zondag 12 februari 2023

Lemoncurd-taartjes. Uit airfryer(s): boerenomelet, karbonades en een pasta-roomtaart; uit de slowcooker: Italiaans stoofvlees, rode bieten; Saffraanrijst en witte basmati uit de rijstkoker; de soepmachine aan het werk; en ook de Onionchef weer gebruikt.

Heel veel in de koelkast wat langzaamaan weggewerkt moest worden, opgegeten of ingevroren. Onder andere de lemoncurd-taartjes. Zaterdagochtend had ik ze gevuld met smeerkaas, suiker, vanillesuiker en slagroom. Daarbovenop een dot lemon curd. Ook deze zondag smaakten ze nog heerlijk.

De rest van de ontdooide rode kool, gemengd met een restje rodekool-stamppot en de fijngeprakte aardappelkroketten die over waren van zaterdag. Een paar worstjes mee opgewarmd, 2 stukjes eendenborst gewarmd in een rest jus. Na zo'n bijzonder zaterdag-diner een zeer eenvoudig meer lekker stamppotje dus op zondag. 

Op maandag aten we in de rijstkoker gemaakte saffraanrijst gebruikt bij een Spaanse schotel. Voor de rijst onze standaard hoeveelheid witte basmatirijst en nu met groentebouillon i.p.v. water met een beetje kurkuma, een beetje in de vijzel fijngemaakte komijn, een beetje chilivlokken en een beetje saffraandraadjes (de beetjes zijn aangepast aan de hoeveelheid rijst, dus gold hier het recept niet voor mij). Geen extra zout en geen knoflook want dat zat al in de schotel. Voor de schotel ¾ rode-. ⅔ gele- en ⅔ groene paprika en 2 flinke tenen knoflook in stukjes gesneden. Ik had een mooie chorizo liggen van de Spaanse winkel. Hiervan 150g in stukjes gesneden. Een scheut olie in de pan, ui, paprika en chorizo gebakken en daarna de knoflook en 2 lepels taggiasche olijfjes die op moesten, wat verse takjes tijm en rozemarijn erbij. Takjes eruit voor het serveren, rijst apart gehouden. Beiden heerlijk.


We eten zelden een dessert, eigenlijk alleen als er eters in huis zijn, maar de gele vla en lemoncurd die gekocht zijn voor het zaterdag-diner moesten natuurlijk wel op, een heerlijke combinatie van zoet en zuur. 

Dinsdag oppasdag. Klaargezet voor de slowcooker: Italiaans runderstoofvlees. Voor de pasta bij het kindermenu van zaterdag had ik een doosje tomatensaus ontdooid. Daarin het restje spinazie wat apart was geslonken fijngesneden verwerkt. Dit gebruikte ik als tomatenpolpa. Alles maandagavond klaargezet in de koelkast, partner gevraagd de pan aan te zetten. Er was ruim 400g sucadelappen, 100g spekblokjes, 1 ui, rest snackworteltjes + 1 kleine winterpeen, 2 stengels bleekselderij en 2 tenen knoflook. Als kruiden 1 groot vers geknipt laurierblad, 12g verse tijm, rozemarijn, salie en oregano op het vlees gelegd. De groenten, het spek, de polpa, tomatenpuree, balsamico en het bouillonblokje eroverheen gegoten. Geen portobello of andere paddenstoelen gebruikt. Op 8 uur laag gezet. Geen kappertjes en allesbinder erdoor geroerd aan het eind. We aten het met desem-witbrood. Heerlijk.

Little gem sla, een paar tomaatjes. In het bakaccessoire van de airfryerXXL eerst in een klein beetje olie een kleine winterwortel, ⅓ groene paprika en een paar dunne kleine bleekselderij-stengeltjes in stukjes bijna 10 minuten gebakken op 180°. Dan 4, met een scheutje room, versgemalen peper en flink wat verse bieslook en koriander, geklutste eieren erbij. Deze ook nog 10 minuten op 180° laten garen. Toch nog stevige groenten, maar wel heel smakelijk. Een in de magnetron gepofte aardappel, stukje roquefort en wat boter maakten de woensdagmaaltijd af.

Er kwam donderdag een kilo rode bieten binnen met de boodschappen, gekregen om een Valentijnssoep mee te maken. Maar omdat ik bieten schillen niet fijn vind, deze eerst gekookt in de slowcooker, 5 uur op laag met alleen water (dan gaan de velletjes er gemakkelijker af). 

Ook nog een zak appels cadeau gekregen dus de 'oude' appels tot moes gemaakt voor de diepvries.

We aten karbonade, 2 x 4 minuten gebakken in de airfryerXL. Sla, een tomaatje en in de rijstkoker gemaakt witte basmatirijst. Apart opgewarmd, de sinaasappelsaus van de eendenborsten van afgelopen zaterdag. Heerlijk maal weer.

Vrijdag soep gemaakt in de soepmachine van een beetje Spaanse schotel, een stuk omelet, een beetje witte rijst, ⅓ gele paprika en een klein stronkje little gem sla. Met water tot het onderste streepje. Op de pureerstand. Lekker in de middag.

We aten gestoofde rode bietjes, met ui en appel. Van de eerder gekookte bietjes 1 grote en 1 kleine in blokjes gesneden, 1 appel eveneens, 1 ui in halve ringetjes even gesmoord en de rest erbij met een scheutje whisky en een scheutje witte wijn. Met gekookte krielaardappeltjes en een rest van het Italiaanse stoofvlees wat er geweldig bij paste.


Dan de laatste dag van deze blogweek, tja, de valentijnssoep is er niet van gekomen want andere soep dus de rest van de bietjes ingevroren want 2 x bietjes achter elkaar had ik geen zin in. 

Ik maakte voor 's avonds een pasta roomtaart. Een stukje jonge kaas en een stuk comté gemalen in de Onionchef met het zwarte mes. Pastavlindertjes en macaroni (de farfalle was op), eieren, bouillonblokje, crème fraîche en kaas gebruikt voor 2 personen. In een ovenschaal in de airfryerXL op 160° 20 minuten laten bakken.
In plaats van een salade knoflookchampignons erbij gebakken. Met 250g kastanjechampignons, deels doormidden gesneden, 3 knoflooktenen, scheutje wijn, beetje verse bieslook, peterselie en tijm uit de kruidentuin en wat zout en peper. Prima combinatie en beiden erg lekker.


Overigens tussendoor nog goed gedroogd meergranen-desembrood verkruimeld met de Onionchef met het zwarte mes om te gebruiken als paneer.

En vandaag, zondag, theevisite en verder nog geen idee. Daarover dus volgende week.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten