zondag 12 maart 2023

Uit de airfryer(s): stamppot met ham en kaas, diepvries rösti-rondjes, champignons in ketjap, tomaatjes met witlof; uit de slowcooker: maïskolf met knoflookboter, drumsticks; boerensoep uit de soepmaker; ook nog stamppotjes en salades.

Met het publiceren van de wekelijkse blogpost 's morgens had ik nog geen idee wat het moest worden voor de avond. Er stond nog een rest van de paksoi-stamppot. In de magnetron 2 aardappelen even gepoft. Nog een paar schijfjes aardappel van zaterdag en het prakje en de gepofte aardappelen door elkaar gestampt. Beetje boter gesmolten, beetje melk warm gemaakt en goed door elkaar geprakt. Naar aanleiding van dit recept een paar plakjes parmaham en wat geraspte kaas erop met een paar extra klontjes boter en in het bakaccessoire van de airfryerXXL gedaan. Koud erin dus 20 minuten gebakken op 180°. Ook was er een worst over van zaterdag. Die heb ik als geheel, bedoeld voor partner, de laatste 10 minuten mee gewarmd op de stamppot. Een schaaltje little gem-sla met de 3 geitenkaasbolletjes die nog in het potje zaten van de witlofsalade, een paar olijven en een paar gedroogde tomaatjes erbij. Ik was blij dat het toch weer een heerlijke maaltijd werd. 


Op maandag haalde ik een doosje uit de diepvries met gebakken knolselderij etc. en heb de inhoud opgewarmd in de magnetron. Koken leek niet zo zinvol omdat partner erg beroerd was van verkoudheid. Een flink stuk stokbrood ook uit de diepvries 'vers' gemaakt door het een beetje nat te maken en 6 minuten te bakken op 200° in de airfryerXL. Het brood was weer heerlijk. De maaltijd smaakte wel maar was toch niet echt aantrekkelijk. De structuur was echt weg, te zompig. De dadels waren nog wel lekker :-). Gelukkig was het niet zoveel, dus toch maar gewoon gegeten. 

De volgende dag weer eens een oppasdag. Daarom een geblancheerde maïskolf uit de diepvries in tweeën gesneden en ingesmeerd met knoflook-peterselieboter (zachte boter gemengd met 1 grote uitgeknepen teen en vers geknipte krulpeterselie uit de kruidentuin). Ingepakt in folie en 4 uur in de slowcooker op laag laten zetten door partner thuis. Erbij rösti rondjes gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor diepvriesfriet (duurde 9 minuten voor 8 rondjes). Ook nog een klein beetje rauwe witlof. 

Voor woensdag de pompoen-prei-pastinaaksoep ontdooid. Ik dacht alvast aardig wat werk te moeten doen voor donderdag diner met gasten, dus had ik het me gemakkelijk gemaakt voor onze maaltijd, maar het diner ging niet door wegens beroerd voelen van partner. 

Ook de verse bietjes uit de diepvries waren al ontdooid dus vast de bietensoep bedoeld voor de gasten gemaakt met 370g biet, 650ml groentebouillon en 65g ui op de pureerstand in de soepmachine. Daarna ingevroren. 

Met de rest van de bietjes en een potje cottage cheese met wat peper een heerlijk hapje gemaakt (na de foto nog 2 stengeltjes bosui fijngesneden en erover gestrooid). Een paar ontdooide Surinaamse broodjes erbij. De bietjes en soep pasten prima bij elkaar. Na de maaltijd nog een stukje roquefort bij het laatste stukje brood en het laatste slokje rode wijn. Heerlijk maal.


In plaats van het diner aten we donderdag 500g drumsticks, 4 stuks, uit de slowcooker. De saus volgens recept met 1 eetlepel honing, 6 eetlepels sojasaus, 2 uitgeknepen tenen knoflook en 1 theelepel gemberpoeder. Na 6 uur op laag verrukkelijk. De bosuitjes apart op tafel, de saus niet ingedikt.
Erbij gebakken champignons in ketjap. Halve hoeveelheden en in z'n geheel in het bakaccessoire van de airfryerXXL 8 minuten gebakken op180°. Perfect.
Van een komkommer lange linten gesneden met de dunschiller. Alleen maar bestrooid met fijngesneden droge rode peper, een sjalotje en een scheutje heerlijke olijfolie uit Sicilië. Verder witte basmatirijst gekookt in de rijstkoker. Kroepoek, sambal, uitjes en seroendeng op tafel. Tevreden over de combinaties.


Ik had in verband met het verwachte diner, raapstelen en postelein gekocht voor een groene salade. Kwetsbare groenten die niet lang goed blijven. Daarom vrijdag een raapstelenstamppot met rode ui gemaakt. Met rode paprika, zonder vlees. Ongeveer 600g krielaardappels geschrapt in de schrapmachine, de helft van 1 heel grote rode paprika in stukjes gesneden net als 2 kleine rode uien en 2 bosjes raapstelen van hun wortels ontdaan, gewassen en fijngesneden. Aardappelen 1 minuut gekookt en daarna 40 minuten in de ecostoof. Gestampt met een beetje boter en peper. De groenten erdoor. De paprika en ui had ik gebakken in wat boter en er gelijk een heerlijke jus van gemaakt met wat extra boter, scheutje water, zonder bloem maar wel wat mosterd erin. Heerlijk combinatie, weliswaar zonder kaas want daar houdt de ander niet van in stamppotjes.


En de laatste dag van deze blogweek moest ik iets met prei, bleekselderij en wortel. Voor het eerst zogenaamde 'boerensoep' gemaakt in de Philips Avance soepmachine. Met 180g prei, 140g wortel en 180g bleekselderij. Allemaal fijngesneden, 1½ blokje groentebouillon erbij en water tot het 2e streepje. Na de pieptoon direct nog 4 eetlepels vermicelli in de pot en weer even dichtgedaan. Omdat wij nooit veel zout eten was 1 blokje bouillon genoeg geweest.


Een paar handjes tomaatjes moesten op. Eerst 5 minuten op 190° gebakken in het bakaccessoire van de airfryerXXL met een beetje olie en Italiaanse kruiden, daarna 3 kleine stronkjes fijngesneden witlof erbij gedaan en nog 10 minuten laten bakken. Af laten koelen met nog een beetje geraspte kaas


Om ook eens te proberen had ik vegetarische balletjes gekocht. Deze na ontdooien 10 minuten gebakken in wat boter. Wat we aten was dus een kom soep, de tomaatjes-salade, de gebakken balletjes, deels in de soep, en afgebakken b'rustiekbrood. En daarna voor de liefhebbers nog een stukje roquefort. De soep, het brood en de balletjes waren zo lekker dat de salade een beetje tegenviel :-).

En vandaag, zondag, wat resten en nog veel groenten in huis waaronder winterpostelein wat zeker op moet. Daarover volgende week verder.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten