|
Grieks voorgerecht, Ntakos-dakos. |
Ik wilde zondag een vleesloze maaltijd maken zonder aardappelen. Gekozen voor wortelfriet. Dat was 340g. Die 125 uit het recept begrijp ik niet, want lijkt me erg weinig voor 4 porties, maar soms gaat er wel eens iets mis in een recept. Een beetje olie en Provençaalse kruiden erdoor geschud. In de airfryerXXL met het smart sensing programma voor verse friet. Het duurde 19 minuten en was iets te snel klaar. Ik de airfryer op warm houden gezet voor een paar minuten, waren de schijfjes net niet krokant meer. Wel erg lekker trouwens. Ik vond in dit recept dat gezouten yoghurtsaus lekker is bij geroosterde wortel. In 100ml crème fraîche een theelepel za'atar en een theelepel gevijzeld zeezout gedaan. Was er inderdaad goed bij passend.
Daarnaast verse spruitjes. Eèn minuut gekookt, daarna 40 minuten in de ecostoof. Ik had van de vorige dag nog kaassaus. Lekker bij de spruitjes. Gezonde maaltijd met nog een half worstje over van de vorige maaltijd voor de echte vleeseter in huis :).
Op maandag voorbereidingen voor het diner de volgende dag. Tussendoor wat sla met kiemgroenten, beetje couscous, wat opgebakken bloemkool in kaassaus en een lapje kalfsschnitzel even gebakken in wat boter.
Op dinsdag een etentje met vrienden / oud-collega's. Ik ben op de Griekse toer gegaan voor het diner. Jammer, jammer, jammer maar helaas moest iemand afzeggen vanwege ziekte.
De maaltijd begonnen met mezedes: gehaktballetjes, dolmadakia, olijven-tapenade, kleine knoflook dakos. En er was ouzo in huis :-). Alle hapjes en andere inkopen gekocht bij verschillende Griekse internetwinkels waaronder To Magazaki.
Als voorgerecht aten we Ntakos - dakos. Op gekochte paximadi-dakos eerst wat olijfolie, dan heel fijngesneden tomaten zonder de zaadjes, 5 stuks, met een beetje zout, daar verkruimelde feta en wat Griekse salade kruiden op, eveneens gekocht. Die broodjes zijn erg hard, maar het was een lekker hapje.
De soep had ik vorige week gemaakt omdat ik heel veel tomaten binnen kreeg die snel moesten worden verwerkt. Nu dus uit de diepvries. Na het opwarmen een paar lepels volle kwark even mee laten warmen. Beetje verse koriander op de kommen bij het opdienen. Ik had grote pitabroodjes gekocht en ingesmeerd met boter en olie een paar minuten opgebakken in de grote oven.
Als hoofdgerecht stifado. Ik had 960g rund-stoofvlees. Heb gebruik gemaakt van verschillende recepten, een voor de slowcooker en een meer Grieks. Een blik gepelde tomaten en 1 verse tomaat gepureerd. Eén dubbele sjalot gepeld. Ik gebruikte 3 kleine laurierblaadjes, 5 piment korrels, 2 eetlepels specifieke stifado kruiden, 5 tenen knoflook in grote stukken, 1 glas rode wijn. Vlees in grote stukken gebakken in 5 eetlepels olijfolie. Alles gemaakt in een supergrote pan en daarna in de pot van de slowcooker. De stukken sjalot bovenop en 8 uur op laag gezet. In het laatste half uur wat Griekse slakruiden in plaats van peterselie en een blikje stifado uitjes toegevoegd. En wat zijn die laatsten heerlijk zeg!
Ik heb gekozen voor Libanese Pilaf, Niet echt Grieks maar wel erg lekker. Eerst 300g witte basmatirijst in de rijstkoker, dan 150g vermicelli gebakken in een klontje boter en dit erbij gedaan. Vervolgens gewoon als rijst in de rijstkoker behandeld met 700ml water en nog een klontje boter ongeveer 20 minuten. En vanzelfsprekend was het veel te veel, dus deels ingevroren.
Voor de fasoulakia me lathi heb ik geen recept gevonden op het internet, want alle fasoulakia-recepten waren met tomaat en die had ik al genoeg in het menu. Uit mijn oude Griekse kookboek het volgende recept: 1 kg. sperziebonen, 1.5 dl olijfolie, 1 teen knoflook, 1 gesneden ui, 4 el. peterselie, 1 theelepel suiker, zout en peper naar wens. Volgens recept gemaakt met verse groene kruiden uit de kruidentuin zoals maggiplant, selderij, platte peterselie. Eerst even de ui en knoflook in de olie, daarna hele bonen, suiker en kruiden erbij en 25 minuten op het laagste pitje laten sudderen. We aten het koud dus de dag tevoren gemaakt. Voor het opdienen een beetje laten uitlekken. De smaak was goed maar een deel was echt nog iets te hard vond ik. Misschien was doorsnijden van de bonen toch beter geweest.
Een traditionele Griekse salade van maar 4 tomaten, ½ groene- en ½ rode paprika, ruim ½ komkommer, middelgrote rode ui, gedroogde kappertjes in olie gedrenkt, zowel groene als zwarte olijven. Niet teveel omdat er al zoveel ander eten was (en toch nog teveel natuurlijk). En blokjes feta erop. Voor de dressing olie, witte balsamico azijn en Griekse slakruiden.
De Griekse kazen met verklaring en hoe ze op tafel kwamen.
Dan nog een dessert. Ik maakte op maandag yoghurtijs. Helemaal volgens recept in mijn zelf-vriezende ijsmachine. Die doet daar ongeveer 25 minuten over. Daarbij heerlijke dadels.
Bij de koffie of thee nog wat Griekse koekjes en naar believen een drankje waarbij ook gekozen kon worden voor de echte Griekse Metaxa. Tevreden gasten en dus een tevreden kok. En heel fijn om deze vrienden weer eens te zien.
De volgende dag van een klein beetje soep, de rest van de sperziebonen, fijngesneden tomaat en de zaadjes van de tomaten van het voorgerecht en een beetje water een nieuwe soep gemaakt. Vanwege mogelijk aanbranden in de soepmachine met de staafmixer in een pan. We aten de dolma's, balletjes, salade, vlees en pitabrood. IJsje toe.
We teerden ook donderdag nog op wat er over was van de dinsdag-maaltijd; vlees, salade, pitabrood. Glas wijn erbij en heerlijke kazen als dessert.
Ik heb de rest van de salade, de saus van het vlees, een bakje met spruiten en een bakje met groenlof, laatste 2 stonden nog in de koelkast, alsnog bij de soep gedaan. Zo'n 20 minuten gekookt, met de staafmixer zo glad mogelijk gemaakt. Het blijft een wonder hoe je dan zo'n heerlijke soep kunt krijgen. Deels in de vrijdag-namiddag van genoten, deels ingevroren.
Vrijdag totaal iets anders, namelijk de meest eenvoudige stamppot rauwe andijvie. Met 250g andijvie en 400g krielaardappeltjes. De laatsen geschrapt in de machine, 2 minuten gekookt en deze keer 1¼ uur in de ecostoof. Geen spekjes, wel een rookworst opgewarmd in heet water. Boter gesmolten voor jus en voor mezelf de Xotos Anthotiro op tafel. Ik hou namelijk wél van kaas door de stamppot en deze leek me daar heel geschikt voor en vond ik ook erg lekker. Ook mosterd en piccalilly op tafel voor de ander. Lekker maaltje hoor.
Na het eten een rest slagroom opgeklopt en een kleine Irish coffee mee gemaakt. Ook nog 2 Belgische wafeltjes in huis lekker met de rest van de room.
Op de laatste dag van deze blogweek geroosterde aubergine. Ik maakte van 2 kleine aubergines blokjes. Gemengd met 3 tenen uitgeperste knoflook, olijfolie, een pietsie citroensap en wat Griekse slakruiden. Ik heb deze gebakken in de airfryerXXL met het smart sensing programma voor verse friet net als eerder wortelplakjes duurde het ook ongeveer 20 minuten. Maar....., ik wist niet dat dan de schil niet meer te eten was en dan zijn zulke kleine blokjes wel wat lastig. Het werd een soort blokjes eten als mosselen :-). Overigens het vruchtvlees echt lekker van smaak. Volgende keer dus veel grotere brokken zodat je het kan eten zoals bij aardappelen in de schil gepoft. Erbij een heerlijk kaasmengsel van Xotos Anthotiro, verse munt, citroensap en zwarte peper. In een pan eerst 100g gerookte spekjes gebakken met wat stifado-kruiden, dan een flinke rest pilaf erbij en lekker opgewarmd.
Leuk om nog even te laten zien wat er nou uiteindelijk allemaal in die heerlijke gepureerde gemengde soep zat door al die resten met elkaar te mengen: tomaat, tomaat, tomaat, wortel, uien, knoflooktenen, groene verse kruiden, droge Provençaalse kruiden, sperziebonen, Griekse sla kruiden, groene en rode paprika, komkommer, rode ui, kappertjes, restje feta uit de slaschaal, beetje vleessaus met o.a. sjalotten en stifado-uitjes, spruiten, groenlof met smeerkaas, olie, azijn, rode wijn. Een Soupe of Potage?
En vandaag, zondag komt het gezin met de twee kleine jongetjes eten. Maar eens kijken wat er in huis is. Daarover volgende week dan weer.