laten koken, daarna nog 5 minuten laten nagaren. Precies goed. En de saus was echt erg lekker. De hoeveelheden gehalveerd natuurlijk. Heerlijke maaltijd hoor.


En vandaag, zondag, misschien zuurkool. Daarover volgende week verder. 


zondag 9 mei 2021

Eten afgehaald bij Restaurant Gewoon en een 2e leven voor friet en vlees in de airfryer(s) en ook een rookworst er in gewarmd; uit de slowcooker: bloemkoolstamppot en rabarber; heerlijke eten bij schoondochter en zoon; ook nog een lekkere andijviestamppot.

Een rustige zondag zonder afspraken. We aten biefstukreepjes met oesterzwammen. Eerst maakte ik een potje vijfkruidenpoeder. De zwarte peperkorrels even in een droog pannetje. Kruidnagels, anijszaad, venkelzaad en de geurende peperkorrels fijn gevijzeld. Kaneelpoeder erbij. Heerlijke geuren. Voor de marinade voor 270g biefstuk in reepjes 1 eetlepel van deze kruidenmix, 2 tenen knoflook gekneusd, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels ketjap asin (geen manis bij de hand), 1 theelepel gemberpoeder en 2 eetlepels olijfolie door elkaar geroerd.  Geen extra zout en peper. Ruim 6 uur gemarineerd. Ik had een heel grote puntpaprika, een knoflookstengel, 3 sjalotten en 150g oesterzwammen. Geen kool in huis. Achteraf jammer dat het hele witte kooltje zaterdags in de slowcooker was verdwenen terwijl dat niet eens echt erg lekker was. Maar, regeren is vooruitzien en dat lukt dus niet altijd :-). Ik kookte er wat basmatirijst bij en een zakje kroepoek en gebakken uitjes zijn altijd wel lekker bij rijst. Ik had de marinade even ingekookt. Was een goed idee als saus. En er was ook zonder de kool ruim genoeg voor samen. 

Een fles rode wijn die ik denk ik ooit gekregen had, er bij open gemaakt. Paste er goed bij.

Maandag in de middag een lekkere kom soep gegeten van zaterdag met gemalen kaas.

's Avonds de rest van de biefstuk met rijst opgewarmd. Een salade gemaakt van witlof met wat mayonaise en ei. Een stokbrood afgebakken. Daarna nog een stukje blauwe kaas gegeten. 

Voor dinsdag voor na het wegbrengen van de kleinzoontjes, bijna 500g aardappel en ruim 350g bloemkool in de slowcooker gedaan. Daarbij 40g boter, 30ml water en een takje rozemarijn. Na 6 uur op laag rozemarijn eruit en wat zwarte peper erin en gestampt. Omdat ik er graag jus bij wilde, braadworsten met chorizo gebakken in de pan met boter. Heerlijke combinatie ook met de rozemarijn. 


De enige groente die nog in huis was op woensdag, een komkommer. Omdat ik niet veel inspiratie had wat er mee en bij te doen, eten besteld en afgehaald bij Restaurant Gewoon. Voor beiden de visrolletjes, bijzonder smakelijk in een heerlijk sausje, voor partner de spare-ribs en voor mezelf de Hoeksche schnitzel. Heerlijk gegeten, genoeg over zoals de salade, de appelmoes en de bijgeleverde sausjes. Ook het vlees was teveel voor één maaltijd. Een heerlijk biologische rode wijn van Neleman maakte het af.



Dan donderdag. Soms zijn er groenten bij de bestelling waar ik niet snel toe kom om het op te maken. Deze dag daarom eerst maar de 3 rode bietjes die er lagen vanaf vorige week donderdag, gekookt en geschild, met handschoenen aan! Even geparkeerd in de diepvries.

Verder ongeveer 1 kilo rabarber die net binnen was in de slowcooker gedaan met 1 appel en 1 kiwi en een lepeltje rietsuiker. Alvast lekker voor later. 

Voor 's avonds de 2 visrolletjes die over waren als hapje vooraf met de eigen saus en pasta opgewarmd in de magnetron. Nog heel lekker maar ietsje droger dan de kok bedoeld heeft. 

De 3 stukken spare-rib en de halve schnitzel op 150° opgewarmd in de airfryerXXL, in het mandje en op het rekje erboven. Een minuut of 8 en toen nog heel even op 180°. Prima. De bij de schnitzel horende champignons, spekjes en ui even verwarmd in de magnetron (iets te lang dus). De frietjes net als ik in 2018 ook al deed, opgebakken op de bakplaat in de airfryerXL. Klein beetje olie, klein beetje zout, een paar minuten op 180° en even schudden tussendoor. Echt heerlijk krokant. Salade, appelmoes en sausjes op tafel en weer een leuke maaltijd. Dat was dus 2 x eten voor één geld :)

Vrijdag was weer oppasdag. We brachten de kindjes op tijd naar de stad om de file voor te zijn en bleven tot de ouders thuis waren. We kregen daar vervolgens een heerlijke maaltijd besteld bij Restaurant O'Pazzo. Door de drukte en gezelligheid vergeten wat foto's te maken maar op tafel stonden: huisgerookte zalm, vitello tonnato, calamari, antipasti (heerlijke rauwe ham en worstsoorten), mozzarella met tomaatjes, ballen van risotto met kaas, pizza met truffel, groene olijven. Bijzonder goed allemaal. Met een lekker glas rode wijn. Wat een drukke maar vooral ook leuke dag was dat.

Op de laatste dag van deze blogweek andijviestamppot voor 3 personen want oudste zoon at mee. Ik had ongeveer 750g aardappel en 500g rauwe andijvie gedaan en er was wel iets over. Met een Spaanse rookworst en een stukje gerookt spek in smalle reepjes van Brandt en Levie apart uitgebakken en geserveerd en ook nog 100g uitgebakken spekjes van Hofweb . De rookworst opwarmen in de airfryerXL leek me een goed idee. Gedaan in het mandje op 160°, zo'n 5 minuten na opwarmen van de airfryer. Prima heet en niet gebarsten. De spekjes wel opgebakken in de pan in de rest jus van de chorizo-braadworsten aangevuld met nieuwe boter, want ik wilde flink wat jus aan tafel. Een heerlijke en gezellige maaltijd.

En vandaag, zondag, komt er een high tea besteld bij de zorgorganisatie. Daarover volgende week. 

                            

zondag 2 mei 2021

Uit de airfryer(s): witte asperges, 2 x gehaktballetjes, buikspek opgewarmd, aardappelblokjes, broccolischotel; afgehaald koningsmaal zorgcentrum; witte kool uit de slowcooker en een verse soep uit de soepmachine.

We begonnen de week met witte asperges uit de airfryer. Er was een recept van Nel Schellekens (zie 2e foto) en heen-en-weer contact daarover op Twitter met Culinette die het recept dus op haar webpagina heeft staan.

Ik gebruikte bijna 300g asperges, 2 flinke aardappels in stukjes, 1 ei en ongeveer 150ml room. Eerst 100g gerookte spekjes gebakken. Daar de asperges in stukken bijgedaan en een tijdje laten bakken. Apart de aardappels even gekookt. Ei en room geklopt met verse bieslook en zwarte peper en een flinke hand jong-belegen geraspte kaas. Nog wat kaas bovenop en met een spatdeksel vanwege de anders rondvliegende kaas in de airfryerXXL 20 minuten op 180° gezet en helemaal perfect.

Maandag: de pastasaus die ik zaterdag al had gemaakt deels opgewarmd en de rest ingevroren. Gehaktballetjes gemaakt van 300g rundergehakt. Dit aangemaakt met 1½ beschuit, 1 sjalot, 1 ei, flink wat verse knoflookbieslook, gerookte paprika en zwarte peper. Het werden 11 klein balletjes. Deze een uurtje in de koelkast gezet. Ooit gelezen dat ze dan steviger blijven bij het bakken. In de mand van de airfryerXXL met een spatdeksel er overheen, 12 minuten op 180°. Penne gekookt. Maaltijd klaar. Heerlijk gegeten weer.

Op koningsdag was het gezin met de twee kleine jongetjes in huis en aten mee. Faye bracht al thuis geroosterd buikspek mee (wat we op 150° hebben opgewarmd in de airfryerXL) en alles wat nodig was voor een Chinees-Indische maaltijd. Flapjes in de stoompan, hoisinsaus in kommen, lente-ui en komkommer in reepjes gesneden en het buikspek in stukjes. Ik maakte er gefrituurde aardappelblokjes bij in de airfryerXXL met het Smart Sensing programma omdat we twijfelden of er genoeg was. 

Ik maakte opnieuw kleine gehaktballetjes op dezelfde manier als maandag. Deze keer waren het er 12 omdat er iets meer gehakt in het pakje zat, maar er was vlees genoeg dus in de koelkast.

Uit de diepvries een doos appelmoes gehaald. Die was in september gemaakt in de slowcooker, dus zonder suiker en ging heerlijk helemaal op.

In de vriezer stond nog een taartje van de Verleiding in ons dorp. De gasten brachten soesjes en chocolaatjes mee. Zowel in de ochtend als de middag lekker gesnoept dus. Leuke kalme koningsdag in eigen huis en tuin. 

De volgende dag , ik was inmiddels weer eens heel erg verkouden geworden, een maaltijd van wat er zoal in de koelkast stond. Eerst een klein kommetje erwtensoep. De rest van de frietblokjes vermalen in de Onionchef met het zwarte mes. Een rest bloemkoolroosjes gekookt. Deze samen met nog een stuk gekookte aardappel en wat room in de chef tot puree gemalen en opgewarmd in een pannetje. De helft van de balletjes plus een klein reepje biefstuk opgewarmd in de magnetron. Een naanbrood afgebakken in de airfryer, 4 minuten op 180°. Kropsla met fijngesneden lente-ui en komkommer. Doosjes pastasaus en hoisinsaus op tafel voor op het naanbrood of in de sla, net wat gewenst was. Saus en sla over, verder goed gegeten. 


Van een paar stukken resten kaas, Parmigiano Reggiano, oude boeren-, jong belegen- en jersey jonge kaas, met de Onionchef met het zwarte mes geraspte kaas gemaakt. Gemengd in een bewaardoos. 

Donderdag was het weer themamaaltijd van ons plaatselijk zorgcentrum. Weer heel goed verzorgd en erg lekker. Ook de soep en de salade smaakten prima.




Omdat ik donderdag niet hoefde koken en vrijdag op de kleine jongens werd gepast maakte ik alvast deze broccoli-ovenschotel van tevoren klaar. Met 1 struik broccoli, 3 tenen knoflook en 3 lepels olijfolie. Kaas uit het doosje met zelfgemaakte gemengde rasp. Geen zout, wel wat zwarte peper. In de koelkast tot de volgende dag en dan in de airfryerXXL, koud erin dus 15 minuten op 160° en daarna toch nog even op 180° . Beetje pasta gekookt. Heerlijk hapje.



En op de laatste dag alweer van deze blogweek witte kool met gedroogd fruit uit de slowcooker. Weliswaar is dat natuurlijk te veel voor samen, maar toch een heel wit kooltje fijngemaakt in de Magimix. Ik had een stukje kokoscrème. Dat wordt wel zacht maar niet echt vloeibaar. Toch maar au bain-marie gedaan en samen met water goed door de kool geroerd. In de Onionchef met het zwarte mes een papje gemaakt van droge mango, dadels, vijgen, abrikozen, rozijnen en een paar korrels Himalaya zout. Na 5 uur op laag dit papje toegevoegd en nog even doorgewarmd.  Het was natuurlijk niet vies, maar het mondgevoel was niet fijn en het zag er ook niet erg aantrekkelijk uit. 


Ik had niet op tijd een beslissing genomen om iets uit de vleesafdeling uit de diepvries te halen. De gerookte zalm moest wel echt op. Daarom dit hapje gemaakt bij de koolmassa. Met 1 appel fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes, 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt, bieslook, witte peper en een scheut Ricard een mengsel gemaakt. In kommetjes gedaan en daarop 100g gerookte zalm in stukjes. Ook nog wat brood afgebakken. De combinatie maakte het koolgerecht ook wel lekkerder vond ik. Partner vond er niets aan. Nou ja, wel genoten van de zalm en het brood ha, ha.


Intussen een soep gemaakt in de soepmachine van restjes van de salades van het koningsmaal, veel kropsla met komkommer en lente-ui, de stam van de broccoli, flink wat gekookte penne en de resten uit de doosjes hoisin- en pastasaus. En natuurlijk water tot net voorbij het 1e streepje. Op de pureerstand. Ik had de sla eerst al even met wat water gepureerd omdat dat zoveel lucht bevat en dus de kan al gauw te vol lijkt. Na afloop nog 2 witte asperges, een paar aardappeltjes en wat extra water door de soep gepureerd met de staafmixer

En vandaag, zondag, iets met paprika en oesterzwammen maar daarover volgende week.