zondag 26 februari 2017

Zondagsmaal met gerookte ganzenborst, ovenomelet in de airfryer die roerei werd, beetje mexicaans, stoofpot in de slowcooker.


Prachtige, heerlijke stoofpeertjes. Zaterdag gestoofd, zondag pas gegeten.

Enige tijd geleden kocht ik een wilde gans pakket en vandaag moesten de gerookte borst en de rillette op. Een door anderen gerookte ganzenborst hoef ik alleen maar in dunne plakjes te snijden. Op zoek naar wat daar verder dan bij past een paar ideeën. Iets met kaas? Iets met een mooie zachte aardappelsalade? Omdat we er de eigen stoofpeertjes bij aten en er een flinke rest gekookte aardappeltjes over was van zaterdag, heb ik de aardappeltjes van hun schilletje ontdaan en in stukjes gesneden en een kleine rode ui in flinterdunne schijfjes. Een saus gemaakt van een rest heel zachte roomkaas en een flinke koffielepel mayonaise, wat knoflookpoeder en zout erdoor. Dit voorzichtig met m'n handen door het aardappel-ui mengsel gedaan en een paar uur laten intrekken.

Vooraf de ganzenrillette op een toastje met een glas witte wijn. Wat een heerlijke smaak. Daarna de fijne combinatie van gerookte ganzenborst, stoofpeer en aardappelsalade met een paar flintertjes sla. Met een glas donkerrode wijn. Mmmm, mooie maaltijd na op dat moment bijna voorbije griepperiode.

De peren op deze manier in de slowcooker bereid zijn overigens niet geschikt voor kinderen omdat de wijn niet verkookt. Dat maakt het wel tot een heerlijk gerecht en schillen bleek echt niet nodig

De volgende dag de aardappelsalade en ganzenborst opgegeten met sla met mayonaise. Een lekkere stoofpeer als toetje.

Het was nog steeds 'ziek en zielig' gedoe in huis want afgezien mijn niet helemaal beter zijn, was partner nu ook echt geveld. Maar, de spirit voor lekker eten gelukkig niet verdwenen. Ik maakte op dinsdag een omelet in de oven. Precieze hoeveelheden vond ik niet echt belangrijk; 4 eieren, lepeltje melk, paar druppeltjes worcestersaus, een rest zwarte olijven, een grote trostomaat zonder het binnenste, 5 lente-uitjes, 2 grote kastanjechampignons, 1 teen knoflook, 100 g hamblokjes, geraspte oude kaas. Airfryer op 160°, schaal er 25 minuten afgedekt in. Nauwelijks enig effect op dat moment. Ik had de schaal gebruikt die ik meestal gebruik in de airfryer, maar dat was een verkeerde keuze. Veel te diep. Afgedekt met aluminiumfolie is achteraf ook geen goed idee voor de airfryer. Na nog een paar keer doorroeren en weer een paar minuten extra, besloten om het geheel over te hevelen in een hapjespan en er roerei van te maken. Lekker. Een stokbrood er bij wat ik eerst even had afgebakken in de airfryer. Improviseren nietwaar.

Omdat de avocado's echt op moesten, een guacamole gemaakt. Twee overrijpe avocado's, 1 trostomaat, 3 tenen knoflook, 1 klein uitje, sap van een limoen, verse koriander, mespuntje cayennepeper en mespuntje paprikapoeder. 
Griep-dieptepunt wat betreft samen eten aan tafel deze dag, dus een paar crackers met guacamole en een glas witte wijn volstond.

Op donderdag ging het allemaal weer wat beter. Een rest roerei opgewarmd in de magnetron, wat witlofsalade gemaakt, een paar aardappels gekookt. En vooraf eerst nog een cracker met guacamole.

Dan een aantrekkelijk Mexicaans ovengerecht als uitgangspunt. Helemaal aangepast aan wat in huis was; 300g half-om-halfgehakt, 100g chorizo, scheut tomatenketchup, theelepel paprikapoeder, theelepel oregano, snuf uienpoeder, zwarte peper, 240g uitgelekte black eye beans, 1 grote trostomaat, 1 gewone ui, 100g crème fraîche gemengd met een flinke rest guacamole, geraspte belegen kaas, de rest van het knapperig laagje mengsel van de kabeljauw van vorige week. Eerst een restje jus in de pan, dan een flinke scheut tomatenketchup, na een minuutje de chorizo en ui er bij, na een paar minuten het gehakt. Na het rullen de kruiden toegevoegd en daarna de tomaat in stukjes en de uitgelekte boontjes. In de ovenschaal gedaan en afgedekt met eerst een laagje crème fraîche / guacamole, dan de kaas er over, daarna nog een toplaagje 'knapperig'. Alles van te voren klaargemaakt, dus koud de airfryer in. Voorverwarmd op 160° en de schaal er ongeveer 20 minuten in gehad. En lekker dat het was.

Op de laatste dag van deze blogweek een stoofpot met hamlap. Eerst 250g gesneden spitskool onderin, dan 360g hamlap in stukken gebakken en er op gelegd. In de bakpan vervolgens 1 ui en 3 tenen knoflook even aangezet, daarbij een flinke scheut tomatenpassata, 3 blokjes gekonfijte gember met een lepel siroop en 2 koffielepels chilisaus mee gewarmd. Apart 200cc dessertwijn (moest nodig worden gebruikt) en het nat van de boontjes van de dag ervoor opgewarmd en bij het uimengsel gedaan. Dit vervolgens over het vlees gegoten. De kleine slowcooker 7 uur op laag laten sudderen. Heb ooit gelezen dat je geen koude vloeistof bij warm vlees moet doen vandaar alles opgewarmd. Zoet, zuur, pittig, heerlijke combinatie van smaken. En het vlees helemaal perfect qua structuur en zachtheid. Ik had er nog 4 gekookte aardappelen van donderdag in stukjes in gedaan in de laatste 10 minuten. En een stokbrood er bij afgebakken in de airfryer. Wat een smakelijke maaltijd!


En vandaag, zondag, hutspot van peen en uien maar nog niet besloten wat er bij. Daarover dus volgende week verder.


zondag 19 februari 2017

Griep, jasses. De airfryer kwam goed van pas, maar ook de magnetron en pannen op het gas. Stoofperen uit de slowcooker, kabeljauw sous vide.

Ik had weer eens iets nieuws gekocht om aan een zondags gekookt ontbijt-eitje te komen. Een eitje eten zonder het te hoeven pellen, geweldig toch :-)? De eerste poging ging niet helemaal goed omdat het dekseltje er af vloog. En het ei was ook te hard. De tweede keer 2 tegelijk gedaan. Het ene ei wel goed, het andere te zacht onderin. Je breekt dus het ei in het kommetje, dekseltje er op en zet het ongeveer 30 seconden in de magnetron. Nog niet helemaal blij mee, maar snel gaat het wel :-).


's Avonds de echt heerlijke soep van vrijdag met een in de airfryer afgebakken kaas-maïsbroodje. Een paar stukjes Italiaanse droge knoflookworst er bij. Goed eten hoor.

Een witlofschoteltje gebakken in de airfryer aten we maandag. Met een groot en heel klein stronkje witlof, 300g aardappels en 200g brie. Een handje noten gemengd met een lepeltje paneermeel. Ik heb op de aardappelpuree nog een paar plakjes rauwe ham gelegd. Het was heerlijk. Beetje jammer dat de kaas bleef kleven aan het spatdeksel, maar ja, de noten bleven op hun plaats :-).

Maandagavond ziek geworden, dinsdag een stevige griep te pakken. Partner maakte rode kool met appel in de magnetron, rookworst in pan heet water en gekookte aardappels. Vrijwel niet van gegeten door mij dus volgende dag, woensdag, hetzelfde maar dan met gebakken aardappels :-).
Op donderdag werd het een 's morgens met de biowebwinkelbestelling meegekomen hamburgertje gemaakt door partner met een stokbrood afgebakken in de airfryer. Een schaaltje Romainesla extra. Nog steeds griep.

Alweer vrijdag, nog steeds behoorlijk last van de griepverschijnselen, was ik wel weer even op, maar weer een hapje eten gekregen. Partner heeft een eenvoudig maal gemaakt van wat rode kool, sla, stukjes opgebakken worst en wat brood.

Op zaterdag de grote slowcooker aan het werk gezet met een kilo stoofperen. Omdat ik ook iets gelezen had op een andere site en mijn griep nog steeds niet voorbij was, gekozen voor ongeschilde peertjes maar wel met het recept van stoofperen.info.

Een moot kabeljauw, 284 g, vrijwel 3 cm dik, gevacumeerd met wat zout, peper, boter en citroenschijfjes. De sous-vide waterbak verwarmd tot 55° en de vis er 25 minuten in gehad. De vis daarna voorzichtig op een bakplaat gelegd, het op de foto beschreven paneermeelmengsel erover verdeeld en bedruppeld met wat olie. Zo'n 3 minuten onder de hete grill in de oven gezet.

Het sous-vide kookboek 9 789048 313716
Het recept voor de heerlijke kabeljauw komt uit een boek waar Culinette iets aardigs over zei op Facebook. Zoals te zien, geserveerd met wat biobaby aardappeltjes uit de magnetron en een beetje salade met tomaatjes en olijven.


De peren waren nog warm (heb ik laten afkoelen in het eigen vocht) en mijn grieplijf gaf het op na deze keukenactiviteiten, die komen dus pas vandaag, zondag, aan de beurt. Ze roken heerlijk.
Wat een week, hopelijk snel helemaal voorbij dat griep-getob.





zondag 12 februari 2017

Champignons en scholfilet uit de airfryer, heerlijk kabeljauw gerecht, klooien met vacumeren en sous vide, Biryani uit de slowcooker. En ook nog een heerlijk soepje.


De zondag begonnen met een eitje uit de magnetron met dit grappige "kook"apparaatje. Een heel klein beetje water er in, voor een zacht ei zo'n 6 à 7 minuten (afhankelijk van de grootte van het ei) op 400 watt. Kan niet mislukken en je hoeft er niet op te letten tot het belletje rinkelt.

's Avonds aten we kabeljauw met mosterd-dillesaus. De plakken kabeljauw waren dun, dus maar een paar minuten aan iedere kant gebakken. Ze vielen na 3 minuten al helemaal uit elkaar, maar smaakten prima. Voor de saus alleen een kleine ui gefruit en 150 cc gewone slagroom en 1 eetlepel mosterd erdoor gemengd en ¾ eetlepel gedroogde dille. Heerlijk. Verder risotto gemaakt in de rijstkoker. Van alles ongeveer ¼ (behalve de knoflook en de shitaken werden kastanjechampignons) want het bleek eerder steeds veel te veel als er andere dingen op tafel kwamen. En ik heb er geen kaas door gedaan in verband met de andere smaken in het visgerecht. Ook nog een schaaltje rauwe witlofsla zonder toevoegingen. Een heerlijke maaltijd van lichte kleuren en smaken. Alles op.

Een vleesloze dag tussendoor. Champignons met kaas en tomaat gebakken in de airfryer. Ik gebruikte kastanjechampignons. Die met sjalot, knoflook en verse tijm lekker gebakken. Crème fraîche erdoor en nog even verder gesmoord. In de schaal eerst het champignonmengsel, dan een laag kaas van met elkaar gemengde 75g feta en 75g ricotta, dan een tomaat in stukjes en daarover wat parmezaanse strooikaas, 8 minuten op 180° na de broodjes, dus voorverwarmd. Heerlijk, heerlijk als je van kaas houdt. Ook nog een tomatensalade met mozzarella. Dat marineren in de olie met kruiden is een heel goed idee. Nog kaas-maïsbroodjes afgebakken in de airfryer.


Met mijn nieuwe foodsaver staan klooien omdat het apparaat niet wilde doen wat ik wilde. Maar, uiteindelijk toch een heerlijk dikke entrecote gevacumeerd met een beetje olie, peper en een flink takje verse tijm. Deze keer het water in de Sous Vide opgewarmd tot 56° en het vlees er 35 minuten ingehouden. Daarna razend snel heel heet gebakken in een klontje echte boter. Mmm. We aten er gebakken appel bij (natuurlijk zonder de varkenshaas :-)). Kleine appels, 4 stuks, in schijven gesneden en in een klontje boter gebakken na met wat citroen bedropen en in de witte basterdsuiker ondergedompeld te zijn. En een scheutje witte wijn in de pan voor de jus. Gewoon een gekookt aardappeltje er bij. Wat bleekselderij gestoofd in een heel klein beetje olie en wat witte wijn. Een restje saus van de champignons er door was erg lekker.

Ik had één scholfilet van ruim 200g. Die heb ik ingepakt in een met olie ingesmeerd vel aluminiumfolie met een paar takjes verse tijm, een klontje kruidenboter wat er nog lag en wat rasp van een citroen. Pakketje in de bakpan gelegd en in de op 180° voorverwarmde airfryer gezet voor 8 minuten. Had een minuut of 2 langer gemogen, maar was heel smakelijk.
Daarbij aten we een bonensalade zonder sperziebonen :-). Mijn recept: een potje uitgelekte bruine bonen, 235g, 1 avocado, 1 flinke sjalot, 2 hard gekookte eieren, flinke koffielepel kappertjes, paar lepeltjes marinade van de bovenstaande tomatensalade, nog in de koelkast, en een paar scheutjes citroensap. Zout en peper aan tafel. Lekkere combinatie.

Klaar voor vervoer
Uitwasemen
Op donderdag heb ik eten gemaakt om bij broer en schoonzus op te eten. Begonnen met een amuse van garnalen en avocado. Gemaakt volgens recept. De 4 glaasjes opgevuld met garnalen zoveel als er bij konden. Lekker hoor.

Als toetje muffins met suiker en kaneel gebakken. Helemaal volgens recept. Ik heb grotere muffins gemaakt, 12 stuks. De hoeveelheden pasten prima. Maar jammer, lang niet zo luchtig als gehoopt en verwacht.

Hoofdgerecht: een hartige taart met bloemkool en spekjes. Er was nog 300g spekjes, geen rode paprika, maar wel geroosterde uit een pot, heerlijk gekruid, een hele bloemkool want niet erg groot. Voor het eimengsel: 3 eieren, beetje gewone room en de rest alpro-soja (gekregen bij een aankoop) en 150g cottage cheese en de gedroogde kruiden. Ik had de laatste keer bij de webwinkel weer eens een rol bladerdeeg in bakpapier gekocht. Erg handig wel. Bladerdeeg, bloemkool, spekjes en paprika afgewerkt in de vorm meegenomen. Het eimengsel en 150g geraspte kaas apart. Gebakken in het huis waar we aten. Een heerlijk romige taart. De keuze voor cottage cheese was prima denk ik.


Surinaamse gestoofde komkommer met 1 komkommer, 1 flinke sjalot, 2 teentjes knoflook en 1 tomaat. In plaats van een bouillonblokje een beetje maggi aroma toegevoegd. En 100g hamblokjes extra er in gedaan. Verder een experiment. Het recept van Biryani gemaakt met 150g Alkmaarse gort. Alles was in huis, ook zelfs nog zelfgemaakte garam masala, behalve munt en curryblaadjes. De gort 12 uur geweekt en daarna afgespoeld en 6 minuten gekookt in 300cc water. In plaats van ghee heb ik kokosolie gebruikt. Alles in de kleine slowcookerpan en 6 uur op laag gezet. Best aardig wat werk voor het 'gemak' van de slowcooker :-). Na 3 uur even gekeken. Bleek erg droog en heel scherp qua smaak, daarom heb ik er een scheut gekookte melk bij gedaan. Na 5½ uur moest het echt worden opgediend. Maar wat ontzettend lekker. En die komkommer-stoof paste er perfect bij. Heerlijk met een goed glas heel koude rosé.

Na het eten een soep gemaakt in de soepmaker van het kooknat van de bloemkool van donderdag, een heel klein beetje marinade van de tomatensalade van maandag, een rest bruine-bonen-nat van woensdag en de rest Biryani en gestoofde komkommer. Een heel klein restje mozzarella ook nog. Een heerlijke romige fluweelzachte soep.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogpost, aten we in Restaurant de Provenier in Schiedam. Waarom daar. We waren uitgenodigd bij de uitreiking van een zilveren kromme aan de technicus van Het Groot Niet Te Vermijden (waar partner al heel erg veel jaren de regisseur van is) in het Theater aan de Schie. Natuurlijk aan het eind van de voorstelling aldaar. Alvast een hapje eten in de buurt maakt het geheimzinnige bezoek via de artiesteningang gemakkelijker. En buiten de deur eten is natuurlijk ook altijd wel aantrekkelijk. Het was erg lekker en aardige jonge vrouwen als personeel.

En vandaag, zondag, het soepje van vrijdag?









zondag 5 februari 2017

Frans vlees uit een pot, chili con carne uit de slowcooker, wortel-bleekselderijpuree uit de airfryer en heerlijke soep. En sous vide.

Op de Franse markt in Lille gehaalde oesters en Vietnamese hapjes, warm en koud, kregen we als lunch in Lille. Ook nog koffie met taart toe. De dagen daarvoor ook uitgebreid gegeten en gedronken, zondagavond hadden we echt geen behoefte meer aan een echte maaltijd. Laat op de avond een paar crackertjes met kaas en een kop koffie volstond.

Geïnspireerd door paar dagen Frankrijk en nieuwe inkopen van die soort lekkernijen, op maandag een pot "Sauté de Joues de Porc au cider fermier" gegeten :-). Moest nodig op in verband met de houdbaarheid. We aten er verse pasta en salade van Chinese kool bij. Het vlees en de saus combineerde heerlijk met een scheut mango-azijn in de sla.


Chili in de pot
Chili op tafel
Dinsdag de kleine slowcooker gebruikt voor een mooie chili con carne. Er stond tomatensaus met gehakt in de vriezer. Het gehakt toen: "De andere helft van het pond gehakt vast geruld met een Marokkaans kruidenmengsel". En dat gemengd met de toen gemaakte tomatensaus. Wat daarna over was ingevroren en nu gebruikt. Toegevoegd: 125g hamblokjes, 1 grote ui, 1 st. bleekselderij, 1 flinke wortel, 2 tenen knoflook, 230g rode nierbonen zonder vocht, puntje cayennepeper en paprikapoeder, 7½  uur op laag. Lekker met een in de airfryer afgebakken kaiserbroodje en goed glas rode wijn.

Soms eten we als lunch een kopje soep, soms een cracker, maar deze dag een gerechtje met gerookte zalm. Door de paar dagen afwezigheid lag de zalm er nog en moest die nodig op. In iets te grote glazen 100g zalm, 100g kaas, een restje roomkaas aangevuld met ricotta, scheutje slagroom door de kaas met peper, verse krulpeterselie en bieslook en gedroogde kervel en dragon, nog een scheutje slagroom door de zalm en een half uurtje laten intrekken. Heerlijk lunchhapje voor een zomaar woensdagmiddag :-).


En 's avonds de voor mij nieuwe sous vide techniek weer geprobeerd. Deze keer met bieflapjes. Het was een flinke lap van bijna 5 ons in 3 stukken gesneden door de slager met een gemiddelde dikte van net geen cm. Ingesmeerd met ras el hanout en peper en een takje tijm en rozemarijn in het zakje gedaan. Water opgewarmd naar 54° en de zak met vlees er 30 minuten ingelaten. Nog even opgebakken in boter. Rood, erg stevig, maar wel smakelijk.

We aten er wortel-bleekselderijpuree bij. Ongeveer 300g wortel en halve struik bleekselderij en 1 grote sjalot ruim half uur gesmoord in boter in de pan. Daarna met de staafmixer gemengd met 1 ei en een paar theelepeltjes crème fraîche en mosterd. Kaas er over en 6 minuten in voorverwarmde airfryer op 180° en nog 4 minuten op 150°. Heerlijk in combinatie met het vlees en een klontje kruidenboter.

De rest van het vlees heb ik donderdag opnieuw in de sous vide gedaan met een ansjovisje in de zak. Nu gekozen voor nog een kwartier op 54° direct uit de koelkast. Deels een succes, het vlees was nu veel zachter en toch nog rood en sappig. maar...., ik hou al niet van ansjovis en die maakte het niet bepaald lekkerder, ook niet voor partner. Misschien was de ansjovis niet vers genoeg, misschien wil die niet een kwartier in een waterbak hangen op 54°. Nou ja, er mag ook wel eens iets niet goed gaan.
Een saus gemaakt van een restje vocht van de nierbonen, wat jus van de gebakken bieflappen en het vocht uit de pot Frans varkensvlees met wat gezeefd volkorenmeel, echt heerlijk. Gekookte aardappelen en gestoofde prei met kerrie er bij. Die preistoof was ook wel een succes gelukkig :-).

Deze boerenkool met deze gebakken aardappeltjes uit de airfryer en een biologische runderrookworst. Dat aten we vrijdag. De boerenkool moest voor ons langer dan de aangegeven 2-3 minuten. Na ongeveer 10 minuten gestoofd te hebben was het wel smakelijk, maar iets minder wijn had gemogen :-). De aardappeltjes waren biobaby's die ik eerst heb "gekookt" in de magnetron. Daarna in stukjes gebakken in heel klein beetje boter en in de bakpan van de airfryer afgebakken in eerst 8 minuten zonder en toen nog 8 minuten met de kruiden, knoflook, marjolein en rozemarijn, (zonder extra olie) op 190°. Heerlijk krokant. De rookworst? Nou gewoon, een heerlijke rookworst.

Daarna soep gemaakt in de soepmachine met de rest van de gestoofde boerenkool, zo'n 50g rauwe boerenkool, een klein beetje rauwe Chinese kool, 6 gekookte aardappeltjes en water tot aan laagste streepje. Lekker en heeeel erg groen :-).

Op de laatste dag van deze blogweek een flinke kop soep en wat crackers met beleg. Partner at elders.

En vandaag, zondag, kabeljauwfilet, dat is zeker...
Verder nog even zoeken :-).