zondag 26 februari 2023

Uit de airfryer(s): gebakken feta met tomaat, aardappelkroketjes, bietjestaart; uit de slowcooker: bietjes en pompoen. Deze week aten we 3 x wat anderen gemaakt hadden, wel leuk en lekker.

Gebakken feta en tomaat, van maandag vóór het bakken.

Op zondag aten we bij een jarige zwager. Een heel gezellige middag/avond en lekkere hapjes, pindasoep en een prachtige taart door de jarige, 84, zelf gemaakt.


Op maandag maakte ik gebakken feta met tomaat. Drie tomaten, ongeveer 200g, die nodig op moesten, verse oregano, 2 fijngesneden tenen knoflook, ½ blok feta en een lepel olie. Dit 20 minuten gebakken op de bakplaat op 200° in de airfryerXL. Volgende keer toch weer op 180°, ik doe zelden iets op 200 en het was op het kantje van verbranden. Macaroni gekookt, alles gemengd, nog wat extra gemalen kaas en verse kruiden, peterselie, gewone- en knoflookbieslook, erdoor en natuurlijk wat peper. Heerlijk.


Oppasdag in de grote stad. De rest van de wintergroenten-stoofpot met nog wat aardappelschijfjes opgebakken. Plakjes katenspek en desem meergranenbrood erbij. Raar maar waar, best lekker. 


Op woensdag aten we bij een schoonzus met nog een aantal vrienden een soort lunch/diner. Begonnen met koffie met lekkere zoete hapjes. Op tafel o.a. tonijnsalade, eisalade met spekjes, zalmwraps, vleeswaren, kazen, apart een quiche met zalm en spinazie, veel soorten brood, boter en kruidenboter. Natuurlijk lekkere witte en rode wijn voor de liefhebbers. Erg fijn om elkaar weer eens te zien en heerlijk gegeten. 

😊😊😊

Daarna op donderdag alweer de maandelijkse themamaaltijd van de zorgorganisatie


Zoals vrijwel altijd eerst een smakelijke soep. De min of meer Italiaanse salade weer even laten wachten. Dan de echt weer erg lekkere pasta cannelloni. En tenslotte een heerlijk dessert. En de wijn die al in huis was komt echt van een prachtig bedrijf in Italië.


Ik kookte vrijdag in de duo-slowcooker een hele pompoen en rauwe biet, beiden na 4½  uur op laag klaar. Pompoenpuree afgemaakt met verse koriander, bieslook en tuinkers, beetje zout en beetje peper. De biet geschild en even weggezet.


De 3- en 5- jarige kleinzoons aten bij ons. 
Ik had ook nog een flinke pan moes gekookt van veel appels en 1 peer. Deze bewerkt met de staafmixer. Op tafel verder de schaal pompoenpuree, een flinke lepel moest worden gegeten door de mannetjes, de doosjes salade van de dag ervoor, de tomaatjes en stukjes augurk eruit gegeten, een schaaltje worstjes, helemaal op, natuurlijk de appelmoes, helemaal op, en dan nog in de airfryerXXL met het  smart sensing programma gebakken aardappelkroketjes, werden redelijk gewaardeerd. Ook nog heerlijke salami-worstjes uit ItaIië. Ook daarvan werd door de kleine heren aardig gegeten. En dan als toetje een kom Griekse yoghurt met honing en ja, bij oma ook met een beetje hagelslag, ha, ha.


Op de laatste dag van deze blogweek aten we weer samen. Ik maakte een bietjestaart. Eerst 250g half-om-half gehakt met 2 tenen knoflook en ½ eetlepel Provençaalse kruiden geruld. Eén hele grote biet in stukjes. Dan 3 bosuitjes fijngesneden. Onderin het bakaccessoire van de airfryerXXL eerst wat eerder gemalen broodkruimels en dan het gehaktmengsel, daarop de bietjes, daarop de bosuitjes. Dan 2 eieren geklopt met 35ml crème fraîche en 65ml gewone slagroom en wat paprikapoeder. Dit eroverheen. Daarop precies passend een stuk van een rol vers bladerdeeg, een paar gaatjes erin en erop een beetje room met een kwastje. Het werd dus een tarte tatin of wel een omgekeerde taart. Op 180°, 30 minuten gebakken. Echt heerlijk! Dat omkeren doe ik omdat als ik niet blind gebakken heb, de taartbodem eigenlijk nooit echt lekker is en op deze manier heerlijk krokant.

En vandaag, zondag, waarschijnlijk de broccoli. Daarover volgende week. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten