zondag 24 september 2023

Uit de airfryer(s): appel-peer tarte tatin, visgerecht met kaas, maïskolf, hele dorade; heerlijke champignonsaus; uit de slowcooker: hele romanesco; smakelijke groenterisotto uit de rijstkoker.

Zoon, schoondochter en de jongetjes kwamen zondag langs en bleven natuurlijk gezellig eten.

Appel-peer tarte tatin.

Ik zocht naar iets leuks in de rameskins. Er stonden nog 2 potten kaneelsiroop van het cocktailfeestje. Vanuit dit idee 6 ingesmeerde bakjes gevuld met stukjes appel en peer. Overgoten met de siroop. Een dekseltje erop van bladerdeeg en voilà. Op de pizzaplaat van de airfryerXXL pasten ze precies. Deksel vanuit het mandje erover. Ongeveer 15 minuten op 180°.  Er waren er al 3 vanaf voor ik een foto kon maken ha, ha. Iets teveel siroop, dus erg nat, maar ook erg lekker.


Ik maakte 's morgens vast champignonsaus van 325g kastanjechampignons, 200ml slagroom, 120ml witte wijn, 1 grote sjalot, 2 tenen knoflook en wat bloem en boter. Volgens recept gemaakt, iets langer dan 3 minuten laten inkoken. We aten sperziebonen, pasta met de saus, schaaltje met komkommer, vers geplukte tomaatjes, beetje radicchio-salade met noten, kaas en dressing. De verse worsten, 2 met chorizo en 2 met venkelzaad, na wellen in heet water gebakken in de pan met wat boter. Voor de jongens nog een potje mini knakworstjes opgewarmd. Lekker en gezellig.


Nou, deze maandag was echt de inhoud van de koelkast aan de beurt. Veel verschillende resten. Het werd eerst een flinke kom soep met o.a. een pannetje soep wat er nog stond, een beetje van de Spaanse koude soep toegevoegd en de bouillon uit de slowcooker-hutspot. Met een paar soepstengeltjes. Lekker en op. Verder de rest van het visgerecht van de bijzondere maaltijd van vorige vrijdag. Deze keer in het met een beetje olie ingesmeerde bakaccessoire van de airfryerXXL en nu bedekt met een lekkere laag geraspte belegen kaas. Gekozen voor start op 160° en na 15 minuten nog even 10 minuten terug gezet naar 145°. Heerlijk en goed warm van binnen. 


De rest groenten van de pot pies en een rest hutspot op dinsdag samen opgebakken in wat jus van de verse worsten. Een stukje worst meegebakken. Een schaaltje sla erbij. Na of tijdens het eten nog wat kaas gegeten. Erg eenvoudige maar echt smakelijke maaltijd. Met broodjes even opgewarmd in de airfryerXL en een glas rode wijn. Tja, die glutenvrije broodjes waar ik teveel van had gekocht, gaan we natuurlijk wel gewoon opeten :-). En nog lekker ook.


Woensdag gebruikte ik een recept voor bloemkool om een hele romanesco te garen in de slowcooker. Insmeren is lastig met die torentjes, daarom gekozen voor een beetje water met bouillonpoeder onderin, daarin de kool neergezet en eromheen 2 tenen knoflook in stukken en 2 takjes verse rozemarijn. Dan een scheutje olie over de kool gesprenkeld en 4 uur op laag gezet. Heerlijk.


De 125g kastanjechampignons die er nog lagen even apart gebakken. In die pan 100g spekjes uitgebakken. Daarna beiden mee opgewarmd met de pan met rest pasta met een beetje champignonsaus. Het nat onderin de slowcooker zonder de takjes rozemarijn bij de pasta gedaan. Ook heerlijk.


Donderdag voor ieder een ½ geroosterde maïskolf. Ingesmeerd met olie, paprikapoeder en peper en op de grillplaat van de airfryerXL 15 minuten laten roosteren, onderweg gekeken en omgedraaid. Op tafel sla, tomaatjes, komkommer, stukjes kaas, boter, mayonaise, vinaigrette en zeezout. Aardappeltjes gekookt in de magnetron. Op 700w was dat maar 6 minuten in een speciale magnetronpan. Oude jus opgewarmd.


                            Verse aardbeien met de rest uit de spuitbus lactosevrije room als toetje. 


Vrijdag kookte ik boterboontjes. Die na het koken gemengd met een opgewarmd restje van de pasta met champignons wat echt een heel goed idee was. In de airfryerXXL een dorade gebakken met het smart sensing programma voor vis, 21 minuten. Inkepingen gemaakt en deze met het olie-chilipeper-knoflook mengsel ingesmeerd. Knoflook en citroen in de buik. Een paar aardappelen gekookt, laten afkoelen en deze samen met de stukjes die over waren van de vorige dag opgebakken in heerlijke oude jus. Nog wat sla, tomaatjes en stukjes komkommer op tafel.


Wat een heerlijke maaltijd. Wat op de foto hieronder te zien is, is samen met de rest sla, stukjes komkommer, schijfjes citroen, spoelwater van de verschillende pannen en schaaltjes in 30 minuten op een zeer, zeer laag pitje omgetoverd tot een heerlijke visbouillon. 


Op de laatste dag van deze blogweek aten we risotto, in de rijstkoker gemaakt met 150g arboriorijst, 500ml verse visbouillon, 50ml witte wijn en geen boter omdat er genoeg vet op de bouillon dreef.
Voor de inhoud 240g gehakt (zat in het pakje) geruld, daarcuisse de poulet uien, 2 tenen knoflook en 300g bleekselderij, rode paprika en courgette, van ieder 100g, bij gedaan en zo'n 10 minuten laten garen.  
Ik heb het apart gemaakt omdat ik weet dat de risotto in de rijstkoker altijd lukt. Zo in de pan twijfelde ik. Bovendien kan het dan ook apart worden opgediend wat voor het bewaren van eventuele resten wel zo fijn is. En gemaakt met de visbouillon omdat die er nu eenmaal was! Heerlijk gegeten. Prachtige combinatie.


En vandaag, zondag, misschien 'op restaurant' zoals de Vlamingen zeggen. Maar daarover volgende keer.

zondag 17 september 2023

Uit de airfryer(s): omelet, entrecote, potpies, afbakbrood; uit de römertopf, slowcooker en ecostoof: vis-florentine, hutspot en bonen; groentesoep uit de soepmachine en een bijzonder diner.

Dessert etentje vrijdag.

Deze zondag was de laatste met de ernstige warmte, bij ons 32°. Ik had een doosje vermicelli-rijst ontdooid. En min of meer per ongeluk was er zeekraal in huis. Deze een paar minuutjes geblancheerd in koken water. De rijst opgebakken in wat olie. Apart een hele prei in zoute boter gestoofd met 2 tenen knoflook en een rood pepertjes zonder zaadjes. Een blikje sardines erbij open gemaakt.

We kregen maandag een lekker 'zoetje' van onze huishoudelijk medewerkster. Iets met kokos en het lijkt een klein beetje op spekkoek. Lekker bij de middagkoffie.


De macaroni-salade die er nog stond smaakte nog prima. Een restje van de gestoofde prei erdoor gehusseld. Wat extra sla, tomaatjes en komkommer op tafel. Omelet erbij gemaakt van 2 eieren, een handje gebakken uitjes en geraspte kaas en wat peper. In de bakpan van de airfryerXL, 5 minuten op 195° want erg dunnetjes en ook nog scheef gelopen :-). Een lekkere maandagmaaltijd.


Van het restje van de salade met stukken komkommer en tomaatjes en een volkoren-boterham soep gemaakt in de soepmachine. Niet gekookt, alleen maar gemixt. 

Op dinsdag een entrecote van 230g ingesmeerd met olie en peper, op de grillplaat in de airfryerXL, na voorverwarmen op 200°, 6 minuten gebakken op 180°. Snij- en sperziebonen samen even gekookt en verder 50 minuten in de ecostoof. Een paar aardappeltjes gewoon gekookt. Beetje zoute boter met een scheutje rode wijn tot heerlijke jus gebombardeerd. Lekkere rode wijn bij het eten dus.

En daarna eerst nog wat Italiaanse kaas uit de voorraad en buiten een heerlijk glas calvados bij de koffie. 

Op woensdag een bijzondere belevenis. Ooit maakte partner met vele vele anderen een film. Deze werd gedigitaliseerd en opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. Op deze dag was de 2e première van deze film in Het Witte Paard met natuurlijk na afloop een heerlijke zuurkool-maaltijd. 

De volgende dag wat voorbereidingen voor vrijdag. We aten de even doorgekookte soep van maandag, met broodjes, verschillende kazen en een glas rode wijn. 

Op vrijdag weer eens gasten aan tafel. Ik had rekening te houden met gluten- en lactose-overgevoeligheid en bovendien zonder ui, pepertje, knoflook en vlees of vleeswaren in de gerechten. Gelukkig is er dezer dagen veel te koop op dat gebied. De glutenvrije webshop en ook Hofweb kwamen goed van pas.

Vooraf aan het etentje wat zoutjes, kommetje met olie en balsamico-crème om stukje brood in te dopen en wat olijven, boter en crackertjes. Ook nog wat salami voor de vleeseters.

De Salmorejo gemaakt met glutenvrij brood geweekt in 4 eetlepels heerlijke olijfolie en 1 eetlepel rode wijnazijn. Dit met de staafmixer gemixt met 550g tomaten. Voor de anderen 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 1 vers pepertje uit de kruidentuin, een paar minitomaatjes en een scheut olie, bewerkt met de Onionchef met het zwarte mes tot een pasta. In apart potje op tafel, samen met stukjes ei en glutenvrije soepstengels.

Bij het maken van de pot pies met groenten kwam ik tot ontdekking dat ik vergeten was glutenvrije bouillon te kopen. Wel had ik nog een paar zakjes glutenvrije miso soeppasta. Dat leek me prima als smaakmaker omdat er geen ui en knoflook meegebakken werd. Gemaakt met 165g wortel, 145g pastinaak, 125g bleekselderij, 75g kastanjechampignons en 100g doperwten. Dit gebakken met wat verse tijm. Dan 2 eetlepels amandelmeel en 200ml water met de misopasta en een paar klontjes Kuzu erbij en even laten koken. Dit op donderdag klaargezet. De ramekins ermee gevuld en plakjes glutenvrije bladerdeeg erop. In de airfryerXL op 180°, vanuit koud dus 30 minuten laten bakken.

Mooie kleurtjes vóór het bakken.

De vis-florentine in de römertopf is vrijwel helemaal samengesteld met diepvriesproducten. Meestal kun je deze bevroren gebruiken, maar omdat het allemaal tegelijk gaar moest zijn heb ik ervoor gekozen alles tevoren te ontdooien. De topf eerst ½ uur in het water, dan ingesmeerd met boter. De 600g kabeljauwfilets op de bodem en besprenkeld met een beetje vers citroensap. Dan de spinazie erop. Per ongeluk geen lactosevrije geraspte kaas gekocht dus gezocht naar een variant. Dat werd een paar lepels maïsvlokken gemengd met een lepeltje pumpkin spice wat ik nog had staan. Dan deze aardappelpartjes om de vis heen gelegd en er wat zeezout arrabbiata over gestrooid. Nog een paar klontjes boter op de vlokken en 45 minuten in een koude oven op 200°. De broodjes hierbij 6 minuten opgebakken in de airfryerXL. Het was O.K. maar verse spinazie is toch wel heel veel lekkerder!


De schaal radicchiosalade is gemaakt met ½ kropje radicchio, ½ kropje little gem en verse peterselie, selderie en maggiplant. De noten, kaas en dressing in aparte schaaltjes en potje.

Voor de mozzarella met dadels en amandelen de amandelen geroosterd en geplet en de dadels in stukjes gesneden. Op de bordjes schijfjes mozzarella, dadels en amandelen en een takje dille. 

Als laatste onderdeel van het diner sorbetijs met vers fruit: aardbeien, pruimen en witte druiven, en gluten-en lactosevrije slagroom


En deze wijnen dronken we bij de verschillende  gerechten. En omdat we aten met buren hoefde niemand rekening te houden met nog moeten rijden, dus we genoten van alle flessen meer of minder. Met vooraf een oude Rutte en bij de koffie een glaasje Calvados en een bonbon. 

De wijnen van links naar rechts waren goed gekozen.

Geen klachten de volgende dag van de persoon met de beperkingen, dus alles goed gegaan.

Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik hutspot in de slowcooker. Met 280g wortel, 75g bleekselderij, 200 ui, 450g aardappel, 250ml water en wat bouillonpoeder 8 uur op laag. Heb het lekker ruw gelaten. Heerlijk met een rookworst erbij.

En vandaag, zondag, komen zoon, schoondochter en de jongetjes eten. Daarover volgende week. 


zondag 10 september 2023

Uit de airfryer(s): afgebakken broden, forellen, opgebakken pizza; een bijzondere zondag met heerlijke gerechtjes en cocktails; koude macaroni-salade; verse worst, aard. en groenten uit de slowcooker.

Rozemarijn en knoflookbieslook.

Dat was me wel een bijzondere zondagmiddag hoor. Een themamiddag Italië met de kinderen, kleinkinderen groot en klein en de achterkleinzoon. Heerlijk weer, heerlijke meegebrachte hapjes, lekkere wijn van het huis en vooral ook heerlijke cocktails gemaakt door de oudste kleinzoon die dat als werk doet en ons ermee verwende. 

Vitello tonnato met saus
Frittata di Zucchine
Broden, crackers
Schaaltjes met olie en balsamico
Salami
Kleine anti pasti
Lasagne
Amaretti koekjes
Chocolade confetti
Zoete crème rolletjes
Tiramisu
Chocolade toetjes
Stracciatella ijs
Cocktails
Wijnen, sappen, water 



De volgende dag aten we de rijstmaaltijd van vrijdag opnieuw opgebakken. Samen met de rest van de vitello tonnato met saus en sla. Vooraf nog wat hapjes van de kleine antipasti. Leuk om resten te eten die deels door anderen zijn gemaakt en / of achtergelaten :-). Ook nog een klein chocoladetoetje achteraan.


En dan voor dinsdag nog een doos met een pasta-broccoli rest. In een pannetje opgebakken. Apart een eenvoudige blauwe kaassaus van 145g blue 61 waar ik de veenbessen een beetje uitgehaald heb. Gesmolten in met een klein beetje bewaarde olie van de hapjes gefruite sjalot en knoflook. Ongeveer 65ml room erdoor en peper en even laten indikken. Een beetje sla en 2 tomaten in stukjes erbij. Ook van restjes kun je een heerlijke maaltijd maken. De saus was voortreffelijk.


Woensdag weer een bijzonder warme dag. Ik kan er niet echt goed tegen. Had 2 forellen ontdooid. Deze gevuld met een paar takjes verveine en rozemarijn (geen citroen in huis), beetje grof himalayazout op de vissen en in het mandje van de airfryerXXL. Met het smart sensing programma voor hele vis, lekker geroosterd in 23 minuten. Salade van stukjes komkommer, stukjes rode paprika, stukjes wortel en little gem. Een broodje en wat zoute boter op tafel. Een gemengde dressing voor de sla. Na afloop nog een rest van de Tiramisu van zondag.


Van de huid, graten, koppen en staarten met verse kruiden 'maggiplant, verveine, bieslook, peterselie en oregano' in 25 minuten bouillon getrokken. De laatste minuten nog een scheutje witte wijn erbij gedaan. Ingevroren voor later.

De volgende dag pizza's besteld. Een salami en een quattro formaggi. De warmte doet me geen goed.

Vrijdag de pizza-punten die over waren opgebakken in de airfryers, 6 minuten op 160°. In de XL op de grillplaat, in de XXL op de pizzaplaat.


Ik wilde een klein beetje macaroni erbij maken met de rest blauwe kaassaus en stukjes grillworst. Ik las op Facebook bij Lyn Lyn Lyn in de groep Kookclub het volgende voor een koude macaronisalade: "Tomaten, ui, komkommer,  peterselie uit eigen tuin. Verder smac, gekookt ei, augurk, mayonaise, azijn, mosterd, kerriepoeder, gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder." Omdat ik graag een link naar een recept geef kwam ik dit recept tegen wat er het meest dichtbij kwam.
Uiteindelijk werd het hier: 150g macaroni, 2 eieren, 2 tomaten, ½ komkommer, 1 grote sjalot, 100g grillworst in stukjes, verse maggiplant, kerrieplant, selderij, bonenkruid, oregano en dragon fijngesneden en omdat ik er veel te veel van had wat basilicum uit de diepvries. Sausje van mosterd, mayonaise en Griekse yoghurt met een scheutje witte wijnazijn en olijfolie. De kruiden en wat peper daarin geroerd. Ongeveer een uur voor het eten de saus door de macaroni met groenten, ei en worst gehusseld. Geen blauwe kaassaus dus want dat leek me er niet meer bij passen :-). En natuurlijk veel te veel.


Op de laatste dag van deze blogweek de slowcooker aan het werk gezet. Ik maakte verse worst met aardappel en groenten. Een grote rode wortel, 1 courgette, 1 ui, 2 aardappels, 1 teen knoflook, kruiden uit de tuin, 2 worsten van Brandt en Levie, met cheddar en jalapeño, en 300ml water met bouillonpoeder. 
Smaakte prima, ziet er niet heel aantrekkelijk uit en ook de worst wordt natuurlijk niet bruin maar was heerlijk. Zelfgemaakt stracciatella-ijsje toe. 


En vandaag, zondag, hopelijk de laatste erg warme dag. Maar eens kijken wat er nog is. Daarover volgende zondag.

zondag 3 september 2023

Uit de airfyer(s): pasta-broccolischotel, slastamppot met kaas; bloemkool-baltisoep uit de soepmachine; maïskolven uit de slowcooker; salade met gorgonzola met verse vijgen; gehaktballetjes met pindasaus en ook nog een heerlijk rijstgerecht.

Pasta-broccolischotel uit de airfryer.

Wat is het geworden deze zondag. Veel sla was er nog. Wat aardappels gekookt. Een omelet gemaakt van 4 eieren met peper en geraspte kaas. Beetje boter gesmolten met Provençaalse kruiden als jus. Een eenvoudige maar lekkere maaltijd.

Op maandag verse worst met tomaat en oregano van de Amsterdamse worstmannen in boter gebakken in de pan en daarna een klein restje heerlijke saus van de drumsticks van vrijdag meegewarmd. Sperziebonen met een takje bonenkruid even gekookt en daarna voor 50 minuten in de ecostoof. Aardappelen geboend en gepoft in de magnetron, 8 minuten op 700W. Lekker Hollands maaltje met tomaatjes van eigen plant.

De volgende dag een pasta ovenschotel met broccoli. De kaas samengesteld uit een beetje mascarpone, een beetje camembert en een klein beetje blauwe kaas (hoeveelheden weet ik niet). Dat gemengd met verse bieslook, peterselie, maggiplant en dragon en zo door de warme gekookte penne. Een kleine struik broccoli, 190g penne, 7 gedroogde tomaatjes uit de olie en 60g vers-gekraakte walnoot erdoor. Flinke hand geraspte kaas erover. Gebakken in de airfryerXXL in een laatst aangeschaft siliconen-bakje op 180°, ongeveer 18 minuten. Had nog iets langer gemogen voor de warmte binnen maar dan op iets lagere temperatuur om verbranden te voorkomen. Was wel heerlijk. Klein beetje ijsbergsla erbij op tafel met nog een beetje dressing.

Even tussendoor, aardappelen van de groenteboer zijn schoon, die van biologische webwinkel Hofweb moet ik echt afboenen, veel gesneden groenten bij groenteboer of supermarkt, alles is smeerbaarder gemaakt met vele toevoegingen in de 'gewone' winkel, de walnoten kun je kopen in een zakje, gekraakt en netjes allemaal in tweeën, maar wat is er leuker, fijner voor mens en milieu dan het jezelf iets moeilijker maken en op z'n minst denken dat dat ook gezonder is. Walnoten krijg ik van een lief medemens en heb heerlijk zitten kraken in de zon op het terrasje bij de keukendeur. En ja, met zere handen van de artrose, maar met veel plezier en gewoon niet teveel tegelijk willen toch?

Op woensdag stamppot sla. Bij elkaar 300g sla van radicchio, witlof en little gem en verse kruiden zoals maggiplant, selderij en bieslook. Zo'n 500g aardappel gekookt met behulp van de ecostoof. In een pan met een beetje oude jus 100g gerookte spekjes gebakken, daar 1 ui en 1 teen knoflook bij gedaan. Omdat de jus en spekvet genoeg waren geen melk gebruikt. Apart een rookworst opgewarmd in de verpakking in heet water. Geslaagde maaltijd.

Omdat ik wat ruimte nodig had in de vriezer maakte ik van de bloemkool balti een lekkere soep. In de soepmachine fijngemalen, in de pan verhit. Deze vooraf gegeten.

Verse maïskolven kwamen mee met de donderdagse bestelling. Ik heb ze, 1 heel de andere in 2 delen, gegaard in de slowcooker alleen maar in gesmeerd met zelfgemaakte knoflookboter van zoute boter en 5 tenen uitgeperste knoflook, ingepakt in folie, 4½ uur op laag. En erbij salade met gorgonzola met verse vijgen, ook net binnen. Een echt heerlijke combinatie. De hele kolf was over.



Vrijdag was de jongste kleinzoon op bezoek want de juffrouw was ziek en er was geen vervanging op school. Bij het ophalen kwam de oudste mee en papa en de jongetjes aten mee. Ik maakte gehaktballetjes met rijst en pindasaus. Van 500g gehakt met zwarte peper, lepeltjes nasi- en frietkruiden, 1 ei, een scheut ketjap en wat paneermeel 16 kleine balletjes gemaakt. Ooit geleerd om deze in de koelkast te zetten voor het braden. Van ontdooide vermicelli-rijst maakte ik met prei, bleekselderij, ui, rode paprika, wortel, afgeschrapte maïskorrels en al eerder gekookte boontjes een nasi-achtig geheel. De pindasaus maakte ik op deze manier en niet al te scherp. Sambal, ketjap, kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng en gekookte eieren apart op tafel. 

En dan alweer de laatste dag van deze blogweek. Voor de zondag, met kinderenen, kleinkinderen en zelfs achterkleinzoon, samen een themabuffet Italiaans, waar iedereen iets voor maakt en/of meebrengt, maakte ik het meest eenvoudige stracciatella-ijs. Zonder ei in een zelfvriezende ijsmachine. Ik gebruikte dubbele hoeveelheden en deze chocolade hagelslag

We aten slastamppot met stukjes worst, afgedekt met geraspte kaas, als ovengerecht in het bakaccessoire van de airfryerXXL, 30 minuten op 160° vanaf koud. De gehaktballetjes die over waren erbij. Nog de laatste verse vijgen opgegeten met een stukje blauwe kaas. 


En vandaag, zondag, de hele middag in het kader van het thema Italiaans. Daarover volgende week.