Dit weblog gaat over koken en eten. Sinds ik juli 2014 gestopt ben met werken in het hoger onderwijs schrijf ik hier met veel plezier over de keuken en wat daarmee samenhangt.
zondag 26 juli 2020
Uit de airfryer: ratatouillequiche, tacoschelpen en een bloemkoolschotel; uit de slowcooker: ratatouille; soep van resten en een klassieke andijviestamppot.
Een rol bladerdeeg die aan de beurt was. Mijn eeuwige probleem met die bodem. Ik heb geen echte tarte tatinpan. Nu heb ik de vorm ingevet, een stuk bakpapier onderin de vorm gelegd, daar de vulling op (zo glad mogelijk gestreken) en dan de lap deeg met ingeprikte gaatjes er op. Het recept was gebaseerd op deze ratatouillequiche. Ik heb gebruikt: ¾ rode paprika, ½ gele courgette en een stukje spitskool. Dat even gebakken met een paar plakjes worst in een scheutje olie. Dan 2 eieren, 75g ricotta, 125g crème fraîche, 50g tomatenketchup en zwarte peper losgeklopt. Het groentemengsel op het bakpapier, het eimengsel er doorheen geroerd. Het bladerdeeg bovenop gelegd en ingesmeerd met een beetje koffiemelk. Dan 35 minuten in de voorverwarmde airfryerXL op 160°. Heerlijk en lekker knapperig deeg, maar ook nog niet de ideale manier. Zonder bakpapier? Zonder invetten? Of toch echt het bladerdeeg eerst bakken met een nep-vulling, blind bakken dus. Andere mogelijkheid, deeg voor hartige taart gebruiken.
De volgende dag aten we biefstukreepjes in een tacoschelp. Deze maaltijd was dus alleen maar geïnspireerd op dit recept. Ik maakte in een schaal 1 grote tomaat in stukjes, ½ komkommer in stukjes, 1 verse sjalot in smalle reepjes en verse basilicum. Voor de dressing 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels, citroensap, 1 eetlepel lichtbruine suiker en ½ theelepel cayennepeper. Dat op tafel gezet. Ook een schaaltje Griekse yoghurt en een potje pruimenchutney. Dan 6 tacoschelpen in de airfryer in de mand voor 10 minuten op 150°. Intussen in een heel klein scheutje olie 2 biefstukken met flink veel zwarte peper uit de vijzel, gebakken tot ze lekker bruin waren en toen een paar blokjes zoute boter er bij. In totaal bijna 6 minuten om en om. De biefstuk en bijbehorende jus met "gebrande" peper meegenomen naar tafel en daar gesneden wat we wilden hebben. Uiteindelijk wel de hele biefstukken op. Met nog een stukje donker brood de heerlijke sappen, jus en dressing op gesopt.
Voor dinsdag maakte ik ratatouille in de slowcooker. Aangepast natuurlijk: 400g courgette, 1 gele paprika, 280g tomaat, 3 tenen knoflook, 3 kleine rode uien, flinke eetlepel tomatenpuree en 4 verse takjes kruiden. De uien gebakken in een beetje zoute boter in een steelpannetje en daar de tomatenpuree bij gedaan. Verder alles in stukjes in de pot. Ik begrijp niet waarom je bij zo'n recept als dit de tomaten zou moeten ontdoen van pitten en zaadlijsten want dat vocht is juist heerlijk om toe te voegen. Niet gedaan dus want teveel vocht kan prima verwerkt worden achteraf. Wel een lepel olijfolie toegevoegd aan het geheel en alles gemengd. Omdat de pot behoorlijk vol was heb ik gekozen voor 4 uur op laag. Een stuk feta lag er nog dus even gezocht en ik vond deze site. Ook wat pijnboompitten geroosterd. En witte basmatirijst uit de rijstkoker er bij. Erg smakelijk.
Woensdag kwam een schoonzus op de koffie en lunchen. Maar omdat ze koolhydraat-arm wilde eten, bedacht ze maar zelf wat ze wilde meebrengen. Ook goed want ze kan lekker koken :-). Eerst een stukje taart van o.a. amandelmeel. De ratatouille was ook heerlijk koud en haar eiersalade echt lekker. Voor de liefhebbers nog een crackertje er bij en natuurlijk een feestelijk glas witte wijn.
Voor later op de avond soep gemaakt in de soepmachine. Van het nat van een pakje mozzarella, een stukje quiche met inhoud van zondag, een rest groente van de taco-maaltijd, de rest van de ratatouille, een verse ui in stukjes, een paar geroosterde pijnboompitjes en water tot aan het 2e streepje. Op de pureerstand. Heerlijk met een crackertje.
Op donderdag een heerlijke fruitlunch met biologische peer en kruisbessen en een klontje Griekse yoghurt.
Dan een bloemkoolschotel. Ik heb ½ bloemkool en 350g aardappelen eerst gekookt. Verder 65g crème fraîche even verwarmd en gemengd met 2 kleine eieren en 2 tenen knoflook. In de pan de laagjes aardappel/bloemkool, geraspte kaas, peper en tijm gelegd en dan het eimengsel erover. De airfryer XL met de bakpan voorverwarmd op 170°, schaal er op en 30 minuten gebakken. In de pan in wat olie en zoute boter een flinke entrecote gebakken. Dat vinden we nu eenmaal lekkerder dan in de airfryer.
Vrijdag blij terug gekomen van de cardioloog in de grote stad. We aten andijviestamppot met spekjes. Vrijwel geheel volgens recept. Met een beetje room i.p.v. melk. Eén middelgrote ui en 200g spekjes gebakken. Extra wat jus opgewarmd van de entrecote en op tafel ook nog wat geraspte kaas voor de liefhebbers (ik dus).
Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, was ik op verjaarsvisite bij de kleindochter die 26 jaar geleden geboren is op mijn verjaardag. Geen feestje thuis dus dit jaar :-). Erg gezellig met alleen wat familie. Lekker eten en drinken, maar foto's vergeten.
Wel nog een lekker cadeau gekregen om mee naar huis te nemen.
En vandaag, zondag, schoondochter met de twee kleintjes in huis. Het zal een van-alles-wat maaltijd worden denk ik. Daarover volgende week.
zondag 19 juli 2020
Begonnen in Restaurant Gewoon; uit de airfryer: naanbroodje als pizza; heerlijke gerechten bij vrienden; zalm met ricotta, bijzondere courgettecake en ook nog spitskool uit de slowcooker.
Naanbrood als pizza. |
Een lekker visbordje en Thaise garnalenkroketjes, varkenshaasspies en biefstuk, ijs met aardbeien (al aangebroken is te zien) en Irish Coffee toe. Lekker, corona-proef ondanks gezellige drukte op het tuinterras.
De volgende dag aten we een spicy Chinese koolstamppot. Met 270g kool en 450g aardappel. Ik heb de kool gebakken in een rest jus van het gehaktbrood met wat extra boter. Eerst 2 sjalotten gebakken, daarna de kruiderij er bij, 1½ theelepel eerder zelf samengestelde nasikruiden, en dan de kool in de pan. Geen melk, geen spekblokjes, wel een lekkere grove rookworst van chicks and pigs die nog in de diepvries lag.
Voorgerecht op dinsdag, meloen met ham. Daarna o.a. een naanbroodje. Ingesmeerd met tomatenketchup, daarop een plak ham, dan een bolletje mozzarella in schijfjes en daarop Italiaanse kruiden. Dit 9 minuten op 160° op de met een drupje olie ingewreven bakplaat in de airfryerXL. Was heerlijk maar wel met een zachte bodem. De volgende keer op de pizzaplaat in de andere airfryer proberen. Verder gemengde sla met cashewnoten, geraspte Parmezaan en een scheutje balsamico-azijn. Een naar eigen wens gemaakte tzatziki, komkommer in kleine stukjes en dus niet geraspt, alles wat minder, verse dille en extra wat zwarte peper. Als dessert een stukje Danish Blue met een crackertje. Met een lekker glas rode wijn een leuke dinsdag-maaltijd.
Door omstandigheden de volgende dag niet gekookt maar brood gegeten. Met gebakken ei, kaas, vleeswaren en wat tzatziki van de dag ervoor.
Courgettecake |
Over het algemeen zijn de zondag of maandag de restjes-dagen, maar deze keer was dat zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek. Anderhalve dag zorg voor de bijna peuter is geweldig leuk, maar vraagt ook aardig wat energie vandaar. Na het lieve jongetje naar huis gebracht te hebben, een eenvoudige maaltijd op tafel gezet.
Een klein stukje courgettecake versierd met een beetje witte bonen uit de Franse pot, Chinese koolstamppot met nog een flink stuk worst uit het stevige vel gehaald en de rest van het gerulde gehakt er door en daarna nog een stukje Danish Blue met een crackertje. Een prima maaltje.
Met een heerlijk glas Calvados buiten bij de koffie.
En vandaag, zondag waarschijnlijk een hartige taart, maar daarover volgende week.
zondag 12 juli 2020
In de airfryer: ganzenborstfilet en soort boerenomelet; uit de slowcooker: aardappelpuree en gehaktbrood; koken kan ook in de magnetron.
Wat bracht de week. We begonnen met zeeduivel met kruidenboter. Het was ruim 300g vis, de rest van de hoeveelheden wel aangehouden. De verse kruiden waren bieslook, knoflookbieslook, dille, maggiplant, krulpeterselie en oregano. Grappig om weer eens een recept in de magnetron te maken. De nieuwe aardappeltjes en verse snijbonen die we er bij aten gewoon gekookt in wat water met een snufje zout.
Met een chique zondags glas Chablis er bij. Mmm. Een heerlijke maaltijd hoor. Zeeduivel is heel stevig vlees en niet heel erg ‘vissig’. De eenvoudige manier van klaarmaken was een succes.
Maandag een saaie natte dag zonder koffie want de machine is kapot en de nieuwe zou pas later in de week komen. En de laptop kon de volgende dag worden opgehaald. Uit de vriezer 2 ganzenborstfilets. Die werden gebakken als biefstuk in de Airfryer XL op de grillplaat, ongeveer 4 minuten op 180 graden. Als saus gebruikte ik de kruidenboter van de vorige dag aangevuld met een restje kaassaus wat weer was versterkt met wat vers-gemalen kaas en een slokje witte wijn. Even in de magnetron en een heerlijke saus. We aten er in de magnetron gekookte broccoli bij en in de Airfryer afgebakken stokbrood. Ik heb een speciale magnetronpan die wat stoom uit laat. De roosjes van de broccoli er in (de stam bewaard voor een soepje), een paar lepels water en dan een minuut of 4 op de hoogste stand. Net precies goed.
Dinsdag was de nieuwe laptop binnen, maar dat vraagt dan natuurlijk nog heel veel gedoe voor het allemaal werkt.
We aten een soort boerenomelet: 4 eieren geklutst met 75ml room, ¼ rode paprika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 1 sjalotje, 5 roosjes gekookte bloemkool, 2 gekookte aardappeltjes en flink wat peper. Eerst 5 minuten op 180° in de voorverwarmde airfryer XL op de bakplaat en daarna nog 5 minuten op 160°. Perfect gaar en fluffy. Een salade van fijngesneden Chinese kool en komkommer met aan tafel te kiezen piccalilly.
Nou, de woensdag verliep chaotisch. De nieuwe koffiemachine wilde niet doen wat wij wilden. Uiteindelijk natuurlijk wel, maar gedoe dus. Voor de nieuwe MacBookAir moest ik een adapter gaan kopen om de externe harde schijf te kunnen verbinden. Vervolgens bleek daar niet alles op te staan wat ik hoopte. Ook gedoe dus. Van het eten voorbereiden kwam niets, dus besloten we maar weer eens een keer te kiezen voor een gekochte pizza. Natuurlijk te zout, maar ook wel erg lekker. met een heerlijke wijn er bij, dat dan weer wel :-).
Donderdag was een dag om de koelkast weer wat op te ruimen. Pasta met wat snijbiet en kruidenboter/kaassaus opgewarmd in een pannetje, stukken omelet opgewarmd in de magnetron, een beetje jus gesmolten in een pannetje en uitgegoten over zeer fijn gesneden koude gansfilet, wat mayonaise en een geroosterde boterham en zo een heerlijke maaltijd op tafel. Later nog aardbeien met een druppeltje honing toe.
De volgende dag de slowcooker aan het werk gezet. Puree in de ene pot. Met 380g aardappel, 120g bleekselderij, 30ml weekwater van de porcini en 30g boter.
In de andere pot gehaktbrood. Met 500g rundergehakt, 1 stengel bleekselderij, ½ rode paprika, 1 kleine rode ui (samen fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes), een paar geweekte droge stukjes eekhoorntjesbrood, een flinke koffielepel amandelmeel, 1 ei, verse oregano, tijm en rozemarijn en flink wat zwarte peper en een snufje zout. Lang gekneed, pot gespraid met olie, aluminiumfolie op de bodem, theedoek onder het deksel. Beiden 6½ uur op laag. Heerlijke puree, heerlijk gehakt, nog wat sla met komkommer er bij.
Op zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we postelein. Onverwacht de kleinzoon van 2 jaar en 8 maanden in huis. Een beetje verse moes gemaakt met 3 appels en sap van ½ sinaasappel. Er was weinig postelein en het leek mij ook niet zo geschikt voor het kind. Gemaakt volgens recept zonder de oregano want dat kwam er niet van in de drukte. Erg lekker. Verder een naanbrood, resten gehaktbrood en puree opgewarmd in de magnetron. En lekkere gerookte meervalfilet kant en klaar koud. Voor elk wat wils en yoghurt toe.
En vandaag, zondag, eerst in de middag kindje naar huis brengen, dan verder zien.
We aten een soort boerenomelet: 4 eieren geklutst met 75ml room, ¼ rode paprika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 1 sjalotje, 5 roosjes gekookte bloemkool, 2 gekookte aardappeltjes en flink wat peper. Eerst 5 minuten op 180° in de voorverwarmde airfryer XL op de bakplaat en daarna nog 5 minuten op 160°. Perfect gaar en fluffy. Een salade van fijngesneden Chinese kool en komkommer met aan tafel te kiezen piccalilly.
Nou, de woensdag verliep chaotisch. De nieuwe koffiemachine wilde niet doen wat wij wilden. Uiteindelijk natuurlijk wel, maar gedoe dus. Voor de nieuwe MacBookAir moest ik een adapter gaan kopen om de externe harde schijf te kunnen verbinden. Vervolgens bleek daar niet alles op te staan wat ik hoopte. Ook gedoe dus. Van het eten voorbereiden kwam niets, dus besloten we maar weer eens een keer te kiezen voor een gekochte pizza. Natuurlijk te zout, maar ook wel erg lekker. met een heerlijke wijn er bij, dat dan weer wel :-).
Donderdag was een dag om de koelkast weer wat op te ruimen. Pasta met wat snijbiet en kruidenboter/kaassaus opgewarmd in een pannetje, stukken omelet opgewarmd in de magnetron, een beetje jus gesmolten in een pannetje en uitgegoten over zeer fijn gesneden koude gansfilet, wat mayonaise en een geroosterde boterham en zo een heerlijke maaltijd op tafel. Later nog aardbeien met een druppeltje honing toe.
De volgende dag de slowcooker aan het werk gezet. Puree in de ene pot. Met 380g aardappel, 120g bleekselderij, 30ml weekwater van de porcini en 30g boter.
In de andere pot gehaktbrood. Met 500g rundergehakt, 1 stengel bleekselderij, ½ rode paprika, 1 kleine rode ui (samen fijngemaakt in de Onionchef met het roze mes), een paar geweekte droge stukjes eekhoorntjesbrood, een flinke koffielepel amandelmeel, 1 ei, verse oregano, tijm en rozemarijn en flink wat zwarte peper en een snufje zout. Lang gekneed, pot gespraid met olie, aluminiumfolie op de bodem, theedoek onder het deksel. Beiden 6½ uur op laag. Heerlijke puree, heerlijk gehakt, nog wat sla met komkommer er bij.
Op zaterdag, de laatste dag al weer van deze blogweek, aten we postelein. Onverwacht de kleinzoon van 2 jaar en 8 maanden in huis. Een beetje verse moes gemaakt met 3 appels en sap van ½ sinaasappel. Er was weinig postelein en het leek mij ook niet zo geschikt voor het kind. Gemaakt volgens recept zonder de oregano want dat kwam er niet van in de drukte. Erg lekker. Verder een naanbrood, resten gehaktbrood en puree opgewarmd in de magnetron. En lekkere gerookte meervalfilet kant en klaar koud. Voor elk wat wils en yoghurt toe.
En vandaag, zondag, eerst in de middag kindje naar huis brengen, dan verder zien.
zondag 5 juli 2020
Een week zonder laptop, tobben. Uit de airfryer: hamburger, friet en oven schotel; uit de slowcooker: bloemkool; ook nog pasta met snijbiet.
Wat een last om geen MacBook meer te kunnen gebruiken. Maar, het gaat met de iPad ook. Ik maakte als voorgerechtje op zondag een garnalencocktail. Met 100g garnalen en een sausje van 2 flinke lepels mayonaise, 1 lepel tomaten ketchup, 2 lepels whiskey en 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder.
Voor het avondeten opgebakken: een rest witte rijst, een restje prei met spekjes en een rest gewokte Chinese kool. Daarbij op tafel kroepoek, sambal en atjar. Prima soort Hollandse nasi van resten.
De volgende dag opnieuw opgebakken rijst maar nu de rest rijst gebakken met ui en de rest uit de slowcooker gemaakt met prei met elkaar gemengd. Een in de airfryerXL op de grillplaat in 8 minuten op 180 graden gebakken hamburger er bij.
Dinsdag gekonfijte eendeboutjes. Kant en klaar uit de diepvries, opgewarmd in heet water. Aardappelen en sperziebonen gekookt. Jus gemaakt met een klont boter met een fijngesneden sjalotje.
Op woensdag aten we bloemkool uit de slowcooker. Een flinke bloemkool ingesmeerd met een papje van olie, peterselie, knoflook, rozemarijn, zwarte peper en parmezaan. Met 75ml water met een beetje bouillonpoeder 4 uur op laag gezet. Smaakte heerlijk. Een fijne kaassaus er bij gemaakt van 20g boterjus met stukjes sjalot, 20g bloem, 250ml bouillon, water met poeder, en 75g in de Onionchef gemalen 2 soorten kaas. Dan nog een paar gekookte aardappels met wat olie bespoten en 8 minuten gebakken in de airfryerXL en een rest pasta even in de magnetron. Dat laatste was geen goed idee want dat wordt al snel te taai. Al met al, een goede vleesloze maaltijd.
Op donderdag aten we frietjes. Omdat het aardappels waren met een erg ongewoon model waren ze niet allemaal hetzelfde. Maar toch in de airfryerXXL gedaan met het speciale programma voor verse friet. Na ongeveer 24 minuten heerlijke friet. Apart een biefstuk gebakken in een rest jus van boter met sjalot en een schaaltje sla en komkommer.
Voor het avondeten opgebakken: een rest witte rijst, een restje prei met spekjes en een rest gewokte Chinese kool. Daarbij op tafel kroepoek, sambal en atjar. Prima soort Hollandse nasi van resten.
De volgende dag opnieuw opgebakken rijst maar nu de rest rijst gebakken met ui en de rest uit de slowcooker gemaakt met prei met elkaar gemengd. Een in de airfryerXL op de grillplaat in 8 minuten op 180 graden gebakken hamburger er bij.
Dinsdag gekonfijte eendeboutjes. Kant en klaar uit de diepvries, opgewarmd in heet water. Aardappelen en sperziebonen gekookt. Jus gemaakt met een klont boter met een fijngesneden sjalotje.
Op woensdag aten we bloemkool uit de slowcooker. Een flinke bloemkool ingesmeerd met een papje van olie, peterselie, knoflook, rozemarijn, zwarte peper en parmezaan. Met 75ml water met een beetje bouillonpoeder 4 uur op laag gezet. Smaakte heerlijk. Een fijne kaassaus er bij gemaakt van 20g boterjus met stukjes sjalot, 20g bloem, 250ml bouillon, water met poeder, en 75g in de Onionchef gemalen 2 soorten kaas. Dan nog een paar gekookte aardappels met wat olie bespoten en 8 minuten gebakken in de airfryerXL en een rest pasta even in de magnetron. Dat laatste was geen goed idee want dat wordt al snel te taai. Al met al, een goede vleesloze maaltijd.
Op donderdag aten we frietjes. Omdat het aardappels waren met een erg ongewoon model waren ze niet allemaal hetzelfde. Maar toch in de airfryerXXL gedaan met het speciale programma voor verse friet. Na ongeveer 24 minuten heerlijke friet. Apart een biefstuk gebakken in een rest jus van boter met sjalot en een schaaltje sla en komkommer.
Dan was het vrijdag. Ik maakte een geheel aangepaste maaltijd geïnspireerd op dit recept. Er lagen 2 hamburgertjes die echt op moesten. In de koelkast de helft van de bloemkool uit de slowcooker. Die heb ik in de Onionchef vermalen tot bloemkoolrijst. De hamburgers geprakt. Eerst 3 stengeluitjes in wat oude jus gebakken, dan de geprakte hamburger er bij en vervolgens de bloemkool. Omdat beiden al op smaak waren geen extra kruiden etc. Wel een ei en 50g kaas erdoor en ook nog wat kaas bovenop gestrooid. In de airfryerXL in een ovenschaal op de bakplaat 13 minuten op 170 graden. Heerlijk hapje. Een beetje sla en komkommer er naast. Aardbeien met slagroom toe.
Zaterdag, de laatste dag alweer van deze blogweek, pasta met snijbiet. De helft van de hoeveelheden en verder volgens recept. Ik had wel nog wat steeltjes van paddestoelen en een paar gekookte boontjes liggen dus die meegebakken met de knoflook, tomaat en snijbietsteeltjes. Pasta apart geserveerd. Eerder zelf gemalen kaas erover aan tafel. Een vriendelijk maaltje zonder ophef met een lekker glas biologische wijn uit Portugal.
En vandaag, zondag, nog geen idee. Het is erg lastig om de blogpost te schrijven op de iPad. Er gaat steeds van alles mis, maar ondanks het gedoe toch weer gepubliceerd. Vooral het rommelen met foto’s was lastig en vervelend. Ik heb daarom het laatste stukje maar zo gelaten. En zeer waarschijnlijk volgende week weer een laptopje in 🏠.
Abonneren op:
Posts (Atom)