Soort van garlic bread. Heerlijk.
Op zondag lunch met vrienden in het
eigen dorp. Voor de één een luxe uitsmijter, voor de ander een heerlijk burrata-hapje. Voor de vrienden kroketten en ook burrata. En toe lekkere cheesecake met een bolletje en Amarena kersen op siroop en een aardbeienhapje. Gezellig en lekker.
Maandag weer gewoon aan de bak... In de middag een kom soep van de
paksoimaaltijdrest. Met nog wat extra vocht van een flinke scheut witte wijn. Heerlijk.
Ik maakte
tarte tatin met rode bietjes. Ruim
200g rauwe ongeschilde goed gepoetste plakjes biet op een grote glazen bakplaat. Deze eerste ingesmeerd met gesmolten
zoute boter, olie, appelazijn, suiker en peper en dit ook er over gelepeld toen de plakjes erin lagen. In de
grote oven op 190° 40 minuten afgedekt laten garen. Dan i.p.v. bladerdeeg een rol
flammkuchendeeg over de bietjes en 15 minuten laten bakken. Het deeg bleef erg aan het papier plakken dus dat pas na een paar minuten in de oven verwijderd. Niet omgekeerd maar van de plaat gesneden en geschept. Vinaigrette van
sjalot, olie, appelazijn, mosterd, suiker, peper, snufje zout en fijngeknipte krulpeterselie. Erg goed passend. We aten er
gerookte makreel bij. En wat frisse komkommer. Heerlijke maaltijd, prachtige combinaties. Er stond nog een fles 5 jaar gelagerde Korenwijn van Zuidam, gekregen van Sinterklaas in 2023 🙂. Een perfect drankje bij zowel bietjes als makreel. Genieten op maandag dus.
Dinsdag
pompoenpuree van een hele
spaghettipompoen in tweeën dus in beide potten van de duo
slowcooker. Daar wat
gedroogde abrikozen bij gedaan en een klein stukje
courgette dat op moest en een paar lepels water. Na 4 uur op laag, was het gaar. Uit de schil gehaald en verse
munt, koriander, peterselie en salie plus chiliflakes en peper en zout erdoor. De abrikozen voegden wel wat toe aan de smaak en maakte het bruin. Ik vond het wel wat nat. Komt misschien door de keuze van de pompoen. Overdag gemaakt. Alle kruiden en specerijen lekker ingetrokken. Een beetje opgewarmd in de
magnetron en een beetje koud op tafel. Ik vond het wel smakelijk maar partner vond het echt niet lekker. Jammer. Soepje misschien?
Drumsticks met wat olie en peper en zout gegaard in de
airfryerXXL met het smart sensing programma. Duurde ongeveer 20 minuten. Een tomatensalade erbij. De rest van de
plakjes biet gehusseld met
olie en Italiaanse kruiden en 20 minuten gebakken in de
airfryerXL in het mandje op 180°. Dat is een voor herhaling vatbaar recept. Wel een paar keer geschud.
Woensdag voorafgaand aan een blijkbaar belangrijke voetbalwedstrijd
salade. In een schaal wat in reepjes gesneden bladeren
suikerbrood of groenlof.
Komkommer, avocado, mango, sjalot, koriander en rode peper voorzichtig gemengd. Er stond nog een potje vinaigrette. Een paar reepjes
pancetta gebakken. De rest van de
makreel verdeeld. Vers
Deugniet brood 's morgens gehaald. Potje
zeer zoute boter en een schaaltje cashewnoten op tafel. Beetje mayo op de stukjes vis omdat ik dat zo lekker vind. Ik doe bewust noten, vis en vlees niet door een salade want als het niet opgaat is het beter te bewaren. Zowel de noten als de vis als het spek waren op maar de salade dus niet helemaal 🙂. Lekker gegeten.
De volgende dag soep gemaakt in de
soepmachine van de resten pompoenpuree, sla-avocado-mango-komkommersalade en ½ tomaat. Deze keer een scheutje olie onderin de machine tegen het eventueel aanbakken. Lekker met ietsje maggi en een paar druppeltjes hotsaus en wat geraspte kaas in de kom.
125g stukjes, 500ml water, 50ml sojasaus, 2 theel uienpoeder, 2 theel knoflookpoeder, ½ theel nootmuskaatpoeder, snufje cayennepeper. Ik gebruikte 4 theelepels
frietkruiden i.p.v. de uien- en knoflookpoeder. Dat met elkaar koken zie video. Dan
1 eetl mosterd, 1 eetl ketchup, 70g ui en 50g bloem of havermeel en kneden maar. Olie om het gehakt te bakken. Het geheel woog 730g. Bedoeld voor 25 heel kleine balletjes. Ik maakte er 6 van en bakte die eerst aan in een flinke scheut zonnebloemolie en een flinke klont licht-gezouten boter. Daarna ongeveer 20 minuten laten sudderen in de braadpan met deksel schuin erop. Moeilijk te bepalen wanneer gaar. Ze bleven een beetje kwetsbaar zacht en de onderkant te bruin. Na weer keren wat boter erbij en nog 20 minuten op de vlamverdeler. 's Ochtends gemaakt, dus afgekoeld toen ze nodig waren. Ze zagen er mooi uit, de smaak was prima maar bleven wat week. Misschien moet het juist met minder olie/boter en heel kort.
Voor de ovenschotel verder
500g witte kool gesneden en gekookt. In de
rijstkoker 100g witte basmati rijst. De pittige rauwkost uit het recept niet begrepen, zal voor erbij zijn bedoeld. Door de rijst en de kool wat sambal en deze
droge nasikruiden. Pindasaus met ook nog wat saus van de eieren van
vorige zaterdag even opgewarmd. Lagen opgebouwd in de ingeoliede bakpan van de
airfryerXXL. Er gingen in de 2 lagen 3 ballen, maar reepjes, nou nee, meer stukjes. Was dus heel moeilijk stevig te krijgen voor mij. Het geheel was afgekoeld dus 30 minuten op 150°. Eerst afgedekt met folie en verzwaard, dan nog een kwartier op 150° zonder folie + nog 5 minuten. Al met al veel werk voor een tamelijk eenvoudige ovenschotel 🥘. En inderdaad door de pindasaus aardig droog maar erg lekker dus een goed glas witte wijn erbij 🙂.
Als dessert deden we weer eens een Irish whisky want een potje slagroom was echt over de datum...
Vrijdag een aangepaste
wortelstamp. Er lag nog
740g wortel en 230g prei. Dit samen in de
slowcooker gedaan met
100ml water, 6 kleine teentjes knoflook, 1 kruidnagel, 1 laurierblaadje en bouillonpoeder. Na 3½ uur op laag waren de wortels nog erg hard dus nog 1 uur op hoog gezet. Krielaardappelen geschrapt in de
machine, 1 minuut gekookt en 60 minuten in de
ecostoof. De gehaktballen die over waren vielen niet uit elkaar bij opwarmen in een klont zoute boter dus dat werd gelijk lekkere jus. Maarrrrr, ook na nog een uur op hoog was de peen niet zacht. Ik weet niet wat er niet goed gegaan is, te weinig water, hoewel dat er nog genoeg in zat, te grote stukjes, te vol, hoe dan ook.... Na 7½ uur was het te stampen. Samen met prei niet echt een goed idee. Maar, de smaak was prima want wel even geproefd op de late avond natuurlijk.
Het eten werd improviseren.
Wel de aardappeltjes en de ballen. Verder sla, tomaat, komkommer, een sausje van mayonaise, mosterd, ketchup en een beetje vinaigrette met stukjes sjalot. Verder een schaaltje met
La Tur, heerlijk bij de sla, tomaat en de aardappeltjes. Smakelijk gegeten.
Op de laatste dag van deze blogweek in de middag een pompoensoepje van
No waste army.
Ik had geen zin om alsnog iets met de wortel/preistamp te doen dus even in de koelkast gelaten. Ik had een leuk recept gezien op
Facebook en hetzelfde op
Instagram voor een soort carlic bread. Maar als je daar geen account hebt kun je daar dus niet bij en ik heb geen website gevonden.
What you need:
2 low carb tortillas
2 oz cream cheese (60g)
1/2 cup shredded mozzarella (112g)
2 tbsp melted butter (tablespoon)
1 tsp garlic, minced (teaspoon)
1 tsp chopped parsley
Het gaat als volgt: neem 2
tortilla's, maak
knoflookboter, in het recept met peterselie. Smeer roomkaas op de ene wrap, daarop geraspte mozzarella, dan de 2e wrap erop en daar gesmolten knoflookboter over en nog wat mozzarella. De knoflookboter heb ik gemaakt van
100g roomboter met naar smaak verse
krulpeterselie en (deze keer)
uitgeperste tenen knoflook. Ook een beetje
gerookte paprika erdoor gedaan en laten opstijven. Plakjes laten smelten in een klein pannetje. Voor de mozzarella had ik
mini bolletjes. Deze versneden met een vork en mes. Dit geheel ongeveer 8 à 10 minuten in beide
airfryers op 190° op de pizzaplaat en de grillplaat. Ik maakte er dus 2 en gebruikte een laatste stukje La Tur en ook nog wat geraspte oude kaas bovenop. Wat een heerlijk receptje.
Verder een salade met
sla, tomaat, komkommer, stukjes van de laatste peas maker bal, stukjes aardappel en een rest van de Indonesische ovenschotel. Sausje erdoor van
mayo, mosterd, ketchup en scherpe saus van Hippo. Flink wat over wel.
En vandaag, zondag, naar de verjaardag van de kleinzoon die 7 geworden is. Daar zullen we wel een hapje en drankje krijgen denk ik zo. Daarover volgende keer dan weer.