Een zak regenboogpeen moest iets mee. Genoeg sinaasappelen in huis. Hoewel met alleen oranje, hele worteltjes wel mooier, toch maar besloten om ze in stukjes in de slowcooker te bereiden. Helemaal volgens recept maar zonder zout. Na bijna 9 uur op laag lekker stevig maar wel gaar. Met zilvervliesrijst uit de rijstkoker.
Maandag de resten van de omelet en de bloemkoolquiche gegeten.
Voor de volgende dagen vast compote gemaakt in de soepmachine van 2 appels, 2 peren en 2 mandarijnen met een scheutje appelsap van de boer.
Dinsdag aten we ganzenbout uit de slowcooker. Met gasten dus 4 bouten verdeeld over 2 potten van de duo. Ook de andere ingrediënten verdeeld. De PiriPiri en knoflookpeper vervangen door halve theelepels paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, gemalen kardemom, cayennepeper. Eigenlijk moest daar nog gemberpoeder en gemalen oregano in. De kippenbouillon was op dus groentebouillon gebruikt. Na 6 uur op laag heerlijk mals.
We aten er een klassieke gratin de pommes de terre bij, waarvan de beschrijving is terug te vinden in de gelinkte blogpost. Halfvolle melk gemengd met room en met de hand gesneden deze keer. In de voorverwarmde oven op 160° voor 1½ uur. En broccoli, 1 minuut gekookt en daarna ¾ uur in de ecostoof.
Vooraf een zalmrolletje. Zachte smeerkaas gemengd met peper en flink wat krulpeterselie omdat dat nog steeds volop in de kruidentuin staat. Zalmplakjes ingesmeerd, opgerold en in de koelkast.
En na afloop een heerlijk stukje citroentaart gemaakt en meegebracht door schoondochter.
Op de 2e kerstdag witlofsalade met fruit. Met een in de airfryer afgebakken stokbrood en een glas wijn in plaats van bier. De salade gemaakt met 1 flinke struik witlof, 1 sinaasappel, 1 appel en 1 banaan en verse peterselie. Extra nog een nootje gekonfijte gember.
Er stond nog een klein beetje saus van blauwe kaas van vorige week woensdag. Die was gemaakt met olie. Heb er nu crème fraîche, mango-azijn en gemberstroop doorheen gedaan naar smaak. Een uur voor het eten door de salade gemengd. Heerlijk en gezond.
Op donderdag maakte ik een gehakttaartje. In mijn verzameling een recept, maar nergens te vinden van wie en waar gepubliceerd. In 2015 vergeten er bij te zetten. Geïnspireerd daar op, 260g rundergehakt, even geruld in olijfolie, gemengd met een ½ theelepeltje zelf samensgestelde piri piri kruiden (zie bij de ganzenbout), 2 tenen geperste knoflook, 1 klein puntje spicy curry pasta eerder gemaakt door een neef die dat meebracht op visite. Geen idee wat er in zit dus, maar zeer spicy. Dan nog wat verse peterselie er door en vorm met bladerdeeg bekleed. Gaatjes in de bodem, beetje paneermeel er op voor het opnemen van vocht, gehakt er in, een losgeklopt ei deels op het gehakt. Dan het geheel goed ingepakt met bladerdeeg, randjes aangedrukt en bestreken met rest van het ei. Al wat afgekoeld daarom ongeveer 10 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en nog 10 minuten op 160°. Een tomatensalade met wat verse peterselie en ringetjes bosui en een schaaltje compote maakten het compleet.
Op vrijdag aten we pas na dat het kleine jongetje dat bij ons logeerde naar bed was. We hielden het bij brood met gebakken ei.
En op deze laatste dag van de blogweek werden het tosti's voor beiden. Uit het aparte tosti apparaat wat ook nog steeds in huis is.
En vandaag, zondag, een saucijs ontdooid. Ik denk met bloemkool. Maar daarover later.
Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 30 december 2018
zondag 23 december 2018
Kerstetentje op 16 dec., paddenstoelensoep uit de soepmachine, hutspot uit de slowcooker, bloemetjesbrood en taart uit de oven, aardappelschijfjes, een omelet en bloemkoolquiche uit de airfryer.
Vroege kerst dit jaar. Met kinderen in muziek en theater al weer blij dat er een gezamenlijke datum gevonden kon worden.
Hapjes vooraf bestonden uit wat verschillende terrines, paté's, olie met balsamicocrème, brood en boter.
Een bloemetjesbrood gemaakt in de oven. Het pizzadeeg kant-en-klaar gekocht. Krulpeterselie, want geen platte meer in de kruidenbak.
Voor de doperwten-courgettesalade heb ik 2 courgettes en 500g diepvrieserwten even gekookt (het kookwater bewaard voor de soep). De bosuitjes waren erg dun, dus 4 daarvan. Nog verse munt in de kruidentuin. De salade helemaal klaar gezet zonder de kaas en bewaard in de koelkast. Voor het opdienen de kaas er over gestrooid.
Het recept voor de paddenstoelensoep komt uit het boekje wat bij de soepmachine is geleverd. Het recept 350g paddestoelen, 2 tenen knoflook, 1 lepel verse tijmblaadjes, 4 stengels peterselie, 200cc room en 500cc kippenbouillon, peper en zout naar smaak. Ik heb 100g erengii, 100g shii-take en 150g kastanjechampignons gebruikt. Verder 250cc soya cuisine en 450cc kooknat van de groentesalade, een stukje paddestoelenbouillonblok, verse tijm en peterselie. Werd opgediend met schaaltjes Hollandse garnalen voor de liefhebbers.
Ik had 2 varkensrollades van ieder 500g. Keurig gedaan zoals bij de leverancier beschreven. In de braadpan dus. Wel met meten van de kerntemperatuur die volgens deze pagina tussen 60 en 63° moest zijn. Na het aanbakken een takje rozemarijn en een paar tenen knoflook in de jus mee laten sudderen. In 30 minuten na aanbraden kerntemperatuur bereikt. Perfect rose.
Hutspot met cashewnoten is een recept van een opgeheven site. Mij is niet bekend wie het daar ooit opgezet heeft. Verdeeld over de twee slowcookerpotten van het duo 1 kilo aardappelen, 1 knolselderij, 500g winterwortel, 500g ui, 2 bouillonblokjes, 2 eieren, 40g cashewnoten. Alles in de potten behalve ei en noten. Wel een beetje bouillon. Na 8 uur op laag afgegoten, grof gestampt zonder ei en noten erover gestrooid. Natuurlijk veel te veel, dus later in de week weer stamppot. Waar de olie in het recept voor bedoeld is, is me een raadsel.
Het recept voor de Torta komt uit het boek Big Mamma.
Deze hoeveelheid werd aangegeven voor 4 personen voor een vorm van 20cm doorsnede. Mijn vorm was 23 cm, dus in de oven gebakken. En als dessert na een flinke maaltijd ieder een stukje was goed.
250g amandelen, 200g boter, 150g pure chocolade (70%), 250g suiker, 25g cacaopoeder, 5 verse eieren, boter en meel voor de vorm.
Hapjes vooraf bestonden uit wat verschillende terrines, paté's, olie met balsamicocrème, brood en boter.
Een bloemetjesbrood gemaakt in de oven. Het pizzadeeg kant-en-klaar gekocht. Krulpeterselie, want geen platte meer in de kruidenbak.
Voor de doperwten-courgettesalade heb ik 2 courgettes en 500g diepvrieserwten even gekookt (het kookwater bewaard voor de soep). De bosuitjes waren erg dun, dus 4 daarvan. Nog verse munt in de kruidentuin. De salade helemaal klaar gezet zonder de kaas en bewaard in de koelkast. Voor het opdienen de kaas er over gestrooid.
Het recept voor de paddenstoelensoep komt uit het boekje wat bij de soepmachine is geleverd. Het recept 350g paddestoelen, 2 tenen knoflook, 1 lepel verse tijmblaadjes, 4 stengels peterselie, 200cc room en 500cc kippenbouillon, peper en zout naar smaak. Ik heb 100g erengii, 100g shii-take en 150g kastanjechampignons gebruikt. Verder 250cc soya cuisine en 450cc kooknat van de groentesalade, een stukje paddestoelenbouillonblok, verse tijm en peterselie. Werd opgediend met schaaltjes Hollandse garnalen voor de liefhebbers.
Ik had 2 varkensrollades van ieder 500g. Keurig gedaan zoals bij de leverancier beschreven. In de braadpan dus. Wel met meten van de kerntemperatuur die volgens deze pagina tussen 60 en 63° moest zijn. Na het aanbakken een takje rozemarijn en een paar tenen knoflook in de jus mee laten sudderen. In 30 minuten na aanbraden kerntemperatuur bereikt. Perfect rose.
Hutspot met cashewnoten is een recept van een opgeheven site. Mij is niet bekend wie het daar ooit opgezet heeft. Verdeeld over de twee slowcookerpotten van het duo 1 kilo aardappelen, 1 knolselderij, 500g winterwortel, 500g ui, 2 bouillonblokjes, 2 eieren, 40g cashewnoten. Alles in de potten behalve ei en noten. Wel een beetje bouillon. Na 8 uur op laag afgegoten, grof gestampt zonder ei en noten erover gestrooid. Natuurlijk veel te veel, dus later in de week weer stamppot. Waar de olie in het recept voor bedoeld is, is me een raadsel.
Het recept voor de Torta komt uit het boek Big Mamma.
Deze hoeveelheid werd aangegeven voor 4 personen voor een vorm van 20cm doorsnede. Mijn vorm was 23 cm, dus in de oven gebakken. En als dessert na een flinke maaltijd ieder een stukje was goed.
250g amandelen, 200g boter, 150g pure chocolade (70%), 250g suiker, 25g cacaopoeder, 5 verse eieren, boter en meel voor de vorm.
In de voorverwarmde oven op 180° de amandelen 10 minuten roosteren. Laten afkoelen en grof malen in de keukenmachine. Het moeten stukjes blijven.Boter en chocola al roerend au bain-marie smelten. Suiker, cacao en amandelen er bij en alles goed mengen. Dan 1 voor 1 de eieren toevoegen. Bak de taart 30 minuten. Als de punt van een mes er vochtig uitkomt, maar het beslag niet meer vloeibaar is, is de taart klaar. (Eventueel bestrooien met poedersuiker. Geef er een dot banketbakkersroom bij; geen van beiden gedaan).
Tussendoor nog verschillende kazen en natuurlijk lekkere wijnen en drankjes. Leuke en lekkere en gezellige bijeenkomst.
Op maandag...., ja hutspot. Met stukjes droge worst en wat er in de potjes terrine en paté zat.
En de volgende dag brood met erwtensalade en blauwe kaas. Vermoeidheid en een beetje gedoe met de gezondheid, maakte het teveel moeite om te koken.
Woensdag biefstuk met saus van blauwe kaas. Twee flinke biefstukken en voor de saus iets meer dan de helft van de hoeveelheden. Met nog wat erwtensalade en verse rauwe witlof. En gebakken aardappelschijfjes. Ongeveer 400g Agria-aardappelen eerst ¾ uur in het water. Dan gedroogd en met een lepel zonnebloemolie en een theelepel zelfgemaakte za'atar gemengd. Airfryer voorverwarmd op 100° en de schijfjes 15 minuten gebakken. Daarna airfryer naar 185° en nog 15 minuten gebakken. Schudden tussendoor. Heerlijk. Bij friet moet de 2e keer 25 minuten, maar de schijfjes waren erg dun, dus sneller klaar.
Donderdag heb ik een omelet gebakken op de bakplaat in de airfryer. Machine voorverwarmd op 190°. Eerst een groentemengsel even aangebakken in de bakpan (stukjes courgette, tomaat, restje salade), dan 4 eieren gemengd met geraspte kaas en peper erover en door elkaar gehusseld. Nog zo'n 8 minuten verder laten garen. Tevoren even snel een stokbroodje afgebakken op 200°.
Na een kleine dag oppassen, nog een beetje hoesten en een grieperige partner werd het de volgende dag een opgebakken laatste rest hutspot met een vers worstje van Brandt en Levie met zwijn en citroen. Lekker hoor.
Op de laatste dag van deze blogweek een bloemkoolquiche. Er lag een rol vers bladerdeeg. Dat is inclusief bakpapier. Daar de vorm mee bekleed en de rest afgesneden. Een halve bloemkool in roosjes en geblancheerd, 2 ons gerookte spekjes uitgebakken en laten 'opdrogen', 80g brie in stukjes, 3 eieren gemengd met 60g crème fraîche, peper, theelepeltje mosterd en dille uit de kruidentuin. Airfryer op 165° en de quiche 20 minuten gebakken.
En vandaag, zondag, worteltjes in de slowcooker. Maar daarover later verder.
Op maandag...., ja hutspot. Met stukjes droge worst en wat er in de potjes terrine en paté zat.
En de volgende dag brood met erwtensalade en blauwe kaas. Vermoeidheid en een beetje gedoe met de gezondheid, maakte het teveel moeite om te koken.
Woensdag biefstuk met saus van blauwe kaas. Twee flinke biefstukken en voor de saus iets meer dan de helft van de hoeveelheden. Met nog wat erwtensalade en verse rauwe witlof. En gebakken aardappelschijfjes. Ongeveer 400g Agria-aardappelen eerst ¾ uur in het water. Dan gedroogd en met een lepel zonnebloemolie en een theelepel zelfgemaakte za'atar gemengd. Airfryer voorverwarmd op 100° en de schijfjes 15 minuten gebakken. Daarna airfryer naar 185° en nog 15 minuten gebakken. Schudden tussendoor. Heerlijk. Bij friet moet de 2e keer 25 minuten, maar de schijfjes waren erg dun, dus sneller klaar.
Donderdag heb ik een omelet gebakken op de bakplaat in de airfryer. Machine voorverwarmd op 190°. Eerst een groentemengsel even aangebakken in de bakpan (stukjes courgette, tomaat, restje salade), dan 4 eieren gemengd met geraspte kaas en peper erover en door elkaar gehusseld. Nog zo'n 8 minuten verder laten garen. Tevoren even snel een stokbroodje afgebakken op 200°.
Na een kleine dag oppassen, nog een beetje hoesten en een grieperige partner werd het de volgende dag een opgebakken laatste rest hutspot met een vers worstje van Brandt en Levie met zwijn en citroen. Lekker hoor.
Op de laatste dag van deze blogweek een bloemkoolquiche. Er lag een rol vers bladerdeeg. Dat is inclusief bakpapier. Daar de vorm mee bekleed en de rest afgesneden. Een halve bloemkool in roosjes en geblancheerd, 2 ons gerookte spekjes uitgebakken en laten 'opdrogen', 80g brie in stukjes, 3 eieren gemengd met 60g crème fraîche, peper, theelepeltje mosterd en dille uit de kruidentuin. Airfryer op 165° en de quiche 20 minuten gebakken.
En vandaag, zondag, worteltjes in de slowcooker. Maar daarover later verder.
zondag 16 december 2018
Nasi goreng, pasta met in de airfryer geroosterde paprika, friet opgewarmd in de airfryer en aardappelschijfjes gebakken, stoofvlees met bier uit de slowcooker.
Een druilerige zondag. Ik maakte eenvoudige nasi goreng. Maar 70g basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Eerst 100g gerookte spekjes en een paar stukjes droge worst gebakken in eigen vet. Dan een theelepeltje van de op 6 oktober gemaakte nasi kruidenmix mee gebakken. Extra een teentje knoflook. Dan 170g wokgroenten en 80g erwten uit de diepvries er bij en laten bakken tot het vocht weg was en alles gaar. Vervolgens de rijst nog even meegebakken. Apart 2 spiegeleieren gemaakt. Op tafel de zelfgemaakte sambal, sojasaus, seroendeng en gebakken uitjes. Precies genoeg voor samen.
Maandag kwam er niet van koken. Eten besteld. Ook wel weer eens lekker. Wel erg veel.
Ik heb 1½ rode en 1 groene paprika gegrild in de airfryer, 15 minuten op 160°. Daarvan samen met 2 tenen knoflook, lepeltje paprikapoeder, ½ eetlepel Italiaanse kruiden, 3 lepels olie, 20g Parmigiano Reggiano en 100g Mascarpone een heerlijke saus gemaakt in de Onionchef met het zwarte mesje. Gebruik gemaakt van spaghetti uit de voorraad. De pasta gemengd met de saus en zwarte olijven. Dit recept was het uitgangspunt.
Op woensdag de rest van de Shoarma met knoflooksaus en pitabroodjes. Omdat er ook wat friet over was even gezocht naar een manier om die weer krokant te krijgen. Ik heb de oven manier gebruikt, maar dan in de bakpan in de airfryer. Klein beetje olie, klein beetje zout, paar minuten, even schudden tussendoor. Echt heerlijk krokant. Ook nog een paar stukken vispizza in de koelkast. Deze opgewarmd op de tussenweg manier, in de droge koekenpan. Voor het opwarmen van de pitabroodjes las ik vooral het advies, even klein beetje nat maken en in de broodrooster. Precies goed na een paar minuten. En het vlees natuurlijk gewoon in de braadpan met een klein beetje olie langzaam warm laten worden. Al met al dus een maaltij die al bestond, maar aardig wat gedoe vroeg om op tafel te krijgen. Met appelmoes uit een ooit gekregen potje.
De volgende dag witlofsalade met biobaby aardappeltjes uit de magnetron en gekookte eieren. Bij de koffie een gekocht zoetje van AH omdat het bij de 30% afgeprijsd stond.
Dan sliptong met nog steeds verse krulpeterselie uit de kruidentuin. Twee voor partner die voor het bakken opdraaide en één voor mij. Met in de airfryer gebakken schijfjes aardappel, 8 minuten op 180°. En gekookte spruitjes. Wat een leuk advies, eerst 3 minuten koken en dan opnieuw beginnen. Heerlijk. En de rest ook!
En op de laatste dag van deze blogweek stoofvlees met bier uit de slowcooker. Op deze zaterdag moest ik al veel werk doen voor het "kerstetentje" met de kinderen op zondag. Vanwege wat jonger grut aten we vanaf 14.00 uur, dus niet veel tijd voorafgaand op zondag. Vandaar maar de slowcooker in werking gezet, zodat ik aan het gewone eten niet veel werk had. Gemaakt met 300g riblap, zelf samengestelde Euromakruiden, 1 ui, een flesje Leffe blond, 1 eetlepel stroop, flink blaadje verse laurier, takjes tijm en 1 witte boterham met mosterd. In de kleine pot dus een heel klein beetje water erbij was genoeg. Na 8 uur op laag het vlees eruit gehaald en de saus met wat room met de staafmixer bewerkt. Gegeten met wit desembrood en witte bonen uit een potje. Veel saus dus de rest ingevroren. Heerlijk maal.
En vandaag, zondag, lunch-diner met de kinderen. Maar daarover volgende week.
Maandag kwam er niet van koken. Eten besteld. Ook wel weer eens lekker. Wel erg veel.
Ik heb 1½ rode en 1 groene paprika gegrild in de airfryer, 15 minuten op 160°. Daarvan samen met 2 tenen knoflook, lepeltje paprikapoeder, ½ eetlepel Italiaanse kruiden, 3 lepels olie, 20g Parmigiano Reggiano en 100g Mascarpone een heerlijke saus gemaakt in de Onionchef met het zwarte mesje. Gebruik gemaakt van spaghetti uit de voorraad. De pasta gemengd met de saus en zwarte olijven. Dit recept was het uitgangspunt.
Op woensdag de rest van de Shoarma met knoflooksaus en pitabroodjes. Omdat er ook wat friet over was even gezocht naar een manier om die weer krokant te krijgen. Ik heb de oven manier gebruikt, maar dan in de bakpan in de airfryer. Klein beetje olie, klein beetje zout, paar minuten, even schudden tussendoor. Echt heerlijk krokant. Ook nog een paar stukken vispizza in de koelkast. Deze opgewarmd op de tussenweg manier, in de droge koekenpan. Voor het opwarmen van de pitabroodjes las ik vooral het advies, even klein beetje nat maken en in de broodrooster. Precies goed na een paar minuten. En het vlees natuurlijk gewoon in de braadpan met een klein beetje olie langzaam warm laten worden. Al met al dus een maaltij die al bestond, maar aardig wat gedoe vroeg om op tafel te krijgen. Met appelmoes uit een ooit gekregen potje.
De volgende dag witlofsalade met biobaby aardappeltjes uit de magnetron en gekookte eieren. Bij de koffie een gekocht zoetje van AH omdat het bij de 30% afgeprijsd stond.
Dan sliptong met nog steeds verse krulpeterselie uit de kruidentuin. Twee voor partner die voor het bakken opdraaide en één voor mij. Met in de airfryer gebakken schijfjes aardappel, 8 minuten op 180°. En gekookte spruitjes. Wat een leuk advies, eerst 3 minuten koken en dan opnieuw beginnen. Heerlijk. En de rest ook!
En op de laatste dag van deze blogweek stoofvlees met bier uit de slowcooker. Op deze zaterdag moest ik al veel werk doen voor het "kerstetentje" met de kinderen op zondag. Vanwege wat jonger grut aten we vanaf 14.00 uur, dus niet veel tijd voorafgaand op zondag. Vandaar maar de slowcooker in werking gezet, zodat ik aan het gewone eten niet veel werk had. Gemaakt met 300g riblap, zelf samengestelde Euromakruiden, 1 ui, een flesje Leffe blond, 1 eetlepel stroop, flink blaadje verse laurier, takjes tijm en 1 witte boterham met mosterd. In de kleine pot dus een heel klein beetje water erbij was genoeg. Na 8 uur op laag het vlees eruit gehaald en de saus met wat room met de staafmixer bewerkt. Gegeten met wit desembrood en witte bonen uit een potje. Veel saus dus de rest ingevroren. Heerlijk maal.
En vandaag, zondag, lunch-diner met de kinderen. Maar daarover volgende week.
zondag 9 december 2018
Fruitsoep uit de soepmaker, geroosterde paprika, gebakken aardappeltjes en bloemkool uit de airfryer, boerenkool uit de slowcooker.
Nog steeds veel peterselie in de kruidentuin. |
Maandag aten we stoofvlees, risotto en boontjes, allemaal over van zaterdag. Opnieuw erg lekker.
Dinsdagmorgen eerst van veel mandarijntjes en een banaan een fruitsoep gemaakt in de soepmachine. Een glaasje vermout erdoor en ingevroren. Omdat ik even zocht op invriezen kwam ik deze prachtige site tegen over compote.
Nog een paar heerlijke stukjes stoofvlees in saus. Daarbij maakte ik geroosterde paprika in de airfryer. Met 2 groene paprika's bedekt met olijfolie in de bakpan 18 minuten op 160°. Daarbij biobaby aardappeltjes gegaard in de magnetron. Goede maaltijd.
Dan al weer woensdag. Een omelet met paddestoelen werd het. Met 100g shiitake en 150g oesterzwam. Volgens recept gebakken in een pan. Na het erbij doen van het eimengsel 17 minuten op heel laag vuur. De rest van de biobaby aardappeltjes in schijfjes gesneden en met een klein restje saus van het stoofvlees ongeveer 8 minuten gebakken in de bakpan in de airfryer.
Van boerenkool met gedroogde tomaat een slowcookermaaltijd gemaakt. Eén ui en 3 tomaatjes gebakken. Onderin de pot. Dan 200g boerenkool en 400g aardappel er bij. Ook 2 verse worstjes bruin gebakken. Bovenop. Een mespuntje bouillonpoeder en een scheutje weekwater. Na 7 uur op laag worst apart gelegd, vocht afgegoten en alles door elkaar gehusseld. Lekker.
Vrijdag bloemkool met kaas. Ik vond nog wat geblancheerde bloemkool in de diepvries. Van halve hoeveelheden een kaassaus gemaakt. Deze werd iets te vast, dus als "deksel" bovenop de roosjes. Omdat die koud waren gekozen voor 20 minuten in de airfryer, voorverwarmd op 160° en na 10 minuten naar 140° om verbranden de voorkomen. Een paar gekookte aardappels er bij en een beetje jus van de afgegoten boerenkoolstamppot.
Zaterdag, alweer de laatste dag van deze week, aten we een stukje omelet, een hapje boerenkool, een heel klein hapje bloemkool met kaas. En daarvoor een soep gecombineerd uit verschillende doosjes in de vriezer. Een rest van de kip stroganoff en een rest van een samengestelde soep al van mei 2016. Beiden meer saus dan soep, dus aangelengd met water. Met een glas wijn, dat wel.
Lekkere wijn van de wijnbeurs. |
zondag 2 december 2018
Vegetarische spruitjestaart in de airfryer, compote in de soepmaker, stamppot rode kool, prachtige maaltijd bij vriendin, Italiaans stoofvlees uit de slowcooker, risotto, muffins en yoghurtijs.
Na worst, spekjes en hamblokjes op zaterdag een vegetarische spruitjestaart op zondag.
Het was bijna 200g spruitjes, even gekookt. Ik had een rol bladerdeeg liggen in de koelkast. Deze in ingevette vorm gelegd en rondom zo geknipt dat het paste. Dan 75g crème fraîche met 2 kleine eieren gemixt. Als kaas 75g feta en 50g cheddar fijngemaakt. Lepel honing erover gedruppeld en 20g amandelschaafsel er over gestrooid. Op 180° in de airfryer ongeveer 20 minuten, na 10 minuten op 160° gezet om verbranden van de amandelsnippers te voorkomen. Een heerlijke taart. Stukje over dus te veel voor ons samen.
De soepmachine gebruikt om van 4 appels, wat citroensap en een scheutje water appelcompote te maken want de appels moesten echt op.
Maandag een kom soep, een stukje spruitjestaart en een restje boerenkoolstamppot. Restjes moeten ook op nietwaar.
Dinsdag rode kool, appelcompote, gekookte aardappelen en gehaktballen. We aten met zoon en kleinzoon. Ik maakte er stamppot van, gemakkelijk voor de 1-jarige. Zonder ananas, suiker en stroop. Na al de jaren koken was helemaal nieuw voor mij dat je gehakt koel moet behandelen (na het maken van de ballen in de koelkast gezet). En eerst bruin braden en dan verder laten garen in bouillon, nooit eerder gedaan. Wel goed stevige ballen, maar de jus vind ik toch lekkerder zonder bouillon eerlijk gezegd (het waren er 7). De stamppot was uiteindelijk eenvoudig maar smakelijk.
Woensdag aten we met vrienden bij een vriendin. Ik laat de foto's spreken.
En dan ook nog een garnalenhapje vooraf en kaas toe. Met heerlijke wijnen. Erg mooi, fijn, lekker en gezellig. Met onder andere een gesprek over eerst het zoete dessert of eerst de kaas op het menu moet staan. Volgens dit stukje hangt het af van of je het op z'n Engels of Frans wil doen. En, zoals je hier kunt lezen in de eerste alinea is niets zeker want kaas als laatste gang in Frankrijk. Ik kies altijd voor eerst kaas dan dessert, dan koffie met drankje.
De dag daarna de rest van de rodekoolstamppot en een bal gehakt.
Vrijdag door de voorbereidingen voor zaterdag niet veel kookpuf. De één brood met haring, de ander brood met kaas.
Zaterdag diner met vrienden thuis.
Hapje vooraf bestond uit harde worst, leverworst met truffel, olijven, cocktailaugurkjes, brood en crackertjes.
Als voorgerecht dit leuke glaasje lekkers met onder andere gerookte zalm. Ik had 200g plakjes gerookte zalm. Een stukje onderin de glazen en een stukje bovenop en verder verwerkt in de mascarpone-avocadomousse. In plaats van bieslook een takje krulpeterselie.
Dan Italiaans stoofvlees uit de slowcooker met Risotto uit de rijstkoker en sperzieboontjes met bacon uit de wok.
Voor het vlees dubbele hoeveelheden gedaan. Gebakken in extra zoute boter, dus alleen peper en Italiaanse kruiden toegevoegd. Vanwege de verschillende smaken in het vlees en de boontjes, heb ik de risotto, 200g rijst, zonder paddestoelen maar met alleen een grote sjalot en een teen knoflook gemaakt. Hoeveelheden verder aangepast. Zo'n beetje de laatste bieslook uit de kruidentuin gehaald. Voor de bonen 100g gewone bacon en 4 zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden. De bonen had ik al eerder gekookt. Omdat die dus koud waren eerst heel kort gewarmd in de magnetron en daarna bij de bacon in de wok gedaan en verder afgemaakt.
Een stukje Italiaanse kaas, gorgonzola en parmigiano reggiano, omdat dat lekker smaakt bij de prachtige Hollandse vermout
En een dessert bestaande uit een mandarijnenmuffin en fruit-yoghurtijs. Vast bereid op vrijdag.
Het yoghurtijs gemaakt in de ijsmachine met ½ mango en ½ kakifruit, biologisch-dynamische yoghurt en slagroom van Drentse aa. Met palmsuiker waardoor het licht gekleurd is.
De muffins helemaal volgens recept. Ik was al op weg toen ik bedacht dat 12 wel wat veel is, maar extra is wel leuk en ook lekker voor later. En zowaar zijn ze goed gelukt. In de grote oven.
En wat we er bij dronken.
Een heerlijk etentje en vandaag, zondag nog een ontbijt met elkaar. Wat er te eten zal zijn moet ik over nadenken. Dan zijn we weer samen. Daarover later.
Het was bijna 200g spruitjes, even gekookt. Ik had een rol bladerdeeg liggen in de koelkast. Deze in ingevette vorm gelegd en rondom zo geknipt dat het paste. Dan 75g crème fraîche met 2 kleine eieren gemixt. Als kaas 75g feta en 50g cheddar fijngemaakt. Lepel honing erover gedruppeld en 20g amandelschaafsel er over gestrooid. Op 180° in de airfryer ongeveer 20 minuten, na 10 minuten op 160° gezet om verbranden van de amandelsnippers te voorkomen. Een heerlijke taart. Stukje over dus te veel voor ons samen.
De soepmachine gebruikt om van 4 appels, wat citroensap en een scheutje water appelcompote te maken want de appels moesten echt op.
Maandag een kom soep, een stukje spruitjestaart en een restje boerenkoolstamppot. Restjes moeten ook op nietwaar.
Dinsdag rode kool, appelcompote, gekookte aardappelen en gehaktballen. We aten met zoon en kleinzoon. Ik maakte er stamppot van, gemakkelijk voor de 1-jarige. Zonder ananas, suiker en stroop. Na al de jaren koken was helemaal nieuw voor mij dat je gehakt koel moet behandelen (na het maken van de ballen in de koelkast gezet). En eerst bruin braden en dan verder laten garen in bouillon, nooit eerder gedaan. Wel goed stevige ballen, maar de jus vind ik toch lekkerder zonder bouillon eerlijk gezegd (het waren er 7). De stamppot was uiteindelijk eenvoudig maar smakelijk.
Woensdag aten we met vrienden bij een vriendin. Ik laat de foto's spreken.
Eetkamer Begijnhof. |
Hertenstoof. |
Paddestoelensoep. |
Drankje bij dessert. |
Tiramisu bijzonder. |
En dan ook nog een garnalenhapje vooraf en kaas toe. Met heerlijke wijnen. Erg mooi, fijn, lekker en gezellig. Met onder andere een gesprek over eerst het zoete dessert of eerst de kaas op het menu moet staan. Volgens dit stukje hangt het af van of je het op z'n Engels of Frans wil doen. En, zoals je hier kunt lezen in de eerste alinea is niets zeker want kaas als laatste gang in Frankrijk. Ik kies altijd voor eerst kaas dan dessert, dan koffie met drankje.
De dag daarna de rest van de rodekoolstamppot en een bal gehakt.
Vrijdag door de voorbereidingen voor zaterdag niet veel kookpuf. De één brood met haring, de ander brood met kaas.
Zaterdag diner met vrienden thuis.
Hapje vooraf bestond uit harde worst, leverworst met truffel, olijven, cocktailaugurkjes, brood en crackertjes.
Als voorgerecht dit leuke glaasje lekkers met onder andere gerookte zalm. Ik had 200g plakjes gerookte zalm. Een stukje onderin de glazen en een stukje bovenop en verder verwerkt in de mascarpone-avocadomousse. In plaats van bieslook een takje krulpeterselie.
Dan Italiaans stoofvlees uit de slowcooker met Risotto uit de rijstkoker en sperzieboontjes met bacon uit de wok.
Voor het vlees dubbele hoeveelheden gedaan. Gebakken in extra zoute boter, dus alleen peper en Italiaanse kruiden toegevoegd. Vanwege de verschillende smaken in het vlees en de boontjes, heb ik de risotto, 200g rijst, zonder paddestoelen maar met alleen een grote sjalot en een teen knoflook gemaakt. Hoeveelheden verder aangepast. Zo'n beetje de laatste bieslook uit de kruidentuin gehaald. Voor de bonen 100g gewone bacon en 4 zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden. De bonen had ik al eerder gekookt. Omdat die dus koud waren eerst heel kort gewarmd in de magnetron en daarna bij de bacon in de wok gedaan en verder afgemaakt.
Een stukje Italiaanse kaas, gorgonzola en parmigiano reggiano, omdat dat lekker smaakt bij de prachtige Hollandse vermout
En een dessert bestaande uit een mandarijnenmuffin en fruit-yoghurtijs. Vast bereid op vrijdag.
Het yoghurtijs gemaakt in de ijsmachine met ½ mango en ½ kakifruit, biologisch-dynamische yoghurt en slagroom van Drentse aa. Met palmsuiker waardoor het licht gekleurd is.
De muffins helemaal volgens recept. Ik was al op weg toen ik bedacht dat 12 wel wat veel is, maar extra is wel leuk en ook lekker voor later. En zowaar zijn ze goed gelukt. In de grote oven.
En wat we er bij dronken.
zondag 25 november 2018
Bitterballen, kabeljauw en hamburgers uit de airfryer, toad in the hole uit de oven, heerlijke restjessoep uit de soepmaker en boerenkool uit de slowcooker.
We waren een groot deel van deze zondag varend om de as te verstrooien van een vriendin. Aan boord een heerlijke soep met brood. Veel lekkernijen, koek, chocola etc. Pas laat weer van boord. Geen voorbereidingen getroffen voor een maaltijd thuis. Maar...., wel kwekkeboom bitterballen in de diepvries. Even de airfryer aan en daar hebben we met een goed glas wijn van genoten.
Maandag Toad in the Hole naar een recept van Brandt en Levie meegestuurd met mijn worstabonnement. Meng 75cc melk en 75 cc bouillon met 65g bloem. Zorg dat de klontjes eruit zijn. Voeg dan 1 ei toe en wat zout en peper en roer goed door. Laat dan 1 uur rusten. Bak 2 curryworsten met bok in 20g boter in een kleine braadslee met net genoeg ruimte om elkaar niet te raken. Als ze beginnen te kleuren van het vuur af en het beslag rond de worsten gieten. Vervolgens ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde grote oven van 200°. Ik heb de worsten eerst in een pan aangebakken want had geen braadslee van dat formaat die op het gas kon. De ovenschaal wel eerst verwarmd in de oven. We aten er een tomatensalade bij met verse kruiden en de avocadodip van zaterdag. En dronken een meegeleverd glas bokbier. Heerlijk.
Dinsdag aten we kabeljauw. Volgens een recept van de niet meer bestaande site allrecipes.nl.
Het recept: Spoel 2 kabeljauwfilets van ieder 200g af onder stromend water, droog ze af en snij in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bedek de kabeljauw met dungesneden plakjes van 1 citroen en dunne ringen van 1 grote of 2 kleine uien. Strooi daar een bosje fijngehakte peterselie over en zout en peper en besprenkel met ½ kopje witte wijn. Dan 3 eetlepels paneermeel en 1½ lepel boter in stukjes hier overheen. Naar smaak garneren met olijven en 30 minuten in een voorverwarmde over van 220° laten bakken.
De 2 stukken kabeljauw waren samen 300g. De peterselie komt nog steeds uit de kruidentuin. Een 8-tal zwarte olijven in de schaal gedaan. In de airfryer op 180° ongeveer 20 minuten gebakken. Een beetje sla met tomaat en een in de magnetron gepofte aardappel er bij. Met een glas Grüner Veltliner. Heerlijk.
Nieuwe soep gemaakt in de soepmaker van rest tomatensaus, klein beetje vorige soep, paar kastanjes, beetje stamppot, stukje worst, heel klein beetje deeg en wat avocadodip en water. Niets vers, dus eerst handmatig gemixt. Na stand gepureerd toch gestopt want beetje aangebakken aan de bodem. Geen probleem voor de soep, wel voor de schoonmaakster :-).
De volgende dag aten we een hamburger die al klaar was. De avocado bleek jammer genoeg niet meer te eten. Ik heb daarom 2 uien in ringen gebakken. Hamburgerbroodjes even aangebakken in een beetje olie. De hamburgers 7 minuten op 180° in de airfryer. Intussen ook 2 spiegeleieren gemaakt. Blaadjes sla op het bord, de rest er allemaal bij en omheen.
Dan weer eens een dag zonder vlees. Een witlofsalade met kaas en ei werd het. Eén flinke stronk witlof, 1 mandarijn en 1 sinaasappel, 75g feta en 2 hardgekookte eieren. Lepel mayonaise en versgemalen peper er door. Heerlijk met in de magnetron gekookte bio baby aardappeltjes en wat gesmolten zoute boter.
Vrijdag een kom soep en wat gebakken aardappeltjes en sla. En een cracker met roquefort.
En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we boerenkool uit de slowcooker. Onderin 1 ui, dan 200g boerenkool, 100g spekreepjes gebakken met 1 teen knoflook, 100g hamblokjes en 400g aardappelen, 80 cc bouillon er bij en na 7 uur op laag nog een rookworst er op voor ½ uur. Heerlijk.
En vandaag, zondag? Er is nog witlof, sla, spruitjes, groene paprika. Ik denk een frittata of hartige taart of zoiets. Daarover volgende week.
Maandag Toad in the Hole naar een recept van Brandt en Levie meegestuurd met mijn worstabonnement. Meng 75cc melk en 75 cc bouillon met 65g bloem. Zorg dat de klontjes eruit zijn. Voeg dan 1 ei toe en wat zout en peper en roer goed door. Laat dan 1 uur rusten. Bak 2 curryworsten met bok in 20g boter in een kleine braadslee met net genoeg ruimte om elkaar niet te raken. Als ze beginnen te kleuren van het vuur af en het beslag rond de worsten gieten. Vervolgens ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde grote oven van 200°. Ik heb de worsten eerst in een pan aangebakken want had geen braadslee van dat formaat die op het gas kon. De ovenschaal wel eerst verwarmd in de oven. We aten er een tomatensalade bij met verse kruiden en de avocadodip van zaterdag. En dronken een meegeleverd glas bokbier. Heerlijk.
Dinsdag aten we kabeljauw. Volgens een recept van de niet meer bestaande site allrecipes.nl.
Het recept: Spoel 2 kabeljauwfilets van ieder 200g af onder stromend water, droog ze af en snij in stukjes van ongeveer 5 cm en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bedek de kabeljauw met dungesneden plakjes van 1 citroen en dunne ringen van 1 grote of 2 kleine uien. Strooi daar een bosje fijngehakte peterselie over en zout en peper en besprenkel met ½ kopje witte wijn. Dan 3 eetlepels paneermeel en 1½ lepel boter in stukjes hier overheen. Naar smaak garneren met olijven en 30 minuten in een voorverwarmde over van 220° laten bakken.
De 2 stukken kabeljauw waren samen 300g. De peterselie komt nog steeds uit de kruidentuin. Een 8-tal zwarte olijven in de schaal gedaan. In de airfryer op 180° ongeveer 20 minuten gebakken. Een beetje sla met tomaat en een in de magnetron gepofte aardappel er bij. Met een glas Grüner Veltliner. Heerlijk.
Nieuwe soep gemaakt in de soepmaker van rest tomatensaus, klein beetje vorige soep, paar kastanjes, beetje stamppot, stukje worst, heel klein beetje deeg en wat avocadodip en water. Niets vers, dus eerst handmatig gemixt. Na stand gepureerd toch gestopt want beetje aangebakken aan de bodem. Geen probleem voor de soep, wel voor de schoonmaakster :-).
De volgende dag aten we een hamburger die al klaar was. De avocado bleek jammer genoeg niet meer te eten. Ik heb daarom 2 uien in ringen gebakken. Hamburgerbroodjes even aangebakken in een beetje olie. De hamburgers 7 minuten op 180° in de airfryer. Intussen ook 2 spiegeleieren gemaakt. Blaadjes sla op het bord, de rest er allemaal bij en omheen.
Dan weer eens een dag zonder vlees. Een witlofsalade met kaas en ei werd het. Eén flinke stronk witlof, 1 mandarijn en 1 sinaasappel, 75g feta en 2 hardgekookte eieren. Lepel mayonaise en versgemalen peper er door. Heerlijk met in de magnetron gekookte bio baby aardappeltjes en wat gesmolten zoute boter.
Vrijdag een kom soep en wat gebakken aardappeltjes en sla. En een cracker met roquefort.
En zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, aten we boerenkool uit de slowcooker. Onderin 1 ui, dan 200g boerenkool, 100g spekreepjes gebakken met 1 teen knoflook, 100g hamblokjes en 400g aardappelen, 80 cc bouillon er bij en na 7 uur op laag nog een rookworst er op voor ½ uur. Heerlijk.
En vandaag, zondag? Er is nog witlof, sla, spruitjes, groene paprika. Ik denk een frittata of hartige taart of zoiets. Daarover volgende week.
zondag 18 november 2018
Savooiekool met mozzarella in de airfryer, soep van resten en compote in de soepmaker, geroerbakte spruitjes, stamppot in de slowcooker en avocadodip.
Zondag beiden wel erg veel last van verkoudheid, dus maar eenvoudig restjes opgemaakt. Wat risotto met zalm en extra rijst en boontjes in een pannetje op het vuur. Met wat tomatenketchup iets smeuïger gemaakt. Niet geweldig, maar te eten :-). En wel een heerlijke kom appel-perenmoes.
Omdat de bol mozzarella op moest en er ook savooiekool in huis was, gezocht naar een recept voor deze kool met mozzarella. Wat ik tegenkwam vond ik erg leuk. Een recept met kastanjes, die ook al heel lang in de voorraad aanwezig waren. Dus maandag, savooiekool met mozzarella en kastanjes. Ik gebruikte eerst 3 bladeren en daarna 2 kwarten van de rest van de kool, 125g mozzarella en ruim 100g van die al gekookte kastanjes (zie foto). Beetje boter ertussen en bovenop. Ongeveer 20 minuten in voorverwarmde airfryer op 160°. Kwam prachtig uit de vorm. Tomatensaus uit de diepvries gemaakt op 13/3/'17. En een stokbrood. Iets minder kastanjes en iets meer kaas had gemogen. Een bijzondere smaak.
Dinsdag waren we bij een definitief afscheid van een nichtje van mij. Na de begrafenis thuis een soep gemaakt in de soepmaker van een flinke rest gewokte Chinese kool, een beetje kaas-aardappelpuree en stukken gekookt blad en stronken van de savooiekool. En water natuurlijk. Opnieuw een in de airfryer afgebakken stokbroodje er bij. Heerlijke soep.
De volgende dag een pakje kant-en-klare ravioli met kaas. Een paar minuten in heet water en eten staat op tafel. Maar wel een beetje flauw. Wel ook nog geroerbakte spruitjes er bij gemaakt. Zonder knoflook, gebakken in een beetje ghee.
Uitgaande van dit recept heb ik donderdag een stamppot gemaakt in de slowcooker. Aardappelen, 3 stuks, in stukjes onderin, dan de 2 kwarten verse savooiekool in reepjes, 2 wortels en ½ rode paprika (even geblancheerd boven de gasvlam) in stukjes en de rest van de savooiekool met mozzarella. Daar heb ik de kastanjes uit gehaald, te zoet. Beetje water er bij, 6 uur op laag. Gestampt met verse peper en een klontje boter. Smaakte prima. We aten er in zoute boter gebakken karbonades bij.
Weer wat fruit weggewerkt in een compote/fruitsoep. De soepmachine gevuld met 700g appel, peer en mandarijn, daar 200cc sinaasappelsap bij. Heerlijk.
Op vrijdag roerei met naanbrood. Ik maakte het met 4 eieren, 2stengels prei, ½ rode paprika, 3 gehalveerde cocktailtomaatjes, kurkuma en chilipoeder. Het brood hoefde maar 15 seconden in de magnetron. Een schaaltje compote er naast.
Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, maakte ik een avocadodip die we aten met stukjes droge worst, een naanbrood, crackers met roquefort en compote.
En vandaag, zondag, vroeg naar de stad. As-verstrooing vanaf een boot. Lunch aan boord. Verder maar zien.
Abonneren op:
Posts (Atom)